Naujienos

Pirmą kartą ruošiate žuvį? Štai, ką reikėtų žinoti

2020-06-30 11:22:10

„Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalijasi keturiais patarimais, padėsiančiais pirmą kartą ruošiantiems žuvį, ir receptais, pagal kuriuos ją skaniai pagaminti galės net virtuvės pirmokas.

Pasak maisto ekspertės, vasarą, kai norisi lengvesnio ir sveikesnio maisto, žuvis gali tapti puikia išeitimi. Dauguma jos rūšių turi Omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios gerina imuninės sistemos veiklą ir padeda kovoti su įvairiais uždegiminiais procesais. Taip pat, žuvyje yra daug A, E, D vitaminų, naudingų regėjimui ir sveikiems kaulams, todėl daugelis mitybos ekspertų teigia, kad žuvį reikia valgyti bent kartą per savaitę.

„Norint kuo sveikiau paruošti žuvies filė, rekomenduoju pamiršti tokius apdorojimo būdus kaip kepimą tešloje, gruzdinimą ar skrudinimą. Taip gaminant susidaro kancerogeninės medžiagos, o naudojamas rafinuotas aliejus prideda kalorijų ir didina cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat, neapsunkinkite žuvies riebiais padažais ar sunkiais garnyrais, verčiau rinkitės lengvesnius priedus ir mažiau prieskonių“, – pataria V. Juodkazienė.

Rinkitės lengvai paruošiamą žuvį

V. Juodkazienė sako, kad pirmiausia reikėtų gerai apgalvoti, kokią žuvį norite gaminti. Pirmam kartui verčiau rinktis lengviau apdorojamą ir paruošiamą žuvį.

„Savo pažintį su žuvimi siūlyčiau pradėti nuo Lietuvoje populiarios šviežios lašišos arba karpio. Rinkitės jau išskrostą lašišą ar karpį arba jų pjausnius, taip sutaupysite nemažai laiko, skirto žuvies apdorojimui. Taip pat, galite išbandyti ir įvairias šaldytos žuvies rūšis, pavyzdžiui, tilapijų filė arba atlantinę menkę. Šaldyta žuvis dažnai turi mažiau kaulų, būna švariai išskrosta ir be žvynų, todėl vos ją atšildžius, galėsite iš karto gaminti“, – sako V. Juodkazienė.

Saikingai naudokite prieskonius

Norintiems pajausti tikrą ir natūralų žuvies skonį, reikėtų nepadauginti prieskonių. Pirmąkart gaminantiems verčiau rinktis jau žinomus prieskonius, su kuriais dažnai ruošiate kitus mėgstamus patiekalus.

„Ypatingą žuvies skonį atskleidžia tokie įprastai virtuvėje naudojami prieskoniai kaip juodieji pipirai, druska ar krapai. Jei norisi intensyvesnio skonio, tuomet naudokite saldžiosios raudonosios paprikos miltelius arba aštresnius pipirus. Taip pat, kaip prieskonius galima naudoti ir darže augančius svogūnus, česnakus ar gelsvės lapelius, kurie suteiks ypatingą aromatą“, – sako V. Juodkazienė.

Kepkite orkaitėje

Vienas populiariausių ir lengviausių žuvies paruošimo būdų – iškepti ją orkaitėje. Tai ypač paprastas būdas, kuris nereikalaus daug žinių ir pastangų, tačiau užtikrins, kad greičiau nei per pusvalandį galėtumėte mėgautis gardžiu patiekalu.

„Norėdami skaniai paruošti žuvį orkaitėje, supjaustykite ją didesniais gabalėliais. Taip būsite tikri, kad žuvis bus nesausa. Taip pat, svarbu nepamiršti, kad filė gabalėlius reikėtų dėti odelėmis į apačią ant kepimo popieriaus arba sviestu išteptos skardos. Kepimo trukmė visuomet priklauso nuo gabalėlių storio. Jei jie siekia tik 4 centimetrus – užteks vos 15 minučių, o jei gabalėliai yra maždaug 6 centimetrų storio – kepkite apie 25 minutes“, – patarimais dalijasi V. Juodkazienė.

Derinkite su įvairiais garnyrais

Prie žuvies patiekiami garnyrai gali būti patys įvairiausi. Jei norisi kažko sotesnio – rinkitės ryžius, kuskusą, pastarnokų ar bulvių košę, o mėgstantiems lengvesnius patiekalus maisto ekspertė siūlo rinktis įvairias daržoves ar salotas.

