Naujienos

Pasigaminkite troškinį, kuris nukels į paprikos gimtinę – Ispaniją

2024-08-24 16:21:21

Paprikas į Europą atgabeno Kristupo Kolumbo įgula ir nors šią ekspediciją bei šiuolaikinį europiečio stalą skiria ne vienas šimtmetis, paprikos iki šių dienų vis dar yra vienos populiariausių maisto gamyboje.

Nuotraukos šaltinis: BNS

Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, į kasdienį maisto racioną svarbu įtraukti kuo įvairesnių skonių ir spalvų, o paprikos – puikiai tam tinka.

Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene vadovė Eglė Krasauskienė pastebi, kad lietuviai dažniausiai renkasi švelnaus skonio apvaliąsias ir pailgąsias paprikas bei labiausiai mėgsta raudono atspalvio. Kulinarijos ekspertai pavasarį kviečia nuspalvinti savo patiekalų lėkštes ir išbandyti pigų daržovių troškinio receptą, nukelsiantį į paprikos gimtinę – Ispaniją.

Spalvingosios paprikos – naudingos sveikatai

Paprikų spalvų gama ir įvairovė išties plati – nuo mums įprastų žalių, raudonų, oranžinių ar geltonų daržovių iki gelsvai baltų ar net violetinių. Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, skirtingų atspalvių paprikos ne tik papuoš lėkštę, bet ir praturtins mitybos racioną įvairiais karotinoidais. Pavyzdžiui, žalios spalvos paprikose gausu liuteino, geltonos ir oranžinės spalvos paprikose – betakaroteno, o raudonos spalvos paprikose – zeaksantino. Vis dėl to, gydytojos dietologės žiniomis, nėra didelio skirtumo, kokios spalvos paprikas valgome: „Tiesiog vertėtų stengtis, jog iš esmės maistas būtų spalvingas ir įvairus, o paprikos – puikiai tam tinkančios daržovės.“

Be to, paprikose yra ir kitų žmogaus organizmui svarbių maistinių medžiagų. „Šiose daržovėse gausu vitaminų A, C, E, mineralų bei įvairių antioksidantų. Tam, kad gautume kuo daugiau vitaminų, paprikas reikėtų vartoti termiškai neapdorotas. Nepaisant to, skaidulos ir mineralinės medžiagos paprikose išlieka net ir jas kaitinant, o terminis apdorojimas leidžia atsiskleisti ir tam tikroms papildomoms paprikų skonio savybėms“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Paprikų aitrumas vertinamas specialioje skalėje

Nors paprikos yra vienos iš sveikatai palankiausių daržovių, tačiau ne visi žmonės patiekalus su jomis toleruoja vienodai. „Jautresnį virškinamąjį traktą turintiems žmonėms reikėtų atsižvelgti į individualias savo organizmo savybes. Taip pat svarbu neužmiršti, kad aitriosios paprikos gali sukelti ir dar didesnį diskomfortą. Todėl jų, dėl aitrumą suteikiančių komponentų, nerekomenduojama valgyti tiek, kiek įprastų paprikų arba kitų daržovių“, – primena gydytoja dietologė.

Įdomu gali pasirodyti tai, jog paprikos turi savo aitrumo vertinimo lygį – Skovilio skalę. Saldžioji paprika vertinama nuliu šios skalės aštrumo vienetų, o vienas aštriausių pasaulyje pipirų – Habanero – šioje skalėje siekia 350 tūkst. aštrumo vienetų. Bet kuriuo atveju, ar tai būtų švelnaus skonio paprika ar ypatingai aitrus pipiras, vartoti juos geriausia jaučiant saiką.

