Naujienos

Klasika tapę šaltibarščiai – kitaip: išbandykite receptus su vėžių uodegėlėmis

2021-06-10 12:14:03

Vasaros lietuviai neįsivaizduoja be šaltibarščių ir ši ryškiaspalvė šaltsriubė jau tapo tikra karštos dienos valgiaraščio klasika.

Juolab kad šiltąjį sezoną vyrauja tendencija valgyti daugiau lengvesnių ir šviežesnių patiekalų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad šaltibarščių populiarumą rodo ir vasarą net 5,8 karto išaugantys šaltibarščiams skirto kefyro pardavimai.

„Galima sakyti, kad šaltibarščiai tikrai yra sezoninis patiekalas. Turime didelį šviežių, vietos ūkininkų augintų šaltibarščiams skirtų produktų pasirinkimą. Taip pat pastebime, kad gegužės–rugpjūčio mėn. gyventojai gausiai perka kefyrą – jo pardavimai padidėja net iki 40 proc. Šaltibarščiams skirto kefyro pardavimai vasaros mėnesiais, lyginant su šaltuoju metų periodu, padidėja net iki 5,8 karto. Taip pat dar šią savaitę parduotuvėse pasirodė ir neatsiejamos šio šaltos sriubos palydovės pirmosios šviežios lietuviškos bulvės“, – teigia V. Budrienė.

Pasak komunikacijos vadovės, pirkėjai dažnai renkasi ir jau iš anksto paruoštus šaltibarščius, kurie prekybos tinklo asortimente siūlomi tik šiltuoju metų laiku.

Pietų Amerikoje užgimusi meilė

Pasak šaltinių, šaltibarščiai Lietuvoje pradėti gaminti dar XIV amžiuje. Tiesa, šio patiekalo receptūros jau tada buvo labai įvairios. Šaltibarščių receptuose buvo sutikti rasti ir virtų burokėlių lapų, kefyro, kiaušinių ir svogūnų laiškų, taip pat nelabai tradicinių šios sriubos ingredientų: šaltibarščiai skaninti delikatesinių žuvų ar virtų vėžių uodegėlėmis, kepta žvėriena ar veršienos griežinėliais, sriuba vėsinta ledukais.

Pastaruoju metu šaltibarščiai populiarūs tapo ne tik ant pietų stalo, bet ir socialiniuose tinkluose: netgi susikūrė šaltibarščių mėgėjų grupė, kurioje šio patiekalo gerbėjai pradėjo dalytis vietų, kuriose reikėtų paragauti šaltibarščių, rekomendacijomis ir eksperimentais su tradiciniu šaltibarščių receptu.

„Facebook“ grupių „Šaltibarščiai“ ir „Karantino kuchnia“ įkūrėja, komunikacijos specialistė ir maisto entuziastė Evelina Stundžienė pasakoja, kad didžiulė meilė šaltibarščiams užgimė maždaug prieš ketverius metus, kai ji ilgą laiką keliavo po Pietų Ameriką – kadangi toje šalyje vargina didžiuliai karščiai, jų kamuojama ir būdama toli nuo Lietuvos E. Stundžienė labai pasiilgo šios tradicinės lietuviškos šaltsriubės.

„Šio patiekalo norėjau taip, kad netgi mėginau šaltibarščius pagaminti iš to, ką radau šiame krašte. Bet ten nebuvo nei krapų, nei kefyro, tik niekam tikusio jogurto, vargais negalais gavau burokėlių. O kai tik grįžau į Lietuvą ir visi ingredientai tapo lengvai pasiekiami, mano manija šaltibarščiams dar labiau išaugo. Pradėjau šaltibarščius valgyti bene kasdien, o kartais ir kelis kartus per dieną“, – pasakoja E. Stundžienė ir priduria, kad būtent tuomet ji įkūrė didelio susidomėjimo sulaukusią „Facebook“ grupę, kurioje subūrė didžiulį bendraminčių būrį.

Mėgsta eksperimentuoti

Maisto entuziastė prisipažįsta, kad su tradicinių šaltibarščių receptu ji taip pat labai mėgsta eksperimentuoti. Anot jos, vieni eksperimentai pavyksta geriau, kiti – kiek mažiau, tačiau visiškai nevykusio ji nepamena. Anot jos, ne kiekvienas tradicijų puoselėtojas ryžtųsi gaminti šaltibarščius su fetos sūriu ar ikrais, bet ji yra atvira eksperimentams virtuvėje: juk įdomybėms ir tobulumo paieškoms ribų nėra.

