- Ką apie pinigus byloja liaudies išmintis ir ką sako ekspertai?
- Besaikės saulės vonios – kelias į melanomą: deginimąsi reikėtų pamiršti.
- Įspėjo naudojančius „Skype“ – turite mažai laiko pereiti prie kitos programėlės.
- Lošimų reklamai – stop ženklas: kas pasikeis ir kodėl tai svarbu?
- Ar darbdavys turi teisę naudoti darbuotojo atvaizdą reklamuojant paslaugas?
- Būsto kainos ir vėl gali kilti: ką daryti laukiantiems dar mažesnių palūkanų?
- Kodėl kartojame tėvų klaidas, nors pažadame sau būti kitokie?
- Odai, širdžiai ir energijai palankiausi vaisiai: kuriuos rinktis ir kodėl?
- Atostogos svetur: dažna klaida, dėl kurios permokate atsiskaitydami kortele.
- Apie perdegimo prevenciją: poilsis turi būti tikras, o ne apsimestinis.
- LRT vadovė: dėl finansavimo keitimo su mumis visiškai nebuvo pasitarta.
- LRT žada skųsti teismo sprendimą dėl atmesto ieškinio Telecentrui.
- LRT: keičiamas finansavimo modelis neturi kenkti transliuotojo misijai.
- Televizorių evoliucija: nuo pirmųjų iki šiuolaikinių išmaniųjų ekranų.
- JK ministrė įsipareigoja palaikyti antžeminę televiziją iki 2034 metų.
- Blokuojami 23 IP adresai, kuriais pasiekiama Kremliaus propaganda.
- „Netflix“ vadovas prognozuoja televizijos mirtį: ar tikrai jai liko 5-10 metų?
- Išplėsta TVP kuriamų TV programų retransliavimo Lietuvoje aprėptis.
- Perjungus dažnius kai kur pagerėjo eterinės televizijos signalų skverbtis.
- Vilniuje, Molėtuose ir Šalčininkuose keičiami televizijos dažniai.
- Verta suklusti perkantiems internetu: 900 kenkėjiškų svetainių apsimeta „Amazon“.
- Visame pasaulyje pastebėta sutrikusi „YouTube“ veikla: kodėl nebeveiks.
- Įspėjo tuos, kurie naršo „Incognito“ režimu: ne toks privatus, kaip atrodo.
- Kodėl latviai aplenkė lietuvius lenktynėse dėl 5G?
- Dokumentai – neišeinant iš namų. Ar tai įmanoma statybų versle?
- Kodėl lietuviai piratauja?
- „Tele2“ ekspertas ragina atsinaujinti operacinę sistemą – į ją nusitaikė sukčiai.
- Startuolių indekse Vilnius – pirmasis Europoje kibernetinio saugumo srityje.
- Monitorius - pagrindinis dalykas, norint įsigyti kompiuterį.
- Išmaniųjų įrenginių kovos: ar planšetė gali atstoti kompiuterį?
- „Dell“ pristatė naują biudžetinės klasės žaidimų kompiuterį.
- Lietuvos laukus jau pjauna autonominiai kombainai: kodėl?
- Technologijų tendencijos: kokie metai laukia IT sektoriaus 2024-iais.
- Kaip dirbtinis intelektas gali pakeisti mums svarbiausią sritį – mediciną?
- Lauko apšvietimo nauda ir kaip jį pasirinkti?
- Kaip atrodys internetas: holografinis ir trinantis ribas su realybe.
- Plaukų šalinimas lazeriu: ką reikia žinoti?
- Dirbtinio intelekto tendencijos: ko tikėtis 2021?
- Kada 5G sulauksime Lietuvoje: triukšmo daug, pritaikomumas – negreitai.
- 6 netikėčiausios dirbtinio intelekto naujienos.
- 67 metų IT specialistė griauna mitus apie Lietuvos IT rinką.
- LED televizoriai.
- Kaip išsirinkti geriausią garso kolonėlę? Ekspertas pataria nedaryti 1 klaidos.
- Vaikiški šviesos projektoriai: ką naudinga žinoti prieš įsigyjant?
- Kaip patobulinti vyrišką įvaizdį namų sąlygomis?
- Efektyviam ir lengvesniam darbui – foto priedai.
- Praūžė hakatonas „Maker Fest” – kokie įspūdingiausi kūriniai apdovanoti?
- Fabien Lédé: Mano tikslas – sukurti gyvą erdvę ir nuostabą žiūrovams.
- LNDT ruošiasi į užsienio gastroles Atėnuose, Briuselyje, Torunėje ir Rakverėje.
- Skelbiami „Auksinių scenos kryžių“ nominantai.
- Nepraleiskite knygų naujienų.
- Skelbiami „Auksinių scenos kryžių“ nominantai.
- Teatras, ieškantis naujovių ir atgaivinantis klasiką.
- Rekonstruojamame teatre pristatytos 81 sezono premjeros.
- Lėtai nepavyko – šokusi paklausa Vilniuje pralenkė 2021 m. vidurkį.
- Interjero dizainas: Kaip įsirengti svetainę?
- Ką daryti norint išlaikyti savo nekilnojamojo turto vertę.
- Įsigaliojo vienas svarbiausių Statybos įstatymo pakeitimų. Ką svarbu žinoti?
- Nauji langai jaukiems namams.
- Kaip nepasiklysti unitazų įvairovėje?
- Patarimai, kaip atnaujinti namus: atrodys, lyg prasisuko dizainerė.
- Vaikų kambario lentynos: kaip pasirinkti tinkamą lentyną?
- Dirbtinės žolės pliusai ir minusai.
- Kaip sukurti privatumą atviros erdvės biuruose.
- Dalis naujų televizorių turi galimybę priimti palydovines programas, nes turi įmontuotą DVB-S2 standarto imtuvą. Tokiu atveju priedėlis nereikalingas. Jei domina tokia galimybė, paprašykite pardavėjo paaiškinti, kurie televizoriai tam tiktų.
- Reikia imtuvo ar televizoriaus DVB-T žiūrėjimui, bet nežinote kurį pasirinkti: DVB-T ar DVB-T2. Geriau imkite DVB-T2. Toks tinka ir DVB-T ir DVB-T2 standarto signalams priimti. DVB-T imtuvas tinka tik DVB-T signalų priėmimui. Lietuvoje šiuo metu veiks bet kuris iš jų. Bet būkite atsargūs - kai kurie užsienyje parduodami senesni DVB-T imtuvai priima tik MPEG-2 signalus. Lietuvoje TV programų siuntimas vykdomas MPEG-4. Kitaip vadinamu H.264 standartu.