Viena universaliausių bei spalvingiausių daržovių

Galimybė nusipirkti paprikų ir jas panaudoti maisto gamyboje yra vienas iš tų retų šansų, kai galime praturtinti savo patiekalus įvairesnėmis spalvomis. Dėl klimato ypatybių Lietuvoje neturime tiek spalvingų daržovių ir vaisių, kiek pietų šalys, todėl prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Eglė Krasauskienė pastebi: „Paprikų populiarumą užtikrina jų ryški spalva, pagražinanti patiekalus, traškumas bei ryškus skonis. Daugiausiai jų nuperkama nuo spalio iki kovo mėnesių – žmonės tuomet gamina daugiau troškinių su daržovėmis, tačiau pavasarį ir vasarą taip pat naudinga jas naudoti salotoms ar kaip garnyrą prie mėsos patiekalų. Be to, pasinaudojus akcijomis galima ženkliai sutaupyti bei pagaminti pigų patiekalą su paprikomis itin lengva.“

Taip pat specialistė pastebi, kad tarp gausios saldžiųjų paprikų spalvų paletės populiariausia išlieka raudonoji paprika. Be to, aitriųjų paprikų nuperkama daug mažiau, nes dažniausiai jas renkasi gerokai aštresnius, lietuviams ne tiek įprastus patiekalus mėgstantys pirkėjai. „Kaip žinia, aitresnės paprikos patiekalus gali nebūtinai paskaninti, jei bus pasirinktos netinkamos jų proporcijos ar per didelis kiekis – valgį tiesiog sugadinsime. Nepaisant to, pirkėjai mėgsta jalapeno pipirus, juos naudoja picų gamybai ar renkasi marinuotus, mat tuomet jų skonis tampa šiek tiek švelnesnis“, – pasakoja E. Krasauskienė.

Kaip išsirinkti geros kokybės papriką?

Pasak E. Krasauskienės, neapsiriksite ir išsirinksite puikios kokybės papriką, jeigu ji bus tvirta, stangri, ryškaus atspalvio ir blizgaus paviršiaus. Taip pat ekspertė pažymi, kad paprikos odelė neturėtų būti suglebusi, susiraukšlėjusi ar suvytusi, paviršius turtėtų būti be minkštų dėmių ar įpjovimų, o stiebo dalis – be pelėsio žymių.

Paprikas namuose reikia laikyti šaldytuve, specialiame daržovių stalčiuje. „Geriausia šias daržoves laikyti sandariai, bet be plėvelės, nes ji leis greičiau susidaryti kondensatui, kuris gali paspartinti paprikų puvimą. Pagal galimybes paprikas po įsigijimo geriausia suvartoti per 2–3 dienas”, – priduria E. Krasauskienė.

Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ atstovė rekomenduoja keletą būdų, kaip apsiperkant spalvingiems patiekalams, tai padaryti pigiau: „Tam, kad būtų efektyviai sutaupoma apsipirkimo metu, verta dairytis „Rimi Basic“ linijos produktų, kurie garantuoja kokybę už prieinamą kainą. Dar padės sutaupyti „Mano Rimi“ lojalumo programa, kuri suteikia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos. O šią savaitę (iki rugpjūčio 26 d.) raudonosios paprikos kainuoja pigiau: joms taikoma 57 proc. nuolaida, tad kilogramas jų tekainuoja 1,49 Eur, perkant su „Mano Rimi“ kortele.“

„Rimi“ kulinarijos specialistai namuose kviečia pasigaminti daržovių troškinį su saldžiosiomis paprikomis. Šis klasikinis ispaniškas patiekalas – labai lengvai paruošiamas, tad puikiai tiks spalvingai bei sočiai vakarienei.

