Naujienos

Skonių penketukas: kaip tinkamai juos derinti ir sukurti tobulą patiekalą?

2020-10-16 10:34:14

Pasaulio virtuvės yra be galo spalvingos, tačiau visus jų ypatumus galima sutalpinti vos į penkis pagrindinius skonius. Tai saldumas, rūgštumas, kartumas, sūrumas bei naujai atrastas umami.

Nors skirtingose pasaulio virtuvėse šių skonių dominavimas skiriasi ir, mokslininkų teigimu, mūsų gebėjimą pajusti skonius lemia turimų receptorių kiekis, specialistai įsitikinę – tobulo patiekalo paslaptis yra visų penkių komponentų dermė. Pasaulinės maisto dienos proga lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė pasakoja apie penkių pagrindinių skonių savybes ir derinimą siekiant tobulo rezultato virtuvėje.

Saldu, vadinasi, gyvenu

Saldumas yra pats pirmasis ir pradinis skonis, kurio dauguma paragauja dar kūdikystėje su mamos pienu. Didžiąją jo dalį sudaro laktozė, o ji ypač gausi cukraus. Todėl nuo mažų dienų saldumą priimame kaip natūralų skonį, kurio poreikį jaučiame nuolatos. Kita vertus, juo bene visada esame aprūpinti, nes cukraus turi tiek vaisiai bei daržovės, tiek duonos gaminiai.

Ne veltui mūsų organizmas taip reikalauja saldumo: tai malonumo skonis, kuris ne tik užtikrina gerą savijautą, bet ir suteikia energijos. Tačiau tai – tik dalis jo funkcijų. Saldumas ypač ryškiai pabrėžia maisto skonį bei aromatą – norint sustiprinti šias kulinarines savybes, patiekalai neretai gardinami cukrumi. Tai pastebima kone visose pasaulio virtuvėse: kinų, prancūzų, italų, meksikiečių, indų ar Artimųjų rytų.

Anot B. Baratinskaitės, cukrus – daugiau nei tik desertų ar saldumynų gamybos sudedamoji dalis: „Šio produkto ar medaus galima įdėti tuomet, jei patiekalas per rūgštus. Taip puikiai pavyks subalansuoti maisto skonį, o ypač įvairius padažus. Toks kulinarinis poreikis natūraliai kyla iš gamtos balanso, nes, pavyzdžiui, prinokę vaisiai yra ir saldūs, ir rūgštūs“.

Rūgštumo užtenka vos lašo

Rūgštumo norisi rečiau ir po mažiau, nes mūsų skonio receptoriai suvokia jį kaip tam tikrą organizmo priešą. Kadangi rūgštumo perviršis gali daryti neigiamą įtaką virškinimo sistemai, natūraliai ribojame rūgštaus maisto vartojimą. Kitaip tariant, citrinų daug nesuvalgysime, nes organizmas pats tam priešinsis.

Iš kitos pusės, rūgštumas yra patiekalų gaivumo šaltinis. Juo gausūs citrusiniai vaisiai – citrinos, apelsinai, mandarinai, taip pat obuoliai, braškės, kopūstai, paprikos. Rūgštumas itin mėgstamas Pietų Amerikos, Viduržemio jūros tradicinėse virtuvėse – Meksikoje, Ispanijoje, Graikijoje.

„Maximos“ maisto gamybos ekspertė pataria rūgštumo patiekalams suteikti saikingai: „Gaminant maistą, užtenka vos kelių lašų citrinos ar laimo. Toks kiekis – pakankamas atskleisti kitų patiekalų ingredientų skonį, o rūgštumo akcentai tinkami bene kiekvienam valgiui. Nesvarbu, ar ruošiame salotas, gėrimus, žuvį, mėsą ar desertą – taip pagardintas maistas ypatingai žadina apetitą, yra gaivus ir išraiškingas“.

Kartumas – ne visada malonu, bet naudinga

Kartumui mūsų skonio receptoriai yra jautriausi. Tai – natūrali organizmo reakcija ir žmonijos evoliucijos rezultatas. Gamtoje dauguma nuodingų augalų yra kartūs, todėl jų skonis ne tik nemalonus. Jusdami kartumą suprantame, jog turime apsisaugoti nuo pavojaus. Tačiau, kaip teigia B. Baratinskaitė, kartumo maisto gamyboje vengti nereikėtų.

