Naujienos

Nuo modernių alaus gamybos technologijų iki „čigoniškų“ metodų

2017-10-20 11:56:17

Vieni įsikūrė pamatę augančią savo alaus paklausą, kiti – iki šiol neturi savo bravoro, vadinasi „čigoniška“ alaus darykla, bet jau sulaukia aukščiausių įvertinimų. Vieni pirmenybę teikia alaus brandinimo laikui, kiti – jo kartumui, kurį matuoja apyniais.

Vieni – lietuviai, besižavintys amerikiečiais, kiti – ispanai, bet juos vienija išskirtinis dėmesys alui, jo gamybos procesams ir vartojimo kultūros puoselėjimui. Artėjant didžiausiam Lietuvoje Vilniaus alaus festivaliui, apie tai kalbamės su jo dalyviais – lietuvių craft alaus daryklos „Genys Brewing Co“ įkūrėju Laurynu Lisausku ir ispanais „The Flying Inn“.

Lietuviai – už natūralias žaliavas ir modernias technologijas

Paklaustas, kaip apskritai kilo mintis imtis craft alaus gamybos, daryklos „Genys Brewing Co“ įkūrėjas Laurynas Lisauskas prisimena, kad buvo nustebintas paklausos, su kuria susidūrė jo ir kolegos Jono Miežio kūrybos vaisius. Pradėję nuo vienos alaus rūšies – American Pale Ale, gavusios „Kalifornikacijos“ pavadinimą, draugai greitai pamatė, kad jų alaus paklausa viršijo lūkesčius, nebeužteko glaustis kitos daryklos patalpose. Tuomet teko priimti greitą sprendimą ir kurti savo bravorą.

„Mūsų alaus daryklai dar nėra metų, bet joje įdiegtos pačios moderniausios technologijos, ji buvo statyta su mintimi, kad čia gaminsime tik craft alų. Nuo pat pradžių nusprendėme naudoti žalią energiją ir išskirtinai natūralias, aukščiausios kokybės žaliavas. Mūsų naudojami salyklai atkeliauja iš Jungtinės Karalystės bei Olandijos, didžioji dalis apynių – iš JAV. Mes nespartiname procesų ir naudojame tradicinius alaus gamybos metodus, kai alui fermentuotis ir bręsti yra skiriamas laikas, o ne cheminiai komponentai. Esame sąžiningi sau ir prieš kitus, galime drąsiai teigti, kad gaminame ultra kokybišką ir kūrybišką alų“, – mintimis dalinosi Laurynas.

Kaune įsikūrusi darykla naudoja labai modernią šaldymo technologiją, kuri leidžia nepasterizuotam ir nefiltruotam „Genio“ alui išlaikyti išskirtinį natūralų skonį ir aromatą, be jokių pridedamųjų žaliavų.

Ispanai – „čigoniška“ darykla, vertinanti skonį

Panašią istoriją mena ir „The Flying Inn“ – dviejų draugų Juan Toledano ir Cesar Martinez 2016 metais Ispanijoje įkurta ir jų vadinama „čigoniška“, t.y. neturinčia nuosavo bravoro, alaus darykla. Nors ji įkurta neseniai, abu draugai jau iki tol ilgai virdavo naminį alų, tiesiog nedrįsdavo to daryti komerciniais kiekiais.

„Nors „The Flying Inn“ dar yra labai jaunas projektas, Ispanijoje jis jau spėjo užkopti į aukštumas populiarioje alaus gurmanų programėlėje „Untappd“. Manau, kad žaibišką daryklos išpopuliarėjimą nulėmė mūsų pasirinkimas gaminti stipriai apyniais paryškintą, daugiausiai IPA stiliaus, alų, kuris pasižymi ypatingu kartumu“, - teigia Cesar Martinez.

Jo teigimu, išskirtinis „The Flying Inn“ bruožas – verdant alų galvojama ne apie rūšių ar butelių skaičių, o apie jo skonį.

„Alus, kurį mes gaminame, yra toks, kokį mes patys norėtume gerti. Tai yra toks alus, kokį galite rasti tik specializuotose alaus gurmanų baruose – alaus šventyklose. Mūsų ingredientai yra brangūs, dažnai tai kerta per mūsų pelną, tačiau mums tai nerūpi. Svarbiausia visada buvo ir yra – skonis, kuris pakerėtų mūsų klientą“, – savo filosofiją paaiškino C. Martinez.

