iliustracija iliustracija iliustracija
iliustracija iliustracija
Naujienos

4 taisyklės, padėsiančios konservavimą atrasti iš naujo

2019-07-03 19:32:15

„Roges ruošk vasarą“ – puikiai į sąmonę įstrigęs posakis, pritaikomas daugelyje gyvenimiškų situacijų. Kai kalba pasisuka apie maisto ruošą, ši taisyklė – ne išimtis. Bene labiausiai ji tinka konservavimui: nes nors vasaros gėrybėmis smagu mėgautis šiltuoju metų laiku, tačiau jų atsargos puikiai praverčia ir žiemą.

Tad kokios šio maisto gaminimo būdo tendencijos šiuo metu yra „ant bangos“, o galbūt tautiečiai konservavimą jau laiko atgyvena ir spėjo atrasti naujus gėrybių ruošimo būdus?

Taisyklė nr. 1. „Mažiau cukraus!” – ne tik madinga, bet ir sveika

Braškės, mėlynės, vyšnios ar avietės – tai tik maža dalis uogų, kurias taip gardu valgyti šviežias, bet ne ką mažiau jų skonio ilgimės ir žiemą. Tam nuo neatmenamų laikų yra ruošiamos pačios įvairiausios uogienės, šaltuoju metų laiku puikiai paskaninančios blynus, košes ar kepamus pyragus. Deja, nuo seno įprasta, jog šalia uogų į uogienes pilamas ir nemenkas kiekis cukraus. Pastarasis, žinoma, suteikia kur kas daugiau saldumo, padeda išryškinti spalvą, tačiau perlenkti lazdos nederėtų – pirmuoju smuiku uogienėje turi griežti pačios uogos.

Anot prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, per didelis cukraus kiekis uogienės ne tik, kad nepaskanins, bet dar blogiau – gali ją sugadinti: „Padauginus cukraus, virimo metu pastarasis gali karamelizuotis, o uogos bus tarsi cukraus apvalkale. Pastaruoju metu vyrauja tendencija, kuomet uogienės verdamos minimalizuojant cukraus kiekį – paliekant jo tiek, kad išvirtos uogos nesugestų“.

Maisto ekspertė prasitaria ir apie alternatyvas tiems, kurie pridėtinio cukraus uogienėse apskritai nori išvengti. Anot jos, kaip pakaitalas gali puikiai pasitarnauti medus arba sultys be saldiklių.

Taisyklė nr. 2. „Tiek, kiek reikia“ arba sudie, atsargos penkeriems metams

Sutikite, jog visi bent sykį yra matę rūsius, nukrautus konservuotomis gėrybėmis, kurių užtektų, rodos, iki gyvenimo galo. Vis dėlto, perlenkti lazdos nederėtų. V. Juodkazienės teigimu, naujosios kartos šeimininkės į močiutėms būdingą praktiką – pasiruošti daugiau atsargų, nei suvalgome – žiūri su šypsena ir palaipsniui taiko savo taisykles. T.y. gėrybių ruošia tiek, kiek ketina suvalgyti, stengiasi išbandyti daugiau skirtingų receptūrų, o ne prikaupti kuo didesnius kiekius.

Tai, anot prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, atsispindi ir pakitusiuose konservavimui skirtų stiklainių ir indelių pardavimuose. „Matome, jog kad pastaruoju metu gyventojai linkę pirkti mažesnės talpos – nuo 0,25 l iki 1,5 l – stiklainius, o didieji, pavyzdžiui 3 l, stiklainiai pamažu praranda savo populiarumą“, – pastebi B. Čaikauskaitė.

Taisyklė nr. 3. „Ne verdame, o šaldome“ – kas iš to?

Šaldymas – nepamainoma alternatyva konservavimui. Šis maisto išsaugojimo būdas parankus tuo, jog taupo laiką, be to, anot V. Juodkazienės, užšaldžius norimas gėrybes, maksimaliai išsaugomi juose esantys vitaminai, mineralai ir kitos maistingosios medžiagos.

