Naujienos

Kodėl craft alus sukėlė revoliuciją alaus pasaulyje?

2017-10-13 19:08:04

Atsiradęs kaip priešprieša įprastam alaus skoniui, craft alus visame pasaulyje sukėlė revoliuciją. Pradėtas gaminti netikėčiausiose vietose, o kai kuriose šalyse iki šiol – netgi „čigoniškai“ verdamas kitų aludarių bravoruose – šis gėrimas užkariauja net išrankiausių gurmanų skonio receptorius.

Vidmantas Čičelis, „Vilkmergės“ someljė ir vienas iš didžiausio Lietuvoje craft alaus festivalio – Vilniaus alaus festivalio (VAF) – organizatorių, pasakoja apie populiarėjantį alų ir sako, kad nors jo madas diktuoja JAV aludariai, šį unikalų alų atranda ir vis daugiau lietuvių.

Gimė kaip priešprieša tradiciniam alui

Alaus priskyrimą konkrečiam stiliui lemia jo skonis, spalva, stiprumas, sudedamosios dalys, gamybos būdas ir kilmės vieta. Vokietija, Belgija ar Čekija jau nuo seno vadinamos alaus kraštais, nes čia šis gėrimas turi gilias gamybos ir vartojimo tradicijas. Tuo metu craft alaus kultūra išdygo kaip priešprieša įprastam alaus skoniui – tai suklestėjęs maištininkų, taisyklių laužytojų ir eksperimentatorių amatas, kuriuo siekiama išmokyti ragauti, vertinti pojūčius ir elgtis su alumi kaip su „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintu restorano patiekalu.

„Craft alaus judėjimas atsirado maždaug aštuntame dešimtmetyje JAV. Jo pradžia laikomas metas, kai buvo kilusi reali grėsmė, kad visoje šalyje liks tik 5 bravorai, kurie tuo metu virė standartinį alų. Žmonėms, kurie norėjo naujo skonio, tai netiko ir jie ėmė patys virti alų namuose. Per kelis dešimtmečius iš skurdaus alaus krašto JAV tapo pirmąja alaus šalimi pasaulyje“, - pasakoja V. Čičelis.

Tuo metu Lietuvoje craft alaus judėjimas dar neskaičiuoja nė dešimtmečio, tačiau pastaraisiais metais craft kultūra ir mūsų šalyje tampa vis populiaresnė.

„Ne visi vienodu greičiu pasigavo craft alaus bangą, bet ji įtraukia žmones visame pasaulyje. Sakyčiau, kad Lietuvoje pirmasis bravoras, pradėjęs eksperimentuoti su riboto leidimo, sezoniniais bei įvairiausių naujų alaus rūšių pristatymais, buvo „Vilkmergės“ darykla. Iš tiesų pastebiu, kad craft išpopuliarėjimą labiausiai ir lėmė žmonėms pabodę įprasti alaus skoniai, noras išbandyti kažką nauja, daugiau sužinoti apie alaus gamybos technologijas, alaus derinimą su maistu“, - teigia V. Čičelis.

Pirmosios alaus daryklos – vos keliolikos kvadratinių metrų plote

Pasak V. Čičelio, vienas akivaizdžiausių craft alaus populiarėjimo pavyzdžių – tokio alaus pasirinkimas parduotuvėse.

„Prieš dešimtmetį galėjome rasti vos kelių rūšių užsienietiško alaus, o apie craft alų nebuvome girdėję. Dabar turime galimybę paragauti už Atlanto ar toli Europoje išvirto alaus, palyginti jį su lietuvišku ir įvertinti jo unikalų skonį“, – sako V. Čičelis.

Jis priduria, kad nuo pat alaus daryklų kūrimosi „bumo“, svarbią vietą craft alaus istorijoje užėmė bravorai, kurie virė alų kitiems priklausančiose daryklose. Įdomu ir tai, kad pirmieji craft aludariai alų virė pačiose netikėčiausiose vietose, pavyzdžiui – vandens malūnuose.

„Į Vilniaus alaus festivalį šių metų gruodžio pradžioje atvyksiantyscraftalaus pionieriai – Lenkijos alaus bravoras „Pinta“ iš pradžių buvo čigoniško stiliaus darykla, kuri alų virė kitų daryklose. Ši kompanija savo veiklą pradėjo, ko gero, nuo vieno mažiausių barų pasaulyje – jo plotas buvo tik 23 kv. m. Laikui bėgant buvo nuspręsta, kad tokio ploto visoms svajonėms įgyvendinti nepakaks ir buvo nuspręsta alų virti patiems“, – atskleidžia V. Čičelis.

