Naujienos

Kaip teisingai apsipirkti ir išvengti klaidų gaminant patiekalą pirmą kartą

2022-01-28 13:08:26

Kasdien ruošdami pietus ar vakarienę, dažnai pritrūkstame minčių ar idėjų, ką gaminti. Dėl to į pagalbą pasitelkiame internetą ar kulinarijos knygas, kuriose detaliai aprašyti įvairiausi receptai.

Tačiau kartais gaminimas vadovaujantis receptu gali tapti tikru galvos skausmu, pavyzdžiui, kai jau įpusėjus procesą paaiškėja, kad ingredientus marinuoti ar laikyti šaldytuve reikės visą parą. Todėl verta žinoti, kaip teisingai skaityti receptus ir pasiruošti gamybos procesui. Maisto gamybos ekspertė dalinasi keliais patarimais, kurie padės virtuvėje įgyti daugiau pasitikėjimo savo jėgomis ir pagaminti dar gardesnių patiekalų.

„Receptų knygos mūsų pirkėjų tarpe gan populiarus pirkinys jau keletą metų iš eilės. Tai ne tik puiki dovana draugui ar artimajam, tačiau ir knyga, kurią visada pravartu turėti namuose, kai išsenka idėjos, ką gaminti vakarienei. Remiantis prekybos tinklo pardavimų duomenimis pastebime, kad žmonės įsigyja įvairiausių receptų knygų – populiarios yra tiek desertų, tiek etninių virtuvių, tiek ir lengvų bei kasdieninių receptų knygos. Per praėjusius metus prekybos tinkle buvo parduota daugiau nei 3000 receptų knygų, o jų paklausa itin išauga gruodžio mėnesį, kuomet pirkėjai pradeda ruoštis šventėms“, – teigia „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Kad neliktų mįslių

„Gaminant vadovaujantis receptu, žmonėms neretai tenka nusivilti, kad procesas gali būti gerokai ilgesnis bei sunkesnis, nei tikėtasi. Pradėjus gaminti gali paaiškėti, jog ryžius patiekalui vandenyje reikėjo mirkyti valandą ar tešlą pyragui palikti iškilti per naktį. Tad labai svarbu vadovautis tam tikromis taisyklėmis, kuomet ruošiatės gaminti pagal vieną ar kitą receptą“, – sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.

Net jei patiekalas atrodo labai paprastas, prieš pradedant gaminti svarbu perskaityti receptą nuo pradžios iki galo. Taip įsitikinsite, kad turite visus reikiamus ingredientus ir įrankius, taip pat aiškiai žinosite, kaip atlikti kiekvieną žingsnį. Kai kuriuose receptuose išvardyti ingredientai, kuriuos iš pradžių reikia padalinti ir kurių porcijas reikia naudoti atskirais gaminimo proceso etapais. Todėl perskaitę receptą iki galo, būsite tikri, kad gamindami nesuklysite. Ši pirminė peržiūra taip pat suteikia galimybę pasidomėti nesuprantamais terminais, kad gaminimas vyktų sklandžiai.

Taigi, įdėmiai perskaitykite visą receptą nuo pradžios iki pabaigos dar prieš eidami į parduotuvę įsigyti reikiamų produktų. „Atkreipkite dėmesį į viską, kas gali prailginti pasiruošimo laiką, pavyzdžiui, kad sviestas, kiaušiniai ar mėsa turėtų būti kambario temperatūros. Dažnai dalis receptų susidaro iš dviejų dalių – viena skirta pasiruošimui, o kita – patiekalo gamybai. Būna, kad pasiruošimas reikalauja ilgesnio laiko, tarkime, marinuotą mėsą šaldytuve reikia palaikyti per naktį. Šiuo atveju, pasiruošimo procesą reiktų pradėti dieną prieš suplanuotą patiekalą. Taip pat perskaičius visą receptą galima išsiaiškinti, ką galima pradėti virti, kepti ar troškinti, kol baigsite ruošti ar pjaustyti kitus ingredientus“, – pataria maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.

Rezultatas dažnai priklauso nuo mažų detalių

Galbūt gali pasirodyti, kad kai kurie terminai receptuose nedaug skiriasi vienas nuo kito, bet visada rekomenduojama atkreipti dėmesį į tam tikrus raktažodžius, kurie receptą padės atkartoti tobulai.

