Naujienos

Virtuvės šefas pataria: kaip pasigaminti pietus, kai trūksta laiko

2020-12-08 11:47:33

Nors jau mėnesį gyvename karantine ir daugelis iš mūsų dirba nuotoliniu būdu – gyvenimo tempas nemažėja. Daug laiko leisdami namuose turime ne tik atlikti darbines užduotis, bet ir pasirūpinti buitimi, maisto gamyba.

Pavargę ieškoti receptų ir eksperimentuoti prie puodų žmonės vis dažniau renkasi jau paruoštus kulinarijos gaminius. Virtuvės šefas ir tinklaraščio „Pavarsdienoraštis“ autorius Justinas Kapkovičius sako, kad tai – puikus būdas sutaupyti brangaus laiko, kurį galima skirti šeimai.

„Prekybos centrai siūlo vis daugiau įdomesnių pusgaminių. Kepsniai, salotos, įvairūs garnyrai, padažai. Tai yra puiki išeitis tiems, kurie neturi daug laiko suktis virtuvėje... Juk kartais į viską galima pažiūrėti paprasčiau ir iš jau paruoštų kulinarijos gaminių pasigaminti kelis įdomesnius patiekalus namiškiams palepinti“, – teigia J. Kapkovičius.

Pasak jo, naudojant pamėgtus, tradicinius kulinarijos gaminius galima atrasti netikėtų derinių. „Siūlau rinktis produktus, kuriuos sudėtingiau pasigaminti namuose. Šiais laikais retas turi laiko visą dieną skirti maisto ruošimui. Parduotuvėje galime įsigyti jau pagamintos šaltienos, o namie ją virti užtruktume ne vieną valandą, be to, prisideda virtuvės tvarkymas baigus gaminti, laukimas, kol šaltiena sustings. Tą patį galime pasakyti ir apie Kijevo kotletą ar kepsnį „Jūratė“, cepelinus. Kartais leidžiu sau paimprovizuoti ir užsukęs į šalia esančią parduotuvę nusiperku kulinarijos gaminių. Šalia jų parinkus tinkamą padažą ar garnyrą toks patiekalas gali tapti tikru kulinariniu šedevru“, – sako virtuvės šefas.

Padidėjusias jau pagamintų kulinarijos gaminių pirkimo tendencijas pastebi ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

„Lietuviai vis dažniau renkasi jau pagamintus patiekalus, paruoštus iš aukščiausios kokybės ingredientų, pagal tradicinius ir naujus receptus“, – sako V. Budrienė. Anot jos, nors pirkėjai yra itin pamėgę tradicinius patiekalus, nebijo ir išbandyti naujų skonių. Eksperimentus žmonės ypatingai mėgsta išbandyti prieš šventes. „Šiemet artėjant neįprastoms Kalėdoms pirkėjai ieško naujų būdų, kaip nustebinti savo artimuosius, dairosi naujų receptų ar išbando naujų parduotuvėse jau siūlomų produktų. Dažnas savo šventinį stalą planuoja iš anksto, todėl šiuo metu – puikus metas pagalvoti apie naujus receptus“, – teigia V. Budrienė.

Kulinarijos gaminiai puikus ir greitas būdas pavalgyti, tačiau įdėjus šiek tiek vaizduotės ir truputį pastangų – jie gali tapti ir šventinių pietų puošmena.

Kad nereikėtų pusės dienos praleisti prie puodų, J. Kapkovičius siūlo kelis paprastus receptus kulinarijos gaminiams suteiksiančius šventinio prieskonio.

Šaltiena su bulvių šimtalapiu ir krapų padažu

Bulvių šimtalapiui Jums reikės:

1,5 kg bulvių
0,2 kg sviesto
2 skiltelių česnako
5 šakelių čiobrelių
Druskos

Paruošimas:

„Iš pradžių į prikaistuvį dedame 100 gramų sviesto, smulkiai tarkuotą česnaką ir čiobrelio lapelius. Sviestą užkaitiname, kol šonuose ims formuotis burbulai. Tuomet paliekame šiek tiek atvėsti ir įmaišome likusį sviestą“, – pasakoja šefas.

