Naujienos

Kaip išsivirti tobulą košę? 3 skirtingos rūšys ir 2 gardūs receptai

2020-10-09 10:36:38

Ruduo – ypatingas visiems košių mylėtojams, nes spalio 10 d. minima Pasaulinė košės diena, po kurios jos sezonas oficialiai prasideda. Dubenėlis šiltos ir kreminės avižinės košės – tai bene populiariausias pusryčių patiekalas ne tik visame pasaulyje, bet ir Lietuvoje.

Tačiau daugeliui žmonių košė siejasi su nepatrauklia pilka mase, o žinių, kaip paruošti tinkamą – vis dar trūksta: kuo skiriasi visų grūdo dalių avižiniai dribsniai ir kapotos avižos? Kiek laiko juos virti? Kaip išgauti tobulą ir kreminę košės tekstūrą?

Daugeliui vaikystės prisiminimai apie lipnias ir beskones avižas sukelia ne pačias geriausias asociacijas, bet tos dienos jau praeityje – šiandien spalvingų košių dubenėlių pilni socialiniai tinklai, o jų maistine verte suabejotų retas. Tačiau „Malsenos“ technologė Rima Gerulaitienė tikina, kad netinkamai pasirinkus avižų rūšį, neišgelbės net ir gardžiausi priedai.

„Šiandien galime įsigyti daug skirtingų rūšių kokybiškų avižinių dribsnių, kurių avižos auginamos čia pat, Lietuvoje. Todėl ši grūdinė kultūra kasmet populiarėja, o pasirinkimas – didėja: nuo įvairių rūšių dribsnių, avižų kruopų iki neseniai lentynose pasirodžiusių kapotų avižų. Iš pirmo žvilgsnio didelio skirtumo nepastebime, tačiau jis tikrai yra! Skirtingas avižų apdirbimas keičia gaminimo laiką (nuo vienos minutės iki dvidešimties!), reikalingą vandens kiekį ir pačią košės tekstūrą bei konsistenciją. Todėl vieno tinkamo tobulos košės recepto nėra, reikėtų aiškiai išmanyti avižinių dribsnių skirtumus“, – teigia specialistė.

Tad kokie jie?

Kapotos avižos – kai turite šiek tiek daugiau laiko

Kapotos avižos – tai į tris dalis padalintos avižų kruopos, kurios nebuvo supresuotos ar kitaip apdorojamos. Anot R. Gerulaitienės, lietuviams tai dar mažai pažįstama rūšis, kuri tik dabar atsirado parduotuvių lentynose, tačiau Vakarų Europoje ji itin vertinama dėl išskirtinės tekstūros ir naudingų maistinių medžiagų. Šio tipo avižinų dribsnių sudėtyje išlieka daugiausiai naudingųjų grūdo dalių – sėlenų ir gemalų – o tuo pat metu ir daugiau skaidulų. Jos ilgiau virškinamos, todėl užtikrina sotumo jausmą. Tokių kruopų košė tiks ir patiks tiems, kurie mėgsta tvirtesnę tekstūrą ir turi daugiau laiko košės paruošimui.

„Kapotų avižų mirkyti nereikia, tačiau jų virimo laikas ilgesnis už įprastų dribsnių – jums prireiks bent 15-20 minučių, kol šios avižų kruopos įgers skysčius ir suminkštės. Atkreipkite dėmesį, kad skysčių santykis čia taip pat didesnis: 1 dalis avižų reikalauja 4 kartus daugiau vandens (santykiu 1:3 išgausite mažiau kreminę konsistenciją)“, – sako technologė.

Visų grūdo dalių avižiniai dribsniai – kai norisi daugiau tekstūros

Visų grūdo dalių avižiniai dribsniai yra paruošiami avižas garinant, supresuojant ir džiovinant. Šie dribsniai taip pat pasižymi aukšta maistine verte, tačiau toks apdirbimo būdas pagreitina galutinį košės paruošimą.

