Naujienos

Desertai su karamele: obuolių pyragas ir amerikietiškas sūrio tortas

2022-01-07 14:51:28

Karamelė – vienas mėgstamiausių ingredientų, naudojamų desertuose. Ypač tų, kurie mėgsta saldesnį ir intensyvesnį skonį. Karamelė daugeliui asocijuojasi su vaikyste, juk jos pagrindu gaminami ne vieni legendiniai saldainiai.

Be to, tikriausiai ne vienas vaikystėje esame bandę ją gaminti ir patys – naminę karamelę valgėme šaukštais, tiesiai iš keptuvės, ar iš jos darydavome naminius saldainius. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors pastaruoju metu pirkėjai linkę išbandyti įmantresnį maistą, klasikiniai skoniai, tokie kaip karamele gardinti desertai, visada išlieka populiarūs.

„Pastebime, kad pirkėjai vis drąsiau leidžiasi į skonių keliones. Ir nesvarbu, ar tai pikantiški patiekalai, ar desertai. Visgi, nostalgiją keliantys ar vaikystę primenantys skoniai visada ras vietos ant mūsų stalo. Vienas tokių yra nesenstanti saldumynų klasika – karamelė. Savo ruožtu esame paruošę įvairų karamele pagardintų saldėsių asortimentą: nuo kruasanų su karamele iki grietinėlės kremo pyrago su karameliniu kriaušių įdaru, kuris dažnai atsiduria tinklo pirkėjų krepšeliuose“, – sako V. Budrienė.

Reikės vos kelių ingredientų

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, pasakoja, kad norint namuose pasigaminti karamelę įmantrių ingredientų neprireiks.

„Karamelei pagaminti užtenka vos kelių produktų: cukraus, sviesto bei riebios grietinėlės. Na, o jeigu ieškote įdomesnių skonių arba mėgstate ne tokius saldžius desertus – į karamelę įberkite žiupsnelį druskos. Tokiu būdu gausite pastaruoju metu pasaulyje itin pamėgtą sūdytą karamelę“, – teigia T. Lauvray.

Pasak jo, paprastai išskiriamos dvi karamelės rūšys: kieta ir kreminė, skysta karamelė. Gaminant skystą karamelę – kepinant cukrų yra įpilama šiek tiek vandens, tuo tarpu ruošiant kietą karamelę šis elementas nereikalingas.

„Ruošiant klasikinę kreminę karamelę pirmiausiai keptuvėje ant nedidelės ugnies reikėtų pakaitinti cukrų. Tuomet į keptuvę įpilti šiek tiek vandens, padidinti ugnį iki vidutinės ir viską apie 4-5 minutes pakaitinti, kol gautas mišinys įgaus sodrią vario spalvą. Galiausiai į keptuvę pilama grietinėlė ir dedama sviestas. Supylus šiuos ingredientus viską nuolat maišykite, kai karamelė taps vientisos konsistencijos. Tuomet nukelkite keptuvę nuo ugnies ir leiskite jai atvėsti“, – pasakoja ekspertas.

Kaip teigia T. Lauvray, karamelę gaminti reikėtų puode ar keptuvėje su storesniu dugnu – mat tokiu būdu kaitinamas cukrus nesudegs. Anot eksperto, gaminant karamelę eksperimentuoti nepatartina ir su cukrumi. Geriausią rezultatą gausite pasirinkę tradicinį baltąjį, rafinuotą cukrų. Jis pagamintas iš cukranendrių arba cukrinių runkelių, todėl lengvai tirpsta ir karamelės masė tampa itin tolygi. Neatsiejama karamelizacijos proceso dalis – cukrus. Šis procesas vyksta lėtai jį kaitinant.

Kaitinant cukrų galima ne tik pasigaminti karamelę, bet ir karamelizuoti įvairiausius kitus desertams ar pikantiškiems patiekalams reikalingus ingredientus: obuolius, apelsinų griežinėlius ir netgi svogūnus. Būtent dėl šios priežasties didelį dėmesį reikėtų skirti temperatūrai – jeigu iš karto cukrų tirpdysite ant aukštos temperatūros, jis apdegs, todėl karamelė ar kiti karamelizuojami ingredientai gali įgauti kartaus skonio.

