Naujienos

Naminis riešutų sviestas – per 5 minutes: prireiks vos trijų ingredientų

2022-01-25 18:11:16

Mėgstate pasmaližiauti, tačiau atidžiai stebite, kas atsiduria jūsų lėkštėje? Į savo racioną įtraukite riešutų sviesto, kuris yra ne tik ypatingo skonio, bet ir pasižymi įvairiausių gerųjų savybių gausa. Be to, šį skanėstą paprastai pasigaminsite ir namuose.

Riešutų sviestas itin pamėgtas Amerikoje. Sakoma, kad šios šalies gyventojai jo suvalgo tiek, kad plonu sluoksniu galima būtų padengti net Didžiojo kanjono teritoriją. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, teigia, kad riešutų sviestas mėgstamas ir mūsų šalyje.

Sukūrė mitybos specialistas

„Lietuviai improvizuoja virtuvėje, naudoja daugiau įvairiausių prieskonių, padažų, užtepėlių. Populiarėja ir riešutų sviestas. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę platų šio ingrediento asortimentą: nuo žemės riešutų sviesto iki traškaus migdolų-anakardžių riešutų kremo“, – teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, riešutų sviesto rūšių gali būti pačių įvairiausių. Jos priklauso nuo to, kokie riešutai yra naudojami.

„Populiariausios rūšys yra žemės riešutų, migdolų, anakardžių, lazdyno riešutų sviestas. Nuo to, kokius riešutus gamindami riešutų sviestą naudosite, priklauso jo maistinė vertė, tačiau, kad ir kokios rūšies riešutų sviestas būtų, visi jie pasižymi mineralų bei vitaminų gausa, įskaitant E, B3 ir B6, folio rūgštį, magnį, varį ir manganą. Riešutų sviesto vartojimas netgi prisideda prie širdies sveikatos ir cukraus reguliavimo kraujyje“, – teigia ekspertė.

Žemės riešutų sviestą 1895 m. pirmą kartą pagamino amerikiečių gydytojas ir mitybos specialistas Johnas Harvey'us Kelloggas. Įdomu tai, kad jis riešutų sviestą sukūrė vyresniems žmonėms, kuriems buvo sunku kramtyti riešutus ar kitą daugybę maistingų medžiagų turintį maistą. Riešutų sviestas labiausiai išpopuliarėjo per pasaulinius karus. Mat kariams tai buvo skanus ir paprastas būdas greitai gauti reikiamų medžiagų. Laikui bėgant Amerikoje šis ingredientas tapo toks populiarus, kad netgi turi savo dieną. Ji švenčiama sausio 24-ąją.

Amerikiečiai – riešutų sviestą išties labai mėgsta, per metus vienas šios šalies gyventojas vidutiniškai suvalgo pusantro kilogramo riešutų sviesto. Iš viso per metus Amerikoje suvalgoma beveik 318 tūkstančių kilogramų riešutų sviesto.

Riešutų sviestą labai paprasta pasigaminti ir namuose. Tereikia mėgstamus riešutus paskrudinti orkaitėje, sudėti į trintuvą ir trinti apie 4–5 minutes, tuomet įdėti šaukštelį medaus arba klevų sirupo bei žiupsnelį druskos ir viską dar šiek tiek patrinti, kol taps norimos konsistencijos.

Panaudojimas kulinarijoje

Žemės riešutų sviestą kulinarijoje galima panaudoti pačiais įvairiais būdais. Žinoma, populiariausia yra šį skanėstą tepti ant sumuštinių, juo gardinti košę. Arba paprasčiausiai valgyti su vaisiais: obuoliais ar bananais. Riešutų sviestas taip pat dažnas įvairiausių desertų priedas: nuo šokoladinių batonėlių, pyragų, keksiukų, tartalečių iki ledų.

Visgi, šis ingredientas dažnai naudojamas ne tik saldiems, bet ir pikantiškiems patiekalams ruošti. Riešutų sviestas dedamas į įvairiausias sriubas ar troškinius. Pavyzdžiui, vištienos, avinžirnių, čili troškinį. Arba trintą riešutų sviesto sriubą, kuri gaminama iš riešutų sviesto, vištienos sultinio, svogūnų, česnakų, salierų ir mėgstamų prieskonių. O Azijoje iš šio skanėsto dažnai gaminai įvairiausi padažai, kuriais gardinamos ne tik salotos, bet ir suktinukai „summer rolls“, jis dažnai derinamas ir prie įvairiausios mėsos patiekalų: pradedant vištiena ir baigiant kiaulienos ar jautienos valgiais.

