Naujienos

Skoniu gali stebinti ir svogūnai: 3 patiekalai iš lietuvių mėgiamos daržovės

2021-10-22 09:04:14

Svogūnai – be galo universali daržovė, kuri dažnai naudojama kaip natūralus prieskonis įvairiems patiekalams paskaninti.

Svogūnai mėgstami įvairiausiose virtuvėse – tiek ruošiant azijietiškus karius ar troškinius, tiek gaminant ikonišką prancūzų patiekalą – svogūnų sriubą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad svogūnai Lietuvoje tikrai populiari daržovė, be kurios neįsivaizduojamos nei rudenį taip šildančios sriubos, troškiniai, nei įvairiausi padažai, nei mišrainės ar salotos.

Naudingiausia valgyti žalius

„Pirkėjai į savo racioną vis aktyviau įtraukia tiek sezonines, vietinių ūkininkų užaugintas daržoves, tiek ir įmantresnes iš egzotinių kraštų atgabentas daržoves, kurių asortimentą nuolat plečiame. Visgi, svogūnai, kartu su bulvėmis, morkomis ir kopūstais – tos daržovės, kurios dažniausiai atsiduria prekybos tinklo pirkėjų krepšeliuose“, – teigia V. Budrienė.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė sako, kad svogūnai – ne tik skani, aromatinga, bet ir gerųjų savybių gausa pasižyminti daržovė.

„Geriausiai naudingosios svogūnų savybės yra išsaugomos, kai jie nėra termiškai apdorojami – kepinami aliejuje ar verdami, todėl daugiausiai vitaminų gausite, jeigu svogūnus valgysite žalius, dėsite juos į salotas: sumaišykite žalius svogūnus su šviežiomis žolelėmis, actu ir alyvuogių aliejumi – tokiu būdu gausite skanų salotų padažą. Smulkiai supjaustytais svogūnais drąsiai galite pagardinti ir gvakamolę“, – sako J. Sabaitienė.

Pasak ekspertės, ši daržovė taip pat labai dera ir į pusryčių patiekalus: pabandykite juos įdėti į omletą, fritatą ar kišą. Jie taip pat puikiai tinka ir prie mėsos patiekalų. Be to, svogūnai dažnai naudojami ir marinuojant ar rauginant dažoves. Iš jų gaminami įvairiausi džemai ar čatniai, kurie vėliau derinami prie įvairiausių sūrių, jais gardinami mėsos patiekalai, troškiniai, sriubos.

Ekspertės įžvalgos svogūnų mėgėjams

J. Sabaitienė dalijasi ir dar keliais įdomiais faktais bei įžvalgomis apie svogūnus.

Įvairovė. Dažniausiai mūsų virtuvėje pasitaiko geltonieji svogūnai, puikiai tinkantys keptiems ar troškintiems patiekalams, tačiau visame pasaulyje yra daugybė svogūnų rūšių, besiskiriančių tiek dydžiais, tiek spalva, tiek skoniu. Pavyzdžiui, raudonieji svogūnai yra švelnesnio skonio, paprastai naudojami žali, daugiausia salotose, baltieji puikiai tinka įvairiems padažams, saldieji – idealūs svogūnų sriubai. Dar esama perlinių svogūnų, tačiau šviežių įsigyti randama rečiau, dažniausiai parduotuvėje juos sutinkame marinuotus ir naudojame salotoms ar picoms.

Praktiškas patarimas. Nors svogūnus naudojame beveik kasdien – ekspertė sako, kad daugelis juos pjausto neteisingai. Paprastai pjaustant svogūną suyra jo sluoksniai ir pjaustymas tampa chaotiškas, nepatogus. Kaip teigia vaisių ir dažovių ekspertė, norėdami to išvengti, nenupjaukite svogūno šaknies – taip daržovė nesuirs ir pjaustyti bus kur kas paprasčiau.

