Naujienos

5 receptai: šveicariškas bulvinis blynas, itališki gnocchi ir desertas iš bulvių

2022-09-13 18:24:59

Ruduo yra bulvės – tikros lietuviškos daržo karalienės – laikas. Jų auginama visokių rūšių – tinkamų košėms ar cepelinams, sriuboms ar mišrainėms. Bulvių rūšys skiriasi skoniu, spalva, krakmolingumu.

Visgi, norint šią daržovę pažinti geriau, verta išbandyti ne tokius tradicinius receptus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pagal pardavimus bulvės – tikrų tikriausias rudens topas, o norint pirkėjams pasiūlyti šviežių lietuviškų bulvių glaudžiai bendradarbiaujama su vietos augintojais.

„Bulvės jau daugelį metų rikiuojasi populiariausių daržovių sąrašo viršuje. Norėdami pirkėjams pasiūlyti kuo gausesnį asortimentą – siūlome pačių įvairiausių rūšių bulvių. Visgi, žvelgdami į pardavimų duomenis matome, kad pirmenybę pirkėjai teikia lietuviškoms bulvėms, taip pat auga susidomėjimas ir saldžiosiomis bulvėmis, kurios taip pat patenka vis dažniau į pirkėjų krepšelius“, – teigia V. Budrienė.

Mėgstamos visame pasaulyje

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad bulvės – ne tik Lietuvoje dievinama daržovė. Bene kiekviena šalis turi tradicinius arba itin pamėgtus bulvių patiekalus.

„Bulvė mėgstama ne tik Europoje, bet ir Pietų bei Šiaurės Amerikoje, Azijoje. Pavyzdžiui, Kanadoje itin populiarus patiekalas iš bulvių poutine yra kiek patobulinta prancūziškų bulvyčių versija. Dažniausiai bulvytės patiekiamos užkeptos sūriu, mėsa, daržovėmis ir patiekiamos su tradiciniu padažu. Dar vienas panašus patiekalas itin vertinamas Čilėje ir vadinamas chorrillana. Šioje šalyje keptos bulvės patiekiamus su kiaušiniu, keptomis dešrelėmis bei svogūnais. O, pavyzdžiui, danai turi savo tradicinę bulvių košės versiją brændende kærlighed, kuri nuo lietuviškos skiriasi tuo, kad yra patiekiama su skrudinta šonine, svogūnais ir specialiu padažu“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Italai itin didžiuojasi savo bulvių virtinukais – gnocchi, kurie patiekiami su įvairiausiais padažais, pradedant šoninės ir baigiant tradiciniu pomidorų ar įvairiausių sūrių. O korėjiečiai turi savo bulvinio blyno versiją gamja jeon, kuris, skirtingai nei Rytų Europoje, yra patiekiamas ne su grietine, o sojos ir acto padažu. Indijoje populiarus veganiškas špinatų ir bulvių karis saag aloo, tradiciškai jis patiekiamas su ryžiais.

Bulviniai desertai ir kiti įdomūs faktai

Turbūt skamba neįtikėtinai, tačiau bulvės puikiai tinka ir įvairiausių pikantiškų, ir saldžių patiekalų, ypač šokoladinių desertų gamyboje. Tiesa, dažniausiai desertuose naudojamos ne tradicinės, bet lietuvių vis labiau mėgstamos saldžiosios bulvės.

„Daugelis daržovių, tarp jų ir saldžiosios bulvės, yra natūraliai saldaus skonio, todėl puikiai tinka ir desertams ruošti. Be to, su daržovėmis pagaminti desertai ne tik skanūs, bet ir palankesni tiems, kurie stengiasi valgyti sveikiau, tačiau itin mėgsta saldumynus. Desertams puikiai tinka ir moliūgai, avokadai, burokėliai, o saldžiosios bulvės puikiai dera su šokoladu, todėl jos dažnai naudojamos braunių gamyboje“, – sako J. Sabaitienė.

