Naujienos

Bulvių plokštainis niekad nepabos – išbandykite 5 naujas padažų idėjas

2025-01-22 10:13:39

Be bulvių plokštainio daugelis neįsivaizduoja šaltojo sezono – sotus, pigus patiekalas, regis, sušildo ne tik kūną, bet ir lietuvio sielą. Visgi, bulvių plokštainiui pasigaminti namuose reikia šiek tiek pastangų, todėl taupantys laiką jį perka jau paruoštą parduotuvėse, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Nuotraukos šaltinis: Photocamera.click

Bet net ir toks tradicinis patiekalas gali nustebinti naujomis natomis – tereikia namuose pasiruošti naują padažą.

Gyventojai nori sutaupyti ne tik pinigų, bet ir laiko, todėl šviežiai paruošti patiekalai parduotuvėse vis populiarėja, pastebi G. Kitovė. Jei vasarą vyravo šaltibarščiai, lengvi užkandžiai, salotos su aliejaus užpilais, tai šaltuoju metų sezonu pirkėjai dažniau renkasi sotesnius patiekalus ir pietų rinkinius.

„Nenukonkuruojamas karalius yra Kyjivo kotletas, bet lietuviai mielai perka ir nuo seno mėgstamus balandėlius, įvairius blynus, bulvių plokštainį, taip pat bando naujus skonius – turkišką kebabą, indišką vištienos karį, o užkandžiams mėgsta jau marinuotas alyvuoges, humusą ar įvairias mišraines. Vis daugiau žmonių patys įsitikina, kad jau paruošti deli patiekalai yra skani, greita ir nebrangi alternatyva namuose pagamintam ar restoraniniam maistui, todėl pasiūlą net kelis kartus per metus papildome naujienomis, o šiemet prie receptų tobulinimo prisijungė ir trys garsų Lietuvos šefai“, – sako „Iki“ komunikacijos vadovė.

Priedai prie bulvių plokštainio – nuo rūkytos lašišos iki raugintų kopūstų

Bulvių plokštainis – mėgstamas daugelio, tad nenuostabu, kad jis populiarus ir „Iki“ deli maisto skyriuje. Dažniausiai palydovais jam tampa paprasčiausia grietinė ar spirgučių padažas. Tačiau norint paįvairinti racioną, daug pinigų ar laiko skirti nebūtina – tereikia išbandyti naują derinį.

Pavyzdžiui, kugelio gabalėlį patepkite šviežiu kreminiu sūriu ir ant viršaus uždėkite rūkytos lašišos gabalėlį. Eksperimentuodami su skoniais, galite rinktis ne tik tradicinį, bet ir kreminį sūrį su priedais – pavyzdžiui, žolelėmis.

„Ne tik kugelis, bet ir kiti bulviniai patiekalai, tokie kaip blynai, dera ir su nesaldžia obuoliene. Toks duetas labai populiarus Vokietijoje, mėgstamas ir už Atlanto. Supjaustyti obuoliai paverdami su vandeniu, šiek tiek cukraus ir žiupsneliu cinamono, tuomet sutrinami šakute ir patiekiami su bulviniais blynais. Kitas mažiau populiarus, bet labai skanus derinys – kugelis ir rauginti kopūstai. Rauginti kopūstai yra naudingi žarnynui, jie pilni probiotikų, tad jų valgyti daugiau išties verta, ypač šaltuoju metų laiku. O šalia kugelio jie patiekalui suteiks šiek tiek aštrumo“, – siūlo „Iki“ šefai.

Aštrumo natų taip pat suteiks smulkinti raudonieji svogūnai, kaparėliai. Kad subalansuotumėte skonį, juos derinkite su šviežiu tepamu sūriu arba graikišku jogurtu.

„Graikiškas jogurtas ir vienas gali pakeisti grietinę, tačiau galite jį ir paskaninti. Pavyzdžiui, įpilkite aitriųjų paprikų aliejaus ir įpjaustykite šviežių svogūnų laiškų. Tradicinis lietuviškas patiekalas įgaus egzotiškumo ir pikantiškumo“, – siūlo „Iki“ maisto gamybos ekspertai ir kviečia kugelį patiekti naujai – išbandyti vieną iš naujų idėjų padažui.

