iliustracija iliustracija iliustracija
iliustracija iliustracija
Naujienos

Kaip iš tikrųjų kepyklose kepama duona: 5 svarbiausi žingsniai

2019-11-21 08:46:53

Ar tikrai namuose kepta duona yra natūralesnė ir kokybiškesnė, už keptą kepykloje? Ar kepykloje galima iškepti tikrą tradicinę raugo duoną, kokią kepdavo ir mūsų senoliai? Kaip iš tikrųjų ši duona yra gaminama Lietuvoje, koks jos kepimo kelias?

Viena lyderiaujančių kepyklų šalyje atvėrė savo duris ir atskleidė senovinės „sourdough“ duonos kepimo paslaptis – kas jai būdinga?

„Šiandien yra manančių, kad autentiškos tradicinės receptūros duonos galima išsikepti tik namuose, tačiau tai – netiesa. Lietuviai labai išrankūs duonai ir jai kelia aukščiausius reikalavimus, todėl net ir didelėse kepyklose yra vadovaujamasi tradicinėmis receptūromis, labai kruopščiai atrenkant ingredientus. Duona yra tarsi gyvas organizmas, kuris, kaip ir žmogus, reaguoja į aplinką, todėl visai nesvarbu, kur ji kepama – kepykloje ar namuose – jai reikia ypatingos priežiūros“, – teigia vienos lyderiaujančių kepyklų „Fazer Lietuva“ produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius.

„Gardėsio“ duonos atstovas tikina, kadper tūkstančius metų duonos receptūra mažai pasikeitė: jos kepime iš esmės naudojami tie patys ingredientai – tai miltai, druska, vanduo ir natūraliai susidariusios mielės. Seniausia duonos rūšis – vadinamoji „sourdough“, kurios tradicinis gamybos būdas, pasitelkiant ore tvyrančias bakterijas, kepyklose yra naudojamas ir šiandien. Tuo įsitikino ir maisto tinklaraščio „KitchenJulie“ autorė Julija Steponavičiūtė, kuri turėjo galimybę pamatyti šios duonos gamybos procesą kepykloje iš arti.

„Nors pati kepu „sourdough“ duoną namuose, iš tiesų, labai didelio skirtumo nepajutau: tradicinės receptūros, rankų šiluma – net ir didžiulėje kepykloje šie dalykai išlieka. Raugas yra ruošiamas lygiai taip pat, tešla maišoma taip pat, tiesiog kiekiai – žymiai didesni“, – pasakoja tinklaraščio autorė.

Tad koks yra tikrasis senovinės ir tradicinės duonos kepimo kelias?

1. Paruošiamas raugas

Tradicinės duonos kepimo kelio pradžia – raugo paruošimas. Raugas – tai miltų ir vandens mišinys. Tam, kad raugas susidarytų, yra būtinos dvi sąlygos – šiluma ir laikas. Miltams ir vandeniui rūgstant bei fermentuojantis, šiame mišinyje susidaro natūralių mielių ir gerųjų pienarūgšių lactobacillus bakterijų.

„Mūsų kepykloje gaminamas toks raugas, kokį gamindavo ir mūsų senoliai – iš miltų ir vandens. Jam reikalinga ypatinga priežiūra – net ir nedidelis laikymo sąlygų nuokrypis gali turėti įtakos duonos kokybei. Raugą atnaujiname ir maitiname nuolat, kad nesusidarytų nereikalingų rūgščių, o iš to – nemalonaus, rūgščiai karstelėjusio duonos skonio. Kantriai laukiame, kol raugas bus tinkamas gamybai, nes tai užtrunka nuo savaitės iki dešimties dienų“, – teigia T. Aleknavičius.

Tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorė Berta Garuckė taip pat turėjo galimybę pamatyti duonos kepimo procesą, kuriame būtent raugas paliko didelį įspūdį.

„Mūsų namuose duoną kepdavo tik močiutė, tačiau kepimo paslaptimis ji gan mažai dalydavosi, todėl šis procesas visada atrodė kažkiek magiškas. Ji visada turėdavo savo „slaptą“ ingredientą, kuris suminkštindavo bei išpurendavo tešlą. Ekskursijoje po „Gardėsio“ duonos kepimo kelią pati įsitikinau, kad šis magiškasis ingredientas – tai raugas, kurį paruošti reikia daug pastangų, laiko ir priežiūros“, – įspūdžiais apie duonos kepimo procesą dalinosi tinklaraštininkė.

