iliustracija iliustracija iliustracija iliustracija iliustracija
Naujienos

Obuolys per dieną: ką sveiko ir įdomaus iš jų gaminti?

2017-09-18 16:00:31

Obuolys yra vienas seniausių ir labiausiai pasaulyje paplitusių vaisių, greičiausiai dėl to jo pritaikymas kulinarijoje toks platus – sunkiai sektųsi sugalvoti, ko iš obuolių pagaminti negalima.

Obuoliai gali būti valgomi žali, kepami, verdami, konservuojami ar džiovinami, tad iš jų gaminamų patiekalų įvairovė – nuo obuoliais gardinamų sriubų ir pagrindinių patiekalų, iki obuolių sūrio ar kitų desertų. Obuolių pyrago receptams suskaičiuoti neužtektų nė keleto žmonių rankų pirštų. Ir vis tik sveikos mitybos mados vėjai į virtuves atpūtė keletą įmantrių naujovių, pavyzdžiui, veganiškus obuolių užkandžius ar obuolių suvožtinius.

Maistingiausi obuoliai – jų sezono metu

Įvairiomis kalbomis įsitvirtinęs posakis: „Obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną“. Mitybos specialistai kartoja, jog daugiausia medžiagų vaisiuose ir daržovėse – kai jų sezonas. O kaip tik dabar soduose ir kaimuose nuo obelų raškomas obuolių derlius. Taigi sultingi, lietuviškos saulės sunokinti obuoliai – puikus organizmui naudingų medžiagų šaltinis.

Įvairūs žinynai ir mitybos specialistai teigia, kad obuoliuose gausu vitaminų – A, B grupės, C, E, netrūksta ir mineralinių medžiagų, tokių kaip kalis, kalcis, fosforas ar geležis. Pasak jų, mitas, jog žalingos medžiagos kaupiasi obuolio odelėje. Kaip tik daugiausia obuolio maistingų medžiagų – vitaminų, flavonoidų, mineralų ir kitų – kaupiasi aplink jo odelę ar net pačioje odelėje. Pavyzdžiui, Vitaminas C, skaidulos, ursolio rūgštis, kuri, sakoma, padeda gerinti raumenų būklę. Taigi obuolių, ypač jų sezono metu ir užaugusių mūsų kaimynystėje, lupti nereikia – pakanka švariai nuplauti.

Lietuviškas derlius – jau lentynose

Dalis lietuviškų obuolių dar nėra visiškai sunokę, todėl kol kas ir derlius masiškai nėra nuiminėjamas. Tačiau ilgai laukti tikrai neteks. „Šiuo metų „Maximos“ parduotuvėse – daugiau nei 10 rūšių lietuviškų obuolių. Vieni pirmųjų Lietuvos soduose užderėjo ir parduotuves pasiekė vasariniai „Early Geneva“ rūšies obuoliai – tai labai aromatingi, raudoni, kreminio skonio obuoliai. Vis tik, obuolio rūšių ir skonių – labai daug. Sezono metu, rugsėjui persiritus į antrą pusę, turėsime maždaug 20-imt rūšių obuolių, užaugintų įvairiuose Lietuvos kampeliuose“, – teigia Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius.

„Lietuvos vaismedžių augintojai, su kuriais dirbame, labai sparčiai tobulėja, perima kitų šalių patirtį ir žinias. Sodus auginantys ir prižiūrintys profesionalai dirba ištisus metus ir užtikrina, kad derlius kasmet būtų stabilus, o vaisiai į mūsų parduotuves atkeliautų sveiki ir sunokę. Jie atgabena ir jau įprastų desertinių rūšių obuolių, ir kasmet pasiūlo paragauti naujų. O ilgametis bendradarbiavimas su mūsų partneriais užtikrina, kad vaisius savo pirkėjams siūlome už geras kainas“, – teigia A. Poleninas.

Obuolių derlius lentynose neužsistovi – vidutiniškai per dieną „Maximoje“ parduodama net apie 30 tonų obuolių.

Obuoliai – ir prie kepto kalakuto, ir veganiškų užkandžių lėkštėje

Dalis lietuviškų obuolių derliaus virsta sultimis, dalis keliauja į sandėlius ir sėkmingai sulaukia žiemos, o dalis virsta pyragais, užkandžiais, garnyrais ar traškučiais. „Kalėdų stalo viduryje visada puikiai atrodo keptas kalakutas, višta ar antis su obuoliais. Ar žinote, kodėl su kepama paukštiena dedamas obuolys? Jis padeda išlaikyti mėsos drėgmę. Vaisiaus skiltelės puikiai papildo ir silkės patiekalus, įvairias salotas. Iš tiesų, obuolys yra labai universalus ir pigus ingredientas“, – pastebi Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius.

