Naujienos

Ruduo – geriausias metas mėgautis troškiniais: išbandykite tris skirtingus

2021-10-13 07:04:52

Atvėsus orams norisi šildančio sotaus maisto. O kas gi žvarbų rudens vakarą geriau sušildys negu lėkštė išraiškingo skonio kupino troškinio?

Šis patiekalas nuo seno mėgstamas ne tik Lietuvoje, bet ir Vengrijoje, Airijoje ar Prancūzijoje. Žinoma, kiekvienoje šalyje jie ruošiami savitai, tačiau svarbiausia geram troškiniui yra tinkama mėsa bei kvapnios ir spalvingos daržovės. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad rudenį pirkėjai gausiai renkasi įvairias daržoves, kurios puikiai tinka troškiniams

Mėgstamas nuo senovės laikų

„Ruduo – pats geriausias metas valgyti daugiau daržovių. Pastebime, kad tarp tinklo pirkėjų populiariausios vis dar išlieka tradicinės šviežio derliaus daržovės: bulvės, morkos, kopūstai, tačiau populiarėja ir moliūgai ar pastarnokai. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę platų daržovių asortimentą: nuo vietos ūkininkų užaugintų įprastų iki egzotiškesnių, iš tolimesnių kraštų atgabentų šviežio derliaus daržovių“, – teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad troškiniai – nesudėtingai paruošiamas patiekalas, kuris mėgstamas nuo seno. Sakoma, kad troškiniai buvo verdami dar senovės Japonijoje. Dažniausiai jie gaminti iš įvairiausios rūšies mėsos arba kaulų. O Amazonės gentyse į troškinius panašius patiekalus virdavo vėžlio kiautuose, dažnai gardindavo įvairiausiais moliuskais. Troškiniai verdami būdavo ir Europoje, paprastai iš žuvies arba ėrienos. Galiausiai šis patiekalas itin išpopuliarėjo bei tapo nacionalinės virtuvės dalimi ir Vengrijoje, Airijoje bei Prancūzijoje.

„Pavyzdžiui, Vengrijoje itin mėgstamos paprikos, tad ne veltui jomis gardinami ir įvairūs troškiniai. Tuo tarpu vėjuotoje Airijoje skonio ir sotumo troškiniui suteikia galvijų mėsa, tokia kaip jautiena ar veršiena. Taip pat ir sotesnės daržovės – bulvės. Prancūzijos virtuvė neatsiejama nuo padažų, tad troškiniai šioje šalyje neapsieina be sviesto ir grietinėlės. Taip pat prancūzai troškinius dažnai gardina ir grybais“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Kelios paprastos ekspertės taisyklės

Kaip teigia maisto ekspertė, gaminant troškinį svarbiausia yra pasitelkti fantaziją. Mat šį patiekalą pagaminti galima iš pačių įvairiausių produktų. Be to, troškinys – puikus būdas, panaudoti įvairiausius daržovių, mėsos ar kruopų likučius. Visgi maisto ekspertė sako, kad jeigu norite pasigaminti ypatingo skonio troškinį – keliomis maisto ruošimo gudrybėmis pasinaudoti verta.

Naudokite namie pasigamintą sultinį. Nors vanduo ar sultinio kubeliai troškiniui išsivirti puikiai tinka, skaniausią troškinį pasigaminti pavyks, jeigu naudosite namie ruoštą sultinį. Kaip teigia V. Juodkazienė, norint neužgožti troškinio ingredientų skonio, geriausia rinktis vištienos sultinį, tačiau puikiai tiks ir bet kurios kitos mėsos ar žuvies virtas troškinys.

Nepagailėkite laiko. Ruošdami kvapnų troškinį nepagailėkite jam laiko. Geriausia savo skonį troškinys įgaus, jeigu bus verdamas ilgai, ant nedidelės ugnies. Žinoma, gaminant troškinį reikėtų iš pradžių pasiruošti ir išsitroškinti mėsa, o tik vėliau į jį suberti daržoves, kad jos nesuvirtų į košę.

Prieš troškinant – pakepkite mėsą. Pirmasis žingsnis į skonio kupiną troškinį yra tinkamas mėsos paruošimas, todėl prieš dedant mėsą į puodą prieš tai reikėtų ją trumpai pakepinti keptuvėje, ant itin aukštos ugnies. Taip paruošta mėsa įgauna sodresnį skonį. Į troškinį nepamirškite sudėti ne tik mėsos gabaliukus, bet ir sultis, kurios išsiskyrė bekepant.

