Naujienos

Skonių penketukas: kaip tinkamai juos derinti ir sukurti tobulą patiekalą?

2020-10-16 10:34:14

Pasaulio virtuvės yra be galo spalvingos, tačiau visus jų ypatumus galima sutalpinti vos į penkis pagrindinius skonius. Tai saldumas, rūgštumas, kartumas, sūrumas bei naujai atrastas umami.

Nors skirtingose pasaulio virtuvėse šių skonių dominavimas skiriasi ir, mokslininkų teigimu, mūsų gebėjimą pajusti skonius lemia turimų receptorių kiekis, specialistai įsitikinę – tobulo patiekalo paslaptis yra visų penkių komponentų dermė. Pasaulinės maisto dienos proga lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė pasakoja apie penkių pagrindinių skonių savybes ir derinimą siekiant tobulo rezultato virtuvėje.

Saldu, vadinasi, gyvenu

Saldumas yra pats pirmasis ir pradinis skonis, kurio dauguma paragauja dar kūdikystėje su mamos pienu. Didžiąją jo dalį sudaro laktozė, o ji ypač gausi cukraus. Todėl nuo mažų dienų saldumą priimame kaip natūralų skonį, kurio poreikį jaučiame nuolatos. Kita vertus, juo bene visada esame aprūpinti, nes cukraus turi tiek vaisiai bei daržovės, tiek duonos gaminiai.

Ne veltui mūsų organizmas taip reikalauja saldumo: tai malonumo skonis, kuris ne tik užtikrina gerą savijautą, bet ir suteikia energijos. Tačiau tai – tik dalis jo funkcijų. Saldumas ypač ryškiai pabrėžia maisto skonį bei aromatą – norint sustiprinti šias kulinarines savybes, patiekalai neretai gardinami cukrumi. Tai pastebima kone visose pasaulio virtuvėse: kinų, prancūzų, italų, meksikiečių, indų ar Artimųjų rytų.

Anot B. Baratinskaitės, cukrus – daugiau nei tik desertų ar saldumynų gamybos sudedamoji dalis: „Šio produkto ar medaus galima įdėti tuomet, jei patiekalas per rūgštus. Taip puikiai pavyks subalansuoti maisto skonį, o ypač įvairius padažus. Toks kulinarinis poreikis natūraliai kyla iš gamtos balanso, nes, pavyzdžiui, prinokę vaisiai yra ir saldūs, ir rūgštūs“.

Rūgštumo užtenka vos lašo

Rūgštumo norisi rečiau ir po mažiau, nes mūsų skonio receptoriai suvokia jį kaip tam tikrą organizmo priešą. Kadangi rūgštumo perviršis gali daryti neigiamą įtaką virškinimo sistemai, natūraliai ribojame rūgštaus maisto vartojimą. Kitaip tariant, citrinų daug nesuvalgysime, nes organizmas pats tam priešinsis.

Iš kitos pusės, rūgštumas yra patiekalų gaivumo šaltinis. Juo gausūs citrusiniai vaisiai – citrinos, apelsinai, mandarinai, taip pat obuoliai, braškės, kopūstai, paprikos. Rūgštumas itin mėgstamas Pietų Amerikos, Viduržemio jūros tradicinėse virtuvėse – Meksikoje, Ispanijoje, Graikijoje.

„Maximos“ maisto gamybos ekspertė pataria rūgštumo patiekalams suteikti saikingai: „Gaminant maistą, užtenka vos kelių lašų citrinos ar laimo. Toks kiekis – pakankamas atskleisti kitų patiekalų ingredientų skonį, o rūgštumo akcentai tinkami bene kiekvienam valgiui. Nesvarbu, ar ruošiame salotas, gėrimus, žuvį, mėsą ar desertą – taip pagardintas maistas ypatingai žadina apetitą, yra gaivus ir išraiškingas“.

Kartumas – ne visada malonu, bet naudinga

Kartumui mūsų skonio receptoriai yra jautriausi. Tai – natūrali organizmo reakcija ir žmonijos evoliucijos rezultatas. Gamtoje dauguma nuodingų augalų yra kartūs, todėl jų skonis ne tik nemalonus. Jusdami kartumą suprantame, jog turime apsisaugoti nuo pavojaus. Tačiau, kaip teigia B. Baratinskaitė, kartumo maisto gamyboje vengti nereikėtų.

