Naujienos

Italų virtuvės šefas Gian Luca Demarco: apie šeimos kulinarines tradicijas

2022-01-21 14:35:16

Iššūkių kupina pastarųjų metų situacija lėmė, kad namuose teko praleisti daug laiko – dirbti, mokytis, leisti laisvalaikį ir, žinoma, gaminti.

Ne veltui, pastebi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai, namuose gamintas maistas paskelbtas viena iš 2022-ųjų kulinarinių tendencijų. Su tuo sutinka ir virtuvės šefas Gian Luca Demarco, pasakojantis apie šeimoje puoselėjamas kulinarines tradicijas bei maisto reikšmę jo vaikystės namuose Italijoje.

Iš kartos į kartą

Šiuo neįprastu laikotarpiu, pastebi „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, pasaulis vis daugiau dėmesio skiria namuose ruoštam maistui. Tai – paprasti, jaukius vaikystės prisiminimus keliantys patiekalai, kurių gaminimas ramina, suteikia malonumą bei džiaugsmą.

„Šiltus prisiminimus keliantis namuose pagamintas maistas gali padėti pajausti emocinį komfortą, bent akimirkai pamiršti rūpesčius. Tokių patiekalų receptai įprastai perduodami iš kartos į kartą, o jiems reikalingų ingredientų prekybos tinklo parduotuvių lentynose ieško ir seneliai, ir anūkai. Atsižvelgdami į tai, siekiame nuolatos užtikrinti, kad mūsų pirkėjai visada galėtų įsigyti lietuviškus, tradicinius, nuo vaikystės mėgstamus produktus“, – pažymi E. Dapkienė.

Tuo metu virtuvės šefas Gian Luca Demarco šypsosi – maistas ir šeima jam yra neatsiejama, o užaugus Italijoje, kitaip ir būti negalėtų. Ši šalis, teigia jis, visame pasaulyje garsi itin stipriu šeimos ryšiu bei kulinarinėmis tradicijomis, kurios skleidžiasi prie stalo susirinkus visiems namiškiams. Tokias vertybes Gian Luca Demarco puoselėja ir palikęs vaikystės namus.

„Dabar, gyvendamas Lietuvoje, stengiuosi, kad kuo dažniau gamintume ir valgytume su visa šeima, tad bent kartą per dieną prie stalo susėdame drauge. Mūsų šeimoje maisto gaminimas yra pats svarbiausias ir pagrindinis užsiėmimas. Tokia vertybė buvo puoselėjama ir mano tėvų namuose. Šeimoje ryšys visada megzdavosi per maistą, jo gaminimą“, – pasakoja Gian Luca Demarco.

Dėl šios priežasties virtuvės šefas ir dabar stengiasi kuo dažniau gaminti su savo vaikais. Jie, sako Gian Luca Demarco, tai vertina, noriai maistą ruošia kartu, mėgsta dalyvauti kiekviename kulinariniame procese.

„Mano mažoji nuolat prašo gaminti su tėčiu. Jai tai – labai smagu. Visgi, pastebiu, kad žmona yra gerokai kantresnė, žino paslaptis, kaip perduoti šias tradicijas vaikams. Savo ruožtu aš juos pripratinau valgyti daržoves. Turiu keletą savo gudrybių“, – akį merkia virtuvės šefas.

Prie stalo – įspūdingas būrys giminaičių

Paklaustas, kokios kulinarinės tradicijos buvo puoselėjamos jo paties vaikystėje, Gian Luca Demarco akcentuoja – virtuvės šefo šeima kiekvieną savaitgalį ar per didesnes šventes sėsdavo prie didelio ir gausaus stalo.

„Augau šiaurės Italijoje. Šiame regione picos nėra tokios populiarios, todėl tikrai ne visi italai jas valgo. Tuo metu namuose valgydavome Brasato – jautienos troškinį. Taip pat lazaniją, raviolius, daug keptų daržovių. Mano mėgstamiausios būdavo bulvės su kepinta paprika. Ypatingai skanu“, – prisimena Gian Luca Demarco.

Daugelis, priduria jis, įsivaizduoja, kaip Italijoje atrodo šeimos susibūrimai, tačiau realybė yra dar įspūdingesnė.

„Mano namuose savaitgalio ar šventinių pietų susėsdavo visa giminė. Todėl prie stalo vienu kartu susirinkdavo ir 50 žmonių“, – juokiasi Gian Luca Demarco.

Pamaitinti tokį būrį giminaičių gali pasirodyti nemenku iššūkiu. Tačiau, pasak virtuvės šefo, Italijoje mamos ir močiutės žino, kaip su šiuo išbandymu susidoroti, o jų virtuvės paslaptys yra perduodamos iš kartos į kartą.