Kur panaudoti karamelę

„Naminę karamelę galima naudoti praktiškai visur: ja gardinti ledus, netgi pusrytinį jogurtą, granolą ar vaflius. Karamelė puikus ingredientas ir pertepant įvairiausius tortus, gardinant pyragus, keksiukus. Karamelės įmaišyti galima įmaišyti ir į creme brulee, panna cotta masę arba ja pagardinti braunius, įvairiausius kavos desertus. Karamelė puikiai dera prie riešutų, spragintų kukurūzų, obuolių, kriaušių, bananų, netgi moliūgų. Jeigu norite dar įmantresnio karamelės skonio ją galite pagardinti cinamonu ar anyžiumi“, – teigia ekspertas.

Galbūt skamba keistai, tačiau karamelei dar ypatingesnio skonio suteikia čiobreliai ar rozmarinas. Taip pagardinta karamelė puikiai dera prie įvairiausių desertų su riešutais. O jeigu karamelę pagardinsite į ją įtarkuodami šiek tiek apelsino žievelės – ji puikiai tiks skanauti su vaniliniais ledais.

T. Lauvray siūlo su šiuo ingredientu paeksperimentuoti namuose bei dalijasi keliais saldėsių receptais: vaikystę primenančio obuolių pyrago ir nekepto, karamele pagardinto, sūrio torto.

Karamelinis obuolių pyragas

Jums reikės:

Tešlai:

• 5 kiaušinių
• 80 g cukraus
• 1 a. š. vanilės ekstrakto
• 160 g miltų
• 10 g kepimo miltelių
• ½ a. š. sviesto

Pieniškam užpilui:

• 150 ml pieno
• 200 ml plakamosios grietinėlės
• 200 ml kondensuoto pieno
• 1 v. š. vanilės ekstrakto

Karameliniam užpilui:

• 100 g cukraus
• 20 g sviesto
• 120 ml plakamosios grietinėlės

Obuolių įdarui:

• 300 g obuolių
• 2 v. š. cukraus
• 20 g sviesto
• 300 ml plakamosios grietinėlės

Pagaminimas:

Pirmiausia paruoškite tešlą. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių ir išplakite iki standžių putų. Į plaktą baltymą suberkite cukrų ir švelniai, kad nesusprogdintumėte susidariusių oro burbuliukų, pamaišykite. Bemaišydami vieną po kito supilkite kiaušinių trynius bei vanilės ekstraktą. Atskirame inde miltus sumaišykite su kepimo milteliais, suberkite mišinį į kiaušinius ir švelniai maišykite medine mentele, kol masė taps vientisa. Apvalią, maždaug 26 cm skersmens, kepimo formą ištepkite sviestu, apibarstykite miltais ir supilkite paruoštą tešlą. Kepimo formą pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C, ir kepkite 25 minutes. Iškepusį pyrago pagrindo paviršių subadykite dantų krapštuku ir palikite atvėsti. Dideliame dubenyje gerai išmaišykite visus pieniškam užpilui skirtus ingredientus: pieną, kondensuotą pieną, plakamąją grietinėlę bei vanilės ekstraktą. Paruošta mase padenkite atvėsusią tešlą ir šaldykite šaldytuve, kol užpilas sustings – mažiausiai 5 valandas.

Kol pyragas stingsta, paruoškite karamelės užpilą. Į nedidelę keptuvę suberkite cukrų ir pakaitinkite ant vidutinės kaitros. Kai cukrus visiškai ištirps, sudėkite sviestą ir pamaišykite. Sviestui ištirpus, keptuvę nukelkite nuo kaitros ir neskubėdami supilkite plakamąją grietinėlę. Pamaišykite, perkelkite keptuvę atgal ant viryklės ir maišydami kaitinkite dar 3 minutes. Kol susidariusi karamelė atvės, nulupkite obuolius, išpjaukite sėklas ir supjaustykite vaisius plonais griežinėliais. Didelėje švarioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite paruoštus obuolius, viską apibarstykite cukrumi ir kepkite apie 2–3 minutes, kol obuoliai suminkštės, tačiau neperkepkite, kad neištižtų. Plakamąją grietinėlę išplakite iki standumo, padenkite ja sutvirtėjusį pyrago pagrindą, ant viršaus išdėliokite keptus obuolius ir viską apšlakstykite karamele.

