Naujienos

Nuo modernių alaus gamybos technologijų iki „čigoniškų“ metodų

2017-10-20 11:56:17

Vieni įsikūrė pamatę augančią savo alaus paklausą, kiti – iki šiol neturi savo bravoro, vadinasi „čigoniška“ alaus darykla, bet jau sulaukia aukščiausių įvertinimų. Vieni pirmenybę teikia alaus brandinimo laikui, kiti – jo kartumui, kurį matuoja apyniais.

Vieni – lietuviai, besižavintys amerikiečiais, kiti – ispanai, bet juos vienija išskirtinis dėmesys alui, jo gamybos procesams ir vartojimo kultūros puoselėjimui. Artėjant didžiausiam Lietuvoje Vilniaus alaus festivaliui, apie tai kalbamės su jo dalyviais – lietuvių craft alaus daryklos „Genys Brewing Co“ įkūrėju Laurynu Lisausku ir ispanais „The Flying Inn“.

Lietuviai – už natūralias žaliavas ir modernias technologijas

Paklaustas, kaip apskritai kilo mintis imtis craft alaus gamybos, daryklos „Genys Brewing Co“ įkūrėjas Laurynas Lisauskas prisimena, kad buvo nustebintas paklausos, su kuria susidūrė jo ir kolegos Jono Miežio kūrybos vaisius. Pradėję nuo vienos alaus rūšies – American Pale Ale, gavusios „Kalifornikacijos“ pavadinimą, draugai greitai pamatė, kad jų alaus paklausa viršijo lūkesčius, nebeužteko glaustis kitos daryklos patalpose. Tuomet teko priimti greitą sprendimą ir kurti savo bravorą.

„Mūsų alaus daryklai dar nėra metų, bet joje įdiegtos pačios moderniausios technologijos, ji buvo statyta su mintimi, kad čia gaminsime tik craft alų. Nuo pat pradžių nusprendėme naudoti žalią energiją ir išskirtinai natūralias, aukščiausios kokybės žaliavas. Mūsų naudojami salyklai atkeliauja iš Jungtinės Karalystės bei Olandijos, didžioji dalis apynių – iš JAV. Mes nespartiname procesų ir naudojame tradicinius alaus gamybos metodus, kai alui fermentuotis ir bręsti yra skiriamas laikas, o ne cheminiai komponentai. Esame sąžiningi sau ir prieš kitus, galime drąsiai teigti, kad gaminame ultra kokybišką ir kūrybišką alų“, – mintimis dalinosi Laurynas.

Kaune įsikūrusi darykla naudoja labai modernią šaldymo technologiją, kuri leidžia nepasterizuotam ir nefiltruotam „Genio“ alui išlaikyti išskirtinį natūralų skonį ir aromatą, be jokių pridedamųjų žaliavų.

Ispanai – „čigoniška“ darykla, vertinanti skonį

Panašią istoriją mena ir „The Flying Inn“ – dviejų draugų Juan Toledano ir Cesar Martinez 2016 metais Ispanijoje įkurta ir jų vadinama „čigoniška“, t.y. neturinčia nuosavo bravoro, alaus darykla. Nors ji įkurta neseniai, abu draugai jau iki tol ilgai virdavo naminį alų, tiesiog nedrįsdavo to daryti komerciniais kiekiais.

„Nors „The Flying Inn“ dar yra labai jaunas projektas, Ispanijoje jis jau spėjo užkopti į aukštumas populiarioje alaus gurmanų programėlėje „Untappd“. Manau, kad žaibišką daryklos išpopuliarėjimą nulėmė mūsų pasirinkimas gaminti stipriai apyniais paryškintą, daugiausiai IPA stiliaus, alų, kuris pasižymi ypatingu kartumu“, - teigia Cesar Martinez.

Jo teigimu, išskirtinis „The Flying Inn“ bruožas – verdant alų galvojama ne apie rūšių ar butelių skaičių, o apie jo skonį.

„Alus, kurį mes gaminame, yra toks, kokį mes patys norėtume gerti. Tai yra toks alus, kokį galite rasti tik specializuotose alaus gurmanų baruose – alaus šventyklose. Mūsų ingredientai yra brangūs, dažnai tai kerta per mūsų pelną, tačiau mums tai nerūpi. Svarbiausia visada buvo ir yra – skonis, kuris pakerėtų mūsų klientą“, – savo filosofiją paaiškino C. Martinez.

