Naujienos

Alpių virtuvės paslaptys: užkandžiai ir kruopščiai saugomas desertas

2023-05-29 16:48:43

Nors Alpės labiau įsivaizduojamos kaip žiemos atostogų kurortas, net ir vasarą šis kraštas turi, ką pasiūlyti: žaliuojančius slėnius, atgaivinančius ežerus ir, žinoma, įspūdingas kalnų panoramas.

Pasiūlymų kupina ir regiono virtuvė: įvairiausi kumpiai ir dešrelės, sūrūs riestainiukai, arba preceliai (vok. brecel), štrudelis ar garsusis, bet itin paslaptingas Zacherio tortas – tai tik dalis skonių, kuriais gali nustebinti Alpės, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Pramogos ir skoniai – kiekvienam

Vidurio ir vakarų Europoje išsidėstęs žymiausias kalnų regionas keliautojus vilioja ištisus metus – čia pramogų randa ir slidinėtojai bei žygeiviai, ir trokštantys tiesiog ramaus poilsio nuostabios gamtos apsuptyje. Juos pasitinka ir kiekvieno gomurį pamaloninantys gastronominiai skanumynai.

Mėgstantieji slidinėti ar žygiuoti – tam reikia tikrai daug jėgų – vertina sočius patiekalus: kiaulienos dešreles, karką, kumpį, taip pat bulvinius blynus. Tikra Alpių kulinarijos žvaigždė – kiaulienos šnicelis.

Ramesnio poilsio mėgėjai vertina sūrių užkandžių įvairovę – sluoksniuotos tešlos lazdelės, riestainiukai, šaltai rūkytos dešrelės atsiduria dažno iškylautojo krepšyje.

Visą šią savaitę „Lidl“ parduotuvėse vyksta teminė „Alpen Fest style“ skonių savaitė, kurios metu galėsite nusikelti į žaliuojančiais slėniais padabintą Alpių regioną ir patys išbandyti tradicinius šio krašto valgius. Nuo pirmadienio visose „Lidl“ parduotuvėse sau patinkančių prekių ras sūriųjų skanėstų mėgėjai, kurių lauks įvairūs lazdelių ir riestainiukų rinkiniai, sluoksniuotos tešlos lazdelės, šaltai rūkytos kiaulienos dešrelės. Saldumynų gerbėjai kviečiami paragauti sausainių su įdaru, įvairių rūšių pyragų ir kalnų gaivumo ledų.

Kaip pastebi „Lidl“ maisto ekspertai, Alpių regionas gali nustebinti visame pasaulyje gerai žinomais gardumynais, kuriuos gaubia be galo ilga istorija bei po devyniais užraktais saugomos paslaptys.

Skaičiuoja tūkstantmetę istoriją ir neša sėkmę

Ko gero, kiekvienas nors kartą gyvenime yra ragavęs precelių: didelių ir saldžių ar mažų bei sūrių. Įsimintinos formos, raitytas gardumynas pirmą kartą kulinarijos istorijoje pasirodė dar 610–aisiais metais, kai jų pirmtaką sukūrė vienuolis iš šiaurės Italijos. Tačiau preceliai itin išpopuliarėjo Vokietijoje, tam įtakos turėjo krikščioniškosios tradicijos.

Pagal įprastą receptą, riestainius, arba precelius, sudaro tik miltai, vanduo ir druska. Jie būdavo valgomi Gavėnios metu – tai buvo pasninkui tinkamas patiekalas. Vėliau susiformavo nauja tradicija: Velykų rytą vaikai ieškojo paslėptų riestainių, o ne margučių, kaip daroma šiandien.

Vėlesniais laikotarpiais pietų Vokietijos kepėjai precelių receptą ištobulino, į jų tešlą įmaišydami naujų priedų. Taip atsirado riestainiai su aguonų sėklomis, taip pat ir saldesni – cinamono, meduolinės tešlos skonio – gardumynai. Naujo tipo užkandžiai tapo populiariais dalyje Vokietijos ir Šveicarijos, taip pat Austrijoje.

