Naujienos

Gurmaniški nuotykiai: 10 patiekalų, kuriuos turite paragauti keliaujant

2025-02-14 10:58:53

Naujus kraštus smagu pažinti ne tik lankant istorinius ir kultūrinius objektus, grožintis užburiančiais gamtovaizdžiais, bet ir ragaujant vietinės virtuvės patiekalų, tokių kaip graikiškas suvlakis (orig. souvlaki), sicilietiški arančinai (orig. arancini), portugališki pyragėliai su kremu (orig. pastel de Nata) ar turkiškas lukumas (orig. luqma).

Nuotraukos šaltinis: Photocamera.click

Kulinarinis turizmas – ne vienam tampa papildoma motyvacija leistis į kelionių nuotykius.

Lietuviškos virtuvės mylėtojai savo maršrutus taip pat derina tokiu būdu, kad keliaudami aplankytų rekomenduojamus restoranus ar paskanautų gėrybių, kuriomis didžiuojasi vietos gyventojai. Tad keliaudami atostogų, nepraleiskite progos paragauti patiekalų, kuriuos vėliau galėsite drąsiai išbandyti grįžę namo.

Rinkdamiesi kryptį ir svarstydami apie veiklas bei pramogas joje, keliautojai nori ne tik pažinti pasirinktos šalies gamtą, istoriją bei kultūrą, bet ir atrasti vietinės virtuvės įdomybes, pasisemti įkvėpimo gastronominiams eksperimentams. Lietuvių keliautojus traukia autentiški patiekalai, jų skoniai bei galimybė iš arčiau susipažinti su vietinio maisto gaminimo tradicijomis, produktų įvairove bei kultūriniais ypatumais.

„Vietinių virtuvių atradimas dažnam tampa reikšminga ir itin malonia kelionės dalimi, kai lankomą šalį ir net konkretų miestą pažįstame būtent per maistą, gastronominę kultūrą, tam tikras tradicijas. Keliautojai atostogų metu linkę ne tik ragauti tradicinius patiekalus, lankyti rekomenduojamus restoranus, bet ir susipažinti su jų gaminimo procesu. Jie taip pat noriai lankosi vietiniuose turgeliuose, kur gali pamatyti ir paragauti išskirtinių produktų“, – sako „Novaturo“ komunikacijos vadovė Miglė Bielinytė.

Dažnai kelionėse išbandyti skoniai įkvepia eksperimentams ir grįžus namo – draugų ar šeimos vakarienės, naujų receptų išbandymas kartu ar istorijos apie ragautus skonius tampa smagiu patirties pasidalijimu: „Tokie susibūrimai ar vakarienės neretai tampa ir savotišku prisiminimų vakaru, leidžiančiu dar kartą išgyventi kelionės įspūdžius bei visiems artimiau susipažinti su įvairių šalių kulinarinėmis tradicijomis. Norą pasinerti į gastronomines patirtis skatina ir iš esmės augantis dėmesys maisto kultūrai Lietuvoje – žmonės domisi kokybiška virtuve, seka tendencijas, lankosi „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose restoranuose.“

Maistas – neatsiejama kultūros dalis

Restorano „Vila Komoda“, kuris buvo įtrauktas į prestižinį gurmanų bei restoraninio turizmo gidą „Michelin“, įkūrėja Karolina Vičiūtė-Venckienė įsitikinusi, jog žmogus tikrai gyvena ir pažįsta pasaulį tik tuomet, kai turi galimybę patirti kitų kultūrų meną, muziką ir maistą: „Pavyzdžiui, vienose kultūrose valgoma rankomis, kitose po pietų jau negeriama kava su pienu. Koks istorinis ir emocinis kontekstas tai nulemia? Man tai be galo įdomi tema, padedanti geriau suprasti kiekvienos šalies ideologiją.“

Nors ne kartą yra keliavusi į skirtingas šalis, kai pagrindinis dėmuo – norimas paragauti maistas, restoranų konsultantė puikiai prisimena pirmąją savo pasaulietiško maisto pažinimo patirtį: „Londone teko gyventi su skirtingų kultūrų žmonėmis, o viena indė mums suorganizavo vakarą tradiciniame indų restorane. Ji pristatė, kaip teisingai užsisakyti karį, šalia jo derančias agurkų salotas, duoną, ryžius. Parodė, ką valgyti rankomis, kaip plėšyti duoną. Labai rekomenduoju šią praktiką taikyti tiek keliaujant, tiek su užsienio svečiais bendraujant savo šalyje.“