Nuo neregėto kartumo iki specialiai festivaliui kurtų alaus rūšių

Paklausti, kodėl nusprendė atvykti į Lietuvoje organizuojamą festivalį, ispanai teigia, kad priimti šį sprendimą nebuvo sunku.

„Manome, kad alaus kultūros festivaliai kaip šis yra neįkainojami tiek aludariams, tiek žmonėms, nusprendusiems padegustuoti skirtingo alaus. Kurioje kitoje vietoje žmogus galėtų išbandyti tiek daug skirtingų alaus rūšių iš viso pasaulio? Be to, manome, kad tai yra pats geriausias būdas užsienio alaus darykloms pasirodyti Lietuvos rinkai. Neabejoju, kad VAF lankytojams būtinai įsiminsime dėl savo apyniais stipriai paryškinto alaus. Esame tikri, kad festivalyje apsilankę IPA fanai apie mus tikrai kalbės. O jeigu viskas puikiai pasiseks, tikimės, kad mūsų nepamirš ir imperinio stauto gerbėjai“, – nenuvilti prižadėjo „The Flying Inn“ atstovai.

Pasiteiravus, ko VAF dalyviai gali tikėtis iš „Genys Brewing Co“, L. Lisauskas išlaikė intrigą.

„Žadame pristatyti net 8 alaus rūšis, kurių dalis bus limituoto leidimo, kai kas skirta tik degustavimui festivalyje. Daugiau detalių atskleisti dar anksti, bet prižadame maloniai nustebinti“, - sako jis.

Ateityje tikisi amerikietiškos kultūros ir daugiau išprusimo

Kalbėdamas apie tai kaip įsivaizduoja craft alaus ateitį, L. Lisauskas teigia, kad tikisi Lietuvoje išvysti prigijusį amerikietišką modelį.

„JAV yra suprantama, kad craft alaus gamintojai yra žmonių draugai, o ne priešai. Yra aiški takoskyra tarp atsakingo ir neatsakingo alaus vartojimo, o mažųjų alaus daryklų verslai yra skatinami. Tai yra liberali politika, tačiau kartu pasižyminti tvarkingu konkretumu, skirstant skirtingas alaus rūšis ir skirtingą alkoholio vartojimą. Ateityje norėčiau matyti valdžios atstovų įsigilinimą į šią sritį, o ne viso ko sumetimą po universaliais draudimais. Visų pirma, tam svarbus valdžios požiūris, kuris būtų išreiškiamas protingais ir stabiliais įstatymais“, – viltimis dėl alaus ateities dalinosi pašnekovas.

Tuo metu ispanai stebisi Lietuvoje priimamais ir dar svarstomais draudimais ir tikisi, kad visuomenės suvokimas apie alų, jo gamybą ir skirtingus skonius tik didės.

„Mūsų nuomone, alkoholio vartojimo problemų draudimais neišspręsi, tai reikėtų daryti pasitelkiant švietimą. Su juo siejame ir visą alaus ateitį. Norime pamatyti tokius alaus mėgėjus, kurie išmano alaus gamybos procesą, prieš ragaudami įsigilina į konkretaus alaus istoriją. Norime, kad alus taptų pokalbiu tarp aludario ir jo kliento. XXI a. alus nebėra toks pat, prie kokio žmonės buvo pripratę anksčiau. Skoniai evoliucionuoja, o kartu su jais kinta ir alus. Mūsų nuomone, tai yra nuostabu, nes tai atvedė alaus degustavimo kultūrą prie dabartinio taško, kuriame galime džiaugtis anksčiau neregėta alaus ir skonių įvairove“, – atviravo pašnekovai.

VAF – tai pirmasis Lietuvoje nepriklausomas craft alaus festivalis, subursiantis aludarius, alaus mylėtojus ir entuziastus, pramogų sričių specialistus ir visus, besidominčius ar norinčius susipažinti su craft alaus kultūra. Renginys, kurį organizuoja alaus someljė Vidmantas Čičelis ir vyriausiasis „Kalnapilio“ daryklos aludaris Ričardas Barakūnas, vyks gruodžio 1-2 dienomis menų fabrike „Loftas“. Daugiau informacijos apie festivalį – www.vafest.lt.