„Lyginant su kapotomis avižomis, visų grūdo dalių avižiniai dribsniai išverda greičiau – jiems prireiks nuo 5 iki 10 minučių. Juos ruošti galite ir mikrobangų krosnelėje. Visų grūdo dalių avižinių dribsnių ir vandens santykis turėtų būti toks: 1 dalis avižų ir 2 dalys vandens. Ši košė bus kremiškesnė, negu kapotų avižų košė, tačiau tekstūra vis dar bus juntama“, – sako „Malsenos“ specialistė.

Greitai paruošiami avižiniai dribsniai – kai skubate

Greito paruošimo visų grūdo dalių avižiniai dribsniai kartais vertinami nevienareikšmiškai, tačiau nuo įprastų jie skiriasi tik tuo, kad galutiniame paruošimo procese yra dar labiau susmulkinami.

„Jeigu skubate ir ryte turite vos kelias minutes, aš visada sakau, kad greitai paruošiama avižinė košė yra geriau negu jokios avižinės košės. Greito paruošimo avižiniams dribsniams užtenka vos minutės mikrobangų krosnelėje arba keletos minučių ant viryklės. Be to, ši košė labiausiai patiks tiems, kurie mėgsta kreminę, švelnią ir šilkinę jos konsistenciją“, – pasakoja specialistė.

Ko reikia tobulai košei?

Kad ir kokią avižinių dribsnių rūšį pasirinktumėte, „Malsenos“ specialistė kviečia atkreipti dėmesį į keletą svarbių jos paruošimo būdų:

- Nepervirkite košių ir perskaitykite instrukcijas, esančias ant jūsų avižinių dribsnių pakelio. Įvertinkite ir nurodyto vandens ar skysčio kiekį. Taip išvengsite neįkandamos ar avirkščiai – labiau sriubą primenančios košės konsistencijos.
- Prieš virdami pabandykite avižas paskrudinti, taip išgausite sodrų riešutinį skonį ir subtilų saldumą. Galite skrudinti sausoje keptuvėje arba su šaukšteliu kokosų aliejaus.
- Norint išgauti tobulą avižinės košės konsistenciją, rekomenduojama dribsnius berti tik jau į užvirusį vandenį.
- Nepamirškite druskos, net ir gamindami saldžias košes – druska yra būtinas ingredientas bet kokiame recepte.

2 spalvingi ir gardūs košių receptai

Košių iššūkio ir maisto tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė, kartu su „Malsenos“ eksperte Rima Gerulaitiene, siūlo išbandyti du skirtingus košių receptus, kurie sušildys ir pradžiugins net ir niūriausiais rudens rytais.

Kapotų avižų košė su tahiniu ir karamelizuotais obuoliais

Šis receptas padės sunaudoti namuose prisikaupusius obuolius, pagardinant juos pastaruoju metu itin populiarėjančia sezamų pasta.

Košei reikės: 50 g viso grūdo kapotų avižų, 200 ml mėgstamo pieno, 1 v. š. sezamų pastos (tahini), 1 a. š. klevų sirupo arba medaus, žiupsnio druskos, papuošimui – skrudintų sezamo sėklų. Karamelizuotiems obuoliams reikės: 1 v. š. klevų sirupo arba medaus, 1 v. š. sviesto, pusės obuolio, žiupsnio druskos, cinamono ir kardamono.

Puode užvirinkite pieną, suberkite kapotas avižas ir palikite virti, neuždengdami dangčiu. Po 10 minučių įdėkite sezamų pastos, įpilkite pasirinkto saldiklio, pagardinkite druska ir virkite dar 5 minutes. Po 5 minučių, išjunkite ugnį, puodą uždenkite dangčiu ir leiskite košei pastovėti.

Per tą laiką pasiruoškite karamelizuotus obuolius. Nulupkite jiems odelę, supjaustykite nedideliais gabalėliais. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite obuolius, pasirinktą saldiklį, prieskonius. Nuolat maišydami obuolius kepkite apie 5 minutes, jiems iškepus šiek tiek pabarstykite druska.