Visgi, bulvės – ne tik puikus ingredientas ruošiant įvairiausius patiekalus, bet ir gaminant natūralias kosmetikos priemones ar netgi tvarkant namus. Pavyzdžiui, bulvių tarkis, sumaišytas su vandeniu, yra naudojamas kaip veido kaukė. Taip paruoštas bulves tereikia ant veido palaikyti pusvalandį. Po šios procedūros veido oda tampa skaistesnė ir labiau pridrėkinta. Dar vienas netikėtas bulvių panaudojimo būdas – rūdims ar sidabrui valyti. Tereikia nulupti, per pusę perpjauti bulvę ir ja pašveisti nešvarius paviršius. J. Sabaitienė dalijasi net penkiais netikėtais patiekalais iš bulvių, kuriuos lengvai pasigaminsite namuose.

Bulvių virtinukai pomidorų padaže

Jums reikės:

600 g bulvių „Vineta“

100 g miltų

1 kiaušinio

200 g slyvinių pomidorų

400 g konservuotų pomidorų

1 svogūno

3 skiltelių česnako

50 g šviežių špinatų lapų

1 a. š. džiovintų bazilikų

1 a. š. džiovintų čiobrelių

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Bulves išvirkite su lupenomis, nulupkite ir sugrūskite. Įmaišykite miltus, druską, pipirus, kiaušinį ir išminkykite tešlą (jei bus per minkšta, įdėkite daugiau miltų). Padalinkite tešlą į 3-4 dalis, iš kiekvieno gabalėlio suformuokite virvelę, supjaustykite ją 3-4 cm ilgio gabaliukais ir kiekvieną pakočiokite miltuotomis rankomis. Virkite virtinukus pasūdytame vandenyje, kol jie iškils į paviršių. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir 3 minutes pakepinkite smulkintą svogūną bei česnakus. Sudėkite kubeliais supjaustytus pomidorus, konservuotus pomidorus, prieskonius, viską išmaišykite ir troškinkite 10 minučių. Sudėkite špinatus, virtinukus, patroškinkite dar 1-2 minutes ir patiekite.

Pakeliui į Šveicariją: bulvinis blynas su sūriu

Jums reikės:

1 kg bulvių „Laura“

200 g fermentinio sūrio

30 ml alyvuogių aliejaus

30 g sviesto

6 v. š. kastinio

1 a. š. džiovintų čiobrelių

1 a. š. džiovintų petražolių

1 a. š. Provanso žolelių

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Gaminame:

Bulves nuplaukite ir trumpai, apie 5 minutes, apvirkite su lupenomis. Palikite visiškai atvėsti, nulupkite, sutarkuokite burokine tarka, pagardinkite prieskoniais ir išmaišykite. Didelėje keptuvėje įkaitinkite pusę nurodyto aliejaus ir sviesto, supilkite pusę tarkių ir tolygiai paskirstykite keptuvėje. Viršų apibarstykite tarkuotu sūriu, supilkite likusią bulvių masę ir kepkite apie 10 minučių, kol apačia sutvirtės. Keptuvę uždenkite medine lentele ir greitu judesiu apverskite, kad blynas atsidurtų ant lentelės. Į keptuvė sudėkite likusį sviestą ir aliejų. Grąžinkite blyną į keptuvę ir kepkite antrą jo pusę dar 10 minučių. Palaukite, kol blynas pravės, sėskite prie stalo ir dalinkitės su šeima, blyno gabalėlius gardindami kastiniu.

Bulvių salotos su naminiu pesto padažu

Jums reikės:

1 kg bulvių „Soraya“

30 g šviežių bazilikų

45 g kedrinių pinijų

50 g parmezano

1 skiltelės česnako

Pusės citrinos žievelės (tarkuotos)

2 v. š. majonezo

60 ml alyvuogių aliejaus

Žiupsnelio smulkios valgomosios jūros druskos

Žiupsnelio juodųjų pipirų

Gaminame:

Bulves nuplaukite, perpjaukite pusiau ir virkite pasūdytame vandenyje apie 35 minutes – kol suminkštės. Į elektrinį trintuvą sudėkite baziliko lapus, kedrines pinijas, parmezaną, česnaką, druską bei pipirus, supilkite aliejų. Viską sutrinkite iki vientisos masės. Išvirtas bulves nusausinkite ir apliekite pesto padažu, majonezu, apibarstykite tarkuota citrinos žievele bei juodaisiais pipirais. Jei norite, papildomai apibarstykite ir kedrinėmis pinijomis. Viską išmaišykite ir skanaukite!

