Naujienos

Valgomos dovanos – būdas sutaupyti: 5 nebrangių receptų idėjos kepiniams

2022-10-23 10:27:29

Padidėjusios išlaidos skatina ieškoti kūrybiškų būdų sutaupyti. Tai itin aktualu artėjant Kalėdų laikotarpiui, kai norisi artimus žmones nustebinti dovanomis.

Nesvarbu, ar esate patyręs mėgėjas konditeris, ar tiesiog ieškote būdų dovanoms išleisti mažiau – naminiai kepiniai yra puikus būdas parodyti nuoširdų dėmesį bei įdėtas pastangas. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ maisto technologės Linos Barčaitės, dovanoms skirtiems rankų darbo skanumynams nereiks išleisti daug pinigų – daugelis produktų yra dažnai sutinkami kiekvienoje virtuvėje, o taupių sprendimų galima rasti ir jų pakuotėms.

Būdas sutaupyti

„Kalėdos visuomet yra tas metas, kai norisi labiau nei visada nustebinti draugus, šeimos narius ar kolegas. Bet tikrai neturite jausti kaltės ar nerimo, jei šiuo laikotarpiu norite ir sutaupyti. Neišleidžiant daug pinigų galite artimuosius palepinti naminiais skanumynais arba jų ruošiniais. Ir tikrai nereikia tam naudoti įmantrių produktų – užteks tų, kuriuos ir taip tikriausiai turite namuose, o dovanai žaismingumo gali suteikti kūrybiškas dekoras“, – sako „Rimi“ maisto technologė.

Anot jos, skirtingos valgomos dovanos patiks skirtingiems žmonėms. „Jau pagamintus kepinius dovanoti labiausiai tiks tiems žmonėms, kurie itin mėgsta saldumynus ir juos suvartos greitai. Kepinių ruošiniai taps puikia dovana tiems, kurie patys dievina suktis virtuvėje, bet nebūtinai tam turės laiko iš karto. Tad prieš dovanodami valgomą dovaną būtinai įvertinkite, kuriam iš šių tipų labiau galite priskirti dovanos adresatą“, – pataria ji.

L. Barčaitė skatina taupyti ir pakuojant valgomas dovanas. Pavyzdžiui, kepinių ruošiniams tiks spintelėse paslėpti nenaudojami didesnės talpos stiklainiai, o sausainius galima gražiai supakuoti susukus į sviestinį popierių ir papuošus spalvingu raišteliu.

Kepiniai karaliauja Kalėdų topuose

Pasak „Rimi“ kepinių technologo Mahmoud Idir, įvairūs kepiniai Kalėdų laikotarpiu tampa itin populiarūs. Juos pirkėjai įsigyja ne tik šventiniam stalui, bet ir dovanoms ar ruošdamiesi eiti į svečius. „Pastebime, kad pirkėjai labai pasiskirstę į dvi grupes: viena grupė pirkėjų renkasi tradicinių skonių gaminius, o kita pirkėjų grupė renkasi įdomesnio skonio kepinius, išbando naujoves“, – tikina M. Idir.

Vis dėlto, anot kepinių technologo, vienas gaminys išlieka visų pirkėjų favoritu: „Mėgstamiausias kepinys yra kūčiukai. Žinoma, jie ir šiemet karaliaus mūsų kepyklų lentynose. Po kūčiukų dažniausiai perkami per Kalėdas būna gaminiai su aguonomis, cinamonu ir apelsinu, nes tokie gaminiai labiausiai „kvepia“ Kalėdomis.“

Šį Kalėdų sezoną pirkėjai galės artimuosius nustebinti „Rimi“ kepyklos naujienomis. „Šioms žiemos šventėms žmonės galės įsigyti sausainių su rikotos sūriu ir spanguolėmis, pyragą su aguonų ir apelsinų įdaru, morkų pyragą su apelsinų ir karamelės įdaru, bandeles su aguonų ir riešutų įdaru, pyragėlius su grybų ar kopūstų įdaru, pyragą su vyšnių įdaru ir Creme Brulee skonio kremu, morengų su YUZU skonio įdaru ir dar daugiau skanumynų, kurių receptūras dar kuriame“, – sako M. Idir.

„Rimi“ dalijasi 5 nebrangiomis valgomų dovanų idėjomis: nesunkiai pagaminamais kepiniais arba ilgo galiojimo jų ruošiniais indeliuose.