Toliau J. Kapkovičius kuo ploniau supjausto bulves – tam puikiai gali pasitarnauti speciali tarka. Jas paruošęs nuplauna vandeniu ir nusausina popieriniu rankšluosčiu, bulves deda į didelį dubenį ir sumaišo su sviestu. Viską paskanina keliais žiupsneliais druskos.

„Toliau kepimo indą išklojame sviestiniu popieriumi ir pradedame dėlioti bulves. Bulves reikia sudėti tolygiais sluoksniais, kad išeitų tobulas šimtalapis. Sudėjus visas bulves, uždengiame sviestiniu popieriumi. Kepame 185 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių“, – sako jis.

Krapų aliejui Jums reikės:

100 ml aliejaus
100 ml acto
10 g krapų
80 g cukraus

Paruošimas:

Visus produktus virtuvės šefas deda į indą ir sutrina su rankiniu trintuvu. „Krapų aliejų pasigaminti užtuksite vos kelias minutes. Serviruodami patiekalą juo šiek tiek pašlakstykite šaltieną, taip suteiksite jai naujų skonių“, – pabrėžia virtuvės šefas.

Jūratės kotletas su salierų tyre ir marinuotais burokėliais

Salierų tyrei Jums reikės:

2 vnt. salierų šaknies
100 g sviesto
1 šaukštelio valgomosios sodos
žiupsnelio druskos ir pipirų

Paruošimas:

„Saliero šaknį nulupame ir supjaustome mažais gabalėliais. Į puodą dedame sviestą ir kaitiname tol, kol jis ims ruduoti. Tuomet į puodą dedame saliero šaknį ir ją šiek tiek apskrudiname. Beriame šaukštelį sodos, uždengiame dangčiu ir ant mažos ugnies troškiname tol, kol salieras tampa minkštas. Tuomet su rankiniu trintuvu viską sutriname iki vientisos masės. Tyrę pagal skonį paskaniname druska ir pipirais“, – pasakoja J. Kapkovičius.

Marinuotiems burokėliams Jums reikės:

200 g virtų burokėlių
120 ml obuolių acto
60 ml vandens
30 g cukraus
1 šakelės rozmarino
1 lauro lapo

Paruošimas:

„Šis receptas taip pat labai paprastas: visus ingredientus tereikia sudėti į prikaistuvį ir užvirti. Burokėlius supjaustykite griežinėliais, sudėkite į indą ir užpilkite marinatu bei leiskite jiems kelias valandas pasimarinuoti. Taip išgausite kur kas ryškesnį burokėlių skonį“, – pataria virtuvės šefas.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2021-01-15 07:09:38

Sveikesnio gyvenimo receptai: kaip desertuose pakeisti cukrų?

Sausis – mėnuo, kai visi dar turime entuziazmo tesėti sau duotus naujų metų pažadus. Viena sričių, kurios naujų metų pažadai beveik niekada neaplenkia – saldumynų ir desertų vartojimas.
       2021-01-07 09:11:30

Obuoliai karaliauja ir žiemą: patarimai, kokiomis sąlygomis juos laikyti

Obuoliai – tikriausiai labiausiai pamėgti, plačiausiai auginami ir daugiausiai vartojami vaisiai Lietuvoje. Jie ypatingai naudingi kiekvieno organizmui, nes juose gausu vitaminų ir įvairių mikroelementų, kurių itin reikia dabar, šaltuoju metų laiku.
       2020-12-30 08:12:14

Pasitinkant Naujuosius su neatrastais skoniais: idėjos šventiniam stalui

Neeilinius metus vainikuojančias didžiąsias žiemos šventes lietuviai pasitinka neįprastai. Dėl susiklosčiusių aplinkybių dažnam teko pačiam pirmą kartą pasirūpinti šventiniais Kūčių bei šv. Kalėdų patiekalais, ne išimtimi tampa ir proginis Naujųjų metų stalas.
       2020-12-30 07:35:39

