Naujienos

5 populiarūs mitai apie makaronus: kokius iš tikrųjų rinktis

2020-07-02 13:27:41

Daugelis lietuvių garbina itališką virtuvę, tačiau būtiniausių žinių apie esminį šios virtuvės ingredientą – makaronus – jiems labai trūksta. Lietuviams makaronai vis dar asocijuojasi su sovietiniu požiūriu į siaubingos kokybės akimirksniu į košę suverdantį produktą.

Taip tikina Italijos gastronominės kultūros ekspertas Paulius Jurkevičius. Manoma, kad kokybiški makaronai – geltoni ir lygus, kai iš tiesų – yra visiškai priešingai. Tad kaip iš tiesų pasirinkti kokybišką pastą?

Makaronų arba pastos vartojimas pasaulyje nuolat auga, per pastaruosius dvidešimt metų kone padvigubėjo. Panaši situacija ir Lietuvoje – makaronų valgytojų daugėja kasmet, o jų skaičiai ypač išaugo karantino laikotarpiu. Tačiau retas lietuvis iš tiesų geba atskirti kokybiškus makaronus.

„Nors lietuviai myli itališką virtuvę, esminiai pastos kokybės rodikliai – žaliavos kilmė, baltymų koncentracija, gamybos technologijos paslaptys, pavyzdžiui, bronzinių formų reikšmė – daugeliui vis dar yra svetimi. Tačiau iš tiesų, pasirinkus tinkamus makaronus, pusė darbo jau nuveikta – jiems nereikės įmantrių gaminimo būdų ar kalno riebaus sūrio. Puikus to pavyzdys yra „spaghetti aglio e olio” – patiekalas, paruoštas su paprastu česnakų, aitriųjų paprikų ir tyro alyvuogių aliejaus deriniu. Jo skonio paslaptis – kokybiški makaronai ir vos kelių ingredientų padažas, kurį šie makaronai puikiai sugeria”, – sako ekspertas.

Tačiau kaip atskirti kokybiškus makaronus dar prie parduotuvės lentynos?

Mitas nr. 1: lygūs – kokybiškesni

Daugelis lietuvių mano, kad kokybiškiausi makaronai – tai lygūs makaronai. Tačiau, anot P. Jurkevičiaus, tai vienas didžiausių mitų, nes iš tiesų yra priešingai. Esminis kriterijus – gamyboje naudojamos ir makaronus „pašiaušiančios“ bronzinės formos, kurios lietuviams – vis dar neatrasta paslaptis.

„Lygūs, glotnūs, žvilgūs makaronai yra todėl, kad jie išformuoti teflono formomis. Jomis makaronų „tešla“ slysta greitai, jų pagaminama daug ir per trumpą laiką. Visai kas kita – makaronų gamyboje naudojama bronzinė forma, suteikianti gaminiui šiurkštumą. Vesdamas degustacijas pateikiu tokį pavyzdį: geriau sektųsi tapyba aliejiniais dažais ant metalo ar tapyba ant drobės? „Bronzinė“ pasta tarsi drobė puikiai sugeria padažą ir jo ingredientus”, – teigia gastronomijos žurnalistas.

Kokybiškus makaronus taip pat išduoda jų porėtumas. „Malsenos“ kokybės vadovė Vita Petravičiūtė priduria, kad per bronzines formas gaminami makaronai būna matiniai, tarsi padengti miltais.

„Bronzinės formos naudojamos senojoje tradicinėje pastos gamyboje, nes tai brangesnis ir daugiau gamybos laiko reikalaujantis būdas. Tokių makaronų porėtumas ir akytumas – beveik mikroskopiniai paviršiaus įtrūkimai – leidžia jiems vienodai absorbuoti vandenį ir padažą. Todėl pirmas žingsnis renkantis makaronus – ant pakuotės ieškoti ženklinimo, kuris nurodo, kad makaronai gaminti per bronzines formas“, – teigia specialistė.