Karamelizuotų svogūnų ir grietinės pagardas

Reikės: 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 smulkiai supjaustyto svogūno, 1/2 šaukštelio cukraus, druskos, 2 skiltelių česnako, 1 puodelio grietinės, 1/2 šaukštelio svogūnų miltelių, šviežiai maltų pipirų, susmulkintų svogūnų laiškų.

Gaminame:

- Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite svogūną, cukrų ir 1⁄4 šaukštelio druskos. Maišydami kepkite, kol svogūnai pasidarys auksinės spalvos ir karamelizuosis, apie 20-30 minučių. Sudėkite išspaustą česnaką ir pakepkite dar 2 minutes. Atvėsinkite.
- Sumaišykite svogūnų mišinį, grietinę, svogūnų miltelius, įberkite pipirų ir šiek tiek druskos. Paragaukite ir pagal poreikį pakoreguokite prieskonius. Patiekite iškart arba uždenkite ir laikykite šaldytuve.

Jogurto-citrinžolių padažas

Reikės: 1 puodelio graikiško jogurto, 1 šaukšto smulkintų šviežių mėtų, 1 nedidelio smulkiai supjaustyto svogūno, 2 šaukštelių smulkiai supjaustytos citrinžolės, 1/2 šaukštelio smulkiai supjaustytos aitriosios paprikos, 1-1/2 arbatinio šaukštelio tarkuoto šviežio imbiero, šiek tiek tarkuotos šviežios žaliosios citrinos žievelės, 2 šaukštų žaliosios citrinos sulčių, druskos.

Gaminame:

- Sudėkite viską į dubenį ir gerai išmaišykite. Prieš patiekiant palikite 15 min. pastovėti.

Česnakinis padažas

Reikės: 4 šaukštų tiršto jogurto arba grietinės, 2 skiltelių česnako, 1 šaukšto majonezo, druskos ir pipirų, šviežių arba džiovintų krapų, svogūnų laiškų, šiek tiek šviežiai spaustų citrinos sulčių.

Gaminame:

Česnaką išspauskite arba smulkiai supjaustykite. Dubenyje sumaišykite jogurtą arba grietinę su majonezu, sudėkite česnaką ir prieskonius, pagardinkite citrinos sultimis, galite pridėti smulkintų žalumynų. Viską gerai išmaišykite. Padažas skaniausias, kai jis bent valandą palaikomas šaldytuve.

Klasikinis grybų padažas

Reikės: 400 g grybų, 2/3 puodelio grietinėlės, 1/2 puodelio sultinio, ½ svogūno, 2 skiltelių česnako, ½ šaukšto Dižono garstyčių, 2 šaukštų sviesto, druskos, šviežiai maltų pipirų.

Gaminame:

- Keptuvėje su sviestu pakepkite smulkintą svogūną. Tuomet sudėkite griežinėliais pjaustytus grybus, išmaišykite ir padidinkite kaitrą iki vidutinės. Pagardinkite druska, pipirais ir kepkite, kol grybai ir svogūnai lengvai apskrus. Sumažinkite kaitrą ir įdėkite smulkintą česnaką, pakepkite apie 1 minutę, kol jis pradės kvepėti.
- Supilkite sultinį ir patroškinkite, kol skysčio sumažėti perpus. Supilkite grietinėlę bei sudėkite Dižono garstyčias. Išmaišykite, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Patiekdami apibarstykite smulkiai supjaustytomis šviežiomis petražolėmis arba šviežių čiobrelių lapeliais.

Guliašas

Reikės: 1 kg šviežios kiaulienos, 1 svogūno, 1 morkos, 1 raudonosios paprikos, 2-3 marinuotų agurkų, 2-3 džiovintų pomidorų, 1 šaukšto pomidorų pastos, maltos paprikos, čili miltelių.

Gaminame:

- Mėsą supjaustykite kubeliais ir apkepkite šaukšte riebalų. Sudėkite smulkintą svogūną ir užpilkite vandeniu. Troškinkite uždengę apie 30 minučių.
- Tada sudėkite lazdelėmis supjaustytas morkas, kubeliais supjaustytas paprikas ir marinuotus agurkus bei džiovintus pomidorus. Viską troškinkite dar 15-20 minučių. Pagardinkite druska, pipirais, malta paprika ir čili. Įpilkite pomidorų pastos, ir jei reikia, padažą sutirštinkite miltais.