Pasak jo, vis daugiau obuolių lietuviai džiovina, taip išsaugodami beveik visas vaisiuose esančias naudingąsias medžiagas: pektinus, vitaminus, kalcį, magnį, geležį ir kalį. Džiovinti obuoliai – yra natūralaus cukraus (fruktozės ir gliukozės) šaltinis.

Iš džiovintų obuolių skiltelių A. Poleninas siūlo pasigaminti sveiką ir skanų užkandį, tinkantį veganiškai mitybai. „Paimkite stiklinę džiovintų obuolių ir pusę stiklinės džiovintų datulių (be kauliukų). Dar reikės pusės stiklinės avižinių dribsnių, tiek pat nesūdytų, pakepintų migdolų riešutų, šaukšto klevų arba agavų sirupo, šaukštelio cinamono, trupučio kvapniųjų pipirų ir maždaug dviejų šaukštų vandens.

Obuolius, datules, avižinius dribsnius ir riešutus susmulkinkite trintuvu, įberkite cinamono, pipirų, supilkite sirupą ir vandenį. Smulkinkite tol, kol gausite vientisą masę. Iš jos suformuokite rutuliukus. Sudėkite ant lentelės arba į lėkštę ir palaikykite šaldytuve apie 15–30 minučių. Šie skanumynai primins obuolių pyrago skonį, o jų sudėtis – be gliuteno“, – pažymi A. Poleninas.

Saldus vaisius – suvožtiniui, o sultys – burokėliams marinuoti

Pasak A. Polenino, Lietuvoje vis dar klesti suvožtinų kultūra, tad siūlo pabandyti savo naują atradimą – obuolių suvožtinius. Taip, vietoje mėsos paplotėlio – obuoliai, o bandelę galima rinktis – be gliuteno. Keturiems sotiems, nemažiems suvožtiniams reikės: 2 puodelių ryžių pasirinktinai (tinka ir basmati ar juodieji ryžiai) ir apie 600 ml daržovių sultinio, 2 pilnų stiklinių obuolių kubelių, maždaug pusės kubeliais pjaustyto saldžiojo moliūgo, puodelio kapotų valgomųjų svogūnėlių („salotų“), moliūgų sėklų, šviežių ar džiovintų čiobrelių ir Himalajų druskos – pagal skonį.

Sultinyje išvirkite ryžius, tačiau nepervirkite, ir nuplaukite išvirtus, leiskite vandeniui nubėgti. Saldžiojo moliūgo gabalėlius dėkite ant kepimo skardos, padengtos kepimo popieriumi ir šaukite į vidutinės kaitros orkaitę. Po maždaug 15 minučių ant skardos sudėkite ir svogūnėlius bei obuolio gabalėlius ir kepkite dar pusvalandį, rekomenduotina palikti viską atvėsti. Atvėsus – trinti trintuvu su čiobreliais, tačiau nepertrinti. Ryžius su moliūgų sėklomis galima taip pat galima kiek pakapoti smulkintuvu arba viską iškart maišyti, pridėti druskos ir formuoti paplotėlius. Suformavus, dėti juos 5 minutėms į orkaitę, kad šiek tiek padžiūtų ir būtų lengviau valgyti. Dėti ant mėgstamos suvožtinių bandelės. Galima skaninti salotomis, karamelizuotais svogūnais ar džemu.

Šeimininkėms, kurios žiemos atsargas visada papildo marinuotais burokėliais, Maisto gamybos departamento direktorius siūlo šias daržoves marinuoti su obuolių sultimis. „Išvirkite burokėlius, nupilkite karštą vandenį ir užpilkite šaltu vandeniu. Atvėsusias daržoves nulupkite ir sutarkuokite arba supjaustykite nedideliais kubeliais. Į puslitrinį stiklainį įdėkite lauro lapą, porą gvazdikėlių, kvapniųjų pipirų, o tada kraukite burokėlius. Pakaitinkite obuolių sultis iki virimo, tačiau neužvirkite. Karštu skysčiu užpilkite burokėlius. Uždarykite stiklainį ir atsargiai apverskite. Taip palaikykite, kol atvės, o tada – į lentynas. Žiemą galėsite mėgautis gaiviu skoniu ir gausite labai daug vertingų medžiagų“, – tikina A. Poleninas.

