Naujienos

Švieži makaronai ir jų garnyrai: tradicijomis apipintas itališkas patiekalas

2021-03-23 06:30:07

Karantinas ne vieną tautietį paskatino nauju žvilgsniu pažvelgti į maisto gamybą. Laiko leidimas namuose daugumai parodė, kad kartais naujų receptų išbandymas gali tapti viena geriausiai nerimą malšinančių priemonių.

Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai ragina per karantiną kulinarijos srityje patobulėjusius žmones toliau ugdyti savo įgūdžius. O tam gali pagelbėti naminės makaronų tešlos receptas, nukelsiantis į visų išsiilgtą Italiją.

Gali pasigaminti kiekvienas

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė tvirtina, kad tautiečių apsipirkimo įpročiai per pandemiją stipriai pasikeitė. Anot jos, žmonės pradėjo ne tik iš anksto planuoti pirkinių sąrašus, bet ir daugiau gaminti namuose.

„Šiuo laikotarpiu žmonės tapo atviresni naujoms receptų idėjoms. Nors pirkėjams galime pasiūlyti platų konditerijos ir bakalėjos produktų asortimentą, dauguma, vedini smalsumo, dažniau pasiryžta patys pasigaminti ne tik naminę duoną, bet ir šviežius makaronus. Tokie pirkėjų elgsenos pokyčiai skatina mus pasirūpinti, jog kiekvienoje parduotuvėje būtų galima rasti kokybiškiausius kasdienės maisto ruošos produktus“, – teigia E. Dapkienė.

Tuo metu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria, kad nors dalis žmonių nėra linkę piktnaudžiauti miltiniais patiekalais, švieži makaronai yra kur kas mažiau kaloringi už įsigyjamus parduotuvėse bei pasižymi sveikų angliavandenių gausa.

„Naminių makaronų nereikėtų bijoti, nes juos pagaminti skaniai nėra sudėtinga. Didžiausia klaida, kokią galima padaryti – užpilti juos riebiais ir daug druskos savyje turinčiais padažais. Taip pat, norint išvengti cholesterolio padidėjimo organizme, nederėtų makaronų perkrauti mėsa. Iš tikrųjų, paragavus ką tik pagamintų makaronų, galima pajusti iki šiol neatrastą jų skonį, kuriam pagardinti užteks nedidelio kiekio alyvuogių aliejaus arba natūralaus pomidorų padažo. O jeigu norisi kažko daugiau, galima pridėti šiek tiek troškintų daržovių drauge su parmezano sūriu“, – teigia B. Baratinskaitė.

Itališka virtuve susidomėjusiems maisto gamybos ekspertė atskleidžia naminių makaronų gamybos subtilybes bei dalijasi paprastomis sveikų garnyrų idėjomis.

Kiaušininė makaronų tešla

Reikės: 2 puodelių kvietinių miltų, 3 didelių kiaušinių, pusės šaukštelio jūros druskos, pusės šaukšto alyvuogių aliejaus.

Suberkite miltų krūvelę ant švaraus stalviršio ir paprastai rankomis sustumkite juos į gilaus lizdo formą. Į paliktą centriuką įmuškite kiaušinius ir alyvuogių aliejų, suberkite druską. Švelniai ir iš lėto su šakute maišykite skystą turinį – pasistenkite nepažeisti iš miltų sudarytų sienelių. Kuomet skysti ingredientai taps vientisa mase, į ją rankomis sustumkite miltus ir pradėkite minkyti tešlą.

Neišsigąskite, jeigu pradžioje tešla pasirodys per sausa. Po 8-10 min. minkymo ji turėtų tapti vientisesnė. Tačiau jeigu tešla vis tiek per sausa, šiek tiek sudrėkinkite pirštus vandeniu ir dar ją paminkykite. Jeigu ji bus per lipni, paberkite daugiau miltų. Pasistenkite iš tešlos suformuoti gražų rutulį, apvyniokite jį maistine plėvele ir palikite 30 minučių „pastovėti“ kambario temperatūroje. Atsiradus laisvo laiko, galite pasiruošti dvi kepimo skardas – išklokite jas kepimo popieriumi bei apibarstykite miltais.