„Gal to nepastebime, tačiau kartumas yra gana dažnas mūsų racione: juo turtinga kava, juodasis šokoladas ir pikantiško skonio ypač tyras alyvuogių aliejus. Visgi verta įsidėmėti, kad šiuos ingredientus derinant su saldumu ypač išryškėja unikalios maisto savybės. Derinant kartumą ir saldumą, idealiai pavyksta desertai, o verdant karčias daržoves, pavyzdžiui, brokolius, tikras išsigelbėjimas gali būti šaukštelis medaus. Taip saldumas išryškėja, o kartumas – slopsta“, – aiškina B. Baratinskaitė.

Druska – rišančioji grandis

Sakoma, jog gaminant maistą, druska ne tik „parodo“, ar žmogus yra įsimylėjęs, bet ir atskleidžia tikrąjį kulinarinį charakterį. Todėl sūrumą galima vadinti vienu pagrindiniu skoniu, tačiau juo mėgautis patartina saikingai. Ne tik dėl to, jog maistą ypač lengva persūdyti – per didelis druskos kiekis nėra naudingas organizmui. Nors pastarajam ji visgi būtina, tik ne po daug.

Sūrumas išskirtinis tuo, jog šis skonis yra visų kitų, esančių patiekale, rišančioji grandis. Jis skirtingus ingredientus sutelkia į vieną visumą, todėl druska keliauja į kiekvieną lėkštę: nesvarbu, ar joje garuotų jautienos didkepsnis, ar vyšnių pyragas. Taip sūrumą savo nacionalinėje virtuvėje derina viso pasaulio kulinarai: nuo žemaitiško kastinio iki britiškų žuvies kepsnelių su bulvytėmis ar mėsos troškinių Šiaurės Afrikoje.

„Sūrumas mūsų skonių receptorių yra ypač mėgstamas. Jis dera ir su saldumu, ir su kartumu, juos puikiai subalansuodamas. Žiupsnelis druskos gali išryškinti deserto skonį, suteikti pastarajam gilumo. Ne veltui tokie išraiškingi yra sūrios karamelės desertai ar klasikinis krembriulė“, – tikina B. Baratinskaitė.

Umami – ryškus ir gyvybingas

Umami vadinamas skonių penketuko naujoku. Šis pavadinimas reiškia tiesiog „skanu“, o tokią maisto savybę nustatė japonų mokslininkas Kikunae Ikeda, 1908-aisiais tyręs jūržolių skonines savybes. Jis išsiaiškino, kad tyrimo objekto skoniui didžiulę įtaką daro jame esanti glutamato rūgštis. K. Ikeda pastarąją pavadino mononatrio glutamatu arba tiesiog „Umami“. Taip gimė naujas skonis, atkeliavęs iš Japonijos.

Vėliau umami užkariavo Vakarų šalis ir įsitvirtino kaip ypač populiarus skonio stipriklis, tačiau umami dalis produktų gamina natūraliai. Tai itališkasis parmezano sūris, pomidorai, sardinės, jūržolės, grybai, alyvuogės, tunas, soja, mėsa. Pastebima, kad kuo produktas yra senesnis, tuo mononatrio glutamato jame yra daugiau. Tokiomis savybėmis pasižymi ilgai brandintas kumpis arba sūris.

Umami galima aptikti tiek Pietų Europos, tiek Azijos virtuvėse, tačiau Rytuose šis skonis ypač mėgstamas.

Savo ruožtu B. Baratinskaitė sako, jog umami galima rasti ne tik minėtuose produktuose, bet ir pasigaminti natūraliai. „Užtenka pakepinti pomidorą su žiupsneliu druskos ir iš daržovės išsiskiriantis natūralus cukrus susimaišęs su sūrumu padeda išgauti natūralų umami skonį“, – patarimais dalinasi kulinarijos ekspertė.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2021-01-15 07:09:38

Sveikesnio gyvenimo receptai: kaip desertuose pakeisti cukrų?