- Jei dar tik planuojate pirkti priedėlį palydovinei televizijai, tai pirmiausiai įsitikinkite ar Jūsų televizorius gali rodyti aukštos raiškos televizijos programas (HDTV). Jei taip - rinkitės priedėlį, kuris tiks HDTV DVB-S2 standartui. Pagrindinis šių įrenginių požymis, kad jie tai gali - HDMI jungtis.
Daugiau patarimų
- Kai ereliai tyli, papūgos plepa.
- Žmonių išmintingumas proporcingas ne jų patirčiai, o sugebėjimui jos įgyti.
- Visi, kurie skaito per daug ir naudoja savo smegenis per mažai, nelabai moka savarankiškai mąstyti.
- Angelai auga tik kvailių prieglobsty.
- Mes lengvai pamirštame savo klaidas, kai jos žinomos tik mums vieniems.
Gurmaniški nuotykiai: 10 patiekalų, kuriuos turite paragauti keliaujant
2025-02-14 10:58:53Naujus kraštus smagu pažinti ne tik lankant istorinius ir kultūrinius objektus, grožintis užburiančiais gamtovaizdžiais, bet ir ragaujant vietinės virtuvės patiekalų, tokių kaip graikiškas suvlakis (orig. souvlaki), sicilietiški arančinai (orig. arancini), portugališki pyragėliai su kremu (orig. pastel de Nata) ar turkiškas lukumas (orig. luqma).
Nuotraukos šaltinis: Photocamera.click
Kulinarinis turizmas – ne vienam tampa papildoma motyvacija leistis į kelionių nuotykius.
Lietuviškos virtuvės mylėtojai savo maršrutus taip pat derina tokiu būdu, kad keliaudami aplankytų rekomenduojamus restoranus ar paskanautų gėrybių, kuriomis didžiuojasi vietos gyventojai. Tad keliaudami atostogų, nepraleiskite progos paragauti patiekalų, kuriuos vėliau galėsite drąsiai išbandyti grįžę namo.
Rinkdamiesi kryptį ir svarstydami apie veiklas bei pramogas joje, keliautojai nori ne tik pažinti pasirinktos šalies gamtą, istoriją bei kultūrą, bet ir atrasti vietinės virtuvės įdomybes, pasisemti įkvėpimo gastronominiams eksperimentams. Lietuvių keliautojus traukia autentiški patiekalai, jų skoniai bei galimybė iš arčiau susipažinti su vietinio maisto gaminimo tradicijomis, produktų įvairove bei kultūriniais ypatumais.
„Vietinių virtuvių atradimas dažnam tampa reikšminga ir itin malonia kelionės dalimi, kai lankomą šalį ir net konkretų miestą pažįstame būtent per maistą, gastronominę kultūrą, tam tikras tradicijas. Keliautojai atostogų metu linkę ne tik ragauti tradicinius patiekalus, lankyti rekomenduojamus restoranus, bet ir susipažinti su jų gaminimo procesu. Jie taip pat noriai lankosi vietiniuose turgeliuose, kur gali pamatyti ir paragauti išskirtinių produktų“, – sako „Novaturo“ komunikacijos vadovė Miglė Bielinytė.
Dažnai kelionėse išbandyti skoniai įkvepia eksperimentams ir grįžus namo – draugų ar šeimos vakarienės, naujų receptų išbandymas kartu ar istorijos apie ragautus skonius tampa smagiu patirties pasidalijimu: „Tokie susibūrimai ar vakarienės neretai tampa ir savotišku prisiminimų vakaru, leidžiančiu dar kartą išgyventi kelionės įspūdžius bei visiems artimiau susipažinti su įvairių šalių kulinarinėmis tradicijomis. Norą pasinerti į gastronomines patirtis skatina ir iš esmės augantis dėmesys maisto kultūrai Lietuvoje – žmonės domisi kokybiška virtuve, seka tendencijas, lankosi „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose restoranuose.“
Maistas – neatsiejama kultūros dalis
Restorano „Vila Komoda“, kuris buvo įtrauktas į prestižinį gurmanų bei restoraninio turizmo gidą „Michelin“, įkūrėja Karolina Vičiūtė-Venckienė įsitikinusi, jog žmogus tikrai gyvena ir pažįsta pasaulį tik tuomet, kai turi galimybę patirti kitų kultūrų meną, muziką ir maistą: „Pavyzdžiui, vienose kultūrose valgoma rankomis, kitose po pietų jau negeriama kava su pienu. Koks istorinis ir emocinis kontekstas tai nulemia? Man tai be galo įdomi tema, padedanti geriau suprasti kiekvienos šalies ideologiją.“
Nors ne kartą yra keliavusi į skirtingas šalis, kai pagrindinis dėmuo – norimas paragauti maistas, restoranų konsultantė puikiai prisimena pirmąją savo pasaulietiško maisto pažinimo patirtį: „Londone teko gyventi su skirtingų kultūrų žmonėmis, o viena indė mums suorganizavo vakarą tradiciniame indų restorane. Ji pristatė, kaip teisingai užsisakyti karį, šalia jo derančias agurkų salotas, duoną, ryžius. Parodė, ką valgyti rankomis, kaip plėšyti duoną. Labai rekomenduoju šią praktiką taikyti tiek keliaujant, tiek su užsienio svečiais bendraujant savo šalyje.“
Graikiškasis suvlakis su jogurtiniu dzadzikiu
Graikijos gastronomijoje pagrindinis dėmesys skiriamas alyvuogėms, žuviai, daržovėms ir nedžiovintiems prieskoniams. Senovės graikų maisto gaminimo metodai bei ingredientai išliko iki šių dienų, o vienas iš labiausiai mėgstamų patiekalų, kurį keliautojai paragauja atvykę į šią šalį, yra suvlakis. Šis pavadinimas kilęs iš žodžio „souvla“, reiškiančio iešmą, o jo paragauti galite net gatvėje. Suvlakis yra mažais kubeliais supjaustyta mėsa ar žuvis, suverta ant bambukinių iešmelių ir kepta ant atviros ugnies.
Keliaudami po Graikiją, turistai gali mėgautis suvlakiais, suvyniotais į minkštą pitos duoną su šviežiais pomidorais, svogūnais bei gaiviu dzadzikio (orig. tzatziki) padažu, kuris gaminamas iš jogurto, agurkų bei česnakų. Nors tradiciškai šiam patiekalui naudojama kiauliena, suvlakiai gaminami ir su vištiena, ėriena ar net malta jautiena. Sakoma, kad suvlakis simbolizuoja graikų svetingumą bei bendravimo džiaugsmą, todėl jis neabejotinai praturtins jūsų kelionę bei dovanos naujas pažintis prie stalo.