Vakarienei – progų nereikia: patarimai, kaip susikurti prancūzišką vakarienę

Virtuvėje suktis ir stalą puošti galime ne tik per šventes. Pasimėgauti paskutinėmis šių metų dienomis ir susikurti paprastą, bet elegantišką vakarienę namuose tikrai verta. O kas tam gali tikti geriau nei pasaulyje pamėgti ir savo kokybe išsiskiriantys prancūziški patiekalai?
Daugiau naujų naujienų
       2021-01-19 10:35:15

„Falcon 9“ į orbitą iškels dar vieną „NanoAvionics“ palydovą

Sausio 22 dieną iš Floridos valstijoje Kanaveralo iškyšulyje esančio kosmodromo turėtų pakilti Elono Musko bendrovės „SpaceX“ raketa-nešėja „Falcon 9“, kuria savo kosminę kelionę pradės dar vienas Lietuvos mažųjų palydovų kūrėjos „NanoAvionics“ palydovas.
       2021-01-19 10:32:00

Praėjusią savaitę elektra Lietuvoje brango 12 proc., dėl šalčių išaugo paklausa

Praėjusią savaitę Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse elektros didmeninė kaina kilo 12 proc. Brangiausiai elektra kainavo Lietuvoje – 59,96 Eur/MWh.
       2021-01-19 10:27:55

Mitybos specialistė pataria, kaip per karantiną susidaryti valgymo režimą

Moksliniame žurnale „Nutrients“ paviešintos klinikinės studijos, atliktos po pirmosios karantino bangos, rodo, jog kilus pandemijai vidutiniškai žmonių kūno masė padidėjo 2-6 kg.
       2021-01-19 09:46:32

Praėjusią parą Lietuvoje registruota 717 naujų koronaviruso atvejų

Atlikus 7057 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruota 717 naujų koronaviruso atvejų. Per paskutines 7 dienas teigiamų tyrimų dalis: 11,6% Patvirtintų atvejų skaičius per paskutines 7 dienas: 7362
       2021-01-19 08:55:25

Augintinių kailio priežiūra žiemą: ką turėtų žinoti kiekvienas šeimininkas?

Keturkojus nuo šalčio apsaugantis storesnis kailis ne vienam šeimininkui tampa galvos skausmu, o pačiam gyvūnui, kartais, ir ligų priežastimi.
       2021-01-19 07:58:08

Ekspertų patarimai apie vištų dedeklių auginimą ir priežiūrą

Turint ūkį ir nedidelį ūkinį pastatą, galima savo poreikiams auginti vištas dedekles. Šių paukščių priežiūra nėra sudėtinga, vis dėlto reikia šiek tiek žinių, kad būtų užtikrinta, jog vištos augtų sveikos ir dėtų kokybiškus kiaušinius.
       2021-01-19 07:55:30

Duomenų apžvalga: karantino priemonės veikia labai efektyviai

Praeitą savaitę (2021 m. sausio 11–17 d.) gerėjo dauguma pandemijos rodiklių – paros atvejų skaičius, teigiamų tyrimų dalis, į mobiliuosius punktus besikreipiančių simptominių asmenų skaičius, ligoninių užimtumas ir mirčių nuo COVID-19 skaičius.
       2021-01-19 07:51:50

Pastatų išbandymai sniegu: kada namų stogai gali nebeatlaikyti

Ant stogų storėjantys sniego patalai ne tik džiugina akį, bet ir verčia sunerimti dėl gyventojų bei jų turto saugumo. Draudikai ragina žmones nepalikti sniego dangos ant statinių, idant rytoj prasidėjus atodrėkiui ji nepažeistų stogo ar net pastato konstrukcijų.
       2021-01-18 15:17:15

Turintiems bepiločius orlaivius (dronus)

Transporto kompetencijų agentūra praneša, kad nuo 2020 m. gruodžio 31 d. įsigaliojo nauji reikalavimai dronų turėtojams. Visi skrydžiai skirstomi į tris kategorijas – atvirąją, specialiąją ir sertifikuotąją.
       2021-01-18 14:28:25

Lietuvą pasiekė penktoji skiepų nuo COVID-19 siunta – 14040 vakcinos dozių

Pirmadienį į Lietuvą lėktuvu iš Vokietijos buvo pristatyta penktoji dviejų farmacijos kompanijų „BioNTech“ ir „Pfizer“ sukurtos vakcinos nuo koronaviruso (COVID-19) siunta su 14040 vakcinos dozėmis.
       2021-01-18 14:14:50