2. Sumaišoma tešla

Pagrindinė tešlos sudedamoji dalis – miltai. Tradicinė lietuviška duona kepama naudojant ruginius miltus, ji pasižymi sunkia tekstūra ir sodriu skoniu. Kitas pasirinkimas – kvietiniai miltai, kurie sukuria lengvesnę kepinio struktūrą, užtikrina tąsesnę duonos konsistenciją. Šių miltų raugo kepiniai populiarūs Pietų Europos šalyse, tačiau pastaraisiais metais prigyja ir Lietuvoje.

Kitas tradicinės ruginės duonos kepimui svarbus ingredientas – plikinys. Jis sukuriamas miltus sumaišius su karštu vandeniu. Tada miltuose esantys fermentai skaido krakmolą ir taip susidaro cukrūs – plikinys natūraliai tampa saldus.

Galiausiai plikinys, raugas ir kiti tešlos ingredientai yra sumaišomi kartu.

3. Vyksta fermentacija

„Sourdough“ duonos fermentacija vyksta keletą kartų – visų pirma fermentuojasi pats raugas, vėliau – jau paruošta tešla, o galiausiai – pats duonos gabaliukas, prieš pat jį pašaunant į krosnį.

„Tešlos fermentacijos metu mielės ir pieno rūgštys atlieka visą darbą: sparčiai fermentuojant tešloje esančius natūralius cukrus, susidaro dujos, sulaikomos oro burbuliukuose, dėl kurių tešla kyla. Mielės naudoja natūralius cukrus, proceso metu išskirdamos alkoholį ir anglies dioksidą.„Gardėsio“ kepykloje, išmaišius tešlą katile, mes dar apie valandą ją brandiname, kad ši pakankamai fermentuotųsi ir išrūgtų. Tai suteikia daugiau rūgštumo, tešloje susidaro daugiau didesnių oro burbulų“, – teigia T. Aleknavičius.

4. Dalinimas ir formavimas

Aleknavičius tikina, kad duonos tešlos dalinimas ir formavimas – ypač svarbi proceso dalis, kur didelį vaidmenį vaidina žmogaus rankos.

„Dalį ruginės duonos kepykloje formuojame ir sveriame rankomis. Duonos kepimo įranga įrėmina ir aiškiai apibrėžia, kokio drėgnumo ir kokios konsistencijos tešla turėtų būti. O formuojant rankomis, galima dirbti su skystesne tešla, kuri turi daugiau drėgmės, vadinasi, drėgnesnė bus ir duona. Todėl kai kurią duoną rankomis dedame į formelę, rankomis išverčiame, suformuojame“, – tikina kepyklos atstovas.

Išminkyta raugo duonos tešla yra įdedama į kepimo formas ir brandinama dar bent valandą.

5. Kepimas ir raikymas

Galiausiai, kai suformuota tešla subręsta, ji paskutinį kartą apibarstoma miltais, baigiama formuoti rankomis ir šaunama į krosnį kepti. „Gardėsio“ raugo „sourdough“ kvietinės duonos kepimo paslaptis – akmens krosnis.

„Kepimas ant akmens suteikia visai kitą skonį.Įkaitęs akmuo kitaip iškepa duoną, nei tiesiog pučiamas karštas oras. Kvietinę raugo duoną dar ir ilgiau kepame, kad būtų storesnė, traškesnė plutelė, susidarytų gardus aromatas – tai jos išskirtinumas“, – tikina T. Aleknavičius.

Raugo „sourdough“ ruginės duonos išskirtinumas – jos drėgmė, kurios šioje duonoje yra daugiau, nei kituose tos pačios rūšies gaminiuose. Todėl iš kepimo formos išimti ruginiai kepalai yra brandinami dar dvi paras specialioje patalpoje. Tik atvėsęs ir kiek sukietėjęs kepaliukas yra pasiruošęs raikymui bei kelionei pas Lietuvos duonos valgytojus.