1. Moliūgų keksiukai su maskarponės kremu

Keksiukams reikės:

200 g moliūgų tyrės (sutrinto orkaitėje kepto moliūgo);

2 vnt. kiaušinių;

50 g grietinės arba graikiško jogurto;

100 g rudojo cukraus;

100 ml rapsų aliejaus;

275 g. kvietinių miltų;

2 šaukštelių kepimo miltelių;

1,5 šaukštelio cinamono;

Žiupsnio druskos.

Kremui reikės:

200 ml 36 proc. riebumo grietinėlės;

250 g maskarponės sūrio;

100 g moliūgų tyrės;

1 šaukšto cukraus;

2 šaukšteliai vanilinio cukraus;

1 šaukštelis cinamono;

Papuošimui – mėgstamų riešutų ir medaus.

Gaminimas:

Kiaušinius išplakite su cukrumi. Įpilkite moliūgų tyrės, grietinės ir aliejaus. Sumaišykite sausus ingredientus, suberkite juos į kiaušinių masę ir viską išmaišykite iki vientisos masės. Pilkite tešlą į popierinėmis formelėmis išklotą keksiukų kepimo skardą. Kepkite 180° C orkaitėje apie 20 minučių ir leiskite atvėsti.

Paruoškite kremą. Išplakite maskarponės sūrį, grietinėlę ir cukrų. Galiausiai sudėkite moliūgo tyrę, cinamoną ir vėl gerai išplakite. Riešutus susmulkinkite į mažesnius gabalėlius, apkepkite sausoje ir karštoje keptuvėje 5-6 minutes. Įmaišykite medų, pakaitinkite dar keletą minučių. Leiskite mišiniui atvėsti. Atvėsusius keksiukus užtepkite kremu ir pabarstykite riešutų mišiniu.

2. Imbieriniai sausainiai

Sausainiams reikės:

200 g sviesto;

150 g cukraus;

1 kiaušinio;

150 g medaus;

500 g miltų;

1 šaukšto meduolių prieskonių;

1 šaukštelio malto imbiero;

1 šaukštelio kepimo miltelių.

Gaminimas:

Atskirame dubenėlyje mikseriu gerai išmaišykite kambario temperatūros sviestą su cukrumi. Įmuškite kiaušinį. Įpilkite medaus ir išmaišykite iki vientisos masės. Į masę suberkite miltus, prieskonius, kepimo miltelius ir viską gerai išmaišykite. Iš tešlos suformuokite rutulį. Jį apvyniokite maistine plėvele ir palikite kambario temperatūroje 2 val.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Ant miltais pabarstyto paviršiaus kočėlu tolygiai plonai iškočiokite tešlą (apie 0,5 cm storio). Su sausainių formelėmis iš tešlos išspauskite norimas figūras. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos išdėliokite išspaustas figūrėles ir pašaukite į orkaitę kepti apie 10 min.

3. Granola

Granolai reikės:

250 g avižinių dribsnių;

100 g migdolų;

30 g linų sėmenų;

50 ml klevų sirupo;

50 ml migdolų aliejaus (ar kito mėgstamo aliejaus).

Pagardų: apelsino žievelės, vanilės ekstrakto, maltų imbierų, druskos, džiovintų spanguolių, vyšnių ar svarainių.

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 140 °C. Ant kepimo formos išklokite kepimo popierių. Avižinius dribsnius sutrinkite taip, kad jie būtų vidutiniškai-stambiai sumalti. Į dubenį supilkite dribsnius, migdolus (vidutiškai smulkiai pjaustytus), sėmenis, sirupą, aliejų ir viską išmaišykite, kad aliejus ir sirupas vienodai pasiskirstytų po avižas ir riešutus.

Avižų ir riešutų masę supilkite į skardą, tolygiai paskirstykite ir kepkite 45-50 minučių retkarčiais pamaišydami, kad masė tolygiai paruduotų. Kai granola iškeps, išimkite iš orkaitės ir leiskite visiškai atvėsti. Laikykite sandariuose stiklainiuose – juose ją galima laikyti net keletą savaičių.

4. Šokoladainis stiklainyje

Paruoštukui reikės:

115 g tamsaus šokolado;

400 g cukraus;

2 šaukštelių vanilinio cukraus;

80 g. kakavos;

125 g. miltų;

Žiupsnelio druskos;

Didelio stiklainio.

Į švarų stiklainį sluoksniuokite visus išvardintus sausus ingredientus, sandariai uždarykite. Paruoškite stiklainio turinio naudojimo instrukcijas.