RECEPTAS

Ispaniškas daržovių troškinys

Patiekalui reikės:

3 šaukštų alyvuogių aliejaus;

1 vnt. svogūno;

8 skiltelių česnako;

2 vnt. raudonosios saldžiosios paprikos;

2 vnt. pailgos saldžiosios paprikos;

2 vnt. cukinijos;

400 g. trintų pomidorų;

1 šaukštelio raudonėlių;

Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

- Daržoves supjaustykite.
- Didelėje plačioje keptuvėje ant vidutinės kaitros pakaitinkite alyvuogių aliejų. Suverskite kubeliais supjaustytą svogūną, pakepinkite, kol šiek tiek paruduos, tada suberkite susmulkintą česnaką ir pakepinkite 2 min.
Tuomet sudėkite supjaustytą baklažaną, paprikas ir kepinkite pamaišydami 5 min.
- Tada suverskite supjaustytą cukiniją ir kepinkite 2 min.
- Sukrėskite trintus pomidorus, paskaninkite druska, pipirais, raudonėliais ir troškinkite apie 15 min.
- Nukelkite keptuvę nuo kaitros. Šį troškinį galite valgyti tiek karštą, tiek šaltą. Patiekite su jūsų mėgstama duona. Jei norite, papildomai pašlakstykite alyvuogių aliejumi.

Skanaus!

Ši naujiena peržiūrėta 5583 kartus. Komentuojame:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2025-02-14 10:58:53

Gurmaniški nuotykiai: 10 patiekalų, kuriuos turite paragauti keliaujant

Naujus kraštus smagu pažinti ne tik lankant istorinius ir kultūrinius objektus, grožintis užburiančiais gamtovaizdžiais, bet ir ragaujant vietinės virtuvės patiekalų, tokių kaip graikiškas suvlakis (orig. souvlaki), sicilietiški arančinai (orig. arancini), portugališki pyragėliai su kremu (orig. pastel de Nata) ar turkiškas lukumas (orig. luqma).
       2025-01-22 10:13:39

Bulvių plokštainis niekad nepabos – išbandykite 5 naujas padažų idėjas

Be bulvių plokštainio daugelis neįsivaizduoja šaltojo sezono – sotus, pigus patiekalas, regis, sušildo ne tik kūną, bet ir lietuvio sielą. Visgi, bulvių plokštainiui pasigaminti namuose reikia šiek tiek pastangų, todėl taupantys laiką jį perka jau paruoštą parduotuvėse, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2024-09-11 19:37:50

Trečiasis „Lidl Plus“ gimtadienis pirkėjus lepins nuolaidomis

Išskirtinių pasiūlymų ir nuolaidų programėlės „Lidl Plus“ trečiasis gimtadienis tęsiasi! Pirkėjų pamėgta mobilioji programėlė „Lidl Plus“ jau tapo įprasta kiekvieno apsipirkimo dalimi.
       2024-09-06 18:51:49

Bulvės ir mėsa ruošiasi šeštadieniui: „Lidl“ kviečia į cepelinų fiestą!

Nors ruduo jau prasidėjo, vasariška kaitra neskuba trauktis. Vis dėlto, daugelis jau pasiilgo rudeniškos vėsos ir šio sezono mėgstamiausių patiekalų. Tad savaitgalis – puiki proga jaukiai ir gardžiai jais pasidžiaugti artimųjų apsuptyje.
       2024-09-06 18:29:22

Išsiruošusiems į grybų paieškas: ką svarbu atminti pasiklydus miške?

Ruduo į miškus kviečia savo gausiomis gėrybėmis. Grybų, uogų rinkimas – vienas iš didžiausių auksinėmis spalvomis pasidabinusio metų laiko džiaugsmų. Tiesa, išsileidus į grybų ar uogų paieškas, naudinga atminti – miške reikia elgtis atsakingai, o pasiklydus – nepamiršti kelių svarbių dalykų.
       2024-09-02 21:26:04

Turtingas skoniu ir už gerą kainą: rudeniškas troškinys su dešrelėmis

Nors prasidėjus rudeniui vis dar kvepia vasara, namų atsargos pilnėja rudeniškomis sodo ir daržo gėrybėmis. Dažniau į pietų ar vakarienių meniu atgula ir sotesni patiekalai, kuriems įkvėpimo semiamasi ir iš Alpių regiono virtuvės, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
       2024-07-07 23:45:16

Vaisiai ir uogos padės labiau už kremus ir papildus – jais praturtinkite mitybą

Pradėkime kiekvieną vasaros dieną ryškiai: geltonos, raudonos, oranžinės spalvos vaisiai ar uogos ne tik kelia nuotaiką, bet ir teikia begalę naudų mūsų organizmui.
       2024-01-11 12:22:03

Nauji vėjai lietuvių vaisių topuose: ką skanaus ir sveiko pasigaminti?