„Jei norite ne tik skanaus, bet ir sveiko pasirinkimo žiemą, natūraliausias būdas tai padaryti yra paprasčiausias šaldymas. Šaldyti galite tiek uogas – pamėginkite mėlynes, vyšnias, braškes, avietes, šilauoges, serbentus ar kitas – tiek daržoves ir žoleles bei jų mišinius. Tai taps puikiu atradimu, verdant sriubas ar gaminant troškinius“, – sufleruoja V. Juodkazienė.

Pašnekovės teigimu, šiam maisto apdorojimo būdui išsaugoti geriausiai tinka specialiai šaldymui skirti sandarūs indeliai ar maišeliai. Taip pat IKI maisto ekspertė primena, jog prieš užšaldant tiek uogas, tiek žoleles su daržovėmis reikia gerai nuplauti ir kruopščiai nusausinti.

Taisyklė nr. 4. „Žalia šviesa naujovėms“ arba ką dar galime išmėginti?

Tiesa, ne visos daržovės ir vaisiai yra tinkami šaldymui – taip yra dėl to, kad vandeningi produktai, pavyzdžiui, pomidorai, atšildžius bus pernelyg permirkę. Užtat dar vienas būdas – džiovinimas – yra kur kas palankesnis didžiumai vaisių, uogų, daržovių ir grybų.

Kaip teigia maisto ekspertė V. Juodkazienė, šis būdas yra patikrintas laiko, be to – palankus sveikatai. Džiovinamame produkte vandens koncentracija mažėja iki ribos, kai mikroorganizmai negali augti, todėl džiovinti produktai ilgai negenda, juose išlieka vitaminai ir mineralai.

„Kaip įprasta manyti, džiovinti galima ne tik obuolius ir grybus. Tam puikiai tinka ir morkos, paprikos, moliūgai, visa galybė vaisių“, – tikina V. Juodkazienė, pridurdama, jog pasaulyje, o taip pat ir Lietuvoje vis labiau populiarėja išskirtinis džiovinimo būdas – liofilizavimas.

„Liofilizacijos proceso metu pasirinkti uogos ir vaisiai yra džiovinami vakuume itin dideliame šaltyje (iki -80 °C). Tai – vienas perspektyviausių, šiuolaikinių „konservavimo“ būdų, kurio metu vertingosios ingredientų struktūrinės ir biologinės savybės bei jų aktyvumas yra visiškai išsaugomi. Po šio proceso maisto produktai būna traškiai purios tekstūros, puikiai tinkami valgyti tiek vieni, tiek gardinti maistą. Šią džiovinimo šaltyje technologiją galima taikyti visiems produktams, turintiems vandens. Tiesa, namų sąlygomis to padaryti kol kas nėra galimybių, tačiau jau liofilizuotų produktų galima įsigyti parduotuvėse. Taip pat liofilizuotomis uogomis ir vaisiais yra skaninami įvairūs desertai, tortai, esantys prekybos tinklo IKI asortimente“, – naujausias tendencijas komentuoja V. Juodkazienė.

Reklama
Naujienos komentarai

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Daugiau naujų naujienų
       2020-02-15 06:37:41

„Microsoft“ tyrimas: 70 proc. interneto vartotojų patiria internetines grėsmes

Viso pasaulio interneto vartotojų elgesys šiandien vertinamas prasčiausiai per pastaruosius ketverius metus, rodo kompanijos „Microsoft“ kasmet sudaromas Skaitmeninio mandagumo indeksas (angl. Digital Civility Index, DCI).
       2020-02-14 11:15:01

Marius Liatukas: Ar koronavirusas gali pavirsti nenugalima jėga?

Pasaulio fabriku vadinama Kinija pastarosiomis savaitėmis sukaustyta koronaviruso baimės. Tą netruko pajusti ir verslas: nukeliamos kelionės pas šioje Azijos valstybėje veikiančius partnerius, atšaukiami skrydžiai, pristabdytas siuntų ir krovinių gabenimas iš kai kurių Kinijos regionų, neveikia dalis tenykščių fabrikų.
       2020-02-13 21:30:54

Vienas dūris išgelbės gyvybę

„Džiaugiuosi, kad mano vaikas nevakcinuotas. Pasiskaitykite apie skiepus, ten vieni nuodai. Autizmas garantuotas“, - savo įžvalgomis dalijasi vaikų neskiepijantys tėvai. Kai vaikas atsiduria intensyviosios terapijos skyriuje, nuomonę gimdytojai pakeičia. Tik kad nebūtų vėlu.
       2020-02-13 21:27:38

Ką pasirinkti: skalbyklę su džiovinimo funkcija ar atskirą džiovyklę?