Serviruokite: į dubenį sudėkite išvirtą košę, ant viršaus – karamelizuotus obuolius. Viską užbaikite skrudintomis sezamo sėklomis, jeigu norisi papildomo saldumo, pašlakstykite klevų sirupu arba medumi.

Jogurtinė viso grūdo dalių avižų košė su uogų sūkuriu

Šiam receptui galite naudoti šiuo metu vis dar turimas šviežias avietes ar šaldytas uogas.

Košei reikės: 1 a. š. sviesto, 60 g viso grūdo dalių avižinių dribsnių, 150 ml vandens, 3 v. š. graikiško jogurto, žiupsnio druskos ir vanilės, klevų sirupo arba medaus (pagal skonį), 1–2 v. š. mėgstamų trintų uogų, pasirinktinai – mėgstamų riešutų ar sėklų.

Puode ištirpinkite sviestą, suberkite avižinius dribsnius, juos šiek tiek paskrudinkite, kol išsiskirs riešutinis aromatas. Supilkite vandenį, įberkite žiupsnį druskos, vanilės, jeigu norisi – mėgstamo saldiklio. Neuždenkite puodo ir leiskite košei pavirti 3 minutes. Nuimkite puodą nuo ugnies, uždenkite dangčiu, leiskite jam pastovėti dar 2 minutes ir tik tada įmaišykite 2 v. š. graikiško jogurto.

Serviruokite: į dubenį sudėkite košę, ant jos paskirstykite likusį šaukštą graikiško jogurto. Ant jogurto dėkite mėgstamas trintas uogas ir šaukštu išpieškite sūkurį. Jeigu uogos nesaldintos, nepamirškite klevų sirupo arba medaus, taip pat barstykite mėgstamais riešutais ar sėklomis.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2021-01-15 07:09:38

Sveikesnio gyvenimo receptai: kaip desertuose pakeisti cukrų?

Sausis – mėnuo, kai visi dar turime entuziazmo tesėti sau duotus naujų metų pažadus. Viena sričių, kurios naujų metų pažadai beveik niekada neaplenkia – saldumynų ir desertų vartojimas.
       2021-01-07 09:11:30

Obuoliai karaliauja ir žiemą: patarimai, kokiomis sąlygomis juos laikyti

Obuoliai – tikriausiai labiausiai pamėgti, plačiausiai auginami ir daugiausiai vartojami vaisiai Lietuvoje. Jie ypatingai naudingi kiekvieno organizmui, nes juose gausu vitaminų ir įvairių mikroelementų, kurių itin reikia dabar, šaltuoju metų laiku.
       2020-12-30 08:12:14

Pasitinkant Naujuosius su neatrastais skoniais: idėjos šventiniam stalui

Neeilinius metus vainikuojančias didžiąsias žiemos šventes lietuviai pasitinka neįprastai. Dėl susiklosčiusių aplinkybių dažnam teko pačiam pirmą kartą pasirūpinti šventiniais Kūčių bei šv. Kalėdų patiekalais, ne išimtimi tampa ir proginis Naujųjų metų stalas.
       2020-12-30 07:35:39

Vakarienei – progų nereikia: patarimai, kaip susikurti prancūzišką vakarienę

Virtuvėje suktis ir stalą puošti galime ne tik per šventes. Pasimėgauti paskutinėmis šių metų dienomis ir susikurti paprastą, bet elegantišką vakarienę namuose tikrai verta. O kas tam gali tikti geriau nei pasaulyje pamėgti ir savo kokybe išsiskiriantys prancūziški patiekalai?
Daugiau naujų naujienų
       2021-01-17 09:32:52

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti 836 nauji koronaviruso atvejai

Atlikus 5428 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruoti 836 nauji koronaviruso atvejai. Per paskutines 7 dienas teigiamų tyrimų dalis: 12,1% Patvirtintų atvejų skaičius per paskutines 7 dienas: 7845
       2021-01-16 09:32:52