Maistingosios medžiagos. Svogūno sluoksniuose slypi gausybė maistinių medžiagų. Juose gausu mineralų, vitaminų ir yra ypač vertinami dėl mažo kaloringumo. Vienas vidutinio dydžio svogūnas turi vos 44 kalorijas, tačiau daug vitamino C, B grupės vitaminų, kalio, magnio, geležies, fosforo, taip pat antioksidanto kvercetino, prisidedančio prie imuniteto stiprinimo.

Jokių ašarų. Svogūnų sukeltas ašaras, ko gero, kiekvienas patyrėm savo kailiu, tačiau ar žinote, kodėl jie taip „graudina“? Sulig pirmu įpjovimu svogūnuose įvyksta cheminė reakcija ir išsiskiria sieros rūgšties dujos, kurios ir graužia mūsų akis. Tačiau, to galima išvengti. Prieš pjaustydami palaikykite svogūnus šaldytuve ar šaldiklyje – šaltis lėtina chemines reakcijas. Jei pjaustysite vandenyje, išsiskyrusios dujos tiesiog nepateks į orą, taigi nedirgins akių. Dar gali padėti garų surinkėjas ar pjaustymas greta verdančio vandens puodo, kadangi garai dujas išskaidys.

Paruošimo būdai. Nors paprastai svogūnus susmulkiname, pakepiname ir įmaišome į kokį troškinį ar rizotą, jų panaudojimo galimybės kur kas platesnės. Kepkite juos orkaitėje ar ant grotelių ir patiekite nepjaustytus kaip garnyrą prie mėsos. Dėkite į šviežius ar verdamus padažus. Išbandykite svogūnų sriubą, kuri sušildys vėsiomis dienomis, ar išsivirkite svogūnų džemo. Galima viskas, svarbiausia, nebijokite eksperimentuoti ir atrasti.

J. Sabaitienė siūlo įmantresnių patiekalų iš šios daržovės pasigaminti ir namuose bei dalijasi trijų gardžių patiekalų iš svogūnų receptais.

Prancūziška svogūnų sriuba

Jums reikės:

600 g saldžiųjų svogūnų
50 g sviesto
2 šviežių čiobrelių šakelių
1 lauro lapo
2 skiltelių česnako
150 ml baltojo vyno
1 l jautienos sultinio
1 v. š. miltų
1 a. š. druskos
1⁄4 a. š. maltų juodųjų pipirų
1⁄2 prancūziško batono
150 g tarkuoto ementalio sūrio
1 a. š. šviežių rozmarinų

Pagaminimas:

Svogūnus nulupkite ir susmulkinkite. Puode išlydykite sviestą ir pakepinkite svogūnus apie 20 minučių, kol šie suminkštės ir karamelizuosis. Įspauskite 1 česnako skiltelę, įmeskite lauro lapą, čiobrelius, supilkite vyną ir kaitinkite apie 5 minutes. Kai išgaruos alkoholis, garuose turi nebesijausti aitraus kvapo. Tada suberkite miltus, išmaišykite ir po minutės ar dviejų supilkite jautienos sultinį, įberkite druskos ir pipirų. Virkite sriubą dar 20 minučių. Įkaitinkite orkaitę ir nustatykite grilio funkciją. Sriubą išpilstykite į čenakines ar kitus troškinimo indus, apibarstykite tarkuotu sūriu bei rozmarinais ir pakaitinkite orkaitėje, kol išsilydys sūris. Patiekite su skrudintu prancūzišku batonu (galite užtepti šiek tiek sviesto).