„Gal to nepastebime, tačiau kartumas yra gana dažnas mūsų racione: juo turtinga kava, juodasis šokoladas ir pikantiško skonio ypač tyras alyvuogių aliejus. Visgi verta įsidėmėti, kad šiuos ingredientus derinant su saldumu ypač išryškėja unikalios maisto savybės. Derinant kartumą ir saldumą, idealiai pavyksta desertai, o verdant karčias daržoves, pavyzdžiui, brokolius, tikras išsigelbėjimas gali būti šaukštelis medaus. Taip saldumas išryškėja, o kartumas – slopsta“, – aiškina B. Baratinskaitė.

Druska – rišančioji grandis

Sakoma, jog gaminant maistą, druska ne tik „parodo“, ar žmogus yra įsimylėjęs, bet ir atskleidžia tikrąjį kulinarinį charakterį. Todėl sūrumą galima vadinti vienu pagrindiniu skoniu, tačiau juo mėgautis patartina saikingai. Ne tik dėl to, jog maistą ypač lengva persūdyti – per didelis druskos kiekis nėra naudingas organizmui. Nors pastarajam ji visgi būtina, tik ne po daug.

Sūrumas išskirtinis tuo, jog šis skonis yra visų kitų, esančių patiekale, rišančioji grandis. Jis skirtingus ingredientus sutelkia į vieną visumą, todėl druska keliauja į kiekvieną lėkštę: nesvarbu, ar joje garuotų jautienos didkepsnis, ar vyšnių pyragas. Taip sūrumą savo nacionalinėje virtuvėje derina viso pasaulio kulinarai: nuo žemaitiško kastinio iki britiškų žuvies kepsnelių su bulvytėmis ar mėsos troškinių Šiaurės Afrikoje.

„Sūrumas mūsų skonių receptorių yra ypač mėgstamas. Jis dera ir su saldumu, ir su kartumu, juos puikiai subalansuodamas. Žiupsnelis druskos gali išryškinti deserto skonį, suteikti pastarajam gilumo. Ne veltui tokie išraiškingi yra sūrios karamelės desertai ar klasikinis krembriulė“, – tikina B. Baratinskaitė.

Umami – ryškus ir gyvybingas

Umami vadinamas skonių penketuko naujoku. Šis pavadinimas reiškia tiesiog „skanu“, o tokią maisto savybę nustatė japonų mokslininkas Kikunae Ikeda, 1908-aisiais tyręs jūržolių skonines savybes. Jis išsiaiškino, kad tyrimo objekto skoniui didžiulę įtaką daro jame esanti glutamato rūgštis. K. Ikeda pastarąją pavadino mononatrio glutamatu arba tiesiog „Umami“. Taip gimė naujas skonis, atkeliavęs iš Japonijos.

Vėliau umami užkariavo Vakarų šalis ir įsitvirtino kaip ypač populiarus skonio stipriklis, tačiau umami dalis produktų gamina natūraliai. Tai itališkasis parmezano sūris, pomidorai, sardinės, jūržolės, grybai, alyvuogės, tunas, soja, mėsa. Pastebima, kad kuo produktas yra senesnis, tuo mononatrio glutamato jame yra daugiau. Tokiomis savybėmis pasižymi ilgai brandintas kumpis arba sūris.

Umami galima aptikti tiek Pietų Europos, tiek Azijos virtuvėse, tačiau Rytuose šis skonis ypač mėgstamas.

Savo ruožtu B. Baratinskaitė sako, jog umami galima rasti ne tik minėtuose produktuose, bet ir pasigaminti natūraliai. „Užtenka pakepinti pomidorą su žiupsneliu druskos ir iš daržovės išsiskiriantis natūralus cukrus susimaišęs su sūrumu padeda išgauti natūralų umami skonį“, – patarimais dalinasi kulinarijos ekspertė.

Naujienos komentarai

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2020-10-26 17:20:20

Ne puošmena, bet pagrindinis deserto ingredientas: 3 receptai su moliūgais

Artėjant Helovinui tėveliai iš dėžių pradeda traukti specialius kostiumus savo atžaloms ir kartu su jais iš moliūgų skaptuoti įvairaus dydžio ir formų žibintus.
       2020-10-13 13:04:12

Kaip užtikrinti naudingų medžiagų įsisavinimą, vartojant pieno produktus

Lietuviai nemažai jų organizmui reikalingų medžiagų gauna iš pieno produktų – net 95 proc. šalies gyventojų dažniau nei kartą per savaitę vartoja pieno gaminius, rodo „Lidl“ užsakymu atlikta apklausa.
       2020-10-09 11:08:19

Dubuo naudingų maistinių medžiagų: kokias košes rinktis skirtingu dienos metu?