Todėl dar vaikystėje susipažinęs su šeimos kulinarinėmis tradicijomis, pašnekovas šiandien pastarąsias naudoja ir savo kūryboje. Tik taiko modernesnes technikas, šiuolaikinį stilių, o tai leidžia pasiekti kitokio lygio rezultatus.

Dalinasi šeimos receptu

Prisimindamas vaikystėje mėgtą patiekalą, Gian Luca Demarco siūlo jį išbandyti ir kitus. Virtuvės šefas dalinasi šeimos receptu, kurį pats naudoja kaip gudrybę savo vaikus paskatinti valgyti daržoves.

Tam, anot Gian Luca Demarco, prireiks baklažano, kurį jis pataria supjaustyti pusės centimetro storio griežinėliais. Pastarieji apvoliojami pilno grūdo grikių miltuose su išplaktu kiaušiniu ir dedami į orkaitę, kad apkeptų. Tada iš griežinėlių gaminamas baklažanų sumuštinis: ant vieno griežinėlio uždedama virto kumpio, itališko sūrio Caciotta, o ant viršaus dedamas dar vienas baklažano griežinėlis. Toks sumuštinis keliauja į orkaitę, kur yra apkepamas.

„Mano mama šį patiekalą vadindavo baklažano vežimėliu. Ji sakydavo – vaikams įpiršti galima bet kurią daržovę. Tereikia daug sūrio. Su juo, anot mano mamos, vaikai suvalgys viską“, – šypsosi Gian Luca Demarco.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Daugiau naujų naujienų
       2022-05-26 16:44:58

4 dažniausiai sutinkami kibernetiniai pavojai – taisyklės leis apsisaugoti

Kasdienybė vis labiau priklauso nuo skaitmeninių technologijų, o tai reiškia, kad kibernetiniai nusikaltimai kelia vis daugiau grėsmių vartotojams ir įmonėms.
       2022-05-25 12:56:15

Dar neragavote baltųjų smidrų? Ūkininkas pasidalijo patarimais ir receptais

Pavasarį visi būname pasiilgę Lietuvoje užaugintų šviežių daržovių, vaisių ir uogų. Šiltėjant orams, lengvėja ir patiekalai lėkštėse. Daržoves dietologai rekomenduoja valgyti visą dieną – pusryčiams, pietums ir vakarienei.
       2022-05-25 12:49:37

Vėsinimosi taisyklės vasarą: geriau mažiau nei daugiau

Tvyrant karščiams norisi atsivėsinti greitai, todėl automobiliuose ir namuose jungiame oro kondicionierius stipriai šaldančiu režimu ir... peršąlame. Bet ar tikrai dėl to kalti oro kondicionieriai ir ką daryti, kad vasarą netektų gydytis peršalimo ligų, atsako ekspertai.
       2022-05-25 12:43:14

Virusai gali taikytis ir į mobiliuosius: požymiai, kurie padės juos pastebėti

Privačios mobiliojo ryšio saugos įmonės „Zimperium“ užsakymu parengta atskaita rodo, kad daugiau nei penktadalis mobiliųjų įrenginių visame pasaulyje yra susidūrę su kenkėjiškomis programomis.
       2022-05-25 12:40:11

Riminio kurortas – itališka įvairovė, nepaliksianti abejingų

Italijos kurortas Riminis – vienas seniausių ir žinomiausių Europos kurortų, kasmet pritraukiantis milijonus lankytojų. Ilgi ir platūs smėlio paplūdimiai, daugybė pramogų ir patogus susisiekimas su kitais žymiausiais Italijos miestais – šis uostamiestis turi viską, kad atostogos paliktų neišdildomus įspūdžius.
       2022-05-21 15:47:44

Stato tiltus iš netradicinės medžiagos – ji geresnė nei betonas?

Didžiausi pasaulio tiltai sveria tūkstančius tonų. Tačiau tai nieko nestebina – juk jie privalo atlaikyti didžiulę apkrovą. Daugiau klausimų ir nuostabos kelia visame pasaulyje statomi tiltai iš makaronų – iki 1 kg sveriantys statiniai atlaiko du ar tris šimtus kartų už savo svorį didesnę apkrovą.
       2022-05-20 11:05:13

5 įdomūs faktai apie vilkžuvę

Vilkžuvė savo neįprasta išvaizda gali negundyti, tačiau nepaprastu skoniu nustebina net ir išrankiausius gurmanus. Ją pagaminti nesudėtinga, be to, ji patiks tiems, kurie šiltuoju metų sezonu maistą gaminti mėgsta kepsninėse.
       2022-05-20 10:42:26