Šiais laikais skalbyklių ir džiovyklių pasiūla tokia didelė, kad kartais sunku apsispręsti, kuris variantas būtų tinkamesnis. Kiekvienas prietaisas turi savo pliusų ir minusų, kuriuos pirkėjui verta apsvarstyti prieš įsigyjant naują prietaisą.
       2020-02-12 18:10:10

Dirbtinis intelektas atskleidė aiškiausiai kalbančius TV žinių vedėjus

Šneką paverčiantis tekstu dirbtinis intelektas nustatė, kurie šalies TV žinių vedėjai kalba aiškiausiai. Tyrimą antrąsyk inicijavusi bendrovė „Kantar“ išanalizavo robotų šifruotą žinių medžiagą ir sudarė aiškiausiai kalbančių TV vedėjų dešimtuką.
       2020-02-12 16:14:27

9 iš 10 lietuvių baiminasi dėl robotų keliamų grėsmių darbo rinkai

Daugelį rutininių darbų už mus jau daro robotai, tačiau jie vis labiau kėsinasi ir į profesijas, kurios tradiciškai priskiriamos žmogaus rankų darbui. Kaip parodė naujausias tyrimas*, ši robotizacija sėja nerimą: 88 proc. lietuvių mano, kad robotai kelia grėsmę darbo vietoms.
       2020-02-12 16:11:18

Robotizacija neišvengiama, tačiau bijoti jos nereikia

Gamyba ir sandėliavimas, kaip ir dauguma kitų pramonės šakų, nestovi vietoje. Kuriamos naujos, žmonių darbą palengvinančios technologijos. Diegiami nauji, turimus resursus optimaliau išnaudoti leidžiantys sprendimai. Kaip neatsilikti nuo permainų?
       2020-02-12 15:19:21

Sekstingo ribos: nuo žaidimo iki psichologinių traumų

Sekstingą (angl. sexting – dviejų žodžių „sex“ ir „texting“ kombinacija) Oksfordo žodynas oficialiai įtraukė prieš penkmetį. Tai atviro seksualaus turinio žinučių, apnuoginto ar nuogo kūno nuotraukų, filmukų siuntimas ar gavimas, naudojantis bet kokia skaitmenine priemone.
       2020-02-11 14:08:00

Ką darote ne taip, kad vaikas domisi tik kompiuteriniais žaidimais?

Kompiuteriniai žaidimai ir buvimas virtualioje erdvėje šiandien ne tik užima didelę dalį žmonių laisvalaikio, bet ir kursto karštas diskusijas. Ypač tarp tėvų, kurių vaikai, pasak suaugusiųjų, per daug laiko praleidžia prie kompiuterio ar telefono.
       2020-02-11 14:01:06

Apie propagandos technikas ir kaip jas atpažinti

Parodoje „Studijos 2020“ būsimus studentus Vilniaus universiteto (VU) bendruomenė ne tik kvietė sužinoti aktualią informaciją apie stojimą ir gyvenimą VU, bet ir siūlė įdomių paskaitų ciklą įvairiomis aktualiomis temomis.
       2020-02-07 17:33:10

Įsigijote brangų pirkinį? Patarimai, kaip pasirūpinti, kad jis tarnautų ilgai

Prekybininkams skelbiant finalinius žiemos išpardavimus, gyventojai skuba pasinaudoti nuolaidomis ir įsigyti brangesnių pirkinių: buitinės technikos, elektronikos prietaisų ar išmaniųjų įrenginių. Išsvajotus pirkinius įsigiję gyventojai vis atidžiau jais rūpinasi, ir vis dažniau siekia užsitikrinti papildomą apsaugą nuo rizikų.
       2020-02-07 17:27:53