Reklama
Naujienos komentarai

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Daugiau naujų naujienų
       2019-12-14 08:49:25

Bankai: augantys indėliai, skolinimo tendencijos, nauji rinkos dalyviai

Bankuose laikomų indėlių suma toliau sparčiai augo, jie aktyviai skolino gyventojams, bet įmonėms skolino mažiau. Šiek tiek sumažėjo ir bankų pelnas, daugiausia pajamų jie uždirbo iš skolinimo, rinka pritraukė naujų dalyvių.
       2019-12-14 08:43:32

„Vilties švyturys“ – šimtai į gyvenimą grąžintų žmonių

„Daug kas yra linkęs vengti žmonių, praeityje turėjusių priklausomybių. Tačiau tie, kas su jais susipažįsta, dažniausiai pakeičia savo nuomonę, nes vienas pagrindinių blaivybės išlaikymo sąlygų – visiškas sąžiningumas.
       2019-12-14 08:21:06

Psichologė pataria: kaip siekiant tikslų išvengti perdegimo

Turite ambicingų tikslų ir jautriai reaguojate į nesėkmes? Pabaigę darbus jaučiate jėgų trūkumą ir norite griūti į lovą? Jei tokia savijauta kamuoja visą laiką, gali būti, jog esate pervargę ir vien tik gerai išsimiegoti jau nebeužteks.
       2019-12-13 14:31:12

Daiktų žymėjimas „keliasi“ į elektroninę erdvę

Daiktų žymėjimas policijoje vykdomas jau daugiau nei 15 metų. Kaskart suorganizavus prevencines daiktų žymėjimo priemones, žmonės išties noriai pristato turimus vertingesnius daiktus pažymėti policijoje, taip padidindami tikimybę prarastą daiktą greičiau sugrąžinti teisėtam savininkui.
       2019-12-13 14:22:01

Saugokis paspirtuko, nes ir jis irgi gali smarkiai traumuoti

Šiauliuose paspirtuku važiavęs ir moterį kliudęs bei sužalojęs asmuo iš įvykio vietos paspruko, palikęs sužalotąją gulėti ant žemės. Šiauliuose – tai pirmas paspirtuko sužalotas pėsčiasis.
       2019-12-13 14:09:31

Pagrindinė avarijų priežastis – ne vairavimo klaidos, o vairuotojo elgesys

Techninės klaidos vairuojant, Kelių eismo taisyklių nepaisymas, greičio viršijimas ar vairavimas apsvaigus nuo seno yra įvardijamos kaip pagrindinės keliuose įvykstančių eismo įvykių priežastys.
       2019-12-13 14:05:01

Pristatytos gairės „influencerių“ reklamos žymėjimui

Šiandien nuomonės formuotojams, reklamą socialiniuose tinkluose užsakantiems verslininkams bei kitiems suinteresuotiems asmenims pristatytos Reklamos žymėjimo socialinėje erdvėje gairės, parengtos po beveik metus Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (toliau – Tarnyba) vykdytos Lietuvos nuomonės formuotojų reklamos stebėsenos.
       2019-12-13 14:00:50

Šventinis stalas: kaip jį paruošti be streso?

Kalėdų laukimas – vienas gražiausių laikotarpių metuose. Tačiau šventišką nuotaiką gali aptemdyti perpildyti prekybos centrai, išlaidos dovanoms ir idėjų stygius šventiniams patiekalams. Kaip Kalėdų stalo ruošimo nepaversti nuovargį keliančiu darbu ir jam pasiruošti be streso?
       2019-12-13 13:57:55

Telefone laikote darbo duomenis? Atkreipkite dėmesį į šiuos patarimus

Darbui naudoti asmeninį telefoną yra išties labai patogu. Tačiau, ar esate tikras, kad visa jame kaupiama informacija yra tinkamai apsaugota? Pasaulio kibernetinio saugumo organizacijų lyderės „IronNet Cybersecurity“ atliktas tyrimas atskleidė, kad 80 proc. įmonių per metus patiria bent vieną kibernetinį įsilaužimą.
       2019-12-13 13:55:48

8 iš 10 lietuvių per šventes gauna nereikalingų daiktų

Ar pamenate, kiek nereikalingų daiktų radote po Kalėdų eglute praėjusiais metais? Net 8 iš 10 lietuvių teigia per Kalėdas gaunantys bent vieną nereikalingą daiktą, o 4 iš 10 tokias dovanas kaupia, rodo įspūdžio dovanų platinimo bendrovės „Gera dovana“ atlikta klientų apklausa.
       2019-12-13 13:52:31

2019 metų telefonų apžvalga: ką apie technologijų ateitį praneša šie telefonai

Iki šiol telefonų gamintojai stengėsi kurti tokius telefonus, kurie yra tik šiek tiek geresni už anksčiau pasirodžiusius konkurentų modelius. Tačiau 2019 metais išmaniųjų technologijų rinkoje įvyko nemažai pokyčių, kurie vienaip ar kitaip sudrebino telefonų rinką.
       2019-12-13 13:44:47

Daiktų internetas: 5 pavyzdžiai, atskleidžiantys jo potencialą

Daiktų internetas neabejotinai yra vienas pagrindinių XXI a. atributų. Tarpusavyje sujungti įvairūs įrenginiai ne tik praplečia savo galimybes, bet ir ženkliai keičia kasdienį žmonių gyvenimą.
       2019-12-12 12:16:50

Imuniteto stiprinimas žiemą – ką renkasi lietuviai?