Gaminimas:

Šokoladainiui iškepti papildomai prireiks 175 g. sviesto ir 3 kiaušinių.

Į dubenį dėkite sviestą ir pusę smulkinto šokolado. Ištirpinkite, kol masė taps vientisa. Įmaišykite cukrų, tada įmuškite kiaušinius ir dėkite vanilę. Tešla bus šviesiai ruda ir šiek tiek matinė.Įmaišykite kakavos miltelius, miltus, druską, likusį smulkintą šokoladą. Viską sumaišykite mentele arba mediniu šaukštu. Tešla bus labai tiršta. Tolygiai paskirstykite į kepimo porieriumi išklotą formą.

Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 30 minučių, tada patikrinkite pyragėlius dantų krapštuku. Jį įkiškite į pyrago vidurį – jei jis išlenda apkibęs tešla, pyragas dar neiškepęs. Išimkite iš orkaitės ir dėkite ant grotelių, kad visiškai atvėstų formoje prieš pjaustant.

5. Avižiniai sausainiai stiklainyje

Paruoštukui reikės:

188 g kvietinių miltų;

1 šaukštelio cinamono;

1 šaukštelio sodos;

1 šaukštelio druskos;

200 g rudojo cukraus;

100 g baltojo cukraus;

2 šaukštelių vanilinio cukraus;

240 g avižinių dribsnių;

150 g smulkinto pieniško šokolado;

Didelio stiklainio.

Į švarų stiklainį sluoksniuokite visus išvardintus sausus ingredientus, sandariai uždarykite. Paruoškite stiklainio turinio naudojimo instrukcijas.

Gaminimas:

Sausainiams papildomai reikės 230 g kambario temperatūros sviesto ir 2 kiaušinių.

Miltus, cinamoną, sodą ir druską sumaišykite dubenyje. Atidėkite į šalį. Dideliame dubenyje maišytuvu išplakite sviestą iki vientisos masės. Suberkite rudąjį cukrų ir baltąjį cukrų ir plakite, kol masė taps kreminė. Sudėkite kiaušinius ir vanilę bei plakite, masė taps vientisa.

Sudėkite sausus ingredientus į kiaušinių ir sviesto masę ir maišykite nedideliu greičiu, kol susimaišys. Įmaišykite avižinius dribsnius ir smulkintą šokoladą. Tešla bus tiršta ir lipni. Uždenkite ir atšaldykite tešlą šaldytuve bent 45 minutes. Jei šaldytumėte ilgiau nei kelias valandas, prieš kepdami leiskite tešlai bent 30 min pastovėti kambario temperatūroje, nes ji bus gana kieta.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi arba silikoniniais kepimo kilimėliais. Rankomis formuokite nedidelius tešlos kamuoliukus ir išdėliokite ant kepimo formos pusės sprindžio atstumu vieną nuo kito. Kepkite 13-14 minučių arba kol šonai lengvai paruduos, o viduriukai atrodys labai minkšti. Išimkite iš orkaitės ir leiskite sausainiams 5 minutes atvėsti ant kepimo formos, tada perkelkite ant grotelių, kad visiškai atvėstų.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2024-04-24 13:18:23

Kaip vos už kelis eurus pasigaminti gardų patiekalą pietums ar vakarienei

Paprasta paruošti, sotu ir pigu – sakote, taip nebūna? Pritrūkusiems idėjų gardžiai ir nebrangiai vakarienei, prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai turi pasiūlymą – iškepkite orkaitėje sultingas vištienos šlauneles su daržovių garnyru.
       2024-04-24 09:34:31

Šių uogų priešuždegiminės savybės dažnai pamirštamos: ką gausite suvalgę saują

Dar pirmųjų civilizacijų laikais valgytos vynuogės, pastaraisiais dešimtmečiais tapo vienos mėgstamiausių lietuvių uogų. Jos dažnai papuošia šventinį stalą, o savo saldumu papildo kasdienę mitybą.
       2024-04-22 17:04:57

Vos iš kelių pigių ingredientų – purus biskvitinis pyragas per pusvalandį

Yra receptų, kurių neįmanoma sugadinti, ir šis paprastutis biskvitinis pyragas – vienas iš jų. Jei nesijaučiate drąsiai kepinių fronte, būtinai pabandykite, o patyrę konditeriai įvertins, kaip greitai ant stalo atsiras uogomis kvepiantis šviežias kepinys, jei netikėtai užsuko svečiai, o saldumynų lentynėlė – kaip tyčia tuščia.
       2024-04-19 19:00:45