Virimas ant mažos ir didelės kaitros. Virimas ant mažos kaitros ugnies reiškia, kad oro burbulai turi į skysčio paviršių kilti pamažu, nesukeldami daug purslų ir papildomo garso. Virimas ant didelės kaitros turėtų atrodyti atvirkščiai – burbuliukai į skysčio paviršių kyla greitai, yra didesni ir sukelia nemažai papildomo triukšmo. Atskirti šiuos du virimo būdus yra ypač svarbu norint išvengti, kad tam tikri produktai neprisviltų ar išeitų norimos konsistencijos.

Lydytas ir kambario temperatūros produktas. Jei recepte nurodoma, jog reikės lydyto sviesto, ištirpinkite jį mikrobangų krosnelėje arba puode ant viryklės. Kambario temperatūros sviestas neturėtų būti skystas ir išlaikyti savo formą, bet turi būti lengvai minkomas bei formuojamas.

Taip pat recepte dažnai nurodoma, kad patiekalui reikės smulkintų, kapotų, kubeliais pjaustytų ar tarkuotų ingredientų. Prieš pradedant patiekalo ruošimą, vertėtų visus reikiamus ingredientus nuskusti, susipjaustyti ar susismulkinti iš anksto ir atsidėti į šalį, kol ateis laikas dėti į patiekalą. Tokiu būdų būsite tikri, kad gamybos procesas vyks sklandžiai ir keptuvėje ar puode niekas nepridegs, kol pjaustysite reikiamą produktą.

300 laipsnių?! Patikrinkite matavimo vienetus

Dažnai susiviliojame socialiniuose tinkluose itin gardžiai atrodančiais patiekalais, kurių receptai pateikiami anglų kalba. Tad susiruošus gaminti pagal angliškai užrašytą receptą, vertėtų atkreipti dėmesį ne tik į kepimo orkaitėje temperatūrą, tačiau ir į ingredientų kiekio matavimo vienetus. Pavyzdžiui, JAV vadovaujasi ne Celsijaus, o Farenheito skale, todėl pamačius, kad pyragą reikia kepti 360 laipsnių temperatūroje, jokiu būdu nepagalvokite, jog tokią temperatūrą reiktų nustatyti ir savo orkaitėje. Paprasčiausia būtų pasinaudoti internete esančiais konvertavimo puslapiais, kur įrašius skaičių Farenheito skalėje jis iškart konvertuojamas į Celsijaus. Pavyzdžiui, 360 Farenheito laipsnių yra maždaug 180 laipsnių pagal Celsijų.

Taip pat dažnai užsienio literatūroje kiekiai nurodomi ne gramais ar miligramais, kaip mums įprasta, tačiau puodeliais ar uncijomis. „Tokiu atveju taip pat vertėtų pasitikrinti ir kiekius konvertuoti pasinaudojus internetu. Paprastai vienas puodelis yra nepilni 240 ml, o 1 uncija – 28 gramai“, – sako maisto gamybos ekspertė.

Receptuose reikiami ingredientai dažniausiai būna nurodomi gramais ar miligramais. Tačiau neretai šios proporcijos gali sukelti papildomų sunkumų, jeigu namuose neturite svarstyklių ar matavimo indų. Matuojant skysčius mililitrais, geriausia pasitelkti valgomąjį šaukštą. Standartinis valgomojo šaukšto tūris yra 15 ml, tad, jeigu jūsų receptui reikia 60 ml pieno, tiesiog įpilkite jo 4 valgomuosius šaukštus. Birius produktus taip pat galite išmatuoti šaukštais – vienas valgomasis šaukštas yra maždaug 12 gramų, taigi jeigu jums reikia 100 g miltų, dėkite 8 kupinus šaukštus. Taip pat nepamirškite vadovautis ir proporcijomis, nurodytomis ant produktų pakuočių. Jeigu jums reikia 100 g sviesto, o visas sviesto pakelis yra 180 gramų – atpjaukite didesnę pusę.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2022-05-25 12:56:15

Dar neragavote baltųjų smidrų? Ūkininkas pasidalijo patarimais ir receptais

Pavasarį visi būname pasiilgę Lietuvoje užaugintų šviežių daržovių, vaisių ir uogų. Šiltėjant orams, lengvėja ir patiekalai lėkštėse. Daržoves dietologai rekomenduoja valgyti visą dieną – pusryčiams, pietums ir vakarienei.
       2022-05-20 11:05:13

5 įdomūs faktai apie vilkžuvę

Vilkžuvė savo neįprasta išvaizda gali negundyti, tačiau nepaprastu skoniu nustebina net ir išrankiausius gurmanus. Ją pagaminti nesudėtinga, be to, ji patiks tiems, kurie šiltuoju metų sezonu maistą gaminti mėgsta kepsninėse.
       2022-05-20 10:31:00