Nuo neregėto kartumo iki specialiai festivaliui kurtų alaus rūšių

Paklausti, kodėl nusprendė atvykti į Lietuvoje organizuojamą festivalį, ispanai teigia, kad priimti šį sprendimą nebuvo sunku.

„Manome, kad alaus kultūros festivaliai kaip šis yra neįkainojami tiek aludariams, tiek žmonėms, nusprendusiems padegustuoti skirtingo alaus. Kurioje kitoje vietoje žmogus galėtų išbandyti tiek daug skirtingų alaus rūšių iš viso pasaulio? Be to, manome, kad tai yra pats geriausias būdas užsienio alaus darykloms pasirodyti Lietuvos rinkai. Neabejoju, kad VAF lankytojams būtinai įsiminsime dėl savo apyniais stipriai paryškinto alaus. Esame tikri, kad festivalyje apsilankę IPA fanai apie mus tikrai kalbės. O jeigu viskas puikiai pasiseks, tikimės, kad mūsų nepamirš ir imperinio stauto gerbėjai“, – nenuvilti prižadėjo „The Flying Inn“ atstovai.

Pasiteiravus, ko VAF dalyviai gali tikėtis iš „Genys Brewing Co“, L. Lisauskas išlaikė intrigą.

„Žadame pristatyti net 8 alaus rūšis, kurių dalis bus limituoto leidimo, kai kas skirta tik degustavimui festivalyje. Daugiau detalių atskleisti dar anksti, bet prižadame maloniai nustebinti“, - sako jis.

Ateityje tikisi amerikietiškos kultūros ir daugiau išprusimo

Kalbėdamas apie tai kaip įsivaizduoja craft alaus ateitį, L. Lisauskas teigia, kad tikisi Lietuvoje išvysti prigijusį amerikietišką modelį.

„JAV yra suprantama, kad craft alaus gamintojai yra žmonių draugai, o ne priešai. Yra aiški takoskyra tarp atsakingo ir neatsakingo alaus vartojimo, o mažųjų alaus daryklų verslai yra skatinami. Tai yra liberali politika, tačiau kartu pasižyminti tvarkingu konkretumu, skirstant skirtingas alaus rūšis ir skirtingą alkoholio vartojimą. Ateityje norėčiau matyti valdžios atstovų įsigilinimą į šią sritį, o ne viso ko sumetimą po universaliais draudimais. Visų pirma, tam svarbus valdžios požiūris, kuris būtų išreiškiamas protingais ir stabiliais įstatymais“, – viltimis dėl alaus ateities dalinosi pašnekovas.

Tuo metu ispanai stebisi Lietuvoje priimamais ir dar svarstomais draudimais ir tikisi, kad visuomenės suvokimas apie alų, jo gamybą ir skirtingus skonius tik didės.

„Mūsų nuomone, alkoholio vartojimo problemų draudimais neišspręsi, tai reikėtų daryti pasitelkiant švietimą. Su juo siejame ir visą alaus ateitį. Norime pamatyti tokius alaus mėgėjus, kurie išmano alaus gamybos procesą, prieš ragaudami įsigilina į konkretaus alaus istoriją. Norime, kad alus taptų pokalbiu tarp aludario ir jo kliento. XXI a. alus nebėra toks pat, prie kokio žmonės buvo pripratę anksčiau. Skoniai evoliucionuoja, o kartu su jais kinta ir alus. Mūsų nuomone, tai yra nuostabu, nes tai atvedė alaus degustavimo kultūrą prie dabartinio taško, kuriame galime džiaugtis anksčiau neregėta alaus ir skonių įvairove“, – atviravo pašnekovai.

VAF – tai pirmasis Lietuvoje nepriklausomas craft alaus festivalis, subursiantis aludarius, alaus mylėtojus ir entuziastus, pramogų sričių specialistus ir visus, besidominčius ar norinčius susipažinti su craft alaus kultūra. Renginys, kurį organizuoja alaus someljė Vidmantas Čičelis ir vyriausiasis „Kalnapilio“ daryklos aludaris Ričardas Barakūnas, vyks gruodžio 1-2 dienomis menų fabrike „Loftas“. Daugiau informacijos apie festivalį – www.vafest.lt.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Daugiau naujų naujienų
       2024-04-25 19:58:59

Kaip būti arčiau gamtos, jei neturite nuosavo kiemo?

