Naujienos

Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?

2021-09-21 15:37:31

Jeigu kas paklaustų, kokias žinote populiariausias šaknines daržoves, didelė tikimybė, kad pastarnoko šiame sąraše nebūtų. Deja, bet kažkuriuo metu ši lietuviams anksčiau gerai pažįstama daržovė buvo primiršta, kaip ir ropės.

Tuo metu britai tikriausiai be orkaitėje kepto pastarnoko neįsivaizduoja savo sekmadienio pietų.

„Gaila, kad pastarnokai mūsų virtuvėje yra dar gana retas svečias, bet jų populiarumas pamažu auga. Jei visiems įprasta morkų ir bulvių dairytis lentynose, pastarnokams labiau patinka vėsesnis oras – jie parduotuvėje laikomi šaldytuvų lentynose. Beje, net ir jų įsigijus, tinkamai laikomi šaldytuve gali išbūti iki kelių savaičių“, – sako Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė.

Pasak B. Baratinskaitės, reikėtų rinktis tvirtus ir lygius, nesudžiūvusius, vidutinės morkos dydžio pastarnokus. Patys pastarnokai, nors vizualiai atrodo panašūs į morkas ir dėl to gali būti vadinami jų pusbroliais, skonio prasme morkas lenkia.

„Apdorojus pastarnokus termiškai jie tampa gerokai saldesni nei morkos. Be to, valgant juos galima atpažinti ir petražolės, saliero skonio natų, netgi cinamono. Ne veltui pastarnokas vertinamas už savo prieskonines savybes“, – teigia „Maximos“ atstovė.

Maisto gamybos ekspertė ragina su pastarnokais drąsiai eksperimentuoti: „Supjaustytus gabalais ir apšlakstytus aliejumi kepkite orkaitė vienus ar su kitomis daržovėmis. Britai kepdami orkaitėje dar mėgsta pastarnokus pagardinti klevų sirupu ar skystu medumi. Pastarnokus taip pat dėkite į troškinius, sriubas, ruoškite salotas, pagardindami grietine ar jogurtu. Ši daržovė yra puiki alternatyva bulvėms.“

Atvėsus orams, gomurį palepins ir sušildys tiršta sriuba su rudens sezono gėrybėmis – pastarnokais, obuoliais ir bulvėmis, kurios receptu dalijasi B. Baratinskaitė, „Maximos“ maisto ekspertė: „Nors pastarnokas mūsų mityboje ir gali pakeisti bulvę, bet jie tarpusavyje puikiai dera. Bulvė šiai sriubai suteikia kreminę konsistenciją.“

Obuolių, pastarnokų ir bulvių sriuba

Jums reikės: 20 g. sviesto, šaukšto aliejaus, 2 mažesnių ar vieno didelio svogūno, 3 česnako skiltelių, vienos didesnės bulvės, vieno pastarnoko, vieno vidutinio dydžio obuolio, 400 ml daržovių sultinio, juodųjų pipirų.

Didelėje keptuvėje ar puode storu dugnu ištirpdykite sviestą, supilkite aliejų. Sudėkite supjaustytą svogūną ir česnaką, kepkite ant vidutinės ugnies vis pamaišydami, kol suminkštės ir svogūnai taps permatomi. Nulupkite bulves ir pastarnokus, obuolį – viską supjaustykite kubeliais. Dėkite į keptuvę, kurioje jau suminkštėjo svogūnai ir česnakai. Gerai išmaišykite. Tada supilkite sultinį, kuris turėtų apsemti daržoves. Sultinio kiekį reguliuokite pagal savo keptuvės dydį. Uždenkite dangčiu ir leiskite apie 25 minutes pasitroškinti, nepamiršdami pamaišyti. Daržovės per šį laiką turi visiškai suminkštėti. Tada belieka viską supilti į maisto trintuvą ir rekomenduojama nepagailėti maltų juodųjų pipirų. Jei norite skystesnės sriubos, dar įpilkite daržovių sultinio. O jei patinka tirštesnė sriuba, sutrintas daržoves dar kelias minutes pakaitinkite, kad skystis išgaruotų. Kai konsistencija patinka, pilkite į lėkštę ir viršų pabarstykite minkštu ožkos sūriu bei graikiniais riešutais. Skanaus!