Buvo tikima, kad riestainiai neša sėkmę, juos įprastai dovanodavo per vestuves, nes kepinio forma primena surištą mazgą, o sutuoktiniai turėdavo jį kartu perlaužti. Tačiau net ir šiomis dienomis preceliai vis dar dovanojami linkint sėkmės, o dėl įvairiausių skonio variacijų jiems prognozuojamas visų jau mėgstamų kruasanų populiarumas.

Paslaptingasis desertas

Neatsiejama Austrijos vizitine kortele bei šalies kulinarijos pasididžiavimu laikomas Zacherio tortas (vok. Sacher-Torte). Lengvas ir purus biskvitas bei nepakartojamas šokolado skonis – tuometiniams aukšto rango diplomatams kurtu desertu dabar gali mėgautis kiekvienas. Tačiau pagaminti šį tortą – tikras iššūkis. Originalaus Zacherio torto paskanauti galima tik vienintelėje vietoje pasaulyje – Austrijos sostinėje Vienoje esančiame viešbutyje „Sacher“.

Sakoma, kad jo receptas gimė dar 1832 m., tačiau jis yra laikomas paslaptyje. Laimei, jo kol kas nesaugo garsaus austrų kilmės aktoriaus Arnoldo Schwarzeneggerio įkūnytas Terminatoriaus personažas, o tūkstančiai konditerių visame pasaulyje bando atkartoti šio deserto skonio ypatumus.

Savaitgalio pietų puošmena – austriškas trupininis pyragas

Prakalbus apie austriškus pyragus, „Lidl“ kviečia išmėginti tradicinį Tirolio – vieno iš Austrijos regionų – trupininį pyragą. Sakoma, kad jį itin mėgo tuometinis Austrijos–Vengrijos imperatorius Pranciškus Juozapas I.

Jums prireiks:

4 vidutinio dydžio kiaušinių

100 g „Pilos“ sviesto (kambario temperatūros)

250 g kvietinių miltų

Pusės stiklinės (100 g) cukraus

1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių

2 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus

400 g mėgstamų vaisių ir uogų, pavyzdžiui, obuolių, kriaušių, trešnių ir kt.

Kambario temperatūros sviestą ištrinkite mediniu šaukštu arba elektriniu plaktuvu, įmuškite kiaušinius ir suberkite visą cukrų. Viską išmaišykite iki vientisos masės.

Persijokite miltus ir sumaišykite juos su kepimo milteliais bei žiupsneliu druskos. Miltus suberkite į kiaušinių ir sviesto mišinį, užminkykite tešlą. Tuomet padalykite ją į dvi dalis. Mažesniąją atidėkite į šaldytuvą 20–30 minučių, o likusia tešlos dalimi išklokite kepimo formą – geriausia naudoti apvalią, 20 cm skersmens formą. Gerai suspauskite tešlą, suformuokite kraštus.

Iki 160 laipsnių įkaitinkite orkaitę, kurioje 5 minutes kepkite pyrago pagrindą. Vėliau temperatūrą padidinkite iki 190 laipsnių ir kepkite dar 5–7 minutes. Per tą laiką smulkiais kubeliais supjaustykite turimus vaisius – uogų galite nepjaustyti. Sumaišykite gėrybes su vaniliniu cukrumi. Jei norite labiau vasariško skonio, uogas ir vaisius pakeiskite rabarbarais – juos taip pat reikės susmulkinti.

Iš orkaitės ištraukite būsimo pyrago pagrindą ir sudėkite uogų bei vaisių įdarą. Iš šaldytuvo išimkite likusią tešlą ir užtarkuokite ją ant pyrago viršaus. Pašovę pyragą į orkaitę, kepkite jį dar 20–30 minučių.

Iškeptą pyragą galite patiekti tiek atvėsusį, tiek ir karštą – pastarajam papildomo gardumo suteiks kaušelis vanilinių ledų. Skanaus!