Žiema kvepėte kvepia mandarinais, bananams lietuviai jaučia ypatingą meilę, o obuoliai – neatsiejama dažno mitybos dalis. Tačiau Lietuvos pirkėjai dairosi įvairovės vaisių skyriuose, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2023-06-15 14:37:38

Sezonas trumpas, tad skanaukite trešnes: naudingos skaidulomis ir vitaminu C

Prasidėjo neilgai truksiantis saldžiųjų trešnių sezonas, tad nepamirškite paskanauti šių tamsiai raudonų uogų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad esminių skirtumų tarp trešnių ir lietuviškuose soduose augančių vyšnių nėra.
       2023-01-11 11:57:24

Pietūs už kelis eurus: paprasti būdai, kaip kruasanus paversti rimtu patiekalu

Ieškote pigių ir paprastai pagaminamų pietų idėjų? Išbandykite įvairiausiais būdais ruoštus kruasanus. Jie puikiai dera su daržovėmis, maistingomis paukštienos salotomis, mėsos kukuliais, o jeigu norisi įmantriau – krevetėmis.
       2022-11-14 09:36:46

Valgomos gėlės – artišokai: riešutų skonį primenantys artišokų padažai

Rudeninis artišokų derlius iš saulėtosios Italijos pasiekė parduotuvių lentynas. Artišokas – italų virtuvės pasididžiavimas ir nors mūsų šalyje vis dar atrodo egzotiškai, jie jau turi lojalių mėgėjų.
       2022-09-02 12:25:27

Pusryčiai su kruasanais: 3 paprasti receptai kasdienai ir ypatingoms progoms

Švelnaus skonio sviestiniai rageliai kruasanai lengvai pasiduoda tiek sūrioms, tiek saldžioms interpretacijoms, todėl puikiai tinka pusryčiams. Mėgstantys pikantiškesnio skonio pusryčius kruasanus gali derinti su kiaušiniais, kumpiu, daržovėmis, sūriais.
       2022-08-05 19:48:44

3 receptai su bananais, kuriais verta pasilepinti savaitgalį

Bananiniai keksiukai, bananų tortas ar duona – desertai, kuriuose puikiai atskleidžiamas šio, daugelio pamėgto, vaisiaus skonis. Visgi, bananas yra pakankamai universalus vaisius – įmantresnius derinius mėgstantys gurmanai juos derina net prie mėsos ar žuvies, o kartais ir marinuoja.
       2022-01-27 15:35:34

Kruasano dienos proga: netikėti faktai ir 3 užkeptų kruasanų receptai

Nuo prancūziškų pusryčių neatsiejami kruasanai net viduržiemį padeda sukurti jaukią ir romantišką nuotaiką. Burnoje tirpstantis sviestinis ragelis taip išpopuliarėjo visame pasaulyje, kad sausio 30-ąją net švenčiama tarptautinė kruasano diena.
       2021-08-21 10:22:39

Grybai: kaip atpažinti valgomus grybus ir trys auksinės grybautojo taisyklės

Įsibėgėjus grybavimo sezonui, į miškus traukia vis daugiau lietuvių, tačiau net ir labiausiai patyrę grybautojai gali susidurti su problemomis atpažįstant grybus.
       2021-07-01 07:53:13

Užsisakome maisto į namus: ar šis sprendimas gali būti tvarus?