Vadovas sporto sirgaliams, kaip mėgautis sporto renginiais namuose

Sportą mėgstantys žmonės dažnai skirstomi į dvi kategorijas: tie, kurie patys sportuoja, ir tie, kurie mieliau ilsisi ant sofos ir stebi, kaip geriausi pasaulio sportininkai kovoja dėl pergalės ir šlovės.
       2022-05-20 10:37:05

Panikos ataka – minučių reikalas

„Galvojau, kad išprotėjau“, – taip kalba susidūrusieji su panikos ataka, kuri dar yra vadinama šio amžiaus jaunų žmonių liga. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, net ketvirtadalis europiečių kenčia nuo nerimo sutrikimų, o kiek dar yra patiriančių vienkartinių panikos atakų. Tik daliai jų nustatomas panikos sutrikimas.
       2022-05-20 10:31:00

7 marinatų receptai, puikiai tiksiantys vištienai

Kai svarstome, ką kepti ant žarijų, vienas pasirinkimų – vištiena. Šią mėsą mėgsta daugelis, ją nesudėtinga paruošti, be to, galima derinti su pačiais įvairiausiais priedais: prie vištienos puikiai dera ne tik pikantiški, bet ir saldūs pagardai, svarbiausia – teisingai pasirinkti skonių balansą.
       2022-05-20 10:28:44

Technologijos, kurios pakeis pasaulį, – ateinantį dešimtmetį bus pokyčių

Lietuvoje veikianti pasaulinė IT bendrovė „Accenture“ pirmą kartą mūsų šalyje pristatė tyrimą „Technology Vision 2022“, kurį šiemet apibendrina posakiu „Susitikime metavisatoje“.
       2022-05-20 10:21:24

Vasaros pranašai – žaibai: kaip apsaugoti save ir savo įrenginius?

Sakoma, kad tikroji vasara prasideda tik nugriaudėjus pirmosioms perkūnijoms. Visgi turbūt retas laukia šios gamtos stichijos. Ji gali būti išties pavojinga tiek žmonių sveikatai ir gyvybei, tiek turtui.
       2022-05-20 09:47:22

Pasaulinė bičių diena: patarė, kiek medaus vartoti per dieną ir kur jo nelaikyti

Bitės, besirūpinančios augalų apdulkinimu, yra gyvybiškai svarbios Žemės ekosistemos išlikimui. Deja, jų populiacija kasmet mažėja, todėl stengiamasi, kad bitininkystė įgautų naują kvėpavimą:
       2022-05-19 16:52:14

Šaknų kanalų gydymas – dar ne mirties nuosprendis dančiui

Nors pagal profilaktinių vizitų pas odontologą skaičių tikrai nepirmaujame, suskaudus dančiui neturime kitos išeities. Nežinia, kas skamba blogiau – kad dantį teks traukti, ar kad reikės gydyti dantų šaknų kanalus.
       2022-05-18 16:22:44

Svarbiausių atsiskaitymų metas studentams: kodėl geriau nesukčiauti?

Apie artėjančią vasaros pradžią praneša ne tik pražystanti gamta, bet ir studentų grupelės, besibūriuojančios šalia viešųjų bibliotekų ir kavinių. Šiuo metu studentai rašo savo kursinius ar baigiamuosius rašto darbus, kurie dažnam jų sukelia nemalonius jausmus, kelia stresą.
       2022-05-18 16:14:18

Darbas iš namų: kaip padaryti, kad ir vilkas būtų sotus, ir avis sveika

Nors pastaraisiais metais pandemijos pastūmėtas verslas į darbo laiko organizavimą ėmė žiūrėti gerokai lanksčiau, vienos nuomonės kur, kaip ir kada geriausia dirbti, nėra.
       2022-05-18 16:11:00

Žolės smulkinimas nerekomenduojamas nuolatinei pievų priežiūrai

Aplinkos ministerija kviečia susipažinti su rekomendacijomis, kurios apibendrina neigiamą žolės smulkinimo poveikį pievų buveinėms. Pagal šias rekomendacijas, biologinei įvairovei palankiausi pievų tvarkymo būdai yra šienavimas ir ganymas.
       2022-05-18 16:05:58

Kur kas įdomesni, nei galima pamanyti: 5 faktai apie bananus

Patogus užkandis, greita pagalba nuo alkio, įvairių desertų ar kepinių ingredientas – bananai, be kurių daugelis neįsivaizduoja savo pirkinių krepšelio. Mėgstami dėl skonio ir naudingų savybių, bananai seniai tapę neatsiejama raciono dalimi – ir visgi apie bananus dar yra ką atrasti.
       2022-05-18 15:57:15

Paspirtukininko etiketas: 3 auksinės taisyklės, šį sezoną virs įpročiais

Šylant orams Lietuvos miestuose prasideda elektrinių paspirtukų sezono įkarštis. Kasmet šios ekologiškos transporto priemonės tampa vis populiaresnės, todėl didėja ne tik kelionių, bet ir parkavimo vietų poreikis.
       2022-05-18 09:31:31