TV antenų montavimas ir remontas
Ši naujiena peržiūrėta 3025 kartus. Komentuojame:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2024-09-06 18:51:49

Bulvės ir mėsa ruošiasi šeštadieniui: „Lidl“ kviečia į cepelinų fiestą!

Nors ruduo jau prasidėjo, vasariška kaitra neskuba trauktis. Vis dėlto, daugelis jau pasiilgo rudeniškos vėsos ir šio sezono mėgstamiausių patiekalų. Tad savaitgalis – puiki proga jaukiai ir gardžiai jais pasidžiaugti artimųjų apsuptyje.
       2024-09-06 18:29:22

Išsiruošusiems į grybų paieškas: ką svarbu atminti pasiklydus miške?

Ruduo į miškus kviečia savo gausiomis gėrybėmis. Grybų, uogų rinkimas – vienas iš didžiausių auksinėmis spalvomis pasidabinusio metų laiko džiaugsmų. Tiesa, išsileidus į grybų ar uogų paieškas, naudinga atminti – miške reikia elgtis atsakingai, o pasiklydus – nepamiršti kelių svarbių dalykų.
       2024-09-02 21:26:04

Turtingas skoniu ir už gerą kainą: rudeniškas troškinys su dešrelėmis

Nors prasidėjus rudeniui vis dar kvepia vasara, namų atsargos pilnėja rudeniškomis sodo ir daržo gėrybėmis. Dažniau į pietų ar vakarienių meniu atgula ir sotesni patiekalai, kuriems įkvėpimo semiamasi ir iš Alpių regiono virtuvės, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
       2024-08-24 16:21:21

Pasigaminkite troškinį, kuris nukels į paprikos gimtinę – Ispaniją

Paprikas į Europą atgabeno Kristupo Kolumbo įgula ir nors šią ekspediciją bei šiuolaikinį europiečio stalą skiria ne vienas šimtmetis, paprikos iki šių dienų vis dar yra vienos populiariausių maisto gamyboje.
       2024-07-07 23:45:16

Vaisiai ir uogos padės labiau už kremus ir papildus – jais praturtinkite mitybą

Pradėkime kiekvieną vasaros dieną ryškiai: geltonos, raudonos, oranžinės spalvos vaisiai ar uogos ne tik kelia nuotaiką, bet ir teikia begalę naudų mūsų organizmui.
       2024-03-05 17:22:30

Tokia sriuba – tikra oranžinės spalvos terapija: šildo skrandį ir kelia nuotaiką

Kai beveik pusmetį gyvename pilkoje darganoje, pasiilgstame spalvų ne tik aprangoje, interjere, bet ir lėkštėse. Todėl tokie ryškūs patiekalai, kaip oranžinė sriuba iš batatų bei morkų, suvilios net nemėgstančius tradicinių sriubų.
       2024-03-04 17:18:30

Kodėl Grenlandijos gyventojai beveik neserga širdies ligomis: tai žuvis

Nors lašišą dažniausiai kepame, o rūkyta arba sūdyta keliauja ant sumuštinukų, galima pasilepinti ir gardžiomis salotomis, kurios tikrai papuoš šventės ar savaitgalio stalą.
       2024-02-28 18:08:18

Paprasta, bet genialu: originalūs užkandžiai su vynuogėmis – tereikės 10 minučių

Ieškant ingredientų užkandžių stalui, retas apsieina be vynuogių. Jau vien paguldytos prie sūrių jos suteikia šventiškumo ir sukuria malonų skonių kontrastą.
       2024-02-28 16:26:15

Energijos atsargos: valgykite produktą bent 2–3 kartus per savaitę

Pusryčiai dažnai įvardijami svarbiausiu dienos valgymu, nuo jų prasideda mūsų diena, tad ryte valgomas maistas yra itin svarbus formuojant sveikatai palankius mitybos įpročius.
       2024-01-18 16:55:55

Ši žuvis tikras A ir D vitaminų šaltinis: saugos nuo Parkinsono ir Alzheimerio

Reta žuvis gali pasiūlyti tokį išraiškingą skonį ir tiek naudingųjų medžiagų kaip lašiša. Nesvarbu, ar ji bus tobulai iškepta ant grotelių, troškinta ar rūkyta, ši žuvis džiugins ne tik skonio ar uoslės receptorius, bet ir lepins kūną naudingais baltymais bei mineralais.
       2024-01-11 12:22:03

Nauji vėjai lietuvių vaisių topuose: ką skanaus ir sveiko pasigaminti?