7 marinatų receptai, puikiai tiksiantys vištienai

Kai svarstome, ką kepti ant žarijų, vienas pasirinkimų – vištiena. Šią mėsą mėgsta daugelis, ją nesudėtinga paruošti, be to, galima derinti su pačiais įvairiausiais priedais: prie vištienos puikiai dera ne tik pikantiški, bet ir saldūs pagardai, svarbiausia – teisingai pasirinkti skonių balansą.
       2022-05-18 16:05:58

Kur kas įdomesni, nei galima pamanyti: 5 faktai apie bananus

Patogus užkandis, greita pagalba nuo alkio, įvairių desertų ar kepinių ingredientas – bananai, be kurių daugelis neįsivaizduoja savo pirkinių krepšelio. Mėgstami dėl skonio ir naudingų savybių, bananai seniai tapę neatsiejama raciono dalimi – ir visgi apie bananus dar yra ką atrasti.
       2022-05-14 16:01:45

Mėsos technologo rekomendacijos patyrusiems kepėjams ir grilio naujokams

Šylant orams sparčiai įsibėgėja ir maisto gamybos ant grilio sezonas. Anot prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologo Vido Nadzeikos, įprasta, kad ant kepsninės ar laužo atsiduria šašlykai, kiaulienos šonkauliukai, dešrelės ar vištienos kepsneliai, tačiau grilinti galima ir daug įdomesnius produktus.
       2022-05-14 08:15:32

Maistinga, greita ir gardu: receptai su špinatais, patiksiantys išrankiausiems

Sklidini įvairiausių vitaminų, mineralų bei kitų vertingųjų medžiagų – špinatai tokie maistingi, kad juos sunku kuo nors pakeisti gaminant mėgstamus pavasarinius valgius. Be to, špinatai puikiai tinka ne tik salotoms: iš jų kepami blynai, gaminami įvairiausi padažai, lazanijos, pyragai.
       2022-05-13 18:43:16

Romantiški užkandžiai lietuviškos meilės dienos iškylai

Gegužės 13 - ąją, kai žaliuojantis pavasaris pasipuošia įvairiaspalviais kvapniais žiedais, minima baltų meilės deivės Mildos diena. Skanūs užkandžiai gamtoje ir laikas skirtas mylimajam – tai puikus būdas paminėti lietuvišką meilės dieną, o romantiškai mylimųjų iškylai gamtoje pravers keli nesudėtingi receptai.
       2022-05-13 11:42:01

Ruošiatės draugų susibūrimui? Išmėginkite šiuos tris greitų užkandžių receptus

Planuojantiems šeimos susibūrimą savaitgalį ar „Eurovizijos“ finalo žiūrėjimą su draugais, tikru galvos skausmu gali tapti vaišės, kuriomis reikės nudžiuginti svečius.
       2022-05-11 10:53:30

Maisto ekspertai: šaltiena – lietuviškas supermaistas

Daugeliui šaltiena yra nostalgiškas patiekalas, dar nuo vaikystės užimdavęs garbingą vietą ant vaišių stalo, kai per didžiąsias metų šventes prie jo rinkdavosi šeima. Beje, šio patiekalo pardavimų tendencijos rodo, kad tradicija neišblėso.
       2022-05-11 10:35:57

Kepti ar nekepti: kurias daržoves galima kepti ant grilio?

Kepsninės – vienas universaliausių valgio ruošimo įrenginių, tad ant įkaitintų grilio grotelių galima kepti ne tik mėsą ar žuvį, bet ir daržoves. kad stulbinanti kepsninių kaitra tinka ne visoms daržovėms – ar tai tiesa?
       2022-05-07 11:04:46

Lengviau nei paprasta: 5 skirtingi būdai, kaip paruošti krevetes

Jeigu norite greito, maistingo ir labai skanaus patiekalo – gaminkite krevetes. Jas paruošti galima vos per 10 minučių, be to, jos itin skanu valgyti su pavasarį taip mėgstamais žalumynais, daržovėmis ir vaisiais.
       2022-05-07 10:35:02

Grilio sezonas atidarytas: trys patiekalai su dūmo kvapu

Vėsus pavasaris visai ne kliūtis pietus ar vakarienę iš namų virtuvės perkelti į lauką. Smagus maisto gamybos procesas ir į pikantišką dūmo kvapą įsisiautę patiekalai lietuvius vilioja jau nuo kovo pradžios – tą rodo augantys grilio prekių bei šviežios mėsos šašlykų pardavimai.
       2022-05-04 10:38:59