Graikiškasis suvlakis su jogurtiniu dzadzikiu

Graikijos gastronomijoje pagrindinis dėmesys skiriamas alyvuogėms, žuviai, daržovėms ir nedžiovintiems prieskoniams. Senovės graikų maisto gaminimo metodai bei ingredientai išliko iki šių dienų, o vienas iš labiausiai mėgstamų patiekalų, kurį keliautojai paragauja atvykę į šią šalį, yra suvlakis. Šis pavadinimas kilęs iš žodžio „souvla“, reiškiančio iešmą, o jo paragauti galite net gatvėje. Suvlakis yra mažais kubeliais supjaustyta mėsa ar žuvis, suverta ant bambukinių iešmelių ir kepta ant atviros ugnies.

Keliaudami po Graikiją, turistai gali mėgautis suvlakiais, suvyniotais į minkštą pitos duoną su šviežiais pomidorais, svogūnais bei gaiviu dzadzikio (orig. tzatziki) padažu, kuris gaminamas iš jogurto, agurkų bei česnakų. Nors tradiciškai šiam patiekalui naudojama kiauliena, suvlakiai gaminami ir su vištiena, ėriena ar net malta jautiena. Sakoma, kad suvlakis simbolizuoja graikų svetingumą bei bendravimo džiaugsmą, todėl jis neabejotinai praturtins jūsų kelionę bei dovanos naujas pažintis prie stalo.

Sicilietiškų skonių simfonija: arančinai

Italija žavi ne tik įspūdinga architektūra, bet ir turtingomis gastronominėmis tradicijomis, todėl ji laikoma vienu iš pasaulio kulinarinių centrų. Sicilija išsiskiria unikaliomis skonių kombinacijomis ir išskirtiniais ingredientais, kurie harmoningai sujungia Viduržemio jūros regiono kultūrų, arabų, graikų bei ispanų įtakos elementus.

Vienas iš populiariausių Sicilijos delikatesų yra arančinai – traškūs ryžių rutuliukai, kurių viduje slepiasi įvairiausi skoniai. Jie dažniausiai yra apvalūs arba kūgio formos, o traškus išorinis sluoksnis, prisotintas aromatingais prieskoniais, slepia skoniais turtingus įdarus. Arančinai gali būti su mocarela, vytinta mėsa arba žaliaisiais žirneliais – nepraleiskite progos paragauti šio pajūrio lobio, kuris tikrai prisidės prie jūsų kelionės prisiminimų.

Nuo ispaniško bendravimo neatsiejamos tapos

Romėnai, maurai, o vėliau ir kitos tautos paliko savo pėdsakus, suteikdamos ispaniškam maistui unikalų charakterį. Viena ryškiausių šio krašto gastronominių tradicijų – tapos (orig. tapas). Šios nedidelės užkandėlės idealiai tinka dalinimuisi su draugais ar šeima, nes, kaip gerai žinome, socializacija yra neatsiejama ispanų kultūros dalis. Turistams tapos tampa ne tik tradiciniu maistu, bet ir kultūrine patirtimi, leidžiančia pajusti Ispanijos dvasią ir bendruomeniškumą.

Ant šių pietiečių stalo rasime ir kitų patiekalų: keptų bulvių su aštriu padažu (orig. patata bravas), mėsos kukulių (orig. albondigas), marinuotų ančiuvių (orig. boquerones), keptų bei sūdytų žaliųjų paprikų (orig. pimientos de Padrón), kurios ne tik traukia akį, bet ir kelia apetitą. Be to, keliautojai linkę mėgautis ir ilgesnėmis vakarienėmis, kurios tradiciškai prasideda tapomis, o baigiasi desertu – čiuromis (orig. churros).

Širdį saldinantis lukumas Turkijoje

Turkijos virtuvėje galima rasti Osmanų imperijos šaknis, kuriose – ryškūs prieskoniai, įvairūs įdarai ir gausybė saldumynų. Svarbiausi maisto kultūros aspektai apima šviežių ingredientų naudojimą bei neblėstančią meilę desertams. Vienas iš labiausiai atpažįstamų ir Turkijos miestų gatvėse sutinkamų saldumynų yra lukumas – tai tradicinis saldumynas, gaminamas iš krakmolo, cukraus ir įvairių priedų.