„Azijos šalių virtuvėje naudojami padažai su riešutų sviestu pagaminami labai paprastai: tereikia riešutų sviesto, sojos padažo, žaliosios citrinos sulčių, medaus, tarkuoto imbiero ir smulkinto česnako. Visi šie ingredientai yra sudedami į nedidelį indelį, užpilami karštu vandeniu ir sumaišomi. Vėliau gautas padažas yra atvėsinamas ir naudojamas įvairiausiems patiekalams pagardinti“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi keliais receptais, kuriuose panaudosite riešutų sviestą.

Tortas su obuoliais ir žemės riešutų sviestu

Jums reikės:

Biskvitui:

150 g rupių miltų
150 g smulkių miltų
Žiupsnelio druskos
1,5 a. š. kepimo miltelių
1,5 a. š. valgomosios sodos
280 g rudojo cukraus
80 g kakavos
2 kiaušinių
200 ml pieno
100 ml saulėgrąžų aliejaus
100 ml verdančio vandens
2 a. š. vanilės ekstrakto
3 nedidelių obuolių
2 v. š. žemės riešutų

Žemės riešutų kremui:

100 g žemės riešutų sviesto
150 g kambario temperatūros kreminio sūrio
80 g cukraus pudros
200ml riebios grietinėlės

Šokoladiniam kremui:

200 g tamsaus šokolado
200 ml plakamosios grietinėlės
1 v. š. medaus

Karamelei:

100 g cukraus
30 g sviesto
150 ml plakamosios grietinėlės

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C. Dubenyje sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius, sodą, cukrų ir kakavą. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius, įmaišykite pieną, aliejų bei vanilės ekstraktą. Į drėgnų ingredientų masę pakaitomis įmaišykite šiek tiek sausų ingredientų mišinio, tuomet šiek tiek vandens, vėl sausų ingredientų ir vėl vandens – taip, kol viską sumaišysite į vientisą masę. Viską supilkite į kepimo popieriumi išklotą apvalią 24 cm skersmens formą, pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 40–50 minučių. Iškepusį biskvitą ištraukite iš orkaitės, palaukite, kol atvės, ir padalinkite į 3 dalis, kad gautumėte 3 vienodus biskvito pagrindus. Žemės riešutų kremas: švariame inde sumaišykite žemės riešutų sviestą, kreminį sūrį ir cukraus pudrą, tada rankomis įmaišykite prieš tai elektriniu plaktuvu išplaktą riebią grietinėlę. Šokoladinis kremas: puode užvirkite plakamąją grietinėlę ir užpilkite ją ant susmulkintų šokolado gabaliukų.

Minutėlę palaukite, kad šokoladas suminkštėtų, tada įdėkite šaukštą medaus ir viską gerai išmaišykite. Karamelė: kaitindami ant vidutinės kaitros išlydykite cukrų – jis turi švelniai paruduoti. Į ištirpusį cukrų sudėkite sviestą, nukelkite puodą nuo viryklės ir labai atsargiai supilkite pusę plakamosios grietinėlės. Viską išmaišykite iki vientisos masės, tuomet supilkite likusią grietinėlę ir nuolat maišydami dar 2–3 minutes pakaitinkite. Nukelkite karamelę nuo viryklės ir palaukite, kol ji sutirštės. Ant vieno biskvito lakšto užtepkite pusę paruošto žemės riešutų kremo, ant viršaus dėkite antrą biskvito sluoksnį ir ant šio užtepkite likusį kremą. Viską uždenkite likusiu biskvitu, visą tortą aptepkite šokolado glaistu ir mažiausiai kelias valandas palaikykite šaldytuve. Nuplaukite obuolius, į kiekvieną jų įsmeikite ilgą medinį pagaliuką ar šakelę, apliekite šlakeliu karamelės ir palaukite, kol karamelė šiek tiek sustings. Likusią karamelės masę ant atvėsusio torto užtepkite taip, kad ji nutekėtų torto kraštais. Galiausiai pagardinkite šį gardėsį žemės riešutais ir papuoškite obuoliais.