Nekeptas sūrio pyragas su karamele ir graikiniais riešutais

Jums reikės:

• 200 g graikinių riešutų
• 180 g datulių be kauliukų
• 1 a. š. vanilės ekstrakto

Kremui:

• 500 g kreminio sūrio
• 2 v. š. medaus
• 1 a. š. vanilės ekstrakto
• 50 g smulkintų graikinių riešutų
• 100 g saldžios grietinėlės
• 10 g želatinos

Karamelei:

• 100 g cukraus
• 20 g sviesto
• 120 ml plaktos grietinėlės

Pabarstymui:

• 1 v. š. smulkintų graikinių riešutų
• 2 v. š. migdolo drožlių

Pagaminimas:

Iš vakaro užpilkite datules vandeniu ir palikite brinkti per naktį. Kitą dieną vandenį nupilkite ir gaminkite pyragą. Graikinius riešutus apie 5-8 minutes paskrudinkite sausoje keptuvėje, o po to leiskite jiems atvėsti. Skrudintus riešutus ir išbrinkusias datules sudėkite į elektrinį trintuvą, įpilkite šaukštelį vanilės ekstrakto ir viską sutrinkite. Paruošta mase išklokite apvalios kepimo formos dugną bei sieneles ir dėkite į šaldytuvą. Želatiną užpilkite vandeniu ir palaukite, kol išbrinks. Pakaitinkite saldžią grietinėlę, supilkite išbrinkusią želatiną ir maišykite, kol želatina ištirps. Kreminį sūrį sumaišykite su medumi bei vanilės ekstraktu, tuomet suberkite smulkintus graikinius riešutus, grietinėlę ir viską gerai išmaišykite.

Paruoštą kremą supilkite ant atšaldyto ir sustingusio pyrago pagrindo ir vėl dėkite į šaldytuvą. Nedideliame puodelyje išlydykite karamelei skirtą cukrų, tuomet įdėkite sviesto ir atsargiai išmaišykite. Kai sviestas išsilydys, nukelkite puodą nuo viryklės, įpilkite dalį plaktos grietinėlės, pamaišykite ir tik tuomet supilkite likusią plaktą grietinėlę. Puodą vėl uždėkite ant viryklės ir maišydami virkite apie 5 minutes. Kai karamelė atvės, užpilkite ją ant atšalusio pyrago ir apibarstykite smulkintais graikiniais riešutais bei migdolų drožlėmis. Skanaus!

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Daugiau naujų naujienų
       2022-01-26 17:40:06

Šiemet profesinės mokyklos priims daugiau pirmakursių

Šiais metais didinimas priėmimas į informacijos ir ryšių, sveikatos priežiūros, socialinio darbo, žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės sričių profesinio mokymo programas.
       2022-01-26 17:25:50

Anykščius pamilusi Justė Arlauskaitė-Jazzu: „Čia poezija tiesiog tvyro ore“

„Kokia nuostabi vieta, kuriai reikia tik meilės!“ – kartą lankydamasi Anykščiuose ir pamačiusi patalpas iš nuostabos aiktelėjo dainininkė Justė Arlauskaitė-Jazzu.
       2022-01-26 14:07:26

AB Vilniaus šilumos tinklai užsitikrino dujų tiekimo diversifikavimą vasariui

AB Vilniaus šilumos tinklai įsigijo 335 000 MWh dujų šilumos gamybai - tai pirmas tiesioginis didžiausio šalyje centralizuotos šilumos tiekėjo sandoris su dujų tiekėju UAB „Ignitis“.
       2022-01-26 13:59:09

Jau ateinantį dešimtmetį mūsų gydymo planus sudarinės dirbtinis intelektas

Per pastarąjį dešimtmetį žmonijos sveikata pasikeitė neatpažįstamai. Gerėjanti sveikatos priežiūra, efektyvesni vaistai ir gydymo metodai padėjo reikšmingai pailginti gyvenimo trukmę ir sumažinti vaikų mirtingumą.
       2022-01-26 13:53:55

Vaistinių atstovai pasiruošę nuotolinių vaistinių sistemos diegimui

Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) paskelbus apie nuotolinių vaistinių sistemos e. sveikatoje startą balandžio mėnesį, šalies vaistinių atstovai teigia esantys pasiruošę ilgai lauktiems pokyčiams.
       2022-01-26 13:50:52

Egzotiškieji tamarindai: kas tai per vaisiai, kaip ir su kuo jie valgomi

Ar žinojote, kas yra tamarindai? Šie egzotiški vaisiai pasižymi neįprastu saldžiarūgščiu skoniu, kuris primena citrinų, abrikosų ir datulių derinį. O dar neįprastesnė yra jų išvaizda.
       2022-01-26 12:35:04

Manote, kad puikiai pažįstate „Android“ operacinę sistemą? Nežinomos gudrybės

Pirmaujančios verslo statistikos platformos „Statista“ 2021 m. duomenimis, net 7 iš 10 išmaniųjų telefonų rinkoje turi „Android“ operacinę sistemą.
       2022-01-26 12:21:25

Kaip planuoti kelionę, kad netektų atostogų leisti stebint banko sąskaitą?