Morkos – ne vienintelės akių pagalbininkės: dar viena daržovė nuo akių ligų

Kai oras šiltyn – ir mūsų patiekalai lengvyn. Tad gamindami pigesnius maltinukus iš cukinijų ir avinžirnių, ilgai neužgaišite, o rezultatu džiaugsis visi valgytojai.
       2024-04-19 12:27:56

Kodėl Azijoje šviežius agurkus ne pjausto, o traiško – tokių salotų nevalgėte

Šviežių lietuviškų, šiltnamiuose užaugintų agurkų sezonas įsibėgėja, tad geros jų kainos vilioja vis dažniau gamintis salotas. Gaivios, traškios salotos tinka prie įvairių patiekalų, tačiau paruoštos kiek įdomiau gali tapti ir pagrindine stalo žvaigžde ar sveikais priešpiečiais.
       2024-04-17 15:31:22

Vasarai, kai atsivalgysite šaltibarščių: atgaivins agurkų šaltsriubė

Šylant orams, į mūsų virtuves vis dažniau atkeliauja agurkai: juos pjaustome į salotas, dedame į šaltibarščius, gardiname jais geriamąjį vandenį. Kai nesinori karštų ir sočių pietų, puikiai atgaivins bulgariška „Tarator“ sriuba.
       2024-04-15 13:35:07

Ne tik varlių šlaunelės ir sraigės: 2 greiti ir pigūs prancūziški patiekalai

Maisto gamyboje prancūzai išties moka panaudoti viską, kas yra geriausia: tiek šviežius ir kokybiškus ingredientus, tiek ištobulintas skonių derinimo technikas. Ką ir bekalbėti apie valgymo kultūrą, kuri skatina mėgautis ne tik maistu, bet ir kompanija.
       2024-03-27 16:28:16

Taip įdarytų kiaušinių dar neragavote: nustebinsite visą šeimą

Dienoms iki Velykų sparčiai tirpstant ir šventei neišvengiamai artėjant, daugelis sprendžiame dilemą, ką gaminti ir kokiomis vaišėmis nustebinti artimuosius. Visuomet pravers, jei išsisaugosime greitai paruošiamų užkandžių receptų.
       2024-03-06 16:24:50

Šį delikatesą valgė dar pirmykščiai žmonės: jis turi unikalią dietinę savybę

Austrės – visais laikais Europos didikų mėgtas delikatesas, neseniai iš naujo atrastas ir Lietuvoje. Savo išskirtiniu, vandenynu alsuojančiu skoniu jos papuošia dažną šventę ar draugų susibūrimą.
       2024-03-05 17:22:30

Tokia sriuba – tikra oranžinės spalvos terapija: šildo skrandį ir kelia nuotaiką

Kai beveik pusmetį gyvename pilkoje darganoje, pasiilgstame spalvų ne tik aprangoje, interjere, bet ir lėkštėse. Todėl tokie ryškūs patiekalai, kaip oranžinė sriuba iš batatų bei morkų, suvilios net nemėgstančius tradicinių sriubų.
       2024-03-04 17:18:30

Kodėl Grenlandijos gyventojai beveik neserga širdies ligomis: tai žuvis

Nors lašišą dažniausiai kepame, o rūkyta arba sūdyta keliauja ant sumuštinukų, galima pasilepinti ir gardžiomis salotomis, kurios tikrai papuoš šventės ar savaitgalio stalą.
       2024-02-28 18:08:18

Paprasta, bet genialu: originalūs užkandžiai su vynuogėmis – tereikės 10 minučių

Ieškant ingredientų užkandžių stalui, retas apsieina be vynuogių. Jau vien paguldytos prie sūrių jos suteikia šventiškumo ir sukuria malonų skonių kontrastą.
       2024-02-28 16:26:15

Energijos atsargos: valgykite produktą bent 2–3 kartus per savaitę

Pusryčiai dažnai įvardijami svarbiausiu dienos valgymu, nuo jų prasideda mūsų diena, tad ryte valgomas maistas yra itin svarbus formuojant sveikatai palankius mitybos įpročius.
       2024-01-18 16:55:55

Ši žuvis tikras A ir D vitaminų šaltinis: saugos nuo Parkinsono ir Alzheimerio

Reta žuvis gali pasiūlyti tokį išraiškingą skonį ir tiek naudingųjų medžiagų kaip lašiša. Nesvarbu, ar ji bus tobulai iškepta ant grotelių, troškinta ar rūkyta, ši žuvis džiugins ne tik skonio ar uoslės receptorius, bet ir lepins kūną naudingais baltymais bei mineralais.
       2024-01-11 12:22:03

Nauji vėjai lietuvių vaisių topuose: ką skanaus ir sveiko pasigaminti?