9 grilio paslaptys, kurias vertėjo žinoti anksčiau

Prasidėjęs grilio sezonas vilioja atvirame ore pasigaminti įvairių skirtingų patiekalų bei garnyrų: sultingą vištieną, šviežias daržoves, jūros gėrybes. Vis dėlto, kad paruoštumėte kuo gardesnius patiekalus, pravartu žinoti ir kelias skirtingų patiekalų gaminimo gudrybes: kaip priderinti tinkamus marinatus, prieskonius, pasirinkti tinkamą kepimo laiką, kaitrą.
Daugiau naujų naujienų
       2022-05-26 16:44:58

4 dažniausiai sutinkami kibernetiniai pavojai – taisyklės leis apsisaugoti

Kasdienybė vis labiau priklauso nuo skaitmeninių technologijų, o tai reiškia, kad kibernetiniai nusikaltimai kelia vis daugiau grėsmių vartotojams ir įmonėms.
       2022-05-25 12:56:15

Dar neragavote baltųjų smidrų? Ūkininkas pasidalijo patarimais ir receptais

Pavasarį visi būname pasiilgę Lietuvoje užaugintų šviežių daržovių, vaisių ir uogų. Šiltėjant orams, lengvėja ir patiekalai lėkštėse. Daržoves dietologai rekomenduoja valgyti visą dieną – pusryčiams, pietums ir vakarienei.
       2022-05-25 12:49:37

Vėsinimosi taisyklės vasarą: geriau mažiau nei daugiau

Tvyrant karščiams norisi atsivėsinti greitai, todėl automobiliuose ir namuose jungiame oro kondicionierius stipriai šaldančiu režimu ir... peršąlame. Bet ar tikrai dėl to kalti oro kondicionieriai ir ką daryti, kad vasarą netektų gydytis peršalimo ligų, atsako ekspertai.
       2022-05-25 12:43:14

Virusai gali taikytis ir į mobiliuosius: požymiai, kurie padės juos pastebėti

Privačios mobiliojo ryšio saugos įmonės „Zimperium“ užsakymu parengta atskaita rodo, kad daugiau nei penktadalis mobiliųjų įrenginių visame pasaulyje yra susidūrę su kenkėjiškomis programomis.
       2022-05-25 12:40:11

Riminio kurortas – itališka įvairovė, nepaliksianti abejingų

Italijos kurortas Riminis – vienas seniausių ir žinomiausių Europos kurortų, kasmet pritraukiantis milijonus lankytojų. Ilgi ir platūs smėlio paplūdimiai, daugybė pramogų ir patogus susisiekimas su kitais žymiausiais Italijos miestais – šis uostamiestis turi viską, kad atostogos paliktų neišdildomus įspūdžius.
       2022-05-21 15:47:44

Stato tiltus iš netradicinės medžiagos – ji geresnė nei betonas?

Didžiausi pasaulio tiltai sveria tūkstančius tonų. Tačiau tai nieko nestebina – juk jie privalo atlaikyti didžiulę apkrovą. Daugiau klausimų ir nuostabos kelia visame pasaulyje statomi tiltai iš makaronų – iki 1 kg sveriantys statiniai atlaiko du ar tris šimtus kartų už savo svorį didesnę apkrovą.
       2022-05-20 11:05:13

5 įdomūs faktai apie vilkžuvę

Vilkžuvė savo neįprasta išvaizda gali negundyti, tačiau nepaprastu skoniu nustebina net ir išrankiausius gurmanus. Ją pagaminti nesudėtinga, be to, ji patiks tiems, kurie šiltuoju metų sezonu maistą gaminti mėgsta kepsninėse.
       2022-05-20 10:42:26

Vadovas sporto sirgaliams, kaip mėgautis sporto renginiais namuose

Sportą mėgstantys žmonės dažnai skirstomi į dvi kategorijas: tie, kurie patys sportuoja, ir tie, kurie mieliau ilsisi ant sofos ir stebi, kaip geriausi pasaulio sportininkai kovoja dėl pergalės ir šlovės.
       2022-05-20 10:37:05

Panikos ataka – minučių reikalas

„Galvojau, kad išprotėjau“, – taip kalba susidūrusieji su panikos ataka, kuri dar yra vadinama šio amžiaus jaunų žmonių liga. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, net ketvirtadalis europiečių kenčia nuo nerimo sutrikimų, o kiek dar yra patiriančių vienkartinių panikos atakų. Tik daliai jų nustatomas panikos sutrikimas.
       2022-05-20 10:31:00