Kiekvieną žiemą, spustelėjus rimtesniam šalčiui, susiduriame su aplinkoje siaučiančiais virusais. Į kovą su ligomis specialistai pataria įtraukti ne tik vaistus, bet ir atitinkamus maisto produktus, kurie sustiprintų imunitetą ir padėtų organizmui išlikti atsparesniam.
       2019-12-12 07:50:59

Ką dovanoti, kai linkime sveikatos?

Didžiųjų švenčių proga linkėti sveikatos – pats nuoširdžiausias būdas pasakyti, kaip žmogus jums rūpi. Tačiau kuo palydėti šiuos žodžius – daugeliui tikras galvosūkis. Pagrindinio šalies vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ atstovė Jovita Juodsnukytė sako, kad pirmiausiai svarbu galvoti apie žmogų, o ne apie dovaną.
       2019-12-12 07:44:47

Dušo kabina be kalkių nuosėdų – misija įmanoma

Maudytis duše po tekančiu vandeniu – ne tik higienos procedūra, bet ir nepakartojamas malonumas, ryte suteikiantis žvalumo, vakare nuraminantis prieš miegą. Viskas būtų puiku, jei ne tos kalkių nuosėdos ant dušo sienelių.
       2019-12-11 13:00:28

Aktorius Vytautas Rumšas apie Atgimimo laikotarpį

Mintimis apie gyvenimą prieš 30 metų dalijasi aktorius ir režisierius Vytautas Rumšas. Pokalbis yra Lietuvos nacionalinio dramos teatro organizuojamo interviu ciklo, skirto 80 sezonui, dalis. Teatrologė Daiva Šabasevičienė kalbina teatro žmones, kviesdama tinklalaidėje papasakoti apie gyvenimą, spektaklius, užkulisius ir žiūrovus prieš 30 metų.
       2019-12-11 12:55:51

6 iš 10 lietuvių nėra linkę pratęsti garantijos: įvardijo, kodėl

60% lietuvių, įsigydami buitinę techniką, elektronikos prietaisus, TV, foto ar video techniką nėra linkę pratęsti jų garantijos. Tarp dažniausiai įvardijamų priežasčių – manymas, kad pigiems daiktams tokia garantija nereikalinga (32 proc.).
       2019-12-11 12:44:01

Proporcijos interjere: kaip vizualiai „padidinti“ namus?

Interjero dizainas apima ne tik grožį ir estetiką. Tam, kad kambarys atrodytų gerai, neužtenka jį tiesiog apstatyti moderniais baldais. Vienos svarbiausių taisyklių įrenginėjant namus yra simetrija ir proporcijos. Jos lemia, kaip bus išnaudota erdvė ir kaip žmogus jausis įėjęs į kambarį.
       2019-12-11 12:38:06

Vaizdo kokybės gerinimas – pagrindiniai kriterijai, renkantis televizorių

Technologijos vystosi labai greitai ir per penkis pastaruosius metus televizijos vaizdo ir garso kokybė pastebimai pagerėjo. Vos prieš kelerius metus, perkant televizorių, vienas iš pagrindinių kriterijų buvo ekrano dydis ir televizoriaus storis.
       2019-12-11 12:34:21

Kaip išmokyti vaiką plaukti: trenerių patarimai tėvams

Net ir garsiausi plaukikai ne tokiais gimsta, o jais tampa. O mokėjimas plaukti nebūtinai turi tapti sportiniu gebėjimu, visų pirma tai – vienas iš gyvybiškai svarbiausių įgūdžių ir atgaiva kūnui. Tad tėvų noras, kad vaikas išmoktų plaukti – visuomet sveikintinas.
       2019-12-10 11:08:01

Darbo rinkos tendencijos: 5 patarimai personalo vadovams

66 proc. Europos vadovų teigia, jog darbo rinkoje patiriamas talentų trūkumas. Jis net gi artėja prie krizinio lygmens, kai svarbiems strateginiams tikslams pasiekti trūks tai padaryti galinčios darbo jėgos. Dėl šios priežasties talentų pritraukimas įkaitusioje darbo rinkoje ir tinkamas personalo valdymas tampa ypatingai svarbiu uždaviniu.
       2019-12-10 11:02:24

Kalėdinė muzika: kodėl vienus džiugina, o kitus pykdo?