Sicilietiškų skonių simfonija: arančinai
Italija žavi ne tik įspūdinga architektūra, bet ir turtingomis gastronominėmis tradicijomis, todėl ji laikoma vienu iš pasaulio kulinarinių centrų. Sicilija išsiskiria unikaliomis skonių kombinacijomis ir išskirtiniais ingredientais, kurie harmoningai sujungia Viduržemio jūros regiono kultūrų, arabų, graikų bei ispanų įtakos elementus.
Vienas iš populiariausių Sicilijos delikatesų yra arančinai – traškūs ryžių rutuliukai, kurių viduje slepiasi įvairiausi skoniai. Jie dažniausiai yra apvalūs arba kūgio formos, o traškus išorinis sluoksnis, prisotintas aromatingais prieskoniais, slepia skoniais turtingus įdarus. Arančinai gali būti su mocarela, vytinta mėsa arba žaliaisiais žirneliais – nepraleiskite progos paragauti šio pajūrio lobio, kuris tikrai prisidės prie jūsų kelionės prisiminimų.
Nuo ispaniško bendravimo neatsiejamos tapos
Romėnai, maurai, o vėliau ir kitos tautos paliko savo pėdsakus, suteikdamos ispaniškam maistui unikalų charakterį. Viena ryškiausių šio krašto gastronominių tradicijų – tapos (orig. tapas). Šios nedidelės užkandėlės idealiai tinka dalinimuisi su draugais ar šeima, nes, kaip gerai žinome, socializacija yra neatsiejama ispanų kultūros dalis. Turistams tapos tampa ne tik tradiciniu maistu, bet ir kultūrine patirtimi, leidžiančia pajusti Ispanijos dvasią ir bendruomeniškumą.
Ant šių pietiečių stalo rasime ir kitų patiekalų: keptų bulvių su aštriu padažu (orig. patata bravas), mėsos kukulių (orig. albondigas), marinuotų ančiuvių (orig. boquerones), keptų bei sūdytų žaliųjų paprikų (orig. pimientos de Padrón), kurios ne tik traukia akį, bet ir kelia apetitą. Be to, keliautojai linkę mėgautis ir ilgesnėmis vakarienėmis, kurios tradiciškai prasideda tapomis, o baigiasi desertu – čiuromis (orig. churros).
Širdį saldinantis lukumas Turkijoje
Turkijos virtuvėje galima rasti Osmanų imperijos šaknis, kuriose – ryškūs prieskoniai, įvairūs įdarai ir gausybė saldumynų. Svarbiausi maisto kultūros aspektai apima šviežių ingredientų naudojimą bei neblėstančią meilę desertams. Vienas iš labiausiai atpažįstamų ir Turkijos miestų gatvėse sutinkamų saldumynų yra lukumas – tai tradicinis saldumynas, gaminamas iš krakmolo, cukraus ir įvairių priedų.
Pasak M. Bielinytės, bendrai Turkija garsėja aukšta maisto kokybe ir įspūdinga jo įvairove: „Daugelis poilsiautojų taip pat vertina puikią kokybę garantuojančius viešbučių restoranus, siūlančius itin gausų asortimentą ir atsižvelgiančius į vyraujančias kulinarines tendencijas, tokiu būdu vis pasiūlant ir įdomių naujienų. Šios šalies virtuvė leidžia mėgautis tiek autentiškais vietiniais valgiais, tiek tarptautinės virtuvės patiekalais, todėl kiekvienas keliautojas gali atrasti sau tinkamus skonius.“
Kavos pertraukėlė Portugalijoje: pyragėliai su kremu
Manoma, kad portugališkus skanėstus, dar vadinamus Belemo pyragėliais (pastel de Belém), sukūrė vienuoliai, ieškodami būdų panaudoti kiaušinių trynius. Pyragėlių skonis stebina kreminiu švelnumu, karamelizuota plutele ir traškiais sluoksniai – dažniausiai jie valgomi ryte su stipria portugališka kava.
Norintys pajusti autentišką skonį turėtų apsilankyti garsioje konditerijos parduotuvėje „Belemo konditerijos gaminiai“ (orig. Pastéis de Belém), kuri yra vos už kelių minučių kelio pėsčiomis nuo Šv. Jeronimo vienuolyno Lisabonoje. Paragavę kartą šio saldėsio, negalėsite pradėti atostogų ryto su jokiu kitu desertu, o draugams bus įdomu išgirsti šio aromatingo pyragėlio istoriją bei jūsų įspūdžius iš Portugalijos.
Prancūzija ir jos legendinis Burgundiškas troškinys
Prancūzijos gastronomija, garsėjanti savo turtingu paveldu, yra tikra kulinarinio meno šalis. Vienas išskirtiniausių patiekalų yra burgundiškas troškinys – jautienos burginjonas (orig. bœuf bourguignon). Šis patiekalas ne tik džiugina keliautojų gomurį, bet ir leidžia pažinti Prancūzijos kulinarinę kultūrą bei regiono tradicijas.
Tiems, kurie nėra raudonos mėsos gerbėjai, yra puiki alternatyva – prancūziškas vištienos troškinys „Gaidys vyne“ (orig. coq au vin) – jame vietoje jautienos patiekiama vištiena. Šis patiekalas taip pat gaminamas su raudonuoju vynu ir yra puikus pavyzdys, kaip paprasti ingredientai gali nustebinti savo skoniu. Pažintinių kelionių metu keliautojai turi galimybę paragauti ne tik šių, bet ir daugybės kitų patiekalų autentiškose vietose, kurioms gauna patyrusių gidų rekomendacijų.

Bulvių plokštainis niekad nepabos – išbandykite 5 naujas padažų idėjas
Be bulvių plokštainio daugelis neįsivaizduoja šaltojo sezono – sotus, pigus patiekalas, regis, sušildo ne tik kūną, bet ir lietuvio sielą. Visgi, bulvių plokštainiui pasigaminti namuose reikia šiek tiek pastangų, todėl taupantys laiką jį perka jau paruoštą parduotuvėse, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.Trečiasis „Lidl Plus“ gimtadienis pirkėjus lepins nuolaidomis
Išskirtinių pasiūlymų ir nuolaidų programėlės „Lidl Plus“ trečiasis gimtadienis tęsiasi! Pirkėjų pamėgta mobilioji programėlė „Lidl Plus“ jau tapo įprasta kiekvieno apsipirkimo dalimi.Bulvės ir mėsa ruošiasi šeštadieniui: „Lidl“ kviečia į cepelinų fiestą!