Naujos daryklos – kaip grybai po lietaus

Pasak V. Čičelio, naujai užgimusiems aludariams kantrybės bei entuziazmo netrūko, ir tai parodo bravorų skaičiaus augimas – nuo kelių craft alaus daryklų pačioje pradžioje iki dešimčių tūkstančių, veikiančių šiuo metu.

„Pasirodo, žmonėms tik to ir tereikėjo – mažosios alaus daryklos pradėjo dygti kaip grybai po lietaus. Ir dabar pastaruosius kelerius metus vien JAV kasdien atsidaro bent po tris naujas alaus daryklas. Ši tendencija persirito per Atlantą ir greitai įgavo pagreitį Europoje. Net tokios, tradiciškai vyno šalimis laikomos šalys, kaip Italija ir Ispanija, turi šimtus alaus daryklų, kurios verda tikrai įspūdingą alų“, – pasakoja V. Čičelis.

VAF dalyviai turės galimybę patys įsitikinti ispanų verdamo alaus kokybe. Dviejų draugų Juan Toledano ir Cesar Martinez prieš metus Ispanijoje įkurta alaus darykla „The Flying Inn“ festivalio metu pristatys savo verdamo alaus rūšis. Daryklos atstovų teigimu, išskirtinis jų bruožas yra tas, kad verdant alų galvojama ne apie rūšių ar butelių skaičių, o apie jo skonį.

„Craft alaus populiarumą lėmė tai, kad žmonės vis labiau orientuojasi į naujų dalykų išbandymą, kitoniškumą ir derinasi prie besikeičiančios alaus vartojimo kultūros. Žmonės nori ragauti, o ne gerti. Mano nuomone, pagrindinė craft alaus savybė – pažangumas. Šis alus išsiskiria tikrai labai aukšta kokybe“, – neabejoja V. Čičelis.

Alaus rūšių galybė: nuo mėlynių iki ananasų skonio

Craft alaus gerbėjai labiausiai vertina itin išraiškingus šios rūšies alaus skonius, kurių yra visa galybė – nuo mėlynių iki rūkyto alaus. Alaus someljė prisimena, kad Lietuvoje didelį perversmą sukėlė „Vilkmergės“ alus su vyšniomis „Kriek“, kuris šalyje buvo pristatytas visiškai nauju formatu, todėl jį gana greitai perėmė ir kiti gamintojai.

„Pavyzdžiui, viena pirmųjų craft daryklų - „Vilkmergės“ verda tik elio tipo alų. Šiuo metu darykloje gaminama daug skirtingų rūšių alaus – pusę metų brandintas „Albier“, vyno statinėse brandintas „Reserve“, Juodųjų serbentų „Stout“, moliūgų alus, įvairus sezoninis alaus ir, žinoma, craft sidras“, – pasakoja V. Čičelis.

Jo teigimu, skirtingų skonių alus, taip pat kaip ir vynas, gali būti derinamas ir prie įvairių patiekalų.

„Apskritai nėra jokio kito gėrimo, turinčio tokią plačią skonių ir kvapų paletę, kaip alus. Ragaujant alų galima patiems pasirinkti, kuris maisto ir alaus derinys yra skaniausias. Man yra tekę ragauti alų su raugintais agurkais, krienais, mėlynėmis ir net daržovėmis. Egzistuoja alus, kuris kvepia kaip ananasų ar persikų sultys, bet tik jį ragaudamas supranti, kad tai yra alus. Gaminant šį gėrimą galima pasitelkti visą išradingumą ir fantaziją – reikia tik nebijoti eksperimentuoti“, – pataria V. Čičelis.

Jis tikisi, kad tokiais įvairiais skoniais pasižymintis craft alus į šiemet pirmąkart organizuojamą Vilniaus alaus festivalį pritrauks gausybę alaus gurmanų ir norinčių susipažinti su visame pasaulyje populiarumo rekordus mušančia craft alaus kultūra.

„Įsivaizduokite – naujo alaus pristatymo rytas. Iki bravoro baro parduotuvės atidarymo liko kelios valandos, tačiau lauke jau driekiasi kelių šimtų metrų eilė. Žmonės joje stovi tik tam, kad paragautų naujo alaus – ir tai ne fantazija, o realybė, kuri šiuo metu vyksta JAV. Mūsų kaimynai lenkai Varšuvoje kasmet organizuoja craft alaus festivalį, kurio metu vidutiniškai pristato daugiau nei 200 naujų alaus rūšių, atsiradusių vos per pusmetį. Lietuvoje pagaliau taip pat turėsime alaus festivalį, kokio dar niekad nėra buvę – ir viskas tik todėl, kad craft alus keičia pasaulį“, – įsitikinęs V. Čičelis.

