Naujienos

Derliaus ėmimo metas: patarimai, kaip pasirūpinti vaisių ir uogų atsargomis

2021-08-16 08:45:35

Artėjant rugsėjui namuose pakvimpa verdamos uogienės, konservuojami ir džiovinami vaisiai bei uogos. „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dr. Edita Gavelienė sako, kad geriausia uogas ir vaisius valgyti šviežius.

Taip gauname daugiausia naudingų medžiagų, tačiau, svarbu pasirūpinti ir jų atsargomis, kad imunitetą galėtume stiprinti žiemą, o derliaus perteklių panaudotume racionaliai – išvengtume maisto švaistymo ir sutaupytume. Specialistė dalijasi patarimais, kokiais būdais vaisius ir uogas paruošti žiemai ir kaip tai daryti organizmui naudingiausiais būdais.

Lietuvoje užaugintos gėrybės – nepamainomos

Anot gydytojos dietologės E. Gavelienės, vaisius ir uogas reikėtų valgyti ištisus metus, nes tai ne tik daug vitaminų turintys, tačiau ir natūralūs produktai. Gydytoja rekomenduoja atsižvelgi į sezoniškumą – vasarą ir rudenį valgyti kuo daugiau šviežių vaisių ir uogų, nes šviežiai užauginti produktai visuomet bus maistingesni ir gausesni vitaminų.

„Sveikatai palankaus maitinimosi tikslas yra organizuoti tokį maisto racioną, kuris būtų pats maistingiausias ir turtingiausias vitaminais. Kalbant apie vasaros sezoną, šiuo metų laiku lengviausia gauti šviežių vaisių ir uogų – užsiauginti jų patiems, nusipirkti ar tiesiog prisiskinti miške, todėl šią galimybę reikėtų būtinai išnaudoti. Lietuvoje užauginti vaisiai ir uogos yra nepamainomos maistinės vertės“, – sako E. Gavelienė.

Pasak specialistės, būtų sudėtinga surasti nenaudingą uogą, augančią mūsų aplinkoje, soduose arba miškuose: „Uogos yra unikalios tuo, kad jose gausu antioksidantų, įvairių naudingų medžiagų, A, E, C ir B grupės vitaminų.“

Prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių kategorijos vadovė Olga Suchočeva pastebi augančią vietinių ir ekologiškų uogų bei vaisių paklausą: „Turime vieną didžiausių šviežių vaisių bei uogų kategorijos pasirinkimą. Mūsų asortimente galima rasti braškių, šilauogių, aviečių, spanguolių, vietinių vaisių. Atsižvelgdami į tai nuolat plečiame savo asortimentą ir pirkėjams pateikiame ne tik sveikesnius pasirinkimus, bet ir palengviname jų apsipirkinėjimus – taupydami pirkėjų laiką tokias prekes pažymime specialiu „Rinkis sveikiau“ ženklu.

Geriausiai maistingumą išsaugo šaldymas

Vasaros sezonu reikėtų ne tik valgyti šviežius produktus, bet ir pasiruošti jų atsargas žiemai. Sulaukus gausaus uogų ir vaisių derliaus vertėtų dalį produktų užšaldyti, džiovinti ar iš jų išsivirti uogienes bei džemus. Toks maisto organizavimas padės ne tik išvengti maisto švaistymo, bet ir ženkliai sutaupyti. Vienas iš labiausiai tausojančių ir produktų maistines savybes išsaugančių vaisių ir uogų ruošimo būdų yra šaldymas.

Gydytojos dietologės E. Gavelienės teigimu, šaldymas padeda išsaugoti šviežių vaisių ir uogų maistines, skonines savybes bei tekstūrą, todėl skirtumas tarp šviežio ir šaldyto produkto yra minimalus.

„Tokiu būdu išsaugoma daugiausia vitaminų, tik svarbu, kad į šaldomus vaisius ir uogas nepridėtume cukraus. Šaldyti reikėtų prinokusius, bet ne pernokusius vaisius ir uogas. Taip pat – daugiausia maistinių medžiagų gėrybėse liks tuomet, kai produktus šaldysime sveikus, nesutrintus“, – sako E. Gavelienė.