Paprastai paruošiamas obuolių pyragas

Jums reikės:

500 g šaldytos sluoksniuotos tešlos
7 obuolių
5 v. š. mėgstamo riešutų sviesto
2 v. š. malto cinamono

Gaminame:

Sluoksniuotą tešlą atšildykite ir iškočiokite. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklytes ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir išdėliokite lakštus taip, kad neliktų tarpų. Išklotą tešlą padenkite riešutų sviestu, ant viršaus tvarkingai išdėliokite obuolių skilteles, apibarstykite cinamonu ir užlankstykite tešlos kraštus, suformuodami krepšelį. Paruoštą pyragą pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C, ir kepkite apie 20 minučių. Patiekite su smulkintais lazdynų riešutais, o jei norėsis daugiau gaivumo, pagardinkite šviežiomis ar šaldytomis uogomis.

Nekepti sausainiai su riešutų sviestu

Jums reikės:

1 puodelio baltojo cukraus
3/4 puodelio rudojo cukraus
1/2 puodelio sviesto, supjaustyto kubeliais
1/2 puodelio pieno
1 puodelio žemės riešutų sviesto
2 šaukštelių vanilės ekstrakto
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
2 1/2 puodelio avižų

Gaminame:

Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Vidutiniame puode sumaišykite cukrų, sviestą ir pieną. Viską užvirkite ir pavirkite apie minutę. Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite žemės riešutų sviestą, vanilę ir druską, tuomet suberkite avižas ir viską išmaišykite. Iš gautos tešlos suformuokite sausainius ir padėkite ant paruoštos kepimo skardos, leiskite sausainiams sustingti. Skanaus!

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2024-03-27 16:28:16

Taip įdarytų kiaušinių dar neragavote: nustebinsite visą šeimą

Dienoms iki Velykų sparčiai tirpstant ir šventei neišvengiamai artėjant, daugelis sprendžiame dilemą, ką gaminti ir kokiomis vaišėmis nustebinti artimuosius. Visuomet pravers, jei išsisaugosime greitai paruošiamų užkandžių receptų.
       2024-03-06 16:24:50

Šį delikatesą valgė dar pirmykščiai žmonės: jis turi unikalią dietinę savybę

Austrės – visais laikais Europos didikų mėgtas delikatesas, neseniai iš naujo atrastas ir Lietuvoje. Savo išskirtiniu, vandenynu alsuojančiu skoniu jos papuošia dažną šventę ar draugų susibūrimą.
       2024-03-05 17:22:30

Tokia sriuba – tikra oranžinės spalvos terapija: šildo skrandį ir kelia nuotaiką

Kai beveik pusmetį gyvename pilkoje darganoje, pasiilgstame spalvų ne tik aprangoje, interjere, bet ir lėkštėse. Todėl tokie ryškūs patiekalai, kaip oranžinė sriuba iš batatų bei morkų, suvilios net nemėgstančius tradicinių sriubų.
       2024-03-04 17:18:30

Kodėl Grenlandijos gyventojai beveik neserga širdies ligomis: tai žuvis

Nors lašišą dažniausiai kepame, o rūkyta arba sūdyta keliauja ant sumuštinukų, galima pasilepinti ir gardžiomis salotomis, kurios tikrai papuoš šventės ar savaitgalio stalą.
       2024-02-28 18:08:18

Paprasta, bet genialu: originalūs užkandžiai su vynuogėmis – tereikės 10 minučių

Ieškant ingredientų užkandžių stalui, retas apsieina be vynuogių. Jau vien paguldytos prie sūrių jos suteikia šventiškumo ir sukuria malonų skonių kontrastą.
       2024-02-28 16:26:15

Energijos atsargos: valgykite produktą bent 2–3 kartus per savaitę

Pusryčiai dažnai įvardijami svarbiausiu dienos valgymu, nuo jų prasideda mūsų diena, tad ryte valgomas maistas yra itin svarbus formuojant sveikatai palankius mitybos įpročius.
       2024-01-18 16:55:55