Tradicinės keptos bulvės su krapais

Jums reikės:

6 bulvių „Vineta“

10 ml alyvuogių aliejaus

1 v. š. džiovintų rozmarinų

1 v. š. džiovintų čiobrelių

1 v. š. petražolių

1 v. š. kmynų

5 g šviežių (arba šaldytų) krapų

Žiupsnelio druskos

Gaminame:

Bulves nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite norimos formos gabalėliais (kubeliais, skiltelėmis, šiaudeliais). Supjaustytas bulves 20 minučių pamirkykite šaltame vandenyje, tuomet kruopščiai nusausinkite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, išlydykite sviestą ir suberkite džiovintus prieskonius. Maišykite, kol pasklis žolelių kvapas, suberkite bulves ir vis pamaišydami kepkite, kol jos apskrus. Paruoštas bulves pagardinkite žiupsneliu druskos, kmynais ir smulkintais krapais. Mėgaukitės su mėgstamu padažu ar patiekite kaip garnyrą prie mėsos.

Šokoladainis su batatais

Jums reikės:

2 vidutinio dydžio batatų

300 g riešutų sviesto

120 g grikių žiedų medaus

70 g kakavos miltelių

30 g juodojo šokolado

Gaminame:

Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Batatus nuplaukite, kiekvieno paviršių subadykite šakute ir 5-7 minutes pakaitinkite mikrobangų krosnelėje su joje pastatytu puodeliu vandens. Jei bulvės nesuminkštės, kaitinkite dar 5-10 minučių. Kai suminkštės, pašalinkite odelę ir sutrinkite minkštimą šakute. Dubenyje sumaišykite riešutų sviestą su ištirpintu medumi. Įmaišykite trintus batatus ir kakavos miltelius. Suberkite šokolado gabalėlius ir dar kartą viską išmaišykite. Paruoštą masę dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite šokoladainį įkaitintoje orkaitėje 3-40 minučių. Iškart nevalgykite – leiskite šokoladainiui atvėsti ir sutvirtėti. Skanaus!

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2022-09-20 15:36:00

Netikėti vynuogių panaudojimo būdai: ypatingi padažai salotoms, salsos

Vynuogės – dažnos užkandžių lentos viešnios, tačiau tai ne vienintelis būdas, kaip jas galima panaudoti virtuvėje. Ar žinojote, kad vynuogės – puikus priedas gaminant įvairiausius padažus, puikiai tiksiančius ne tik į salotas, bet ir prie mėsos.
       2022-09-16 18:29:24

Desertai su moliūgais: keksiukai, paragaukite prancūziškos tartos

Maistinių medžiagų gausa ir mažu kaloringumu išsiskiriantys sviestiniai moliūgai – tobulas saldžių ar pikantiškų rudens patiekalų priedas ar tiesiog sveikas užkandis. O dėl švelnaus skonio ir kreminės tekstūros juos mėgsta net vaikai.
       2022-09-07 14:17:55

4 paprasti žingsniai, kaip išsikepti rudens desertų klasiką – slyvų pyragą

Ruduo – geriausias metas mėgautis sezoninėmis gėrybėmis, pavyzdžiui, kepti nuostabaus skonio ir aromato pyragus. Slyvų pyragas – vienas populiariausių rudeniškų desertų. Jį mėgsta tiek suaugę, tiek vaikai.
       2022-09-07 12:59:27