Tyrimas apie gyvenimą namuose atskleidžia, kad kas penktam Lietuvos gyventojui vienas iš svarbiausių idealių namų aspektų yra ryšys su gamta. Deja, daugelis žmonių neturi nuosavos lauko erdvės. Todėl interjero dizainerė dalinasi praktiškais patarimais, kaip pajusti ryšį su gamta, būnant namuose.
       2024-04-25 18:07:11

„Samsung“ „AI TV“ dirbtinis intelektas geresniam vaizdui ir garsui

Technologijų bendrovė „Samsung“ renginyje „Unbox & Discover 2024“ pristatė naują televizorių liniją. Naujieji „Neo QLED 8K“, „4K“ ir „OLED“ modeliai pasižymi „Samsung AI TV“ dirbtinio intelekto (DI) funkcijomis, tarp kurių – dar našesnis vaizdo kokybės gerinimas, triukšmo slopinimas bei išmanus energijos taupymas.
       2024-04-24 13:18:23

Kaip vos už kelis eurus pasigaminti gardų patiekalą pietums ar vakarienei

Paprasta paruošti, sotu ir pigu – sakote, taip nebūna? Pritrūkusiems idėjų gardžiai ir nebrangiai vakarienei, prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai turi pasiūlymą – iškepkite orkaitėje sultingas vištienos šlauneles su daržovių garnyru.
       2024-04-24 13:08:54

Susidūrėte su gyvūnu kelyje: ar būtina kviesti policiją?

Įsibėgėjant pavasariui, keliuose auga susidūrimų su laukiniais gyvūnais skaičius. Tą lemia balandžio mėnesį prasidedanti gyvūnų migracija, kurios metu žvėrys dažniau pasirodo keliuose, bei ne visuomet atsargus vairuotojų elgesys.
       2024-04-24 13:05:06

Gyventojai dažniau skundžiasi dėl keliamo triukšmo

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai, Tarptautinę triukšmo suvokimo dieną, kasmet minimą balandžio paskutinį trečiadienį, atkreipia dėmesį į triukšmo žalą sveikatai ir primena, kur kreiptis, kai ramybės neduoda netoliese esantys triukšmą skleidžiantys objektai.
       2024-04-24 12:55:04

Priešpienis: svarbus raktas į vaikų sveikatą

Priešpienis, kurį mūsų kūdikiai gauna pirmomis gyvenimo valandomis, yra tikras imuniteto šaltinis. Jame gausu natūralių antikūnų, kurie padeda kūdikiams apsisaugoti nuo įvairių ligų, skatina jų imunitetą ir ruošia juos kovoti su virusais ir bakterijomis.
       2024-04-24 12:50:56

Ženšenis: natūralus kelias į gerą seksualinį gyvenimą

Nevaisingumas yra didėjanti problema visame pasaulyje. Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad apie 17,5% suaugusiųjų planetos žmonių – tai beveik 1 iš 6 žmonių – patiria šią bėdą. Be to, maždaug 40% atvejų problema kyla dėl vyrų fiziologijos.
       2024-04-24 10:11:24

Ketinate imti paskolą namo statybai? Štai ką svarbu žinoti

Mintis nuosavame sklype pasistatyti savus namus – itin patraukli, tačiau neturint pakankamai santaupų tą padaryti ne visada paprasta. Kokius kriterijus turi atitikti būsimasis tokios paskolos gavėjas ir kokios yra ne visiems žinomos šio kredito subtilybės.
       2024-04-24 09:59:54

Internetiniai sukčiai aktyviausi tada, kai esame labiausiai pažeidžiami

Bene efektyviausias internetinių sukčių ginklas – netikėtumas. Dažniausiai sukčių siųstos žinutės ragina nedelsiant imtis veiksmų dėl užblokuotos banko sąskaitos, neteisingai nurodyto siuntos gavėjo adreso ar gautos baudos.
       2024-04-24 09:34:31

Šių uogų priešuždegiminės savybės dažnai pamirštamos: ką gausite suvalgę saują

Dar pirmųjų civilizacijų laikais valgytos vynuogės, pastaraisiais dešimtmečiais tapo vienos mėgstamiausių lietuvių uogų. Jos dažnai papuošia šventinį stalą, o savo saldumu papildo kasdienę mitybą.
       2024-04-24 09:22:04