„Daugelis žuvies rūšių yra pakankamai riebios, todėl prie jų ypač dera rūgštūs vaisiai ir daržovės. Drąsiai rinkitės sezonines gėrybes, pavyzdžiui, pomidorus ar špinatus ir derinkite juos su citrinų sultimis ar granatų sėklomis. Taip pat, nebijokite eksperimentuoti, nes prie žuvies puikiai dera ir rūgštesni obuoliai ar kiviai“, – sako V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė V. Juodkazienė dalijasi skaniais, paprastais ir greitai paruošiamais žuvies receptais:

Lašišos kepsniai su garstyčiomis ir medumi

Jums reikės (2 asm.):

- 200 g lašišos filė
- 1 citrinos
- 2 skiltelių česnako
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
- 2 a. š. žuvies prieskonių
- 1 a. š. grūdėtųjų garstyčių
- 1 a. š. skysto medaus
- Druskos, pipirų

Paruošimas:

Išspauskite citrinos sultis ir sumaišykite jas su medumi, garstyčiomis, susmulkintu česnaku ir prieskoniais. Šiuo mišiniu įtrinkite lašišos gabalėlius ir pagardinkite druska. Sudėkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepkite apie 15 minučių, 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol lašiša truputėlį apskrus.

Aštrūs karpio gabalėliai

Jums reikės (2 asm.)

- 1 kg išskrosto karpio
- 3 v. š. citrinų sulčių
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
- Čili pipirų prieskonių
- Druskos, pipirų

Paruošimas:

Karpį supjaustykite storais gabalėliais. Juos gerai įtrinkite aliejumi, citrinos sultimis ir prieskoniais. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepkite apie 30 minučių 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2021-06-14 09:38:08

Salotos be padažo – ne salotos: top 5 padažai, kuriuos privalote išbandyti

Šiltuoju metų laiku atsigręžiame į sveikatingesnę mitybą, valgome daugiau lengvesnio maisto ir ruošiame sezoninių daržovių salotas. Juolab kad vasarą su įvairiausiais salotų receptais tampa dar lengviau eksperimentuoti.
       2021-06-12 11:54:11

Lašiša ant grilio: receptas, kuris patiks net ir nemėgstantiems žuvies

Vasara ir įsibėgėjantis grilio sezonas skatina leistis į eksperimentus ir ant kepsninės ruošti įvairiausius patiekalus. Daugelis ieško įdomesnių receptų bei skonių, o juos atrasti padeda ir ant žarijų kepta lašiša, ypač panaudojant vieną netikėtą ingredientą.
       2021-06-10 12:14:03

Klasika tapę šaltibarščiai – kitaip: išbandykite receptus su vėžių uodegėlėmis

Vasaros lietuviai neįsivaizduoja be šaltibarščių ir ši ryškiaspalvė šaltsriubė jau tapo tikra karštos dienos valgiaraščio klasika.
       2021-06-09 20:08:33

Top 5 naudingiausi vasaros supervaisiai

Orams vis labiau lepinant, į parduotuves atkeliavo ir tikri šiltojo sezono pranašai – švieži ir sultingi egzotika dvelkiantys vaisiai. Be kvapnių persikų, nektarinų, arbūzų ir melionų vasara sunkiai įsivaizduojama.
Daugiau naujų naujienų
       2021-06-14 17:27:20

TVF gerina Lietuvos ekonomikos augimo prognozes, bet horizonte mato ir rizikų

Lietuvos ekonomikos padėtis šiuo metu yra palanki stipriam augimui, jis paspartės šių metų antrąją pusę, konstatuoja Tarptautinis valiutos fondas (TVF), prognozuojantis, kad šalies ekonomika šiais metais augs 4,4 proc.
       2021-06-14 17:16:53

Gegužę elektra Lietuvoje brango 13 proc.

Lietuvoje elektros energijos kaina gegužę siekė 50,35 Eur/MWh – palyginti su balandžio mėn., ji buvo 13 proc. didesnė. Latvijos ir Estijos pardavimo vietose vidutinė mėnesio elektros energijos kaina siekė 48,42 Eur/MWh – 11 proc. daugiau nei balandį.
       2021-06-14 15:03:49

Ankstyvojo ugdymo ekspertai: tėvai – savo vaikų smegenų skulptoriai

Žmogaus smegenys yra plastiškos ir vystosi visą jo gyvenimą. Tačiau, mokslininkų teigimu, per pirmąsias 1000 gyvenimo dienų jos auga greičiausiai ir jose vyksta svarbiausi asmenybę, charakterio savybes ir net sėkmę ateityje nulemiantys procesai.
       2021-06-14 12:06:11

Kaip prie inovacijos sėkmės rinkoje prisideda gera komunikacija?