Italų virtuvės pasididžiavimas – saliamis: derinkite prie rudeniškų troškinių

Iš Italijos kilusi dešra – saliamis – netruko užkariauti viso pasaulio mėsos mėgėjų širdis. Klasikinis saliamis ruošiamas iš kiaulienos, kartais iš jautienos ar veršienos. O skirtingos pasaulio šalys, gamindamos šį skanėstą, nevengia improvizuoti – jį gamina ir iš paukštienos ar elnienos.
       2022-09-06 13:00:23

Iš melionų – netgi duona: išmėginkite 3 receptus

Gaivieji melionai puikiai tinka ne tik karštai vasaros, bet ir žvarbesnei rudens dienai. Norint šiais vaisiais praturtinti savo racioną, iš jų pasigaminti galima pačių netikėčiausių patiekalų, pavyzdžiui, išsikepti melionų duonos, juos pamarinuoti, pagaminti melionų padažo ar džemo.
       2022-09-02 12:25:27

Pusryčiai su kruasanais: 3 paprasti receptai kasdienai ir ypatingoms progoms

Švelnaus skonio sviestiniai rageliai kruasanai lengvai pasiduoda tiek sūrioms, tiek saldžioms interpretacijoms, todėl puikiai tinka pusryčiams. Mėgstantys pikantiškesnio skonio pusryčius kruasanus gali derinti su kiaušiniais, kumpiu, daržovėmis, sūriais.
       2022-09-02 09:46:58

Itin sveikos ir maistingos ankštinės daržovės: kokių gudrybių imtis?

Alkio jausmas pavalgius pažįstamas daugeliui, tačiau kur kas rečiau su juo susiduria valgantys ankštines daržoves, tituluojamas vienais sočiausių augalinės kilmės produktų.
       2022-09-02 09:15:49

Kodėl kasdien vertėtų suvalgyti bent po vieną obuolį

Pasirodo, garsus angliškas posakis „Vienas obuolys per dieną, sveiką padaro kiekvieną“ nėra mitas. Žali, geltoni arba rausvi – obuoliai yra vienas sveikiausių vaisių, pasižymintis dideliu angliavandenių, skaidulų, vitaminų ir kalio kiekiu, todėl juos rekomenduojama kasdien valgyti įvairaus amžiaus žmonėms.
       2022-09-01 14:00:44

Prasidėjo vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogės – vienos saldžiausių uogų, todėl dažnai klaidingai manoma, kad jos visai nevertingos. Tačiau prasidėjus rudens vynuogių sezonui, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė griauna šį mitą.
       2022-08-30 18:08:48

Daržovių likučių puota: kaip juos sunaudoti iki paskutinio kąsnio

Bent 400 gramų – tokį kiekį kiekvienas turėtume per dieną suvartoti daržovių ir vaisių. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja juos valgyti penkis kartus per dieną ir primena, kad daržovių reikia suvartoti daugiau negu vaisių.
       2022-08-30 17:49:24

Karibų įkvėpta virtuvė: žiupsnis egzotikos tiek vasarai, tiek žiemai

Karibų jūros regionas dažnam asocijuojasi su saule, jūra ir egzotiškais skoniais. Šių šalių virtuvė iš tiesų verta dėmesio: jai įtaką darė turbūt visi likę pasaulio regionai, nuo vietinių genčių tradicijų iki kolonizatorių atvežtų naujovių.
       2022-08-26 17:31:39

Užšaldytas derlius pravers žiemą: kaip tinkamai konservuoti ankštines daržoves?

Vasarą svarbu mėgautis ne tik šviežiomis sodų bei daržų gėrybėmis, bet ir pasirūpinti jų atsargomis šaldiklyje. Kulinarijos technologė L. Barčaitė namuose kviečia užsišaldyti ne tik įvairių uogų, bet ir skirtingų ankštinių daržovių – šparaginių pupelių, žirnelių.
Daugiau naujų naujienų
       2022-09-23 19:28:28

Žaliosios energetikos lygtis arba kaip sumažinti elektros kainas

Šių metų rugpjūčio 17 d. nuo kelių šimtų eurų iki maksimalios ribos – 4 tūkst. Eur už megavatvalandę (MWh) – per naktį šoktelėjusi elektros kaina vos nesukėlė infarkto pramonininkams ir energetikos ministrui Dainiui Kreiviui.
       2022-09-23 17:33:08

Automobilio variklio priežiūros ABC: kada ir kodėl verta plauti variklį?