Po 30 minučių išvyniokite tešlos rutulį iš maistinės plėvelės. Supjaustykite jį į keturias lygias dalis. Tada pirmąjį tešlos gabalėlį suplokite į ovalų blyną bei gerai iškočiokite kočėlu. Padėkite blyną ant stalviršio – sulenkite jo kairį ir dešinį šonus į centrą taip, jog susidarytų stačiakampis. Tuomet apverskite jį vertikaliai ir dar kartą iškočiokite, kol šis lakštas taps plonas bei ilgas.

Pusę lakšto paguldykite ant kepimo skardos ir pabarstykite miltais prieš sulenkiant ant viršaus likusią jo pusę. Antrosios pusės viršų taip pat pabarstykite dar miltais – tai būtina, kad jūsų makaronai nesuliptų. Supjaustykite lakštą siauromis juostelėmis ir tuomet visa tai pakartokite su likusiais trimis tešlos gabalėliais.

Paruoštus makaronus sudėkite į sūdytą verdantį vandenį ir leiskite jiems pavirti porą minučių.

Šalia makaronų – naminis marinaros padažas

Reikės: 1 skardinės smulkintų pomidorų, 4 česnako skiltelių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštelių balzamiko acto, žiupsnelio rudojo cukraus, pusės šaukštelio džiovinto raudonėlio, šiek tiek raudonųjų pipirų dribsnių bei pagal skonį druskos ir pipirų.

Sutrinkite česnakus ir tuomet juos kartu su alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais pakepinkite ant silpnos ugnies 2-3 minutes. Praėjus laikui į puodą supilkite visus likusius ingredientus – uždenkite dangčiu ir palikite troškintis ant silpnos ugnies apie 20 minučių. Nepamirškite kartas nuo karto pamaišyti padažo.

Gaivusis pesto padažas

Reikės: 2 puodelių šviežio baziliko, 1 trintos česnako skiltelės, 60 ml alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų citrinos sulčių, pusės puodelio kedro riešutų, šiek tiek druskos ir pipirų.

Pakepinkite įkaitintoje keptuvėje kedro riešutus. Tuomet kartu su jais į smulkintuvą suberkite prieskonius ir trintą česnaką, taip pat supilkite citrinos sultis – viską gerai sumalkite. Vėliau šalia įdėkite baziliką, supilkite alyvuogių aliejų ir dar kartelį viską sutrinkite.

„Jeigu dar niekada neturėjote progos paragauti šviežių makaronų, jūs liksite maloniai nustebinti. Dėl švelnios struktūros ir sodraus skonio jie visapusiškai pralenkia įprastus makaronus. Tuo metu šie du tradiciniai jų padažai ne tik neužgoš pagrindinio patiekalo ingrediento, bet ir atskleis visas iki šiol neragautas skonių natas. Kadangi visas gamybos procesas nėra trumpas, pasikvieskite į kompaniją savo šeimos narį – tai gali tapti nuotaiką ir mintis praskaidrinančiu bendru užsiėmimu“, – teigia B. Baratinskaitė.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2021-04-14 14:30:44

Lengvai parauginti agurkai – pavasariško pietų stalo pažiba

Organizmą vitaminais papildyti siekiantys pirkėjai iš parduotuvių lentynų jau kurį laiką renkasi šviežius ridikėlius, morkas, kopūstus, salotas ar agurkus.
       2021-04-13 11:54:49

Jautiena – sportininkų pamėgta, itin paprastai paruošiama mėsa

Bulių mėsa, buliena arba tiesiog jautiena – viena populiariausių mėsos rūšių, kurioje yra gausu įvairiausių vitaminų bei mineralų. Ši mėsa ypatingai pamėgta tarp sportininkų, mat ji pasižymi dideliu baltymų kiekiu.
       2021-04-13 07:03:15