Ši žuvis tikras A ir D vitaminų šaltinis: saugos nuo Parkinsono ir Alzheimerio

Reta žuvis gali pasiūlyti tokį išraiškingą skonį ir tiek naudingųjų medžiagų kaip lašiša. Nesvarbu, ar ji bus tobulai iškepta ant grotelių, troškinta ar rūkyta, ši žuvis džiugins ne tik skonio ar uoslės receptorius, bet ir lepins kūną naudingais baltymais bei mineralais.
       2024-01-11 12:22:03

Nauji vėjai lietuvių vaisių topuose: ką skanaus ir sveiko pasigaminti?

Žiema kvepėte kvepia mandarinais, bananams lietuviai jaučia ypatingą meilę, o obuoliai – neatsiejama dažno mitybos dalis. Tačiau Lietuvos pirkėjai dairosi įvairovės vaisių skyriuose, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2024-01-10 12:25:03

Kopūstas ir bulvė ne tik balandėliams: 4 sveikų receptų idėjos už kelis eurus

Praėjus maistu gausioms šventėms, sausio mėnuo tampa geriausiu laiku laikytis šventinių pažadų – į mitybą įtraukti daugiau augalinių patiekalų.
       2024-01-09 16:34:43

Itin mėgstami italų, bet randami kiekvieno lietuvio virtuvėje: pomidorai

Būtų sudėtinga rasti žmogų, kuris nemėgtų pomidorų. Jie ne tik praturtina įvairius receptus, bet ir suteikia daug naudos sveikatai. Ši daržovė yra kilusi iš Amerikos žemyno, o Europoje iš pradžių buvo naudojama kaip dekoratyvinis augalas ir tik XVIII a. pabaigoje pradėta auginti vartojimui.
       2024-01-08 17:54:43

Nuotaiką praskaidrins ryškiaspalvė sriuba su citrina ir imbieru

Žiemos sezonas po truputį žengia į antrąją savo pusę: vis dar tenka dorotis su tamsiais rytais ir prailgusiais vakarais, tad nuotaiką ir organizmą gerinti verta gardžiais, šildančiais bei spalvingais patiekalais.
       2024-01-08 17:51:39

9 taisyklės, kaip išsivirti mėsos sultinį: viena gudrybė, kad būtų skaidrus

Kas gali būti jaukiau už gerą sultinį žiemą? Mėsos, žuvies ar daržovių, kurį galima patiekti vieną, su makaronais arba naudoti begalei receptų. Sultiniai naudingi ne tik organizmui, bet ir piniginei – jiems nereikia įmantrių priedų, galima panaudoti tiesiog maisto likučius.
       2024-01-05 17:38:25

Kai norisi paprastai, pigiai ir gardžiai: sotus ir nebrangus bulvių apkepas

Didžiosioms metų šventėms smagiai išlingavus, o šventinio stalo likučiams jau išgaravus, pirmąjį naujų metų savaitgalį norisi save pamaloninti kai kuo paprastai nepaprastu. „Lidl“ ekspertai kviečia pasigaminti karališką bulvių apkepą.
       2023-12-31 11:15:28

Artėjant Naujųjų metų vakarienei svečius nustebinkite Velingtono kepsniu

Jautienos mėsa išlieka ne tik gardaus skonio, bet ir sveikatai palankios mitybos simboliu. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šioje mėsoje gausu svarbių žmogaus organizmui baltymų, geležies, B grupės vitaminų bei mikroelementų.
       2023-12-27 11:53:01

3 idėjos, kaip panaudoti Kalėdų stalo likučius ir sutaupyti

Kalėdos baigėsi, o šaldytuvuose ir ant spintelių dažnuose namuose vis dar pūpso kalnai maisto. Ką daryti, kad jis nenueitų perniek?
       2023-12-21 15:37:08

Kūčių klasika – karpis: taip iškeptas sužavės visus, o paruošti bus vieni juokai

Silkę vadiname Kūčių stalo karaliene, tačiau valdovo karūna visgi labiau derėtų karpiui. Artėjant šventėms būtent šios nuo seno lietuvių pamėgtos žuvies parduodama daugiausiai, atskleidžia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2023-12-20 19:05:09

Silkės rūšis, stulbinanti skonių receptorius: delikateso išskirtinė savybė

„Matjes“ – tai jaunos silkės, sužvejojamos dar nesubrendusios. Jos paprastai gaudomos pavasarį, dar iki neršto, tačiau dažnai matomos patiektos ir ant šventinių stalų.
       2023-12-19 20:40:14

3 paprasti, bet ypatingi kalėdinės anties receptai: svečiai liks priblokšti!