Nepamirškite prieskonių. Gero troškinio priežastis – tinkamai parinkti prieskoniai. Pavyzdžiui, jeigu norite, kad jūsų troškinys įgautų itališko skonio į jį dėkite pankolio sėklų, mairūno, meksikietiško – kmynų ir kalendros, jeigu mėgstate azijietišką virtuvę – imbiero ir sezamo aliejaus. Ruošdami Maroko įkvėptą troškinį galite naudoti cinamoną bei kardamoną, o indišką gardinkite ciberžolėmis ir garstyčių sėklomis.

Pridėkite papildomų ingredientų. Svogūnai, morkos, česnakai ir salierai ne veltui yra naudojami ruošiant bene kiekvieną troškinį. Tačiau norėdami dar labiau praturtinti troškinio skonį, prieš dėdami juos į puodą – apkepkite keptuvėje. Kaip teigia ekspertė, troškinių skonių gali praturtinti ir džiovinti grybai. O pabaigoje nepamirškite įberti ir šviežių prieskoninių žolelių. Pavyzdžiui, krapų, petražolių, kalendros.

Naudokite natūralius tirštiklius. Jeigu matote, kad troškinys gavosi per skystas – ne bėda. V. Juodkazienė sako, kad norint sutirštinti troškinį virimo pabaigoje į jį galima įberti porą šaukštų miltų. Na, o tie, kurie netoleruoja arba vengia glitimo – naudoti gali ir šaukštą kukurūzų krakmolo.

V. Juodkazienė troškinių siūlo išsivirti ir namuose ir dalijasi net trimis, skirtingų pasaulio šalių: Vengrijos, Airijos ir Prancūzijos įkvėptais šio patiekalo receptais.

Airiškas troškinys

Jums reikės:

• 700 g veršienos
• 400 g svogūnų
• 3 česnako skiltelių
• 200 g morkų
• 700 g bulvių
• 2 lauro lapų
• 2–3 šviežių čiobrelių šakelių
• 1 a. š. druskos
• 1⁄2 a. š. maltų juodųjų pipirų
• 200 ml tamsaus nealkoholinio alaus
• 1 l mėsos sultinio arba vandens
• 1 v. š. sviesto
• 3 v. š. saulėgrąžų aliejaus
• 1 a. š. smulkintų šviežių krapų

Pagaminimas:

Veršieną supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais, svogūnus nulupkite ir susmulkinkite, česnakus išspauskite, morkas nuskuskite ir supjaustykite griežinėliais, bulves taip pat nuskuskite ir supjaustykite didesniais gabalais.

Puode įkaitinkite aliejų, ištirpinkite sviestą, suberkite mėsą ir kepkite, kol ji dailiai apskrus. Iškeptą veršieną perkelkite į lėkštę, o į puodą suberkite svogūnus. Kelias minutes juos pakepinkite, tuomet į puodą vėl sudėkite mėsą, įmeskite lauro lapelius, čiobrelių šakeles, suberkite morkas bei česnakus. Viską pagardinkite druska bei pipirais ir gerai išmaišykite. Po poros minučių supilkite nealkoholinį alų bei sultinį ir troškinkite daržoves apie 45 minutes. Galiausiai suberkite bulves, troškinkite dar 20–30 minučių, kol bulvės ir morkos suminkštės. Patiekite troškinį papuošę smulkintais krapais.

Vengriškas paprikų troškinys

Jums reikės:

• 1 kg kalakutienos
• 300 g svogūnų
• 2 česnako skiltelių
• 2 a. š. maltų saldžiųjų paprikų
• 1 a. š. druskos
• 1⁄4 a. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
• 350 g saldžiųjų paprikų
• 1 mažos aitriosios paprikos
• 2 a. š. smulkintų šviežių petražolių
• 1–2 v. š. grietinės
• 3 v. š. saulėgrąžų aliejaus
• 500–700 ml vandens

Pagaminimas:

Dideliame negiliame puode įkaitinkite aliejų. Kalakutieną supjaustykite nedideliais gabalėliais, suberkite į puodą ir apkepkite iš kiekvienos pusės maždaug po 5 minutes. Sustumkite mėsą į puodo kraštus, o į vidurį suberkite susmulkintus svogūnus. Kepkite, kol jie suminkštės, tuomet dėkite išspaustus ar susmulkintus česnakus, įberkite druskos, pipirų bei maltų paprikų ir viską išmaišykite. Nuplaukite paprikas, pašalinkite jų sėklytes, saldžiąsias paprikas supjaustykite juostelėmis, aitriąją – nedideliais griežinėliais ir suberkite daržoves į puodą su mėsa. Galiausiai įpilkite vandens, puodą uždenkite ir viską troškinkite ant nedidelės kaitros maždaug 45 minutes. Paruoštą troškinį gardinkite grietine bei šviežiomis petražolėmis.

