Naujienos

Kaip parduotuvėje išsirinkti tai, ko reikia

2018-02-01 16:41:59

Tinkamai parinkta mėsa nulems patiekalo skonį ir kokybę.

Vienos bulvės labiau tinkamos cepelinams ruošti, kitos – virti ar kepti.

Svarbu įvertinti alternatyvas, kurios dažnai būna sveikesnės ir naudingesnės, pavyzdžiui, pilno grūdo produktai.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ ekspertai pastebi, kad mūsų šalies pirkėjai kasmet vis daugiau dėmesio skiria sveikesniems, ekologiškiems maisto produktams ir subalansuotai mitybai. Vis dėlto, nors gaminių etiketes parduotuvių lankytojai skaito atidžiau, išsirinkti tinkamiausius produktus mėgstamiems patiekalams iš gausaus parduotuvių asortimento daugeliui vis dar nelengvas ir laikui imlus iššūkis. Todėl „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalijasi keliais paprastais, bet svarbiais principais, padėsiančiais kiekvienam pasirinkti teisingai.

Iš anksto planuoti, ką gaminsite

Norint išsirinkti labiausiai tinkamus kokybiškus maisto produktus, svarbu žinoti, ką iš jų gaminsite. „Tai ypač aktualu perkant šviežius gaminius – daržoves, mėsą. Net ir aukščiausios kokybės mėsa gali prarasti savo skonio savybes ar maistinę vertę, jeigu bus netinkamai paruošiama. Iš to paties gabalo gali būti sudėtinga paruošti ir puikų troškinį, ir kepsnį“, - komentuoja A. Poleninas.

Kepti ant grotelių, keptuvėje ar orkaitėje geriau tinka liesesnė mėsa – kiaulienos bei jautienos nugarinė, šonkauliai, išpjova. Troškiniams parankesnė daugiau jungiamojo audinio turinti galūnių mėsa – pavyzdžiui, karka, taip pat mentė. Kumpis gali būti tinkamas tiek virti, tiek kepti, tačiau ši mėsa būna kietesnė, ją patartina ilgiau pamarinuoti, daugiau laiko reikalauja ir jos paruošimas.

„Ieškantiems kokybės bet nenorintiems pernelyg sukti galvos pirkėjams, ko gero, reikėtų pasidairyti į „marmurinę“ mėsą, kurioje raumuo ir riebaliukai pasiskirstę tolygiai. Tokia mėsa, pavyzdžiui, kiaulienos sprandinė, tinka ir troškinti, ir kepti keptuvėje ar kepsninėje, iš jos galima pagaminti puikų šašlyką“, – sako „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovas.

Pagalvoti apie būsimą patiekalą svarbu ir renkantis vištieną. Sriubai, troškiniams tinkamesnė suaugusių vištų mėsa – šiek tiek kietesnė, tačiau baltymingesnė ir aromatingesnė, lyginant su mėsiniais viščiukais. Pastarųjų mėsa labiau tinkama kepsniams, kepimui orkaitėje ar ant grotelių.

Kokybiška mityba besirūpinantiems pirkėjams specialistai pataria atkreipti dėmesį ir į produktų kilmės vietą. „Žinoma, jog žmonės geriausiai jaučiasi maitindamiesi produktais, užaugintais tose pat platumose, kur jie ir gyvena. Pastebime, kad pirkėjai atidžiau skaito etiketes, pirmenybę teikia vietos gamintojų produkcijai. Atsižvelgdami į tai, pirkėjams pristatome specialias gaminių linijas, kur siūlomi lietuviškuose ūkiuose auginami ar gaminami produktai, plečiame ekologiškų prekių pasiūlą. Nors Lietuvos klimato sąlygos ir nėra tinkamos ištisus metus auginti vaisius ar daržoves, net ir šaltuoju metų laiku verta pagalvoti apie mūsų kraštuose užaugintas gėrybes – morkas, burokėlius, kopūstus, svogūnus, bulves, kurios gali būti saugomos, išlikti kokybiškos ir išsaugoti maistinę vertę ištisą žiemą“, - teigia A. Poleninas.

Įvertinti, kada patiekalas atsidurs ant stalo

Renkantis vaisius ir daržoves taip pat verta iš anksto pagalvoti, kokius patiekalus iš jų ruošite ir kada jas vartosite. Tą pačią dieną ruošiamoms salotoms, troškiniams tinka gerai sunokusios daržovės. Jei planuojate apsirūpinti jų atsargomis ilgesniam laikui, ruošti patiekalus kiek vėliau, verta pasidairyti į ne visiškai prisirpusias gėrybes, kurios ilgiau išliks šviežios, o panokintos namuose praturtins patiekalus visiškai atsiskleidusiu skoniu.