Džiovinant išsaugoma pusė vitaminų

Dar vienas geras būdas išsaugoti derlių žiemai – jo džiovinimas. Karštą vasarą džiovinti vaisius ir uogas galima atvirame ore, vis apverčiant juos tiesioginėje saulės kaitroje. Tačiau greičiau ir paprasčiau džiovinti orkaitėje arba specialiuose džiovintuvuose.

„Džiovinimo metu iš vaisių ir uogų pašalinamas vanduo, tačiau tokiu būdų vis tiek išsaugoma apie pusė naudingų vitaminų bei mineralų. Taip pat – džiovintuose vaisiuose ir uogose lieka organizmui reikalinga ląsteliena, skaidulos, mikroelementai, tai gali tapti puikiu užkandžiu“, – sako sveikatai palankios mitybos konsultantė E. Gavelienė.

Uogienės ir džemai puikiai tinka raciono paįvairinimui

Populiarus būdas, padedantis išsaugoti uogų bei vaisių aromatą – uogienių ir džemų virimas. Uogienes rekomenduojama virti iš šviežių, saldžių vaisių ir uogų. Dažniausiai nieko daugiau be cukraus į uogienes nededama.

Anot gydytojos dietologės, uogienės ir džemai tinka raciono paįvairinimui, tačiau šiais produktais reikėtų mėgautis saikingai: „Sveikatai nepalanku yra tai, ko žmogus pats prideda į produktą. Ką įdėjo gamta – dažniausiai yra labai palanku. Todėl reikėtų saikingai mėgautis uogienėmis ir vaisių džemais, nes jų gamybos metu naudojamas pridėtinis cukrus.“

Paruošus derlių žiemai, reikėtų atkreipti dėmesį ir į jo laikymą. Svarbu patikrinti, ar stiklainiai, kuriuose laikomos uogienės ir džemai, yra sandarūs. Laikyti uogienes ir džemus reikėtų vėsioje, atokiai nuo saulės spindulių esančioje vietoje.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2022-08-06 13:06:19

Raškome slyvų derlių: rauginkite kaip agurkus ar kepkite elegantiškus desertus

Puikiai pažįstamos slyvos yra ne tik skanios, naudingos sveikatai, bet ir nuostabiai atsiskleidžia įvairiuose patiekaluose. Ekspertų teigimu, jų panaudojimo galimybės itin plačios: nuo prancūziškų desertų klafučių iki pagardų blynams, varškės ar mėsos patiekalams.
       2022-08-05 19:48:44

3 receptai su bananais, kuriais verta pasilepinti savaitgalį

Bananiniai keksiukai, bananų tortas ar duona – desertai, kuriuose puikiai atskleidžiamas šio, daugelio pamėgto, vaisiaus skonis. Visgi, bananas yra pakankamai universalus vaisius – įmantresnius derinius mėgstantys gurmanai juos derina net prie mėsos ar žuvies, o kartais ir marinuoja.
       2022-08-04 10:16:13

Graikiška virtuvė jūsų namuose: 3 marinatai aromatingiems mėsos patiekalams

Graikija – šalis, nepaliekanti abejingų. Nuostabus kraštovaizdis, šiltas Viduržemio jūros vanduo ir aromatingi patiekalai kasmet pritraukia daugybę lankytojų iš viso pasaulio.
       2022-08-04 10:13:14

Prie žuvies – ne tik bulvės: 3 netradiciniai garnyrai, kurie dera su lašiša

Įvairiausius žuvies patiekalus praturtinti galima ne tik įmantresniais prieskoniais ar marinatais, bet ir garnyrais. Pavyzdžiui, prie lašišos puikiai dera tiek bulvės ar tradicinės pomidorų bei agurkų salotos, tiek citrininiai ryžiai ar bolivinės balandos kruopos.
       2022-08-03 14:47:53

Įminta didžioji mįslė: kaip pjaustyti svogūnus, kad neašarotų akys

Be svogūnų neįsivaizduojami daugelis patiekalų: jie dedami į sriubas, troškinius, karius, svogūnais gardinamos salotos, užtepėles, mėsainiai, įvairiausi žuvies ar mėsos patiekalai.
       2022-08-02 14:46:14