Kaip technologijos gali padėti pasirūpinti emocine higiena

Psichologų išskaičiuota pati liūdniausia diena metuose – trečiasis sausio mėnesio pirmadienis, kitaip dar vadinamas „Mėlynuoju pirmadieniu“ (angl. „Blue Monday“). Ši diena – priminimas, kad savo emocine higiena reikėtų rūpintis reguliariai.
       2021-01-18 14:10:02

Penki dalykai, kurių elektromobilių vairuotojai privalo nepamiršti žiemą

Nukritus termometro stulpeliui ir kelius užklojus sniego sluoksniui, kiekvieno automobilio priežiūra reikalauja papildomų pastangų. O jeigu tas automobilis turi ne vidaus degimo variklį, o yra varomas elektra, klausimų kaip jį prižiūrėti žiemą kyla dar daugiau.
       2021-01-18 09:42:32

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti 476 nauji koronaviruso atvejai

Atlikus 3583 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruoti 476 nauji koronaviruso atvejai. Per paskutines 7 dienas teigiamų tyrimų dalis: 11,9% Patvirtintų atvejų skaičius per paskutines 7 dienas: 7548
       2021-01-18 08:08:20

Vėjo elektrinės ir žemdirbystė: ką reikia žinoti ūkininkams?

Kalbant apie elektros energijos gamybą iš atsinaujinančių šaltinių, dažniausiai akcentuojamos tokios globalios naudos, kaip švari vietinė elektra, pagaminta neeikvojant žemės išteklių, nedidelis CO2 pėdsakas, pozityvi įtaka klimato kaitai.
       2021-01-18 07:41:40

Vilniaus Stoties rajono konversija perbraižys būsto paklausos žemėlapį

Nekilnojamojo turto (NT) ekspertai prognozuoja, kad po planuojamos Vilniaus Stoties rajono konversijos pakils Stoties, Naujininkų ir Naujamiesčio mikrorajonuose esančio būsto vertė – pokyčiai NT rinkoje turėtų išryškėti po 5-7 metų.
       2021-01-18 07:11:18

L. Slušnys: vaikas per pamokas žaidžia kompiuterinius žaidimus, neužsipulkite jo

Vaikų ir paauglių psichiatras Linas Slušnys prisipažįsta matantis daugiau nuotolinio ugdymo minusų nei pliusų, ir neabejoja, kad pasibaigus pandemijai vaikai patys norės sugrįžti į mokyklas ir įprastą mokymosi būdą.
       2021-01-18 07:03:51

Kosmetologė pataria, kokia turėtų būti veido odos priežiūra šaltuoju sezonu

„Šaltojo sezono metu daugelis skundžiasi veido odos išsausėjimu – dehidratacija, sudirgimu, paraudimu, dilgčiojimu, pleiskanojimu ir pan. Todėl pagrindinė užduotis žiemą – apsaugoti odą nuo šių nemalonių problemų ir kitų neigiamų išorės faktorių“, - teigia kosmetologė ir Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro profesijos mokytoja Urtė Šveiterienė.
       2021-01-18 06:56:51

Sportas šaltame ore: kada organizmui kyla pavojus

Karantino laikotarpiu dauguma žmonių sportuoja ir mankštinasi gryname ore. Specialistai pataria, kokių saugumo priemonių būtina imtis, kad atšalus orams sportas gamtoje nepakenktų kūnui.
       2021-01-17 09:32:52

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti 836 nauji koronaviruso atvejai

Atlikus 5428 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruoti 836 nauji koronaviruso atvejai. Per paskutines 7 dienas teigiamų tyrimų dalis: 12,1% Patvirtintų atvejų skaičius per paskutines 7 dienas: 7845
       2021-01-16 09:32:52

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti 1122 nauji koronaviruso atvejai

Atlikus 9540 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruoti 1122 nauji koronaviruso atvejai. Per paskutines 7 dienas teigiamų tyrimų dalis: 12,6% Patvirtintų atvejų skaičius per paskutines 7 dienas: 8500
       2021-01-16 08:48:54