Žiema kvepėte kvepia mandarinais, bananams lietuviai jaučia ypatingą meilę, o obuoliai – neatsiejama dažno mitybos dalis. Tačiau Lietuvos pirkėjai dairosi įvairovės vaisių skyriuose, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2024-01-10 12:25:03

Kopūstas ir bulvė ne tik balandėliams: 4 sveikų receptų idėjos už kelis eurus

Praėjus maistu gausioms šventėms, sausio mėnuo tampa geriausiu laiku laikytis šventinių pažadų – į mitybą įtraukti daugiau augalinių patiekalų.
       2024-01-09 16:34:43

Itin mėgstami italų, bet randami kiekvieno lietuvio virtuvėje: pomidorai

Būtų sudėtinga rasti žmogų, kuris nemėgtų pomidorų. Jie ne tik praturtina įvairius receptus, bet ir suteikia daug naudos sveikatai. Ši daržovė yra kilusi iš Amerikos žemyno, o Europoje iš pradžių buvo naudojama kaip dekoratyvinis augalas ir tik XVIII a. pabaigoje pradėta auginti vartojimui.
       2024-01-08 17:54:43

Nuotaiką praskaidrins ryškiaspalvė sriuba su citrina ir imbieru

Žiemos sezonas po truputį žengia į antrąją savo pusę: vis dar tenka dorotis su tamsiais rytais ir prailgusiais vakarais, tad nuotaiką ir organizmą gerinti verta gardžiais, šildančiais bei spalvingais patiekalais.
       2024-01-08 17:51:39

9 taisyklės, kaip išsivirti mėsos sultinį: viena gudrybė, kad būtų skaidrus

Kas gali būti jaukiau už gerą sultinį žiemą? Mėsos, žuvies ar daržovių, kurį galima patiekti vieną, su makaronais arba naudoti begalei receptų. Sultiniai naudingi ne tik organizmui, bet ir piniginei – jiems nereikia įmantrių priedų, galima panaudoti tiesiog maisto likučius.
       2024-01-05 17:38:25

Kai norisi paprastai, pigiai ir gardžiai: sotus ir nebrangus bulvių apkepas

Didžiosioms metų šventėms smagiai išlingavus, o šventinio stalo likučiams jau išgaravus, pirmąjį naujų metų savaitgalį norisi save pamaloninti kai kuo paprastai nepaprastu. „Lidl“ ekspertai kviečia pasigaminti karališką bulvių apkepą.
       2023-12-31 11:15:28

Artėjant Naujųjų metų vakarienei svečius nustebinkite Velingtono kepsniu

Jautienos mėsa išlieka ne tik gardaus skonio, bet ir sveikatai palankios mitybos simboliu. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šioje mėsoje gausu svarbių žmogaus organizmui baltymų, geležies, B grupės vitaminų bei mikroelementų.
       2023-12-27 11:53:01

3 idėjos, kaip panaudoti Kalėdų stalo likučius ir sutaupyti

Kalėdos baigėsi, o šaldytuvuose ir ant spintelių dažnuose namuose vis dar pūpso kalnai maisto. Ką daryti, kad jis nenueitų perniek?
       2023-12-21 15:37:08

Kūčių klasika – karpis: taip iškeptas sužavės visus, o paruošti bus vieni juokai

Silkę vadiname Kūčių stalo karaliene, tačiau valdovo karūna visgi labiau derėtų karpiui. Artėjant šventėms būtent šios nuo seno lietuvių pamėgtos žuvies parduodama daugiausiai, atskleidžia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2023-12-20 19:05:09

Silkės rūšis, stulbinanti skonių receptorius: delikateso išskirtinė savybė

„Matjes“ – tai jaunos silkės, sužvejojamos dar nesubrendusios. Jos paprastai gaudomos pavasarį, dar iki neršto, tačiau dažnai matomos patiektos ir ant šventinių stalų.
       2023-12-19 20:40:14

3 paprasti, bet ypatingi kalėdinės anties receptai: svečiai liks priblokšti!

