Naujienos

Virtuvės šefas apie įsibėgėjantį kepsninių sezoną: „naujų vėjų“ daug

2023-05-12 13:06:55

Šiltuoju sezonu kepsninėse vis dažniau atsiduria netikėti patiekalai. Kaip pastebi garsus virtuvės šefas Egidijus Lapinskas, kulinarijoje „po atviru dangumi“ kasmet atsiranda naujovių – nuo kugelio, šakšukos ar net ledų desertų.

Šefas dalijasi, kokie grilio patiekalai bus populiariausi šį įsibėgėjantį sezoną ir pataria, kaip stipriai neišlaidaujant susikurti restorano lygio lauko meniu.

Grilio galimybės – neribotos: čirška ir picos, ir kugeliai

Lapinskas pastebi, kad grilio patiekalų mėgėjai kasmet vis drąsiau eksperimentuoja: griliuose čirška mėsainiai, naminės picos, jūrų gėrybių iešmeliai, įvairiausių rūšių sūriai – nuo varškės, halumi iki įvairių pelėsinių sūrių. Jeigu seniau ant grilio buvo įprasta kepti tik tokias daržoves kaip bulvės ar cukinijos, dabar nugula įvairios šakninės daržovės, pomidorai, kopūstai. Taip pat vis dažniau kepami ir vaisiai – arbūzai, persikai, obuoliai, mangai tampa gardžių salotų ar garnyrų dalimi. Pasak virtuvės šefo, ši tendencija – kad fantazijai ką dėti ant kepsninės nėra ribų, išliks ir šiemet.

„Šiuolaikinėse kepsninėse galima iškepti beveik viską: ir kalakutą, jeigu tai didelė moderni kepsninė, ir picą, jūros gėrybes, troškinius, pyragą, ar net ledus, įvyniotus į rytietišką tešlą. Kaip ir pastaraisiais, taip ir ateinančiais metais laukia eksperimentų laikas – manau, netrukus gamtoje taps įprasta mėgautis Viduržemio jūrą primenančiomis paelijomis, šakšuka, azijietiškais wok makaronais ar lietuvišku kugeliu bei vėdarais“, – prognozėmis dalijasi restoranus „Somm“, „Dine“ ir„Bangos“ valdantis šefas.

Lapinskas priduria, kad šiemet vis daugiau dėmesio bus skiriama ir mažiems, bet patiekalų skonį dar geriau pabrėžiantiems akcentams. Pavyzdžiui, prie kepamos mėsos, žuvies ar daržovių derinti įdomesnius padažus: dūmo skonio, trintų daržovių, chipotle, mėtų, naminį „tzatziki“, meksikietiškuosius molė ir kitus padažus.

Nemari klasika – šašlykai

Pasiteiravus, kokiam grilio patiekalui savo simpatijas atiduoda pats šefas, E. Lapinskas atvirauja, jog tai dažniausiai būna mėsos gaminiai.

„Gerą šašlyką visais laikais galima vadinti kepsninių karaliumi, kurio neišstums jokios naujovės. Priedus, tokius kaip salotos, padažas ar garnyras galima kaskart išbandyti vis naujus, tačiau man garnyrai iš šviežio derliaus gėrybių – nepralenkiami“, – pastebi E. Lapinskas.

Kad mėsos patiekalai grilio meniu išlieka vienais populiariausių, pastebi ir lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė - Šeškuvienė.

„Pirmųjų pavasario mėnesių pardavimų statistika rodo, jog pirkėjai jau pradėjo kepsninių sezoną. Kiekvienais metais grilio produktų ir prekių paklausa dažniausiai pradeda kilti kovo arba balandžio mėnesį, atšilus orams ir piką pasiekia vasaros metu. Tuomet keliaujam, iškylaujam ir pramogaujam su populiariausių patiekalų dešimtuku – tai įvairūs marinuoti kiaulienos šašlykai, kepsniai, dešrelės ir paukštiena“, – sako Indrė Trakimaitė - Šeškuvienė.