„Daugelis esame įpratę įsigytas daržoves, ypač pomidorus, krauti tiesiai į šaldytuvą, tačiau šaltis paveikia daugelio jų skonines savybes, stabdo nokimą. Pasirinkę ne visiškai prisirpusius pomidorus galime juos laikyti ilgesnį laiką, geriausia – sausoje, kiek vėsioje vietoje, o atėjus laikui, naudoti patiekalams“, – pažymi „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovas.

Ką planuojate gaminti, verta įvertinti ir renkantis vienas populiariausių daržovių Lietuvoje – bulves. Sumanius virti cepelinus ar kitus tarkuotų bulvių patiekalus, labiau tiks vėlyvesnių, daugiau krakmolo turinčių veislių bulvės. Apkepams, salotoms reikėtų rinktis mažiau miltingas, ne taip lengvai suverdančias bulves, kurios dažnai išsiskiria rausva luobele. Didžiosiose „Maximose“ pirkėjai gali rasti bent kelių rūšių bulvių.

Pasirūpinti įvairove

Mitybos ekspertai pabrėžia, kad norint subalansuotai maitintis itin svarbi ir produktų įvairovė. Todėl „Maximos“ specialistai siūlo parduotuvėse patyrinėti ir tas prekių lentynas, kurioms kitąsyk skiriame mažiau dėmesio. Pavyzdžiui, įprastas bulves verta pamėginti kartais pakeisti vis labiau populiarėjančiomis saldžiosiomis bulvėmis, batatais. Juose gausu vitamino A, C, B6 ir B5, taip pat beta karotino, padedančio žmogaus organizmui apsisaugoti nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio. Saldžiąsias bulves rekomenduojama gaminti neluptas, su odelėmis. Jose gausu maistinių skaidulų, širdžiai, kraujagyslėms bei kaulams naudingų flavanoidų.

Besirūpinantiems sveika mityba verta atkreipti dėmesį į mažiau apdorotus maisto produktus, pavyzdžiui pilno grūdo kruopas, miltus, duoną, makaronus ar sausainius. Tokiuose produktuose yra mineralų, vitaminų, skaidulų, antioksidantų, padedančių reguliuoti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Pilno grūdo produktuose esančios sėlenos pašalina žarnyne esančius toksinus ir padeda palaikyti gerą žarnyno veiklą.

Pienas ir pieno produktai, be kurių neįsivaizduojamas kasdienis stalas, yra puikus vitamino D ir kalcio šaltinis. Pieno produktai ne tik pasižymi didele maistine verte, bet ir yra lengvai virškinami, o kalcis itin svarbus dantims ir kaulams. Vis dėlto, įvairovė svarbi ir čia, juolab, kad dalis suaugusiųjų žmonių neįsisavina pieno cukraus, laktozės. Tokiu atveju reikėtų rinktis produktus be jos ar rauginto pieno produktus – kefyrą, rūgpienį, jogurtą, kuriems rūgstant laktozė neutralizuojama ir jos lieka gerokai mažiau.

„Natūralus jogurtas ar kefyras puikiai tinka padažams – įbėrus šiek tiek mėgstamų prieskonių, įspaudus šlakelį citrinos sulčių ir viską gerai išmaišius, toks padažas praturtins žuvies ar mėsos patiekalus, svogūnų laiškų ar šviežių agurkų salotas. Jogurtu ar kefyru pakeitus pieną miltų tešloje, blynai bus puresni, minkštesni“, - komentuoja „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas.

Apsipirkti sočiam

Šaldyti ir konservuoti gaminiai taip pat gali padėti papildyti mitybos įvairovę – ypač šaltuoju metų laiku, kai vietinių vaisių ir daržovių ima trūkti. Daržovių rinkinius patogu susišaldyti porcijomis, kurios iš šaldiklio gali keliauti tiesiai į sriubas ar troškinius. Konservuotos daržovės, turinčios mažiau pridėtinės druskos ar visai be jos, taip pat ne riebaluose, o, pavyzdžiui, savo sultyse konservuota žuvis, tokia kaip tunas, taip pat gerokai praturtins sveiką šeimos racioną.