Kepta antis – senas Kalėdų vaišių patiekalas. Šio patiekalo receptų galima rasti Lietuvos dvaruose vykdavusių švenčių aprašymuose. Antiena yra vertinama ir dabar, nes yra sodraus skonio ir sultinga mėsa, riebesnė negu vištiena.
       2023-11-27 16:29:12

Troškinys – sotu ir pigu: 5 klaidos, kurių nedaryti jį ruošiant

Troškinys – vienas skaniausių patiekalų šaltomis dienomis. Turint patikimą receptą ar žinant kelias taisykles, jį galima paruošti iš visai nebrangių ir paprastų ingredientų.
Daugiau naujų naujienų
       2024-04-24 13:18:23

Kaip vos už kelis eurus pasigaminti gardų patiekalą pietums ar vakarienei

Paprasta paruošti, sotu ir pigu – sakote, taip nebūna? Pritrūkusiems idėjų gardžiai ir nebrangiai vakarienei, prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai turi pasiūlymą – iškepkite orkaitėje sultingas vištienos šlauneles su daržovių garnyru.
       2024-04-24 13:08:54

Susidūrėte su gyvūnu kelyje: ar būtina kviesti policiją?

Įsibėgėjant pavasariui, keliuose auga susidūrimų su laukiniais gyvūnais skaičius. Tą lemia balandžio mėnesį prasidedanti gyvūnų migracija, kurios metu žvėrys dažniau pasirodo keliuose, bei ne visuomet atsargus vairuotojų elgesys.
       2024-04-24 13:05:06

Gyventojai dažniau skundžiasi dėl keliamo triukšmo

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai, Tarptautinę triukšmo suvokimo dieną, kasmet minimą balandžio paskutinį trečiadienį, atkreipia dėmesį į triukšmo žalą sveikatai ir primena, kur kreiptis, kai ramybės neduoda netoliese esantys triukšmą skleidžiantys objektai.
       2024-04-24 12:55:04

Priešpienis: svarbus raktas į vaikų sveikatą

Priešpienis, kurį mūsų kūdikiai gauna pirmomis gyvenimo valandomis, yra tikras imuniteto šaltinis. Jame gausu natūralių antikūnų, kurie padeda kūdikiams apsisaugoti nuo įvairių ligų, skatina jų imunitetą ir ruošia juos kovoti su virusais ir bakterijomis.
       2024-04-24 12:50:56

Ženšenis: natūralus kelias į gerą seksualinį gyvenimą

Nevaisingumas yra didėjanti problema visame pasaulyje. Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad apie 17,5% suaugusiųjų planetos žmonių – tai beveik 1 iš 6 žmonių – patiria šią bėdą. Be to, maždaug 40% atvejų problema kyla dėl vyrų fiziologijos.
       2024-04-24 10:11:24

Ketinate imti paskolą namo statybai? Štai ką svarbu žinoti

Mintis nuosavame sklype pasistatyti savus namus – itin patraukli, tačiau neturint pakankamai santaupų tą padaryti ne visada paprasta. Kokius kriterijus turi atitikti būsimasis tokios paskolos gavėjas ir kokios yra ne visiems žinomos šio kredito subtilybės.
       2024-04-24 09:59:54

Internetiniai sukčiai aktyviausi tada, kai esame labiausiai pažeidžiami

Bene efektyviausias internetinių sukčių ginklas – netikėtumas. Dažniausiai sukčių siųstos žinutės ragina nedelsiant imtis veiksmų dėl užblokuotos banko sąskaitos, neteisingai nurodyto siuntos gavėjo adreso ar gautos baudos.
       2024-04-24 09:34:31

Šių uogų priešuždegiminės savybės dažnai pamirštamos: ką gausite suvalgę saują

Dar pirmųjų civilizacijų laikais valgytos vynuogės, pastaraisiais dešimtmečiais tapo vienos mėgstamiausių lietuvių uogų. Jos dažnai papuošia šventinį stalą, o savo saldumu papildo kasdienę mitybą.
       2024-04-24 09:22:04

Sugadintas kaimynų turtas: kada teks mokėti iš savos kišenės

Lietuvos žmonės nėra linkę artimai bičiuliautis su kaimynais – tyrimai rodo, kad 6 iš 10 apsiriboja mandagiu pasisveikinimu. Santykius su jais, deja, dar labiau kartina nelaimės, kurių metu sugadinamas kaimynų būstas ir jame esantis turtas.
       2024-04-23 15:06:05

Europos Parlamentas užtikrino geresnes vartotojų teises į remontą

Siekiant sumažinti atliekų kiekį, naujosiomis taisyklėmis vartotojams suteikiamos didesnės teisės į prekių remontą bei didinamas šio sektoriaus prieinamumas ir patrauklumas.
       2024-04-23 13:15:52