Šiandien užsisakyti maisto išsinešimui ar tiesiai į namus - įprasta ir vis dažniau naudojama praktika. Juk maistas yra didelis malonumas, o būtent tokios maisto pristatymo paslaugos leidžia pasilepinti.
       2020-06-23 11:57:36

5 maisto produktai, kurie padės kovoje su stresu ir nerimu

Lėtinis stresas ar ilgalaikis nerimas gali turėti tiesioginės įtakos ne tik kasdieniam mūsų gyvenimui, bet ir sveikatos būklei. Vienas iš būdų, padedančių valdyti stresą – tinkamos mitybos pasirinkimas.
       2020-04-22 08:01:44

Patarimai, padėsiantys daržoves, vaisius ir mėsą išlaikyti šviežius kuo ilgiau

Karantino metu daugelis atidžiau planuojame savo pirkinių sąrašą, į parduotuvę einame kartą per savaitę ar rečiau ir vienu ypu stengiamės apsipirkti ilgesniam laikui. Namo parsineštus produktus dedame ten, kur įpratę – į šaldytuvą, šaldiklį ar spinteles.
       2020-01-24 08:20:36

Praėjusiais metais lietuviai labiausiai pirko vyną – kodėl?

Valstybinei mokesčių inspekcijai paskelbus praėjusių metų alkoholio produktų realizavimo duomenis, akivaizdžiai matyti, kad galutinėje lentelėje karaliauja vynas. Jo pardavimai per 2019 m. išaugo net 18 proc.
       2020-01-22 07:15:32

5 priežastys, kurios įtikins valgyti daugiau avokadų

Nors greitas gyvenimo tempas apsunkina galimybę į savo racioną įtraukti maistingų produktų, prekybos tinklo „Iki“ ekspertai išskiria svarbiausias avokadų savybes, kurios įtikins rinktis šį vaisių net labiausiai neturinčius laiko sveikai mitybai.
Daugiau naujų naujienų
       2025-02-17 19:05:00

Pabrangę degalai lėmė infliacijos šuolį: teks nusiteikti tolesniam kainų augimui

Nuo metų pradžios padidėję akcizai ir dėl to pabrangę degalai sausį lėmė daugelio pagrindinių vartojimo prekių ir paslaugų kainų augimą. Ekonomistai mano, kad infliacija nemaloniai nustebins dar ne kartą.
       2025-02-17 18:56:45

Sukūrėte pasitelkę dirbtinį intelektą. Kam priklauso autorių teisės?

Dirbtinio intelekto (DI) įrankiai jau daugeliui tapo neatsiejama kiekvienos dienos dalimi. Vieni prašo pagalbos sprendžiant darbines užduotis, kiti – buitinius klausimus. Tačiau DI jau įsitvirtino ir meninės kūrybos srityse: vizualiniame mene, muzikoje, literatūroje ir net scenografijoje.
       2025-02-14 19:39:48

Elektros biržoje: vasario 15 dieną rekomenduojama mažinti vartojimą

Gyventojai ir verslo įmonės, pasirinkę nefiksuotos elektros kainos planus, rytoj, vasario 15 dieną, ryte nuo 8 iki 9 val. ir vakare nuo 19 iki 20 val. turėtų atsisakyti nebūtino elektros vartojimo dėl reikšmingai išaugsiančios jos kainos „Nord Pool“ biržoje.
       2025-02-14 11:03:08

Vis daugiau lietuvių elektrą gaminasi patys: kas lėmė saulės elektrinių šuolį?