7 marinatų receptai, puikiai tiksiantys vištienai

Kai svarstome, ką kepti ant žarijų, vienas pasirinkimų – vištiena. Šią mėsą mėgsta daugelis, ją nesudėtinga paruošti, be to, galima derinti su pačiais įvairiausiais priedais: prie vištienos puikiai dera ne tik pikantiški, bet ir saldūs pagardai, svarbiausia – teisingai pasirinkti skonių balansą.
       2022-05-20 10:28:44

Technologijos, kurios pakeis pasaulį, – ateinantį dešimtmetį bus pokyčių

Lietuvoje veikianti pasaulinė IT bendrovė „Accenture“ pirmą kartą mūsų šalyje pristatė tyrimą „Technology Vision 2022“, kurį šiemet apibendrina posakiu „Susitikime metavisatoje“.
       2022-05-20 10:21:24

Vasaros pranašai – žaibai: kaip apsaugoti save ir savo įrenginius?

Sakoma, kad tikroji vasara prasideda tik nugriaudėjus pirmosioms perkūnijoms. Visgi turbūt retas laukia šios gamtos stichijos. Ji gali būti išties pavojinga tiek žmonių sveikatai ir gyvybei, tiek turtui.
       2022-05-20 09:47:22

Pasaulinė bičių diena: patarė, kiek medaus vartoti per dieną ir kur jo nelaikyti

Bitės, besirūpinančios augalų apdulkinimu, yra gyvybiškai svarbios Žemės ekosistemos išlikimui. Deja, jų populiacija kasmet mažėja, todėl stengiamasi, kad bitininkystė įgautų naują kvėpavimą:
       2022-05-19 16:52:14

Šaknų kanalų gydymas – dar ne mirties nuosprendis dančiui

Nors pagal profilaktinių vizitų pas odontologą skaičių tikrai nepirmaujame, suskaudus dančiui neturime kitos išeities. Nežinia, kas skamba blogiau – kad dantį teks traukti, ar kad reikės gydyti dantų šaknų kanalus.
       2022-05-18 16:22:44

Svarbiausių atsiskaitymų metas studentams: kodėl geriau nesukčiauti?

Apie artėjančią vasaros pradžią praneša ne tik pražystanti gamta, bet ir studentų grupelės, besibūriuojančios šalia viešųjų bibliotekų ir kavinių. Šiuo metu studentai rašo savo kursinius ar baigiamuosius rašto darbus, kurie dažnam jų sukelia nemalonius jausmus, kelia stresą.
       2022-05-18 16:14:18

Darbas iš namų: kaip padaryti, kad ir vilkas būtų sotus, ir avis sveika

Nors pastaraisiais metais pandemijos pastūmėtas verslas į darbo laiko organizavimą ėmė žiūrėti gerokai lanksčiau, vienos nuomonės kur, kaip ir kada geriausia dirbti, nėra.
       2022-05-18 16:11:00

Žolės smulkinimas nerekomenduojamas nuolatinei pievų priežiūrai

Aplinkos ministerija kviečia susipažinti su rekomendacijomis, kurios apibendrina neigiamą žolės smulkinimo poveikį pievų buveinėms. Pagal šias rekomendacijas, biologinei įvairovei palankiausi pievų tvarkymo būdai yra šienavimas ir ganymas.
       2022-05-18 16:05:58

Kur kas įdomesni, nei galima pamanyti: 5 faktai apie bananus

Patogus užkandis, greita pagalba nuo alkio, įvairių desertų ar kepinių ingredientas – bananai, be kurių daugelis neįsivaizduoja savo pirkinių krepšelio. Mėgstami dėl skonio ir naudingų savybių, bananai seniai tapę neatsiejama raciono dalimi – ir visgi apie bananus dar yra ką atrasti.
       2022-05-18 15:57:15

Paspirtukininko etiketas: 3 auksinės taisyklės, šį sezoną virs įpročiais

Šylant orams Lietuvos miestuose prasideda elektrinių paspirtukų sezono įkarštis. Kasmet šios ekologiškos transporto priemonės tampa vis populiaresnės, todėl didėja ne tik kelionių, bet ir parkavimo vietų poreikis.
       2022-05-18 09:31:31