Jautiena kreminiame padaže

Jums reikės:

• 800 g jautienos
• 200 g svogūnų
• 100 g porų
• 150 g morkų
• 200 g pievagrybių
• 200 ml riebios grietinėlės
• 2 v. š. miltų
• 50 g sviesto
• 1 a. š. druskos
• 2 v. š. smulkintų šviežių petražolių
• 1–1,5 l vandens

Prieskonių ryšulėliui:

• 1 saliero stiebo
• 3–4 šviežių petražolių šakelių
• 2 lauro lapų
• 3–4 šviežių čiobrelių šakelių

Pagaminimas:

Daržoves ir grybus švariai nuplaukite. Svogūnus nulupkite, morkas nuskuskite ir supjaustykite griežinėliais, o grybus – skiltelėmis. Kitų daržovių nepjaustykite. Prieskonių ryšulėliui skirtus prieskoninius augalus suvyniokite į drobinį audinį arba suriškite juos kulinariniu siūlu. Jautieną supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais, sudėkite juos į didelį gilų puodą, užpilkite vandeniu, kad apsemtų ir virkite mėsą ant vidutinės kaitros apie 20 minučių. Susidariusias putas vis nugriebkite šaukštu. Į puodą sudėkite svogūnų galvas, porus, įmeskite prieskoninių augalų ryšulėlį, įberkite druskos, pusvalandį pavirkite, tuomet suberkite morkas, pievagrybius ir virkite dar 30 minučių. Kai mėsa ir daržovės išvirs, į atskirą indą nupilkite likusį skystį.

Nedideliame puode išlydykite sviestą, suberkite miltus ir kelias minutes maišydami pakaitinkite, kol viskas sutirštės. Nukelkite puodą nuo kaitros, į miltų ir sviesto mišinį supilkite atidėtą mėsos bei daržovių sultinį ir gerai išmaišykite konditerine šluotele. Į padažą supilkite grietinėlę, grąžinkite puodą ant viryklės ir vis pamaišydami virkite dar 10 minučių. Galiausiai padažą pilkite ant mėsos ir daržovių, dar pora minučių viską patroškinkite ir patiekite troškinį, pagardinę šviežiomis petražolėmis. Skanaus!

Pagalba priimant vietines TV programas
Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2025-02-14 10:58:53

Gurmaniški nuotykiai: 10 patiekalų, kuriuos turite paragauti keliaujant

Naujus kraštus smagu pažinti ne tik lankant istorinius ir kultūrinius objektus, grožintis užburiančiais gamtovaizdžiais, bet ir ragaujant vietinės virtuvės patiekalų, tokių kaip graikiškas suvlakis (orig. souvlaki), sicilietiški arančinai (orig. arancini), portugališki pyragėliai su kremu (orig. pastel de Nata) ar turkiškas lukumas (orig. luqma).
       2025-01-22 10:13:39

Bulvių plokštainis niekad nepabos – išbandykite 5 naujas padažų idėjas

Be bulvių plokštainio daugelis neįsivaizduoja šaltojo sezono – sotus, pigus patiekalas, regis, sušildo ne tik kūną, bet ir lietuvio sielą. Visgi, bulvių plokštainiui pasigaminti namuose reikia šiek tiek pastangų, todėl taupantys laiką jį perka jau paruoštą parduotuvėse, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2024-09-11 19:37:50

Trečiasis „Lidl Plus“ gimtadienis pirkėjus lepins nuolaidomis

Išskirtinių pasiūlymų ir nuolaidų programėlės „Lidl Plus“ trečiasis gimtadienis tęsiasi! Pirkėjų pamėgta mobilioji programėlė „Lidl Plus“ jau tapo įprasta kiekvieno apsipirkimo dalimi.
       2024-09-06 18:51:49

Bulvės ir mėsa ruošiasi šeštadieniui: „Lidl“ kviečia į cepelinų fiestą!