Pasak M. Bielinytės, bendrai Turkija garsėja aukšta maisto kokybe ir įspūdinga jo įvairove: „Daugelis poilsiautojų taip pat vertina puikią kokybę garantuojančius viešbučių restoranus, siūlančius itin gausų asortimentą ir atsižvelgiančius į vyraujančias kulinarines tendencijas, tokiu būdu vis pasiūlant ir įdomių naujienų. Šios šalies virtuvė leidžia mėgautis tiek autentiškais vietiniais valgiais, tiek tarptautinės virtuvės patiekalais, todėl kiekvienas keliautojas gali atrasti sau tinkamus skonius.“

Kavos pertraukėlė Portugalijoje: pyragėliai su kremu

Manoma, kad portugališkus skanėstus, dar vadinamus Belemo pyragėliais (pastel de Belém), sukūrė vienuoliai, ieškodami būdų panaudoti kiaušinių trynius. Pyragėlių skonis stebina kreminiu švelnumu, karamelizuota plutele ir traškiais sluoksniai – dažniausiai jie valgomi ryte su stipria portugališka kava.

Norintys pajusti autentišką skonį turėtų apsilankyti garsioje konditerijos parduotuvėje „Belemo konditerijos gaminiai“ (orig. Pastéis de Belém), kuri yra vos už kelių minučių kelio pėsčiomis nuo Šv. Jeronimo vienuolyno Lisabonoje. Paragavę kartą šio saldėsio, negalėsite pradėti atostogų ryto su jokiu kitu desertu, o draugams bus įdomu išgirsti šio aromatingo pyragėlio istoriją bei jūsų įspūdžius iš Portugalijos.

Prancūzija ir jos legendinis Burgundiškas troškinys

Prancūzijos gastronomija, garsėjanti savo turtingu paveldu, yra tikra kulinarinio meno šalis. Vienas išskirtiniausių patiekalų yra burgundiškas troškinys – jautienos burginjonas (orig. bœuf bourguignon). Šis patiekalas ne tik džiugina keliautojų gomurį, bet ir leidžia pažinti Prancūzijos kulinarinę kultūrą bei regiono tradicijas.

Tiems, kurie nėra raudonos mėsos gerbėjai, yra puiki alternatyva – prancūziškas vištienos troškinys „Gaidys vyne“ (orig. coq au vin) – jame vietoje jautienos patiekiama vištiena. Šis patiekalas taip pat gaminamas su raudonuoju vynu ir yra puikus pavyzdys, kaip paprasti ingredientai gali nustebinti savo skoniu. Pažintinių kelionių metu keliautojai turi galimybę paragauti ne tik šių, bet ir daugybės kitų patiekalų autentiškose vietose, kurioms gauna patyrusių gidų rekomendacijų.

Pagalba priimant palydovines TV programas
Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2025-10-22 17:41:15

Restorano lygio kava namuose – taupiai ir kūrybiškai

Gurmaniška kava nebėra vien restoranų ar kavinių privilegija. Vis daugiau žmonių Lietuvoje atranda, kad išskirtinio skonio kavos gėrimus galima pasigaminti ir namuose – paprastai, kūrybiškai bei taupiai.
       2025-09-26 14:34:48

5 receptai, kurie pakeis jūsų rytus: nustebsite, kiek daug gali viena daržovė

Sunku įsivaizduoti virtuvę be daržo karalienių morkų – jos pigios, sveikos ir pasakiškai universalios. Apie tai liudija ir statistika – šios traškios oranžinės gražuolės, pasak prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, yra viena populiariausių daržovių Lietuvoje.
       2025-09-25 16:44:12

Uoga, kuri nustebins: trys socialinių tinklų įkvėpti receptai su vynuogėmis

Kai ruduo pripildo parduotuvių lentynas šviežio derliaus, vynuogės tampa tikra stalo puošmena. Šios mažos, bet saldžios uogos ne tik gaivina, bet ir įkvepia naujiems kulinariniams atradimams.
       2025-09-19 13:08:35

Lengviau nei tinginių balandėliai – šią pigią sriubą virsite kas savaitę

Puodas garuojančių balandėlių – pigi rudens klasika, kuriai neatsispiria nei vaikai, nei suaugusieji. Nors skonis tikrai atperka įdėtas pastangas, ne visada būna laiko ar noro mėsą kruopščiai vynioti į kopūstų lapus.
       2025-09-19 09:41:56

Nuo prancūziškos sriubos – iki gurmaniško džemo: nebrangios idėjos iš svogūnų

Kai rudens vakarai ilgėja, šilumą virtuvėje kuria kvapnūs ir sotūs patiekalai. Net paprastas ir savo žema kaina išsiskiriantis svogūnas gali virsti tikra gurmaniška žvaigžde, primenančia Paryžiaus bistro ar Provanso virtuvės skonius.
       2025-09-12 19:20:27