VAF – tai didžiausias Lietuvoje nepriklausomas craft alaus festivalis subursiantis aludarius, alaus mylėtojus ir entuziastus, pramogų sričių specialistus ir visus, besidominčius ar norinčius susipažinti su craft alaus kultūra. Festivalyje taip pat dalyvaus gausybė gatvės maisto atstovų – vadinamųjų „food truck‘ų“, kuriuos organizatoriai atsirinko itin atsakingai. Bus siekiama parodyti, kad alus gali derėti su skirtingais patiekalais ir griauti mitą, kad tai galima daryti tik degustuojant vyną. Renginys, kurį organizuoja alaus someljė Vidmantas Čičelis ir vyriausiasis „Kalnapilio“ daryklos aludaris Ričardas Barakūnas, vyks gruodžio 1-2 dienomis menų fabrike „Loftas“. Daugiau informacijos apie festivalį – www.vafest.lt.

Naujienos komentarai

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Daugiau naujų naujienų
       2020-08-07 17:45:20

Kelionės į Nidą – ar tikrai pamatyti Negyvąsias kopas yra prabanga?

Nida – vienas populiariausių Lietuvos kurortų, kasmet sulaukianti kelis šimtus tūkstančių turistų iš Lietuvos bei užsienio. Nors nemažai šurmulio sukėlė šiais metais Neringoje smarkiai padidinta rinkliava už automobilį, žmonės toliau plūsta mėgautis nuostabiu šalies kampeliu.
       2020-08-07 17:12:17

Dirbtinis intelektas – sritis, kuri savo piko dar nepasiekė

„Daugeliui dirbtinis intelektas (DI) asocijuojasi su filmų brukamais protingais, tačiau pavojingais robotais-mašinomis, keliančiais grėsmę žmonių egzistencijai, tačiau oficiali sąvoka gana greitai nuleidžia ant žemės“, – teigia Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Informatikos fakulteto prof. dr. Tomas Krilavičius.
       2020-08-07 17:09:54

Vairuotojų kultūra: užstatyti automobiliai ir atlenkti valytuvai

Vasaros karščiai ir mintys apie atostogas priverčia atsipalaiduoti bei prarasti budrumą ne vieną vairuotoją. Skubėdami ilsėtis ar pramogauti jie kartais neatkreipia dėmesio, ar laikosi kelių eismo taisyklių, rizikuodami išprovokuoti kitų vairuotojų nepasitenkinimą ar net sulaukti policijos dėmesio.
       2020-08-07 16:56:37

Tarptautinė alaus diena: 3 ypatingi patiekalai iš šio gėrimo

Alus – vienas populiariausių gėrimų visame pasaulyje. Tačiau maisto gurmanams jis žinomas ir kaip puikus ingredientas, suteikiantis patiekalams išskirtinį skonį. Rugpjūčio 7-ąją minima Tarptautinė alaus diena.
       2020-08-07 16:52:33

Laužo dūmo aromatu kvepiantys desertai: 3 idėjos vasaros iškylai

Vasaros iškylos neapsieina be ant laužo kepamų šašlykų ar dešrelių, tačiau ar bandėte ant kepimo grotelių ruošti desertus? Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalinasi idėjomis, kaip ant laužo ugnies pasigaminti desertą.
       2020-08-07 16:45:41

Praėjusią parą patvirtinti dvidešimt trys koronaviruso atvejai

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per vakarykštę parą Lietuvoje patvirtinti dvidešimt trys nauji koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. Devyni iš jų registruoti Vilniaus apskrityje, septyni – Kauno, penki – Utenos ir du Panevėžio apskrityje.
       2020-08-06 17:42:04

Pristatyta kompiuteriui nenusileidžianti planšetė „Galaxy Tab S7“

Vakar vykusio virtualaus „Samsung“ produktų pristatymo metu bendrovė pristatė naujausią planšetinį kompiuterį „Galaxy Tab S7“ ir didesnę jo versiją „Tab S7+“. Abu įrenginiai turi didelį ekraną, galingą procesorių, patobulintą „S Pen“ rašiklį, klaviatūrą ir kitas funkcijas, kurios vartotojams leis planšetėmis naudotis kaip kompiuteriu.
       2020-08-06 15:37:29