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti 1122 nauji koronaviruso atvejai

Atlikus 9540 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruoti 1122 nauji koronaviruso atvejai. Per paskutines 7 dienas teigiamų tyrimų dalis: 12,6% Patvirtintų atvejų skaičius per paskutines 7 dienas: 8500
       2021-01-16 08:48:54

NVSC primena – izoliacijos taisyklių laikytis būtina

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras primena, kad dėl sąlyčio su COVID-19 užsikrėtusiuoju izoliuoti asmenys privalo laikytis izoliavimo taisyklių, su kuriomis jie supažindinami izoliavimo metu. Tai būtina, kad būtų užkirstas kelias infekcijos plitimui visuomenėje.
       2021-01-15 13:08:12

Žiemiškos sąlygos kelia pavojus darbo vietose

Žemą oro temperatūrą ypač aktualu įvertinti dirbantiesiems lauko sąlygomis. Elektros linijų tiesimo, krovimo, kelių, inžinerinių komunikacijų tiesimo ir remonto, miško kirtimo, teritorijų, gatvių, kiemų valymo, statybos ir kiti darbai, atliekami lauke, nesustoja ir žiemą.
       2021-01-15 10:59:13

Skaitmeninės technologijos drebina tradicinio žemės ūkio pamatus

Prof. Astrida Miceikienė, Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos kanclerė Vienas autoritetingiausių pasaulio verslo leidinių „Forbes“ 2017 m. išplatino informaciją apie tai, kad mūsų planetoje visiškai be tiesioginio fizinio žmogaus darbo sėkmingai užaugintas ir nuimtas pirmasis derlius.
       2021-01-15 09:32:52

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti 1149 nauji koronaviruso atvejai

Atlikus 9842 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruoti 1149 nauji koronaviruso atvejai. Per paskutines 7 dienas teigiamų tyrimų dalis: 12,9% Patvirtintų atvejų skaičius per paskutines 7 dienas: 9020
       2021-01-15 08:24:06

Išmaniųjų įrenginių kovos: ar planšetė gali atstoti kompiuterį?

Ribos tarp skirtingų išmaniųjų įrenginių kasmet vis labiau nyksta. Planšetės įgyja vis daugiau funkcijų, galios ir universalumo. Todėl dažnam iškyla klausimas, ar galima apsieiti be stacionaraus ar nešiojamo kompiuterio?
       2021-01-15 08:00:56

Kodėl koronavirusas pavojingesnis nėščiosioms ir gimdyvėms?

„Gimdymo metu labiausiai bijojau, kad per medikų dėvimus apsauginius kostiumus, kaukes, skydelius ir kas keturias valandas besikeičiančias pamainas neišgirsiu, ką man sako gydytojai ir nepadarysiu visko taip, kaip reikėtų“
       2021-01-15 07:54:11

Rizika užsikrėsti COVID-19 liga išlieka ir būnant lauke

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atkreipia dėmesį, kad nesilaikant saugaus atstumo, nedėvint tinkamos apsauginės veido kaukės, užsikrėsti koronavirusu (COVID-19 liga) galima ir būnant lauke, atvirose erdvėse.
       2021-01-15 07:54:11

Jaučiančius COVID-19 simptomus epidemiologai ragina registruotis tyrimui

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai (NVSC), jiems talkinantys savanoriai, atliekantys epidemiologinę diagnostiką, pastebi, kad žmonės neretai, nepaisant jaučiamų koronavirusinei infekcijai (COVID-19) būdingų simptomų, delsia registruotis tyrimui.
       2021-01-15 07:09:38

Sveikesnio gyvenimo receptai: kaip desertuose pakeisti cukrų?