Rūpintis automobilio išorės ir salono švara yra įprasta, tačiau švaros paslaugų ekspertai primena ir po kapotu besislepiančio variklio priežiūros svarbą – neplaunant jo didėja rizika laiku nepastebėti rimtų gedimų ir užbėgti jiems už akių, susidurti su aušinimo problemomis ir į saloną sklindančiais nemaloniais kvapais.
       2022-09-23 17:00:56

5 ekspertės patarimai naujakuriams: ką žinoti apie būsto planą ir perskaityti?

Šalies ekonomistai prognozuoja, kad situacija Lietuvos nekilnojamojo turto (NT) rinkoje netrukus stabilizuosis – kainos turėtų išsilyginti, o naujų butų pasiūla pradėti augti.
       2022-09-23 16:45:32

Veterinarijos ekspertė: fejerverkai kelia stresą ir pavojų gyvūnų sveikatai

Savaitgalį Vilniuje vyksiantis tarptautinis fejerverkų festivalis gali tapti tikru išbandymu arčiau renginio vietos būsiantiems augintiniams. Veterinarijos specialistė Justina Maniušienė sako, kad šunų ir kačių klausa yra daug jautresnė nei žmogaus.
       2022-09-23 16:35:46

Parama elektros energijos kaupikliams rezervuota per vieną dieną

Gyventojai, turintys ar suplanavę įsirengti saulės elektrines, paraiškas kompensacijoms už elektros energijos kaupimo įrenginių įsirengimą visai skirtai sumai – 1 mln. eurui pateikė per vieną dieną.
       2022-09-22 17:52:36

Pritarta: numatoma nulinį PVM tarifą šildymui taikyti dar du sezonus

Seimas po svarstymo pritarė Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma laikinai, du artimiausius šildymo sezonus, kompensuoti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą gyventojams centralizuotai teikiamai šilumai, padengiant tiekėjams skirtumą iš valstybės biudžeto.
       2022-09-22 17:52:36

Saulės elektrinių savininkams galimybė įsigyti elektros energijos kaupiklius

Nuo šiandien gyventojai, turintys ar suplanavę įsirengti saulės elektrines, galės teikti paraiškas kompensacijoms už elektros energijos kaupimo įrenginių įsirengimą. Tokia parama suplanuota pirmą kartą, o 2022 m. šiai priemonei skirta 1 mln. eurų iš Klimato kaitos programos lėšų.
       2022-09-22 17:39:03

ESO: 6 patarimai, kaip taupyti elektrą tamsiojo sezono metu

Artėjant tamsiajam metų sezonui ir vėstant orams, vidutinio namų ūkio elektros energijos suvartojimas Lietuvoje gali padidėti 15 proc., skaičiuoja bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO).
       2022-09-21 12:01:15

„Orion Leasing" statys saulės elektrines – verslas išsimokės pirkdamas elektrą

Bendrovė „Orion Leasing“ imasi naujo veiklos modelio rinkoje – įmonėms statys saulės elektrines, už kurias šios galės išsimokėti už fiksuotą kainą pirkdamos pagamintą energiją. Elektros kaina su visomis dedamosiomis sieks apie 16 ct/kWh, tai – kelis kartus mažiau nei šiuo metu rinkoje.
       2022-09-21 12:01:15

LNDT meno vadovas O. Koršunovas apie 83 sezoną

Daug kam atrodo, kad teatras yra iliuzijos menas. Iš tiesų visais laikais teatras siekia tikrumo ir realybės, bet ne tos buitinės, matomos akimis, o vidinės, skverbiasi į žiūrovų sąmonės gelmes, kur ir glūdi tikroji realybė. Teatras vyksta ne scenoje, o žiūrovų galvose.
       2022-09-21 11:52:30