Žiema kvepėte kvepia mandarinais, bananams lietuviai jaučia ypatingą meilę, o obuoliai – neatsiejama dažno mitybos dalis. Tačiau Lietuvos pirkėjai dairosi įvairovės vaisių skyriuose, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2024-01-10 12:25:03

Kopūstas ir bulvė ne tik balandėliams: 4 sveikų receptų idėjos už kelis eurus

Praėjus maistu gausioms šventėms, sausio mėnuo tampa geriausiu laiku laikytis šventinių pažadų – į mitybą įtraukti daugiau augalinių patiekalų. Nors daržovių pasirinkimas nealsuoja vasaros gausa, tačiau lietuviškame racione visuomet rasime sveikatos ir skonio duetą – gaivių kopūstų ir sočių bulvių.
       2024-01-08 17:54:43

Nuotaiką praskaidrins ryškiaspalvė sriuba su citrina ir imbieru

Žiemos sezonas po truputį žengia į antrąją savo pusę: vis dar tenka dorotis su tamsiais rytais ir prailgusiais vakarais, tad nuotaiką ir organizmą gerinti verta gardžiais, šildančiais bei spalvingais patiekalais.
       2024-01-05 17:38:25

Kai norisi paprastai, pigiai ir gardžiai: sotus ir nebrangus bulvių apkepas

Didžiosioms metų šventėms smagiai išlingavus, o šventinio stalo likučiams jau išgaravus, pirmąjį naujų metų savaitgalį norisi save pamaloninti kai kuo paprastai nepaprastu. „Lidl“ ekspertai kviečia pasigaminti karališką bulvių apkepą.
       2023-12-21 15:37:08

Kūčių klasika – karpis: taip iškeptas sužavės visus, o paruošti bus vieni juokai

Silkę vadiname Kūčių stalo karaliene, tačiau valdovo karūna visgi labiau derėtų karpiui. Artėjant šventėms būtent šios nuo seno lietuvių pamėgtos žuvies parduodama daugiausiai, atskleidžia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2023-12-20 19:05:09

Silkės rūšis, stulbinanti skonių receptorius: delikateso išskirtinė savybė

„Matjes“ – tai jaunos silkės, sužvejojamos dar nesubrendusios. Jos paprastai gaudomos pavasarį, dar iki neršto, tačiau dažnai matomos patiektos ir ant šventinių stalų.
       2023-12-19 20:40:14

3 paprasti, bet ypatingi kalėdinės anties receptai: svečiai liks priblokšti!

Kepta antis – senas Kalėdų vaišių patiekalas. Šio patiekalo receptų galima rasti Lietuvos dvaruose vykdavusių švenčių aprašymuose. Antiena yra vertinama ir dabar, nes yra sodraus skonio ir sultinga mėsa, riebesnė negu vištiena.
       2023-11-27 16:29:12

Troškinys – sotu ir pigu: 5 klaidos, kurių nedaryti jį ruošiant

Troškinys – vienas skaniausių patiekalų šaltomis dienomis. Turint patikimą receptą ar žinant kelias taisykles, jį galima paruošti iš visai nebrangių ir paprastų ingredientų.
       2023-11-22 18:03:38

Paruošti kepimo mišiniai: kaip sutaupyti laiko ir pinigų?