Sausis – mėnuo, kai visi dar turime entuziazmo tesėti sau duotus naujų metų pažadus. Viena sričių, kurios naujų metų pažadai beveik niekada neaplenkia – saldumynų ir desertų vartojimas.
       2021-01-15 07:03:04

Verslas skaitmenizuojasi − LVPA padeda tą daryti sparčiau

Išmanusis įrangos valdymas, robotai, gamybos procesų skaitmeninimas tapo neatsiejamu pažangių ir perspektyvių Lietuvos įmonių atributu. Per pastaruosius penkerius metus LVPA kartu su verslu prie jo modernizavimo prisidėjo beveik 415 mln. Eur investicijomis.
       2021-01-14 09:52:48

Asmens duomenų apsauga: ką galvoja Lietuvos gyventojai

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos užsakymu 2020 m. pabaigoje atlikta daugiau kaip 1 000 Lietuvos gyventojų apklausa. Ji atskleidė, kad visuomenei asmens duomenų apsauga rūpi, o atlaidumas pažeidėjams šioje srityje mažėja.
       2021-01-14 09:42:12

Praėjusią parą Lietuvoje registruotas 1371 naujas koronaviruso atvejis

Atlikus 10182 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas 1371 naujas koronaviruso atvejis. Per paskutines 7 dienas teigiamų tyrimų dalis: 13,6% Patvirtintų atvejų skaičius per paskutines 7 dienas: 9867
       2021-01-14 08:17:21

Ekspertas pataria, kaip susitvarkyti kompiuterio darbalaukį – ir kam to reikia?

Kompiuterio darbalaukis vieniems – šventa vieta, kur laikomos tik pačios svarbiausios nuorodos ir dokumentai, o pas kitus ir velnias koją nusilaužtų.
       2021-01-14 07:59:43

Sinoptikams prognozuojant -15 laipsnių šalčio, 10 vaistininkės patarimų

Pastaraisiais metais Lietuvoje neužklumpa didesni šalčiai, todėl 15 laipsnių žemiau nulio nukritusi temperatūra, lietuviams jau yra neįprastas reiškinys. „Eurovaistinės“ vaistininkė Vilmantė Uselienė primena, kaip reikėtų elgtis per šalčius ir ko tokiu oru nepamiršti.
       2021-01-13 13:41:27

Norite išsimiegoti? Savo lovą naudokite tik miegui

Miegas – vienas pagrindinių veiksnių lemiančių gerą savijautą. Pandemijos metu dalis visuomenės išbalansavo savo miego ritmą, pradėdami eiti miegoti ir keltis vis kitu metu. Vaistininkai sunerimę, kad miego higienai skiriama per mažai dėmesio.
       2021-01-13 09:39:16

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti 1694 nauji koronaviruso atvejai

Atlikus 11369 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruoti 1694 nauji koronaviruso atvejai. Per paskutines 7 dienas teigiamų tyrimų dalis: 14,1% Patvirtintų atvejų skaičius per paskutines 7 dienas: 10828
       2021-01-13 07:18:26

Menininkai apie 1991 m. sausio įvykius: geriau mirti nei grįžti į praeitį

„Kam kilo mintis paišyti ant barikadų – niekas neatsimena. Tekstilės katedra davė kokius 5 litrus dažų ir šluotų. Turėjau tapybos kursą. Su žiguliuku ir visu kursu nuvažiavom prie tų barikadų, išsikrovėm dažus.
       2021-01-12 14:02:21

Tomas Lūža: nepavyksta pastoti – nebijokite kreiptis į specialistus

Žinoma, kad nevaisingumas paliečia pakankamai daug porų, tačiau daugelis vis dar klaidingai vertina priežastis, dėl kurių nepavyksta susilaukti kūdikio. Kokie veiksniai padeda ar trukdo moteriai pastoti?
       2021-01-12 09:56:17

COVID-19 serganti Seimo narė sukritikavo ir merą Šimašių, ir ministrą Dulkį

"Mano sveikatos būklė gerėja. Taip manau. Su kauke galiu kvėpuoti. Temperatūra kritusi. Kiti parametrai įvairiai. Noriu padėkoti medikams, jų padėjėjams ir savanoriams (čia jų nesutikau. O gal neatpažinau).
       2021-01-12 09:47:55