Konditerio patarimai: gudrybės, kurios pamėgtus desertus pavers sveikesniais

Atšilus orams vis dažniau susirūpiname ne tik savo sveikata, bet ir kūno linijomis, todėl prieš save apdovanojant įvairiausiais desertais dažniau susimąstome ar verta juos valgyti.
       2021-04-12 08:05:53

Mėsos patiekalus primenantis naminis seitanas populiarėja tarp sveikuolių

Augalinė mityba sulaukia vis didesnio visuomenės pripažinimo. Kol vieni apsisprendžia kardinaliai pakeisti savo mitybos įpročius atsisakant mėsos, kiti sveikai besimaitinantys visavalgiai į savo valgiaraštį įtraukia dar daugiau vegetariškų bei veganiškų patiekalų.
Daugiau naujų naujienų
       2021-04-15 09:51:00

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai: 1168

Atlikus 17363 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 1168. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-04-15 08:29:05

Simptomas, kurį aštrina stresas: kas yra tinitas ir kaip su juo kovoti?

Jei be jokio išorinio stimulo ausyse ar galvoje girdite tam tikros formos ūžesį, tuomet priklausote maždaug 20 proc. planetos žmonių, kurie bent kartą gyvenime susiduria su bene dažniausiu klausos sistemos sutrikimu – paslaptinguoju tinitu.
       2021-04-15 08:23:39

Skaitmenizacija: kaip tai realizuoti?

Dar prieš prasidedant pandemijai Europos Sąjunga (ES) išreiškė siekį tapti pasaulinės skaitmeninės ekonomikos pavyzdžiu ir dalį savo išteklių nukreipė į šio prioriteto įgyvendinimą.
       2021-04-15 07:38:36

Elektroninių sukčiavimų mastas Lietuvoje per pandemiją išaugo kartais

Finansinių sukčiavimų virtualioje erdvėje daroma žala per metus padidėjo kartais: Lietuvos bankų asociacijos (LBA) duomenimis, vien pirmąjį šių metų ketvirtį elektroniniai sukčiai iš Lietuvos gyventojų išviliojo 2,9 mln. eurų,
       2021-04-14 14:30:44

Lengvai parauginti agurkai – pavasariško pietų stalo pažiba

Organizmą vitaminais papildyti siekiantys pirkėjai iš parduotuvių lentynų jau kurį laiką renkasi šviežius ridikėlius, morkas, kopūstus, salotas ar agurkus.
       2021-04-14 14:17:38

Vyriausybei pristatytas Galimybių pasas, atversiantis daugiau uždarytų veiklų

Šiandien Vyriausybei pristatyta Ekonomikos ir inovacijų ministerijos parengta galimybių paso koncepcija. Šis pasas leis greičiau atlaisvinti daugelį verslų ir sugražinti dalį žmonių į veiklas, kurios dėl karantino suvaržymų iš esmės yra paralyžiuotos.
       2021-04-14 11:46:00

Trečios koronaviruso COVID-19 bangos naujas REKORDAS: 1311

Atlikus 19681 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 1311. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-04-14 11:28:10

Už 1000 eurų kompensaciją bus galima įsigyti elektrinį motorolerį, motociklą

Sunaikinusieji savo taršų automobilį vietoje jo, be mažataršio automobilio, galės įsigyti ir elektrinį motociklą arba elektrinį motorolerį.
       2021-04-14 11:22:18

Pasiruoškite – siuntos iš ne ES valstybių brangs ir iki jūsų keliaus ilgiau

Kiekvieną dieną Lietuvoje registruojama po kelias dešimtis tūkstančių mažaverčių siuntų iš ne Europos Sąjungos (ES) valstybių. Nuo liepos 1 d. visi Bendrijos gyventojai gaunantys tokias siuntas susidurs su pokyčiais, kurie nebus malonūs ─ reikės ne tik daugiau pinigų, bet ir daugiau kantrybės.
       2021-04-14 11:16:48

Kaip vartoti antibiotikus, kad šie mums padėtų, o ne kenktų?