NVSC primena – izoliacijos taisyklių laikytis būtina

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras primena, kad dėl sąlyčio su COVID-19 užsikrėtusiuoju izoliuoti asmenys privalo laikytis izoliavimo taisyklių, su kuriomis jie supažindinami izoliavimo metu. Tai būtina, kad būtų užkirstas kelias infekcijos plitimui visuomenėje.
       2021-01-15 13:08:12

Žiemiškos sąlygos kelia pavojus darbo vietose

Žemą oro temperatūrą ypač aktualu įvertinti dirbantiesiems lauko sąlygomis. Elektros linijų tiesimo, krovimo, kelių, inžinerinių komunikacijų tiesimo ir remonto, miško kirtimo, teritorijų, gatvių, kiemų valymo, statybos ir kiti darbai, atliekami lauke, nesustoja ir žiemą.
       2021-01-15 10:59:13

Skaitmeninės technologijos drebina tradicinio žemės ūkio pamatus

Prof. Astrida Miceikienė, Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos kanclerė Vienas autoritetingiausių pasaulio verslo leidinių „Forbes“ 2017 m. išplatino informaciją apie tai, kad mūsų planetoje visiškai be tiesioginio fizinio žmogaus darbo sėkmingai užaugintas ir nuimtas pirmasis derlius.
       2021-01-15 09:32:52

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti 1149 nauji koronaviruso atvejai

Atlikus 9842 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruoti 1149 nauji koronaviruso atvejai. Per paskutines 7 dienas teigiamų tyrimų dalis: 12,9% Patvirtintų atvejų skaičius per paskutines 7 dienas: 9020
       2021-01-15 08:24:06

Išmaniųjų įrenginių kovos: ar planšetė gali atstoti kompiuterį?

Ribos tarp skirtingų išmaniųjų įrenginių kasmet vis labiau nyksta. Planšetės įgyja vis daugiau funkcijų, galios ir universalumo. Todėl dažnam iškyla klausimas, ar galima apsieiti be stacionaraus ar nešiojamo kompiuterio?
       2021-01-15 08:00:56

Kodėl koronavirusas pavojingesnis nėščiosioms ir gimdyvėms?

„Gimdymo metu labiausiai bijojau, kad per medikų dėvimus apsauginius kostiumus, kaukes, skydelius ir kas keturias valandas besikeičiančias pamainas neišgirsiu, ką man sako gydytojai ir nepadarysiu visko taip, kaip reikėtų“
       2021-01-15 07:54:11

Rizika užsikrėsti COVID-19 liga išlieka ir būnant lauke

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atkreipia dėmesį, kad nesilaikant saugaus atstumo, nedėvint tinkamos apsauginės veido kaukės, užsikrėsti koronavirusu (COVID-19 liga) galima ir būnant lauke, atvirose erdvėse.
       2021-01-15 07:54:11

Jaučiančius COVID-19 simptomus epidemiologai ragina registruotis tyrimui

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai (NVSC), jiems talkinantys savanoriai, atliekantys epidemiologinę diagnostiką, pastebi, kad žmonės neretai, nepaisant jaučiamų koronavirusinei infekcijai (COVID-19) būdingų simptomų, delsia registruotis tyrimui.
       2021-01-15 07:09:38

Sveikesnio gyvenimo receptai: kaip desertuose pakeisti cukrų?

Sausis – mėnuo, kai visi dar turime entuziazmo tesėti sau duotus naujų metų pažadus. Viena sričių, kurios naujų metų pažadai beveik niekada neaplenkia – saldumynų ir desertų vartojimas.
       2021-01-15 07:03:04

Verslas skaitmenizuojasi − LVPA padeda tą daryti sparčiau

Išmanusis įrangos valdymas, robotai, gamybos procesų skaitmeninimas tapo neatsiejamu pažangių ir perspektyvių Lietuvos įmonių atributu. Per pastaruosius penkerius metus LVPA kartu su verslu prie jo modernizavimo prisidėjo beveik 415 mln. Eur investicijomis.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.