Palydovinis ryšys ir naujas įkrovimo būdas: „Android 15“ atnaujinimas

Šių metų duomenimis, „Android“ išlieka populiariausia operacine sistema pasaulyje, todėl jos atnaujinimų laukia milijonai vartotojų. Iki oficialaus „Android 15“ išleidimo liko beveik pusė metų.
       2024-04-22 17:08:51

Lietuvoje didmeninė elektros kaina per savaitę augo beveik 3 kartus

Praėjusią savaitę didmeninė elektros kaina Lietuvoje kilo 2,9 karto ir vidutiniškai siekė 78,65 Eur/MWh. Tiek pat elektra kainavo ir kitose Baltijos šalyse – Latvijoje, kaip ir Lietuvoje, ji augo 2,9 karto, Estijoje – 2,8 karto.
       2024-04-22 17:04:57

Vos iš kelių pigių ingredientų – purus biskvitinis pyragas per pusvalandį

Yra receptų, kurių neįmanoma sugadinti, ir šis paprastutis biskvitinis pyragas – vienas iš jų. Jei nesijaučiate drąsiai kepinių fronte, būtinai pabandykite, o patyrę konditeriai įvertins, kaip greitai ant stalo atsiras uogomis kvepiantis šviežias kepinys, jei netikėtai užsuko svečiai, o saldumynų lentynėlė – kaip tyčia tuščia.
       2024-04-22 16:36:43

Mažieji pagalbininkai noriau kibs į darbus darže ar sode: 5 patarimai

Vaikams instinktyviai patinka būti arčiau gamtos, jie mėgsta žaisti lauke. Tačiau pramogos gali virsti ir naudingais užsiėmimais. Veikla sode ar darže yra naudingas įrankis siekiant atitraukti vaikus nuo ekranų ir mokyti atsakomybės, taip pat ir padės ugdyti vaiko norą valgyti daugiau vaisių bei daržovių.
       2024-04-22 16:28:39

Įspėja verslus, kaip neapsigauti: ką žada vietoj ISO sertifikato?

„Nemokamas sūris tik pelėkautuose“ – posakis, aktualus ne tik taupantiems vartotojams, bet ir augti (tačiau – tik už kiek įmanoma palankesnį biudžetą) siekiantiems verslams. Vienu dažniausių žingsnių verslo procesų optimizavime tampa ISO vadybos sistemos diegimas.
       2024-04-22 16:22:46

Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?

Elektros sąskaita sudaro bene didžiausią kiekvieno namų ūkio komunalinių išlaidų dalį. Nors žinome pagrindines elektros taupymo taisykles, pavyzdžiui, išjungti tai, kas nenaudojama, tačiau esminio elektros suvartojimo pokyčio tai nepaskatina.
       2024-04-22 11:32:19

Automobilio priežiūra pavasarį: kam būtina skirti didžiausią dėmesį

Pavasarį žmonės dažniau nei šaltuoju sezonu sėda prie automobilio vairo. Kad transporto priemonė negestų, svarbu laiku atlikti techninės priežiūros darbus ir pašalinti po žiemos atsiradusius gedimus.
       2024-04-22 11:00:35

Tommy Hilfiger batų kokybė - kokia ji?

Tommy Hilfiger – tai vardas, kuris daugeliui asocijuojasi su amerikietišku stiliumi ir nepriekaištinga kokybe. Šis prekės ženklas jau daugelį metų žinomas dėl savo ryškios spalvų paletės, klasikinio dizaino ir aukštos klasės medžiagų, kurios naudojamos kurti viską - nuo drabužių iki aksesuarų.
       2024-04-22 10:45:36

Kokybiško šampūno pasirinkimas

Plaukų priežiūra apima daugybę skirtingų procedūrų ir produktų. Nors ne visi naudoja kaukes, purškiklius, aliejukus ir serumus, tačiau tikrai visi reguliariai naudoja šampūnus. Tai būtiniausia plaukų priežiūros priemonė - todėl ypač svarbu jį rinktis pagal plaukų ir galvos odos tipą.
       2024-04-22 10:19:43

Vitaminai maitinančioms - pirkti kompleksą ar atskirai?

Žindymo metu viskas, ko reikia augančiam organizmui, gaunama su motinos pienu. Taigi, jei mamos organizme yra ryškus maistinių medžiagų trūkumas, vaikas taip pat kenčia nuo jų trūkumo.
       2024-04-22 09:51:47

Interjero dizainas: Kaip įsirengti svetainę?