Saulės energiją naudojančių vartotojų skaičius Lietuvoje sparčiai auga – praeitų metų pabaigoje jis perkopė 124 tūkst. O tai yra 40 proc. daugiau nei 2023 metais, rodo „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) duomenys.
       2025-02-14 10:58:53

Gurmaniški nuotykiai: 10 patiekalų, kuriuos turite paragauti keliaujant

Naujus kraštus smagu pažinti ne tik lankant istorinius ir kultūrinius objektus, grožintis užburiančiais gamtovaizdžiais, bet ir ragaujant vietinės virtuvės patiekalų, tokių kaip graikiškas suvlakis (orig. souvlaki), sicilietiški arančinai (orig. arancini), portugališki pyragėliai su kremu (orig. pastel de Nata) ar turkiškas lukumas (orig. luqma).
       2025-02-14 10:53:38

Nematomas pavojus duše: būtina laikytis kelių taisyklių

Lietuvoje kiekvienais metais fiksuojama legioneliozės atvejų, pernai 8 iš jų baigėsi mirtimis. Dėl šios priežasties gyventojams svarbu neužmiršti laikytis kelių paprastų taisyklių, kurios padės apsisaugoti.
       2025-02-14 10:45:21

Sukčių meilės pinklės: kaip nelikti su tuščia sąskaita ir sudaužyta širdimi?

Nors praėjusiais metais internetą sudrebinusi istorija, kai prancūzė sukčiui, apsimetusiam Bradu Pittu, pervedė solidžią sumą pinigų, daug kam galėjo sukelti šypseną, vis dėl to amžiną meilę žadantys apgavikai aktyvūs ir Lietuvoje.
       2025-02-12 17:40:43

Šiose šalyse geriau būti atsargiems – kur traumos kainuoja brangiausiai

Kasmet mažėjant sniego kritulių kiekiui, žiemos sporto entuziastai vis dažniau renkasi slidinėjimo pramogas užsienio kalnų kurortuose. Tiesa, dėl įgūdžių stokos, netinkamo trasų pasirinkimo ar oro sąlygų ignoravimo tokias atostogas neretai aptemdo patiriamos traumos.
       2025-02-11 09:10:31

Brangstantys degalai ir elektromobilių pasiūla keičia vairavimo įpročius

Lietuvoje elektromobilių era įsibėgėja. Dar prieš kelerius metus elektrifikuotas transportas buvo laikomas prabangos preke, tačiau šiandien jis tampa vis labiau prieinamas įvairioms vartotojų grupėms.
       2025-02-11 09:05:11

Dirbtinis intelektas inžinerijoje: palengvina darbą, ar kelia naujų iššūkių?

Dirbtinis intelektas (DI) vis sparčiau keičia daugelį sričių, tarp jų – ir inžineriją bei jos darbo specifiką. Ši technologija leidžia palengvinti kai kuriuos procesus ir sutaupyti laiko, tačiau kartu kyla klausimų apie naudą, trūkumus ir ką tai reiškia inžinieriams kurių rinkoje trūksta.
       2025-02-11 09:00:53

Meilės evoliucija: kaip keičiasi mūsų požiūris į Valentino dieną?

Gėlės ir saldainiai – tai tik viena Valentino dienos pusė, tačiau šiuolaikinė visuomenė vis dažniau žvelgia į meilę kitaip. Daugiau dėmesio skiriama laikui kartu ir dėmesio rodymui.
       2025-02-07 13:46:29

Profesorė – apie 4 dienų darbo savaitės modelį: „Tai – tik laiko klausimas“

Siūlymams pereiti į 4 dienų darbo savaitės modelį skambant vis dažniau ir garsiau, girdime ir daug prieštaravimų. Vienas argumentas – „visada taip buvo“, kitas – „verslui bus per sunku“.
       2025-02-07 11:55:48

Gedimus šalinantis ir ryšio planus siūlantis DI: 2025 m. tendencijos

Įsivaizduokite, kad jūsų namų internetas pats persijungia į stabilesnį kanalą prieš svarbų skambutį, o operatoriaus klientų aptarnavimo robotas išsprendžia paslaugų sutrikimus, net nespėjus apie juos pranešti.
       2025-02-07 09:24:44

Vaistai nuo peršalimo: ką būtina žinoti, kad nepakenktumėte sveikatai?