Anot A. Polenino, kokybiškiems ir tinkamiausiems maisto produktams išsirinkti svarbiausia iš anksto planuoti pirkinius bei skirti deramą dėmesį apsipirkimui. Tai gerokai paprasčiau, kuomet į parduotuvę užsukame užkandę ir gurgiantis pilvas netrukdo susikaupti, įvertinti produktus bei išsirinkti tai, ko reikia.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Daugiau naujų naujienų
       2024-04-25 19:58:59

Kaip būti arčiau gamtos, jei neturite nuosavo kiemo?

Tyrimas apie gyvenimą namuose atskleidžia, kad kas penktam Lietuvos gyventojui vienas iš svarbiausių idealių namų aspektų yra ryšys su gamta. Deja, daugelis žmonių neturi nuosavos lauko erdvės. Todėl interjero dizainerė dalinasi praktiškais patarimais, kaip pajusti ryšį su gamta, būnant namuose.
       2024-04-25 18:07:11

„Samsung“ „AI TV“ dirbtinis intelektas geresniam vaizdui ir garsui

Technologijų bendrovė „Samsung“ renginyje „Unbox & Discover 2024“ pristatė naują televizorių liniją. Naujieji „Neo QLED 8K“, „4K“ ir „OLED“ modeliai pasižymi „Samsung AI TV“ dirbtinio intelekto (DI) funkcijomis, tarp kurių – dar našesnis vaizdo kokybės gerinimas, triukšmo slopinimas bei išmanus energijos taupymas.
       2024-04-24 13:18:23

Kaip vos už kelis eurus pasigaminti gardų patiekalą pietums ar vakarienei

Paprasta paruošti, sotu ir pigu – sakote, taip nebūna? Pritrūkusiems idėjų gardžiai ir nebrangiai vakarienei, prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai turi pasiūlymą – iškepkite orkaitėje sultingas vištienos šlauneles su daržovių garnyru.
       2024-04-24 13:08:54

Susidūrėte su gyvūnu kelyje: ar būtina kviesti policiją?

Įsibėgėjant pavasariui, keliuose auga susidūrimų su laukiniais gyvūnais skaičius. Tą lemia balandžio mėnesį prasidedanti gyvūnų migracija, kurios metu žvėrys dažniau pasirodo keliuose, bei ne visuomet atsargus vairuotojų elgesys.
       2024-04-24 13:05:06

Gyventojai dažniau skundžiasi dėl keliamo triukšmo

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai, Tarptautinę triukšmo suvokimo dieną, kasmet minimą balandžio paskutinį trečiadienį, atkreipia dėmesį į triukšmo žalą sveikatai ir primena, kur kreiptis, kai ramybės neduoda netoliese esantys triukšmą skleidžiantys objektai.
       2024-04-24 12:55:04

Priešpienis: svarbus raktas į vaikų sveikatą

Priešpienis, kurį mūsų kūdikiai gauna pirmomis gyvenimo valandomis, yra tikras imuniteto šaltinis. Jame gausu natūralių antikūnų, kurie padeda kūdikiams apsisaugoti nuo įvairių ligų, skatina jų imunitetą ir ruošia juos kovoti su virusais ir bakterijomis.
       2024-04-24 12:50:56

Ženšenis: natūralus kelias į gerą seksualinį gyvenimą

Nevaisingumas yra didėjanti problema visame pasaulyje. Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad apie 17,5% suaugusiųjų planetos žmonių – tai beveik 1 iš 6 žmonių – patiria šią bėdą. Be to, maždaug 40% atvejų problema kyla dėl vyrų fiziologijos.
       2024-04-24 10:11:24

Ketinate imti paskolą namo statybai? Štai ką svarbu žinoti

Mintis nuosavame sklype pasistatyti savus namus – itin patraukli, tačiau neturint pakankamai santaupų tą padaryti ne visada paprasta. Kokius kriterijus turi atitikti būsimasis tokios paskolos gavėjas ir kokios yra ne visiems žinomos šio kredito subtilybės.
       2024-04-24 09:59:54

Internetiniai sukčiai aktyviausi tada, kai esame labiausiai pažeidžiami

Bene efektyviausias internetinių sukčių ginklas – netikėtumas. Dažniausiai sukčių siųstos žinutės ragina nedelsiant imtis veiksmų dėl užblokuotos banko sąskaitos, neteisingai nurodyto siuntos gavėjo adreso ar gautos baudos.
       2024-04-24 09:34:31