Radonųjų svogūnų džemas

Jums reikės:

1 kg raudonųjų svogūnų
2 skiltelių česnako
30 ml alyvuogių aliejaus
100 g sviesto
1 lauro lapo
žiupsnelio druskos
1⁄2 a. š. džiovintų arba šviežių čiobrelių
1⁄4 a. š. smulkintų šviežių rozmarinų
1⁄4 a. š. aitriųjų paprikų dribsnių
150 g rudojo cukraus
100 ml vyno acto
100 ml balzamiko

Pagaminimas:

Svogūnus nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais, česnakus susmulkinkite ar sutrinkite. Didelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, ištirpinkite sviestą, suberkite svogūnus ir ant didelės kaitros maišydami kepkite apie 5 minutes. Sumažinkite kaitrą, sudėkite česnakus, įmeskite lauro lapą, suberkite druską, rudąjį cukrų, čiobrelius, rozmarinus ir aitriąsias paprikas. Vis pamaišydami, kepkite 30–40 minučių, kol svogūnai suminkštės ir karamelizuosis. Supilkite vyno actą ir balzamiką, išmaišykite ir kaitinkite dar 20–30 minučių, kol viskas pavirs į kreminę masę su svogūnų gabalėliais. Pašalinkite lauro lapą ir supilkite pagamintą svogūnų džemą į švarų, sterilų stiklainį.

Karamelizuotas svogūnų pyragas

Jums reikės:

600 g svogūnų
50 g sviesto
50 g rudojo cukraus
3–4 šviežių čiobrelių šakelių
3 skiltelių česnako
2 v. š. balzamiko
100 ml vandens
1 a. š. druskos
1⁄4 a. š. maltų juodųjų pipirų
270–300 g sluoksniuotos tešlos

Pagaminimas:

Svogūnus nulupkite ir perpjaukite pusiau, česnakų skilteles padalinkite ketvirčiais. Ant viryklės labai gerai įkaitinkite maždaug 25 cm skersmens keptuvę, išlydykite joje sviestą, suberkite rudąjį cukrų, čiobrelius ir viską išmaišykite. Kai cukrus išsilydys, į keptuvę sudėkite svogūnus (pjūvio puse žemyn), česnakus, supilkite balzamiką ir vandenį, įberkite druskos bei pipirų. Viską išmaišykite, keptuvę uždenkite ir kepkite apie 10 minučių.

Kai svogūnai suminkštės, nukelkite dangtį ir leiskite nugaruoti pertekliniam skysčiui. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Iš sluoksniuotos tešlos išpjaukite kiek didesnį nei keptuvės skersmuo apskritimą ir užklokite juo keptuvėje besikaramelizuojančius svogūnus. Mediniu šaukštu arba mentele atsargiai prispauskite tešlą ties keptuvės kraštais ir viską pašaukite į orkaitę. Kepkite 20–30 minučių. Kai pyragas iškeps, dar 15 minučių palikite jį pastovėti kambario temperatūroje, tuomet uždenkite didele lėkšte ir apverskite, kad pyragas liktų lėkštėje įdaru į viršų. Skanaus!

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Daugiau naujų naujienų
       2024-04-24 13:18:23

Kaip vos už kelis eurus pasigaminti gardų patiekalą pietums ar vakarienei

Paprasta paruošti, sotu ir pigu – sakote, taip nebūna? Pritrūkusiems idėjų gardžiai ir nebrangiai vakarienei, prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai turi pasiūlymą – iškepkite orkaitėje sultingas vištienos šlauneles su daržovių garnyru.
       2024-04-24 13:08:54

Susidūrėte su gyvūnu kelyje: ar būtina kviesti policiją?

Įsibėgėjant pavasariui, keliuose auga susidūrimų su laukiniais gyvūnais skaičius. Tą lemia balandžio mėnesį prasidedanti gyvūnų migracija, kurios metu žvėrys dažniau pasirodo keliuose, bei ne visuomet atsargus vairuotojų elgesys.
       2024-04-24 13:05:06

Gyventojai dažniau skundžiasi dėl keliamo triukšmo

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai, Tarptautinę triukšmo suvokimo dieną, kasmet minimą balandžio paskutinį trečiadienį, atkreipia dėmesį į triukšmo žalą sveikatai ir primena, kur kreiptis, kai ramybės neduoda netoliese esantys triukšmą skleidžiantys objektai.
       2024-04-24 12:55:04