Nors ruduo jau prasidėjo, vasariška kaitra neskuba trauktis. Vis dėlto, daugelis jau pasiilgo rudeniškos vėsos ir šio sezono mėgstamiausių patiekalų. Tad savaitgalis – puiki proga jaukiai ir gardžiai jais pasidžiaugti artimųjų apsuptyje.
       2024-09-06 18:29:22

Išsiruošusiems į grybų paieškas: ką svarbu atminti pasiklydus miške?

Ruduo į miškus kviečia savo gausiomis gėrybėmis. Grybų, uogų rinkimas – vienas iš didžiausių auksinėmis spalvomis pasidabinusio metų laiko džiaugsmų. Tiesa, išsileidus į grybų ar uogų paieškas, naudinga atminti – miške reikia elgtis atsakingai, o pasiklydus – nepamiršti kelių svarbių dalykų.
       2024-09-02 21:26:04

Turtingas skoniu ir už gerą kainą: rudeniškas troškinys su dešrelėmis

Nors prasidėjus rudeniui vis dar kvepia vasara, namų atsargos pilnėja rudeniškomis sodo ir daržo gėrybėmis. Dažniau į pietų ar vakarienių meniu atgula ir sotesni patiekalai, kuriems įkvėpimo semiamasi ir iš Alpių regiono virtuvės, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
       2024-08-24 16:21:21

Pasigaminkite troškinį, kuris nukels į paprikos gimtinę – Ispaniją

Paprikas į Europą atgabeno Kristupo Kolumbo įgula ir nors šią ekspediciją bei šiuolaikinį europiečio stalą skiria ne vienas šimtmetis, paprikos iki šių dienų vis dar yra vienos populiariausių maisto gamyboje.
       2024-07-07 23:45:16

Vaisiai ir uogos padės labiau už kremus ir papildus – jais praturtinkite mitybą

Pradėkime kiekvieną vasaros dieną ryškiai: geltonos, raudonos, oranžinės spalvos vaisiai ar uogos ne tik kelia nuotaiką, bet ir teikia begalę naudų mūsų organizmui.
       2024-01-11 12:22:03

Nauji vėjai lietuvių vaisių topuose: ką skanaus ir sveiko pasigaminti?

Žiema kvepėte kvepia mandarinais, bananams lietuviai jaučia ypatingą meilę, o obuoliai – neatsiejama dažno mitybos dalis. Tačiau Lietuvos pirkėjai dairosi įvairovės vaisių skyriuose, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2023-06-15 14:37:38

Sezonas trumpas, tad skanaukite trešnes: naudingos skaidulomis ir vitaminu C

Prasidėjo neilgai truksiantis saldžiųjų trešnių sezonas, tad nepamirškite paskanauti šių tamsiai raudonų uogų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad esminių skirtumų tarp trešnių ir lietuviškuose soduose augančių vyšnių nėra.
       2023-01-11 11:57:24

Pietūs už kelis eurus: paprasti būdai, kaip kruasanus paversti rimtu patiekalu

Ieškote pigių ir paprastai pagaminamų pietų idėjų? Išbandykite įvairiausiais būdais ruoštus kruasanus. Jie puikiai dera su daržovėmis, maistingomis paukštienos salotomis, mėsos kukuliais, o jeigu norisi įmantriau – krevetėmis.
       2022-11-14 09:36:46

Valgomos gėlės – artišokai: riešutų skonį primenantys artišokų padažai

Rudeninis artišokų derlius iš saulėtosios Italijos pasiekė parduotuvių lentynas. Artišokas – italų virtuvės pasididžiavimas ir nors mūsų šalyje vis dar atrodo egzotiškai, jie jau turi lojalių mėgėjų.
       2022-09-02 12:25:27

Pusryčiai su kruasanais: 3 paprasti receptai kasdienai ir ypatingoms progoms

Švelnaus skonio sviestiniai rageliai kruasanai lengvai pasiduoda tiek sūrioms, tiek saldžioms interpretacijoms, todėl puikiai tinka pusryčiams. Mėgstantys pikantiškesnio skonio pusryčius kruasanus gali derinti su kiaušiniais, kumpiu, daržovėmis, sūriais.
       2022-08-17 10:36:36

Daržovių konservavimo taisyklės: kaip gaminti, kur laikyti ir kiek vartoti?