Nors ruduo jau prasidėjo, vasariška kaitra neskuba trauktis. Vis dėlto, daugelis jau pasiilgo rudeniškos vėsos ir šio sezono mėgstamiausių patiekalų. Tad savaitgalis – puiki proga jaukiai ir gardžiai jais pasidžiaugti artimųjų apsuptyje.Išsiruošusiems į grybų paieškas: ką svarbu atminti pasiklydus miške?
Ruduo į miškus kviečia savo gausiomis gėrybėmis. Grybų, uogų rinkimas – vienas iš didžiausių auksinėmis spalvomis pasidabinusio metų laiko džiaugsmų. Tiesa, išsileidus į grybų ar uogų paieškas, naudinga atminti – miške reikia elgtis atsakingai, o pasiklydus – nepamiršti kelių svarbių dalykų.Turtingas skoniu ir už gerą kainą: rudeniškas troškinys su dešrelėmis
Nors prasidėjus rudeniui vis dar kvepia vasara, namų atsargos pilnėja rudeniškomis sodo ir daržo gėrybėmis. Dažniau į pietų ar vakarienių meniu atgula ir sotesni patiekalai, kuriems įkvėpimo semiamasi ir iš Alpių regiono virtuvės, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.Pasigaminkite troškinį, kuris nukels į paprikos gimtinę – Ispaniją
Paprikas į Europą atgabeno Kristupo Kolumbo įgula ir nors šią ekspediciją bei šiuolaikinį europiečio stalą skiria ne vienas šimtmetis, paprikos iki šių dienų vis dar yra vienos populiariausių maisto gamyboje.Vaisiai ir uogos padės labiau už kremus ir papildus – jais praturtinkite mitybą
Pradėkime kiekvieną vasaros dieną ryškiai: geltonos, raudonos, oranžinės spalvos vaisiai ar uogos ne tik kelia nuotaiką, bet ir teikia begalę naudų mūsų organizmui.Nauji vėjai lietuvių vaisių topuose: ką skanaus ir sveiko pasigaminti?
Žiema kvepėte kvepia mandarinais, bananams lietuviai jaučia ypatingą meilę, o obuoliai – neatsiejama dažno mitybos dalis. Tačiau Lietuvos pirkėjai dairosi įvairovės vaisių skyriuose, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.Sezonas trumpas, tad skanaukite trešnes: naudingos skaidulomis ir vitaminu C
Prasidėjo neilgai truksiantis saldžiųjų trešnių sezonas, tad nepamirškite paskanauti šių tamsiai raudonų uogų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad esminių skirtumų tarp trešnių ir lietuviškuose soduose augančių vyšnių nėra.Pietūs už kelis eurus: paprasti būdai, kaip kruasanus paversti rimtu patiekalu
Ieškote pigių ir paprastai pagaminamų pietų idėjų? Išbandykite įvairiausiais būdais ruoštus kruasanus. Jie puikiai dera su daržovėmis, maistingomis paukštienos salotomis, mėsos kukuliais, o jeigu norisi įmantriau – krevetėmis.Valgomos gėlės – artišokai: riešutų skonį primenantys artišokų padažai
Rudeninis artišokų derlius iš saulėtosios Italijos pasiekė parduotuvių lentynas. Artišokas – italų virtuvės pasididžiavimas ir nors mūsų šalyje vis dar atrodo egzotiškai, jie jau turi lojalių mėgėjų.Pusryčiai su kruasanais: 3 paprasti receptai kasdienai ir ypatingoms progoms
Švelnaus skonio sviestiniai rageliai kruasanai lengvai pasiduoda tiek sūrioms, tiek saldžioms interpretacijoms, todėl puikiai tinka pusryčiams. Mėgstantys pikantiškesnio skonio pusryčius kruasanus gali derinti su kiaušiniais, kumpiu, daržovėmis, sūriais.Daržovių konservavimo taisyklės: kaip gaminti, kur laikyti ir kiek vartoti?
Prasidėjus gausiam daržovių derliui daugelis ne tik mėgaujasi šviežiomis gėrybėmis, bet ir dalį jų šaldo, džiovina arba marinuoja. Konservuotos daržovės tikrai pravers atšalus orams, be to, padės sutaupyti.3 receptai su bananais, kuriais verta pasilepinti savaitgalį
Bananiniai keksiukai, bananų tortas ar duona – desertai, kuriuose puikiai atskleidžiamas šio, daugelio pamėgto, vaisiaus skonis. Visgi, bananas yra pakankamai universalus vaisius – įmantresnius derinius mėgstantys gurmanai juos derina net prie mėsos ar žuvies, o kartais ir marinuoja.Kruasano dienos proga: netikėti faktai ir 3 užkeptų kruasanų receptai
Nuo prancūziškų pusryčių neatsiejami kruasanai net viduržiemį padeda sukurti jaukią ir romantišką nuotaiką. Burnoje tirpstantis sviestinis ragelis taip išpopuliarėjo visame pasaulyje, kad sausio 30-ąją net švenčiama tarptautinė kruasano diena.Grybai: kaip atpažinti valgomus grybus ir trys auksinės grybautojo taisyklės
Įsibėgėjus grybavimo sezonui, į miškus traukia vis daugiau lietuvių, tačiau net ir labiausiai patyrę grybautojai gali susidurti su problemomis atpažįstant grybus.Užsisakome maisto į namus: ar šis sprendimas gali būti tvarus?
Šiandien užsisakyti maisto išsinešimui ar tiesiai į namus - įprasta ir vis dažniau naudojama praktika. Juk maistas yra didelis malonumas, o būtent tokios maisto pristatymo paslaugos leidžia pasilepinti.5 maisto produktai, kurie padės kovoje su stresu ir nerimu
Lėtinis stresas ar ilgalaikis nerimas gali turėti tiesioginės įtakos ne tik kasdieniam mūsų gyvenimui, bet ir sveikatos būklei. Vienas iš būdų, padedančių valdyti stresą – tinkamos mitybos pasirinkimas.Patarimai, padėsiantys daržoves, vaisius ir mėsą išlaikyti šviežius kuo ilgiau
Karantino metu daugelis atidžiau planuojame savo pirkinių sąrašą, į parduotuvę einame kartą per savaitę ar rečiau ir vienu ypu stengiamės apsipirkti ilgesniam laikui. Namo parsineštus produktus dedame ten, kur įpratę – į šaldytuvą, šaldiklį ar spinteles.Praėjusiais metais lietuviai labiausiai pirko vyną – kodėl?