Priešpienis: svarbus raktas į vaikų sveikatą

Priešpienis, kurį mūsų kūdikiai gauna pirmomis gyvenimo valandomis, yra tikras imuniteto šaltinis. Jame gausu natūralių antikūnų, kurie padeda kūdikiams apsisaugoti nuo įvairių ligų, skatina jų imunitetą ir ruošia juos kovoti su virusais ir bakterijomis.
       2024-04-24 12:50:56

Ženšenis: natūralus kelias į gerą seksualinį gyvenimą

Nevaisingumas yra didėjanti problema visame pasaulyje. Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad apie 17,5% suaugusiųjų planetos žmonių – tai beveik 1 iš 6 žmonių – patiria šią bėdą. Be to, maždaug 40% atvejų problema kyla dėl vyrų fiziologijos.
       2024-04-24 10:11:24

Ketinate imti paskolą namo statybai? Štai ką svarbu žinoti

Mintis nuosavame sklype pasistatyti savus namus – itin patraukli, tačiau neturint pakankamai santaupų tą padaryti ne visada paprasta. Kokius kriterijus turi atitikti būsimasis tokios paskolos gavėjas ir kokios yra ne visiems žinomos šio kredito subtilybės.
       2024-04-24 09:59:54

Internetiniai sukčiai aktyviausi tada, kai esame labiausiai pažeidžiami

Bene efektyviausias internetinių sukčių ginklas – netikėtumas. Dažniausiai sukčių siųstos žinutės ragina nedelsiant imtis veiksmų dėl užblokuotos banko sąskaitos, neteisingai nurodyto siuntos gavėjo adreso ar gautos baudos.
       2024-04-24 09:34:31

Šių uogų priešuždegiminės savybės dažnai pamirštamos: ką gausite suvalgę saują

Dar pirmųjų civilizacijų laikais valgytos vynuogės, pastaraisiais dešimtmečiais tapo vienos mėgstamiausių lietuvių uogų. Jos dažnai papuošia šventinį stalą, o savo saldumu papildo kasdienę mitybą.
       2024-04-24 09:22:04

Sugadintas kaimynų turtas: kada teks mokėti iš savos kišenės

Lietuvos žmonės nėra linkę artimai bičiuliautis su kaimynais – tyrimai rodo, kad 6 iš 10 apsiriboja mandagiu pasisveikinimu. Santykius su jais, deja, dar labiau kartina nelaimės, kurių metu sugadinamas kaimynų būstas ir jame esantis turtas.
       2024-04-23 15:06:05

Europos Parlamentas užtikrino geresnes vartotojų teises į remontą

Siekiant sumažinti atliekų kiekį, naujosiomis taisyklėmis vartotojams suteikiamos didesnės teisės į prekių remontą bei didinamas šio sektoriaus prieinamumas ir patrauklumas.
       2024-04-23 13:15:52

Palydovinis ryšys ir naujas įkrovimo būdas: „Android 15“ atnaujinimas

Šių metų duomenimis, „Android“ išlieka populiariausia operacine sistema pasaulyje, todėl jos atnaujinimų laukia milijonai vartotojų. Iki oficialaus „Android 15“ išleidimo liko beveik pusė metų.
       2024-04-22 17:08:51

Lietuvoje didmeninė elektros kaina per savaitę augo beveik 3 kartus

Praėjusią savaitę didmeninė elektros kaina Lietuvoje kilo 2,9 karto ir vidutiniškai siekė 78,65 Eur/MWh. Tiek pat elektra kainavo ir kitose Baltijos šalyse – Latvijoje, kaip ir Lietuvoje, ji augo 2,9 karto, Estijoje – 2,8 karto.
       2024-04-22 17:04:57