Mitas nr. 2: geltoni – kokybiškesni

Aukso spalvos ir ryškiai geltoni – būtent tokių makaronų daugelis dairosi parduotuvių lentynose. Tačiau tai mitas, nes iš tiesų makaronai turėtų būti balkšvi. Ryškiai geltoni gali reikšti, kad jie tiesiog „perkepti“ ir per daug išdžiūvę.

„Ryškiai geltoni, kartais net beveik rudi makaronai vartotojui turėtų pranešti, kad pastos džiovinimas vyko itin aukštoje temperatūroje labai trumpai. Tokio intensyvaus džiovinimo, kuris labiau primena kepimą, metu sudega baltymai, vitaminai ir kitos kietiesiems kviečiams būdingos sveikatai naudingos medžiagos. Tai jau beveik pusgaminis, kurio virimo laikas labai trumpas, sunkiai valdomas, tokie makaronai suverda. Makaronų kokybę rodo šviesi, vos gelsva grūdų spalva“, – tikina P. Jurkevčius.

„Malsenos“ atstovė priduria, kad jų gaminami kietagrūdžiai makaronai yra džiovinami lėtai, proceso metu išlaikant tolygią žemą temperatūrą, tokiu būdu užtikrinant siektiną kokybę ir skonį. Tokius makaronus reikėtų virti apie 10 minučių, todėl žymiai lengviau galima pasiekti ir kontroliuoti norimą tekstūrą, pavyzdžiui išgauti al dente, kuomet makaronai nei per minkšti, nei per kieti.

Mitas nr. 3: svarbiausias makaronų ingredientas – miltai

Nors gali skambėti keistai, kokybiškuose makaronuose miltų nėra, jiems naudojama semola iš kietųjų kviečių durum. Juos sumalus ir sumaišius su vandeniu gaunama tešla, iš kurios ir formuojama pasta.

„Italijoje 1967 m. yra išleistas 580 įstatymas, kuris nurodo, kad paprastųjų kvietinių miltų naudojimas vietoje kietųjų kviečių miltų yra nesąžininga veikla. Taigi makaronų, o ypač sausųjų makaronų gamyba iš paprastųjų kviečių laikoma prieštaraujančia įstatymams“, – teigia P. Jurkevičius.

Todėl renkantis makaronus svarbu ant pakuotės ieškoti užrašo semola, grano duro, durum arba tiesiog kietieji (kietagrūdžiai) kviečiai.

„Kietųjų kviečių miltai turi daugiau baltymų ir geriau išlaiko formą virimo proceso metu. Siekiant išlaikyti baltymų struktūrą ir tešlos standumą, kietieji kviečiai malami stambiai. Paėmę į delną saują paprastų miltų ir pabandę juos patrinti tarp pirštų tekstūros beveik nepajusime, o štai kietųjų kviečių arba semolos tekstūra rupi – tai jų kokybės paslaptis”, – sako V. Petravičiūtė.

Mitas nr. 4: visų makaronų maistingumas vienodas

Šiandien gajus mitas, kad norint maitintis sveikai, makaronus reikėtų išbraukti iš savo meniu. Tačiau, anot P. Jurkevičiaus, geros kokybės kietųjų kviečių makaronuose gausu įvairių organizmui svarbių mikroelementų. Jie puikiai veikia virškinimą, skatina žarnyno veiklą ir ilgam suteikia sotumo jausmą.

„Lėtai, žemoje temperatūroje džiovinti iš kokybiškos kietųjų kviečių žaliavos, bronzinėmis formomis išformuoti makaronai, kurie neperverdami, o jų sudėtyje esanti baltymų ir skaidulinių medžiagų koncentracija aukšta – toks produktas atitinka Viduržemio jūros dietos nurodymus. Todėl ieškant sveikatingumo, svarbiausias kriterijus – pasirinkti kokybiškus makaronus”, – tikina P. Jurkevičius.