Gardžiai ir taupiai: kaip paruošti kiaulieną, kad netektų išlaidauti

Ruduo – tai metas, kai virtuvėje norisi jaukumo ir šilumos. Ilgėjantys vakarai ir vėsesni orai skatina dažniau rinktis sotesnius patiekalus: troškinius, keptą mėsą ar aromatingus šonkaulius.
       2025-09-05 10:10:40

Šiltas ruduo kviečia vakarieniauti lauke: pigūs ir gardūs patiekalai ant grilio

Nors ruduo jau įsibėgėja, gamta po truputį puošiasi spalvomis, tačiau šilti orai leidžia pratęsti vasaros malonumus ir kviečia susiburti vakarienei gryname ore. Prekybos tinklo „Rimi“ atstovai teigia, kad dar anksti slėpti grilių ir primena, jog ant jo gaminamos vakarienės gali būti ne tik gardžios, bet ir taupios.
       2025-08-22 10:25:23

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 tiesiog neatsivalgomi deriniai

Riekė saldutėlio meliono po vakarienės ar kumpio vėrinukai su juo – žanro klasika, kuriai sunku atsispirti. Tačiau šis kvapnus, nebrangus ir sultingas vaisius gali žymiai daugiau – jis akomponuos salotose, suteiks kontrastą žuviai ar virs skaniais desertais, dėl kurių negrauš ir sąžinė.
       2025-01-22 10:13:39

Bulvių plokštainis niekad nepabos – išbandykite 5 naujas padažų idėjas

Be bulvių plokštainio daugelis neįsivaizduoja šaltojo sezono – sotus, pigus patiekalas, regis, sušildo ne tik kūną, bet ir lietuvio sielą. Visgi, bulvių plokštainiui pasigaminti namuose reikia šiek tiek pastangų, todėl taupantys laiką jį perka jau paruoštą parduotuvėse, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2024-09-11 19:37:50

Trečiasis „Lidl Plus“ gimtadienis pirkėjus lepins nuolaidomis

Išskirtinių pasiūlymų ir nuolaidų programėlės „Lidl Plus“ trečiasis gimtadienis tęsiasi! Pirkėjų pamėgta mobilioji programėlė „Lidl Plus“ jau tapo įprasta kiekvieno apsipirkimo dalimi.
       2024-09-06 18:51:49

Bulvės ir mėsa ruošiasi šeštadieniui: „Lidl“ kviečia į cepelinų fiestą!

Nors ruduo jau prasidėjo, vasariška kaitra neskuba trauktis. Vis dėlto, daugelis jau pasiilgo rudeniškos vėsos ir šio sezono mėgstamiausių patiekalų. Tad savaitgalis – puiki proga jaukiai ir gardžiai jais pasidžiaugti artimųjų apsuptyje.
       2024-09-06 18:29:22

Išsiruošusiems į grybų paieškas: ką svarbu atminti pasiklydus miške?

Ruduo į miškus kviečia savo gausiomis gėrybėmis. Grybų, uogų rinkimas – vienas iš didžiausių auksinėmis spalvomis pasidabinusio metų laiko džiaugsmų. Tiesa, išsileidus į grybų ar uogų paieškas, naudinga atminti – miške reikia elgtis atsakingai, o pasiklydus – nepamiršti kelių svarbių dalykų.
       2024-09-02 21:26:04

Turtingas skoniu ir už gerą kainą: rudeniškas troškinys su dešrelėmis

Nors prasidėjus rudeniui vis dar kvepia vasara, namų atsargos pilnėja rudeniškomis sodo ir daržo gėrybėmis. Dažniau į pietų ar vakarienių meniu atgula ir sotesni patiekalai, kuriems įkvėpimo semiamasi ir iš Alpių regiono virtuvės, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
       2024-08-24 16:21:21

Pasigaminkite troškinį, kuris nukels į paprikos gimtinę – Ispaniją

Paprikas į Europą atgabeno Kristupo Kolumbo įgula ir nors šią ekspediciją bei šiuolaikinį europiečio stalą skiria ne vienas šimtmetis, paprikos iki šių dienų vis dar yra vienos populiariausių maisto gamyboje.
       2024-07-07 23:45:16

Vaisiai ir uogos padės labiau už kremus ir papildus – jais praturtinkite mitybą

Pradėkime kiekvieną vasaros dieną ryškiai: geltonos, raudonos, oranžinės spalvos vaisiai ar uogos ne tik kelia nuotaiką, bet ir teikia begalę naudų mūsų organizmui.
       2024-07-07 22:19:43

Skonių kovos – aršesnės nei futbolo: Vokietijos ar Ispanijos virtuvė laimėtų?