Verslo atstovai vartotojams kone kasdien pristato aibę naujų produktų ar paslaugų. Tačiau net ir patys inovatyviausi produktai patiria nesėkmę, jeigu nėra tinkamai pristatomi vartotojams ar jais nesusidomi gamintojai.
       2021-06-14 11:47:00

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai: 66

Atlikus 4112 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 66. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-06-14 10:32:02

Nagų grybelis: atsiradimo priežastys ir kaip jį panaikinti?

Rūpintis savo sveikata ne tik reikia, bet ir privaloma. Nevertėtų praleisti pro pirštus atsiradus net menkiausiems dariniams. Visi žinome tą jausmą, kai ore tvyro tvanka, o uždara avalynė siunčia signalą apie „perkaitusią“ pėdą.
       2021-06-14 09:38:08

Salotos be padažo – ne salotos: top 5 padažai, kuriuos privalote išbandyti

Šiltuoju metų laiku atsigręžiame į sveikatingesnę mitybą, valgome daugiau lengvesnio maisto ir ruošiame sezoninių daržovių salotas. Juolab kad vasarą su įvairiausiais salotų receptais tampa dar lengviau eksperimentuoti.
       2021-06-13 09:47:00

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai: 117

Atlikus 8005 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 117. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-06-12 11:54:11

Lašiša ant grilio: receptas, kuris patiks net ir nemėgstantiems žuvies

Vasara ir įsibėgėjantis grilio sezonas skatina leistis į eksperimentus ir ant kepsninės ruošti įvairiausius patiekalus. Daugelis ieško įdomesnių receptų bei skonių, o juos atrasti padeda ir ant žarijų kepta lašiša, ypač panaudojant vieną netikėtą ingredientą.
       2021-06-12 11:46:32

Rytoj vilniečiams – 2000 „Janssen“ vakcinų be registracijos

Šį sekmadienį vilniečiams bus pasiūlyta kiek daugiau nei 2000 laisvų „Janssen“ vakcinų – norintys pasiskiepyti galės atvykti į „Litexpo“ be registracijos, nuo 10 iki 16 valandos.
       2021-06-12 11:17:00

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai: 221

Atlikus 19399 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 221. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-06-12 05:38:18

Juodkalnija: gidas papasakojo, ką būtina pamatyti ir aplankyti

„Kai žmonės nusileisdavo Tivato oro uoste, jų akyse dažnai matydavau daug klausimų. Jie suprasdavo, kad yra Balkanuose, bet kokia tai šalis dažnam trūkdavo supratimo“, – apie keliautojų dar mažai atrastą Viduržemio regiono perlą – Juodkalniją – pasakoja joje gidu dirbęs Šarūnas Gurskas.
       2021-06-11 17:01:50

68-erių Birutė įrodė, kad judėjimas – jaunystės šaltinis

Judėjimas – sveikatos, grožio ir jaunystės šaltinis, sako žingsniavimo entuziastė Birutė Giedraitienė. Norint aktyviau leisti laiką, nebūtina užsiimti varginančiomis treniruotėmis.
       2021-06-11 16:49:13

Vokietijos kompanija Lietuvoje filmuoja serialą: Hofburgo rūmus atrado Vilniuje

Vilniuje įsibėgėjo „Bavaria Film“ grupei priklausančios vokiečių kino gamybos kompanijos „Story House Pictures GmbH“ serialo „Sisi“ filmavimo darbai, truksiantys vasarą. Filmavimo metu Lietuvoje investuojami keli milijonai eurų, o tarptautinėje komandoje dirba beveik 100 lietuvių.
       2021-06-11 16:36:52

Pokyčiai finansų ir bankininkystės srityje: ko laukti ateityje?

9-tojoje Bankininkystės ir finansų konferencijoje „Tektoniniai poslinkiai bankininkystėje“, didžiausių Lietuvoje veikiančių bankų vadovai bei Švedijos bankų ir „Fintech“ industrijos atstovai aptarė iššūkius,
       2021-06-11 13:59:32

Kankina nuolatinis nuovargis? 8 būdai įsikrauti energijos

Sakoma, kad mums tiek metų, kaip jaučiamės patys. Tačiau ką daryti, jei jaučiamės seni, pavargę ir vos pavelkame kojas? Laimė, yra daugybė paprastų būdų, kaip įsikrauti energijos.
       2021-06-11 13:50:17

Ispanija turi grąžinti nesuderinamą pagalbą iš DTT (antžeminės TV) operatorių

Europos Komisija (EK) padarė išvadą, kad antžeminių operatorių gauta pagalba skaitmeninant ir plėtojant antžeminės televizijos tinklą atokiose Ispanijos vietovėse prieštaravo ES valstybės pagalbos taisyklėms.
       2021-06-11 12:07:20

Upėje plūduriuojantis išmanus būstas – ar išdrįstumėte tokiame apsistoti?