Svetainė – tai nėra tiesiog paprastas kambarys. Tai erdvė, kurioje susilieja kasdieniai mūsų gyvenimai, kur susitinkame su šeimos nariais ir svečiais, kur atsipalaiduojame po įtemptos darbo dienos arba švenčiame svarbias progas.
       2024-04-20 20:38:34

Pakruojo dvaro gėlininkai: tulpės gali išgelbėti gyvybę

Likus vos kelioms dienoms iki didžiausio regione tulpių ir pavasario gėlių festivalio Pakruojo dvare, kurio metu erdvioje išskleidžia keli milijonai žiedų, dvaro gėlininkai pasidalino mažai žinoma istorija, kad tulpės pasaulyje buvo naudojamos ne vien grožiui.
       2024-04-20 10:41:23

Vyndarystės tradicijos Lietuvoje – ar jos egzistuoja ar mes aludarių kraštas

Jeigu internetinėje enciklopedijoje „Vikipedija“ užsuktumėte į kategoriją „lietuviški gėrimai“, paieškoje atrastumėte tik vieną subkategoriją – „Lietuvos alus“. Tikriausiai, nuostabos tai nekelia, juk mes – aludarių kraštas.
       2024-04-19 19:12:53

Kas dešimtas skambutis Lietuvoje – sukčių iš padirbto numerio

„Telia“ per pirmuosius tris šių metų mėnesius užkirto kelią 2,6 mln. atakų, nutaikytų į Lietuvos mobiliojo ryšio abonentus. Apsaugoti vartotojus bendrovei padėjo dar pernai aktyvuota automatinė padirbtų mobiliųjų numerių (angl. „spoofing“) filtravimo sistema.
       2024-04-19 19:00:45

Morkos – ne vienintelės akių pagalbininkės: dar viena daržovė nuo akių ligų

Kai oras šiltyn – ir mūsų patiekalai lengvyn. Tad gamindami pigesnius maltinukus iš cukinijų ir avinžirnių, ilgai neužgaišite, o rezultatu džiaugsis visi valgytojai.
       2024-04-19 12:27:56

Kodėl Azijoje šviežius agurkus ne pjausto, o traiško – tokių salotų nevalgėte

Šviežių lietuviškų, šiltnamiuose užaugintų agurkų sezonas įsibėgėja, tad geros jų kainos vilioja vis dažniau gamintis salotas. Gaivios, traškios salotos tinka prie įvairių patiekalų, tačiau paruoštos kiek įdomiau gali tapti ir pagrindine stalo žvaigžde ar sveikais priešpiečiais.
       2024-04-19 12:19:30

Ekspertai: norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą ir tradicijas

Mes tikimės, kad statybų technologijos nuolat tobulės ir taps futuristiškesnės, tačiau klimato kaita verčia suabejoti, ar aklas progresas yra geriausias pasirinkimas.
       2024-04-18 22:33:13

Kokybiška vištiena vertinama visame pasaulyje, kokia jos perspektyva Lietuvoje?

Šiuolaikinė visuomenė vis labiau rūpinasi savo sveikata, geresne savijauta vartodama maistingesnę, natūralesnę ir sveikatai palankesnę produkciją. Vištiena – ne išimtis, o pagaminta iš be antibiotikų užaugintų paukščių yra būtent ta mėsa, kuri vis dažniau aptinkama kiekvieno pirkėjo krepšelyje.
       2024-04-18 20:56:05

Reikalavimo važinėti vasarinėmis padangomis nėra – kodėl būtina tai daryti?

Kaip ir kasmet, nuo balandžio 1 d. automobiliai šalies keliuose gali būti eksploatuojami su vasarinėmis padangomis. Visgi dažnam vairuotojui kyla klausimas, kodėl apskritai verta tai daryti, nes žieminių padangų, jei jos nėra dygliuotos, naudojimas vasaros metu neuždraustas.
       2024-04-18 14:29:51

Erkės perduoda daugiau nei 20 ligų, o Laimo liga gali sukelti 70 simptomų

Atėjus šiltajam sezonui, daugelis pirmiausia skubės į gamtą. Visgi svarbu prisiminti, kad erkių aktyvumas didėja termometro stulpeliams esant dar ne taip aukštai – infekcines ligas pernešantys voragyviai miškuose ir parkuose mūsų tyko jau nuo septynių laipsnių šilumos ir savo pamainą baigia tik vėlyvą rudenį.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.