Valstybinei mokesčių inspekcijai paskelbus praėjusių metų alkoholio produktų realizavimo duomenis, akivaizdžiai matyti, kad galutinėje lentelėje karaliauja vynas. Jo pardavimai per 2019 m. išaugo net 18 proc.5 priežastys, kurios įtikins valgyti daugiau avokadų
Nors greitas gyvenimo tempas apsunkina galimybę į savo racioną įtraukti maistingų produktų, prekybos tinklo „Iki“ ekspertai išskiria svarbiausias avokadų savybes, kurios įtikins rinktis šį vaisių net labiausiai neturinčius laiko sveikai mitybai.Ką apie pinigus byloja liaudies išmintis ir ką sako ekspertai?
Apie pinigus egzistuoja daugybė patarlių ir posakių, kurie yra įsitvirtinę giliai mūsų sąmonėje. Turbūt kiekvienas yra girdėjęs posakius „laikas – pinigai“, „šykštus moka du kartus“ ir daugelį kitų.Besaikės saulės vonios – kelias į melanomą: deginimąsi reikėtų pamiršti
Nors melanoma tarp vyrų yra trečias pagal paplitimą vėžys, o tarp moterų – antras, į saulės spindulius neretai numojame ranka. Dažnas ne tik neskuba teptis apsauginėmis priemonėmis, bet ir ilgiausiai deginasi, tepasi įdegį stiprinančiais aliejais.Įspėjo naudojančius „Skype“ – turite mažai laiko pereiti prie kitos programėlės
Gegužės 5 d. viena pirmųjų vaizdo skambučių ir susirašinėjimo programėlių – „Skype“ bus išjungta visiems laikams. „Microsoft“ oficialiai nutraukia programos veikimą ir ragina žmones pereiti prie kitų nemokamų sprendimų.Lošimų reklamai – stop ženklas: kas pasikeis ir kodėl tai svarbu?
Praeitų metų pabaigoje Seimas žengė ryžtingą žingsnį – pritarė reikšmingiems Azartinių lošimų įstatymo pakeitimams, kurie jau nuo 2025 m. liepos 1 d. iš esmės pakeis lošimų reklamos taisykles Lietuvoje.Ar darbdavys turi teisę naudoti darbuotojo atvaizdą reklamuojant paslaugas?
Šių dienų socialinių tinklų tendencijos - verslininkai vis dažniau į parduodamų prekių ir paslaugų reklamas įtraukia savo darbuotojus. Šios tendencijos šalutinis efektas – nutraukus darbo sutartį, darbuotojai įprastai nenori, kad jis pats ir jo atvaizdas būtų siejamas su konkrečia įmone ir jos produktais.Būsto kainos ir vėl gali kilti: ką daryti laukiantiems dar mažesnių palūkanų?
Europos Centrinis Bankas šiais metais jau ne kartą mažino bazinę palūkanų normą, o naujausių žinių dėl pokyčių turėtume sulaukti jau balandžio 17 dieną. Planuojančius būsto paskolą tai skatina viltis, kad ši data reikš dar vieną palūkanų normos sumažėjimą.Kodėl kartojame tėvų klaidas, nors pažadame sau būti kitokie?
Ar pagaunate save sakant ar darant tai, ką sakydavo ar darydavo jūsų tėvai – nors sau kartojote, kad elgsitės kitaip? Pavyzdžiui, kitaip bendrausite su partneriu (-e) ir auginsite vaikus, niekada jų nekontroliuosite, visada mylėsite?Odai, širdžiai ir energijai palankiausi vaisiai: kuriuos rinktis ir kodėl?
Daliai žmonių vaisiai ir uogos – ne tik gaivus užkandis ar desertas, bet ir svarbi kasdienio maisto dalis: nuo rytinių glotnučių, spalvingų salotų ar ingredientų pagrindiniuose patiekaluose.Atostogos svetur: dažna klaida, dėl kurios permokate atsiskaitydami kortele
Atėjus pavasariui vis dažniau planuojame išvykas svetur. „Luminor“ banko kasdienės bankininkystės vadovė Aušrinė Mincienė primena – keliaujant į ne euro zonos šalis atsiskaitymo banko kortele metu verta pasirinkti vietinę valiutą.Apie perdegimo prevenciją: poilsis turi būti tikras, o ne apsimestinis
Ar jums pažįstama situacija, kai prabudę ryte jaučiatės nepailsėję, atostogaudami vis dirsčiojate į mobilųjį telefoną, o jaukiausių metų švenčių šurmulys virsta nerimu?Kraustotės į naują būstą? Kokių su elektra susijusių klausimų reikėtų nepamiršti
Naujo būsto pirkimas – jaudinanti ir džiugi patirtis, tačiau už jos slypi ir daugybė praktinių klausimų, į kuriuos reikia atsakyti, kad gyvenimas būtų kuo patogesnis. Vienas tokių – elektros tiekimas ir energijos valdymo sprendimai.Ar žinote, kur kreiptis nemokamos pagalbos susirgus per šventes?
Šeimos medicinos įstaigos jose prirašytiems gyventojams turi užtikrinti, kad šeimos gydytojo komandos paslaugas jie galėtų gauti 12 valandų per dieną, 5 darbo dienas per savaitę.Auksiniai antrankiai. Ar ne per daug aukojame dėl pinigų?