Naujienos komentarai

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Daugiau naujų naujienų
       2020-08-07 17:45:20

Kelionės į Nidą – ar tikrai pamatyti Negyvąsias kopas yra prabanga?

Nida – vienas populiariausių Lietuvos kurortų, kasmet sulaukianti kelis šimtus tūkstančių turistų iš Lietuvos bei užsienio. Nors nemažai šurmulio sukėlė šiais metais Neringoje smarkiai padidinta rinkliava už automobilį, žmonės toliau plūsta mėgautis nuostabiu šalies kampeliu.
       2020-08-07 17:12:17

Dirbtinis intelektas – sritis, kuri savo piko dar nepasiekė

„Daugeliui dirbtinis intelektas (DI) asocijuojasi su filmų brukamais protingais, tačiau pavojingais robotais-mašinomis, keliančiais grėsmę žmonių egzistencijai, tačiau oficiali sąvoka gana greitai nuleidžia ant žemės“, – teigia Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Informatikos fakulteto prof. dr. Tomas Krilavičius.
       2020-08-07 17:09:54

Vairuotojų kultūra: užstatyti automobiliai ir atlenkti valytuvai

Vasaros karščiai ir mintys apie atostogas priverčia atsipalaiduoti bei prarasti budrumą ne vieną vairuotoją. Skubėdami ilsėtis ar pramogauti jie kartais neatkreipia dėmesio, ar laikosi kelių eismo taisyklių, rizikuodami išprovokuoti kitų vairuotojų nepasitenkinimą ar net sulaukti policijos dėmesio.
       2020-08-07 16:56:37

Tarptautinė alaus diena: 3 ypatingi patiekalai iš šio gėrimo

Alus – vienas populiariausių gėrimų visame pasaulyje. Tačiau maisto gurmanams jis žinomas ir kaip puikus ingredientas, suteikiantis patiekalams išskirtinį skonį. Rugpjūčio 7-ąją minima Tarptautinė alaus diena.
       2020-08-07 16:52:33

Laužo dūmo aromatu kvepiantys desertai: 3 idėjos vasaros iškylai

Vasaros iškylos neapsieina be ant laužo kepamų šašlykų ar dešrelių, tačiau ar bandėte ant kepimo grotelių ruošti desertus? Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalinasi idėjomis, kaip ant laužo ugnies pasigaminti desertą.
       2020-08-07 16:45:41

Praėjusią parą patvirtinti dvidešimt trys koronaviruso atvejai

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per vakarykštę parą Lietuvoje patvirtinti dvidešimt trys nauji koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. Devyni iš jų registruoti Vilniaus apskrityje, septyni – Kauno, penki – Utenos ir du Panevėžio apskrityje.
       2020-08-06 17:42:04

Pristatyta kompiuteriui nenusileidžianti planšetė „Galaxy Tab S7“

Vakar vykusio virtualaus „Samsung“ produktų pristatymo metu bendrovė pristatė naujausią planšetinį kompiuterį „Galaxy Tab S7“ ir didesnę jo versiją „Tab S7+“. Abu įrenginiai turi didelį ekraną, galingą procesorių, patobulintą „S Pen“ rašiklį, klaviatūrą ir kitas funkcijas, kurios vartotojams leis planšetėmis naudotis kaip kompiuteriu.
       2020-08-06 15:37:29

Draugystės per atstumą: kaip išmaniai palaikyti ryšį ar susirasti naujų draugų

Pokalbiai ir susitikimai su draugais būtini draugystei išsaugoti, tačiau vis dažniau tai turime daryti nuotoliniu būdu. Bendravimas per atstumą bus smagesnis, jei pasitelksite keletą išmanių sprendimų.
       2020-08-06 14:41:21

Pasitikrinkite ar žinote: 5 išmanūs „Google Maps“ triukai

Kelionių po Lietuvą ar svetur planavimas dažnam kelia nemenkų iššūkių. Žinodami ir įvaldę šias patogias programėlės „Google Maps“ funkcijas, išvykas planuosite kaip profesionalai ir sutaupysite daug brangaus laiko.
       2020-08-06 10:16:03