Kokybiškos nuotraukos Jums
paslauga
Naujienos komentarai

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų el. paštas:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Daugiau naujų naujienų
iliustracija2017-10-16 16:14:39

Į Vilniaus gatves išriedės 40 naujų žemagrindžių troleibusų

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis pasirašė įsakymą, kuriuo remiantis iš 2014–2020 metų Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų bus skirtas 13,5 mln. eurų finansavimas viešojo transporto priemonių parkui Vilniaus mieste atnaujinti.
iliustracija2017-10-16 16:12:13

Kas užtikrina, kad išmaniuosius savo įrenginius valdysime tik mes patys?

Daiktų internetas – viena daugiausiai diskusijų keliančių technologinių inovacijų krypčių šiandien. Skaičiuojama, jog iki 2020-ųjų pasaulyje skaičius prietaisų, dėka prisijungimo prie interneto renkančių duomenis apie savo klientą, padvigubės.
iliustracija2017-10-13 23:05:43

High-tech paltai

High-tech paltai - tai paltai, kuriuos galima dėvėti žvarbiausiu oru. Sprendimas yra šiluminis įdėklas (pašiltinimas) Meida® Sertifikuoti Danų gamybos šiluminiai įdėklai ilgą laiką buvo naudojami daugiausia siaurai specializuotai sporto bei turizmo paskirties aprangai.
iliustracija2017-10-13 22:56:44

VLK pataria: kaip patekti pas gydytoją specialistą greičiau?

Neretai gyventojai, gavę šeimos gydytojo siuntimą, skundžiasi ilgomis laukimo eilėmis pas gydytoją specialistą. Tačiau ne visi žmonės žino, kad iš tiesų jie patys gali pasirinkti tiek gydytoją specialistą, tiek gydymo įstaigą, kurioje yra mažiausia eilė paskirtoms sveikatos priežiūros paslaugoms gauti.
iliustracija2017-10-13 22:51:14

Futurologo prognozės 2030-ųjų pasauliui: didžiausi kito dešimtmečio iššūkiai

Ray‘us Hammondas visame pasaulyje pripažintas ir kaip futurologas, ir kaip verslininkas. 17 knygų išleidęs ir net „Google“ savo paskaitas skaitęs ekspertas dar prieš 33 metus išpranašavo interneto svarbą, o šiandien Vilniaus inovacijų forume „Innovation Drift“ pateikia šešias problemas, kurios suformuos 2030-ųjų pasaulį.
iliustracija2017-10-13 22:44:29

VKEKK pateikia spalio mėnesio šilumos kainų statistiką Lietuvoje

Vidutinė centralizuotai tiekiamos šilumos kaina spalio mėn. yra 4,70 ct/kWh (be PVM) ir, palyginus su rugsėjo mėn., didėja 2,84 proc. Per metus vidutinė šilumos kaina sumažėjo 2,89 proc. – skelbia Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK).
iliustracija2017-10-13 22:39:38

Medijų lingvistiką būtina išmanyti visiems darbuotojams, kuriantiems tekstus

Masinės komunikacijos priemonių kaita, technologijų proveržis viešojoje komunikacijoje, turinio gausa, naujų viešųjų erdvių atsiradimas, visuomenės informavimo dalyvių pokyčiai, informacijos pateikimo formų gausa, sąlygojo naujų specialistų, gebančių „kalbėti“ pasikeitusia medijų kalba – medijų lingvistų poreikį.
iliustracija2017-10-13 19:27:16

Pirmą kartą daiktų internetui – atskiras skyrius įmonėje

Daiktų internetas (angl. Internet of Things) skverbiasi į vis daugiau sričių, padeda žmonių gyvenimui, pramonei ir verslui būti efektyvesniems, patogesniems ir nešti daugiau finansinės naudos. Juo naudojasi išmanūs namai, miestai ir gamybos įmonės.
iliustracija2017-10-13 19:22:59

Gedimino prospekte mažiau automobilių - eismas bus draudžiamas ir darbo dienomis

Vienos pagrindinių miesto gatvių - Gedimino prospekto - eismo draudimas savaitgaliais ir švenčių dienomis pasiteisino, tad nuo šiol atkarpoje nuo Šventaragio iki Vilniaus gatvės eismas bus draudžiamas ir darbo dienomis vakarais nuo 19 val. vakaro iki 4 val. ryto.
iliustracija2017-10-13 19:12:39

Mobilių technologijų guru: greitai išmanusis telefonas taps kišeniniu daktaru

Šiandien Vilniaus inovacijų forume „Innovation Drift“ mobiliųjų telefonų technologijų ateitį pristatė „mobilaus skambučio tėvu“ vadinamas verslininkas Ralphas Simonas.
iliustracija2017-10-13 19:08:04

Kodėl craft alus sukėlė revoliuciją alaus pasaulyje?