Dėl šiandieninio gyvenimo tempo, kuris ypač padidėja prieš didžiąsias šventes, daugeliui pasiruošimas Kalėdoms atnešą šiek tiek nerimo, kadangi šis laikotarpis asocijuojasi su dovanų paieškomis ir ilgomis valandomis virtuvėje, ypač ruošiant desertus.
       2023-11-04 16:35:58

Rudeniu alsuojantis Vytaro Radzevičiaus trupinto pyrago receptas

Pirmadienį švenčiama Pyragų diena – neįmanoma be pyragų, o ir jų yra tiek saldžių, tiek sūrių. Neretas tądien mėgsta save palepinti ir kitais gardumynais, kai kada – kiek neįprastais, pavyzdžiui, bulvinių blynų „tortu“, suteptu uogiene.
       2023-10-23 21:44:00

Išbandykite greitai paruošiamą čili troškinį, kurį rekomenduoja V. Radzevičius

Jokia paslaptis, kad spalvingoji Meksika garsi savo įvairiausiais pojūčiais. Vienas iš didžiausių šios šalies pasididžiavimų – vietinė virtuvė, kurios išskirtinius skonius lietuviai ypač pamėgo.
       2023-10-17 20:36:39

Burokėliai pagerins širdies veiklą ir suteiks energijos: nepraleiskite progos

Manoma, kad burokėliai kilę iš Viduržemio jūros regiono, kur senovės romėnai ir graikai vartojo šių daržovių šakniagumbius bei lapkočius. Tikėtina, kad iš pradžių burokėliai buvo auginami tik dėl sultingų lapelių, o vėliau buvo pradėti naudoti ir žemėje pasislėpę jų gumbai.
       2023-09-21 15:10:01

Viena klaida, ir grybus galėsit išmesti – ko nedaryti ruošiant jų atsargas

Auštantis ruduo jau dovanoja gausų miško gėrybių derlių – grybų kepuraitės pamažu užkloja ne tik samanas giriose, bet ir parduotuvių lentynas, kur gyventojai grybauti užsuka kone dar dažniau.
       2023-09-15 10:42:37

Vos 25 centai už kilogramą bulvių garantuos gardžius ir pigius pietus

Savaitgalis daugeliui yra tas metas, kai atsiranda daugiau laiko apsipirkimui ir galima neskubant įsigyti ne tik kasdienių maisto produktų, bet ir ilgo galiojimo prekių.
       2023-09-04 15:42:00

Kas nutiktų organizmui, jeigu reguliariai valgytumėte aktinidijų?

Dabar – geriausia jų ir kaina, ir skonis. Aktinidija skamba egzotiškai, tačiau daug kas apie šią uogą paaiškėja jau vien išgirdus kitą jos pavadinimą – kivi uoga arba mini-kivis.
       2023-08-24 18:06:07

Veganai irgi grilina: 3 idėjos, ką skaniai ir nebrangiai iškepti ant žarijų

Vis dar sutinkama klaidinga nuomonė, kad kepimo ant grotelių sezonas skirtas tik mėsavalgiams, o veganai turėtų maitintis tik vaisiais, salotomis ir mėsainių bandelėmis su kečupu.
Daugiau naujų naujienų
       2024-09-07 13:54:59

ESO: rugpjūtį augo gaminančių vartotojų sugeneruotas elektros energijos kiekis

Rugpjūčio mėnesį „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) prie tinklo prijungė 2136 gaminančius vartotojus, kurie įsirengė saulės elektrines tame pačiame ar gretimame sklype – ant pastato stogo.
       2024-09-06 18:51:49

Bulvės ir mėsa ruošiasi šeštadieniui: „Lidl“ kviečia į cepelinų fiestą!

Nors ruduo jau prasidėjo, vasariška kaitra neskuba trauktis. Vis dėlto, daugelis jau pasiilgo rudeniškos vėsos ir šio sezono mėgstamiausių patiekalų. Tad savaitgalis – puiki proga jaukiai ir gardžiai jais pasidžiaugti artimųjų apsuptyje.
       2024-09-06 18:29:22

Išsiruošusiems į grybų paieškas: ką svarbu atminti pasiklydus miške?