Pagalba tvarkant Jūsų TV antenas
Ši naujiena peržiūrėta 3606 kartus. Komentuojame:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2025-02-14 10:58:53

Gurmaniški nuotykiai: 10 patiekalų, kuriuos turite paragauti keliaujant

Naujus kraštus smagu pažinti ne tik lankant istorinius ir kultūrinius objektus, grožintis užburiančiais gamtovaizdžiais, bet ir ragaujant vietinės virtuvės patiekalų, tokių kaip graikiškas suvlakis (orig. souvlaki), sicilietiški arančinai (orig. arancini), portugališki pyragėliai su kremu (orig. pastel de Nata) ar turkiškas lukumas (orig. luqma).
       2024-09-11 19:37:50

Trečiasis „Lidl Plus“ gimtadienis pirkėjus lepins nuolaidomis

Išskirtinių pasiūlymų ir nuolaidų programėlės „Lidl Plus“ trečiasis gimtadienis tęsiasi! Pirkėjų pamėgta mobilioji programėlė „Lidl Plus“ jau tapo įprasta kiekvieno apsipirkimo dalimi.
       2024-09-06 18:51:49

Bulvės ir mėsa ruošiasi šeštadieniui: „Lidl“ kviečia į cepelinų fiestą!

Nors ruduo jau prasidėjo, vasariška kaitra neskuba trauktis. Vis dėlto, daugelis jau pasiilgo rudeniškos vėsos ir šio sezono mėgstamiausių patiekalų. Tad savaitgalis – puiki proga jaukiai ir gardžiai jais pasidžiaugti artimųjų apsuptyje.
       2024-09-06 18:29:22

Išsiruošusiems į grybų paieškas: ką svarbu atminti pasiklydus miške?

Ruduo į miškus kviečia savo gausiomis gėrybėmis. Grybų, uogų rinkimas – vienas iš didžiausių auksinėmis spalvomis pasidabinusio metų laiko džiaugsmų. Tiesa, išsileidus į grybų ar uogų paieškas, naudinga atminti – miške reikia elgtis atsakingai, o pasiklydus – nepamiršti kelių svarbių dalykų.
       2024-09-02 21:26:04

Turtingas skoniu ir už gerą kainą: rudeniškas troškinys su dešrelėmis

Nors prasidėjus rudeniui vis dar kvepia vasara, namų atsargos pilnėja rudeniškomis sodo ir daržo gėrybėmis. Dažniau į pietų ar vakarienių meniu atgula ir sotesni patiekalai, kuriems įkvėpimo semiamasi ir iš Alpių regiono virtuvės, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
       2024-08-24 16:21:21

Pasigaminkite troškinį, kuris nukels į paprikos gimtinę – Ispaniją

Paprikas į Europą atgabeno Kristupo Kolumbo įgula ir nors šią ekspediciją bei šiuolaikinį europiečio stalą skiria ne vienas šimtmetis, paprikos iki šių dienų vis dar yra vienos populiariausių maisto gamyboje.
       2024-07-07 23:45:16

Vaisiai ir uogos padės labiau už kremus ir papildus – jais praturtinkite mitybą

Pradėkime kiekvieną vasaros dieną ryškiai: geltonos, raudonos, oranžinės spalvos vaisiai ar uogos ne tik kelia nuotaiką, bet ir teikia begalę naudų mūsų organizmui.
       2024-01-11 12:22:03

Nauji vėjai lietuvių vaisių topuose: ką skanaus ir sveiko pasigaminti?

Žiema kvepėte kvepia mandarinais, bananams lietuviai jaučia ypatingą meilę, o obuoliai – neatsiejama dažno mitybos dalis. Tačiau Lietuvos pirkėjai dairosi įvairovės vaisių skyriuose, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2023-06-15 14:37:38

Sezonas trumpas, tad skanaukite trešnes: naudingos skaidulomis ir vitaminu C

Prasidėjo neilgai truksiantis saldžiųjų trešnių sezonas, tad nepamirškite paskanauti šių tamsiai raudonų uogų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad esminių skirtumų tarp trešnių ir lietuviškuose soduose augančių vyšnių nėra.
       2023-01-11 11:57:24

Pietūs už kelis eurus: paprasti būdai, kaip kruasanus paversti rimtu patiekalu

Ieškote pigių ir paprastai pagaminamų pietų idėjų? Išbandykite įvairiausiais būdais ruoštus kruasanus. Jie puikiai dera su daržovėmis, maistingomis paukštienos salotomis, mėsos kukuliais, o jeigu norisi įmantriau – krevetėmis.
       2022-11-14 09:36:46