Mitas nr. 5: kokybiški – tik itališki makaronai

Nors šiandien makaronų kokybė visų pirma asocijuojasi su Italija, „Malsenos“ atstovė teigia, kad kokybiški makaronai – nebūtinai itališki, nes visiems kokybiškiems makaronams svarbūs tie patys kokybės reikalavimai. Juos gali identifikuoti kiekvienas makaronų mylėtojas:

- Kokybiški makaronai yra vienodo dydžio ir tekstūros, todėl išverda tolygiai, o ant paruoštų makaronų nesusidaro krakmolinga plėvelė.
- Jie išlaiko savo formą, yra tvirti ir elastingi. Tokie jie turėtų išlikti iki paskutinio kąsnio. Net jei makaronus paliekate lėkštėje su padažu, jie neturėtų prarasti savo formos.
- Po virimo vanduo išlieka pakankamai skaidrus (kitu atveju makaronai vandenyje „palieka“ visus svarbiausius vitaminus ir naudingąsias medžiagas).
- Kramtant makaronus jaučiama gera, elastinga konsistencija, juos gaminant nesunkiai paruošite norimą al dente struktūrą. Tai priklauso nuo geros kokybės žaliavos ir tinkamos džiovinimo temperatūros.

Naujienos komentarai

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2020-08-10 14:16:19

Miško gėrybės – grybai: kaip džiovinti ir kur laikyti?

Džiovinimas – vienas paprasčiausių ir veiksmingiausių konservavimo būdų. Tačiau norint šiuo būdu išsaugoti miško grybų skonines ir maistines savybes, reikėtų nepamiršti kelių svarbių taisyklių.
       2020-08-06 09:18:11

Grūdiniai produktai: kodėl juos verta įtraukti į savo kasdienę mitybą

Vaisių ir daržovių nauda sveikatai – nenuginčijama, tačiau apie grūdinių produktų vartojimą vis dar sklando įvairūs mitai. Dietistė Živilė Dumbraitė teigia, kad tinkamai parinktus grūdinius produktus kiekvienas turėtume įtraukti į savo racioną ir dalijasi patarimais, kaip teisingai juos vartoti ir išsirinkti parduotuvių lentynose.
       2020-08-05 14:42:11

Aviečių metas: 3 skanių ir sveikų desertų idėjos

Saldžios ir sodrios spalvos avietės – vienos populiariausių vasaros uogų. Mitybos specialistai jas rekomenduoja vartoti dėl sveikatai naudingų maistinių savybių, konditeriai avietes giria dėl jų universalumo gaminant desertus, o prekybininkai teigia, kad sezono metu šios uogos yra vienos populiariausių.
       2020-08-04 15:31:42

Atgaiva karštą vasaros dieną: kaip pasigaminti skanią šaltą arbatą namuose?

Šalta arbata – gaivinantis ir troškulį karštą vasaros dieną malšinantis gėrimas, kurį lengvai galime pasidaryti ir namų sąlygomis. Tačiau kaip išsirinkti, kokius ingredientus geriausia derinti tarpusavyje?
Daugiau naujų naujienų
       2020-08-13 13:31:11

Pasirašyta sutartis dėl 112 naujų vidutinio greičio matuoklių įrengimo

Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos (toliau – Kelių direkcija) pasirašė rangos darbų sutartį dėl 112 (56 ruožų) vidutinio greičio matavimo sistemų (VGMS) įrengimo valstybinės reikšmės keliuose.
       2020-08-13 13:13:54

NVSC ragina keliautojus anketas pildyti elektroniniu būdu

Nuo pirmadienio įsigaliojo prievolė, kai kiekvienas oro ar jūrų transportu į Lietuvą grįžtantis ar į ją atvykstantis keliautojas privalo pateikti savo asmens duomenis, užpildydamas anketą.
       2020-08-13 13:10:11

Praėjusią parą COVID-19 liga patvirtinta 21 žmogui

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per vakarykštę parą Lietuvoje patvirtintas 21 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejis. 8 iš jų registruoti Vilniaus, 7 – Klaipėdos, 5 – Kauno apskrityse. Dar 1 COVID-19 ligos atvejis patvirtintas Panevėžio apskrityje.
       2020-08-13 11:54:14