Atsargos žiemai: šaldome lietuviškų sodų uogas – serbentus ir agrastus

Kai gausiai užderi serbentai ir agrastai, bet nesinori virti uogienių, verta juos užšaldyti – taip ne tik pasirūpinsime vitaminų doze žiemai, bet ir sutaupysime bei išsaugosime derlių. Šaldytas uogas galima naudoti glotnučiams, gardinti jomis varškę, jogurtus, blynelius.
       2022-07-09 12:03:59

Melionų sezono įkarštis: kuo palankūs sveikatai ir kaip išsirinkti saldžiausią?

Melionas – visais metų laikais skanaujamas, sultingas ir saldus vaisius. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, melionai ne tik suteikia žmogaus organizmui reikalingų mineralų ir vitaminų, bet ir atgaivina karštą vasaros dieną.
       2022-07-08 10:16:28

Vaikystės supermaistas – kakava: nauda sveikatai neginčijama, tik kaip vartosime

Kakava dažniausiai asocijuojasi su vaikystėje gertu karštu saldžiu gėrimu, kurį skanindavome pienu ar grietinėle. Dažnas suaugęs savo virtuvės spintelėse net neturi kakavos miltelių, o visai be reikalo.
       2022-07-08 10:04:45

Saule ir jūra alsuojantis gastronominis šedevras: kviečia paskanauti paelijos

Portugalija ir Ispanija – daugelio lietuvių pamėgtos atostogų kelionių kryptys, tačiau čia skrendama ne tik pasimėgauti saule ar paplūdimiais, bet ir pripildyti skrandį autentišku maistu.
       2022-07-07 13:49:08

Šokoladas – ne tik desertams: 3 receptai, kur pasitelkti šį slaptąjį ingredientą

Šokoladas aitriųjų paprikų troškinyje su jautiena? Iš pirmo žvilgsnio toks derinys gali atrodyti abejotinas, tačiau šokoladas nusipelno garbingos vietos virtuvėje ne tik gaminant pyragus, sausainius ir desertus.
       2022-07-07 13:36:55

Prancūziška klasika – kišas: išbandykite 3 receptus su lašiša

Vasarą dažnai dairomasi lengvesnio maisto ir pirmenybė teikiama daržovėms ar žuviai. Juolab kad įvairiai paruošta žuvis, o ypač lašiša, gali būti tikras delikatesas. Žuvis ne tik turi organizmui naudingų medžiagų, bet yra ir ganėtinai lengvai paruošiama.
       2022-07-06 18:50:07

Liepos 6-osios proga išbandykite šaltibarščių: receptas be kefyro

Vasarą dažnam sumažėja apetitas ir norisi lengvesnio maisto. Lietuvius karštomis dienomis gelbsti vėsūs ir gaivūs šaltibarščiai. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pastebi, kad jau kelerius metus šaltibarščiai išgyvena savotišką atgimimą – vis daugiau eksperimentuojama su šio patiekalo ingredientais.
       2022-06-29 15:28:52

Žuvies patiekalai tiesiai iš jūros: tartaras, sevičė ir pokės dubuo

Vasara tradiciškai yra grilio metas – ant grotelių ir iešmų keliauja mėsa, žuvis, daržovės ir net sūris. Visgi vasara yra ir laikas, kai norisi valgyti lengviau, gaiviau, o tai padaryti padeda vis gausėjantis šviežio derliaus pasirinkimas.
Daugiau naujų naujienų
       2022-08-08 15:28:12

Naujausi duomenys patvirtina – infliacija netrukus turėtų sumažėti

Remiantis naujausiais paskelbtais Lietuvos statistikos departamento liepos mėn. duomenimis, metinės infliacijos spartėjimas Lietuvoje slopsta. Vis labiau įtraukiant aukštesnės palyginamosios bazės efektą, kai kainos lyginamos su jau padidėjusiomis kainomis prieš metus, metinė infliacija prasidėjus rudeniui turėtų sumažėti.
       2022-08-08 14:46:55