Valgomos gėlės – artišokai: riešutų skonį primenantys artišokų padažai

Rudeninis artišokų derlius iš saulėtosios Italijos pasiekė parduotuvių lentynas. Artišokas – italų virtuvės pasididžiavimas ir nors mūsų šalyje vis dar atrodo egzotiškai, jie jau turi lojalių mėgėjų.
       2022-09-02 12:25:27

Pusryčiai su kruasanais: 3 paprasti receptai kasdienai ir ypatingoms progoms

Švelnaus skonio sviestiniai rageliai kruasanai lengvai pasiduoda tiek sūrioms, tiek saldžioms interpretacijoms, todėl puikiai tinka pusryčiams. Mėgstantys pikantiškesnio skonio pusryčius kruasanus gali derinti su kiaušiniais, kumpiu, daržovėmis, sūriais.
       2022-08-05 19:48:44

3 receptai su bananais, kuriais verta pasilepinti savaitgalį

Bananiniai keksiukai, bananų tortas ar duona – desertai, kuriuose puikiai atskleidžiamas šio, daugelio pamėgto, vaisiaus skonis. Visgi, bananas yra pakankamai universalus vaisius – įmantresnius derinius mėgstantys gurmanai juos derina net prie mėsos ar žuvies, o kartais ir marinuoja.
       2022-01-27 15:35:34

Kruasano dienos proga: netikėti faktai ir 3 užkeptų kruasanų receptai

Nuo prancūziškų pusryčių neatsiejami kruasanai net viduržiemį padeda sukurti jaukią ir romantišką nuotaiką. Burnoje tirpstantis sviestinis ragelis taip išpopuliarėjo visame pasaulyje, kad sausio 30-ąją net švenčiama tarptautinė kruasano diena.
       2021-08-21 10:22:39

Grybai: kaip atpažinti valgomus grybus ir trys auksinės grybautojo taisyklės

Įsibėgėjus grybavimo sezonui, į miškus traukia vis daugiau lietuvių, tačiau net ir labiausiai patyrę grybautojai gali susidurti su problemomis atpažįstant grybus.
       2021-07-01 07:53:13

Užsisakome maisto į namus: ar šis sprendimas gali būti tvarus?

Šiandien užsisakyti maisto išsinešimui ar tiesiai į namus - įprasta ir vis dažniau naudojama praktika. Juk maistas yra didelis malonumas, o būtent tokios maisto pristatymo paslaugos leidžia pasilepinti.
       2020-06-23 11:57:36

5 maisto produktai, kurie padės kovoje su stresu ir nerimu

Lėtinis stresas ar ilgalaikis nerimas gali turėti tiesioginės įtakos ne tik kasdieniam mūsų gyvenimui, bet ir sveikatos būklei. Vienas iš būdų, padedančių valdyti stresą – tinkamos mitybos pasirinkimas.
       2020-04-22 08:01:44

Patarimai, padėsiantys daržoves, vaisius ir mėsą išlaikyti šviežius kuo ilgiau

Karantino metu daugelis atidžiau planuojame savo pirkinių sąrašą, į parduotuvę einame kartą per savaitę ar rečiau ir vienu ypu stengiamės apsipirkti ilgesniam laikui. Namo parsineštus produktus dedame ten, kur įpratę – į šaldytuvą, šaldiklį ar spinteles.
       2020-01-24 08:20:36

Praėjusiais metais lietuviai labiausiai pirko vyną – kodėl?

Valstybinei mokesčių inspekcijai paskelbus praėjusių metų alkoholio produktų realizavimo duomenis, akivaizdžiai matyti, kad galutinėje lentelėje karaliauja vynas. Jo pardavimai per 2019 m. išaugo net 18 proc.
       2020-01-22 07:15:32

5 priežastys, kurios įtikins valgyti daugiau avokadų

Nors greitas gyvenimo tempas apsunkina galimybę į savo racioną įtraukti maistingų produktų, prekybos tinklo „Iki“ ekspertai išskiria svarbiausias avokadų savybes, kurios įtikins rinktis šį vaisių net labiausiai neturinčius laiko sveikai mitybai.
Daugiau naujų naujienų
       2025-02-17 19:05:00

Pabrangę degalai lėmė infliacijos šuolį: teks nusiteikti tolesniam kainų augimui

Nuo metų pradžios padidėję akcizai ir dėl to pabrangę degalai sausį lėmė daugelio pagrindinių vartojimo prekių ir paslaugų kainų augimą. Ekonomistai mano, kad infliacija nemaloniai nustebins dar ne kartą.
       2025-02-17 18:56:45

Sukūrėte pasitelkę dirbtinį intelektą. Kam priklauso autorių teisės?