Naudingi patarimai, padėsiantys vaikams susidomėti maistu

Maistas – didžiulė gyvenimo dalis, todėl domėtis skirtingais produktais, sveika mityba ir valgymo kultūra svarbu pradėti nuo vaikystės: leisti vaikams patiems suktis virtuvėje, vežtis juos kartu apsipirkinėti.
       2022-05-18 09:25:11

Prezidentas paskyrė naują Ryšių reguliavimo tarnybos tarybą

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį savo dekretu paskyrė naują Ryšių reguliavimo tarnybos tarybą, kuri pareigas pradės eiti gegužės 18 dieną.
       2022-05-18 09:20:43

Hipertenzija – liga, varginanti vis jaunesnio amžiaus žmones

Aukštas kraujospūdis – vienas dažniausių Lietuvos gyventojus varginančių sveikatos sutrikimų. Gegužės 17-ąją, minint Pasaulinę hipertenzijos dieną, siekiama atkreipti ne tik ja sergančių, bet ir sveikų žmonių dėmesį – laikantis kelių paprastų kasdienių taisyklių, šios ligos galima išvengti.
       2022-05-18 09:15:48

Mano artimasis ruošiasi operacijai – kaip jam padėti?

Operacija yra iššūkis organizmui, todėl jam reikia tinkamai pasiruošti. Dažnai šiuo sudėtingu laikotarpiu pacientą lydi jo artimieji, kurie rūpinasi jo sveikata. Chirurgas dalijasi patarimais, kaip padėti šeimos nariams pasiruošti laukiančiai operacijai ir kuo sparčiau atsigauti po jos.
       2022-05-18 09:12:48

Barzdą irgi reikia prižiūrėti: ką pravartu žinoti kiekvienam barzdočiui?

Skaitmeninėje erdvėje gausų moteriškas ir vyriškas grožio priemones lyginti bandančių nuotraukų: ji grožio priemonių turi daugiau nei galėtų suskaičiuoti, jam kasdien pakanka tik muilo ir vandens.
       2022-05-18 09:08:02

Seimas NPD padidino iki 540 eurų

Seimas priėmė Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimus, kuriais nuspręsta neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) padidinti 80 eurų – iki 540 eurų gyventojams, uždirbantiems iki 1 vidutinio darbo užmokesčio (VDU).
       2022-05-18 09:03:26

Diagnostiniai testai – tai ne žaidimai, o svarbi profilaktikos priemonė

Šiomis dienomis vaistinėje galima rasti testų, skirtų pačioms įvairiausioms reikmėms: nuo ŽIV ar storosios žarnos vėžio diagnostikos iki narkotikų ar gastritą sukeliančių bakterijų nustatymo.
       2022-05-14 16:01:45

Mėsos technologo rekomendacijos patyrusiems kepėjams ir grilio naujokams

Šylant orams sparčiai įsibėgėja ir maisto gamybos ant grilio sezonas. Anot prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologo Vido Nadzeikos, įprasta, kad ant kepsninės ar laužo atsiduria šašlykai, kiaulienos šonkauliukai, dešrelės ar vištienos kepsneliai, tačiau grilinti galima ir daug įdomesnius produktus.
       2022-05-14 08:42:47

VERT: vartotojo mokėtina prijungimo įmoka ESO turėtų būti perskaičiuota

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT), išnagrinėjusi tarp vartotojo ir AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) kilusio ginčo aplinkybes, priėmė sprendimą tenkinti vartotojo reikalavimą įpareigoti bendrovę iš naujo apskaičiuoti prijungimo prie elektros tinklų įmoką.
       2022-05-14 08:27:49

Artėja Pasaulinė hipertenzijos diena: kodėl vis dar mažai dėmesio prevencijai?

Kitą savaitę, gegužės 17-ąją, minima Pasaulinė hipertenzijos diena, kuria siekiama atkreipti dėmesį į kraujotakos sistemos ligas. Lietuvos sergamumo širdies ir kraujagyslių ligomis bei mirštamumo nuo jų rodikliai beveik triskart didesni už Europos Sąjungos vidurkį, skelbia Lietuvos širdies asociacija.
       2022-05-14 08:15:32

Maistinga, greita ir gardu: receptai su špinatais, patiksiantys išrankiausiems

Sklidini įvairiausių vitaminų, mineralų bei kitų vertingųjų medžiagų – špinatai tokie maistingi, kad juos sunku kuo nors pakeisti gaminant mėgstamus pavasarinius valgius. Be to, špinatai puikiai tinka ne tik salotoms: iš jų kepami blynai, gaminami įvairiausi padažai, lazanijos, pyragai.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.