Sugadintas kaimynų turtas: kada teks mokėti iš savos kišenės

Lietuvos žmonės nėra linkę artimai bičiuliautis su kaimynais – tyrimai rodo, kad 6 iš 10 apsiriboja mandagiu pasisveikinimu. Santykius su jais, deja, dar labiau kartina nelaimės, kurių metu sugadinamas kaimynų būstas ir jame esantis turtas.
       2024-04-23 15:06:05

Europos Parlamentas užtikrino geresnes vartotojų teises į remontą

Siekiant sumažinti atliekų kiekį, naujosiomis taisyklėmis vartotojams suteikiamos didesnės teisės į prekių remontą bei didinamas šio sektoriaus prieinamumas ir patrauklumas.
       2024-04-23 13:15:52

Palydovinis ryšys ir naujas įkrovimo būdas: „Android 15“ atnaujinimas

Šių metų duomenimis, „Android“ išlieka populiariausia operacine sistema pasaulyje, todėl jos atnaujinimų laukia milijonai vartotojų. Iki oficialaus „Android 15“ išleidimo liko beveik pusė metų.
       2024-04-22 17:08:51

Lietuvoje didmeninė elektros kaina per savaitę augo beveik 3 kartus

Praėjusią savaitę didmeninė elektros kaina Lietuvoje kilo 2,9 karto ir vidutiniškai siekė 78,65 Eur/MWh. Tiek pat elektra kainavo ir kitose Baltijos šalyse – Latvijoje, kaip ir Lietuvoje, ji augo 2,9 karto, Estijoje – 2,8 karto.
       2024-04-22 17:04:57

Vos iš kelių pigių ingredientų – purus biskvitinis pyragas per pusvalandį

Yra receptų, kurių neįmanoma sugadinti, ir šis paprastutis biskvitinis pyragas – vienas iš jų. Jei nesijaučiate drąsiai kepinių fronte, būtinai pabandykite, o patyrę konditeriai įvertins, kaip greitai ant stalo atsiras uogomis kvepiantis šviežias kepinys, jei netikėtai užsuko svečiai, o saldumynų lentynėlė – kaip tyčia tuščia.
       2024-04-22 16:36:43

Mažieji pagalbininkai noriau kibs į darbus darže ar sode: 5 patarimai

Vaikams instinktyviai patinka būti arčiau gamtos, jie mėgsta žaisti lauke. Tačiau pramogos gali virsti ir naudingais užsiėmimais. Veikla sode ar darže yra naudingas įrankis siekiant atitraukti vaikus nuo ekranų ir mokyti atsakomybės, taip pat ir padės ugdyti vaiko norą valgyti daugiau vaisių bei daržovių.
       2024-04-22 16:28:39

Įspėja verslus, kaip neapsigauti: ką žada vietoj ISO sertifikato?

„Nemokamas sūris tik pelėkautuose“ – posakis, aktualus ne tik taupantiems vartotojams, bet ir augti (tačiau – tik už kiek įmanoma palankesnį biudžetą) siekiantiems verslams. Vienu dažniausių žingsnių verslo procesų optimizavime tampa ISO vadybos sistemos diegimas.
       2024-04-22 16:22:46

Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?

Elektros sąskaita sudaro bene didžiausią kiekvieno namų ūkio komunalinių išlaidų dalį. Nors žinome pagrindines elektros taupymo taisykles, pavyzdžiui, išjungti tai, kas nenaudojama, tačiau esminio elektros suvartojimo pokyčio tai nepaskatina.
       2024-04-22 11:32:19

Automobilio priežiūra pavasarį: kam būtina skirti didžiausią dėmesį

Pavasarį žmonės dažniau nei šaltuoju sezonu sėda prie automobilio vairo. Kad transporto priemonė negestų, svarbu laiku atlikti techninės priežiūros darbus ir pašalinti po žiemos atsiradusius gedimus.
       2024-04-22 11:00:35

Tommy Hilfiger batų kokybė - kokia ji?