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti 902 nauji koronaviruso atvejai

Atlikus 7601 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruoti 902 nauji koronaviruso atvejai. Per paskutines 7 dienas teigiamų tyrimų dalis: 14,7% Patvirtintų atvejų skaičius per paskutines 7 dienas: 11851
       2021-01-12 07:51:30

VDI: koronaviruso grėsmės nepaisantys darbdaviai ir darbuotojai kenkia sau

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pastaruoju metu gauna daugiau paklausimų, susijusių su rizikomis kilti COVID-19 protrūkiams darbovietėse. Darbuotojai susirūpinę saugių darbo sąlygų užtikrinimu: ne tik dėl darbdavių taikomų prevencinių priemonių, bet ir dėl kolegų elgesio.
       2021-01-12 07:45:35

Kodėl startuoliai žlunga nespėję įgyvendinti savo idėjų?

Pasaulinė statistika rodo, kad 9 iš 10 startuolių žlunga net neišvystę savo idėjų: 20 proc. jų veiklą baigia dar pirmaisiais gyvavimo metais, dar 30 proc. – antraisiais. Kokios didžiausios ir dažniausios ankstyvos stadijos startuolių klaidos tai lemia ir kaip jų išvengti?
       2021-01-11 14:27:14

Elektros rinkos barometras: praėjusią savaitę elektra Lietuvoje brango 36 proc.

Praėjusią savaitę elektros didmeninė kaina Lietuvoje kilo 36 proc. ir siekė 53,69 Eur/MWh. Panašiai elektros energijos kaina išaugo visose ir kitose Baltijos šalyse – Estijoje ir Latvijoje ji kilo 35 proc. ir siekė 53,38 Eur/MWh.
       2021-01-11 09:52:22

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti 775 nauji koronaviruso atvejai

Atlikus 4269 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruoti 775 nauji koronaviruso atvejai. Per paskutines 7 dienas teigiamų tyrimų dalis: 15,2% Patvirtintų atvejų skaičius per paskutines 7 dienas: 12459
       2021-01-11 09:26:32

Nauji metai, blogas elektros plano pasirinkimas: ką daryti?

2020 metų pabaigoje nepriklausomą elektros tiekėją pirmą kartą pasirinko daugiau kaip 87 tūkst. didžiausių buitinių vartotojų. Vis dėlto, elektros kainoms šiemet ėmus kilti dalis gyventojų buvimu laisvoje rinkoje gali nusivilti, jei pasirinko su biržos kaina tampriai susietus mokėjimo planus, perspėja ekspertai.
       2021-01-10 17:19:08

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys apie skaidrumą

"Kai ėmiausi šių atsakomybių, žinojau, jog laukia daug problemų. Tenka apgailestauti, kad, nors Vyriausybė ir SAM deda visas pastangas, kad šalį pasiektų kaip galima daugiau vakcinų, ir jų, pirmiausia, gautų prioritetinėse grupėse nustatyti asmenys, atsirado piktnaudžiaujančiųjų tuo metu, kai svarbiausia vienybė ir sąžiningumas.
       2021-01-10 09:52:22

Praėjusią parą Lietuvoje registruota 1490 naujų koronaviruso atvejų

Atlikus 8162 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruota 1490 naujų koronaviruso atvejų. Per paskutines 7 dienas teigiamų tyrimų dalis: 15,7% Patvirtintų atvejų skaičius per paskutines 7 dienas: 13406
       2021-01-10 07:53:20

Gyventojams – daugiau galimybių susipažinti su tvarkomais asmens duomenimis

Gyventojai nuo šiol turi daugiau galimybių greitai ir patogiai susipažinti su įvairiuose valstybės registruose bei informacinėse sistemose tvarkomais jų asmens duomenimis.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.