Sausis – mėnuo, kai visi dar turime entuziazmo tesėti sau duotus naujų metų pažadus. Viena sričių, kurios naujų metų pažadai beveik niekada neaplenkia – saldumynų ir desertų vartojimas.
       2021-01-07 09:11:30

Obuoliai karaliauja ir žiemą: patarimai, kokiomis sąlygomis juos laikyti

Obuoliai – tikriausiai labiausiai pamėgti, plačiausiai auginami ir daugiausiai vartojami vaisiai Lietuvoje. Jie ypatingai naudingi kiekvieno organizmui, nes juose gausu vitaminų ir įvairių mikroelementų, kurių itin reikia dabar, šaltuoju metų laiku.
       2020-12-30 08:12:14

Pasitinkant Naujuosius su neatrastais skoniais: idėjos šventiniam stalui

Neeilinius metus vainikuojančias didžiąsias žiemos šventes lietuviai pasitinka neįprastai. Dėl susiklosčiusių aplinkybių dažnam teko pačiam pirmą kartą pasirūpinti šventiniais Kūčių bei šv. Kalėdų patiekalais, ne išimtimi tampa ir proginis Naujųjų metų stalas.
       2020-12-30 07:35:39

Vakarienei – progų nereikia: patarimai, kaip susikurti prancūzišką vakarienę

Virtuvėje suktis ir stalą puošti galime ne tik per šventes. Pasimėgauti paskutinėmis šių metų dienomis ir susikurti paprastą, bet elegantišką vakarienę namuose tikrai verta. O kas tam gali tikti geriau nei pasaulyje pamėgti ir savo kokybe išsiskiriantys prancūziški patiekalai?
Daugiau naujų naujienų
       2021-01-17 09:32:52

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti 836 nauji koronaviruso atvejai

Atlikus 5428 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruoti 836 nauji koronaviruso atvejai. Per paskutines 7 dienas teigiamų tyrimų dalis: 12,1% Patvirtintų atvejų skaičius per paskutines 7 dienas: 7845
       2021-01-16 09:32:52

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti 1122 nauji koronaviruso atvejai

Atlikus 9540 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruoti 1122 nauji koronaviruso atvejai. Per paskutines 7 dienas teigiamų tyrimų dalis: 12,6% Patvirtintų atvejų skaičius per paskutines 7 dienas: 8500
       2021-01-16 08:48:54

NVSC primena – izoliacijos taisyklių laikytis būtina

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras primena, kad dėl sąlyčio su COVID-19 užsikrėtusiuoju izoliuoti asmenys privalo laikytis izoliavimo taisyklių, su kuriomis jie supažindinami izoliavimo metu. Tai būtina, kad būtų užkirstas kelias infekcijos plitimui visuomenėje.
       2021-01-15 13:08:12

Žiemiškos sąlygos kelia pavojus darbo vietose

Žemą oro temperatūrą ypač aktualu įvertinti dirbantiesiems lauko sąlygomis. Elektros linijų tiesimo, krovimo, kelių, inžinerinių komunikacijų tiesimo ir remonto, miško kirtimo, teritorijų, gatvių, kiemų valymo, statybos ir kiti darbai, atliekami lauke, nesustoja ir žiemą.
       2021-01-15 10:59:13

Skaitmeninės technologijos drebina tradicinio žemės ūkio pamatus

Prof. Astrida Miceikienė, Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos kanclerė Vienas autoritetingiausių pasaulio verslo leidinių „Forbes“ 2017 m. išplatino informaciją apie tai, kad mūsų planetoje visiškai be tiesioginio fizinio žmogaus darbo sėkmingai užaugintas ir nuimtas pirmasis derlius.
       2021-01-15 09:32:52

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti 1149 nauji koronaviruso atvejai

Atlikus 9842 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruoti 1149 nauji koronaviruso atvejai. Per paskutines 7 dienas teigiamų tyrimų dalis: 12,9% Patvirtintų atvejų skaičius per paskutines 7 dienas: 9020
       2021-01-15 08:24:06

Išmaniųjų įrenginių kovos: ar planšetė gali atstoti kompiuterį?

Ribos tarp skirtingų išmaniųjų įrenginių kasmet vis labiau nyksta. Planšetės įgyja vis daugiau funkcijų, galios ir universalumo. Todėl dažnam iškyla klausimas, ar galima apsieiti be stacionaraus ar nešiojamo kompiuterio?
       2021-01-15 08:00:56

Kodėl koronavirusas pavojingesnis nėščiosioms ir gimdyvėms?