Šiandien profesinėje aplinkoje vis dažniau girdima metafora „auksiniai antrankiai“. Kai kurie darbdaviai, dažniausiai startuoliai, stengiasi paskatinti nuomonę, kad darbuotojai, norintys pakeisti darbo vietą ar netgi karjeros kryptį, rizikuoja prarasti per daug, ir todėl šie geriau renkasi likti.Vogti kaip į darbą: kaip vagystės iš parduotuvių maitina šešėlinę rinką
Vagystės iš parduotuvių – ne pavieniai nusikaltimai, o įsitvirtinęs, organizuotas ir paplitęs reiškinys. Pavogtos prekės atsiduria šešėlinėje rinkoje – dėl to nuostolių patiria ne tik verslas, bet ir valstybė: mažėja biudžeto pajamos, o teisėsaugos pareigūnai priversti skirti daug laiko pasikartojantiems iškvietimams ir protokolų pildymui.Gydytojas kardiologas apie širdies permušimus: ką svarbu apie juos žinoti
Širdies permušimus bent kartą gyvenime yra pajutęs kiekvienas. Juos gali nulemti pervargimas, ilgalaikis stresas, nesaikingas kavos, alhoholio vartojimas ir įvairios kitos aplinkybės. Tačiau kada tai tėra jokio pavojaus nesukeliantis pojūtis, o kada – įspėjimas apie rimtas širdies ligas ar kitas sveikatos problemas?Norite, kad jūsų augintinis jaustųsi puikiai? Nedarykite šios klaidos
Kone kiekvienas šuns ar katės šeimininkas, neatlaikęs prašančio augintinio žvilgsnio, tikrai yra pasidalinęs maistu nuo savo stalo. Vis tik specialistai ragina nepasiduoti ir likučiais su augintiniais nesidalinti.Lietuviai automobiliais rūpinasi labiau nei savo sveikata
Lietuvos banko duomenų analizė atskleidė išskirtinę situaciją – lietuviai neprivalomam automobilių draudimui išleidžia bene 4 kartus daugiau negu savo pačių finansinei apsaugai nuo nelaimingų atsitikimų, sunkių sužalojimų ar ligų.Virtualus seksas: nepriimkite per daug patrauklių pasiūlymų
Vienatvę arba artumo stoką santykiuose padeda užpildyti virtualios seksualinės ar erotinės patirtys. Tačiau čia, kaip ir visur gyvenime, galioja taisyklė – jei pasiūlymas patrauklus, o kelias į palaimą itin lengvas – kažkas su tuo negerai.Pavasaris sode: kaip tvarkyti žaliąsias atliekas
Pavasaris – atsinaujinimo metas ne tik gamtai, bet ir mūsų aplinkai. Laikas sutvarkyti sodą, surinkti pernykščius lapus, sausas šakeles ir kitas organines atliekas. Tinkamas jų tvarkymas ne tik padeda išlaikyti tvarką, bet ir prisideda prie aplinkos tausojimo.Pradėti lytinį gyvenimą - apgalvotai
Nors Lietuvoje legaliai lytiškai santykiauti paaugliai gali nuo šešiolikos metų, specialistai atkriepia dėmesį, jog vis daugiau paauglių Lietuvoje lytinį gyvenimą pradeda ankstyvame amžiuje.Seksualinės fantazijos lydi visą gyvenimą
„Seksualinės fantazijos yra tiesiog mintys, o ne veiksmai. Jos yra natūrali ir sveika psichikos dalis, ir jų stigmatizavimas daro daugiau žalos nei naudos”, - įsitikinusi psichologė ir seksologė Nikol Stičinskaitė.Vaikų isterijos priepuoliai: kas iš tiesų veikia?
Vaiko emocinės iškrovos - tikras košmaras tėvams ir prikaustantis „spektaklis“ smalsuoliams. Visgi šios scenos užkulisiuose slypi sudėtingi neurologiniai procesai, kuriuos suprasti svarbu kiekvienam.Emocijų slopinimas - tiksinti bomba
„Fiziškai užspaustos emocijos veikia lyg uždelsto veikimo daugybės lėtinių ligų bomba. Nerimas ir įtampa gali pasireikšti galvos, skrandžio skausmais, aukštu kraujospūdžiu ar kitais somatiniais simptomais“, - kalbėjo psichologas Karolis Poderis.Kasmet nuo nešvaraus vandens žūva 3 mln. žmonių: kaip dirba vandens inžinieriai
Kovo 22-ąją, minint pasaulinę Vandens dieną, galime pasidžiaugti, jog Lietuvoje nestokojame švaraus ir geriamojo vandens. Lietuva yra viena turtingiausių gėlo vandens išteklių pasaulyje: visoms reikmėms – nuo pramonės iki namų ūkio – mes naudojame gėlą vandenį.Atsakingo vaistų vartojimo diena: kodėl svarbu laikytis gydymo rekomendacijų?
Šių metų kovo 27-oji reikšminga – pirmą kartą pasaulyje minima Pasaulinė atsakingo vaistų vartojimo diena (angl. World Adherence Day). Šios iniciatyvos tikslas – atkreipti dėmesį į netinkamo vaistų vartojimo pasekmes ir skatinti pacientus laikytis gydytojų rekomendacijų, rašoma Lietuvos kardiologų draugijos pranešime žiniasklaidai.Vokietijoje pristatyta dirbtinio intelekto ateitis: kaip keičia kasdienybę?
Antradienį Vokietijoje įvykusiame „World of Samsung“ renginyje pristatytos pažangiausios dirbtinio intelekto (DI) technologijos. Renginys subūrė žiniasklaidos atstovus ir partnerius, suteikdamas galimybę iš arti susipažinti su inovacijomis,Įstiklinta lodžija ar nugriauta siena: pagražinimai, galintys brangiai kainuoti
Perplanavę senos statybos daugiabučiuose esančius būstus, gyventojai džiaugiasi atnaujintais namais, tačiau pakeitimų oficialiai neįteisinus, vėliau jie gali brangiai kainuoti.Kada elektros vartotojams verta rinktis dviejų laiko zonų tarifą
Pastaraisiais metais augant vartotojų energetiniam raštingumui ir tobulėjant buities prietaisams su energijos vartojimą efektyvinti leidžiančiomis išmaniosiomis funkcijomis, didėja ir gyventojų susidomėjimas dviejų laiko zonų elektros tiekimo planais.Mokestiniai eksperimentai kelia grėsmę ekonomikai ir gynybos finansavimui
76-ios verslą vienijančios organizacijos kreipiasi į Lietuvos Respublikos Seimo narius, ragindamos atsakingai vertinti geopolitinę ir geoekonominę situaciją bei siūlomas mokestines pertvarkas.Jūsų duomenys jau interneto sukčių rankose: kaip jie gali būti panaudoti?
Asmens duomenų vagystės tampa vis dažnesnės, tačiau ar susimąstėte, kas vyksta po to? Tai ne tik skaičiai nugulę duomenų bazėje – pavogta informacija parduodama juodojoje rinkoje, o jos pasekmės gali persekioti metus.- Gyventojai už saulės elektrines sulaukia APVA paramos: išmokėti 1,3 mln. eurų.
- Ką daryti, kai šuo tampa namų karaliumi ir kelia elgesio problemas.
- Kokybiško moters gyvenimo formulė: kaip išlikti sveikai ir energingai kasdien?
- Amsterdame meilę radęs lietuvis atskleidė, kuo jį žavi Nyderlandų sostinė.
- Paskutinieji be interneto, pirmieji – soc. tinkluose: „Xennials“ karta.
- Ar elektromobiliai ir hibridai dėvisi greičiau nei tradiciniai automobiliai?
- Vasaris – meilės mėnuo: ko dažniausiai klausia vaistinėje?
- Bulvių vieta – šaldytuve? Kaip derliumi namuose mėgautis ilgiau.
- Ką daryti, jei jūsų artimas žmogus dingo?
- „Nevadovystės“ era: kodėl Z karta atsisako būti vadovais?
- Kaip gauti APVA paramą saulės elektrinėm 2025 m.? Viskas, ką reikia žinoti!