E. Stundžienė pasakoja, kad pačius neįprasčiausius šaltibarščius jai teko gaminti iš geltonųjų burokėlių. Tačiau, šie šaltibarščiai nustebino ne tiek, kiek savo skoniu, bet spalva – iš mums įprastos rožinės ji pavirto į ryškiai geltoną. Dar vienas moters eksperimentas – šaltibarščiai su vėžių uodegėlėmis. Vis dėlto tai nėra jos pačios sumanymas, tokius šaltibarščius dar prieš 300 metų skanaudavo LDK didikai.

„LDK laikais į šaltibarščius buvo populiaru dėti žuvį arba žvėrieną. Tiesa, pati šaltibarščių su žvėriena nesu bandžiusi, tačiau teko mėginti su plėšyta kiauliena. O žuvišką variantą išbandžiau ragaudama žemaitišką šmakalą, t.y. šaltsriubę su kepta silke“, – pasakoja E. Stundžienė.

Sumanymas šaltibarščiuose pritaikyti fetos sūrį E. Stundžienei kilo keliaujant Graikijoje, Korfu saloje. „Kadangi sūris būdavo patiekiamas bene kiekvieno valgio metu ir jo nuolat buvo šaldytuve, kilo mintis jį panaudoti ir gaminant šaltibarščius“, – šypsosi maisto entuziastė ir dalijasi net trimis šaltibarščių receptais: vienas jų pagardintas jau minėtu fetos sūriu, kitas – vėžių uodegėlėmis, o trečias jos pasiūlymas – pikantiško skonio šaltibarščių receptas pagardintas garstyčiomis.

Šaltibarščiai su vėžių uodegėlėmis

Jums reikės:

• 1,5 l kefyro
• 425 g tarkuotų arba smulkiai pjaustytų burokėlių
• 4 sukapotų, sutrintų šakute, arba į dvi dalis supjaustytų kietai virtų kiaušinių
• ryšulėlio susmulkintų krapų
• ryšulėlio smulkintų svogūnų laiškų
• 1⁄2 ilgavaisio arba 2 trumpavaisių agurkų
• žiupsnelio druskos
• 4 v. š. agurkų marinato • kelių ridikėlių
• 1 marinuoto agurko

Vėžiams:

• 4 vidutinio dydžio vėžių • 100 g sviesto
• šlakelio alyvuogių aliejaus
• 2 skiltelių česnako • 1 citrinos
• 1 v. š. druskos

Pagaminimas:

Pirmiausiai Evelina supila kefyrą į didelį dubenį, sudeda burokėlius, kiaušinius, krapus, svogūnų laiškus, supjaustytus kubeliais ar sutarkuotus agurkus, ridikėlius, smulkintą marinuotą agurką, supila agurkų marinatą ir viską išmaišo. Prieš patiekdama, juos palaiko šaldytuve bent valandą. Tuomet vėžiams paruošti į didelį puodą ji pripila vandens ir užverda, įdeda šaukštą druskos. Tada sudeda vėžius ir verda juos 6 minutes.

Kol verda vėžiai, Evelina pasiruošia dubenį ledinio vandens. Išvirtus vėžius sudeda į šaltą vandenį, kad šie iškart nustotų virti. Kai vėžiai atvėsta, nuima jų uodegėles, įpjauna jų apatinę dalį ir, įskėlusi kiautą, išima mėsą. Uodegėles perpjauna per pusę, kad iš viso turėtų 8 gabalėlius. Tuomet įkaitina keptuvę ant vidutinės kaitros, įpila šlakelį alyvuogių aliejaus ir įdeda sviesto. Kai jis ištirpsta, E. Stundžienė sudeda česnakų skilteles ir kepa, kol suminkštės. Tuomet į keptuvę sudeda vėžių uodegėles, apšlaksto jas citrinos sultimis bei sviesto ir aliejaus mišiniu. Viską pakepina apie 4 minutes, pagardina druska, pipirais ir patiekia su atvėsintais šaltibarščiais.

Šaltibarščiai su feta sūriu

Jums reikės:

• 1,5 l kefyro
• 425 g tarkuotų arba smulkiai pjaustytų burokėlių
• 4 sukapotų, sutrintų šakute, arba į dvi dalis supjaustytų kietai virtų kiaušinių
• ryšulėlio susmulkintų krapų
• ryšulėlio smulkintų svogūnų laiškų
• žiupsnelio druskos
• 4 v. š. agurkų marinato
• kelių ridikėlių
• 1 marinuoto agurko
• 250 g fetos

Pagaminimas:

Pirmiausiai Evelina supila kefyrą į didelį dubenį, sudeda burokėlius, krapus, svogūnų laiškus, kubeliais smulkintą ar tarkuotą agurką, smulkintus ridikėlius, marinuotą agurką, supila agurkų marinatą ir viską išmaišo. Prieš patiekdama, ji šaltibarščius palaiko šaldytuve bent valandą, o jiems atvėsus, supila juos į dubenėlius ir apibarsto susmulkintu fetos sūriu.