Prezidentas: Lietuvai reikalingas stiprus ir socialiai teisingas žemės ūkis

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, ketvirtadienį susitikęs su žemės ūkio ministru Andriumi Palioniu, aptarė galimybes išnaudoti augančią ES paramą Lietuvos žemės ūkiui, siekiant tvarių ir ilgalaikių pokyčių šiame šalies regionams ir visai ekonomikai svarbiame sektoriuje.
       2020-08-13 08:23:25

Neišlaikiusiems matematikos egzamino – VGTU tiesia pagalbos ranką

Rugpjūčio 5 d. buvo paskelbti valstybinio matematikos brandos egzamino rezultatai. Deja, šiais metais skaičiai nedžiugina – egzamino neišlaikė kas trečias abiturientas. Moksleiviai, neišlaikę lietuvių kalbos, matematikos ar užsienio kalbos egzamino, negali pretenduoti į valstybės finansuojamas vietas Lietuvos aukštosiose mokyklose.
       2020-08-13 08:17:12

Mokyklinė matematika ir brandos egzamino rezultatai: ką turėtume keisti?

Šiais metais iš daugiau kaip 28 tūkstančių abiturientų matematikos valstybinį brandos egzaminą laikė 15 241 mokinys. Egzaminą išlaikė 10305 mokiniai – tai sudaro 67,61% laikiusiųjų. 2019 metais šį egzaminą išlaikė 82,09%, o 2018 metais – 87,21%.
       2020-08-13 08:10:24

Išmanūs senjorai: 3 būdai išmokti naudotis mobiliosiomis technologijomis

Koronaviruso situacija atrodo miglota, tad vis dar rūpi klausimas – kaip bendrausime toliau? Ypač tai aktualu senjorams, gyvenantiems vieniems, ar dėl viruso besiizoliuojantiems namuose, o ryšį su artimaisiais galintiems palaikyti tik nuotoliniu būdu.
       2020-08-13 08:07:35

Šuo automobilyje: kada vasaros kelionės augintiniui kelia pavojų

Didžioji dalis Lietuvos žmonių šią vasarą į atostogų keliones leidžiasi automobiliais, todėl kartu su šeimininkais šiemet dažniau keliauja ir jų augintiniai. Draudikai pastebi, kad prisisegti saugos diržus ir daugiau dėmesio skirti vaikų saugumui automobilyje žmonės jau įprato, tačiau į augintinių keliavimą vis žiūri aplaidžiai.
       2020-08-13 07:55:35

Mitai apie saulės elektrines: nuo žaibo pritraukimo iki būtinybės plauti

Pritraukia žaibą, kenkia gamtai, žiemą negamina elektros, po kelių metų pasieks NASA lygį – tokius ir panašius mitus tenka neigti apie saulės elektrines, kurių daugėja ir ant namų stogų, ir saulės elektrinių parkuose laukuose
       2020-08-12 09:21:03

Lietuvoje praėjusią parą patvirtini 26 koronaviruso atvejai

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per vakarykštę parą Lietuvoje patvirtinti 26 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. 11 iš jų registruota Vilniaus, 9 – Kauno apskrityse. Dar 5 atvejai patvirtinti Klaipėdos ir 1 Šiaulių apskričių gyventojams.
       2020-08-12 09:02:42

Liepą Baltijos šalyse elektra atpigo, pirmąkart užfiksuota ir neigiama kaina

Liepos mėnesį vidutinė elektros energijos didmeninė kaina visose Baltijos šalyse sumažėjo penktadaliu: Estijoje elektra atpigo 20 proc. iki 30,10 EUR/MWh, Lietuvoje ir Latvijoje – 18 proc. atitinkamai iki 31,70 EUR/MWh ir 31,80 EUR/MWh.
       2020-08-12 07:29:32

Kelionė su kemperiu: 5 patarimai, ką būtina žinoti

Galimybė keliauti sau priimtinu tempu, po ranka turėti ne tik visus reikiamus daiktus, bet ir nakvynės vietą – tuo dažną patraukia atostogos su kemperiu. Pastarosios dar labiau išpopuliarėjo šiemet, kai atsirado daugiau neapibrėžtumo dėl kelionių lėktuvais, autobusais ar traukiniais.
       2020-08-12 07:20:00

Trys iš penkių tuno rūšių nyksta. Kaip padėti gali Lietuvos pirkėjai?