Šiandien prasideda UEFA EURO 2024 ketvirtfinalio etapas, kuriame susikaus Ispanija su čempionato šeimininkais vokiečiais. Šios šalys garsios ne tik savo ilgametėmis futbolo tradicijomis bei žvaigždėmis, bet ir nacionalinėmis virtuvėmis.
       2024-05-29 16:21:55

Tiesiai iš Graikijos – kelis kilogramus sveriančios „uogos“: kas tai

Tūkstančiai pirkėjų žino, kad norint apsipirkti pigiai ir kokybiškai, tereikia užsukti į bet kurią „Lidl“ parduotuvę, ir taip – jau aštuonerius metus. Artėjančią vasarą „Lidl“ kviečia pasitikti skanaujant kokybiškus šviežius vaisius ir daržoves.
       2024-05-29 16:09:02

Tėčiai nusipelnė geriausio: jų dienos šventei – gardžiausi grilio kepsniai

Šį savaitgalį švęsdami Tėvo dieną palepinkite juos gardžiausiais grilio kepsniais: tėčiai įvertins gurmanišką sausai brandintos jautienos didkepsnį, o galbūt jų mėgstamiausi – klasikiniai kiaulienos sprandinės šašlykai?
       2024-05-29 15:41:20

2 skaniausios šaltos sriubos: šaltibarščiai ir „konkurentė“

Kai už lango – tikra vasara, šaltibarščiais gaivintis norisi nors ir kasdien. Kavinėse toks įprotis gali gerokai palengvinti kišenę, tačiau gaminant namuose, jais mėgautis galima iki valiai.
       2024-05-25 17:40:34

Šeštadienis – ir gardus, ir pigus: paskanaukite kepsnio ir trešnių deserto

Sakoma, kad šeštadienio popietę, kai saulė – zenite, įsiklausę išgirsite ne tik čirškiančius varnėnus ar pamiškėje trepsiančius šerniukus, bet ir čirškinamus kepsnius, šašlykus bei kitus grilio gardumynus.
       2024-05-25 17:32:00

Grilio skoniai: skirtingi pigūs marinatai atskleis vis kitokį mėsos skonį

Kiauliena yra viena universaliausių mėsų, naudojamų viso pasaulio grilio virtuvėse: nuo tradicinių kepsnių JAV pietuose, kinų kulinarijos „Char Siu“ gabalėlių iki vokiškų „Bratwurst“ dešrelių.
       2024-05-24 16:03:32

„Lidl“ – tikrieji lietuviškų agurkų namai: kodėl agurkai čia – tokie pigūs?

Salotos, sumuštiniai, šaltibarščiai, troškiniai, o ir vieni patys – agurkai – pagardins bet kurį patiekalą, taip pat – ir ledus. Tikrieji vasaros karaliai džiugina kiekvieno Lietuvos gyventojo pietų stalą, o dar labiau pradžiugins lietuviškų trumpavaisių agurkų kaina, kuri šį savaitgalį „Lidl“ parduotuvėse – neįtikėtinai žema.
       2024-05-24 15:52:24

Apie ilgaamžiškumo paslaptis: įvardijo daržovę, kuri prailgins gyvenimą

Šių dienų sveikos gyvensenos dėmesio centre – siekiamybė ilgaamžiškumui, apimant tinkamos mitybos, fizinio aktyvumo ir emocinės sveikatos dermę.
       2024-05-10 17:43:43

Vištienos kepsneliai „Eurovizijos“ vakarui: pirštus apsilaižys visa kompanija

Šeštadienį lauksite svečių „Eurovizijos“ vakarui ir nežinote, ką greitai, skaniai bei pigiai paruošti? Pamarinavę vištienos šlauneles su citrinos žievele, aromatingais kepsneliais mėgausitės vos po pusvalandžio.
       2024-04-29 16:55:36

Nepelnytai primiršta žuvis: vietoje lašišos galite rinktis ją

Nors daugelis upėtakių rūšių aptinkamos laukinėje gamtoje, visame pasaulyje jie taip pat plačiai auginami maistui. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad ši žuvis – tai baltyminis produktas, kuris gali padėti reguliuoti svorį ir skatinti sotumo jausmą.
Daugiau naujų naujienų
       2025-11-07 17:27:33

Kelininkai prie Karmėlavos nutraukė „Telia“ interneto kabelius: ryšys atstatomas

Lapkričio 7 d. popiet Kauno rajone, Ramučių kaime (Plento g. 33), 12:50 val. vykdant su „Telia“ nederintus kelio remonto darbus buvo nutrauktos šviesolaidinio interneto jungtys.
       2025-11-07 10:26:19