- Pabrangę degalai lėmė infliacijos šuolį: teks nusiteikti tolesniam kainų augimui.
- Sukūrėte pasitelkę dirbtinį intelektą. Kam priklauso autorių teisės?
- Elektros biržoje: vasario 15 dieną rekomenduojama mažinti vartojimą.
- Vis daugiau lietuvių elektrą gaminasi patys: kas lėmė saulės elektrinių šuolį?
- Gurmaniški nuotykiai: 10 patiekalų, kuriuos turite paragauti keliaujant.
- Nematomas pavojus duše: būtina laikytis kelių taisyklių.
- Sukčių meilės pinklės: kaip nelikti su tuščia sąskaita ir sudaužyta širdimi?
- Šiose šalyse geriau būti atsargiems – kur traumos kainuoja brangiausiai.
- Brangstantys degalai ir elektromobilių pasiūla keičia vairavimo įpročius.
- Dirbtinis intelektas inžinerijoje: palengvina darbą, ar kelia naujų iššūkių?
- Meilės evoliucija: kaip keičiasi mūsų požiūris į Valentino dieną?
- Profesorė – apie 4 dienų darbo savaitės modelį: „Tai – tik laiko klausimas“.
- Gedimus šalinantis ir ryšio planus siūlantis DI: 2025 m. tendencijos.
- Vaistai nuo peršalimo: ką būtina žinoti, kad nepakenktumėte sveikatai?
- Ekspertas: lietuviai vis dar bijo biržos elektros planų, nors dažnai permoka.
- Internete perkame daugiau: kaip neužkibti ant sukčių kabliuko?
- Statybos žiemą – misija įmanoma: ekspertas pataria, kaip išvengti nuostolių.
- Verslas ir 5G: kodėl pažangus ryšys būtinas technologinėms inovacijoms?
- Nuo vasario – energetiškai nepriklausomi nuo Rusijos. Ko tikėtis?
- Šilti orai ir išaugusi vėjo jėgainių gamyba mažino elektros energijos kainas.
- Nemiga ar miego sutrikimai? Kaip atskirti ir kada kreiptis į specialistus.
- Lėtai nepavyko – šokusi paklausa Vilniuje pralenkė 2021 m. vidurkį.
- Seniausi Lietuvoje veikiantys mobilieji telefonai: kokie ir kas juos naudoja?
- Pateikė degalų kainos prognozę: dyzelino kaina pasieks 2,5 euro už litrą ribą.
- Baltijos šalių pajamų augimas – ne tik ekonomikos, bet ir saugumo problema.
- Kaip išsirinkti tinkamą žaislą, kuris džiugins ir lavins vaiką.
- Numeris – banko, balsas – sukčiaus: kaip telefonas gali mums meluoti?
- Fabien Lédé: Mano tikslas – sukurti gyvą erdvę ir nuostabą žiūrovams.
- Bulvių plokštainis niekad nepabos – išbandykite 5 naujas padažų idėjas.
Šio sąrašo naujienos detaliau
- 1815-02-26Napoleonas Bonapartas ir jo rėmėjai pabėga iš Elbos salos ir pradeda (100 dienų laikotarpio) Prancūzijos perėmimą.
- 1843-07-19"Isambard Kingdom Brunel" suprojektuotas ir pastatytas laivas "SS Didžioji Britanija". Jis yra pirmasis vandenynų laivas su geležies korpusu, sraigtiniu sraigtu ir didžiausias pasaulyje plaukiojantis laivas.
- 1977-11-22Sujungiami pirmi trys ARPAnet taškai ir tai yra interneto pradžia.
- 1962-01-01Valdžia panaikino prievolę registruoti radijo imtuvus ir televizorius bei mokėti už juos abonentinį mokestį.
Daugiau istorijos
- Miegokite ramiai: ką daryti, kad išmanusis nežadintų naktį?
- RRT: mitai ir faktai apie 5G ryšį.
- „Tele2“ su senosios kartos 3G ryšiu atsisveikins iki 2025-ųjų pabaigos.
- RRT: Lietuva laimėjo prieš Rusiją ginče dėl dažnių.
- 5G tinklo era: šią savaitę ryšys pasiekė 80 proc. Lietuvos gyventojų.
- RRT skelbia preliminarius 5G aukciono rezultatus.
- RRT trečiojo ketvirčio ataskaita: lyderiais išlieka „Tele2” ir „Pildyk“.
- Siekiama saugios ir laipsniškos 5G ryšio plėtros Lietuvoje.
- RRT teikia išaiškinimus apie 5G.
- Smulkmena, kasmet galinti išgelbėti tūkstančius vaikų.
- Europos Centrinis Bankas mažina palūkanas, bet įmonės Lietuvoje reaguoti neskuba.
- Lietuvos ir Lenkijos verslo misija stiprina bendradarbiavimą gynybos sektoriuje.
- Telecentro teikiamų paslaugų LRT kaina yra skaidri ir objektyviai pagrįsta.
- Ugdomasis vadovavimas: raktas į verslo ir asmeninę sėkmę?
- Švelninant karantino sąlygas sektoriai atsigauna, tačiau netolygiai.
- „Barbora“ stiprina pozicijas: dar šiemet taps e. prekybos centru.
- Į Lietuvą atvyko istorinis pašto traukinys tiesiai iš Kinijos .
- Kaip veiklos kliūtims dėl plintančio koronaviruso turi ruoštis verslas?
- 5 pagrindinės kliūtys, pradedant verslą Lietuvoje.
- Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko verslo inkubatorius.
- Kada elektros vartotojams verta rinktis dviejų laiko zonų tarifą.
- Gyventojai už saulės elektrines sulaukia APVA paramos: išmokėti 1,3 mln. eurų.
- Kaip gauti APVA paramą saulės elektrinėm 2025 m.? Viskas, ką reikia žinoti!
- Elektros biržoje: vasario 15 dieną rekomenduojama mažinti vartojimą.
- Vis daugiau lietuvių elektrą gaminasi patys: kas lėmė saulės elektrinių šuolį?
- Ekspertas: lietuviai vis dar bijo biržos elektros planų, nors dažnai permoka.
- Nuo vasario – energetiškai nepriklausomi nuo Rusijos. Ko tikėtis?
- Atliko elektros naudojimo eksperimentą namuose: kiek pavyktų sutaupyti.
- ESO: rugpjūtį augo gaminančių vartotojų sugeneruotas elektros energijos kiekis.
- Mobili saulės elektrinė – galimybė elektrą gamintis daugiabučiuose.
- Kaip teisingai interpretuoti prietaisų skydelio siunčiamus signalus.