Dar lapkritį prasidėjęs kalėdinės muzikos bumas šiuo metu yra bene aukščiausiame taške – beveik neįmanoma praeiti pro prekybos centrą neišgirdus vieno garsiausių šios šventės hitų. Kodėl vienus tai erzina, o kiti, nesvarbu, kiek kartų jau girdėję, dainas kaskart noriai niūniuoja drauge?
       2019-12-10 10:39:47

Ar žinote kiek asmeninių duomenų kaupia jūsų programėlės?

Pasauliniais statistikos duomenimis, šiandien kiekvienas vartotojas savo išmaniajame telefone turi vidutiniškai apie 60-90 programėlių. Tačiau, vos 10 iš jų vartotojai naudoja reguliariai. Kaskart parsisiunčiant naują mobiliąją programą, išmaniojo šeimininko prašoma suteikti prieigą prie tam tikrų asmeninių duomenų.
       2019-12-10 07:15:45

Prieššventiniai vairuotojų išbandymai: kaip menkas įlenkimas virsta bauda

Prasidėjus šventiniams apsipirkimams ir renginiams žmonės dažniau nei įprastai automobilius palieka stovėjimo aikštelėse, sausakimšuose kiemuose ar siaurose gatvelėse. Draudikai įspėja, kad prieš šventes šiose vietose padaugėja smulkių avarijų.
       2019-12-06 14:58:11

Viešasis transportas Vilniuje judės greičiau – Ukmergės gatvė tik pradžia

Sostinės Ukmergės gatvės A juosta važiuoti galės viešasis transportas, elektromobiliai, taip pat nuo šios savaitės sugrąžinamas taksi judėjimas. Tyrimas ir rezultatų analizė parodė, kad spalį Ukmergės gatvės dalyje viešojo transporto greitis didėjo iki 30 proc., pažeidėjų sumažėjo beveik dvigubai.
       2019-12-06 11:51:59

Dviguba išmaniojo telefono apsauga: lengva pasidaryti – sunku „nulaužti“

Šiandien telefone telpa visas mūsų gyvenimas. Bet vienoje paskyroje saugomi ir visi mūsų prisijungimo duomenys, nuotraukos ar kita asmeninė informacija, todėl ją būtina tinkamai apsaugoti. Tą padaryti padeda slaptažodžiai, tačiau ši priemonė nėra visiškai patikima.
       2019-12-06 11:47:07

Įsigijote naują išmanųjį? Žingsniai, kuriuos turite atlikti nedelsiant

Ką tik įsigijote išmanųjį ir nekantraujate pradėti juo naudotis? Daugelis į rankas paėmę naują telefoną pirmiausia pradeda nuo smagių dalykų – išsirenka viršelio foną, skambučio melodiją ir skuba siųstis daugiausia naudojamas programėles.
       2019-12-06 07:58:51

Gyvūnų gynėjai sumokėjo už protu nesuvokiamą žiaurumą

Metų pradžioje paaiškėjo, kaip atsirado mitas apie tai, kaip gyviems kailiniams žvėreliams diriamas kailis. Tarptautinė kailio federacija pateikė įrodymus, jog už tai, kad du kinai tai padarytų prieš filmavimo kameras, jiems sumokėjo gyvūnų teisių aktyvistai.
       2019-12-05 18:20:48

Gydytoja perspėjo sergančiuosius: taip elgdamiesi atitolinate pasveikimą

Atvėsus orams ir prasidėjus peršalimų sezonui, dažnam tenka skirstyti prioritetus – likti sveikti namuose ar ir toliau rūpintis darbais sergant? Specialistai įspėja – pasirinkę pastarąjį variantą galime pakenkti ne tik savo, bet ir kolegų sveikatai, bei pataria, kokių priemonių imtis, norint pasveikti greičiau.
       2019-12-05 18:17:18

„Facebook“ imasi teisinių veiksmų prieš apgaulingas reklamas

„Facebook“ Kalifornijoje, JAV, pateikė ieškinį bendrovei „ILikeAd Media International Company Ltd.“ ir dviem fiziniams asmenims dėl reklamos sklaidos ir naudojimosi taisyklių pažeidimų. Skelbiant apgaulingas reklamas daryta žala „Facebook“ paskyroms ir skelbtas apgaulingas turinys, kuriuo buvo reklamuojamos suklastotos prekės ir dietinės piliulės.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.
Reklama