Kepta antis – senas Kalėdų vaišių patiekalas. Šio patiekalo receptų galima rasti Lietuvos dvaruose vykdavusių švenčių aprašymuose. Antiena yra vertinama ir dabar, nes yra sodraus skonio ir sultinga mėsa, riebesnė negu vištiena.
       2023-11-27 16:29:12

Troškinys – sotu ir pigu: 5 klaidos, kurių nedaryti jį ruošiant

Troškinys – vienas skaniausių patiekalų šaltomis dienomis. Turint patikimą receptą ar žinant kelias taisykles, jį galima paruošti iš visai nebrangių ir paprastų ingredientų.
       2023-11-22 18:03:38

Paruošti kepimo mišiniai: kaip sutaupyti laiko ir pinigų?

Dėl šiandieninio gyvenimo tempo, kuris ypač padidėja prieš didžiąsias šventes, daugeliui pasiruošimas Kalėdoms atnešą šiek tiek nerimo, kadangi šis laikotarpis asocijuojasi su dovanų paieškomis ir ilgomis valandomis virtuvėje, ypač ruošiant desertus.
       2023-11-04 16:35:58

Rudeniu alsuojantis Vytaro Radzevičiaus trupinto pyrago receptas

Pirmadienį švenčiama Pyragų diena – neįmanoma be pyragų, o ir jų yra tiek saldžių, tiek sūrių. Neretas tądien mėgsta save palepinti ir kitais gardumynais, kai kada – kiek neįprastais, pavyzdžiui, bulvinių blynų „tortu“, suteptu uogiene.
       2023-10-23 21:44:00

Išbandykite greitai paruošiamą čili troškinį, kurį rekomenduoja V. Radzevičius

Jokia paslaptis, kad spalvingoji Meksika garsi savo įvairiausiais pojūčiais. Vienas iš didžiausių šios šalies pasididžiavimų – vietinė virtuvė, kurios išskirtinius skonius lietuviai ypač pamėgo.
       2023-10-17 20:36:39

Burokėliai pagerins širdies veiklą ir suteiks energijos: nepraleiskite progos

Manoma, kad burokėliai kilę iš Viduržemio jūros regiono, kur senovės romėnai ir graikai vartojo šių daržovių šakniagumbius bei lapkočius. Tikėtina, kad iš pradžių burokėliai buvo auginami tik dėl sultingų lapelių, o vėliau buvo pradėti naudoti ir žemėje pasislėpę jų gumbai.
       2023-10-05 14:12:13

5 netikėti receptai iš gėrybių, kuriomis mėgautis dabar – pats laikas

Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui.
       2023-09-21 15:10:01

Viena klaida, ir grybus galėsit išmesti – ko nedaryti ruošiant jų atsargas

Auštantis ruduo jau dovanoja gausų miško gėrybių derlių – grybų kepuraitės pamažu užkloja ne tik samanas giriose, bet ir parduotuvių lentynas, kur gyventojai grybauti užsuka kone dar dažniau.
       2023-09-15 10:42:37

Vos 25 centai už kilogramą bulvių garantuos gardžius ir pigius pietus

Savaitgalis daugeliui yra tas metas, kai atsiranda daugiau laiko apsipirkimui ir galima neskubant įsigyti ne tik kasdienių maisto produktų, bet ir ilgo galiojimo prekių.
Daugiau naujų naujienų
       2024-03-28 13:42:30

Daugiau nei ketvirtadalis vairuotojų vėluoja laiku atlikti techninę apžiūrą

Nors Lietuvos įstatymai įpareigoja vairuotojus kas 2 metus atlikti automobilio techninę apžiūrą, 2023 m. „Transekstos“ duomenimis, net 26 proc. automobilių savininkų pernai vėlavo tai padaryti.
       2024-03-28 13:39:30

Pasiūlymas internete lėmė prarastą laisvę: kaip atskirti verbavimą?