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2022-05-14 16:01:45

Mėsos technologo rekomendacijos patyrusiems kepėjams ir grilio naujokams

Šylant orams sparčiai įsibėgėja ir maisto gamybos ant grilio sezonas. Anot prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologo Vido Nadzeikos, įprasta, kad ant kepsninės ar laužo atsiduria šašlykai, kiaulienos šonkauliukai, dešrelės ar vištienos kepsneliai, tačiau grilinti galima ir daug įdomesnius produktus.
       2022-05-14 08:15:32

Maistinga, greita ir gardu: receptai su špinatais, patiksiantys išrankiausiems

Sklidini įvairiausių vitaminų, mineralų bei kitų vertingųjų medžiagų – špinatai tokie maistingi, kad juos sunku kuo nors pakeisti gaminant mėgstamus pavasarinius valgius. Be to, špinatai puikiai tinka ne tik salotoms: iš jų kepami blynai, gaminami įvairiausi padažai, lazanijos, pyragai.
       2022-05-13 18:43:16

Romantiški užkandžiai lietuviškos meilės dienos iškylai

Gegužės 13 - ąją, kai žaliuojantis pavasaris pasipuošia įvairiaspalviais kvapniais žiedais, minima baltų meilės deivės Mildos diena. Skanūs užkandžiai gamtoje ir laikas skirtas mylimajam – tai puikus būdas paminėti lietuvišką meilės dieną, o romantiškai mylimųjų iškylai gamtoje pravers keli nesudėtingi receptai.
       2022-05-13 11:42:01

Ruošiatės draugų susibūrimui? Išmėginkite šiuos tris greitų užkandžių receptus

Planuojantiems šeimos susibūrimą savaitgalį ar „Eurovizijos“ finalo žiūrėjimą su draugais, tikru galvos skausmu gali tapti vaišės, kuriomis reikės nudžiuginti svečius.
       2022-05-11 10:53:30

Maisto ekspertai: šaltiena – lietuviškas supermaistas

Daugeliui šaltiena yra nostalgiškas patiekalas, dar nuo vaikystės užimdavęs garbingą vietą ant vaišių stalo, kai per didžiąsias metų šventes prie jo rinkdavosi šeima. Beje, šio patiekalo pardavimų tendencijos rodo, kad tradicija neišblėso.
       2022-05-11 10:35:57

Kepti ar nekepti: kurias daržoves galima kepti ant grilio?

Kepsninės – vienas universaliausių valgio ruošimo įrenginių, tad ant įkaitintų grilio grotelių galima kepti ne tik mėsą ar žuvį, bet ir daržoves. kad stulbinanti kepsninių kaitra tinka ne visoms daržovėms – ar tai tiesa?
       2022-05-07 11:04:46

Lengviau nei paprasta: 5 skirtingi būdai, kaip paruošti krevetes

Jeigu norite greito, maistingo ir labai skanaus patiekalo – gaminkite krevetes. Jas paruošti galima vos per 10 minučių, be to, jos itin skanu valgyti su pavasarį taip mėgstamais žalumynais, daržovėmis ir vaisiais.
       2022-05-07 10:35:02

Grilio sezonas atidarytas: trys patiekalai su dūmo kvapu

Vėsus pavasaris visai ne kliūtis pietus ar vakarienę iš namų virtuvės perkelti į lauką. Smagus maisto gamybos procesas ir į pikantišką dūmo kvapą įsisiautę patiekalai lietuvius vilioja jau nuo kovo pradžios – tą rodo augantys grilio prekių bei šviežios mėsos šašlykų pardavimai.
       2022-05-04 10:38:59

9 grilio paslaptys, kurias vertėjo žinoti anksčiau

Prasidėjęs grilio sezonas vilioja atvirame ore pasigaminti įvairių skirtingų patiekalų bei garnyrų: sultingą vištieną, šviežias daržoves, jūros gėrybes. Vis dėlto, kad paruoštumėte kuo gardesnius patiekalus, pravartu žinoti ir kelias skirtingų patiekalų gaminimo gudrybes: kaip priderinti tinkamus marinatus, prieskonius, pasirinkti tinkamą kepimo laiką, kaitrą.
       2022-04-20 18:30:45

4 padažai salotoms: nuo klasikinio pesto iki riešutų sviesto padažo

Pavasaris – metų laikas, kai vis dažniau norisi šviežių daržovių. Visgi, gaminant šviežių daržovių salotas reikėtų nepamiršti ir vieno svarbiausių ingredientų – padažo.
       2022-04-20 14:09:41

Mitai ir patarimai apie mėsą: kaip išsirinkti, marinuoti ir gaminti

Mėsa – dažnas produktas mūsų mitybos racione. Jos patiekalus galime valgyti kone kasdien, nes mėsa pasižymi ne tik rūšių gausa, bet ir gamybos būdų įvairove. Vis dėlto, apie mėsą, jos savybes bei poveikį organizmui sklando daug tikrovės neatitinkančių mitų.
       2022-04-15 19:45:57