Įsivaizduokite Nemune ar Neryje plūduriuojančius apartamentus, kuriuose apsistoję svečiai gali mėgautis tekančios upės vaizdais ir praplaukiančiais laivais.
       2021-06-11 11:42:00

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai: 155

Atlikus 20483 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 155. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-06-10 12:14:03

Klasika tapę šaltibarščiai – kitaip: išbandykite receptus su vėžių uodegėlėmis

Vasaros lietuviai neįsivaizduoja be šaltibarščių ir ši ryškiaspalvė šaltsriubė jau tapo tikra karštos dienos valgiaraščio klasika.
       2021-06-10 12:05:08

Ekspertų prognozės: kaip darbas iš namų paveiks biurų poreikį?

Per praėjusius metus darbas iš namų tapo norma, kurią į savo kasdienybę adaptavo daug įmonių. Darbdaviai gali nebesukti galvos kaip organizuoti veiklą darbuotojams dirbant iš namų, tačiau kyla nauji klausimai.
       2021-06-10 11:42:00

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai: 212

Atlikus 20905 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 212. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-06-10 09:30:43

Specialistai atskleidžia naujausią tendenciją – duomenų mokslas bus naujasis IT?

Įstaigos, valstybės tarnybos, mobiliojo ryšio operatoriai, bankai, parduotuvės, transporto ir kitų verslo sričių įmonės, socialiniai tinklai ir išmanieji įrenginiai kasdien sukaupia milžinišką duomenų kiekį.
       2021-06-10 09:20:34

Seimas pritarė siūlymui keisti kompensuojamųjų vaistų skyrimo tvarką

Seimas pritarė Farmacijos įstatymo pataisoms (projektas Nr. XIVP-337(2), kuriomis sudaromos sąlygos geresniam kompensuojamųjų vaistinių preparatų prieinamumui užtikrinti.
       2021-06-09 20:08:33

Top 5 naudingiausi vasaros supervaisiai

Orams vis labiau lepinant, į parduotuves atkeliavo ir tikri šiltojo sezono pranašai – švieži ir sultingi egzotika dvelkiantys vaisiai. Be kvapnių persikų, nektarinų, arbūzų ir melionų vasara sunkiai įsivaizduojama.
       2021-06-09 20:04:31

Nepraleiskite knygų naujienų

Tikriausiai girdėjote posakį, jog norint perskaityti visas parašytas knygas, reikia nugyventi ne vieną gyvenimą? Tai tikra tiesa. Ypač šiomis dienomis. Knygynų lentynos lūžta nuo naujų knygų, o skaitytojams sunku išsirinkti tą pačią geriausią.
       2021-06-09 19:52:38

Skrydžio planas atostogoms: kokias vietas verta aplankyti Ispanijoje?

Ispanija – nuo seno turistų mėgstama šalis, kuri pasižymi įspūdingais paplūdimiais, akį traukiančia architektūra ir istorinėmis vietomis, o sau patrauklių vietų gali rasti tiek ramaus poilsio norintys keliautojai, tiek pageidaujantys aktyvių atostogų.
       2021-06-09 19:45:13

Sveiki ir gaivūs vasariški desertai, kurie nepakenks kūno linijoms

Vasarą norisi pasilepinti saldžiu kąsneliu, tačiau kartu ir išsaugoti dailias kūno linijas. Nors laikantis subalansuotos mitybos desertais piktnaudžiauti nevertėtų, šiltasis metų laikas itin palankus pasimėgauti sveikesniais saldumynais.
       2021-06-09 19:39:50

„Vilniaus planas“ sukurtoje aplikacijoje – visas Vilniaus eismo organizavimas

SĮ „Vilniaus planas“ sukurtoje aplikacijoje atvaizduojamos visos eismo organizavimo priemonės, tarp kurių daugiau nei 1 400 km Vilniaus miesto gatvių (horizontaliojo ženklinimo) elementų ir daugiau nei 60 000 vertikaliojo kelio ženklų.
       2021-06-09 19:32:17

5 naudingos mobilios programėlės nepamirštamai ir smagiai vasarai

Vasara visuomet pralekia greitai, todėl būtina pasimėgauti kiekviena šilta diena. Šiais laikais lengva pasimesti informacijos gausybėje, tačiau visą reikalingą informaciją vienoje vietoje turėti padeda mobiliosios programėlės.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.