„Stengiamės užtikrinti, jog grilio sezono metu pirkėjai turėtų platų kepimui jau paruoštų ar didelių pastangų nereikalaujančių produktų asortimentą, kurį galėtų patogiai transportuoti ir mėgautis maistu lauke. Mes kasmet siūlome daugybę griliui skirtų naujų patiekalų ar iškart kepimui paruoštų pusfabrikačių, o prekyboje užtikriname specialiai griliui reikalingą inventorių, tad į piknikus galima vykti tiesiai iš prekybos centro“, – teigia Indrė Trakimaitė - Šeškuvienė.

Pigesnė, bet neprastesnė mėsiškų patiekalų alternatyva

Kita tendencija, kurią E. Lapinskas įžvelgia, tai į madą grįžtančių subproduktų banga, kuri, anot jo, neaplenks ir grilio patiekalų. Subproduktų: kepenėlių, inkstų, skrandukų – dalis visuomenės vis dar neprisijaukina, kadangi nėra susipažinę su gaminimo technika arba nežino, kad jų maistinė vertė nenusileidžia kitoms mėsos dalims. Pastaruoju metu ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje subproduktai susigrąžina nepelnytai prarastą dėmesį.

Pažintį su subproduktais šefas rekomenduoja pradėti nuo veršienos kepenėlių. Norint gardžiai pakepinti jas

ant grilio, visų pirma reikia nupjauti kepenėlių plėvę, pagardinti druska, pipirais ir pašlakstyti alyvuogių aliejumi. Kepenėles, kaip ir kitus mėsos subproduktus, rekomenduojama ant atviros ugnies kepti vos kelias minutes. Vėliau juos galima vynioti į lavašus, serviruoti su daržovių salsomis ar marinuotomis daržovėmis.

Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos vadovė mėgautis prasidėjusiu grilio sezonu ir išbandyti nestandartinius šašlykų marinavimo receptus bei padažus, kurie susižers maisto mylėtojų pagyras.

Kubietiškas marinatas

Reikės: 1 apelsino sulčių, smulkiai pjaustyto raudonojo aitriojo pipiro, 2 šaukštų mėgstamo aliejaus, smulkiai tarkuotos 1 žaliosios citrinos žievelės, 2 smulkiai supjaustytų svogūnų, mėgstamų prieskonių.

Aštrus medaus marinatas

Reikės: dviejų smulkintų česnako skiltelių, saujelės smulkintų petražolių, 3 šauktų mėgstamo aliejaus, šaukšto medaus, smulkiai pjaustyto raudonojo aitriojo pipiro, mėgstamų prieskonių.

Tropinis marinatas

Reikės: pusės skardinės konservuotų ananasų (juos reikia kuo smulkiau supjaustyti), 50 g smulkiai tarkuoto imbiero, 2 šauktų daržovių aliejaus, 2 šaukštų sojos padažo, mėgstamų prieskonių.

„Šašlykų marinavimo laikas priklauso nuo pasirinktos mėsos. Kuo kietesnė mėsa – tuo ilgiau ją reikia marinuoti. Tiek kubietišką, tiek aštrų medaus marinatą rekomenduočiau ant mėsos padengti kepimo išvakarėse, per naktį mėsa taps minkštesnė ir sugers įvairias skonių natas. Tuo tarpu, tropinį marinatą rekomenduočiau rinktis su minkštesne mėsa ir padengti kelias valandas prieš kepimą“, – pataria „Maxima“ ekspertė.

Garstyčių ir kavos padažas

Reikės: 2 stiklinių garstyčių, ketvirčio stiklinės stiprios juodos kavos, poros šaukštų medaus, šaukšto cukranendrių melasos (nebūtina), šaukšto Vorčesterio padažo, poros šaukštelių (arba pagal skonį) Tabasco padažo.

Gaminame: visus ingredientus dėkite į prikaistuvį ir gerai maišydami kaitinkite ant vidutinės kaitros apie 10 minučių.