Šių uogų priešuždegiminės savybės dažnai pamirštamos: ką gausite suvalgę saują

Dar pirmųjų civilizacijų laikais valgytos vynuogės, pastaraisiais dešimtmečiais tapo vienos mėgstamiausių lietuvių uogų. Jos dažnai papuošia šventinį stalą, o savo saldumu papildo kasdienę mitybą.
       2024-04-24 09:22:04

Sugadintas kaimynų turtas: kada teks mokėti iš savos kišenės

Lietuvos žmonės nėra linkę artimai bičiuliautis su kaimynais – tyrimai rodo, kad 6 iš 10 apsiriboja mandagiu pasisveikinimu. Santykius su jais, deja, dar labiau kartina nelaimės, kurių metu sugadinamas kaimynų būstas ir jame esantis turtas.
       2024-04-23 15:06:05

Europos Parlamentas užtikrino geresnes vartotojų teises į remontą

Siekiant sumažinti atliekų kiekį, naujosiomis taisyklėmis vartotojams suteikiamos didesnės teisės į prekių remontą bei didinamas šio sektoriaus prieinamumas ir patrauklumas.
       2024-04-23 13:15:52

Palydovinis ryšys ir naujas įkrovimo būdas: „Android 15“ atnaujinimas

Šių metų duomenimis, „Android“ išlieka populiariausia operacine sistema pasaulyje, todėl jos atnaujinimų laukia milijonai vartotojų. Iki oficialaus „Android 15“ išleidimo liko beveik pusė metų.
       2024-04-22 17:08:51

Lietuvoje didmeninė elektros kaina per savaitę augo beveik 3 kartus

Praėjusią savaitę didmeninė elektros kaina Lietuvoje kilo 2,9 karto ir vidutiniškai siekė 78,65 Eur/MWh. Tiek pat elektra kainavo ir kitose Baltijos šalyse – Latvijoje, kaip ir Lietuvoje, ji augo 2,9 karto, Estijoje – 2,8 karto.
       2024-04-22 17:04:57

Vos iš kelių pigių ingredientų – purus biskvitinis pyragas per pusvalandį

Yra receptų, kurių neįmanoma sugadinti, ir šis paprastutis biskvitinis pyragas – vienas iš jų. Jei nesijaučiate drąsiai kepinių fronte, būtinai pabandykite, o patyrę konditeriai įvertins, kaip greitai ant stalo atsiras uogomis kvepiantis šviežias kepinys, jei netikėtai užsuko svečiai, o saldumynų lentynėlė – kaip tyčia tuščia.
       2024-04-22 16:36:43

Mažieji pagalbininkai noriau kibs į darbus darže ar sode: 5 patarimai

Vaikams instinktyviai patinka būti arčiau gamtos, jie mėgsta žaisti lauke. Tačiau pramogos gali virsti ir naudingais užsiėmimais. Veikla sode ar darže yra naudingas įrankis siekiant atitraukti vaikus nuo ekranų ir mokyti atsakomybės, taip pat ir padės ugdyti vaiko norą valgyti daugiau vaisių bei daržovių.
       2024-04-22 16:28:39

Įspėja verslus, kaip neapsigauti: ką žada vietoj ISO sertifikato?

„Nemokamas sūris tik pelėkautuose“ – posakis, aktualus ne tik taupantiems vartotojams, bet ir augti (tačiau – tik už kiek įmanoma palankesnį biudžetą) siekiantiems verslams. Vienu dažniausių žingsnių verslo procesų optimizavime tampa ISO vadybos sistemos diegimas.
       2024-04-22 16:22:46

Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?

Elektros sąskaita sudaro bene didžiausią kiekvieno namų ūkio komunalinių išlaidų dalį. Nors žinome pagrindines elektros taupymo taisykles, pavyzdžiui, išjungti tai, kas nenaudojama, tačiau esminio elektros suvartojimo pokyčio tai nepaskatina.
       2024-04-22 11:32:19

Automobilio priežiūra pavasarį: kam būtina skirti didžiausią dėmesį

Pavasarį žmonės dažniau nei šaltuoju sezonu sėda prie automobilio vairo. Kad transporto priemonė negestų, svarbu laiku atlikti techninės priežiūros darbus ir pašalinti po žiemos atsiradusius gedimus.
       2024-04-22 11:00:35

Tommy Hilfiger batų kokybė - kokia ji?