Pavilnionių gatvė sujungs trūkinėjantį gatvių tinklą

Vilnius vienu etapu priartėjo prie itin reikšmingos miesto susisiekimo sistemai magistralinės gatvės statybos – vyriausiasis miesto architektas Mindaugas Pakalnis pritarė Pavilnionių gatvės nuo Vakarinio aplinkkelio iki Ukmergės gatvės ir Ukmergės – L. Zamenhofo gatvių sankryžos rekonstravimo projektiniams pasiūlymams.
       2020-02-07 08:31:39

Koronavirusas kėsinasi užkrėsti pasaulio ekonomiką: galimi du scenarijai

Kinijoje sparčiai plintantis koronavirusas verčia susirūpinti ir ekonomistus, ir atskirų sektorių atstovus: jei infekcijos plitimas artimiausiomis savaitėmis nebus pažabotas, liūdnus padarinius pajaus žmonės visame pasaulyje.
       2020-02-07 08:27:44

Išmaniosios kartos mokinys: kas jis ir kokie jo iššūkiai?

Pasaulinė statistika rodo, kad iš beveik 5 mlrd. internetu besinaudojančių žmonių net 3,7 mlrd. aktyviai naudoja socialinius tinklus, įsijungdami į juos nuo ankstyvos paauglystės.
       2020-02-07 08:24:07

„Blackberry“ eros pabaiga: kodėl išnyko šis telefonas?

Pirmosiomis vasario dienomis elektronikos prekių gamintojas „TCL“ paskelbė nuo šiol nebeišleisiantis naujų „Blackberry“ telefonų modelių, o nuo rugpjūčio 31 d. sustabdantis prekybą esamais.
       2020-02-06 09:34:40

Su skrydžiais susiję mitai: tinginiaujantys pilotai ir turbulencija

Su komerciniais skrydžiais susiję ne tik gausybe įvairiausių taisyklių, bet ir klaidingų keleivių įsitikinimų, kurie kai kuriuos žmones atgraso lipti į lėktuvą. Tačiau aviakompanijos „GetJet Airlines“ pilotas Irmantas Lasys skuba juos raminti ir paneigia populiariausius mitus.
       2020-02-06 08:59:20

Smulkinta mėsa ar faršas: kaip pasirinkti ir ką pagaminti?

Šiandien parduotuvėse esantis šviežios mėsos pasirinkimas gali atitikti kiekvieno, net ir reikliausio, pirkėjo poreikius – siūloma nuo įvairiausių išpjovų iki smulkintos šviežios mėsos ar faršo. Tiesa, dažnam vis dar gali kilti klausimas, kuo skiriasi faršas ir smulkinta mėsa?
       2020-02-06 08:52:18

Sveikas maistas – kaip vaistas. Subalansuota mityba – ligų profilaktikai

Gydytoja dietologė Rūta Petereit pataria, kaip nesunkiai pereiti prie subalansuotos mitybos, užtikrina, kad pradėti gyventi sveikai niekada nevėlu. Aktorė Kristina Savickytė-Damanskienė dalijasi mažomis gudrybėmis, kaip prie sveikos mitybos pratina septynmetį sūnų.
       2020-02-06 08:47:55

Seksologas – apie erekcijos sutrikimų priežastis ir būdus, kaip jų išvengti

Pasak Vilniaus „Kardiolitos klinikų“ Urologijos centro seksualinės medicinos gydytojo, urologo dr. Roberto Adomaičio, seksualinė sveikata vis dar nėra prioritetinė sritis, nors lytinės funkcijos sutrikimai gali pranašauti apie kur kas rimtesnes ligas.
       2020-02-06 08:07:55

Po 10-ies metų emigracijoje: darbdavio požiūris skyrėsi kaip diena ir naktis

Jei jautiesi laukiamas, priimti sprendimą grįžti į Lietuvą nėra sunku net po svetur praleisto dešimtmečio, sako gyvenimą gimtinėje vėl pradėję kurti buvę emigrantai. Jų teigimu, norėdami susigrąžinti išvykusiuosius turėtume sudaryti patrauklias darbo sąlygas ir suteikti galimybę jiems pritaikyti jau įgytas žinias.
       2020-02-06 07:57:13

Vaistininkas atsako, kaip saugotis įvairių virusų

Koronaviruso žaibiškas plitimas paskui save sėja nerimą ir nežinomybę, kaip apsisaugoti nuo šio viruso. Kol gyventojai ginkluojasi medicininėmis kaukėmis, sveikatos specialistai primena ir kitus būdus saugotis virusų – dažnu atveju net efektyvesnius.
       2020-02-06 07:52:19

Ko šiandien ieško ir ko neranda Lietuvos darbdaviai?