BBQ medaus padažas:

Reikės: stiklinės pomidorų padažo, trečdalio stiklinės medaus, ketvirtadalio stiklinės sviesto, 2 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių, šaukšto Vorčesterio padažo, poros griežinėlių citrinos.

Gaminame: prikaistuvyje ant grilio užvirkite pomidorų padažą, medų, sviestą, Vorčesterio padažą ir citrinos sultis, dėkite citrinos griežinėlius, ir kaitinkite apie 20 minučių. Citrinos griežinėlius išimkite, padažą atvėsinkite ir gardinkite šašlykus ar kitus ant grilio keptus mėsos patiekalus.

Riešutinis kario padažas

Reikės: pusės skardinės kokosų pieno, 4 šaukštų šviežių žaliosios citrinos sulčių, 2 šaukštų nesaldinto žemės riešutų sviesto, 2 arbatinių šaukštelių raudonojo kario pastos, skiltelės smulkinto česnako.

Gaminame: Visus ingredientus sudėkite į plaktuvą ir išplakite iki vientisos masės. Padažą sandariai uždarius šaldytuve galima laikyti savaitę.

Ši naujiena peržiūrėta 5123 kartus. Komentuojame:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2023-09-21 15:10:01

Viena klaida, ir grybus galėsit išmesti – ko nedaryti ruošiant jų atsargas

Auštantis ruduo jau dovanoja gausų miško gėrybių derlių – grybų kepuraitės pamažu užkloja ne tik samanas giriose, bet ir parduotuvių lentynas, kur gyventojai grybauti užsuka kone dar dažniau.
       2023-09-15 10:42:37

Vos 25 centai už kilogramą bulvių garantuos gardžius ir pigius pietus

Savaitgalis daugeliui yra tas metas, kai atsiranda daugiau laiko apsipirkimui ir galima neskubant įsigyti ne tik kasdienių maisto produktų, bet ir ilgo galiojimo prekių.
       2023-09-04 15:42:00

Kas nutiktų organizmui, jeigu reguliariai valgytumėte aktinidijų?

Dabar – geriausia jų ir kaina, ir skonis. Aktinidija skamba egzotiškai, tačiau daug kas apie šią uogą paaiškėja jau vien išgirdus kitą jos pavadinimą – kivi uoga arba mini-kivis.
       2023-08-24 18:06:07

Veganai irgi grilina: 3 idėjos, ką skaniai ir nebrangiai iškepti ant žarijų

Vis dar sutinkama klaidinga nuomonė, kad kepimo ant grotelių sezonas skirtas tik mėsavalgiams, o veganai turėtų maitintis tik vaisiais, salotomis ir mėsainių bandelėmis su kečupu.
       2023-06-29 15:38:27

Dietologė atsakė, kurios vasaros uogos yra tikrasis supermaistas (receptas)

Įsibėgėjus braškių, žemuogių ir trešnių sezonui, jau laukiame vyšnių, mėlynių ir šilauogių, aviečių ir gervuogių, juodųjų ir raudonųjų serbentų.
       2023-06-23 09:46:05

Nenoriai geriate vandenį? Dietologė atsakė, ką turėtumėte valgyti per karščius

Ruošiantis iškylauti kartais tenka pasukti galvą, ką įsidėti desertui, mat karštyje maistas greitai genda. Tačiau vaisiai ar uogos – puikus pasirinkimas, o kai lauke karšta, vandeningi arbūzai dar ir gaivina bei užtikrina skysčių balansą.
       2023-06-21 13:15:19

Saldu, bet nekaloringa: kokie desertai neina į kūną?