Sprendimui dėl nepriklausomo elektros tiekėjo priimti ESO suteikia daugiau laiko

Nepriklausomas elektros energijos tiekėjas „Perlas Energija“ pranešė, jog naikina fiksuotos elektros energijos kainos planus ir visiems klientams taikys tiesiogiai su birža susietą planą. Svarbu pabrėžti, jog elektros energija ir toliau bus tiekiama.
       2022-08-08 14:42:15

„Ignitis“ gyventojams teikia specialų pasiūlymą

„Ignitis“ specialus pasiūlymas – pirmus 4 mėn. kilovatvalandė kainuos 33 ct (24 ct su valstybės kompensacija), nuo 2023 m. – 39,5 ct/kWh; Sutarties trukmė – 40 mėn., ją sudaryti galima tik ribotą laiką – rugpjūtį;
       2022-08-08 14:37:10

Kaip atostogauti, kad norėtųsi grįžti į darbą?

Atostogos – vienas labiausiai laukiamų mūsų metų įvykių. Į jį sudedame daug lūkesčių ir planų pailsėti, patirti naujų įspūdžių, pamatyti naujų kraštų arba tiesiog pasimėgauti ramybe. Kaip leisime atostogas, priklauso nuo mūsų poreikių, įpročių ir draugijos, su kuria ilsėsimės.
       2022-08-08 14:33:28

Sumanus pirkinių planavimas: 5 naudingi patarimai, kurie padės sutaupyti

Sutaupyti norime kiekvienas. Nesvarbu, ar planuojame savaitės pirkinius šeimai ar ruošiame stalą svečiams. Nors daugeliui gali atrodyti kitaip, visgi, taupiai apsipirkti – misija įmanoma.
       2022-08-08 14:15:24

Nesulaukiate paaukštinimo? Ekspertė pataria, ką daryti

Jei dažnai jaučiate, kad dirbdami dabartinėje savo pozicijoje nebesusiduriate su maloniais iššūkiais, o darbe kamuoja rutina – didelė tikimybė, kad atėjo laikas siekti paaukštinimo.
       2022-08-08 14:09:10

VERT: UAB „Perlas energija“ privalo vykdyti sutartinius įsipareigojimus

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (toliau – VERT), atsižvelgdama į UAB „Perlas energija“ pateiktus vienašališkus siūlymus vartotojams keisti sudarytas sutartis ir pereiti nuo fiksuoto tarifo į tiesiogiai su birža susietą planą, pabrėžtinai akcentuoja, kad šie UAB „Perlas energija“ veiksmai neteisėti ir pažeidžia vartotojų interesus.
       2022-08-06 14:37:04

RRT skelbia preliminarius 5G aukciono rezultatus

Aukciono komisija nustatė aukciono dėl 3400‒3700 MHz radijo dažnių juostos naudojimo didžiausiosios kainos siūlytojus. Jais tapo „Telia Lietuva“, AB už 100 MHz radijo dažnių bloką pasiūliusi 7 mln. Eur. ir UAB „Bitė Lietuva“ bei UAB „Tele2“ už du kitus tokio pat pločio radijo dažnių blokus pasiūliusios po 3 mln. Eur.
       2022-08-06 13:06:19

Raškome slyvų derlių: rauginkite kaip agurkus ar kepkite elegantiškus desertus

Puikiai pažįstamos slyvos yra ne tik skanios, naudingos sveikatai, bet ir nuostabiai atsiskleidžia įvairiuose patiekaluose. Ekspertų teigimu, jų panaudojimo galimybės itin plačios: nuo prancūziškų desertų klafučių iki pagardų blynams, varškės ar mėsos patiekalams.
       2022-08-05 19:48:44

3 receptai su bananais, kuriais verta pasilepinti savaitgalį

Bananiniai keksiukai, bananų tortas ar duona – desertai, kuriuose puikiai atskleidžiamas šio, daugelio pamėgto, vaisiaus skonis. Visgi, bananas yra pakankamai universalus vaisius – įmantresnius derinius mėgstantys gurmanai juos derina net prie mėsos ar žuvies, o kartais ir marinuoja.
       2022-08-05 15:29:45