Ruduo į miškus kviečia savo gausiomis gėrybėmis. Grybų, uogų rinkimas – vienas iš didžiausių auksinėmis spalvomis pasidabinusio metų laiko džiaugsmų. Tiesa, išsileidus į grybų ar uogų paieškas, naudinga atminti – miške reikia elgtis atsakingai, o pasiklydus – nepamiršti kelių svarbių dalykų.
       2024-09-06 18:13:56

Kodėl įmonei turi rūpėti jūsų darbo ir poilsio balansas?

Smalsūs, nuolat besimokantys ir augti siekiantys darbuotojai – kiekvienos organizacijos siekiamybė. Tačiau kuriant aplinką, kurioje kiekvienas stengtųsi tobulėti, neretai rizikuojama perlenkti lazdą ir sukurti atmosferą, skatinančią rezultatų siekti atsisakant dalies laisvalaikio ir asmeninio gyvenimo.
       2024-09-06 17:46:30

Europos Centrinis Bankas mažina palūkanas, bet įmonės Lietuvoje reaguoti neskuba

Europos Centrinis Bankas (ECB) dar birželio mėnesį sumažino palūkanų normas 0,25 proc. Infliacijos tempai pastaruoju metu gerokai sumažėję, tad ECB nutarė, kad vėl galima pradėti aktyviau skatinti ekonomiką.
       2024-09-06 17:42:22

Lietuvos ir Lenkijos verslo misija stiprina bendradarbiavimą gynybos sektoriuje

Daugiau nei 40 Lietuvos gynybos sektoriaus įmonių ir organizacijų dalyvavo Lenkijos ir Lietuvos gynybos sektoriaus verslo misijoje Varšuvoje. Trijų dienų verslo misijos metu lietuviai buvo supažindinti su Lenkijos gynybos ekosistema, dalyvavo MSPO parodoje ir Lenkijos-Lietuvos verslo forume.
       2024-09-02 21:26:04

Turtingas skoniu ir už gerą kainą: rudeniškas troškinys su dešrelėmis

Nors prasidėjus rudeniui vis dar kvepia vasara, namų atsargos pilnėja rudeniškomis sodo ir daržo gėrybėmis. Dažniau į pietų ar vakarienių meniu atgula ir sotesni patiekalai, kuriems įkvėpimo semiamasi ir iš Alpių regiono virtuvės, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
       2024-08-31 11:27:29

Stojimo rezultatai – šimtukininkai renkasi KTU, išlaikyta aukšta studijų kokybė

Dar pavasarį Kauno technologijos universitetas (KTU) nusprendė nežeminti konkursinio balo kartelės ir išlaikė iki tol galiojusį 5,4 balą. Dėl šios priežasties stojančiųjų vidutinis konkursinis balas universitete didėjo, o šiemet čia priimti pirmakursiai – geriau pasiruošę universitetinėms studijoms.
       2024-08-31 11:20:53

Kad vasaros nuotraukos niekur nedingtų: 5 geriausi būdai jas „supakuoti“

Jau po kelių dienų iš šiųmetės vasaros liks tik prisiminimai, į kuriuos sugrįžti leis nebent išmaniojo galerijoje išsaugotos nuotraukos. Nors paplūdimio saule, kalnų didybe ir kitais skaitmeninėje juostoje nugulusiais kadrais paprastai norisi džiaugtis visus metus, jie dažnai būna linkę pasimesti.
       2024-08-31 11:13:10

Prasidėjus mokslo metams – suintensyvėja eismas: 2 sek. taisyklė ir kita

Prasidėjus rugsėjui eismas keliuose tampa kur kas intensyvesnis. Ir nors kelių eismo taisyklės nesikeičia, specialistai kasmet atkreipia dėmesį, kad pirmąjį rudens mėnesį dėl gerokai išaugusių eismo srautų bei vis sudėtingėjančių oro sąlygų įvyksta daugiau avarijų.
       2024-08-29 14:30:34