Vos iš kelių pigių ingredientų – purus biskvitinis pyragas per pusvalandį

Yra receptų, kurių neįmanoma sugadinti, ir šis paprastutis biskvitinis pyragas – vienas iš jų. Jei nesijaučiate drąsiai kepinių fronte, būtinai pabandykite, o patyrę konditeriai įvertins, kaip greitai ant stalo atsiras uogomis kvepiantis šviežias kepinys, jei netikėtai užsuko svečiai, o saldumynų lentynėlė – kaip tyčia tuščia.
       2024-04-22 16:36:43

Mažieji pagalbininkai noriau kibs į darbus darže ar sode: 5 patarimai

Vaikams instinktyviai patinka būti arčiau gamtos, jie mėgsta žaisti lauke. Tačiau pramogos gali virsti ir naudingais užsiėmimais. Veikla sode ar darže yra naudingas įrankis siekiant atitraukti vaikus nuo ekranų ir mokyti atsakomybės, taip pat ir padės ugdyti vaiko norą valgyti daugiau vaisių bei daržovių.
       2024-04-22 16:28:39

Įspėja verslus, kaip neapsigauti: ką žada vietoj ISO sertifikato?

„Nemokamas sūris tik pelėkautuose“ – posakis, aktualus ne tik taupantiems vartotojams, bet ir augti (tačiau – tik už kiek įmanoma palankesnį biudžetą) siekiantiems verslams. Vienu dažniausių žingsnių verslo procesų optimizavime tampa ISO vadybos sistemos diegimas.
       2024-04-22 16:22:46

Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?

Elektros sąskaita sudaro bene didžiausią kiekvieno namų ūkio komunalinių išlaidų dalį. Nors žinome pagrindines elektros taupymo taisykles, pavyzdžiui, išjungti tai, kas nenaudojama, tačiau esminio elektros suvartojimo pokyčio tai nepaskatina.
       2024-04-22 11:32:19

Automobilio priežiūra pavasarį: kam būtina skirti didžiausią dėmesį

Pavasarį žmonės dažniau nei šaltuoju sezonu sėda prie automobilio vairo. Kad transporto priemonė negestų, svarbu laiku atlikti techninės priežiūros darbus ir pašalinti po žiemos atsiradusius gedimus.
       2024-04-22 11:00:35

Tommy Hilfiger batų kokybė - kokia ji?

Tommy Hilfiger – tai vardas, kuris daugeliui asocijuojasi su amerikietišku stiliumi ir nepriekaištinga kokybe. Šis prekės ženklas jau daugelį metų žinomas dėl savo ryškios spalvų paletės, klasikinio dizaino ir aukštos klasės medžiagų, kurios naudojamos kurti viską - nuo drabužių iki aksesuarų.
       2024-04-22 10:45:36

Kokybiško šampūno pasirinkimas

Plaukų priežiūra apima daugybę skirtingų procedūrų ir produktų. Nors ne visi naudoja kaukes, purškiklius, aliejukus ir serumus, tačiau tikrai visi reguliariai naudoja šampūnus. Tai būtiniausia plaukų priežiūros priemonė - todėl ypač svarbu jį rinktis pagal plaukų ir galvos odos tipą.
       2024-04-22 10:19:43

Vitaminai maitinančioms - pirkti kompleksą ar atskirai?

Žindymo metu viskas, ko reikia augančiam organizmui, gaunama su motinos pienu. Taigi, jei mamos organizme yra ryškus maistinių medžiagų trūkumas, vaikas taip pat kenčia nuo jų trūkumo.
       2024-04-22 09:51:47

Interjero dizainas: Kaip įsirengti svetainę?