Norintys sveikai, skaniai ir greitai pusryčiauti dažnai renkasi vis labiau populiarėjančias įvairių grūdų košes. Tačiau jos gali būti puikiu pasirinkimu ne tik pusryčiams, bet ir pietums ar vakarienei.
Daugiau naujų naujienų
       2020-10-26 17:20:20

Ne puošmena, bet pagrindinis deserto ingredientas: 3 receptai su moliūgais

Artėjant Helovinui tėveliai iš dėžių pradeda traukti specialius kostiumus savo atžaloms ir kartu su jais iš moliūgų skaptuoti įvairaus dydžio ir formų žibintus.
       2020-10-26 17:00:12

Vietiniai karantinai įvedami dar aštuoniose savivaldybėse

Atsižvelgiant į blogėjančią epidemiologinę situaciją šalyje, nuo 2020 m. spalio 28 d. 00:00 val. iki 2020 m. lapkričio 11 d. 24:00 val. vietinis karantinas įvedamas dar 8 savivaldybėse: Kauno, Klaipėdos, Vilniaus miestų, Šilalės, Širvintų, Telšių, Trakų, Vilniaus rajonų savivaldybėse.
       2020-10-26 11:50:32

REKORDAS po penkių iš eilės REKORDŲ! Lietuvoje – 766 koronaviruso atvejai

Šią savaitę, nuo spalio 26 d. iki lapkričio 1 d. imtinai, remiantis naujuoju šviesoforo principus, raudonajai zonai priskiriamos dar aštuonios šalies savivaldybės: tai Vilniaus, Kauno, Klaipėdos miestų savivaldybės, taip pat Vilniaus, Širvintų, Šilalės, Trakų ir Telšių rajonų savivaldybės.
       2020-10-26 10:12:12

Trijų partijų vadovai paskelbė bendrą deklaraciją

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis šiandien paskelbė bendrą deklaraciją dėl koalicijos formavimo pradžios.
       2020-10-26 09:42:46

Kaip spręsti problemą su pardavėju, kilusią apsiperkant internetu? 6 žingsniai

Nors gyvename internetinės prekybos aukso amžiuje, sunku rasti žmogų, kuris nebūtų bent kartą nusivylęs nuotoliniu būdu įsigytomis prekėmis ar paslaugomis.
       2020-10-26 09:09:06

Kaip technologijos padeda išlikti sveikam ir palaikyti gerą savijautą?

Sveika gyvensena ir rūpestis savo fiziniu kūnu yra šiuolaikinės visuomenės bruožas, taip pat – ir kasdien naudojamos technologijos. Iš pradžių su išmaniaisiais laikrodžiais ar išmaniosiomis apyrankėmis entuziastingai skaičiavome ir kontroliavome per dieną nueitus žingsnius.
       2020-10-26 05:28:42

2020 m. spalio 25 d. Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų rezultatai

Baigėsi Seimo rinkimų antrasis turas. Rinkėjai dabartiniams valdantiesiems siūlo padirbėti opozicijoje. Tačiau ir dešiniesiems prireiks ne mažiau kaip trijų politinių partijų koalicijos norint užsitikrinti daugumą Seime.
       2020-10-25 18:35:32

Ruduo – tinkamas metas pagauti gyvenimo žuvį: ko prireiks sėkmingai žvejybai?

Pasaulyje siaučiant pandemijai, siekdami išvengti masinių susibūrimo vietų bei uždarų patalpų, vis daugiau žmonių laisvą laiką leidžia gamtoje.
       2020-10-25 17:51:09

REKORDAS po keturių iš eilės REKORDŲ! Lietuvoje – 603 koronaviruso atvejai

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad buvo patikslinta šiandien (spalio 25 d.) centro skelbiama koronavirusinės infekcijos (COVID-19) statistika už spalio 24 d.
       2020-10-24 10:05:22

Karantinas: į raudoną zoną pateko ir didieji šalies miestai

Ateinančią savaitę, nuo spalio 26 iki lapkričio 1 d. imtinai, remiantis naujuoju šviesoforo principus, raudonajai zonai priskiriamos dar aštuonios šalies savivaldybės: tai Vilniaus, Kauno, Klaipėdos miestų savivaldybės, taip pat Vilniaus, Širvintų, Šilalės, Trakų ir Telšių rajonų savivaldybės.
       2020-10-24 10:03:12