Peršalimo simptomus lengvinančių vaistų pasirinkimas vaistinėse itin platus, tačiau Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) specialistai pabrėžia, kad nereceptinius vaistus netinkamai vartojant galima ne tik nepasiekti laukiamo efekto, bet ir pakenkti sveikatai.
       2025-02-07 09:16:56

Ekspertas: lietuviai vis dar bijo biržos elektros planų, nors dažnai permoka

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) duomenys rodo, kad per 200 tūkst. vartotojų Lietuvoje už elektros energijos kilovatvalandę moka daugiau kaip 0,29 euro.
       2025-02-07 09:10:37

Internete perkame daugiau: kaip neužkibti ant sukčių kabliuko?

Eurostato duomenimis, 2024 m. 72 proc. 16–75 m. Europos Sąjungos gyventojų apsipirko internetu, nors dar 2019 m. šis rodiklis siekė 60 proc. Labiausiai internetu apsiperka Airijos (95 proc.), Nyderlandų (94 proc.) ir Danijos (90 proc.) gyventojai, o Lietuvoje e. komercija pernai naudojosi 51 proc. gyventojų.
       2025-02-05 14:52:35

Statybos žiemą – misija įmanoma: ekspertas pataria, kaip išvengti nuostolių

Lietuvos klimatas pasižymi šaltomis žiemomis, kurios dažniausiai bent trims mėnesiams sustabdo statybų darbus. Tačiau šie metai parodė, kad situacija keičiasi, o tuo pačiu, ir požiūris į statybas šaltuoju sezonu.
       2025-02-05 09:21:37

Verslas ir 5G: kodėl pažangus ryšys būtinas technologinėms inovacijoms?

Europoje investicijos į skaitmeninę infrastruktūrą sudaro mažiau nei pusę JAV skiriamų lėšų. Tai Europos šalyse labai apsunkina išmaniųjų technologijų vystymąsi, kurioms reikalingas greitasis 5G ryšys.
       2025-02-05 09:16:14

Nuo vasario – energetiškai nepriklausomi nuo Rusijos. Ko tikėtis?

Vasario 8 d. atsijungsime nuo BRELL žiedo ir pradėsime naują energetinio gyvenimo etapą. Kokie svarbūs pokyčiai mūsų laukia atsiskyrus nuo ne kartą Maskvos politiniu įrankiu tapusios energetikos sistemos ir prisijungus prie europinio tinklo?
       2025-02-05 09:12:15

Šilti orai ir išaugusi vėjo jėgainių gamyba mažino elektros energijos kainas

Praėjusią savaitę vidutinė didmeninė elektros energijos kaina visose Baltijos šalyse mažėjo 9 proc. ir Lietuvoje siekė 101,21 EUR/MWh, o Latvijoje ir Estijoje – 101,26 EUR/MWh.
       2025-02-02 14:04:15

Nemiga ar miego sutrikimai? Kaip atskirti ir kada kreiptis į specialistus

Naktys, praleistos ne miegant, o būdraujant, rytai, kai jautiesi tarsi sulaužytas, o akyse – lyg žvyro pripilta, ilgainiui išsekina organizmą, atsiliepia ne tik darbo kokybei ir produktyvumui, bet gali sukelti ir kur kas rimtesnių sveikatos problemų.
       2025-02-02 13:47:50

Lėtai nepavyko – šokusi paklausa Vilniuje pralenkė 2021 m. vidurkį

2025 m. prasidėjo griausmingai: pirminėje Vilniaus būsto rinkoje sudaryti 696 naujų būstų (butų ir kotedžų) įsigijimo sandoriai, rodo negalutiniai kūrybiškų NT projektų ir vietokūros kompanijos „Citus“ analitikų stebimi duomenys.
       2025-02-02 13:33:19

Seniausi Lietuvoje veikiantys mobilieji telefonai: kokie ir kas juos naudoja?