Dirbtinio intelekto (DI) įrankiai jau daugeliui tapo neatsiejama kiekvienos dienos dalimi. Vieni prašo pagalbos sprendžiant darbines užduotis, kiti – buitinius klausimus. Tačiau DI jau įsitvirtino ir meninės kūrybos srityse: vizualiniame mene, muzikoje, literatūroje ir net scenografijoje.
       2025-02-14 19:39:48

Elektros biržoje: vasario 15 dieną rekomenduojama mažinti vartojimą

Gyventojai ir verslo įmonės, pasirinkę nefiksuotos elektros kainos planus, rytoj, vasario 15 dieną, ryte nuo 8 iki 9 val. ir vakare nuo 19 iki 20 val. turėtų atsisakyti nebūtino elektros vartojimo dėl reikšmingai išaugsiančios jos kainos „Nord Pool“ biržoje.
       2025-02-14 11:03:08

Vis daugiau lietuvių elektrą gaminasi patys: kas lėmė saulės elektrinių šuolį?

Saulės energiją naudojančių vartotojų skaičius Lietuvoje sparčiai auga – praeitų metų pabaigoje jis perkopė 124 tūkst. O tai yra 40 proc. daugiau nei 2023 metais, rodo „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) duomenys.
       2025-02-14 10:58:53

Gurmaniški nuotykiai: 10 patiekalų, kuriuos turite paragauti keliaujant

Naujus kraštus smagu pažinti ne tik lankant istorinius ir kultūrinius objektus, grožintis užburiančiais gamtovaizdžiais, bet ir ragaujant vietinės virtuvės patiekalų, tokių kaip graikiškas suvlakis (orig. souvlaki), sicilietiški arančinai (orig. arancini), portugališki pyragėliai su kremu (orig. pastel de Nata) ar turkiškas lukumas (orig. luqma).
       2025-02-14 10:53:38

Nematomas pavojus duše: būtina laikytis kelių taisyklių

Lietuvoje kiekvienais metais fiksuojama legioneliozės atvejų, pernai 8 iš jų baigėsi mirtimis. Dėl šios priežasties gyventojams svarbu neužmiršti laikytis kelių paprastų taisyklių, kurios padės apsisaugoti.
       2025-02-14 10:45:21

Sukčių meilės pinklės: kaip nelikti su tuščia sąskaita ir sudaužyta širdimi?

Nors praėjusiais metais internetą sudrebinusi istorija, kai prancūzė sukčiui, apsimetusiam Bradu Pittu, pervedė solidžią sumą pinigų, daug kam galėjo sukelti šypseną, vis dėl to amžiną meilę žadantys apgavikai aktyvūs ir Lietuvoje.
       2025-02-12 17:40:43

Šiose šalyse geriau būti atsargiems – kur traumos kainuoja brangiausiai

Kasmet mažėjant sniego kritulių kiekiui, žiemos sporto entuziastai vis dažniau renkasi slidinėjimo pramogas užsienio kalnų kurortuose. Tiesa, dėl įgūdžių stokos, netinkamo trasų pasirinkimo ar oro sąlygų ignoravimo tokias atostogas neretai aptemdo patiriamos traumos.
       2025-02-11 09:10:31

Brangstantys degalai ir elektromobilių pasiūla keičia vairavimo įpročius

Lietuvoje elektromobilių era įsibėgėja. Dar prieš kelerius metus elektrifikuotas transportas buvo laikomas prabangos preke, tačiau šiandien jis tampa vis labiau prieinamas įvairioms vartotojų grupėms.
       2025-02-11 09:05:11

Dirbtinis intelektas inžinerijoje: palengvina darbą, ar kelia naujų iššūkių?