Velykų stalas neįsivaizduojamas be tradicinio lietuviško deserto – šakočio

Velykos sunkiai įsivaizduojamos ne tik be margučių, bet ir be tradicinio lietuviško deserto – šakočio. Manoma, jog į Lietuvą šis desertas atkeliavo XX amžiaus pradžioje iš Vokietijos. Išskirtinę formą turintis desertas mėgstamas tiek suaugusiųjų, tiek vaikų.
       2022-04-15 12:02:03

Velykiniai pusryčiai kitaip – išmėginkite šiuos tris kiaušinių receptus

Raštais ir spalvomis stebinantys margučiai – būtini ant Velykų pusryčių stalo. Be jų tikriausiai neapsieina nė viena šeima. Tačiau kiaušiniai puikiai tinka ir kitiems šventės patiekalams.
Daugiau naujų naujienų
       2022-05-14 16:01:45

Mėsos technologo rekomendacijos patyrusiems kepėjams ir grilio naujokams

Šylant orams sparčiai įsibėgėja ir maisto gamybos ant grilio sezonas. Anot prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologo Vido Nadzeikos, įprasta, kad ant kepsninės ar laužo atsiduria šašlykai, kiaulienos šonkauliukai, dešrelės ar vištienos kepsneliai, tačiau grilinti galima ir daug įdomesnius produktus.
       2022-05-14 08:42:47

VERT: vartotojo mokėtina prijungimo įmoka ESO turėtų būti perskaičiuota

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT), išnagrinėjusi tarp vartotojo ir AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) kilusio ginčo aplinkybes, priėmė sprendimą tenkinti vartotojo reikalavimą įpareigoti bendrovę iš naujo apskaičiuoti prijungimo prie elektros tinklų įmoką.
       2022-05-14 08:27:49

Artėja Pasaulinė hipertenzijos diena: kodėl vis dar mažai dėmesio prevencijai?

Kitą savaitę, gegužės 17-ąją, minima Pasaulinė hipertenzijos diena, kuria siekiama atkreipti dėmesį į kraujotakos sistemos ligas. Lietuvos sergamumo širdies ir kraujagyslių ligomis bei mirštamumo nuo jų rodikliai beveik triskart didesni už Europos Sąjungos vidurkį, skelbia Lietuvos širdies asociacija.
       2022-05-14 08:15:32

Maistinga, greita ir gardu: receptai su špinatais, patiksiantys išrankiausiems

Sklidini įvairiausių vitaminų, mineralų bei kitų vertingųjų medžiagų – špinatai tokie maistingi, kad juos sunku kuo nors pakeisti gaminant mėgstamus pavasarinius valgius. Be to, špinatai puikiai tinka ne tik salotoms: iš jų kepami blynai, gaminami įvairiausi padažai, lazanijos, pyragai.
       2022-05-13 20:52:09

8 priežastys, dėl kurių įsimylėsite ypatingą Graikijos pusiasalį

Dažnai keliautojai atostogoms rinkdamiesi Graikiją susitelkia į jos salas arba sostinę Atėnus. Tačiau kelionių ekspertai išskiria tikrą Graikijos perlą – Peloponeso pusiasalį, kurį turistai iš viso pasaulio įsimyli dėl įvairiausių priežasčių.
       2022-05-13 19:28:30

Pokalbiai apie karą: psichologas aiškina, kodėl svarbu nubrėžti ribas?

Pokalbiai apie karą netyla – nuolat dalijamės naujienomis, pasakojame, kaip jaučiamės ar išsakome savo nuomonę, tačiau kai kuriems žmonėms nepertraukiamas tokios informacijos srautas gali sukelti emocinės sveikatos sunkumų.
       2022-05-13 18:52:27

Žvėriena – išskirtinės biologinės vertės, tvariai gaunamas maistas

Mėgta ir vertinta Lietuvos didikų, per sovietmetį praradusi populiarumą ir pasitikėjimą, žvėriena vėl grįžta ant lietuvių stalo. Laukinių žvėrių mėsa gerai įsisavinama, tinkama dietinei mitybai, biologiškai vertinga, medžiojant pagal griežtus reikalavimus – gaunama tvariai.
       2022-05-13 18:43:16