Atsiradęs kaip priešprieša įprastam alaus skoniui, craft alus visame pasaulyje sukėlė revoliuciją. Pradėtas gaminti netikėčiausiose vietose, o kai kuriose šalyse iki šiol – netgi „čigoniškai“ verdamas kitų aludarių bravoruose – šis gėrimas užkariauja net išrankiausių gurmanų skonio receptorius.
iliustracija2017-10-13 12:19:21

Neįgaliojo vežimėliu į televizijos bokštą: išvyka baigėsi vos prasidėjusi

Prieš tris savaites į neįgaliojo vežimėlį atsisėdęs vaikščioti galintis vaikinas važiavo vežimėliu apsipirkti, išbandė viešąjį transportą, bandė patekti į Vilniaus televizijos bokštą ir net lankėsi ledo arenoje. Kaip jam sekėsi?
iliustracija2017-10-13 12:06:44

Fotografas A. Kriščiūnas: talentas be įdirbio yra mažai ko vertas

Inžinerinės krypties specialybę baigusiam, tačiau savo profesinį kelią meno srityje visą gyvenimą klojusiam fotografui Algiui Kriščiūnui dirbtinumas yra svetimas. Anot jo, svarbiausia, kad nuotraukose atsispindėtų emocija, kurią geriausiai sukuria ne tik žmogus, bet ir jį supanti aplinka.
iliustracija2017-10-12 19:52:15

Numatoma apriboti galimybę naudoti radijo ryšio slopinimo įrenginius

Seimas po svarstymo pritarė Elektroninių ryšių ir Administracinių nusižengimų kodekso pataisoms (projektai Nr. XIIIP-722(2), Nr. XIIIP-723(2), kuriomis šalyje būtų uždrausta ne tik naudoti, bet ir turėti radijo ryšio slopinimo įrenginius.
iliustracija2017-10-12 19:46:09

Lietuva kviečiama į Davosą

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Lietuvoje viešinčiu Pasaulio ekonomikos forumo Davose įkūrėju ir valdybos pirmininku Klausu Schwabu. Schwabas yra vienas ryškiausių pastarųjų dešimtmečių ekonomikos mąstytojų, verslo politikos mokslininkas.
iliustracija2017-10-12 17:38:11

Vilniaus TV bokštas ir restoranas „Paukščių takas“ dirba įprastu režimu

Spalio 11 dieną apie 12 val. Vilniaus TV bokšte pasklidus dūmams suveikė gaisrinė signalizacija. Restorano „Paukščių takas“ personalas evakavo tuo metu ten buvusius lankytojus ir darbuotojus, iš viso 30 asmenų.
iliustracija2017-10-12 17:35:18

Kaip suderinti darbą prie kompiuterio ir sveikas akis?

Kasmet antrą spalio mėnesio ketvirtadienį minimos pasaulinės regėjimo dienos proga specialistai pasakoja, kad jei didžioji dauguma šiuolaikinių ligų atsiranda dėl per mažo aktyvumo, darbo prie kompiuterio, norint sveikesnių akių, priešingai, reikia rasti daugiau laiko poilsiui.
iliustracija2017-10-12 17:28:31

It iš pelenų pakilęs „Nokia 3310“ – vartotoją Lietuvoje atradęs telefonas

Lietuvos mobiliojo ryšio lyderė „Tele2“ pastebi, kad šią vasarą sugrįžęs legendinis telefonas „Nokia 3310“ netruko atrasti savo klientų ratą. Ikona tapęs telefonas mėgiamas tiek tarp senjorų, tiek tarp nostalgiškai „senus gerus laikus“ prisimenančių jaunų žmonių.
iliustracija2017-10-11 13:10:04

Nuolatinių interneto naudotojų dalį Lietuvoje padidinti iki 87 proc.

Informacinės visuomenės skatinimo projektas nuolatinių interneto naudotojų dalį Lietuvoje leis padidinti iki 87 proc. Lietuvoje netrukus įsibėgės naujas Susisiekimo ministerijos administruojamomis ES investicijomis finansuojamas informacinės visuomenės kūrimo projektas.
iliustracija2017-10-11 13:04:07

Vaikai internete: nuo patyčių kenčia kas trečias, kalbasi su nepažįstamais

Tarptautinės telekomunikacijų bendrovės „Tele2“ užsakymu atliktas tyrimas apie 9-14 metų amžiaus vaikų elgesį internete parodė, kad kas trečias vaikas jaučiasi internete patyręs patyčias, kas antras išsigando aptikto smurto proveržio, vienas iš dešimties leidosi į kalbas su nepažįstamaisiais.
iliustracija2017-10-11 10:50:14