Dirbtinis intelektas (DI) vis sparčiau keičia daugelį sričių, tarp jų – ir inžineriją bei jos darbo specifiką. Ši technologija leidžia palengvinti kai kuriuos procesus ir sutaupyti laiko, tačiau kartu kyla klausimų apie naudą, trūkumus ir ką tai reiškia inžinieriams kurių rinkoje trūksta.
       2025-02-11 09:00:53

Meilės evoliucija: kaip keičiasi mūsų požiūris į Valentino dieną?

Gėlės ir saldainiai – tai tik viena Valentino dienos pusė, tačiau šiuolaikinė visuomenė vis dažniau žvelgia į meilę kitaip. Daugiau dėmesio skiriama laikui kartu ir dėmesio rodymui.
       2025-02-07 13:46:29

Profesorė – apie 4 dienų darbo savaitės modelį: „Tai – tik laiko klausimas“

Siūlymams pereiti į 4 dienų darbo savaitės modelį skambant vis dažniau ir garsiau, girdime ir daug prieštaravimų. Vienas argumentas – „visada taip buvo“, kitas – „verslui bus per sunku“.
       2025-02-07 11:55:48

Gedimus šalinantis ir ryšio planus siūlantis DI: 2025 m. tendencijos

Įsivaizduokite, kad jūsų namų internetas pats persijungia į stabilesnį kanalą prieš svarbų skambutį, o operatoriaus klientų aptarnavimo robotas išsprendžia paslaugų sutrikimus, net nespėjus apie juos pranešti.
       2025-02-07 09:24:44

Vaistai nuo peršalimo: ką būtina žinoti, kad nepakenktumėte sveikatai?

Peršalimo simptomus lengvinančių vaistų pasirinkimas vaistinėse itin platus, tačiau Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) specialistai pabrėžia, kad nereceptinius vaistus netinkamai vartojant galima ne tik nepasiekti laukiamo efekto, bet ir pakenkti sveikatai.
       2025-02-07 09:16:56

Ekspertas: lietuviai vis dar bijo biržos elektros planų, nors dažnai permoka

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) duomenys rodo, kad per 200 tūkst. vartotojų Lietuvoje už elektros energijos kilovatvalandę moka daugiau kaip 0,29 euro.
       2025-02-07 09:10:37

Internete perkame daugiau: kaip neužkibti ant sukčių kabliuko?

Eurostato duomenimis, 2024 m. 72 proc. 16–75 m. Europos Sąjungos gyventojų apsipirko internetu, nors dar 2019 m. šis rodiklis siekė 60 proc. Labiausiai internetu apsiperka Airijos (95 proc.), Nyderlandų (94 proc.) ir Danijos (90 proc.) gyventojai, o Lietuvoje e. komercija pernai naudojosi 51 proc. gyventojų.
       2025-02-05 14:52:35

Statybos žiemą – misija įmanoma: ekspertas pataria, kaip išvengti nuostolių

Lietuvos klimatas pasižymi šaltomis žiemomis, kurios dažniausiai bent trims mėnesiams sustabdo statybų darbus. Tačiau šie metai parodė, kad situacija keičiasi, o tuo pačiu, ir požiūris į statybas šaltuoju sezonu.
       2025-02-05 09:21:37

Verslas ir 5G: kodėl pažangus ryšys būtinas technologinėms inovacijoms?

Europoje investicijos į skaitmeninę infrastruktūrą sudaro mažiau nei pusę JAV skiriamų lėšų. Tai Europos šalyse labai apsunkina išmaniųjų technologijų vystymąsi, kurioms reikalingas greitasis 5G ryšys.
       2025-02-05 09:16:14

Nuo vasario – energetiškai nepriklausomi nuo Rusijos. Ko tikėtis?

Vasario 8 d. atsijungsime nuo BRELL žiedo ir pradėsime naują energetinio gyvenimo etapą. Kokie svarbūs pokyčiai mūsų laukia atsiskyrus nuo ne kartą Maskvos politiniu įrankiu tapusios energetikos sistemos ir prisijungus prie europinio tinklo?
       2025-02-05 09:12:15

Šilti orai ir išaugusi vėjo jėgainių gamyba mažino elektros energijos kainas

Praėjusią savaitę vidutinė didmeninė elektros energijos kaina visose Baltijos šalyse mažėjo 9 proc. ir Lietuvoje siekė 101,21 EUR/MWh, o Latvijoje ir Estijoje – 101,26 EUR/MWh.
       2025-02-02 14:04:15