Kelionės nebūtinai visada turi būti brangios, tačiau dauguma žmonių neatsižvelgia į išlaidas, kurias patiria atostogaudami.
       2022-01-26 10:54:22

Lietuvoje sparčiai daugėja apie vyną išmanančių mėgėjų

Bet kokie Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimai šiandien atveria nuomonių įvairovę. Jų margumyne girdėti balsų, teigiančių, kad alkoholio keliamas problemas Lietuvoje galima spręsti ne draudimais, o švietimu, edukacija.
       2022-01-26 10:52:41

Vaikiški šviesos projektoriai: ką naudinga žinoti prieš įsigyjant?

Miegas - svarbiausias geros nuotaikos, savijautos, sveikatos rodiklis. Miegame visi, tačiau, ypač daug laiko tai darydami praleidžia mūsų mažieji - vaikai. Miegas jiems yra be galo svarbus.
       2022-01-26 10:52:05

Didžiausios 2022 m. pavasario mados tendencijos

Dar visai neseniai garsiausios pasaulio mados sostinės žibėjo nuo mados savaitės renginių. Jų metų mados namai pristatė pavasario/vasaros mados tendencijas. Nepaisant to, kad prabanga dvelkiančius renginius pakoregavo pandemija, jų metu pasirodžiusios tendencijos privertė nustebti ne vieną mados pasaulio žinovą.
       2022-01-26 10:48:58

Tyrimas atskleidė, kaip atrodo lietuviška, latviška ir estiška svajonės

„Svajonių darbas“, „naujas automobilis“, „sveikas vaikas“, „mano namai“, „geras laikas“ – tai frazės, kuriomis žiniasklaidoje apibūdinamos Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojų svajonės, rodo „Luminor“ banko užsakymu atliktas tyrimas.
       2022-01-26 10:10:40

REKORDAS: praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai - 9490

Atlikus 30557 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 9490. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2022-01-26 10:00:31

Kitoks žvilgsnis į mėsainius: kaip pasigaminti sveikesnius ir egzotiškesnius

Mėsainis ne veltui yra vadinamas gatvės maisto karaliumi. Vis dažniau atrandame mėsainius, kurie atstovauja ne greito maisto kategoriją. Mėsainius galime ruošti iš sveikų ingredientų.
       2022-01-26 09:54:36

Vairuotojų krizė tampa nepakeliama – kviečia dirbti užsieniečius

Vilkikų vairuotojų krizė Europoje neslūgsta – masiškai trūkstamą kvalifikuotą darbo jėgą bandoma pritraukti iš užsienio. Lenkijos parlamentas priėmė įstatymą, siekiant palengvinti užsieniečių įdarbinimą, o vokiečiai pripažino, kad logistikos sektorius be darbo migrantų nebeišsiverčia.
       2022-01-26 09:40:36

Nepraleiskite svarbiausio dienos valgio: trys greitai paruošiamų pusryčių idėjos

Praleisti pusryčius ir iškeisti juos į bent kelias minutes miego ryte – itin viliojanti ir maloniai nuodėminga mintis. Atsilaikyti sunku, tačiau to nereikėtų paversti įpročiu, skatinančiu atsisakyti valgyti ryte.
       2022-01-26 09:38:39

Žiedinis kopūstas – idealus pasirinkimas nuolat skubantiems: 3 receptai

Nors žiemą norisi valgyti riebiau ir sočiau, svarbu nepamiršti ir šviežio bei sveiko maisto: žalumynų ir daržovių. Vertėtų paskanauti ir žiedinių kopūstų, žinomų ir kalafiorų pavadinimu. Tai soti, tačiau visai nekaloringa daržovė.
       2022-01-26 09:34:46

Įgūdžiai 2022-aisiais: ko ieškos darbdaviai ir ko trūksta darbuotojams

2021-ųjų gale personalo valdymo pasaulyje didžiojo persikvalifikavimo tendenciją pakeitė didžiojo atsistatydinimo bumas. Įvairių tyrimų duomenimis, vis daugiau (kartais net iki 60 proc.) šiandien dirbančių žmonių 2022-aisiais keis darbovietę, o neretai – ir veiklos sritį.
       2022-01-26 09:29:38

Vaistininkas atsako, ką daryti stipriai sušalus žiemos metu

Nušalti ar sušalti galima ne tik esant labai žemai oro temperatūrai, bet ir stipriam vėjui bei didelei drėgmei, todėl planuojant veiklą lauke reikėtų atsižvelgti į jutiminę temperatūrą.
       2022-01-26 09:14:09