Antibiotikai – vaistai, o ne panacėja nuo visų ligų. Kartais tuo klaidingai įtikėję žmonės antibiotikais griebiasi gydyti virusines ligas, taip sau darydami didelę žalą.
       2021-04-14 11:05:42

Ar mokame taupyti? 5 patarimai pradedantiesiems

Mintyse savo pinigus pradedame leisti jų dar nė negavę. Juk išleisti daug smagiau negu taupyti – galima iš karto džiaugtis nusipirktu daiktu, o taupomi pinigai bus išleidžiami tik vėliau ir einamuoju momentu jokio džiaugsmo neteiks.
       2021-04-14 10:58:23

VDU rektorius J. Augutis: svarbu prisitaikyti ir nebijoti mokytis čia ir dabar

„Mane dažnai stebina Lietuvoje girdimos kalbos, kad žmonių su aukštuoju išsilavinimu šalyje turėtų būti mažiau. Esą vieną išsilavinusį, aukštąjį išsilavinimą turintį asmenį darbo rinkoje turėtų atitikti bent aštuoni darbininkai.
       2021-04-14 10:42:40

Startuolių verslas ir rinkodara: ką daryti, kad idėja neužstrigtų stalčiuje?

Pažinti tikslinę auditoriją, pasirinkti tinkamus kanalus jai pasiekti ir sulauktą dėmesį paversti pardavimais – viena svarbiausių startuolių ir apskritai bet kokio sėkmingo verslo užduočių.
       2021-04-13 15:32:36

Epidemiologai: pastarąsias savaites didžiausią susirūpinimą kelia darželiai

Šalies ugdymo įstaigose praėjusios savaitės pabaigoje fiksuoti 87 aktyvūs koronavirusinės infekcijos (COVID-19 ligos) protrūkiai, kai savaitę prieš tai – pusantro karto mažiau, t. y. 49.
       2021-04-13 11:54:49

Jautiena – sportininkų pamėgta, itin paprastai paruošiama mėsa

Bulių mėsa, buliena arba tiesiog jautiena – viena populiariausių mėsos rūšių, kurioje yra gausu įvairiausių vitaminų bei mineralų. Ši mėsa ypatingai pamėgta tarp sportininkų, mat ji pasižymi dideliu baltymų kiekiu.
       2021-04-13 10:01:22

Atostogos 2021: dauguma lietuvių ilsėsis Lietuvoje

Reklamos planavimo agentūros „Inspired UM“ tyrimas rodo, jog pasaulinis karantinas neišgąsdino Lietuvos gyventojų ir jie planuoja atostogas praleisti ne namuose, tačiau tolimų kelionių dažnas atsisakys - net 53 proc. teigė atostogoms pasirinksiantys Lietuvą.
       2021-04-13 09:58:14

Vaida Kurpienė: „Maisto išmestume mažiau, jei susitvarkytume šaldytuvą“

Ar dažnai tenka išmesti nesuvartotą ar su pasibaigusio galiojimo data maistą? Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis, daugiau nei pusė maisto atliekų išsivysčiusiose Europos Sąjungos šalyse susidaro namų ūkiuose.
       2021-04-13 09:46:00

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai: 1178

Atlikus 17382 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 1178. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-04-13 09:10:13

Seimas pritarė siūlymui griežtinti atsakomybę už neeksploatuojamus automobilius

Seimas po svarstymo bendru sutarimu pritarė Administracinių nusižengimų kodekso pataisoms (projektas Nr. XIIIP-4532(2), kuriomis siekiama reglamentuoti ne tik neeksploatuojamų,
       2021-04-13 09:04:56

Naujoji Lietuvos raudonoji knyga – atmintinė kiekvienam gyventojui

Po 14 metų pertraukos išleista nauja Lietuvos raudonoji knygą. Kapitalinį Aplinkos ministerijos leidinį rengė beveik 50 mokslininkų ir gamtininkų daugiau kaip ketverius metus.
       2021-04-13 09:00:05

Statybas stabdo laiku nesuvaldytos rizikos ir nenumatytos atsakomybės

Laikinai stojančios įvairių objektų statybos mūsų šalyje yra tapusios ganėtinai įprastu reiškiniu. Lazdynų baseinas Vilniuje, Kauno centre stūksantis viešbutis-vaiduoklis, Nidos kultūros centras yra tik keletas to neišvengusių pastatų.
       2021-04-13 08:42:37