Draugystės per atstumą: kaip išmaniai palaikyti ryšį ar susirasti naujų draugų

Pokalbiai ir susitikimai su draugais būtini draugystei išsaugoti, tačiau vis dažniau tai turime daryti nuotoliniu būdu. Bendravimas per atstumą bus smagesnis, jei pasitelksite keletą išmanių sprendimų.
       2020-08-06 14:41:21

Pasitikrinkite ar žinote: 5 išmanūs „Google Maps“ triukai

Kelionių po Lietuvą ar svetur planavimas dažnam kelia nemenkų iššūkių. Žinodami ir įvaldę šias patogias programėlės „Google Maps“ funkcijas, išvykas planuosite kaip profesionalai ir sutaupysite daug brangaus laiko.
       2020-08-06 10:16:03

Šalies ekonomika kol kas pandemiją atlaikė kur kas geriau, nei tikėtasi

Naujausi šalies ekonomikos rodikliai rodo, kad kol kas pandemija atlaikyta kur kas geriau, nei tikėtasi. Tolygūs išlieka mokėjimai pagal Ekonomikos skatinimo planą, baigiant įgyvendinti vienas priemones, įsibėgėja ir/arba pradedamos vykdyti kitos.
       2020-08-06 09:18:11

Grūdiniai produktai: kodėl juos verta įtraukti į savo kasdienę mitybą

Vaisių ir daržovių nauda sveikatai – nenuginčijama, tačiau apie grūdinių produktų vartojimą vis dar sklando įvairūs mitai. Dietistė Živilė Dumbraitė teigia, kad tinkamai parinktus grūdinius produktus kiekvienas turėtume įtraukti į savo racioną ir dalijasi patarimais, kaip teisingai juos vartoti ir išsirinkti parduotuvių lentynose.
       2020-08-06 08:50:59

Registrų sutrikimai tęsiasi – notarų klientams teks semtis kantrybės

Notarų klientams, ypač norintiems atlikti nekilnojamojo turto perleidimo sandorius, teks gerokai pasisemti kantrybės – dalis valstybinės įmonės Registrų centro valdomų registrų vis dar stringa.
       2020-08-06 08:44:22

Termometro pasirinkimo vingrybės: kas temperatūrą matuoja tiksliausiai?

Nuo koronaviruso proveržio pradžios temperatūrą šalies gyventojai matuojasi dažniau ir atidžiau. Nors dar prieš dešimtmetį pardavinėti uždraustų gyvsidabrio termometrų vis dar galima rasti kai kurių šalies gyventojų namuose, pastaruosius iš vaistinių lentynų jau seniai išstūmė kitokių technologijų ir modelių prietaisai.
       2020-08-06 08:40:14

Kodėl žindyti viešai vis dar yra stigma?

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, dėl pasirinkimo maitinti krūtimi kiekvienais metais daugiau kaip 823 tūkst. vaikų ir daugiau kaip 20 tūkst. motinų išvengia mirties.
       2020-08-06 08:30:23

Naujausi COVID-19 atvejai: daugiausia užsikrėtimų – Kauno apskrityje

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per vakarykštę parą Lietuvoje patvirtinti dvidešimt keturi nauji koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. Trylika registruota Kauno apskrityje, po keturis atvejus – Utenos ir Vilniaus apskrityse.
       2020-08-05 14:42:11

Aviečių metas: 3 skanių ir sveikų desertų idėjos

Saldžios ir sodrios spalvos avietės – vienos populiariausių vasaros uogų. Mitybos specialistai jas rekomenduoja vartoti dėl sveikatai naudingų maistinių savybių, konditeriai avietes giria dėl jų universalumo gaminant desertus, o prekybininkai teigia, kad sezono metu šios uogos yra vienos populiariausių.
       2020-08-05 14:30:54

Kaip sutvarkyti automobilį, kad atrodytų lyg ką tik iš salono?

Kodėl vienas naudotas automobilis atranda naują šeimininką vos per kelias dienas, o kitas ištisus mėnesius „kabo“ skelbimų lentose? Pasirodo, kaip gyvenime, taip ir dėvėtų automobilių rinkoje viską lemia pirmas įspūdis, prie kurio labiausiai prisideda transporto priemonės švara, tvarka.
       2020-08-05 14:27:16

Ar durys į universitetą uždarytos neišlaikius matematikos egzamino?