Prasidėjęs šildymo sezonas: kaip optimizuoti vartojimą ir sumažinti sąskaitas

Gelstantys lapai, juos nuo medžių plėšiantis vėjas ir iš spintos pagaliau ištrauktas paltas – ne tik šaltojo metų laikotarpio, bet ir prasidėjusio šildymo sezono pranašai. Šis laikotarpis neišvengiamai susijęs ir su didėjančiomis šildymo bei elektros energijos išlaidomis.
       2025-11-07 10:23:38

Bulvių užkandžiai, kurie nustebins svečius bei pravers per šventes

Atvėsus orams ir ilgėjant vakarams, virtuvė vėl tampa jaukumo centru – čia gimsta šilti, paprasti, bet kūrybiški patiekalai. Šį sezoną verta į kasdienius ingredientus pažvelgti naujai: net paprasta bulvė gali virsti išradingu vieno kąsnio užkandžiu, kuris nustebins svečius tiek rudens vakarais, tiek prie šventinio stalo.
       2025-11-07 10:16:20

Elektromobiliai: sparčiausiai plėtrą skatina antrinė elektromobilių rinka

Lietuvos elektromobilių parkas kasmet didėja, tačiau šių transporto priemonių kaina išlieka psichologiniu barjeru spartesnei plėtrai. Nors elektromobilį įpirktų jau kas penktas lietuvis, o naudotą elektrinę transporto priemonę – praktiškai bet kuris vidutines pajamas uždirbantis asmuo.
       2025-11-07 10:12:47

Kaip keičiasi ryšys po vandeniu: nuo rankų ženklų iki sonarinių žinučių

Nardymas yra viena iš nedaugelio veiklų, kur saugumo taisyklės nuo pat pradžių paremtos prielaida, kad pagalba gali būti nepasiekiama. Pasak profesionalaus naro Vyčio Vilko, po vandeniu dažniausiai nėra atsarginio skambučio, ryšio su paviršiumi ar galimybės greitai perduoti informaciją.
       2025-11-07 10:08:04

Neatsargus elgesys su gyvūnais – kelias į baudžiamąją atsakomybę

Kas atsakingas, kai šuo apkandžioja žmogų? Ar užtenka pasakyti „jis pabėgo pats“? O gal teisme svarbiau ne nuosavybės teisė, o faktinis gyvūno laikymas? Pasak advokatų profesinės bendrijos AVOCAD teisininko Domanto Velykio, neatsargus elgesys ar nepakankamas saugumo užtikrinimas gali lemti baudžiamąją atsakomybę.
       2025-11-07 10:05:27

Interneto kokybė: kur statyti maršrutizatorių, kad ryšys veiktų visame name?

Lietuva nuolat patenka tarp šalių, turinčių greičiausią internetą pasaulyje, tačiau kai kurie žmonės šio greičio taip ir nepajunta. Dažnai ne dėl tiekėjo ar technologijų, o dėl kelių smulkmenų.
       2025-11-07 10:03:18

Mama brolį mylėjo labiau

Darbe nuolat stengiasi būti geriausi. Santykiuose ieško įrodymų, kad yra mylimi. Su draugais varžosi net dėl smulkmenų. Taip elgiasi suaugusieji, kurie vis dar jaučiasi antri po brolio ar sesers. Ekspertų teigimu, vaikystėje prasidėjusi konkurencija su broliais ir seserimis niekur nedingsta – ji persikelia į kitas gyvenimo sritis.
       2025-11-07 09:59:40

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 taupūs ir išradingi receptai iš bulvių

Sunku būtų rasti lietuvio virtuvę be bulvių – ši daržovė nuo seno laikoma viena universaliausių, nes tinka tiek kasdieniams, tiek šventiniams patiekalams. Bulvės – itin sočios, įperkamos bei dera su daugybe ingredientų, o tinkamai paruoštos gali virsti visai netikėtais skonio atradimais.
       2025-11-07 09:49:55

Skalbinių psichologija: ką švaros įpročiai sako apie kiekvieną?

Kiekvieno žmogaus namų ruošos taisyklės gali kardinaliai skirtis, tačiau psichologai pastebi, kad susiformavę įpročiai gali atspindėti tam tikrus charakterio bruožus. Net ir skalbimo rutina gali parodyti, kaip žmogus jaučiasi ar koks jo santykis su kitais.
       2025-11-07 09:46:04

7 klaidos, kurias daro lietuviai, pirkdami naudotą automobilį. Kaip jų išvengti?