Paskelbtas pagal šviesoforo principą atnaujintas paveiktų šalių sąrašas

Nuo pirmadienio, spalio 26 d. įsigalioja naujas, pagal šviesoforo principą sudarytas paveiktų šalių sąrašas. Kartu su Lietuva geltonojoje zonoje atsidūrė kaimyninės Latvija ir Estija, taip pat Norvegija, Danija, Suomija, Kipras.
       2020-10-24 09:56:59

Nauja tvarka dėl izoliacijos: kas keičiasi

Europoje Tarybai pateikus rekomendacijas dėl suderinto požiūrio į laisvo judėjimo apribojimą reaguojant į koronaviruso infekcijos (COVID-19) pandemiją ir numačius šalių skirstymo į atskiras kategorijas, atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją jose, tvarką,
       2020-10-24 09:52:14

REKORDAS po trijų iš eilės REKORDŲ! Lietuvoje – 474 koronaviruso atvejai

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 474 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. 188 iš jų registruoti Vilniaus, 89 Kauno, 75 Klaipėdos, 54 Šiaulių, 21 Marijampolės, 20 Telšių, 14 Tauragės, 9 Alytaus, 3 Utenos ir 1 Panevėžio apskrityse.
       2020-10-23 18:58:01

Kam senjorui išmanusis? Nustebsite, ką jie moka ir veikia su telefonu

Visuomenėje susiformavusi nuomonė, neva garbaus amžiaus žmonėms technologijos svetimos, o jei senjoras ir moka naudotis išmaniuoju, tai juo tik skambina ir žinutes siunčia. Šį mitą griauna „Telia“ salonų darbuotojai: daugybė garbaus amžiaus žmonių yra įvaldę išmaniuosius, o jų užduoti klausimai neretai nustebina.
       2020-10-23 12:11:55

NVSC budės Lietuvos kariuomenės Taikos meto užduočių operacinės pajėgos

Lietuvos kariuomenė gavusi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) vadovybės prašymą pasitelkti karius į pagalbą aktyvavo Taikos meto užduočių operacines pajėgas. Kariai ruošiasi padėti NVSC specialistams atlikti pirminės atvejų apklausos procedūras ir suvesti duomenis į jų sistemas.
       2020-10-23 12:04:43

REKORDAS po dviejų iš eilės REKORDŲ! Lietuvoje – 442 koronaviruso atvejai

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 442 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. 215 iš jų registruota Vilniaus, 72 Kauno, 45 Klaipėdos, 41 Šiaulių, 25 Panevėžio, 24 Telšių, 10 Marijampolės, 7 Tauragės ir 3 Utenos apskrityse.
       2020-10-23 08:09:19

Kaip parenkama vieta vėjo elektrinėms: palankus vėjas – dar ne viskas

Lietuvai siekiant jau po kelių dešimtmečių visą reikalingą elektros energiją gaminti iš atsinaujinančių šaltinių, itin reikšmingą vaidmenį vaidins vėjo energetika. Sąlygos vystyti šią energetikos rūšį mūsų šalyje iš tiesų palankios – vėjo elektrines galima statyti beveik visoje Lietuvos teritorijoje.
       2020-10-23 08:05:52

Covid-19 verčia kavines ir barus duomenų valdytojais – kaip neprisidaryti bėdų?

Trečiadienį Vyriausybė priėmė nutarimą, pagal kurį visos laisvalaikio, pramogų ir viešojo maitinimo įstaigos įpareigotos registruoti lankytojus. Su nauja prievole verslininkų pečius užgulė ir Bendrojo duomenų apsaugos reglamento (BDAR) reikalavimai.
       2020-10-23 07:57:22

Psichologijos knygų TOP5: kas aktualu šiais metais

Stresas, nerimas, depresija, nepasitenkinimas savo karjera ir santykiais, irzlumas, pervargimas, nemiga – XXI amžiaus žmogaus kasdienybė. Tačiau 2020-ieji metai į kiekvieno mūsų gyvenimą įnešė dar daug sumaišties.
       2020-10-23 07:55:23

Taisyklės darbo rinkoje: prie nuotolinio darbo grįžta ne tik dėl pandemijos

Nuotolinio darbo principas plačiai aptarinėtas dar gerokai iki pandemijos, tačiau pastaroji aplinkybė privertė jį suklestėti. Įmonių atliekamos darbuotojų apklausos rodo, kad toks darbo organizavimas pasiteisina, o tiesioginiai susitikimai biuruose pageidaujami tik norint retkarčiais pamatyti kolegas.
       2020-10-23 07:51:21