Romantiški užkandžiai lietuviškos meilės dienos iškylai

Gegužės 13 - ąją, kai žaliuojantis pavasaris pasipuošia įvairiaspalviais kvapniais žiedais, minima baltų meilės deivės Mildos diena. Skanūs užkandžiai gamtoje ir laikas skirtas mylimajam – tai puikus būdas paminėti lietuvišką meilės dieną, o romantiškai mylimųjų iškylai gamtoje pravers keli nesudėtingi receptai.
       2022-05-13 18:38:32

Svarbu ukrainiečiams – teisė vairuoti ir automobilio registracija Lietuvoje

Advokatų profesinės bendrijos AVOCAD teisininkės Viktoriios Vynohradovos patarimai ukrainiečiams Lietuvoje – apie teisę vairuoti ir kada reikia registruoti automobilį Lietuvoje (ukrainiečių kalba).
       2022-05-13 18:36:12

Romas Kalanta suprato, kad jo pasiaukojimas šauks, kvies ir ragins

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį dalyvavo diskusijoje „Romas Kalanta: pilietinio pasipriešinimo fenomenas“, skirtoje 50-osioms Romo Kalantos mirties metinėms paminėti.
       2022-05-13 15:18:02

Atėjo laikas naikinti pavojingą invazinį augalą - Sosnovskio barštį

Nors pavasaris šiemet vėlyvas, savivaldybės jau pradėjo suplanuotus Sosnovskio barščio naikinimo darbus. Šį invazinį augalą purkšti herbicidais, šienauti arba iškasti yra numačiusios 16 savivaldybių.
       2022-05-13 15:11:39

TV tendencijos Lietuvoje: „Eurovizija“ muša rekordus

Didžiausią išmaniosios televizijos platformą Lietuvoje valdančios bendrovės „Telia“ statistika rodo, kad Lietuvos žiūrovų favoritais lieka „Eurovizija“, krepšinis ir Dakaras.
       2022-05-13 11:42:01

Ruošiatės draugų susibūrimui? Išmėginkite šiuos tris greitų užkandžių receptus

Planuojantiems šeimos susibūrimą savaitgalį ar „Eurovizijos“ finalo žiūrėjimą su draugais, tikru galvos skausmu gali tapti vaišės, kuriomis reikės nudžiuginti svečius.
       2022-05-13 11:35:54

3 pasaulio turtingieji, kurių karjera susiklostė tik sulaukus 40 metų

· Kai kurių milijonierių karjera susiklostė tik sulaukus 40 arba net daugiau metų. · Harlandas Sandersas įkūrė „KFC“ („Kentukio keptos vištienos“) bendrovę būdamas 62 metų. · 45 metų Henris Fordas tapo turtingu pristatęs automobilį „Model T“. · Rėjaus Kroko karjera susiklostė būnant 52 m. ir tapus „McDonald‘s“ franšizės agentu.
       2022-05-13 11:32:11

Kokio technologinio proveržio tikėtis ateityje ir kas laukia pasirinkusių IT?

„Programavimo sritį ar IT profesiją šiandien turi rinktis tie, kurie nori kūrybiško ir dinamiško darbo“, – įsitikinęs JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ Technologijų direktorius Rimantas Benetis.
       2022-05-13 09:47:11

Šildymo sistemos siurblio keitimas – efektyvus būdas sutaupyti

Kylant kainoms ir didėjant nerimui dėl ekonominės padėties ir infliacijos, kaip niekad aktualu mažinti vartojimo kaštus ir ieškoti tvarių sprendimų. Nemažą dalį išlaidų sudaro šildymo bei vėdinimo kaštai.
       2022-05-13 09:41:07

Atgaivinantys burbuliukai: kokteilių receptai lietuvių meilės dienai paminėti

Lietuvių įsimylėjėliai gali džiaugtis, kadangi meilės garbei mūsų šalyje yra švenčiama ne viena, bet dvi šventės. Vasario mėnesį minime aistringąją Valentino dieną, o šiandien, gegužės 13 d. švenčiame lietuvių meilės deivės Mildos šventę.
       2022-05-13 08:46:17

Sukčiai įžūlėja: pernai išviliojo dvigubai daugiau pinigų

Praėjusiais metais sukčiai iš gyventojų elektroninėmis priemonės, Lietuvos bankų asociacijos duomenimis, išviliojo 10,2 mln. eurų - tai dvigubai daugiau nei 2020-aisiais.
       2022-05-13 08:38:20

Pavasariškos saulės vilionės: kaip deginimosi sezoną pradėti saugiai?