Nemiga ar miego sutrikimai? Kaip atskirti ir kada kreiptis į specialistus

Naktys, praleistos ne miegant, o būdraujant, rytai, kai jautiesi tarsi sulaužytas, o akyse – lyg žvyro pripilta, ilgainiui išsekina organizmą, atsiliepia ne tik darbo kokybei ir produktyvumui, bet gali sukelti ir kur kas rimtesnių sveikatos problemų.
       2025-02-02 13:47:50

Lėtai nepavyko – šokusi paklausa Vilniuje pralenkė 2021 m. vidurkį

2025 m. prasidėjo griausmingai: pirminėje Vilniaus būsto rinkoje sudaryti 696 naujų būstų (butų ir kotedžų) įsigijimo sandoriai, rodo negalutiniai kūrybiškų NT projektų ir vietokūros kompanijos „Citus“ analitikų stebimi duomenys.
       2025-02-02 13:33:19

Seniausi Lietuvoje veikiantys mobilieji telefonai: kokie ir kas juos naudoja?

Nors nauji išmanieji šiandien dygsta kaip grybai po lietaus, dalis lietuvių lieka ištikimi mygtukiniams jų protėviais. Net pastaraisiais metais „Telia“ tinkle veikia ne viena prie dvidešimt metų amžiaus ribos priartėjusi „Nokia“ ir net praėjusį amžių menantis „Ericsson“ „dinozauras“.
       2025-01-31 10:12:46

Pateikė degalų kainos prognozę: dyzelino kaina pasieks 2,5 euro už litrą ribą

Reikšmingą dyzelino kainos didėjimą nuo šių metų pradžios jau pajutę šalies gyventojai turėtų nusiteikti tolimesniam jo brangimui – prognozuojama, kad šių populiariausių Lietuvoje degalų kaina kasmet stabiliai stiebsis į viršų ir 2030-aisiais gali pasiekti 2,5 euro už litrą.
       2025-01-31 09:48:12

Baltijos šalių pajamų augimas – ne tik ekonomikos, bet ir saugumo problema

Spartus darbo užmokesčio augimas Baltijos šalyse ir jau kurį laiką gerėjantis pragyvenimo lygis – dažnai ekonomistų aptarinėjama tema. Nedarbo lygis Lietuvoje siekia 7,4 proc., Latvijoje – 6,9 proc., o Estijoje – 7,6 proc.
       2025-01-29 16:13:43

Kaip išsirinkti tinkamą žaislą, kuris džiugins ir lavins vaiką

Žaislai vaikams yra ne tik pramoga, bet ir svarbi ugdymo priemonė. Jie skatina kūrybiškumą, lavina smulkiąją motoriką, moko bendravimo ir padeda pažinti pasaulį. Tačiau didelė žaislų įvairovė gali apsunkinti pasirinkimą – kaip rasti tokį, kuris ne tik suteiktų džiaugsmą, bet ir būtų naudingas vaiko vystymuisi?
       2025-01-29 11:39:07

Numeris – banko, balsas – sukčiaus: kaip telefonas gali mums meluoti?

Telefono ekrane įsižiebia pažįstamas numeris, bet pakėlus ragelį, kalba visai kitas žmogus? Deja, tai – ne techninė klaida, o gudrus sukčiavimo būdas. Suklastoję telefono numerį, aferistai taip bando iš lietuvių išvilioti jautrius duomenis.
       2025-01-24 17:24:36

Fabien Lédé: Mano tikslas – sukurti gyvą erdvę ir nuostabą žiūrovams

Vasario 20, 21 ir 22 dienomis Lietuvos nacionalinio dramos teatre bus rodomas naujausias Łukaszo Twarkowskio spektaklis „Quanta“, kuriuo LNDT pradėjo savo 85-ąjį sezoną.
       2025-01-22 10:04:16

5 verslui pavojingiausios kibernetinės atakos

Norint įsilaužti į įmonę ar ją suparalyžiuoti, šiandien reikia tik šiek tiek noro ir interneto ryšio. Programišių forumuose įsigiję kibernetinėms atakoms reikalingus įrankius, organizuoti išpuolius prieš žinomus verslus dabar gali ir taksistai, ir net pilnametystės nesulaukę paaugliai.
    Daugiau ankstesnių naujienų:  1  2  3  4  5  6  7  8
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.