Išplėsta TVP kuriamų TV programų retransliavimo Lietuvoje aprėptis

Telecentras informuoja, kad pagal susitarimą su Lenkijos visuomeniniu transliuotoju „Telewizija Polska S. A.“ (toliau – TVP) rugpjūčio pradžioje buvo daugiau negu trigubai išplėsta TV programų „TVP Wilno“, „TVP Polonia“, „TVP Info“, „TVP Historia 2“, „TVP World“ ir „Belsat TV“ retransliavimo per nemokamos eterinės televizijos tinklus aprėptis.
       2022-08-05 15:03:05

Nuotoliu dirbančių darbuotojų algos per pusmetį išaugo du kartus

Darbuotojų paklausa vis dar viršija pasiūlą, tad įmonės dažniau ieško talentų už savo šalių ribų. Duomenys rodo, kad per 2022 m. pirmą pusmetį nuotoliu samdomų darbuotojų skaičius Europoje išaugo 155 proc., o Azijoje, Ramiojo vandenyno šalyse ir Lotynų Amerikoje – dar daugiau.
       2022-08-05 14:55:35

Ekspertas pataria: kaip atpažinti, kad jūsų kompiuteris užkrėstas?

Kompiuteriuose kaupiame ne tik svarbią informaciją, bet ir asmeninius duomenis, kuriems gali kilti grėsmė, susidūrus su virusu. Merilendo universiteto duomenimis, kas 39 sekundes internete įvykdoma nauja kibernetinė ataka.
       2022-08-04 20:48:39

Vairuodamas apgadinote ne automobilį, o kitą objektą? Kaip reikėtų elgtis?

Vasarą daugybei žmonių traukiant atostogauti, užsikemša keliai ir stovėjimo aikštelės kurortuose, o taip didėja ir eismo įvykių tikimybė.
       2022-08-04 20:20:18

„Lidl“ mėsos gaminiuose atsisako mechaniškai atskirtos mėsos

Sveikatai palankesni kasdienio vartojimo maisto produktai – viena iš prioritetinių „Lidl“ veiklos sričių. Daug dėmesio skiriantis savo privačių prekės ženklų produktų receptūrų atnaujinimui ir gaminiuose esančio pridėtinio cukraus bei druskos kiekio mažinimui.
       2022-08-04 19:59:52

Lietuvos miestų automobiliui lemta stovėti: naudojami vos 6 proc. paros laiko

87 minutės darbo dienomis ir 89 savaitgaliais – tiek vidutiniškai Lietuvos gyventojai naudojasi nuosavu automobiliu, o 38 proc. jų – nesinaudoja automobiliu kasdien.
       2022-08-04 13:39:07

Lietuvos žolynų lobiai: Europa žiūri su pavydu, o patys trypčiojame vietoje

Tęsiantis geopolitinei ir ekonominei įtampai ekspertai Lietuvai prognozuoja rūsčią žiemą. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) docento dr. Evaldo Klimo teigimu, iš tiesų turime pamirštą didelį rezervą.
       2022-08-04 12:46:24

Aktyvių pramogų priešas – mėšlungis: kaip išvengti surakinančio skausmo?

Atsiradęs staigus ir surakinantis skausmas blauzdos ar pėdos raumenyje, nors ir trunka neilgai, gali kaip reikiant apkartinti dieną.
       2022-08-04 12:41:10

Studentai neigia mitus apie Bulgariją: patiks ne tik šeimoms ir senjorams

Rilos kalnai, civilizacijos nepaliestos Belogradčiko uolos, auksiniai paplūdimiai ir draugiškos kainos – dalykai, kurie turistus atostogų kryptimi vilioja pasirinkti Bulgariją. Bulgarija – puikus pasirinkimas taupiems keliautojams.
       2022-08-04 10:31:43