Daugelis yra išties išsiilgę vasaros, todėl skuba pasimėgauti kiekviena šiltesne ir saulėta diena. Kai kurie ypač nekantrauja pasilepinti saulės voniomis ir įgyti gražų įdegį.
       2022-05-11 14:38:54

Profesija, apie kurią negirdėjote: už įsilaužimus ne tik dėkoja, bet ir sumoka

Nusikaltimų elektroninėje erdvėje skaičiai ir mastai sparčiai auga – skaičiuojama, kad jie pasaulio ekonomikai kainuoja 5,5 trln. eurų per metus. Apsaugoti verslus ir institucijas nuo virtualių grėsmių tampa itin svarbu, tačiau mažai kas žino, kas ir kaip tai atlieka.
       2022-05-11 14:35:14

Nuo vasaros jau 130 valstybės institucijų gaus centralizuotas IT paslaugas

Dar 67 valstybės institucijos ir įstaigos nuo liepos 1 d. įsitrauks į informacinių technologijų (IT) infrastruktūros konsolidavimo procesą. „Nuo antrojo šių metų pusmečio šiame procese iš viso dalyvaus jau 130 viešojo sektoriaus institucijų, kurios gaus kokybiškas centralizuotas IT paslaugas.
       2022-05-11 14:31:43

Dermatologai matuoja ne metus, o UV spindulių kilometrus

Kasmetinė Euramelonoma visuomenės informavimo kampanija ir šiais– 2022-aisiais – skatina anksti atpažinti odos vėžį bei melanomą, efektyviai taikyti jų prevenciją, lauku kreiptis į specialistą ir pradėti gydymą.
       2022-05-11 11:01:19

Kelionės su augintiniu: ko nepamiršti kelioniniame krepšyje?

Jau netrukus sulauksime vasaros, kurios metu leisimės į įvairias keliones ‒ važiuosime prie jūros, į miškus, sodybas ar ten, kur jaučiamės geriausiai ir galime atsipūsti. Be abejo, kartu pasiimsime ir mylimus augintinius.
       2022-05-11 10:53:30

Maisto ekspertai: šaltiena – lietuviškas supermaistas

Daugeliui šaltiena yra nostalgiškas patiekalas, dar nuo vaikystės užimdavęs garbingą vietą ant vaišių stalo, kai per didžiąsias metų šventes prie jo rinkdavosi šeima. Beje, šio patiekalo pardavimų tendencijos rodo, kad tradicija neišblėso.
       2022-05-11 10:49:28

Stovyklavimo gidas: naudingi patarimai ruošiantis į gamtą

Atšilus orui skubame į gamtą. Ir nors naktys kol kas šiluma dar nelepina, netrukus atsidarysime ir stovyklavimo sezoną. Kad gamtoje laiką praleistume ne tik smagiai, bet ir komfortiškai, reikėtų nepamiršti pagrindinių stovyklavimui skirtų atributų: kokybiškos palapinės, miegmaišio, apsaugos nuo vabzdžių.
       2022-05-11 10:45:01

Koks sportas naudingas sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis?

Judėjimas – viena pagrindinių žmogaus gyvenimo dalių. Tačiau ne visada pavyksta reguliariai užsiimti fizine veikla dėl laiko, o kartais – ir noro stokos.
       2022-05-11 10:41:01

Europa atsilieka dirbtinio intelekto plėtroje ir tai kelia grėsmę jos saugumui

Strasbūre vykusios sesijos metu europarlamentarų dėmesio sulaukė dirbtinis intelektas ir jo plėtra Europoje.
       2022-05-11 10:35:57

Kepti ar nekepti: kurias daržoves galima kepti ant grilio?

Kepsninės – vienas universaliausių valgio ruošimo įrenginių, tad ant įkaitintų grilio grotelių galima kepti ne tik mėsą ar žuvį, bet ir daržoves. kad stulbinanti kepsninių kaitra tinka ne visoms daržovėms – ar tai tiesa?
       2022-05-11 10:22:08

Ar tikrai didesni ratlankiai reiškia, kad teks pamiršti apie komfortą?

Kai automobilių gamintojai pristatė miesto krosoverius, drauge su nauju segmentu gimė ir nauja dizaino tendencija: pravažesniems, didesnę prošvaisą bei visureigišką kėbulo apdailą turintiems modeliams pradėti montuoti ir nemažo skersmens ratlankiai su žemo profilio padangomis.
       2022-05-11 10:17:35

Geriausiai „Eurovizijos“ patirčiai: ką svarbu įvertinti renkantis televizorių?

„Eurovizijos“ konkursas kasmet prie ekranų pritraukia daugybę žiūrovų – bene svarbiausias metų renginys – puiki proga įsigyti naują televizorių ir stebėti pasirodymus per didelį bei ryškų ekraną.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.