„Angliuko“ vartojimo ypatumai – gali prireikti ir 30 tablečių per dieną

Kilus virškinimo sutrikimams, ko gero, dažniausias preparatas, kurio griebiamasi – aktyvinta anglis, geriau žinoma „angliuko“ pavadinimu. „Eurovaistinės“ vaistininkai sako, kad vaistinėse dažnai teiraujamasi šio preparato.
       2021-04-13 08:34:28

Elektromobilių bumą prognozuoja jau po penkerių metų: kainos susilygins

Nepaisant globalios pandemijos, praėjusiais metais visame pasaulyje įsigytų naujų elektromobilių skaičius pasiekė rekordines aukštumas. Tai lėmė ne tik keliami vis griežtesni taršos reikalavimai automobilių gamintojams, bet ir didėjantis elektromobilių pasirinkimas ir gerėjanti jų įkrovimo infrastruktūra.
       2021-04-13 08:29:08

9 svarbiausi faktai apie mokesčių susigrąžinimą iš Didžiosios Britanijos

Didžioji Britanija iki šiol išlieka viena populiariausių lietuvių emigracijos krypčių. Tačiau ne visi ten dirbę tautiečiai pakankamai žino apie mokesčių susigrąžinimo galimybes. Ką kiekvienam, dirbančiam svetur, būtina žinoti apie mokestinių permokų atgavimą?
       2021-04-13 08:24:51

Kauno startuolių ekosistemą stiprins Silicio slėnyje sėkmės sulaukęs lietuvis

Vieno sėkmingiausio Lietuvos mobiliųjų aplikacijų startuolio „GetJar“ ir „Google“ milžinės autonominių automobilių kompanijoje „Waymo“ dirbęs ir susipažinęs su Silicio slėnio kūrėjais lietuvis padės vystyti verslą Kauno startuoliams.
       2021-04-13 07:31:09

„Linas Agro Group“ valdoma žemės ūkio bendrovė investuoja į melžimo robotus

Kėdainių rajono Labūnavos žemės ūkio bendrovėje užbaigtas svarbus modernizacijos etapas ir planuojamos naujos šimtatūkstantinės investicijos į fermų atnaujinimą bei pažangias technologijas, kurios užtikrins aukščiausius gyvūnų gerovės standartus.
       2021-04-13 07:10:36

Įtrauktiems į pensijų kaupimą – dar vienas raginimas apsispręsti

Į antros pakopos pensijų kaupimą šiemet įtraukti gyventojai netrukus sulauks registruotų laiškų. Gyventojai, kurie iki šiol nepriėmė sprendimo dėl dalyvavimo pensijų kaupime turi galimybę pasirinkti iki birželio pabaigos.
       2021-04-13 07:03:15

Konditerio patarimai: gudrybės, kurios pamėgtus desertus pavers sveikesniais

Atšilus orams vis dažniau susirūpiname ne tik savo sveikata, bet ir kūno linijomis, todėl prieš save apdovanojant įvairiausiais desertais dažniau susimąstome ar verta juos valgyti.
       2021-04-13 06:31:10

Braškes auginantis ūkininkas Manfredas Rudis džiaugiasi atradęs savo kelią

Joniškio rajone braškes auginantis Manfredas Rudis džiaugiasi atradęs savo kelią ir sako, kad savame ūkyje atidirbęs 12 valandų nejaučia nuovargio, o nuotaika visada pakili, nes daug padaryta. Smulkaus ūkio verlas plečiamas – praeitais metais ūkyje auginta 2,2 ha braškių, o šiais – 3,7 hektaro.
       2021-04-13 06:24:41

„Kad jūs matytumėte, kaip tas vyras pradėjo tą duonos kepaliuką bučiuoti..."

„Onkologijos institute dirbau daugiau kaip 40 metų, – pasakoja maltiečių savanorė Aldona Pupelienė. – Daug ten teko visko matyti – žmogiškų tragedijų, skausmo, netekčių...
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.