Svetainė – tai nėra tiesiog paprastas kambarys. Tai erdvė, kurioje susilieja kasdieniai mūsų gyvenimai, kur susitinkame su šeimos nariais ir svečiais, kur atsipalaiduojame po įtemptos darbo dienos arba švenčiame svarbias progas.
       2024-04-20 20:38:34

Pakruojo dvaro gėlininkai: tulpės gali išgelbėti gyvybę

Likus vos kelioms dienoms iki didžiausio regione tulpių ir pavasario gėlių festivalio Pakruojo dvare, kurio metu erdvioje išskleidžia keli milijonai žiedų, dvaro gėlininkai pasidalino mažai žinoma istorija, kad tulpės pasaulyje buvo naudojamos ne vien grožiui.
       2024-04-20 10:41:23

Vyndarystės tradicijos Lietuvoje – ar jos egzistuoja ar mes aludarių kraštas

Jeigu internetinėje enciklopedijoje „Vikipedija“ užsuktumėte į kategoriją „lietuviški gėrimai“, paieškoje atrastumėte tik vieną subkategoriją – „Lietuvos alus“. Tikriausiai, nuostabos tai nekelia, juk mes – aludarių kraštas.
       2024-04-19 19:12:53

Kas dešimtas skambutis Lietuvoje – sukčių iš padirbto numerio

„Telia“ per pirmuosius tris šių metų mėnesius užkirto kelią 2,6 mln. atakų, nutaikytų į Lietuvos mobiliojo ryšio abonentus. Apsaugoti vartotojus bendrovei padėjo dar pernai aktyvuota automatinė padirbtų mobiliųjų numerių (angl. „spoofing“) filtravimo sistema.
       2024-04-19 19:00:45

Morkos – ne vienintelės akių pagalbininkės: dar viena daržovė nuo akių ligų

Kai oras šiltyn – ir mūsų patiekalai lengvyn. Tad gamindami pigesnius maltinukus iš cukinijų ir avinžirnių, ilgai neužgaišite, o rezultatu džiaugsis visi valgytojai.
       2024-04-19 12:27:56

Kodėl Azijoje šviežius agurkus ne pjausto, o traiško – tokių salotų nevalgėte

Šviežių lietuviškų, šiltnamiuose užaugintų agurkų sezonas įsibėgėja, tad geros jų kainos vilioja vis dažniau gamintis salotas. Gaivios, traškios salotos tinka prie įvairių patiekalų, tačiau paruoštos kiek įdomiau gali tapti ir pagrindine stalo žvaigžde ar sveikais priešpiečiais.
       2024-04-19 12:19:30

Ekspertai: norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą ir tradicijas

Mes tikimės, kad statybų technologijos nuolat tobulės ir taps futuristiškesnės, tačiau klimato kaita verčia suabejoti, ar aklas progresas yra geriausias pasirinkimas.
       2024-04-18 22:33:13

Kokybiška vištiena vertinama visame pasaulyje, kokia jos perspektyva Lietuvoje?

Šiuolaikinė visuomenė vis labiau rūpinasi savo sveikata, geresne savijauta vartodama maistingesnę, natūralesnę ir sveikatai palankesnę produkciją. Vištiena – ne išimtis, o pagaminta iš be antibiotikų užaugintų paukščių yra būtent ta mėsa, kuri vis dažniau aptinkama kiekvieno pirkėjo krepšelyje.
       2024-04-18 20:56:05

Reikalavimo važinėti vasarinėmis padangomis nėra – kodėl būtina tai daryti?

Kaip ir kasmet, nuo balandžio 1 d. automobiliai šalies keliuose gali būti eksploatuojami su vasarinėmis padangomis. Visgi dažnam vairuotojui kyla klausimas, kodėl apskritai verta tai daryti, nes žieminių padangų, jei jos nėra dygliuotos, naudojimas vasaros metu neuždraustas.
       2024-04-18 14:29:51

Erkės perduoda daugiau nei 20 ligų, o Laimo liga gali sukelti 70 simptomų

Atėjus šiltajam sezonui, daugelis pirmiausia skubės į gamtą. Visgi svarbu prisiminti, kad erkių aktyvumas didėja termometro stulpeliams esant dar ne taip aukštai – infekcines ligas pernešantys voragyviai miškuose ir parkuose mūsų tyko jau nuo septynių laipsnių šilumos ir savo pamainą baigia tik vėlyvą rudenį.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.