Norite ko nors saldaus, bet pasižadėjote maitintis sveikiau? Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad būtent toks poreikis dabar yra ant bangos.
       2023-06-21 13:11:36

Joninės kitaip: skanūs augaliniai grilio patiekalai

Lietuvoje trumpiausios metų nakties minėjimas neatsiejamas nuo grilio patiekalų. Nors daugelis gyventojų yra įpratę per Jonines skanauti šašlykų, dešrelių ir kitų mėsos barbekiu patiekalų, vis daugiau gyventojų išbando skanius bei gamtai ir sveikatai draugiškesnius augalinius grilio receptus.
       2023-06-16 11:25:55

Ekspertė atsakė, ar galima maistą kepti ant alyvuogių aliejaus

Ekspertai teigia, jog neteisinga alyvuogių aliejų vertinti tiesiog „šis tinka salotoms, o šis kepti“. Tiesa, Lietuvoje tai vis dar populiariausi alyvuogių aliejaus pasirinkimus lemiantys būdai.
       2023-06-15 17:25:05

Organizmas padėkos: 5 sveikuoliškų kokteilių receptai, kurie nudžiugins skoniu

Vasariška šiluma kelia nuotaiką ir keičia apetitą. Savaime ieškome būdų, kaip greitai ir gardžiai aprūpinti organizmą reikalingomis maistinėmis medžiagomis, jo neapsunkinant.
       2023-06-15 14:37:38

Sezonas trumpas, tad skanaukite trešnes: naudingos skaidulomis ir vitaminu C

Prasidėjo neilgai truksiantis saldžiųjų trešnių sezonas, tad nepamirškite paskanauti šių tamsiai raudonų uogų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad esminių skirtumų tarp trešnių ir lietuviškuose soduose augančių vyšnių nėra.
       2023-06-13 18:38:13

Braškės: ką iš jų pasigaminti ir kaip šias uogas laikyti namuose?

Prasidėjus pirmai vasariškos šilumos bangai daržuose ir šiltnamiuose pakvimpa šviežiomis braškėmis. Šių uogų valgymo būdų įvairovė nemaža – vieni jas skanauja su pienu, kiti valgo žalias arba jomis gardina salotas, kepinius ir kitus patiekalus.
       2023-06-07 15:44:40

5 klaidos grilinant, kurios gali pakenkti sveikatai

Gegužės 7-oji – Pasaulinė maisto saugos diena. Kasdien per 1,5 mln. žmonių pasaulyje suserga dėl to, kad suvalgo nesaugaus maisto. Šis klausimas tampa itin aktualiu Lietuvoje vasarą, kai šylant orams lengva pamiršti tinkamai pasirūpinti greitai gendančiais produktais.
       2023-06-06 17:14:18

Prasidėjo sausmedžio uogų sezonas: supermaistas, puikiai tinkantis virtuvėje

Prasidėjo šviežių lietuviškų uogų – ne tik populiariųjų braškių, šilauogių ir aviečių, bet ir lietuviams dar gana neįprastų sausmedžio uogų – sezonas. Didelė dalis tautiečių vis dar nėra ragavę šių uogų ir nė nenumano, kad jos auginamos Lietuvoje.
       2023-06-05 12:49:37

Vasaros topas – ant žarijų kepti kiaulienos kepsniai: patiks visai šeimai

Kiauliena, kaip ir vištiena, išlieka mėgstamiausios lietuvių mėsos rūšys, o atėjus grilinimo sezonui, gardžius kiaulienos nugarinės kepsnelius pasiruoš ir išsikeps net virtuvės naujokai.
       2023-05-29 16:48:43

Alpių virtuvės paslaptys: užkandžiai ir kruopščiai saugomas desertas

Nors Alpės labiau įsivaizduojamos kaip žiemos atostogų kurortas, net ir vasarą šis kraštas turi, ką pasiūlyti: žaliuojančius slėnius, atgaivinančius ežerus ir, žinoma, įspūdingas kalnų panoramas.
       2023-05-18 11:56:35

Kodėl smidrus naudinga valgyti ne tik sportuojantiems ir gurmanams?