Šalies ekonomika kol kas pandemiją atlaikė kur kas geriau, nei tikėtasi

Naujausi šalies ekonomikos rodikliai rodo, kad kol kas pandemija atlaikyta kur kas geriau, nei tikėtasi. Tolygūs išlieka mokėjimai pagal Ekonomikos skatinimo planą, baigiant įgyvendinti vienas priemones, įsibėgėja ir/arba pradedamos vykdyti kitos.
       2020-08-06 09:18:11

Grūdiniai produktai: kodėl juos verta įtraukti į savo kasdienę mitybą

Vaisių ir daržovių nauda sveikatai – nenuginčijama, tačiau apie grūdinių produktų vartojimą vis dar sklando įvairūs mitai. Dietistė Živilė Dumbraitė teigia, kad tinkamai parinktus grūdinius produktus kiekvienas turėtume įtraukti į savo racioną ir dalijasi patarimais, kaip teisingai juos vartoti ir išsirinkti parduotuvių lentynose.
       2020-08-06 08:50:59

Registrų sutrikimai tęsiasi – notarų klientams teks semtis kantrybės

Notarų klientams, ypač norintiems atlikti nekilnojamojo turto perleidimo sandorius, teks gerokai pasisemti kantrybės – dalis valstybinės įmonės Registrų centro valdomų registrų vis dar stringa.
       2020-08-06 08:44:22

Termometro pasirinkimo vingrybės: kas temperatūrą matuoja tiksliausiai?

Nuo koronaviruso proveržio pradžios temperatūrą šalies gyventojai matuojasi dažniau ir atidžiau. Nors dar prieš dešimtmetį pardavinėti uždraustų gyvsidabrio termometrų vis dar galima rasti kai kurių šalies gyventojų namuose, pastaruosius iš vaistinių lentynų jau seniai išstūmė kitokių technologijų ir modelių prietaisai.
       2020-08-06 08:40:14

Kodėl žindyti viešai vis dar yra stigma?

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, dėl pasirinkimo maitinti krūtimi kiekvienais metais daugiau kaip 823 tūkst. vaikų ir daugiau kaip 20 tūkst. motinų išvengia mirties.
       2020-08-06 08:30:23

Naujausi COVID-19 atvejai: daugiausia užsikrėtimų – Kauno apskrityje

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per vakarykštę parą Lietuvoje patvirtinti dvidešimt keturi nauji koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. Trylika registruota Kauno apskrityje, po keturis atvejus – Utenos ir Vilniaus apskrityse.
       2020-08-05 14:42:11

Aviečių metas: 3 skanių ir sveikų desertų idėjos

Saldžios ir sodrios spalvos avietės – vienos populiariausių vasaros uogų. Mitybos specialistai jas rekomenduoja vartoti dėl sveikatai naudingų maistinių savybių, konditeriai avietes giria dėl jų universalumo gaminant desertus, o prekybininkai teigia, kad sezono metu šios uogos yra vienos populiariausių.
       2020-08-05 14:30:54

Kaip sutvarkyti automobilį, kad atrodytų lyg ką tik iš salono?

Kodėl vienas naudotas automobilis atranda naują šeimininką vos per kelias dienas, o kitas ištisus mėnesius „kabo“ skelbimų lentose? Pasirodo, kaip gyvenime, taip ir dėvėtų automobilių rinkoje viską lemia pirmas įspūdis, prie kurio labiausiai prisideda transporto priemonės švara, tvarka.
       2020-08-05 14:27:16

Ar durys į universitetą uždarytos neišlaikius matematikos egzamino?