„Siūlome nemokamai mokytis anglų kalbos ir šokių“ – toks, atrodytų, nekaltas skelbimas internete tapo lemtingu net apie 50 merginų Lietuvoje. Už „nemokamas“ pamokas jos galiausiai priverstos atsiskaityti priverstiniu darbu striptizo klube.
       2024-03-28 12:30:19

Stalo žaidimai šeimai: linksmybės ir mokymosi derinys

Stalo žaidimai – tai ne tik puikus būdas praleisti laiką su šeima, bet ir galimybė mokytis bei tobulėti. Nuo senovės Egipto ir Mesopotamijos laikų žmonės rinkdavosi prie bendro stalo žaisti žaidimus, kurie lavintų protą, strateginį mąstymą ir socialinius įgūdžius.
       2024-03-27 16:28:16

Taip įdarytų kiaušinių dar neragavote: nustebinsite visą šeimą

Dienoms iki Velykų sparčiai tirpstant ir šventei neišvengiamai artėjant, daugelis sprendžiame dilemą, ką gaminti ir kokiomis vaišėmis nustebinti artimuosius. Visuomet pravers, jei išsisaugosime greitai paruošiamų užkandžių receptų.
       2024-03-27 09:58:27

Kaip keičiasi vairavimo įpročiai persėdus į elektromobilį?

Nors šiandien didelę dalį naudojamo transporto vis dar sudaro benzininiai ar dyzeliniai automobiliai, perėjimas prie aplinką tausojančių elektromobilių įgauna vis didesnį pagreitį.
       2024-03-27 09:50:59

4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą

Ar kada nors pagalvojote, kad įmanoma padidinti saugumą, palengvinti savo buitį ir dar sumažinti sąskaitas už elektrą? Aktyviai tobulinamos išmaniosios sistemos ne tik padeda siekti šių tikslų, bet ir nereikalauja daug investicijų, o jų nauda pajuntama gana greitai.
       2024-03-27 09:39:24

Žinomas treneris: trys klaidos, kurias daro tėvai mokydami vaikus plaukti

„Didelę dalį iš „tėvų mokyklos“ į baseiną ateinančių vaikų plaukti tiesiog mokome iš naujo, „nuo nulio“. Tėčiai, mamos, seneliai ir kiti artimieji, net jei yra labai geri plaukikai, mokydami yra linkę daryti klaidų, kurios gali būti lemtingos vandenyje“.
       2024-03-27 09:32:07

Delsimas mažinti naftos degalų vartojimą kainuoja 1 mln. eurų per darbo dieną

Kiekviena darbo diena, per kurią nepriimami sprendimai mažinti naftos degalų vartojimą transporto sektoriuje, Lietuvos biudžetui tiesiogiai reiškia apie 1 mln. eurų praradimų – negautų pajamų ir atsiradusių papildomų išlaidų.
       2024-03-27 09:26:50

Sinchronizuotas palūkanų karpymas Europoje ir nerimo ženklai JAV

2024-uosius rinka pradėjo optimistinėmis nuotaikomis: tiek rinkos dalyviai, tiek paskolų turintys gyventojai ir verslai nekantrauja, kada gi pasaulio centriniai bankai pirmą kartą sumažins bazinę palūkanų normą.
       2024-03-26 09:27:44

„Tele2“ tinkle jau veikia nauji dvylikaženkliai numeriai: numerių pakaks

Mobiliojo ryšio operatoriaus „Tele2“ tinkle jau pradėjo veikti pirmieji dvylikos simbolių telefono numeriai. Atsižvelgiant į šalyje atsiradusį naujų telefono numerių stygių, galimybę naudoti dvylikaženklius numerius pasiūlė Lietuvos Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT).
       2024-03-22 17:06:36

Vandens someljė atsakė į amžiną klausimą: ar sveika gerti mineralinį vandenį?