„Gimdymo metu labiausiai bijojau, kad per medikų dėvimus apsauginius kostiumus, kaukes, skydelius ir kas keturias valandas besikeičiančias pamainas neišgirsiu, ką man sako gydytojai ir nepadarysiu visko taip, kaip reikėtų“
       2021-01-15 07:54:11

Rizika užsikrėsti COVID-19 liga išlieka ir būnant lauke

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atkreipia dėmesį, kad nesilaikant saugaus atstumo, nedėvint tinkamos apsauginės veido kaukės, užsikrėsti koronavirusu (COVID-19 liga) galima ir būnant lauke, atvirose erdvėse.
       2021-01-15 07:54:11

Jaučiančius COVID-19 simptomus epidemiologai ragina registruotis tyrimui

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai (NVSC), jiems talkinantys savanoriai, atliekantys epidemiologinę diagnostiką, pastebi, kad žmonės neretai, nepaisant jaučiamų koronavirusinei infekcijai (COVID-19) būdingų simptomų, delsia registruotis tyrimui.
       2021-01-15 07:09:38

Sveikesnio gyvenimo receptai: kaip desertuose pakeisti cukrų?

Sausis – mėnuo, kai visi dar turime entuziazmo tesėti sau duotus naujų metų pažadus. Viena sričių, kurios naujų metų pažadai beveik niekada neaplenkia – saldumynų ir desertų vartojimas.
       2021-01-15 07:03:04

Verslas skaitmenizuojasi − LVPA padeda tą daryti sparčiau

Išmanusis įrangos valdymas, robotai, gamybos procesų skaitmeninimas tapo neatsiejamu pažangių ir perspektyvių Lietuvos įmonių atributu. Per pastaruosius penkerius metus LVPA kartu su verslu prie jo modernizavimo prisidėjo beveik 415 mln. Eur investicijomis.
       2021-01-14 09:52:48

Asmens duomenų apsauga: ką galvoja Lietuvos gyventojai

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos užsakymu 2020 m. pabaigoje atlikta daugiau kaip 1 000 Lietuvos gyventojų apklausa. Ji atskleidė, kad visuomenei asmens duomenų apsauga rūpi, o atlaidumas pažeidėjams šioje srityje mažėja.
       2021-01-14 09:42:12

Praėjusią parą Lietuvoje registruotas 1371 naujas koronaviruso atvejis

Atlikus 10182 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas 1371 naujas koronaviruso atvejis. Per paskutines 7 dienas teigiamų tyrimų dalis: 13,6% Patvirtintų atvejų skaičius per paskutines 7 dienas: 9867
       2021-01-14 08:17:21

Ekspertas pataria, kaip susitvarkyti kompiuterio darbalaukį – ir kam to reikia?

Kompiuterio darbalaukis vieniems – šventa vieta, kur laikomos tik pačios svarbiausios nuorodos ir dokumentai, o pas kitus ir velnias koją nusilaužtų.
       2021-01-14 07:59:43

Sinoptikams prognozuojant -15 laipsnių šalčio, 10 vaistininkės patarimų

Pastaraisiais metais Lietuvoje neužklumpa didesni šalčiai, todėl 15 laipsnių žemiau nulio nukritusi temperatūra, lietuviams jau yra neįprastas reiškinys. „Eurovaistinės“ vaistininkė Vilmantė Uselienė primena, kaip reikėtų elgtis per šalčius ir ko tokiu oru nepamiršti.
       2021-01-13 13:41:27

Norite išsimiegoti? Savo lovą naudokite tik miegui

Miegas – vienas pagrindinių veiksnių lemiančių gerą savijautą. Pandemijos metu dalis visuomenės išbalansavo savo miego ritmą, pradėdami eiti miegoti ir keltis vis kitu metu. Vaistininkai sunerimę, kad miego higienai skiriama per mažai dėmesio.
       2021-01-13 09:39:16

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti 1694 nauji koronaviruso atvejai

Atlikus 11369 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruoti 1694 nauji koronaviruso atvejai. Per paskutines 7 dienas teigiamų tyrimų dalis: 14,1% Patvirtintų atvejų skaičius per paskutines 7 dienas: 10828
       2021-01-13 07:18:26

Menininkai apie 1991 m. sausio įvykius: geriau mirti nei grįžti į praeitį

„Kam kilo mintis paišyti ant barikadų – niekas neatsimena. Tekstilės katedra davė kokius 5 litrus dažų ir šluotų. Turėjau tapybos kursą. Su žiguliuku ir visu kursu nuvažiavom prie tų barikadų, išsikrovėm dažus.
       2021-01-12 14:02:21