Artėjanti vasara skatina grįžti prie sau duotų naujametinių pažadų daugiau sportuoti ir sveikiau maitintis. Parduotuvių lentynose daržovių asortimentą vis gausiau papildo pirkėjų jau pamėgti smidrai, tačiau ne visi žino, kodėl ir kaip juos valgyti.
       2023-05-16 10:40:13

Lietuvių mėgstamos bulvės: tinkamai vartojant, jos gali būti naudingos

Pavasario pabaigoje prekybos centruose atsiranda pirmos lietuviškos šviežios bulvės. Tinkamai vartojamos, šios daržovės gali būti puikus kalcio, kalio, fosforo, geležies ir kitų sveikatai palankių medžiagų šaltinis.
       2023-05-10 11:00:58

Briuselio kopūstai, Frankfurto dešrelės, Kyjivo kotletas: sąsaja su miestais?

Europos dieną, kuri kasmet švenčiama gegužės 9–ąją, džiaugiamasi vienybe Europoje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pažymi, kad žemyną vienija ne tik bendros vertybės, bet ir maistas – vieni iš kitų mielai perimame patiekalus, dažnai net nesusimąstydami apie tikrąją jų kilmę.
       2023-05-10 10:45:55

Kepkit ant žarijų ir neišlaidaukit – kiek mėsos reikia griliaus vakarėliui

Neblėstantį kepimo ant žarijų populiarumą lemia proceso paprastumas – tai daugiau malonumas nei ruoša. Tačiau rengiantis grilio vakarėliui su svečiais, kartais sunku apskaičiuoti, kiek ir kokios mėsos reikės – kad ir svečiai neliktų alkani, ir nešvaistytumėte pinigų išmesdami nesuvalgytą maistą.
       2023-05-05 18:23:02

Dietai – ne! 3 nepadoriai gardūs, bet nebrangūs desertai

Šeštadienį pasaulyje bus minima Tarptautinė diena be dietų. Tai puiki proga paneigti mitą, kad desertų gamyba yra brangus ir ekstravagantiškas užsiėmimas.
       2023-05-04 14:00:16

Gaminame grenadierius: 3 paprasti triukai, kad bet kurią žuvį pamėgtų net vaikai

Kad žuvį reikėtų kuo dažniau įtraukti į racioną, suaugusiems nėra naujiena, tačiau paprastai vaikai nebūna entuziastingi žuvies gerbėjai. Visgi keli paprasti patarimai padės pasirūpinti, kad žuvies tekstūra, skonis ir kvapas būtų kuo malonesni net ir išrankiems valgytojams.
       2023-05-04 10:57:48

Tradicinis grilintojo portretas: šašlykinė, kepimui - kiauliena ir vištiena

Šiltėjant orams, vis dažniau į kasdienį maisto racioną patenka ir įvairūs lauke, ant ugnies ruošiami patiekalai. Didžioji dalis Lietuvos gyventojų karts nuo karto gamina maistą lauke, o dažniausiai renkasi tradicinį būdą – šašlykinę.
       2023-05-04 10:49:19

Šventiniai pusryčiai mamai: 3 receptai, prie kurių ruošimo prisidės ir mažieji

Sekmadienį dėmesiu apdovanosime mamas, o vienas meilę ir rūpestį parodančių gestų gali būti ir šventiniai pusryčiai, nuteikiantys džiugiai dienai.
       2023-05-03 14:27:46

Gegužės sezono hitai: dabar – pats metas mėgautis šiomis 5 daržovėmis

Derliaus pike esančios šviežios daržovės – puiki naudingų vitaminų, ryškių skonių ir patrauklios kainos puokštė. Gegužės mėnesį jau įsisiūbuoja sveikatai itin naudingų daržo gėrybių sezonas, tad verta įsidėmėti, kuriomis džiaugtis dabar – pats tinkamiausias laikas.
Daugiau naujų naujienų
       2023-09-29 19:31:44

Elektromobilis, hibridas ar vidaus degimo variklis? Kaip pasirinkti automobilį?