Tommy Hilfiger – tai vardas, kuris daugeliui asocijuojasi su amerikietišku stiliumi ir nepriekaištinga kokybe. Šis prekės ženklas jau daugelį metų žinomas dėl savo ryškios spalvų paletės, klasikinio dizaino ir aukštos klasės medžiagų, kurios naudojamos kurti viską - nuo drabužių iki aksesuarų.
       2024-04-22 10:45:36

Kokybiško šampūno pasirinkimas

Plaukų priežiūra apima daugybę skirtingų procedūrų ir produktų. Nors ne visi naudoja kaukes, purškiklius, aliejukus ir serumus, tačiau tikrai visi reguliariai naudoja šampūnus. Tai būtiniausia plaukų priežiūros priemonė - todėl ypač svarbu jį rinktis pagal plaukų ir galvos odos tipą.
       2024-04-22 10:19:43

Vitaminai maitinančioms - pirkti kompleksą ar atskirai?

Žindymo metu viskas, ko reikia augančiam organizmui, gaunama su motinos pienu. Taigi, jei mamos organizme yra ryškus maistinių medžiagų trūkumas, vaikas taip pat kenčia nuo jų trūkumo.
       2024-04-22 09:51:47

Interjero dizainas: Kaip įsirengti svetainę?

Svetainė – tai nėra tiesiog paprastas kambarys. Tai erdvė, kurioje susilieja kasdieniai mūsų gyvenimai, kur susitinkame su šeimos nariais ir svečiais, kur atsipalaiduojame po įtemptos darbo dienos arba švenčiame svarbias progas.
       2024-04-20 20:38:34

Pakruojo dvaro gėlininkai: tulpės gali išgelbėti gyvybę

Likus vos kelioms dienoms iki didžiausio regione tulpių ir pavasario gėlių festivalio Pakruojo dvare, kurio metu erdvioje išskleidžia keli milijonai žiedų, dvaro gėlininkai pasidalino mažai žinoma istorija, kad tulpės pasaulyje buvo naudojamos ne vien grožiui.
       2024-04-20 10:41:23

Vyndarystės tradicijos Lietuvoje – ar jos egzistuoja ar mes aludarių kraštas

Jeigu internetinėje enciklopedijoje „Vikipedija“ užsuktumėte į kategoriją „lietuviški gėrimai“, paieškoje atrastumėte tik vieną subkategoriją – „Lietuvos alus“. Tikriausiai, nuostabos tai nekelia, juk mes – aludarių kraštas.
       2024-04-19 19:12:53

Kas dešimtas skambutis Lietuvoje – sukčių iš padirbto numerio

„Telia“ per pirmuosius tris šių metų mėnesius užkirto kelią 2,6 mln. atakų, nutaikytų į Lietuvos mobiliojo ryšio abonentus. Apsaugoti vartotojus bendrovei padėjo dar pernai aktyvuota automatinė padirbtų mobiliųjų numerių (angl. „spoofing“) filtravimo sistema.
       2024-04-19 19:00:45

Morkos – ne vienintelės akių pagalbininkės: dar viena daržovė nuo akių ligų

Kai oras šiltyn – ir mūsų patiekalai lengvyn. Tad gamindami pigesnius maltinukus iš cukinijų ir avinžirnių, ilgai neužgaišite, o rezultatu džiaugsis visi valgytojai.
       2024-04-19 12:27:56

Kodėl Azijoje šviežius agurkus ne pjausto, o traiško – tokių salotų nevalgėte

Šviežių lietuviškų, šiltnamiuose užaugintų agurkų sezonas įsibėgėja, tad geros jų kainos vilioja vis dažniau gamintis salotas. Gaivios, traškios salotos tinka prie įvairių patiekalų, tačiau paruoštos kiek įdomiau gali tapti ir pagrindine stalo žvaigžde ar sveikais priešpiečiais.
       2024-04-19 12:19:30

Ekspertai: norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą ir tradicijas

Mes tikimės, kad statybų technologijos nuolat tobulės ir taps futuristiškesnės, tačiau klimato kaita verčia suabejoti, ar aklas progresas yra geriausias pasirinkimas.
       2024-04-18 22:33:13

Kokybiška vištiena vertinama visame pasaulyje, kokia jos perspektyva Lietuvoje?

Šiuolaikinė visuomenė vis labiau rūpinasi savo sveikata, geresne savijauta vartodama maistingesnę, natūralesnę ir sveikatai palankesnę produkciją. Vištiena – ne išimtis, o pagaminta iš be antibiotikų užaugintų paukščių yra būtent ta mėsa, kuri vis dažniau aptinkama kiekvieno pirkėjo krepšelyje.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.