Tomas Lūža: nepavyksta pastoti – nebijokite kreiptis į specialistus

Žinoma, kad nevaisingumas paliečia pakankamai daug porų, tačiau daugelis vis dar klaidingai vertina priežastis, dėl kurių nepavyksta susilaukti kūdikio. Kokie veiksniai padeda ar trukdo moteriai pastoti?
       2021-01-12 09:56:17

COVID-19 serganti Seimo narė sukritikavo ir merą Šimašių, ir ministrą Dulkį

"Mano sveikatos būklė gerėja. Taip manau. Su kauke galiu kvėpuoti. Temperatūra kritusi. Kiti parametrai įvairiai. Noriu padėkoti medikams, jų padėjėjams ir savanoriams (čia jų nesutikau. O gal neatpažinau).
       2021-01-12 09:47:55

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti 902 nauji koronaviruso atvejai

Atlikus 7601 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruoti 902 nauji koronaviruso atvejai. Per paskutines 7 dienas teigiamų tyrimų dalis: 14,7% Patvirtintų atvejų skaičius per paskutines 7 dienas: 11851
       2021-01-12 07:51:30

VDI: koronaviruso grėsmės nepaisantys darbdaviai ir darbuotojai kenkia sau

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pastaruoju metu gauna daugiau paklausimų, susijusių su rizikomis kilti COVID-19 protrūkiams darbovietėse. Darbuotojai susirūpinę saugių darbo sąlygų užtikrinimu: ne tik dėl darbdavių taikomų prevencinių priemonių, bet ir dėl kolegų elgesio.
       2021-01-12 07:45:35

Kodėl startuoliai žlunga nespėję įgyvendinti savo idėjų?

Pasaulinė statistika rodo, kad 9 iš 10 startuolių žlunga net neišvystę savo idėjų: 20 proc. jų veiklą baigia dar pirmaisiais gyvavimo metais, dar 30 proc. – antraisiais. Kokios didžiausios ir dažniausios ankstyvos stadijos startuolių klaidos tai lemia ir kaip jų išvengti?
       2021-01-11 14:27:14

Elektros rinkos barometras: praėjusią savaitę elektra Lietuvoje brango 36 proc.

Praėjusią savaitę elektros didmeninė kaina Lietuvoje kilo 36 proc. ir siekė 53,69 Eur/MWh. Panašiai elektros energijos kaina išaugo visose ir kitose Baltijos šalyse – Estijoje ir Latvijoje ji kilo 35 proc. ir siekė 53,38 Eur/MWh.
       2021-01-11 09:52:22

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti 775 nauji koronaviruso atvejai

Atlikus 4269 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruoti 775 nauji koronaviruso atvejai. Per paskutines 7 dienas teigiamų tyrimų dalis: 15,2% Patvirtintų atvejų skaičius per paskutines 7 dienas: 12459
       2021-01-11 09:26:32

Nauji metai, blogas elektros plano pasirinkimas: ką daryti?

2020 metų pabaigoje nepriklausomą elektros tiekėją pirmą kartą pasirinko daugiau kaip 87 tūkst. didžiausių buitinių vartotojų. Vis dėlto, elektros kainoms šiemet ėmus kilti dalis gyventojų buvimu laisvoje rinkoje gali nusivilti, jei pasirinko su biržos kaina tampriai susietus mokėjimo planus, perspėja ekspertai.
       2021-01-10 17:19:08

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys apie skaidrumą

"Kai ėmiausi šių atsakomybių, žinojau, jog laukia daug problemų. Tenka apgailestauti, kad, nors Vyriausybė ir SAM deda visas pastangas, kad šalį pasiektų kaip galima daugiau vakcinų, ir jų, pirmiausia, gautų prioritetinėse grupėse nustatyti asmenys, atsirado piktnaudžiaujančiųjų tuo metu, kai svarbiausia vienybė ir sąžiningumas.
       2021-01-10 09:52:22

Praėjusią parą Lietuvoje registruota 1490 naujų koronaviruso atvejų

Atlikus 8162 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruota 1490 naujų koronaviruso atvejų. Per paskutines 7 dienas teigiamų tyrimų dalis: 15,7% Patvirtintų atvejų skaičius per paskutines 7 dienas: 13406
       2021-01-10 07:53:20

Gyventojams – daugiau galimybių susipažinti su tvarkomais asmens duomenimis

Gyventojai nuo šiol turi daugiau galimybių greitai ir patogiai susipažinti su įvairiuose valstybės registruose bei informacinėse sistemose tvarkomais jų asmens duomenimis.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.