Brangstanti elektra 64 proc. gyventojų privertė keisti jos vartojimo įpročius

Išaugusios elektros kainos paskatino Lietuvos gyventojus mažinti elektros vartojimą – jau pradėję taupyti elektrą teigia 6 iš 10-ties žmonių (64 proc.), rodo reprezentatyvi bendrovės „Spinter tyrimai“ apklausa.
       2022-09-21 11:48:57

Saugus sportas nėštumo metu: ką derėtų žinoti

Judėjimas – tai sveikata, todėl niekas nepaneigs, jog sportuoti reikėtų visais gyvenimo etapais. Ir visiškai nesvarbu, jog iki šiol nesimankštinote, gyjate po traumos ar laukiatės vaikelio. Netinkamo laiko sportuoti tiesiog nėra!
       2022-09-21 11:44:20

Į rinką žengia naujieji socialiniai tinklai: kuo jie ypatingi

Socialiniai tinklai tapo neatsiejama gyvenimo dalimi – juose ne tik bendraujame, bet ir sužinome naujienas bei dalinamės gražiausiomis akimirkomis.
       2022-09-20 15:50:18

Darbuotojų atrankos – ko neklausti ir kokią taisyklę prisiminti?

Neperžengti privatumo – pagrindinė taisyklė, kurios jokių būdu negalima sulaužyti, pradedant darbuotojų atranką. Signalų, įspėjančių apie įmonės neapdairumą šiuo klausimu yra gana daug.
       2022-09-20 15:42:38

Kylančios elektros kainos skatina lietuvius įdarbinti saulę

Vienos didžiausių pastatų priežiūros ir inžinierinių sprendimų įmonių grupių Baltijos šalyse „Civinity“ įmonės „Inservis“ atstovas Andžejus Gabrunas pastebi išaugusį verslų ir fizinių asmenų poreikį įsigyti saulės elektrines.
       2022-09-20 15:39:08

Laikinai uždraustas rusiškų ir baltarusiškų TV programų retransliavimas

Seimas po svarstymo pritarė Visuomenės informavimo įstatymo pataisoms (projektas Nr. XIVP-1986(2), kuriuo siūloma laikinai uždrausti Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos įsteigtų,
       2022-09-20 15:36:00

Netikėti vynuogių panaudojimo būdai: ypatingi padažai salotoms, salsos

Vynuogės – dažnos užkandžių lentos viešnios, tačiau tai ne vienintelis būdas, kaip jas galima panaudoti virtuvėje. Ar žinojote, kad vynuogės – puikus priedas gaminant įvairiausius padažus, puikiai tiksiančius ne tik į salotas, bet ir prie mėsos.
       2022-09-20 15:31:38

Aistros, džiaugsmo, prabangos, tvarkos spalva – kodėl jomis dažomi automobiliai?

Spalva yra labai svarbus bet kokio gaminio dizaino, logotipo estetikos ar bendro prekių ženklo įvaizdžio dalis. Jau pirmas žvilgsnis į dominantį gaminį sukelia tam tikrą reakciją, net jei vartotojas apie tai nesusimąsto, o tinkamai parinkta ryški spalva leidžia išsiskirti iš panašių produktų gausos.
       2022-09-20 15:23:02

Tyrimas atskleidė, kad raudoni automobiliai į avarijas patenka dažniausiai

Automobilių spalvos dažnai atspindi savininko asmenybę. Konservatyvūs pirkėjai mėgsta monochromatines spalvas, o ekstrovertai nevengia ryškesnių automobilių.
       2022-09-20 09:47:09

Kuo skaitmeninė implantacija pranašesnė už tradicinę

Prarasti dantys jau kelis dešimtmečius atkuriami implantacijos pagalba. Vis dėlto, šios procedūros sėkmė ne vienam kelia abejonę. Remiantis apklausų duomenimis, dažniausiai baiminamasi galimo implanto neprigijimo ir kitų komplikacijų.
       2022-09-20 09:40:47