Nors nauji išmanieji šiandien dygsta kaip grybai po lietaus, dalis lietuvių lieka ištikimi mygtukiniams jų protėviais. Net pastaraisiais metais „Telia“ tinkle veikia ne viena prie dvidešimt metų amžiaus ribos priartėjusi „Nokia“ ir net praėjusį amžių menantis „Ericsson“ „dinozauras“.
       2025-01-31 10:12:46

Pateikė degalų kainos prognozę: dyzelino kaina pasieks 2,5 euro už litrą ribą

Reikšmingą dyzelino kainos didėjimą nuo šių metų pradžios jau pajutę šalies gyventojai turėtų nusiteikti tolimesniam jo brangimui – prognozuojama, kad šių populiariausių Lietuvoje degalų kaina kasmet stabiliai stiebsis į viršų ir 2030-aisiais gali pasiekti 2,5 euro už litrą.
       2025-01-31 09:48:12

Baltijos šalių pajamų augimas – ne tik ekonomikos, bet ir saugumo problema

Spartus darbo užmokesčio augimas Baltijos šalyse ir jau kurį laiką gerėjantis pragyvenimo lygis – dažnai ekonomistų aptarinėjama tema. Nedarbo lygis Lietuvoje siekia 7,4 proc., Latvijoje – 6,9 proc., o Estijoje – 7,6 proc.
       2025-01-29 16:13:43

Kaip išsirinkti tinkamą žaislą, kuris džiugins ir lavins vaiką

Žaislai vaikams yra ne tik pramoga, bet ir svarbi ugdymo priemonė. Jie skatina kūrybiškumą, lavina smulkiąją motoriką, moko bendravimo ir padeda pažinti pasaulį. Tačiau didelė žaislų įvairovė gali apsunkinti pasirinkimą – kaip rasti tokį, kuris ne tik suteiktų džiaugsmą, bet ir būtų naudingas vaiko vystymuisi?
       2025-01-29 11:39:07

Numeris – banko, balsas – sukčiaus: kaip telefonas gali mums meluoti?

Telefono ekrane įsižiebia pažįstamas numeris, bet pakėlus ragelį, kalba visai kitas žmogus? Deja, tai – ne techninė klaida, o gudrus sukčiavimo būdas. Suklastoję telefono numerį, aferistai taip bando iš lietuvių išvilioti jautrius duomenis.
       2025-01-24 17:24:36

Fabien Lédé: Mano tikslas – sukurti gyvą erdvę ir nuostabą žiūrovams

Vasario 20, 21 ir 22 dienomis Lietuvos nacionalinio dramos teatre bus rodomas naujausias Łukaszo Twarkowskio spektaklis „Quanta“, kuriuo LNDT pradėjo savo 85-ąjį sezoną.
       2025-01-22 10:13:39

Bulvių plokštainis niekad nepabos – išbandykite 5 naujas padažų idėjas

Be bulvių plokštainio daugelis neįsivaizduoja šaltojo sezono – sotus, pigus patiekalas, regis, sušildo ne tik kūną, bet ir lietuvio sielą. Visgi, bulvių plokštainiui pasigaminti namuose reikia šiek tiek pastangų, todėl taupantys laiką jį perka jau paruoštą parduotuvėse, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2025-01-22 10:04:16

5 verslui pavojingiausios kibernetinės atakos

Norint įsilaužti į įmonę ar ją suparalyžiuoti, šiandien reikia tik šiek tiek noro ir interneto ryšio. Programišių forumuose įsigiję kibernetinėms atakoms reikalingus įrankius, organizuoti išpuolius prieš žinomus verslus dabar gali ir taksistai, ir net pilnametystės nesulaukę paaugliai.
    Daugiau ankstesnių naujienų:  1  2  3  4  5  6  7  8
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.