Ketvirtoji pramonės revoliucija keičia darbo specifiką, procesą bei žmogaus vietą ir savijautą darbo rinkoje. Robotai jau perėmė 29 proc. žmogaus atliekamų užduočių, o kelerių metų bėgyje šis skaičius turėtų pasiekti 42 proc., rodo Pasaulio ekonomikos forumo atliktas tyrimas „The Future of Jobs Report 2018“.
       2020-02-05 18:10:24

Uhano virusas 2019-nCoV: kaip išlikti saugiam?

Kinijos epidemijai plintant, viskas gali atrodyti baisu. Čia rasite 10 paprastų atsargumo priemonių, galinčių apsaugoti jus nuo užsikrėtimo koronavirusu. Kadangi naujasis Uhano koronavirusas išplito ne tik visoje žemyninėje Kinijoje, bet ir visame pasaulyje, kyla panika.
       2020-02-05 14:35:48

Ar medicininės kaukės gali apsaugoti nuo naujo koronaviruso 2019-nCoV?

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), remdamasis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, pabrėžia, kad medicininių kaukių dėvėjimas yra viena iš kvėpavimo takų infekcijų, tarp jų ir naujojo koronaviruso (2019-nCoV) infekcijos, prevencijos priemonė viruso paveiktose teritorijose.
       2020-02-04 07:27:50

Negydomi dantys gali sukelti kraujagyslių ir širdies ligas

Nuo mūsų burnos higienos, dantų ir dantenų sveikatos priklauso daugybė kitų organizmo funkcijų. Jau eilę metų medikai skambina pavojaus varpais, norėdami atkreipti dėmesį į dantų ir dantenų ligų sukeliamus širdies bei kraujagyslių susirgimus.
       2020-02-04 07:15:15

Kaip išmokti taupyti?

„Žodis – taupyti, tikriausiai, dar daugeliui kelia asociacijas su pasakymu „reikės susiveržti diržus“, tai savęs ribojimo jausmus keliantis procesas. Tačiau išmokus, kaip tai daryti tiksliai, šis įsitikinimas turėtų dingti“, – teigia Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Ekonomikos ir vadybos fakulteto lektorė dr. Asta Kamandulienė.
       2020-02-04 07:11:18

Išmanieji prietaisai – naujas pavojus namuose: kodėl taip nutiko?

Lietuvos gyventojų namai pastaruoju metu aktyviai pildosi išmaniaisiais elektronikos prietaisais ir modernia buitinės technikos įranga. Draudikai pastebi, kad mūsų šalies žmonės žengia koja kojon su technologijomis.
       2020-02-03 14:23:00

Miego apnėja ir nemiga: kada bemiegės naktys tampa grėsme sveikatai?

Kokybiškas ir saldus miegas – geros savijautos, energijos bei pozityvios nuotaikos pagrindas. Nors bemiegių naktų pasitaiko daugeliui, kai kuriems tai tampa kone kasdienybe.
       2020-02-03 14:12:02

Pagalba ilgapirščiams: galimybes apšvarinti būstus sukuriame patys

Nuo vagysčių neapsaugotas nė vienas būstas, tačiau kai kuriuose iš jų rizika sulaukti neprašytų svečių kur kas didesnė. Policijos atstovų teigimu, nusikaltėlių akiratyje visuomet atsiduria būstai, turintys silpniausias apsaugos priemones.
       2020-01-31 18:20:49

Lietuviui patikėta tobulinti Londono susisiekimo sistemą

Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU), Aplinkos ir Transporto inžinerijos fakultetuose studijas baigęs ir daktaro laipsnį apsigynęs Vytautas Dumbliauskas šiandien dirba „Transport for London“ bendrovėje, kur rūpinasi kaip suformuoti efektyvią Londono susisiekimo sistemą.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.
Reklama