Viena populiariausių Lietuvoje žuvų – tunas – dėl intensyvios komercinės žvejybos ir jos aplinkai daromos žalos, išmetamo anglies dvideginio kiekio, šiuo metu yra toks pat taršus, kaip kiauliena. Kaip įmanoma, kad žuvis, laikyta aplinkai draugiška, dabar jai kelia pavojų?
       2020-08-12 06:54:07

Kaip pasirinkti ateities pokyčiams atsparią karjerą?

Galvojant apie ateities karjerą ir darbo vietas kyla daug neaiškumų: ką verta rinktis? kurioje srityje daugiausia galimybių? kaip išsikelti profesinius gyvenimo tikslus, jei dar net nežinome pavadinimų darbų, kurie vyraus po dešimtmečio? ar tada dar egzistuos mums įprastos pozicijos?
       2020-08-11 10:13:17

Pokyčiai elektros rinkoje suteiks naujas galimybes elektromobilių turėtojams

Pokyčiai elektros tiekimo rinkoje ir jų metu atsirasiantys įvairesni pasiūlymai klientams gali tapti papildomu stimulu pagalvoti apie elektromobilio įsigijimą.
       2020-08-11 10:08:10

Praėjusią parą koronavirusas patvirtintas aštuoniolikai žmonių

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per vakarykštę parą Lietuvoje patvirtinta aštuoniolika naujų koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų. Dvylika iš jų registruoti Kauno, 5 – Vilniaus apskrityse. Dar vienas atvejis patvirtintas Klaipėdos apskrities gyventojui.
       2020-08-11 10:02:23

Gudrybės, padėsiančios greitai ir paprastai susmulkinti daržoves

Nuo svogūno perštinčios akys, išsibarsčiusios paprikos sėklytės, nelygiai supjaustyti pomidorai – ar ir jūs virtuvėje susiduriate su šiais iššūkiais? Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertai dalijasi gudrybėmis, padėsiančiomis paprasčiau susmulkinti šviežias daržoves.
       2020-08-10 14:18:37

Ekspertas pataria: kaip paruošti įmonės IT ūkį antrajai COVID-19 bangai

Ne visoms pasaulio šalims pilnai atsigavus po pirmosios COVID-19 bangos, prasidėjusios dar 2020-ųjų pradžioje, ekspertai jau perspėja apie antrąją. Augantis susirgimų skaičius Lietuvos Vyriausybę jau pastūmėjo viešosiose uždarose erdvėse grąžinti reikalavimą dėvėti kaukes.
       2020-08-10 14:16:19

Miško gėrybės – grybai: kaip džiovinti ir kur laikyti?

Džiovinimas – vienas paprasčiausių ir veiksmingiausių konservavimo būdų. Tačiau norint šiuo būdu išsaugoti miško grybų skonines ir maistines savybes, reikėtų nepamiršti kelių svarbių taisyklių.
       2020-08-10 14:13:57

Lietuvoje registruota trylika naujų koronaviruso atvejų

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per vakarykštę parą Lietuvoje patvirtinta trylika naujų koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų. Devyni iš jų registruoti Kauno, keturi – Vilniaus apskrityse.
       2020-08-09 11:28:28

Per vakar patvirtintas dvidešimt vienas koronaviruso atvejis

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per vakarykštę parą Lietuvoje patvirtintas dvidešimt vienas koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejis. Didžioji dalis jų – 14 registruoti Kauno apskrityje, 5 – Vilniaus, 2 – Utenos.
       2020-08-08 17:38:49

Lietuvoje – trisdešimt septyni koronaviruso atvejai

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per vakarykštę parą Lietuvoje patvirtinti trisdešimt septyni koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. Dvidešimt devyni iš jų registruoti Kauno apskrityje, keturi – Vilniaus, trys – Klaipėdos, taip pat vienas atvejis registruotas Panevėžio apskrities gyventojui.
       2020-08-07 17:45:20

Kelionės į Nidą – ar tikrai pamatyti Negyvąsias kopas yra prabanga?