Ekspertai: skaitmeninės mokymosi priemonės būtinos ir kontaktinio ugdymo metu

Skaitmeninės mokymosi priemonės savo aktualumo nepraranda ir sugrįžus į mokyklos suolą. Įmonės „Ateities pamoka“ atlikta mokytojų apklausa parodė, kad net 98 proc. mokytojų šias priemones aktyviai naudoja ir kontaktinėse pamokose.
       2022-09-20 09:34:12

Dieną be automobilio – 500 nemokamų el. paspirtukų visoje šalyje

Gyventi mieste be nuosavo automobilio – utopija ar jau misija-įmanoma Lietuvoje? Šiemet susimąstyti apie tokį pokytį siekiama priversti net ir užkietėjusius automobilistus, todėl visoje Europoje kasmet žymima Diena be automobilio, mūsų šalyje pasitinkama ne vien gražiomis idėjomis:
       2022-09-19 16:15:25

Kaune oficialiai baigta Dariaus ir Girėno stadiono rekonstrukcija

15 tūkstančių sėdimų vietų, stogas virš tribūnų, du didžiuliai ekranai, automatiškai laistoma ir šildoma žalia veja bei aukščiausios kokybės bėgimo takai. Visa tai – tik dalis nuo pamatų atstatyto naujutėlaičio Dariaus ir Girėno stadiono privalumų.
       2022-09-19 16:09:08

Proveržis: „Volvo Trucks“ pradeda serijinę elektrinių sunkvežimių gamybą

„Volvo Trucks“ tapo pirmąja pasauliniu mastu veikiančia įmone, pradedančia serijinę elektros energija varomų sunkiasvorių (44 t bendrosios junginio masės) sunkvežimių gamybą.
       2022-09-19 16:07:03

Energijos suvartojimą gali padėti mažinti išmaniosios programėlės

Ekonomikos ekspertai visus perspėja, kad dėl sparčiai augančių kainų, šį sezoną teks taupyti. Ugdyti taupymo ir tvarumo įpročius gali padėti išmaniosios programėlės – šie įrankiai telefone leis ne tik paprasčiau stebėti energijos suvartojimą, bet ir užtikrins didesnį efektyvumą.
       2022-09-19 12:30:17

Neramina artėjantis šildymo sezonas? Patalpose atlikite namų darbus

Šaltieji metų mėnesiai – ne už kalnų, todėl jau dabar metas pradėti galvoti apie kitą mėnesį prasidėsiantį šildymo sezoną. Šiemet šalies gyventojai nerimauja dėl būsimo šildymo išlaidų padidėjimo, susijusio su sparčia infliacija ir kitomis priežastimis.
       2022-09-19 12:05:31

Kaip išsirinkti stacionarų kompiuterį?

Keičiantis šiuolaikinėms technologijoms ir atsirandant galimybei dirbti bei gyventi bet kuriame pasaulio krašte, žmonės itin pamėgo mobilumą. Tad nieko keisto, jog stacionarūs kompiuteriai nebesudaro didžiosios dalies perkamų naujų kompiuterių.
       2022-09-18 09:55:11

Madeiroje gidu dirbantis Audrius atskleidė, kodėl sala patiks

Atlanto vandenyne, netoli Afrikos krantų įsitaisiusi Portugalijos sala Madeira sulaukia vis didesnių lietuvių keliautojų srautų. Ir ne veltui.
       2022-09-17 19:45:36

ES jaunųjų mokslininkų konkurse lietuvė pelnė pirmąją vietą

Nyderlanduose vykusiame Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurse Lietuvai atstovavusi Meda Surdokaitė šiandien apdovanota pirmąja vieta ir specialiuoju prizu – kvietimu į Nobelio premijų įteikimo ceremoniją Stokholme. Tai vienas geriausių rezultatų Lietuvos istorijoje.
       2022-09-17 18:30:59

JAV atvėrė rinką lietuviškiems kiaušinių produktams

Lietuva gali eksportuoti kiaušinių produktus į JAV. Tai rugsėjo 15 d. paskelbė šios šalies Maisto saugos ir priežiūros tarnyba. Lietuva tapo antrąja ES šalimi po Nyderlandų, gavusia tokį leidimą.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.