„Buvęs vieno savininko – vokiečio pensininko“, „Tiesiog reikia truputį meilės ir bus kaip naujas“, „Už tokią kainą geresnio nerasit“ – tokias frazes, anot „Autogido“ atstovo Tautvydo Stasiulio, bent kartą yra girdėjęs kiekvienas, ieškojęs naudoto automobilio.
       2025-11-07 09:38:52

Sukčiai atranda naują nišą – elektromobilių įkrovimo stoteles

Nuo vagystės iš vieno garsiausių pasaulio muziejų Paryžiuje iki vis dar veikiančio telefoninio sukčiavimo – sukčių išradingumui ribų nėra. Europoje jie atranda dar vieną nišą – elektromobilių įkrovimo stoteles.
       2025-11-05 14:29:04

LRT auditas nustatė sistemines dirbančiųjų socialinių garantijų rizikas

- Nustatytos dirbančiųjų socialinių garantijų rizikos, nėra aiškiai reglamentuoti darbuotojų atrankos, darbo užmokesčio ir autorinių sutarčių taikymo principai. - Per dideli kartojimai LRT plius programoje, kurie kelia rizikas turinio įvairovei.
       2025-11-05 14:23:52

Vienas rytinis įprotis, kurį pamiršta dauguma, gali pakeisti jūsų virškinimą

Dauguma lietuvių ryte skuba – į darbą, į mokyklą, į gyvenimą. Kava, telefono peržvalga, ir dažnai tik greitas sumuštinis. Tačiau gydytojai primena: būtent rytinė rutina dažnai nulemia, kaip veiks mūsų virškinimo sistema likusią dienos dalį.
       2025-11-05 14:20:06

Į pensiją išeitų jau šiandien, jei turėtų didesnę nei 300 tūkst. eurų pagalvę

Kas ketvirtas Lietuvos darbingo amžiaus gyventojas sau leistų išeiti į pensiją, jei turėtų papildomai sukaupęs daugiau nei 300 tūkst. eurų. Per metus norinčių turėti didesnę sukauptą sumą skaičius išaugo, rodo „Swedbank“ inicijuotas nuomonės tyrimas.
       2025-11-05 14:16:49

Vaistai nuo temperatūros: ką būtina žinoti, kad nepakenktumėte sveikatai?

Pakilusią kūno temperatūrą esame patyrę beveik visi – tai dažnas peršalimo ar infekcinių ligų simptomas. Vos tik termometras parodo aukštesnius skaičius, daugelis skuba ieškoti vaistų namų vaistinėlėje.
       2025-11-05 14:06:41

Elektriniai paspirtukai rudenį: sezoninių apribojimų nėra, tačiau ar saugu?

Elektrinių paspirtukų populiarumas Lietuvoje neslopsta, tačiau kartu su šia tendencija nemažėja ir nelaimingų atsitikimų bei patiriamų traumų skaičius. Švelnus ruduo prailgina mikrojudumo priemonių sezoną, nes priešingai nei automobiliams, jų naudojimui nėra taikomi sezoniniai ribojimai.
       2025-11-05 14:04:21

Keičiasi naujiems „Enefit“ elektros planams taikomas mėnesinis mokestis

Žaliųjų energijos sprendimų bendrovė „Enefit“ nuo lapkričio 5 d. naujoms elektros tiekimo sutartims taikys didesnius fiksuotus mėnesinius mokesčius. Pasak įmonės atstovų, sprendimas priimtas įvertinus jau kurį laiką pasikeitusias rinkos sąlygas.
       2025-11-05 14:00:13

Telefoniniams sukčiams – galas? Operatoriai blokuos daugiau suklastotų skambučių

Atsilieptas sukčių skambutis gali baigtis dideliais finansiniais nuostoliais arba nutekintais asmens duomenimis. Startavo vieninga apgaulingų skambučių blokavimo sistema: mobiliojo ryšio lyderė „Tele2“ kartu su kitais operatoriais dabar dar efektyviau stabdys skambučius iš suklastotų numerių.
       2025-11-05 13:56:36

Trumpa pranešimų gaviklių sėkmės istorija – viską pakeitė vienas įrenginys

„Kodas raudona, palata 127“ – gydytojas perskaito žinutę siaurame pranešimų gaviklio ekrane ir pasileidžia bėgti ilgu ligoninės koridoriumi pas pacientą. Tai įprasta scena iš bet kurio populiaraus 2000-ųjų serialo ar filmo apie medikus.
       2025-11-05 13:52:14

Naujas „Facebook“ veidas: kaip pasiruošti pokyčiams?