Koks automobilis pats patraukliausias kasdieniniam naudojimui? Visi giria elektromobilius, bet ar pakaks vieno įkrovimo kelionei prie jūros? O galbūt hibridas? Daug kas mano, jog tai protingas kompromisas tarp efektyvumo ir ekologijos.
       2023-09-29 14:17:13

Tamsūs vakarai – ne priežastis išlaidauti. Kaip sumažinti elektros sąskaitą

Trumpėjant dienoms ir ilgėjant tamsiam paros metui vis daugiau laiko praleidžiame namuose, su šeima. Tai lemia ir didesnes elektros sąskaitas – ne tik ilgiau laikome įjungtą apšvietimą, bet ir ilgesnes valandas praleidžiame prie televizoriaus ar elektrinės viryklės.
       2023-09-27 16:56:13

Atostogų biudžetas: ar lietuviai moka planuoti išlaidas?

Nors lietuviai vėl keliones planuoja iš anksto, dažniausiai atostogoms jie išleidžia daugiau nei tikisi. Remiantis „Tez Tour“ užsakymu atliktos reprezentatyvios keliautojų apklausos duomenimis, 48 proc. respondentų atostogoms planuoja išleisti iki 600 eurų asmeniui.
       2023-09-22 16:02:31

Kiek laiko automobilį verta drausti kasko?

Rugpjūčio mėnesį net kelissyk siautusi stichija negailėjo nei pastatų, nei automobilių. Pastarųjų savininkams audrų padaryta žala sudarė kone pusę visų registruotų žalų. Tačiau į draudimo išmokas pretenduoja tik tie, kurie apsidraudė automobilius kasko draudimu.
       2023-09-21 18:21:46

Vilnius turės didžiausią šilumos siurblį Baltijos regione

AB Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) pradėjo statyti galingiausią absorbcinį šilumos siurblį (AŠS) Baltijos regione, kuris padidins biokuro katilo efektyvumą ir leis panaudoti gamybos metu susidarančią atliekinę šilumą.
       2023-09-21 15:10:01

Viena klaida, ir grybus galėsit išmesti – ko nedaryti ruošiant jų atsargas

Auštantis ruduo jau dovanoja gausų miško gėrybių derlių – grybų kepuraitės pamažu užkloja ne tik samanas giriose, bet ir parduotuvių lentynas, kur gyventojai grybauti užsuka kone dar dažniau.
       2023-09-19 18:24:36

Nuo virusinių ligų apsaugos rankų plovimas: kaip taisyklingai jas plauti?

Įsibėgėjant rudens sezonui, vis sparčiau auga rizika susirgti virusinėmis ligomis kaip gripas ar koronavirusas. Vienos geriausių apsaugos priemonių – tai imuniteto stiprinimas ir skiepai, tačiau „Eurovaistinės“ vaistininkė Toma Gečienė išskiria ir kitą, dažnai pamirštamą priemonę – higienos laikymąsi.
       2023-09-19 11:26:54

Gyventojų siaubas – kas valandą šalyje užliejama bent po vieną būstą

Viena iš dažniausių būsto žalų priežasčių yra užliejimai, su kuriais gyventojai susiduria kiekvieną dieną. Remiantis „Lietuvos draudimo“ duomenimis, kasdien šalyje yra užliejama vidutiniškai po 28 būstus.
       2023-09-18 12:33:43

Soros – ateities augalai, maistingumu lenkiantys javus?

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja 2023 metus paskelbė tarptautiniais sorų metais (IYM 2023). #IYM2023 siekiama kalbėti apie sorų naudą mitybai bei sveikatai ir jų tinkamumą augti nepalankiomis ir kintančio klimato sąlygomis.
       2023-09-17 15:42:18

Kaip atlikti nepriekaištingą makiažą su vos keliomis priemonėmis

Be makiažo nė dienos neįsivaizduojantys žmonės dažniausiai savo kosmetinėse turi begales produktų. Visgi, nors neretai kyla pagunda pirkti naujus produktus, savo grožio rutiną paįvairinti galima ir su jau turimais produktais.
       2023-09-17 14:25:43