Pikantiški šaltibarščiai su krienais ir garstyčiomis

Jums reikės:

• 1,5 l kefyro
• 425 g tarkuotų arba smulkiai pjaustytų burokėlių
• 4 sukapotų, sutrintų šakute, arba į dvi dalis supjaustytų kietai virtų kiaušinių
• ryšulėlio susmulkintų krapų
• ryšulėlio smulkintų svogūnų laiškų
• 1⁄2 smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno
• 1⁄2 ilgavaisio arba 2 trumpavaisių agurkų
• žiupsnelio druskos
• 4 šaukštų agurkų marinato
• kelių ridikėlių
• 1 marinuoto agurko
• 1 v. š. krienų
• 1 v. š. garstyčių
• šiek tiek burokėlių daigų
• kelių putpelių kiaušinių

Pagaminimas:

Pirmiausiai E. Stundžienė, burokėlius bent valandą pašaldo šaldiklyje. Tuomet, sušalusius burokėlius ji susmulkina elektriniu trintuvu. Į didelį dubenį supila kefyrą ir sudeda sutrintus burokėlius, kiaušinius, krapus, svogūnų laiškus, svogūną, sutarkuotą ar kubeliais smulkintą agurką, druską, susmulkintą marinuotą agurką, ridikėlius, krienus, garstyčias. Galiausiai supila agurkų marinatą ir viską išmaišo. Prieš patiekdama ji šiuos šaltibarščius taip pat palaiko šaldytuve bent valandą. Jiems atvėsus juos papuošia putpelės kiaušiniais ir burokėlių daigais. Skanaus!

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2021-06-14 09:38:08

Salotos be padažo – ne salotos: top 5 padažai, kuriuos privalote išbandyti

Šiltuoju metų laiku atsigręžiame į sveikatingesnę mitybą, valgome daugiau lengvesnio maisto ir ruošiame sezoninių daržovių salotas. Juolab kad vasarą su įvairiausiais salotų receptais tampa dar lengviau eksperimentuoti.
       2021-06-12 11:54:11

Lašiša ant grilio: receptas, kuris patiks net ir nemėgstantiems žuvies

Vasara ir įsibėgėjantis grilio sezonas skatina leistis į eksperimentus ir ant kepsninės ruošti įvairiausius patiekalus. Daugelis ieško įdomesnių receptų bei skonių, o juos atrasti padeda ir ant žarijų kepta lašiša, ypač panaudojant vieną netikėtą ingredientą.
       2021-06-09 20:08:33

Top 5 naudingiausi vasaros supervaisiai

Orams vis labiau lepinant, į parduotuves atkeliavo ir tikri šiltojo sezono pranašai – švieži ir sultingi egzotika dvelkiantys vaisiai. Be kvapnių persikų, nektarinų, arbūzų ir melionų vasara sunkiai įsivaizduojama.
Daugiau naujų naujienų
       2021-06-14 17:27:20

TVF gerina Lietuvos ekonomikos augimo prognozes, bet horizonte mato ir rizikų

Lietuvos ekonomikos padėtis šiuo metu yra palanki stipriam augimui, jis paspartės šių metų antrąją pusę, konstatuoja Tarptautinis valiutos fondas (TVF), prognozuojantis, kad šalies ekonomika šiais metais augs 4,4 proc.
       2021-06-14 17:16:53

Gegužę elektra Lietuvoje brango 13 proc.

Lietuvoje elektros energijos kaina gegužę siekė 50,35 Eur/MWh – palyginti su balandžio mėn., ji buvo 13 proc. didesnė. Latvijos ir Estijos pardavimo vietose vidutinė mėnesio elektros energijos kaina siekė 48,42 Eur/MWh – 11 proc. daugiau nei balandį.
       2021-06-14 15:03:49

Ankstyvojo ugdymo ekspertai: tėvai – savo vaikų smegenų skulptoriai

Žmogaus smegenys yra plastiškos ir vystosi visą jo gyvenimą. Tačiau, mokslininkų teigimu, per pirmąsias 1000 gyvenimo dienų jos auga greičiausiai ir jose vyksta svarbiausi asmenybę, charakterio savybes ir net sėkmę ateityje nulemiantys procesai.
       2021-06-14 12:06:11

Kaip prie inovacijos sėkmės rinkoje prisideda gera komunikacija?