Įrašų srautas, kurį matote savo „Facebook“ ir „Instagram“ paskyrose, netrukus ims keistis akyse. „Meta“ ruošiasi pripildyti jį dirbtinio intelekto (DI) sukurtais vaizdais ir vaizdo įrašais, pasitelkusi partnerystę su viena pažangiausių vaizdų generavimo platformų – „Midjourney“.
       2025-11-05 13:49:41

Estų ekonomistas apie ateinančius metus: Lietuva turi akivaizdžių pranašumų

Pasaulis sparčiai keičiasi: atrodo, rusijos grėsmė Europoje darosi vis ryškesnė, atsirado didžiulis noras tapti nepriklausomiems ne tik nuo Kinijos, bet ir nuo JAV, visas pasaulis neria į dirbtinio intelekto rinką.
       2025-11-05 13:42:19

S. Mačiulskytė apie Parkinsono ligą: „Mano mokslo kompasas – asmeninė patirtis“

Kartais gyvenimas pats pakoreguoja profesinį kelią, o jo kryptimi tampa skaudi asmeninė patirtis. Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkės doc. dr. Sonatos Mačiulskytės profesinis kelias tęsiasi tris dešimtmečius.
       2025-10-31 15:05:08

Nuo lauko – iki bandelės: kaip grūdai iš ūkių atsiduria pasaulinėje rinkoje?

Atsižvelgiant į klimato situaciją, kasmet Lietuvoje užauginama apie 7–8 mln. tonų javų, daugiausia – kviečių, kurių maždaug 70 proc. yra eksportuojama į užsienio šalis. Tačiau tam, kad šie grūdai iš elevatorių Lietuvoje išvyktų į kitas valstybes, reikia atlikti nemažai veiksmų.
       2025-10-31 14:59:08

3 receptai su jūriniu ešeriu, kurie nustebins net tuos, kurie nemėgsta žuvies

Vėlinių savaitgalį lietuviai dažnai planuoja ne tik išvykti į kapus, bet ir susitikti su šeima. Susibūrimų centre – bendri pietūs, skirti prisiminti tuos, kurie išėjo ir pasidžiaugti tais, kurie yra šalia.
       2025-10-31 14:56:04

„filmai.in“ bando grįžti – šįkart naujais pavadinimais, įspėjami vartotojai

Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) užblokavo tris naujas piratinės svetainės filmai.in kopijas – zeromovies.top, filmai19.vip ir filmai100.vip. Nors pirminė svetainė buvo užblokuota dar 2019 m., jos kopijos internete vis atgimsta naujais adresais.
       2025-10-31 14:51:58

Finansinė realybė palikus tėvų namus: ką turi žinoti kiekvienas pirmakursis?

Iki šiol namuose viskas buvo paprasta – šaldytuve laukia maistas, spintoje – išskalbtos kojinės, o sąskaitas tvarkydavo tėvai. Bet staiga namų durys užsidarė ir prasidėjo pirmasis savarankiško gyvenimo puslapis – su nuoma, sąskaitomis, maisto pirkimu ir ta nauja realybe, kurioje šampūnas ir tualetinis popierius kainuoja tavo pinigus.
       2025-10-31 14:47:52

Dėmesio centre moliūgas: šie negirdėti receptai leis atrasti daržovę iš naujo

Moliūgas – tikra rudens sezono ir Helovino vakarėlių ikona. Juo gardinami gėrimai, puošiami namai, o virtuvėje jis tampa pagrindiniu šaltojo sezono ingredientu. Nuo kvapnaus „pumpkin spice latte“ iki šiltos sriubos ar kepinio – ši daržovė yra itin universali.
       2025-10-31 14:45:21

Po traumos – ilgos eilės, o jėgų reikia dabar: kaip gauti reabilitaciją?

Reabilitacija – ne prabanga, o būtina sveikimo proceso dalis. Po operacijos ar traumos būtent šis etapas lemia, kaip greitai pacientas atgaus jėgas ir galės kokybiškai judėti.
       2025-10-30 14:50:25

Rudens sezonas: ką verta žinoti apie grožio rutiną ir makiažo tendencijas?

Rudenį ateina metas, kai galime dažniau stabtelėti ir pasirūpinti savimi. Šiuo laikotarpiu verta pagalvoti ne tik apie organizmo stiprinimą, bet ir skirti dėmesio odai bei plaukams, kuriems įtaką daro vėsesni orai ir prasidėjęs šildymo sezonas.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.