Vanduo – svarbiausias gyvybės šaltinis žemėje, sudarantis net 60–75 proc. žmogaus kūno masės. Sertifikuota vandens someljė Aistė Miliūtė pabrėžia, kad vandenyje esantys mineralai – organizmo trąšos, kurios būtinos kiekvienam žmogui.
       2024-03-21 18:33:11

Finansinių apgavysčių mastai auga: kieno naudai veikia dirbtinis intelektas?

Finansinės institucijos ir elektroninis verslas nuolat tobulina sistemų saugumą, aktyviai užsiima vartotojų informacinio raštingumo edukacija, o auganti dirbtinio intelekto (DI) pažanga sparčiai prisideda prie inovatyvių verslo sprendimų.
       2024-03-20 17:40:16

Kaip atskirti alergiją nuo peršalimo ligų ir gripo?

Pavasaris pasižymi ne tik ilgesnėmis dienomis ar šiltesniu oru, bet ir gausesniu žiedadulkių bei kitų ore tvyrančių alergenų kiekiu. Sezoninės alergijos dėl savo simptomų dažnai maišomos su peršalimo ligomis arba gripu, tačiau vaistininkai perspėja, kad būtina žinoti, nuo ko gydomasi.
       2024-03-20 17:21:02

Atakuojami Ukrainos televizijos kanalai palydove „Eutelsat Hotbird“

Pranešama, kad Ukrainos tarptautiniai kanalai „Freedom“ ir „Dom“, transliuojantys iš „Eutelsat HotBird“ palydovo, buvo užstrigę.
       2024-03-19 16:58:06

Pasitikrinkite dar kartą: primena, kaip telefone įsijungti saugos pranešimus

Lietuvoje reguliariai vykdomos civilinės saugos pratybos, gamtos stichijos – tai kelios priežastys, dėl kurių šalies gyventojai į mobiliuosius telefonus gauna informacinius perspėjimo pranešimus.
       2024-03-19 10:18:35

Ilgesnės dienos – mažesnės elektros sąskaitos: kokie įpročiai jas dar sumažins?

Šiltuoju metų laiku įprastai tikimės sulaukti mažesnių sąskaitų už dujas, šiluminę ar elektros energiją. Vis dėlto kartais sąskaitos ne mažėja, o priešingai – išauga.
       2024-03-18 11:21:18

Vairuotojų išbandymas duobėtais keliais, gatvėmis: nuostoliai siekia tūkstančius

Atėjus pavasariui vairuotojų gyvenimą kartina duobės mūsų šalies gatvėse ir keliuose. Pataikius į duobę kartais pakanka pakeisti padangą, tačiau dažnai transporto priemonę, deja, tenka gabenti į remonto dirbtuves.
       2024-03-15 16:47:59

ES reguliavimas „ChatGPT“ ir dirbtiniam intelektui: pliusų daugiau, nei minusų?

Šią savaitę Europos Parlamentas (EP) vienbalsiai patvirtino taisyklių rinkinį, kuris reguliuos dirbtinio intelekto (DI) įrankius, įskaitant „Google Gemini“ ir „ChatGPT“.
       2024-03-15 15:20:11

Skrendame dažnai, suprantame mažai: 9 keisti faktai apie aviaciją

Aviacijos specialistai skaičiuoja, kad kasmet lėktuvais skrenda apie 4,5 mlrd. žmonių. Be to, šios transporto priemonės kasmet pergabena apie 60 mln. tonų krovinių. Šie skaičiai, ko gero, būtų dar didesni, jeigu ne aviaciją kiek pristabdžiusi pandemija.
       2024-03-15 14:32:47

Lietuvoje pasirinktas 5G diegimo būdas gerina ne visus kokybės parametrus

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) 2023 m. atliko mobiliosios interneto prieigos paslaugų kokybės rodiklių įvertinimo matavimus Lietuvos teritorijoje veikiančiuose operatorių UAB „Bitė Lietuva“, Telia Lietuva, AB, UAB „Tele2“ tinkluose.
       2024-03-12 13:43:04

Odos niežulį gali sukelti net patiriamas stresas ar įtampa

Odos niežulys – itin varginantis pojūtis, galintis kilti dėl pačių įvairiausių veiksnių. Dažnai visai nesudėtinga atpažinti jo priežastį, pavyzdžiui, reakciją į vabzdžio įkandimą, tačiau pasitaiko, kad niežulys nepraeina net nesant jokiems matomiems odos pakitimams.
       2024-03-12 13:38:53

Žvejyba – ar tikrai verta?