Verslo atstovai vartotojams kone kasdien pristato aibę naujų produktų ar paslaugų. Tačiau net ir patys inovatyviausi produktai patiria nesėkmę, jeigu nėra tinkamai pristatomi vartotojams ar jais nesusidomi gamintojai.
       2021-06-14 11:47:00

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai: 66

Atlikus 4112 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 66. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-06-14 10:32:02

Nagų grybelis: atsiradimo priežastys ir kaip jį panaikinti?

Rūpintis savo sveikata ne tik reikia, bet ir privaloma. Nevertėtų praleisti pro pirštus atsiradus net menkiausiems dariniams. Visi žinome tą jausmą, kai ore tvyro tvanka, o uždara avalynė siunčia signalą apie „perkaitusią“ pėdą.
       2021-06-14 09:38:08

Salotos be padažo – ne salotos: top 5 padažai, kuriuos privalote išbandyti

Šiltuoju metų laiku atsigręžiame į sveikatingesnę mitybą, valgome daugiau lengvesnio maisto ir ruošiame sezoninių daržovių salotas. Juolab kad vasarą su įvairiausiais salotų receptais tampa dar lengviau eksperimentuoti.
       2021-06-13 09:47:00

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai: 117

Atlikus 8005 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 117. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-06-12 11:54:11

Lašiša ant grilio: receptas, kuris patiks net ir nemėgstantiems žuvies

Vasara ir įsibėgėjantis grilio sezonas skatina leistis į eksperimentus ir ant kepsninės ruošti įvairiausius patiekalus. Daugelis ieško įdomesnių receptų bei skonių, o juos atrasti padeda ir ant žarijų kepta lašiša, ypač panaudojant vieną netikėtą ingredientą.
       2021-06-12 11:46:32

Rytoj vilniečiams – 2000 „Janssen“ vakcinų be registracijos

Šį sekmadienį vilniečiams bus pasiūlyta kiek daugiau nei 2000 laisvų „Janssen“ vakcinų – norintys pasiskiepyti galės atvykti į „Litexpo“ be registracijos, nuo 10 iki 16 valandos.
       2021-06-12 11:17:00

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai: 221

Atlikus 19399 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 221. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-06-12 05:38:18

Juodkalnija: gidas papasakojo, ką būtina pamatyti ir aplankyti

„Kai žmonės nusileisdavo Tivato oro uoste, jų akyse dažnai matydavau daug klausimų. Jie suprasdavo, kad yra Balkanuose, bet kokia tai šalis dažnam trūkdavo supratimo“, – apie keliautojų dar mažai atrastą Viduržemio regiono perlą – Juodkalniją – pasakoja joje gidu dirbęs Šarūnas Gurskas.
       2021-06-11 17:01:50

68-erių Birutė įrodė, kad judėjimas – jaunystės šaltinis

Judėjimas – sveikatos, grožio ir jaunystės šaltinis, sako žingsniavimo entuziastė Birutė Giedraitienė. Norint aktyviau leisti laiką, nebūtina užsiimti varginančiomis treniruotėmis.
       2021-06-11 16:49:13

Vokietijos kompanija Lietuvoje filmuoja serialą: Hofburgo rūmus atrado Vilniuje

Vilniuje įsibėgėjo „Bavaria Film“ grupei priklausančios vokiečių kino gamybos kompanijos „Story House Pictures GmbH“ serialo „Sisi“ filmavimo darbai, truksiantys vasarą. Filmavimo metu Lietuvoje investuojami keli milijonai eurų, o tarptautinėje komandoje dirba beveik 100 lietuvių.
       2021-06-11 16:36:52

Pokyčiai finansų ir bankininkystės srityje: ko laukti ateityje?

9-tojoje Bankininkystės ir finansų konferencijoje „Tektoniniai poslinkiai bankininkystėje“, didžiausių Lietuvoje veikiančių bankų vadovai bei Švedijos bankų ir „Fintech“ industrijos atstovai aptarė iššūkius,
       2021-06-11 13:59:32

Kankina nuolatinis nuovargis? 8 būdai įsikrauti energijos

Sakoma, kad mums tiek metų, kaip jaučiamės patys. Tačiau ką daryti, jei jaučiamės seni, pavargę ir vos pavelkame kojas? Laimė, yra daugybė paprastų būdų, kaip įsikrauti energijos.
       2021-06-11 13:50:17

Ispanija turi grąžinti nesuderinamą pagalbą iš DTT (antžeminės TV) operatorių

Europos Komisija (EK) padarė išvadą, kad antžeminių operatorių gauta pagalba skaitmeninant ir plėtojant antžeminės televizijos tinklą atokiose Ispanijos vietovėse prieštaravo ES valstybės pagalbos taisyklėms.
       2021-06-11 12:07:20

Upėje plūduriuojantis išmanus būstas – ar išdrįstumėte tokiame apsistoti?