LNDT pristatys naują Yanos Ross spektaklį „Apmąstant omarą“

Pastaruoju metu retai Lietuvoje spektaklius statanti ir su septyniais kitais menininkais savo vadovavimo kadenciją Ciuricho teatrui (Schauspielhaus Zürich) baigianti Yana Ross rugsėjo mėnesį žiūrovus pakvies į premjerą „Apmąstant omarą“ Lietuvos nacionalinio dramos teatro Mažojoje salėje.
       2023-09-15 15:43:53

Maistas ir medžiotojai veja laukinius gyvūnus į kelius – artėja aktyvumo pikas

Ruduo – kone klastingiausias laikotarpis vairuotojams. Po vasaros į gatves sugrįžta didesni eismo srautai, ilgėja tamsusis paros metas, padažnėja krituliai.
       2023-09-15 10:50:38

Dirbtinį intelektą pasitelkia ir finansiniai sukčiai – nepraraskite budrumo

Dirbtinis intelektas (DI) sparčiai skverbiasi į pačias įvairiausias gyvenimo sritis – šiandien jis pasitelkiamas ne tik surinkti informaciją ar parengti dokumentus, jau pasigirsta ir kalbų apie mėginimą DI įdarbinti įmonės vadovais ar fondų valdytojais.
       2023-09-15 10:42:37

Vos 25 centai už kilogramą bulvių garantuos gardžius ir pigius pietus

Savaitgalis daugeliui yra tas metas, kai atsiranda daugiau laiko apsipirkimui ir galima neskubant įsigyti ne tik kasdienių maisto produktų, bet ir ilgo galiojimo prekių.
       2023-09-14 16:23:33

Dizainerė pataria, kaip įrengti studento būstą turint nedidelį biudžetą

Jaukaus ir praktiško studento būsto įrengimui didelių išlaidų tikrai neprireiks. Dažnai pakanka tik kūrybiškumo ir kelių detalių, kad sukurtumėte patogias gyvenimo sąlygas.
       2023-09-14 16:12:10

Stabligė – kaustanti liga

„Prevencija netūrėtų būti pakabinta tik ant sveikatos priežiūros sistemos, šeimos gydytojų komandos, bet mums reikėtų pasidalinti šia atsakomybe su socialiniu sektoriumi ir visuomenės sveikatos biurais“, – teigia šeimos gydytoja Jolanta Sauserienė.
       2023-09-14 16:08:17

Dirbti ar nedirbti sulaukus pensinio amžiaus?

Atrodytų, kad atsakymas aiškus – tie asmenys, kurie uždirba mažiau ir kurių laukia mažesnės pensinės išmokos, turėtų dažniau pasilikti darbo rinkoje sulaukę pensinio amžiaus.
       2023-09-13 18:49:13

Blokuojami 53 IP adresai, kuriais pasiekiami Rusijos propagandiniai kanalai

2023 m. rugsėjo 13 d. Lietuvos radijo ir televizijos komisija (toliau – LRTK) priėmė sprendimą blokuoti 53 IP adresus, kuriais sudaroma galimybė žiūrėti Lietuvos Respublikoje draudžiamas transliuoti pagrindines Kremliaus propagandos televizijos programas.
       2023-09-13 10:13:23

„iPhone 15“ serijos įrenginiai: tokią laisvę „Apple“ duoda retai

Rugsėjo 12-tąją, antradienį technologijų milžinė „Apple“ surengė laukiamiausią metų renginį – tiesioginėje transliacijoje pristatė naujausius įrenginius. Jame „iPhone“ gerbėjai pagaliau galėjo išvysti ir netrukus rinkoje pasirodysiančius 15 kartos išmaniuosius telefonus.
       2023-09-12 13:34:22

Ekspertas apie dirbtinio intelekto įrankius verslui: leisti?