Priemonės bus bereikšmės, jei kiekvienas mūsų jų nesiimsime

R. Lingienė apie pandemijos eigą: „Priemonės bus bereikšmės, jei kiekvienas mūsų jų nesiimsime“. Lietuvoje toliau augant susirgimų COVID-19 infekcijos atvejų skaičiui ir keliolikoje šalies regionų paskelbus lokalų karantiną, ekspertai kalba apie kelis galimus situacijos scenarijus.
       2020-10-23 07:45:55

3 paprasti patarimai, kaip taupyti: pirmiausiai išvenkite spyruoklės principo

Praradus pagrindinį pajamų šaltinį kas trečias Lietuvos namų ūkis nesiskolindamas sugebėtų išgyventi iki 3 mėnesių. Lietuvos banko apklausoje dalyvavusių respondentų atsakymai atskleidžia, kad artimiausią pusmetį nusiteikę taupyti dauguma šalies gyventojų.
       2020-10-22 11:30:59

Skaitmeninės rinkodaros strategas T. Nemura: apie Z kartą

Tendencijas keičianti ir naują informacijos vartojimo kultūrą atnešanti Z karta kelia kitokius reikalavimus tiek įmonėms, norinčioms pasiekti jaunąją auditoriją, tiek darbdaviams, sprendžiantiems kitokio profesinio bendravimo ir bendradarbiavimo klausimus.
       2020-10-22 11:26:11

5 skaitmeninio etiketo patarimai: kaip elgtis mokantis nuotoliniu būdu?

Iki koronaviruso dauguma tėvų buvo įpratę savo vaikams nustatyti taisykles, kaip ir kiek laiko jie turėtų naudotis išmaniaisiais įrenginiais, bet dėl nuotolinio mokymo tai kontroliuoti tapo daug sunkiau.
       2020-10-22 10:29:35

NVSC: rizikoms valdyti būtinas svaresnis pačių žmonių indėlis

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad atsižvelgiant į prastėjančią epidemiologinę situaciją Lietuvoje, dabar reikšmingas kiekvieno iš mūsų indėlis.
       2020-10-22 10:24:58

REKORDAS po REKORDO! Lietuvoje – 424 koronaviruso atvejai

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 424 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. 200 iš jų registruota Vilniaus, 80 Kauno, 38 Šiaulių, 30 Klaipėdos, 24 Marijampolės apskrityse. Dar 18 patvirtinta Telšių, 14 Panevėžio, 10 Utenos, 8 Tauragės ir 2 Alytaus apskrityse.
       2020-10-22 06:27:25

Mažos galios transporto priemonės – nauja rizika Lietuvos gatvėse

Lietuvoje daugėjant elektrinių motorolerių, paspirtukų bei riedžių, auga ir su šiomis transporto priemonėmis susijusių kelių eismo įvykių skaičius. „Gjensidige“ duomenimis, šiemet užfiksuota beveik pusšimtis nelaimių, kurių metu nukentėjo elektrinius paspirtukus vairuojantys žmonės.
       2020-10-21 15:59:07

Oficialu: šviesoforo principas bus taikomas ir vertinant užsienio šalis

Atsižvelgdama į patvirtintas Europos Tarybos rekomendacijas, trečiadienio posėdyje Vyriausybė apsisprendė dėl nacionaliniu mastu taikomų kriterijų, kuriais remiantis į keturias grupes šviesoforo principu būtų skirstomos visos Europos Sąjungos (ES) šalys.
       2020-10-21 15:31:46

Savivaldybės pagal sergamumą COVID-19 bus skirstomos į šviesoforo spalvų zonas

Atsižvelgdama į tarptautinių organizacijų rekomendacijas, trečiadienio posėdyje Vyriausybė pritarė savivaldybių skirstymui į tris zonas pagal epidemiologinius rodiklius – geltoną, žalią ir raudoną.
       2020-10-21 15:25:37

Gydytojai kreipiasi į visuomenę, prašydami virusui plintant pagyventi ramiau

Mes, Lietuvos gydytojai, epidemiologai ir visi sveikatos priežiūros specialistai, kreipiamės į Jus prašydami visų Jūsų pagalbos: kviečiame susitelkti, susivienyti bendram tikslui būti atsakingiems ir padėti sustabdyti COVID-19 plitimą.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.