Nida – vienas populiariausių Lietuvos kurortų, kasmet sulaukianti kelis šimtus tūkstančių turistų iš Lietuvos bei užsienio. Nors nemažai šurmulio sukėlė šiais metais Neringoje smarkiai padidinta rinkliava už automobilį, žmonės toliau plūsta mėgautis nuostabiu šalies kampeliu.
       2020-08-07 17:12:17

Dirbtinis intelektas – sritis, kuri savo piko dar nepasiekė

„Daugeliui dirbtinis intelektas (DI) asocijuojasi su filmų brukamais protingais, tačiau pavojingais robotais-mašinomis, keliančiais grėsmę žmonių egzistencijai, tačiau oficiali sąvoka gana greitai nuleidžia ant žemės“, – teigia Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Informatikos fakulteto prof. dr. Tomas Krilavičius.
       2020-08-07 17:09:54

Vairuotojų kultūra: užstatyti automobiliai ir atlenkti valytuvai

Vasaros karščiai ir mintys apie atostogas priverčia atsipalaiduoti bei prarasti budrumą ne vieną vairuotoją. Skubėdami ilsėtis ar pramogauti jie kartais neatkreipia dėmesio, ar laikosi kelių eismo taisyklių, rizikuodami išprovokuoti kitų vairuotojų nepasitenkinimą ar net sulaukti policijos dėmesio.
       2020-08-07 16:56:37

Tarptautinė alaus diena: 3 ypatingi patiekalai iš šio gėrimo

Alus – vienas populiariausių gėrimų visame pasaulyje. Tačiau maisto gurmanams jis žinomas ir kaip puikus ingredientas, suteikiantis patiekalams išskirtinį skonį. Rugpjūčio 7-ąją minima Tarptautinė alaus diena.
       2020-08-07 16:52:33

Laužo dūmo aromatu kvepiantys desertai: 3 idėjos vasaros iškylai

Vasaros iškylos neapsieina be ant laužo kepamų šašlykų ar dešrelių, tačiau ar bandėte ant kepimo grotelių ruošti desertus? Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalinasi idėjomis, kaip ant laužo ugnies pasigaminti desertą.
       2020-08-07 16:45:41

Praėjusią parą patvirtinti dvidešimt trys koronaviruso atvejai

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per vakarykštę parą Lietuvoje patvirtinti dvidešimt trys nauji koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. Devyni iš jų registruoti Vilniaus apskrityje, septyni – Kauno, penki – Utenos ir du Panevėžio apskrityje.
       2020-08-06 17:42:04

Pristatyta kompiuteriui nenusileidžianti planšetė „Galaxy Tab S7“

Vakar vykusio virtualaus „Samsung“ produktų pristatymo metu bendrovė pristatė naujausią planšetinį kompiuterį „Galaxy Tab S7“ ir didesnę jo versiją „Tab S7+“. Abu įrenginiai turi didelį ekraną, galingą procesorių, patobulintą „S Pen“ rašiklį, klaviatūrą ir kitas funkcijas, kurios vartotojams leis planšetėmis naudotis kaip kompiuteriu.
       2020-08-06 15:37:29

Draugystės per atstumą: kaip išmaniai palaikyti ryšį ar susirasti naujų draugų

Pokalbiai ir susitikimai su draugais būtini draugystei išsaugoti, tačiau vis dažniau tai turime daryti nuotoliniu būdu. Bendravimas per atstumą bus smagesnis, jei pasitelksite keletą išmanių sprendimų.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.