Nepatikėsite, kokį nustatymą reikia išjungti taupant telefono bateriją

Vasarą norime atsipalaiduoti ir nesukti galvos dėl dažnai išsikraunančio telefono. Kad nereikėtų atsitraukti nuo linksmybių, ieškant elektros lizdo telefono įkrovimui, ekspertas dalijasi patarimais, kurie padės prailginti telefono baterijos veikimo laiką ir leis įrenginį krauti daug rečiau.
       2022-08-04 10:16:13

Graikiška virtuvė jūsų namuose: 3 marinatai aromatingiems mėsos patiekalams

Graikija – šalis, nepaliekanti abejingų. Nuostabus kraštovaizdis, šiltas Viduržemio jūros vanduo ir aromatingi patiekalai kasmet pritraukia daugybę lankytojų iš viso pasaulio.
       2022-08-04 10:13:14

Prie žuvies – ne tik bulvės: 3 netradiciniai garnyrai, kurie dera su lašiša

Įvairiausius žuvies patiekalus praturtinti galima ne tik įmantresniais prieskoniais ar marinatais, bet ir garnyrais. Pavyzdžiui, prie lašišos puikiai dera tiek bulvės ar tradicinės pomidorų bei agurkų salotos, tiek citrininiai ryžiai ar bolivinės balandos kruopos.
       2022-08-04 10:07:23

RRT nustatė automobilių pultelių masinio sutrikimo Jurbarke priežastį

Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT), reaguodama į gautą pranešimą apie Jurbarke prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelėje nuolat pasikartojančius masinius trukdžius, operatyviai ištyrė ir nustatė trukdžių skleidimo šaltinį.
       2022-08-04 09:51:18

Kaip atnaujinti savo automobilio salono interjerą?

Nesate pasirengę finansiškai investuoti į naują automobilį iš salono, bet esama transporto priemonė jūsų nebetenkina, nes atsibodo vaizdas, kurį matote? Galbūt tam yra išeitis.
       2022-08-03 15:28:48

Naujos kartos dviračiai – atsparios padangos, belaidis pavarų perjungimas

Dviračiai, galima sakyti, kaip ir džinsai – viena vertus, visada madinga laikui nepavaldi klasika, kita vertus, šiandien nebe tokie, kokie buvo prieš keliasdešimt metų.
       2022-08-03 15:11:10

Televizorius tampa ne tik vaizdo, bet ir garso įrenginiu

Šiandien jau ne paslaptis, kad vienas įrenginys gali kokybiškai atlikti kelių įrenginių funkcijas, taip sutaupant vietą namuose ir pinigų. Artėjant rudens sezonui visi daugiau laiko praleisime namuose, todėl, kaip toje patarlėje, protingi ruošia roges vasarą.
       2022-08-03 15:08:15

Foto galerijoje – miestų gėlynų grožis

Miestuose puoselėjami gėlynai džiugina vietinius gyventojus ir atvykstančius keliautojus. Peržiūrėję nuotraukų galeriją ir jūs pakeliausite po Šiaulių, Marijampolės miestus ir pasigrožėsite jų gėlynais.
       2022-08-03 14:59:02

Trečdaliu didesni dujų perdavimo pajėgumai į Latviją – nuo lapkričio 1 dienos

Lietuvai ir kaimyninėms valstybėms didinant apsirūpinimo dujomis galimybes, nuo lapkričio 1 d. dujų perdavimo pajėgumai iš Lietuvos į Latvijos dujų sistemą bus padidinti trečdaliu, iki 90 gigavatvalandžių (GWh) per parą.
       2022-08-03 14:47:53

Įminta didžioji mįslė: kaip pjaustyti svogūnus, kad neašarotų akys

Be svogūnų neįsivaizduojami daugelis patiekalų: jie dedami į sriubas, troškinius, karius, svogūnais gardinamos salotos, užtepėles, mėsainiai, įvairiausi žuvies ar mėsos patiekalai.
       2022-08-03 14:44:51

10 patarimų studijas pradedantiems pirmakursiams

Studijų pradžia gali būti sudėtinga ar net gąsdinanti: nauji namai, veikla, nepažįstamas miestas ir žmonės, daugybė kitų pokyčių. Lietuvos studentų sąjunga dalijasi, ką vertėtų žinoti norint universitete ar kolegijoje jaustis drąsiau.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.