Liepos 5 dieną Nacionalinė švietimo agentūra paskelbė matematikos, chemijos, fizikos, informacinių technologijų, užsienio kalbų rusų ir anglų, istorijos, geografijos ir biologijos valstybinių brandos egzaminų rezultatus.
       2020-08-05 11:25:34

Per parą koronavirusas patvirtintas dešimčiai žmonių

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per vakar parą Lietuvoje patvirtinta dešimt naujų koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų. Keturi atvejai registruoti Kauno apskrityje, trys – Vilniaus, du – Panevėžio, dar vienas atvejis patvirtintas Šiaulių apskrityje.
       2020-08-05 07:56:03

Apklausa: elektrą taupo devyni iš dešimties gyventojų

Karantino metu daugelyje namų ūkių išaugus elektros suvartojimui ir sąskaitoms, devyni iš dešimties gyventojų stengiasi mažinti energijos naudojimą. Bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta reprezentatyvi gyventojų apklausa parodė, kad populiariausias ir paprasčiausias būdas taupyti elektrą – išjungti šviesą vos tik išėjus iš patalpos.
       2020-08-05 07:54:13

IT sektorius: ar talentų trūkumą išspręstų moterų atėjimas į rinką?

Užimtumo tarnybos duomenimis, karantino metu darbo neteko daugiau moterų. Negana to, pastarąjį mėnesį moterų nedarbo rodiklis pralenkė vyrų. Viena iš pagrindinių to priežasčių – dauguma moterų vis dar dirba ekonominiams nuosmukiams jautresniame paslaugų sektoriuje.
       2020-08-05 07:49:17

Nesugebantiems pailsėti per atostogas: kaip išsimiegoti ir atsipalaiduoti?

Net 70 proc. žmonių pripažįsta, jog atostogų metu jiems sunkiai sekasi atsipalaiduoti ir netikrinti darbinio elektroninio pašto, rodo „LinkedIn Summer Vacation data“ tyrimo duomenys.
       2020-08-04 15:31:42

Atgaiva karštą vasaros dieną: kaip pasigaminti skanią šaltą arbatą namuose?

Šalta arbata – gaivinantis ir troškulį karštą vasaros dieną malšinantis gėrimas, kurį lengvai galime pasidaryti ir namų sąlygomis. Tačiau kaip išsirinkti, kokius ingredientus geriausia derinti tarpusavyje?
       2020-08-04 15:24:59

Mokytojas: profesija ar pašaukimas?

Charizmatiškas, inovatyvus, kūrybiškas, lankstus, lyderis – tik keli žodžiai, apibūdinantys šiuolaikinį mokytoją. Dažnai žodį „mokytojas“ lydi ir kitas – „pašaukimas“.
       2020-08-04 11:56:30

Lietuvoje – septyniolika naujų koronaviruso atvejų

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per vakar parą Lietuvoje patvirtinta septyniolika naujų koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų. Šeši atvejai registruoti Vilniaus apskrityje, po penkis – Panevėžio ir Kauno, dar vienas atvejis patvirtintas Šiaulių apskrityje.
       2020-08-04 11:51:14

Miško pardavimas ir supirkimas: kaip viskas vyksta?

Nemaža dalis miškų savininkų nusprendę parduoti mišką su žemės sklypu ar tik medieną susiduria su didžiule informacijos lavina apie formalumus, medienos supirkimo kainą, miško pardavimo procesą ir kt.
       2020-08-03 16:35:04

Revoliucijos nesukėlusios technologijos: nuo riedžių iki išmaniųjų akinių

Kiekviena nauja inovacija atkeliauja su milžiniškomis perspektyvomis ir pažadu pakeisti mūsų pasaulį iš esmės. Kita vertus, tokioms vizijoms persikelti į realybę pavyksta gana retai.
       2020-08-03 16:27:09

Koronavirusas (COVID-19) - rugpjūčio 2 diena

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos teikiami duomenys. Per vakar dieną patvirtintų naujų COVID-19 susirgusių žmonių skaičius: 10.
       2020-08-02 18:40:21

Renkamės augintinį - nuo ko pradėti?

Ištikimas šuo, murkianti katė, o gal – ilgaausis triušis? Nusprendus į namus priimti naują šeimos narį – naminį gyvūnėlį, šeimininkai ne retai susiduria su dilema, kaip išsirinkti tinkamiausią augintinį.
       2020-08-02 18:36:19

5 lengvi užkandžiai, kurie suteiks energijos aktyviai veiklai

Būna dienų, kai norisi kalnus nuversti, tačiau jėgų kaip nėra, taip nėra. Kartais norint gauti daugiau energijos, kuri leistų aktyviai praleisti laisvalaikį ir padidinti fizinę ištvermę, tereikia vos vieno tinkamo užkandžio.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.