Liepos 5 dieną Nacionalinė švietimo agentūra paskelbė matematikos, chemijos, fizikos, informacinių technologijų, užsienio kalbų rusų ir anglų, istorijos, geografijos ir biologijos valstybinių brandos egzaminų rezultatus.
       2020-08-05 11:25:34

Per parą koronavirusas patvirtintas dešimčiai žmonių

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per vakar parą Lietuvoje patvirtinta dešimt naujų koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų. Keturi atvejai registruoti Kauno apskrityje, trys – Vilniaus, du – Panevėžio, dar vienas atvejis patvirtintas Šiaulių apskrityje.
       2020-08-05 07:56:03

Apklausa: elektrą taupo devyni iš dešimties gyventojų

Karantino metu daugelyje namų ūkių išaugus elektros suvartojimui ir sąskaitoms, devyni iš dešimties gyventojų stengiasi mažinti energijos naudojimą. Bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta reprezentatyvi gyventojų apklausa parodė, kad populiariausias ir paprasčiausias būdas taupyti elektrą – išjungti šviesą vos tik išėjus iš patalpos.
       2020-08-05 07:54:13

IT sektorius: ar talentų trūkumą išspręstų moterų atėjimas į rinką?

Užimtumo tarnybos duomenimis, karantino metu darbo neteko daugiau moterų. Negana to, pastarąjį mėnesį moterų nedarbo rodiklis pralenkė vyrų. Viena iš pagrindinių to priežasčių – dauguma moterų vis dar dirba ekonominiams nuosmukiams jautresniame paslaugų sektoriuje.
       2020-08-05 07:49:17

Nesugebantiems pailsėti per atostogas: kaip išsimiegoti ir atsipalaiduoti?

Net 70 proc. žmonių pripažįsta, jog atostogų metu jiems sunkiai sekasi atsipalaiduoti ir netikrinti darbinio elektroninio pašto, rodo „LinkedIn Summer Vacation data“ tyrimo duomenys.
       2020-08-04 15:31:42

Atgaiva karštą vasaros dieną: kaip pasigaminti skanią šaltą arbatą namuose?

Šalta arbata – gaivinantis ir troškulį karštą vasaros dieną malšinantis gėrimas, kurį lengvai galime pasidaryti ir namų sąlygomis. Tačiau kaip išsirinkti, kokius ingredientus geriausia derinti tarpusavyje?
       2020-08-04 15:24:59

Mokytojas: profesija ar pašaukimas?

Charizmatiškas, inovatyvus, kūrybiškas, lankstus, lyderis – tik keli žodžiai, apibūdinantys šiuolaikinį mokytoją. Dažnai žodį „mokytojas“ lydi ir kitas – „pašaukimas“.
       2020-08-04 11:56:30

Lietuvoje – septyniolika naujų koronaviruso atvejų

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per vakar parą Lietuvoje patvirtinta septyniolika naujų koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų. Šeši atvejai registruoti Vilniaus apskrityje, po penkis – Panevėžio ir Kauno, dar vienas atvejis patvirtintas Šiaulių apskrityje.
       2020-08-04 11:51:14

Miško pardavimas ir supirkimas: kaip viskas vyksta?

Nemaža dalis miškų savininkų nusprendę parduoti mišką su žemės sklypu ar tik medieną susiduria su didžiule informacijos lavina apie formalumus, medienos supirkimo kainą, miško pardavimo procesą ir kt.
       2020-08-03 16:35:04

Revoliucijos nesukėlusios technologijos: nuo riedžių iki išmaniųjų akinių

Kiekviena nauja inovacija atkeliauja su milžiniškomis perspektyvomis ir pažadu pakeisti mūsų pasaulį iš esmės. Kita vertus, tokioms vizijoms persikelti į realybę pavyksta gana retai.
       2020-08-03 16:27:09

Koronavirusas (COVID-19) - rugpjūčio 2 diena

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos teikiami duomenys. Per vakar dieną patvirtintų naujų COVID-19 susirgusių žmonių skaičius: 10.
       2020-08-02 18:40:21

Renkamės augintinį - nuo ko pradėti?

Ištikimas šuo, murkianti katė, o gal – ilgaausis triušis? Nusprendus į namus priimti naują šeimos narį – naminį gyvūnėlį, šeimininkai ne retai susiduria su dilema, kaip išsirinkti tinkamiausią augintinį.
       2020-08-02 18:36:19

5 lengvi užkandžiai, kurie suteiks energijos aktyviai veiklai

Būna dienų, kai norisi kalnus nuversti, tačiau jėgų kaip nėra, taip nėra. Kartais norint gauti daugiau energijos, kuri leistų aktyviai praleisti laisvalaikį ir padidinti fizinę ištvermę, tereikia vos vieno tinkamo užkandžio.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.