Kas penktam Lietuvos gyventojui šildymo kainos tampa neįkandamos

Naujasis šildymo sezonas Lietuvoje pasitinkamas su 9 proc. PVM lengvata šildymui ir 8 proc. mažesne nei pernai vidutine šildymo kaina. Tačiau netyla dvejonės, ar mažesnė šildymo kaina reikš ir mažesnes galutines sąskaitas.
iliustracija2017-10-11 10:45:17

Didieji duomenys: pamatyti daugiau, įžvelgti tiksliau

„Rūbų ar batų prekybos tinklai nuolaidų korteles dalija ne iš draugiškumo – taip renkami duomenys apie jus“, – primena Švedijos įmonių „Entropics Asset Management AB“ ir „FM Försäkringsmatematik“ rizikos analitikė Agnė Burauskaitė-Harju.
iliustracija2017-10-11 10:42:18

Dirbtinis intelektas vaizduotės spąstuose – jis bus kitoks nei tikimės

Dirbtinis intelektas ne atkeliauja – jis jau čia. Ir nors iki mokslinėje fantastikoje matomo superproto liko dar mažiausiai keli dešimtmečiai, kasdien susiduriame su elementaresnėmis jo formomis.
iliustracija2017-10-11 10:40:23

Dirbtinio intelekto startuoliams – galimybė laimėti milijoninį finansavimą

Technologijų bendrovė „Microsoft“ kartu su rizikos kapitalo bendrovėmis „Madrona Venture Group“, „Notion Capital“ ir „Vertex Ventures Israel“ skelbia pasaulinį „Innovate.AI“ konkursą, kurio tikslas – atskleisti perspektyvius startuolius, prisidedančius prie dirbtinio intelekto ateities.
iliustracija2017-10-10 22:52:29

10 priežasčių, kodėl verslui reikalingas puslapių kūrimas

Internetinis tinklalapis yra galingas skaitmeninės rinkodaros įrankis. Puikiai prižiūrimas puslapis gali suteikti jums didelį konkurencinį pranašumą greitai besikeičiančioje šiandieninėje rinkoje. Dabar internetinių svetainių kūrimas yra tiesiog privalus kiekvienam verslui.
iliustracija2017-10-10 13:47:20

Kas dešimta vagystė Lietuvoje – iš gyvenamųjų namų. Kaip nuo jų apsisaugoti?

Kasmet Lietuvoje užfiksuojama daugiau nei 20 tūkst. vagysčių, iš jų kas dešimta – įsilaužimas į gyvenamąsias patalpas. Lietuvos policija ir tarptautiniai tyrimai sutinka, kad viena efektyviausių prevencinių priemonių – namų vaizdo stebėjimo sistemos.
iliustracija2017-10-10 11:36:17

Tendencija – laisvalaikiu lietuviai vis dažniau kelia bokalus be laipsnių

2017 – uosius aludariai jau drąsiai vadina nealkoholinio alaus metais. Ypač sparčiai keičiantis vartotojų įpročiams, vis madingesniu pasirinkimu leidžiant laisvalaikį tampa nealkoholinis alus ir tokio alaus kokteiliai.
iliustracija2017-10-10 09:52:49

Ekspertai: finansų rinkų apsauga nuo kibernetinių atakų – utopija

Su finansais dirbančios įmonės šiandien deda daug pastangų, kad visas vartotojams reikalingas paslaugas sutelktų į vieną vietą. Rinkos specialistai neabejoja, jog ši tendencija nesikeis ir greitai visus savo finansus valdysime išmaniuoju telefonu.
iliustracija2017-10-10 09:50:03

Lietuvos žmonės nežino, iš ko pragyvens senatvėje, bet nori išlikti savarankiški

Šeši iš dešimties Lietuvos gyventojų bijo skursti senatvėje ir nuogąstauja, ar tapus senjorais užteks pinigų svarbiausiems jų poreikiams. Tyrimas parodė, kad darbingo amžiaus žmonės nerimauja dėl pragyvenimo senatvėje, tačiau planuoja išgyventi savarankiškai – atskirai nuo artimųjų.
iliustracija2017-10-09 18:26:33

Padangų keitimo sezonas - ką reikia žinoti?

Netrukus įsibėgės padangų keitimo sezonas ir vairuotojams kils klausimų, kur dėti senas automobilio padangas ar ką daryti su padangomis, kurios ne vienerius metus dūla garaže ar sandėliuke. Šiuo metu Lietuvoje registruota virš 1,5 mln. transporto priemonių, o senų padangų, kurias būtina perdirbti, kasmet susidaro dešimtys tūkstančių tonų.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.