Mobili saulės elektrinė – galimybė elektrą gamintis daugiabučiuose

Kiekvieną mėnesį prie skirstomojo tinklo vidutiniškai prijungiama virš 3 tūkst. saulės elektrinių, kurios Lietuvoje dažniausiai montuojamos ant privačių namų stogų.
       2024-08-28 10:55:30

Ekspertas pataria, kaip sureguliuoti televizorių sporto varžybų transliacijoms

Sporto pasaulyje dabar vyksta daugybė įspūdingų renginių. Norint mėgautis kiekvienomis rungtynėmis, patartina patikrinti, ar televizorius suderintas optimaliai.
       2024-08-27 18:33:18

10 keistų kelių eismo taisyklių, kurias reikėtų žinoti keliaujant į užsienį

Kiekviena šalis turi daugybę vairuotojams skirtų kelių eismo taisyklių, kurios, pirmiausia, turėtų užtikrinti saugumą keliuose bei pagarbą aplinkiniams. Visgi pasaulyje gausu kontroversiškų įstatymų, kurie stebina tiek vietinius vairuotojus, tiek ir svečius iš užsienio.
       2024-08-27 17:47:21

LED televizoriai

LED televizoriai jau ne vienerius metus išlieka vienu populiariausių pasirinkimų tarp vartotojų, norinčių aukštos kokybės vaizdo ir patikimumo. Nepaisant to, kad rinkoje atsiranda naujesnių technologijų, tokių kaip OLED ar QLED, LED televizoriai išlieka patikimu ir prieinamu sprendimu.
       2024-08-24 16:21:21

Pasigaminkite troškinį, kuris nukels į paprikos gimtinę – Ispaniją

Paprikas į Europą atgabeno Kristupo Kolumbo įgula ir nors šią ekspediciją bei šiuolaikinį europiečio stalą skiria ne vienas šimtmetis, paprikos iki šių dienų vis dar yra vienos populiariausių maisto gamyboje.
       2024-08-24 16:10:56

Šuo – ne vienkartinė investicija: tinkamai rūpindamiesi augintiniu sutaupysite

Įsigyjant šunį ar kitą gyvūną neretai pagalvojama tik apie tai, kiek šis kainuoja, ir neįvertinamos visos kitos su naujais įsipareigojimais atsirandančios išlaidos.
       2024-08-23 12:26:16

Netikėtos traumos tyko visur: medikas papasakojo, kaip elgtis joms įvykus

Į medikus kone kasdien kreipiasi netikėčiausiomis aplinkybėmis ir keisčiausiose vietose traumas patyrę žmonės: vaikus apdrasko nuosavi gyvūnai, sunkiai susižalojama pramogaujant, užsiimant buities darbais.
       2024-08-23 12:18:26

Vasara – kelionių metas: kaip sumažinti elektromobilio energijos sąnaudas?

Vasaros išvykoms ir kelionėms lietuviai dažniausiai renkasi automobilį. Šia transporto priemone keliauja net 87 proc. lietuvių ir vis daugiau jų šiltojo sezono metu į kelią išrieda elektromobiliais.
       2024-08-23 11:47:43

Kaip technologijos šiandien pakeistų Baltijos šalių vienybės grandinę?

1989 metų rugpjūčio 23 dieną maždaug 2 milijonai žmonių iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos susikibo rankomis, sudarydami 600 kilometrų ilgio gyvąją grandinę, pavadintą Baltijos keliu.
       2024-08-22 22:20:04

Lietuvos laukus jau pjauna autonominiai kombainai: kodėl?

Nors žemės ūkis paprastai siejamas su tradicijų laikymusi, modernios technologijos į jį skverbiasi kai kada net greičiau, nei į kitas mūsų gyvenimo sritis. Kol keliuose dar tik laukiame savavaldžių automobilių, laukuose vis dažniau zuja automatizuotai vairuojama technika, kurios tikslumas šiandien jau matuojamas centimetrų tikslumu.
       2024-08-21 12:31:02

Naujas Lukaszo Twarkowskio spektaklis „Quanta“ atidarys 85-ąjį LNDT sezoną

Rugsėjo 13 dieną Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) pradės 85-ąjį teatro sezoną premjera Didžiojoje salėje. Naują spektaklį „Quanta“ pristatys režisierius Lukaszas Twarkowskis.
       2024-08-21 11:17:19

Laidiniai telefonai ragelio dar nededa: kodėl lietuviai naudojasi tokiu ryšiu?