Tommy Hilfiger – tai vardas, kuris daugeliui asocijuojasi su amerikietišku stiliumi ir nepriekaištinga kokybe. Šis prekės ženklas jau daugelį metų žinomas dėl savo ryškios spalvų paletės, klasikinio dizaino ir aukštos klasės medžiagų, kurios naudojamos kurti viską - nuo drabužių iki aksesuarų.
       2024-04-22 10:45:36

Kokybiško šampūno pasirinkimas

Plaukų priežiūra apima daugybę skirtingų procedūrų ir produktų. Nors ne visi naudoja kaukes, purškiklius, aliejukus ir serumus, tačiau tikrai visi reguliariai naudoja šampūnus. Tai būtiniausia plaukų priežiūros priemonė - todėl ypač svarbu jį rinktis pagal plaukų ir galvos odos tipą.
       2024-04-22 10:19:43

Vitaminai maitinančioms - pirkti kompleksą ar atskirai?

Žindymo metu viskas, ko reikia augančiam organizmui, gaunama su motinos pienu. Taigi, jei mamos organizme yra ryškus maistinių medžiagų trūkumas, vaikas taip pat kenčia nuo jų trūkumo.
       2024-04-22 09:51:47

Interjero dizainas: Kaip įsirengti svetainę?

Svetainė – tai nėra tiesiog paprastas kambarys. Tai erdvė, kurioje susilieja kasdieniai mūsų gyvenimai, kur susitinkame su šeimos nariais ir svečiais, kur atsipalaiduojame po įtemptos darbo dienos arba švenčiame svarbias progas.
       2024-04-20 20:38:34

Pakruojo dvaro gėlininkai: tulpės gali išgelbėti gyvybę

Likus vos kelioms dienoms iki didžiausio regione tulpių ir pavasario gėlių festivalio Pakruojo dvare, kurio metu erdvioje išskleidžia keli milijonai žiedų, dvaro gėlininkai pasidalino mažai žinoma istorija, kad tulpės pasaulyje buvo naudojamos ne vien grožiui.
       2024-04-20 10:41:23

Vyndarystės tradicijos Lietuvoje – ar jos egzistuoja ar mes aludarių kraštas

Jeigu internetinėje enciklopedijoje „Vikipedija“ užsuktumėte į kategoriją „lietuviški gėrimai“, paieškoje atrastumėte tik vieną subkategoriją – „Lietuvos alus“. Tikriausiai, nuostabos tai nekelia, juk mes – aludarių kraštas.
       2024-04-19 19:12:53

Kas dešimtas skambutis Lietuvoje – sukčių iš padirbto numerio

„Telia“ per pirmuosius tris šių metų mėnesius užkirto kelią 2,6 mln. atakų, nutaikytų į Lietuvos mobiliojo ryšio abonentus. Apsaugoti vartotojus bendrovei padėjo dar pernai aktyvuota automatinė padirbtų mobiliųjų numerių (angl. „spoofing“) filtravimo sistema.
       2024-04-19 19:00:45

Morkos – ne vienintelės akių pagalbininkės: dar viena daržovė nuo akių ligų

Kai oras šiltyn – ir mūsų patiekalai lengvyn. Tad gamindami pigesnius maltinukus iš cukinijų ir avinžirnių, ilgai neužgaišite, o rezultatu džiaugsis visi valgytojai.
       2024-04-19 12:27:56

Kodėl Azijoje šviežius agurkus ne pjausto, o traiško – tokių salotų nevalgėte

Šviežių lietuviškų, šiltnamiuose užaugintų agurkų sezonas įsibėgėja, tad geros jų kainos vilioja vis dažniau gamintis salotas. Gaivios, traškios salotos tinka prie įvairių patiekalų, tačiau paruoštos kiek įdomiau gali tapti ir pagrindine stalo žvaigžde ar sveikais priešpiečiais.
       2024-04-19 12:19:30

Ekspertai: norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą ir tradicijas

Mes tikimės, kad statybų technologijos nuolat tobulės ir taps futuristiškesnės, tačiau klimato kaita verčia suabejoti, ar aklas progresas yra geriausias pasirinkimas.
       2024-04-18 22:33:13

Kokybiška vištiena vertinama visame pasaulyje, kokia jos perspektyva Lietuvoje?

Šiuolaikinė visuomenė vis labiau rūpinasi savo sveikata, geresne savijauta vartodama maistingesnę, natūralesnę ir sveikatai palankesnę produkciją. Vištiena – ne išimtis, o pagaminta iš be antibiotikų užaugintų paukščių yra būtent ta mėsa, kuri vis dažniau aptinkama kiekvieno pirkėjo krepšelyje.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.