Naudingi patarimai, padėsiantys vaikams susidomėti maistu

Maistas – didžiulė gyvenimo dalis, todėl domėtis skirtingais produktais, sveika mityba ir valgymo kultūra svarbu pradėti nuo vaikystės: leisti vaikams patiems suktis virtuvėje, vežtis juos kartu apsipirkinėti.
       2022-05-18 09:25:11

Prezidentas paskyrė naują Ryšių reguliavimo tarnybos tarybą

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį savo dekretu paskyrė naują Ryšių reguliavimo tarnybos tarybą, kuri pareigas pradės eiti gegužės 18 dieną.
       2022-05-18 09:20:43

Hipertenzija – liga, varginanti vis jaunesnio amžiaus žmones

Aukštas kraujospūdis – vienas dažniausių Lietuvos gyventojus varginančių sveikatos sutrikimų. Gegužės 17-ąją, minint Pasaulinę hipertenzijos dieną, siekiama atkreipti ne tik ja sergančių, bet ir sveikų žmonių dėmesį – laikantis kelių paprastų kasdienių taisyklių, šios ligos galima išvengti.
       2022-05-18 09:15:48

Mano artimasis ruošiasi operacijai – kaip jam padėti?

Operacija yra iššūkis organizmui, todėl jam reikia tinkamai pasiruošti. Dažnai šiuo sudėtingu laikotarpiu pacientą lydi jo artimieji, kurie rūpinasi jo sveikata. Chirurgas dalijasi patarimais, kaip padėti šeimos nariams pasiruošti laukiančiai operacijai ir kuo sparčiau atsigauti po jos.
       2022-05-18 09:12:48

Barzdą irgi reikia prižiūrėti: ką pravartu žinoti kiekvienam barzdočiui?

Skaitmeninėje erdvėje gausų moteriškas ir vyriškas grožio priemones lyginti bandančių nuotraukų: ji grožio priemonių turi daugiau nei galėtų suskaičiuoti, jam kasdien pakanka tik muilo ir vandens.
       2022-05-18 09:08:02

Seimas NPD padidino iki 540 eurų

Seimas priėmė Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimus, kuriais nuspręsta neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) padidinti 80 eurų – iki 540 eurų gyventojams, uždirbantiems iki 1 vidutinio darbo užmokesčio (VDU).
       2022-05-18 09:03:26

Diagnostiniai testai – tai ne žaidimai, o svarbi profilaktikos priemonė

Šiomis dienomis vaistinėje galima rasti testų, skirtų pačioms įvairiausioms reikmėms: nuo ŽIV ar storosios žarnos vėžio diagnostikos iki narkotikų ar gastritą sukeliančių bakterijų nustatymo.
       2022-05-14 16:01:45

Mėsos technologo rekomendacijos patyrusiems kepėjams ir grilio naujokams

Šylant orams sparčiai įsibėgėja ir maisto gamybos ant grilio sezonas. Anot prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologo Vido Nadzeikos, įprasta, kad ant kepsninės ar laužo atsiduria šašlykai, kiaulienos šonkauliukai, dešrelės ar vištienos kepsneliai, tačiau grilinti galima ir daug įdomesnius produktus.
       2022-05-14 08:42:47

VERT: vartotojo mokėtina prijungimo įmoka ESO turėtų būti perskaičiuota

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT), išnagrinėjusi tarp vartotojo ir AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) kilusio ginčo aplinkybes, priėmė sprendimą tenkinti vartotojo reikalavimą įpareigoti bendrovę iš naujo apskaičiuoti prijungimo prie elektros tinklų įmoką.
       2022-05-14 08:27:49

Artėja Pasaulinė hipertenzijos diena: kodėl vis dar mažai dėmesio prevencijai?

Kitą savaitę, gegužės 17-ąją, minima Pasaulinė hipertenzijos diena, kuria siekiama atkreipti dėmesį į kraujotakos sistemos ligas. Lietuvos sergamumo širdies ir kraujagyslių ligomis bei mirštamumo nuo jų rodikliai beveik triskart didesni už Europos Sąjungos vidurkį, skelbia Lietuvos širdies asociacija.
       2022-05-14 08:15:32

Maistinga, greita ir gardu: receptai su špinatais, patiksiantys išrankiausiems

Sklidini įvairiausių vitaminų, mineralų bei kitų vertingųjų medžiagų – špinatai tokie maistingi, kad juos sunku kuo nors pakeisti gaminant mėgstamus pavasarinius valgius. Be to, špinatai puikiai tinka ne tik salotoms: iš jų kepami blynai, gaminami įvairiausi padažai, lazanijos, pyragai.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.