Nors aplink apstu pavyzdžių, kaip dirbtinis intelektas (DI) padeda sukurti sėkmingą reklaminę kampaniją, pameta gerų idėjų verslo plėtrai, duoda rekomendacijų, kaip sutrumpinti darbuotojų priėmimo į darbą procedūras,
       2023-09-12 13:31:25

Atsisakius šio įpročio, jūsų telefono baterija tarnaus gerokai ilgiau

Neretai širdis nukrenta į kulnus, kai ne laiku ir ne vietoje išsikrauna išmanusis telefonas. Ar tai nutiktų lankantis svetimoje šalyje ir neturint navigacijos, ar stovint eilėje prie kasos be mokėjimo kortelės – nerimą pajunta dauguma.
       2023-09-12 11:10:08

Kaip sutaupyti gaminant maistą ant kaitlentės? Kas padidina sąskaitas

Rudenėjant maisto gamyba nuo grilio vėl grįžta į namus. Ant kaitlentės vis dažniau atsiduria troškiniai, sriubos, pradeda virti obuolienės. Kaip pasirūpinti, kad dėl to neišaugtų elektros energijos sąskaitos?
       2023-09-12 11:05:24

Knarkimas ne tik pablogina gyvenimo kokybę, bet ir turi įtakos sveikatos būklei

Su knarkimo epizodais susiduria beveik visi žmonės ir tai dažnai būna normali organizmo būklė, nebūtinai signalizuojanti apie sveikatos sutrikimą.
       2023-09-12 10:59:33

Internete išsaugote savo mokėjimo duomenis? Kodėl geriau to nedaryti

Kiek daugiau nei 60 proc. 16-74 metų amžiaus Lietuvos gyventojų bent kartą per pastaruosius 12 mėn. pirko prekes ar paslaugas internetu, rodo naujausia Valstybės duomenų agentūros statistika.
       2023-09-12 10:55:29

Kada verta iškeisti didesnį būstą į mažesnį

Daug metų Lietuvoje didesnis būstas laikytas pranašesniu už mažesnes gyvenamąsias erdves. Tačiau keičiantis ekonominei padėčiai ir visuomenės vertybėms, šis suvokimas sparčiai keičiasi.
       2023-09-08 15:11:49

Ekrano laiko ribojimas vaikams: kaip pasiekti geriausią rezultatą?

Daug ar mažai – atsakyti, kiek laiko jūsų vaikas praleidžia prie ekranų darosi vis sunkiau. Į skaitmeninę erdvę be žaidimų keliantis mokslams ir bendravimui, prieš dešimtmetį galiojusios paros normos šiandien nebetenka prasmės.
       2023-09-08 15:05:12

5 televizoriaus nustatymai, kurie padės mėgautis žaidimu

Nors lietuvių krepšinio rinktinei durys į medalį uždarytos, mes vis dar tęsiame žaidimą dėl 5-8 vietos, todėl pasimėgaukime žaidimu, pasirinkdami tinkamiausius krepšinio varžyboms televizoriaus nustatymus.
       2023-09-08 13:10:00

Neprisidėkite į krepšį bet ko: kuo grybaujant gali praversti jūsų telefonas?

Rudens sezonu išmanusis įrenginys tampa nepamainomu ir grybautojams. Telefono ekrane nepatyrę grybų mylėtojai gali pasitikrinti grybų rūšis, pažinti kitus augalus, o bet kuriam grybautojui nepasiklysti praverčia žemėlapių programėlės.
       2023-09-08 13:04:16

Tvarios investicijos taps vis paklausesne rizikos valdymo priemone

Dabartiniais Europos Komisijos duomenimis, tvarių finansinių produktų populiarumas sparčiai auga – prie tvarumo projektų jungiasi vis daugiau bendrovių, draugiški aplinkai sprendimai tampa svarbesni investuotojams.
       2023-09-07 16:15:40

Pasitikėti ar ne: kaip atpažinti netikrus atsiliepimus ir įvertinimus internete

Jau tapo įprasta apsipirkinėjant internetu pirmiausiai įvertinti, ką apie pasirinktą prekę mano ją jau įsigiję pirkėjai. Taip pat remiamės kitų internete išsakyta nuomone rinkdamiesi restoranus, viešbučius, grožio salonus, net gydytojus ir daugelį kitų paslaugų.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.