Finansiniai sukčiai iš gyventojų ir verslo pernai išviliojo 10,2 mln. eurų

Finansiniai sukčiai iš Lietuvos gyventojų ir įmonių pernai išviliojo 10,2 milijono eurų – dukart daugiau nei 2020-aisiais, kai nuostoliai sudarė 4,8 milijono eurų, rodo Lietuvos bankų asociacijos (LBA) duomenys.
       2022-01-26 09:05:24

Kaip pradėti taupyti nuosavam būstui: 4 žingsnių planas

Mokėti ne nuomos mokestį, o savų namų paskolos įmoką būtų daug maloniau, sutiktų daugelis šiuo metu galvojančių apie nuosavo būsto įsigijimą.
       2022-01-26 09:00:15

Scenografė Birutė Ukrinaitė apie Undinės apdarą be žuvies uodegos

Scenografė ir kostiumų dailininkė Birutė Ukrinaitė teatre kartu su režisieriumi Gyčiu Padegimu dirba jau beveik ketvirtį amžiaus ir vizualiai yra apipavidalinusi daugiau nei 50 spektaklių.
       2022-01-25 18:34:59

Prezidentas pasirašė Asmens vardo ir pavardės rašymo dokumentuose įstatymą

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį pasirašė Seimo priimtą Asmens vardo ir pavardės rašymo dokumentuose įstatymą. Asmenvardžių rašymas dokumentuose pirmą kartą yra sureguliuotas įstatymo lygmeniu.
       2022-01-25 18:18:46

Kokį automobilio akumuliatoriaus kroviklį pirkti?

Kiekvienam vairuotojui savo namuose pravartu turėti akumuliatoriaus kroviklį. Norint, kad akumuliatorius tarnautų ilgai, labai svarbu palaikyti tinkamą jo įkrovą. Taigi, kroviklis ne tik leidžia reguliariai pakrauti akumuliatorių, bet ir įkrauti jį kai automobilis sunkiai užsiveda.
       2022-01-25 18:11:16

Naminis riešutų sviestas – per 5 minutes: prireiks vos trijų ingredientų

Mėgstate pasmaližiauti, tačiau atidžiai stebite, kas atsiduria jūsų lėkštėje? Į savo racioną įtraukite riešutų sviesto, kuris yra ne tik ypatingo skonio, bet ir pasižymi įvairiausių gerųjų savybių gausa. Be to, šį skanėstą paprastai pasigaminsite ir namuose.
       2022-01-25 18:07:30

Lietuviškai mišrainei konkurentų nėra: ekspertai apie tai ko reikia pirkėjams

Kasmet maisto pasaulyje apžvelgiamos naujos tendencijos. Dalis jų keičiasi kasmet, pavyzdžiui, skirtingų pasaulio virtuvių išpopuliarėjimas. Tačiau kai kurios tendencijos įsitvirtina ilgam ir tampa mūsų kasdienybės dalimi.
       2022-01-25 18:01:44

„Rail Balticos“ statyboms tęsti Lietuva prašys apie 687 mln. eurų

Lietuva kartu su Latvija, Estija ir bendrąja Baltijos šalių įmone „RB Rail AS“ pateikė paraiškas gauti papildomą Europos Sąjungos (ES) finansavimą europinės vėžės geležinkelio plėtros projektui „Rail Baltica“.
       2022-01-25 17:58:53

Ekranas kur panorėjus: „Samsung“ pristatė įrenginį, kuris nustebins galimybėmis

Mobilumas ir universalumas šiandien yra vienos esminių savybių, kurių vartotojai tikisi iš naujausių technologijų. Tai galioja ne tik išmaniesiems telefonams ir kompiuteriams, bet ir kitiems kasdienybę praturtinantiems ir gyvenimą patogesniais darantiems įrenginiams.
       2022-01-25 16:30:06

Būsto įsigijimo Lietuvoje mitai: kaip nusipirkti namus gyvenant užsienyje

Svetur gyvenantys lietuviai aktyviai investuoja į NT gimtinėje, tačiau dažnas iki šiol susiduria su įvairiais su tuo susijusiais mitais bei baimėmis.
       2022-01-25 16:20:45

Žiema Vytarui Radzevičiui – daržovių laikas: kodėl jų reikėtų valgyti daugiau?

Žiemą jaučiame ne tik saulės, bet ir vitaminų stygių, todėl mitybos specialistai šaltuoju metų laikotarpiu rekomenduoja valgyti daugiau daržovių bei vaisių, kurie ne tik papildo vitaminų atsargas, bet ir stiprina imunitetą.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.