Žvejyba nėra tik žuvų gaudymas; tai laisvalaikio praleidimo būdas, aistra ir veikla, kuri turi gilią reikšmę daugeliui žmonių visame pasaulyje. Nuo ramybės akimirkų, praleistų prie vandens, iki didžiulio džiaugsmo, kurį suteikia didelio laimikio sugavimas. Žvejyba teikia daugybę patirčių, kurios praturtina tiek protą, tiek sielą.
       2024-03-12 12:50:01

Skelbiami „Auksinių scenos kryžių“ nominantai

Profesionaliojo scenos meno vertinimo komisija iš 93-ių pateiktų pasiūlymų išrinko „Auksinių scenos kryžių“ nominantus už 2023 m. kūrybą pagal atskiras kategorijas.
       2024-03-08 18:44:44

FM siūlo reikšmingai didesnes baudas ir daugiau saugiklių azartiniams lošimams

Finansų ministerija pristatė parengtas azartinių lošimų įstatymo (ALĮ) pataisas, kuriomis reikšmingai didinamos baudos azartinių lošimų organizatoriams už įstatymo reikalavimų nevykdymą.
       2024-03-08 10:16:10

Amžiui nepavaldus kelionių troškimas: kur dažniausiai keliauja senjorai?

Kelionių organizatoriai pastebi, kad kasmet vis daugiau vyresniosios kartos atstovų nori pažinti pasaulį ir leidžiasi atostogauti į svečias šalis. „Tez Tour“ atlikto visuomenės tyrimo duomenimis, 55 metų ir vyresni asmenys sudaro apie 20 proc. visų keliautojų.
       2024-03-07 20:15:00

„Bitė“ nutraukia 4G namų maršrutizatorių prekybą

„Bitė Lietuva“ stabdo 4G namų maršrutizatorių prekybą. Vietoje jų naujieji 5G įrenginiai, kurie padės naudotis dar spartesniu ir stabilesniu internetu. Naudojantys 4G maršrutizatorius pokyčio nepajaus, pasak ekspertų, naujieji įrenginiai suteiks 10 kartų greitesnį internetą bei atvers galimybes naudotis naujomis paslaugomis.
       2024-03-07 20:09:02

Įpročiai iš vaikystės: 5 smagūs būdai, padėsiantys vaikams gyventi tvariau

Didžioji dalis mūsų įpročių yra įgyjami dar vaikystėje, todėl labai svarbu apie aplinkai ir žmonėms draugiško gyvenimo būdo naudą savo atžaloms pasakoti nuo pat mažų dienų.
       2024-03-07 13:40:46

Atkreipia dėmesį į dažniausias vaistų nuo skausmo vartojimo klaidas

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto praėjusiais metais pateiktais duomenimis, Lietuvoje net ketvirtadalis žmonių kenčia nuo nugaros ar kaklo skausmų, o beveik vienas iš penkių – nuo rankų, kojų skausmo.
       2024-03-07 13:00:00

Tenusišypso Jums Viešpats, Maestro Rimai Tuminai

Eidamas 73-iuosius metus, kovo 6 d. mirė Valstybinio Vilniaus mažojo teatro įkūrėjas, ilgametis šio teatro meno vadovas režisierius Rimas Tuminas. Simboliška, kad vos prieš keletą dienų, kovo 2-ąją, paminėję Valstybinio Vilniaus mažojo teatro 34-ąjį gimtadienį, dabar atsisveikiname su jo pradininku Maestro Rimu Tuminu.
       2024-03-06 16:40:13

„Elektrum Lietuva“ pajamos augo 1,7 karto, pelnas – 5 kartus

Didžiausiai Baltijos šalyse žaliosios elektros gamintojai Latvijos energetikos grupei „Latvenergo“ priklausanti bendrovė „Elektrum Lietuva“ neaudituotais duomenimis pernai gavo 357 mln. eurų pajamų ir uždirbo 3,3 mln. eurų grynojo pelno – atitinkamai 1,7 ir 5 kartus daugiau negu 2022 m.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.