Laidiniai telefonai nemirė ir jų išnykimas tikrai nėra taip arti, kaip daugelis galvoja. Fiksuotuoju ryšiu Lietuvoje vis dar kas mėnesį pasinaudoja Klaipėdos miestui prilygstantis abonentų skaičius, o žmonių domėjimasis šia paslauga netgi aktyvesnis, nei prieš kelerius metus.
       2024-08-21 11:11:49

Laikas išmokti gyventi naujojo klimato sąlygomis

Pastarieji metai dosnūs karščio rekordų. Europos Sąjungos „Copernicus“ klimato kaitos tarnybos duomenimis, kiekvienas mėnuo nuo 2023-iųjų birželio vis paskelbiamas karščiausiu planetos istorijoje, ir taip jau ištisus metus.
       2024-08-21 11:01:01

„Tele2“ ekspertas ragina atsinaujinti operacinę sistemą – į ją nusitaikė sukčiai

„Microsoft Windows“ naudotojai gavo pranešimus su raginimu kuo skubiau įdiegti naujausią operacinės sistemos atnaujinimą. To priežastis – aptikta nauja saugumo spraga, kuria pasinaudoję sukčiai gali užkrėsti jūsų kompiuterį.
       2024-08-20 11:40:55

Liepą ESO prie tinklo prijungė rekordinį gaminančių vartotojų skaičių

Liepos mėnesį „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) prie tinklo prijungė 3 709 gaminančius vartotojus, kurie įsirengė saulės elektrines tame pačiame ar gretimame sklype – ant pastato stogo. Dar 553 gyventojų tapo nutolusių saulės parkų klientais.
       2024-08-20 11:30:25

Baltieji hakeriai – kas jie ir kuo gali būti naudingi?

Neįmanoma nuspėti, kada organizacija gali patirti kibernetinę ataką ir kokio masto ji gali būti, tačiau, kalbant apie IT saugumą, labai tinka posakis „tikėkis geriausio, ruoškis blogiausiam”.
       2024-08-20 10:14:13

Vairavimo tendencijos: kokie vairuotojai sukelia daugiausiai avarijų

Kalbant apie vairavimo kultūrą ir vairuotojų įgūdžius kelyje neretai galima išgirsti įvairių stereotipų. Vienos amžiaus grupės vairuotojai neva vairuoja pernelyg neatsakingai, kitos priešingai – perdėtai atsargiai.
       2024-08-08 16:02:51

Ši sporto rūšis – ne kiekvienam: vilnietis drąsiai šoka ir nuo 3 km aukščio uolų

Šuolis parašiutu iš lėktuvo Mariui Čiūtai yra tik treniruotė – sportininkui kur kas įdomiau šokinėti nuo uolų ar aukštų pastatų. Jau bene dešimtmetį vilnietis aktyviai užsiima vienu ekstremaliausių sportų.
       2024-08-03 20:19:56

Vidurvasarį – elektros kainų pikas, bet ar galėsime atsikvėpti rugpjūtį?

Kaitri vidurvasario saulė Lietuvos, kaip ir kitų Baltijos šalių, gyventojams neleido atsikvėpti. Už norą atsivėsinti liepą teko susimokėti dešimtadaliu brangiau nei birželį. Liepos mėnesį elektros kaina Baltijos šalių regione augo 7 proc. iki 9,80 ct/kWh.
       2024-08-03 12:29:43

Su elektros vartotojais teisme nesusitiks – ESO mokės gyventojams kompensacijas

Audra smarkiai pažeidė ir apgadino oro linijas bei kitą „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) prižiūrimą infrastruktūrą, todėl elektros energijos tiekimo atstatymo darbai užtruko.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.