- 5 programėlės, kurios pravers kiekvienam vairuotojui.
- Naudotos ar naujos padangos: kam vairuotojai teikia pirmenybę?
- 10 keistų kelių eismo taisyklių, kurias reikėtų žinoti keliaujant į užsienį.
- Kaune atidaryta nauja Pietrytinio aplinkkelio atkarpa.
- Keisis eismo organizavimas po Trakų viaduku.
- Plieniniai žirgai vėl keliuose: kas pakiša koją motociklininkų saugumui.
- Kaip atnaujinti savo automobilio salono interjerą?
- Kodėl nevienodai dyla automobilio padangos?
- 4 ženklai, kad automobilio servisą atliekate per retai.
- Pradėti lytinį gyvenimą - apgalvotai.
- Šeimos gydytojai bus skatinami atlikti daugiau tyrimų.
- Genetinė liga gali paklaidinti net gydytojus.
- Kokybiško šampūno pasirinkimas.
- Vitaminai maitinančioms - pirkti kompleksą ar atskirai?
- Kuo naudinga garso terapija?
- Trombocitais praturtintos kraujo plazmos (PRP) injekcijos į sąnarius, sausgysles.
- Alkoholio, antibiotikų vartojimas kartu gali sustiprinti šalutinį vaistų poveikį.
- Dirbate sėdimą darbą ar skraidote ilgus skrydžius ir sutino koja?
- Kaip vartoti antibiotikus atsakingai?
- Gurmaniški nuotykiai: 10 patiekalų, kuriuos turite paragauti keliaujant.
- Bulvių plokštainis niekad nepabos – išbandykite 5 naujas padažų idėjas.
- Trečiasis „Lidl Plus“ gimtadienis pirkėjus lepins nuolaidomis.
- Bulvės ir mėsa ruošiasi šeštadieniui: „Lidl“ kviečia į cepelinų fiestą!
- Išsiruošusiems į grybų paieškas: ką svarbu atminti pasiklydus miške?
- Turtingas skoniu ir už gerą kainą: rudeniškas troškinys su dešrelėmis.
- Pasigaminkite troškinį, kuris nukels į paprikos gimtinę – Ispaniją.
- Vaisiai ir uogos padės labiau už kremus ir papildus – jais praturtinkite mitybą.
- Nauji vėjai lietuvių vaisių topuose: ką skanaus ir sveiko pasigaminti?
- Sezonas trumpas, tad skanaukite trešnes: naudingos skaidulomis ir vitaminu C.
- Justas komentavo: Atliko elektros naudojimo eksperimentą namuose: kiek pavyktų sutaupyti. Kur ten sutaupysi? Ignitis ir kiti elektros tiekėjai jau pradėjo imti pinigus už orą: abonentinį mokestį. Ir dar demagogiškai aiškina, kad tai vartotojų patogumui. O kita demagogija: aiškinama, kad reikia taupyti, o savo kainodara skatin
- Justina komentavo: „Teltonikos“ skandalas atskleidė biurokratijos problemų mastą. Atvejis tikrai ne vienas. Tokių dalykų dėsningai šimtais nutinka. Tik ne visi tokie stiprūs kaip TELTONIKA. Reikia globalios pertvarkos... visose institucijose. Prisiminkime ir čekiukų skandalą... Tik jis ir liko čekiukų skandalu. O juk
- Tadas komentavo: „Teltonikos“ skandalas atskleidė biurokratijos problemų mastą. Niekas čia nieko nesuskaičiavo... Kiek milijardų prarasta, kad didžiosios užsienio IT ir kitos kompanijos domėjosi, norėjo ateiti, bet dėl biurokratų pasirinko kitas šalis. Neįmanoma suskaičiuoti.
- Vaclovas komentavo: LRT vadovė: dėl finansavimo keitimo su mumis visiškai nebuvo pasitarta. Elementaru, Vatsonai. Mezon internetas dabar parduotas. Tai dabar visos sąnaudos (bokštų išlaikymas, darbuotojai, energetika ir kt.) gula į siuntimo paslaugas. Tame tarpe ir į paslaugas LRT. Pamename kaip kažkada buvo kritika Mezon, kad i
- Prireikė vos 4 metų, kad pasaulyje interneto naudotojų skaičius pasiektų 50 mln. Palyginimui, radijui tokiam pat naudotojų skaičiui pasiekti prireikė 38 metų, televizijai – 13 metų.
- Spyruoklės, pagamintos iš berilio lydinio, yra beveik amžinos – jos gali atlaikyti iki 20 mlrd. ciklinių apkrovų. Štai kodėl berilį vadina nenuilstančiu metalu. Palyginti, plieninės spyruoklės atlaiko 150 000–200 000 ciklinių apkrovų svorį.
- 1896 m. liepos 28 d. policija Londone pirmą kartą išrašė baudą už greičio viršijimą. Valteris Arnoldas (Walter Arnold) važiavo 8 mylių per valandą greičiu (12,9 km/val.), esant 6 mylių per valandą greičio apribojimui.
- Statistinis žmogus per visą gyvenimą suvalgo apie 35 tonas maisto.
- Popieriniai pinigai yra gaminami ne iš popieriaus, o iš medvilnės. Izraelyje ir Australijoje – dar ir iš plastiko.
- Berniukas atbėga verkdamas pas mamą, kuri tuo metu kapstėsi darže:
– Petriuk, kas atsitiko? kodėl tu verki?
Tas per ašaras:
– Mes su tėčiu nuėjome prie upelio pažvejoti, tėtis pagavo didelę žuvį, o kai traukė meškerę, nutrūko valas ir žuvis nuplaukė...
Mama šypsosi:
- Na, ko čia verkti, sūnau?! Tu jau suaugęs berniukas ir turi suprasti, kad tokiose situacijose reikia ne verkti, o juoktis!
- Tai aš ir nusijuokiau... - Vienas lėktuvo keleivis labai nervinasi. Prie jo prieina stiuardesė ir klausia:
- Pone, ar kas nors blogai?
- Suprantate, - atsako keleivis, - aš jaudinuosi dėl to, kad įvyksta daug aviakatastrofų.
- Jums neverta jaudintis, - ramina stiuardesė. – Statistika rodo, kad tikimybė keleiviui patekti į aviakatastrofą tokia pat maža, kaip ir laimėti didelę sumą loterijoje.
- Žinau, - sako keleivis, dar labiau išbaldamas, - būtent tai mane ir jaudina. Prieš savaitę laimėjau loterijoje aukso puodą! - Prisiminkite dvi svarbias frazes, kurios padės atidaryti daugelį durų gyvenime: "Traukti", "Stumti".
Jūsų komentaras