Įsivaizduokite Nemune ar Neryje plūduriuojančius apartamentus, kuriuose apsistoję svečiai gali mėgautis tekančios upės vaizdais ir praplaukiančiais laivais.
       2021-06-11 11:42:00

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai: 155

Atlikus 20483 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 155. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-06-10 12:05:08

Ekspertų prognozės: kaip darbas iš namų paveiks biurų poreikį?

Per praėjusius metus darbas iš namų tapo norma, kurią į savo kasdienybę adaptavo daug įmonių. Darbdaviai gali nebesukti galvos kaip organizuoti veiklą darbuotojams dirbant iš namų, tačiau kyla nauji klausimai.
       2021-06-10 11:42:00

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai: 212

Atlikus 20905 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 212. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-06-10 09:30:43

Specialistai atskleidžia naujausią tendenciją – duomenų mokslas bus naujasis IT?

Įstaigos, valstybės tarnybos, mobiliojo ryšio operatoriai, bankai, parduotuvės, transporto ir kitų verslo sričių įmonės, socialiniai tinklai ir išmanieji įrenginiai kasdien sukaupia milžinišką duomenų kiekį.
       2021-06-10 09:20:34

Seimas pritarė siūlymui keisti kompensuojamųjų vaistų skyrimo tvarką

Seimas pritarė Farmacijos įstatymo pataisoms (projektas Nr. XIVP-337(2), kuriomis sudaromos sąlygos geresniam kompensuojamųjų vaistinių preparatų prieinamumui užtikrinti.
       2021-06-09 20:08:33

Top 5 naudingiausi vasaros supervaisiai

Orams vis labiau lepinant, į parduotuves atkeliavo ir tikri šiltojo sezono pranašai – švieži ir sultingi egzotika dvelkiantys vaisiai. Be kvapnių persikų, nektarinų, arbūzų ir melionų vasara sunkiai įsivaizduojama.
       2021-06-09 20:04:31

Nepraleiskite knygų naujienų

Tikriausiai girdėjote posakį, jog norint perskaityti visas parašytas knygas, reikia nugyventi ne vieną gyvenimą? Tai tikra tiesa. Ypač šiomis dienomis. Knygynų lentynos lūžta nuo naujų knygų, o skaitytojams sunku išsirinkti tą pačią geriausią.
       2021-06-09 19:52:38

Skrydžio planas atostogoms: kokias vietas verta aplankyti Ispanijoje?

Ispanija – nuo seno turistų mėgstama šalis, kuri pasižymi įspūdingais paplūdimiais, akį traukiančia architektūra ir istorinėmis vietomis, o sau patrauklių vietų gali rasti tiek ramaus poilsio norintys keliautojai, tiek pageidaujantys aktyvių atostogų.
       2021-06-09 19:45:13

Sveiki ir gaivūs vasariški desertai, kurie nepakenks kūno linijoms

Vasarą norisi pasilepinti saldžiu kąsneliu, tačiau kartu ir išsaugoti dailias kūno linijas. Nors laikantis subalansuotos mitybos desertais piktnaudžiauti nevertėtų, šiltasis metų laikas itin palankus pasimėgauti sveikesniais saldumynais.
       2021-06-09 19:39:50

„Vilniaus planas“ sukurtoje aplikacijoje – visas Vilniaus eismo organizavimas

SĮ „Vilniaus planas“ sukurtoje aplikacijoje atvaizduojamos visos eismo organizavimo priemonės, tarp kurių daugiau nei 1 400 km Vilniaus miesto gatvių (horizontaliojo ženklinimo) elementų ir daugiau nei 60 000 vertikaliojo kelio ženklų.
       2021-06-09 19:32:17

5 naudingos mobilios programėlės nepamirštamai ir smagiai vasarai

Vasara visuomet pralekia greitai, todėl būtina pasimėgauti kiekviena šilta diena. Šiais laikais lengva pasimesti informacijos gausybėje, tačiau visą reikalingą informaciją vienoje vietoje turėti padeda mobiliosios programėlės.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.