Prasidėjus gausiam daržovių derliui daugelis ne tik mėgaujasi šviežiomis gėrybėmis, bet ir dalį jų šaldo, džiovina arba marinuoja. Konservuotos daržovės tikrai pravers atšalus orams, be to, padės sutaupyti.
       2022-08-05 19:48:44

3 receptai su bananais, kuriais verta pasilepinti savaitgalį

Bananiniai keksiukai, bananų tortas ar duona – desertai, kuriuose puikiai atskleidžiamas šio, daugelio pamėgto, vaisiaus skonis. Visgi, bananas yra pakankamai universalus vaisius – įmantresnius derinius mėgstantys gurmanai juos derina net prie mėsos ar žuvies, o kartais ir marinuoja.
       2022-01-27 15:35:34

Kruasano dienos proga: netikėti faktai ir 3 užkeptų kruasanų receptai

Nuo prancūziškų pusryčių neatsiejami kruasanai net viduržiemį padeda sukurti jaukią ir romantišką nuotaiką. Burnoje tirpstantis sviestinis ragelis taip išpopuliarėjo visame pasaulyje, kad sausio 30-ąją net švenčiama tarptautinė kruasano diena.
       2021-08-21 10:22:39

Grybai: kaip atpažinti valgomus grybus ir trys auksinės grybautojo taisyklės

Įsibėgėjus grybavimo sezonui, į miškus traukia vis daugiau lietuvių, tačiau net ir labiausiai patyrę grybautojai gali susidurti su problemomis atpažįstant grybus.
       2021-07-01 07:53:13

Užsisakome maisto į namus: ar šis sprendimas gali būti tvarus?

Šiandien užsisakyti maisto išsinešimui ar tiesiai į namus - įprasta ir vis dažniau naudojama praktika. Juk maistas yra didelis malonumas, o būtent tokios maisto pristatymo paslaugos leidžia pasilepinti.
       2020-06-23 11:57:36

5 maisto produktai, kurie padės kovoje su stresu ir nerimu

Lėtinis stresas ar ilgalaikis nerimas gali turėti tiesioginės įtakos ne tik kasdieniam mūsų gyvenimui, bet ir sveikatos būklei. Vienas iš būdų, padedančių valdyti stresą – tinkamos mitybos pasirinkimas.
       2020-04-22 08:01:44

Patarimai, padėsiantys daržoves, vaisius ir mėsą išlaikyti šviežius kuo ilgiau

Karantino metu daugelis atidžiau planuojame savo pirkinių sąrašą, į parduotuvę einame kartą per savaitę ar rečiau ir vienu ypu stengiamės apsipirkti ilgesniam laikui. Namo parsineštus produktus dedame ten, kur įpratę – į šaldytuvą, šaldiklį ar spinteles.
       2020-01-24 08:20:36

Praėjusiais metais lietuviai labiausiai pirko vyną – kodėl?

Valstybinei mokesčių inspekcijai paskelbus praėjusių metų alkoholio produktų realizavimo duomenis, akivaizdžiai matyti, kad galutinėje lentelėje karaliauja vynas. Jo pardavimai per 2019 m. išaugo net 18 proc.
       2020-01-22 07:15:32

5 priežastys, kurios įtikins valgyti daugiau avokadų

Nors greitas gyvenimo tempas apsunkina galimybę į savo racioną įtraukti maistingų produktų, prekybos tinklo „Iki“ ekspertai išskiria svarbiausias avokadų savybes, kurios įtikins rinktis šį vaisių net labiausiai neturinčius laiko sveikai mitybai.
Daugiau naujų naujienų
       2025-06-24 19:16:19

Sezonui ruošiasi ir sukčiai: 5 dažniausiai pasitaikantys turistų spąstai

Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad kelionės neapkartintų finansiniai nuostoliai, pasakoja „Luminor“ banko Sukčiavimo rizikos valdymo skyriaus vadovas Linas Sadeckas.
       2025-06-20 09:52:52

Įsigijus naują būstą, atkreipkite dėmesį ir į sprendimus susijusius su elektra

Planuojant įsigyti nuosavą būstą, visuomet atidžiai įvertinama jo vieta: atstumas iki darbo, vaikų darželių ar mokyklų, pati rajono infrastruktūra. Vis dėlto ne mažiau svarbu ir daugybė praktinių dalykų.
       2025-06-13 13:41:27

Nafta brangsta: Izraelio – Irano konflikto kainą mokės visas pasaulis

Izraelis, surengė keliasdešimt oro smūgių ataką prieš Iraną, kuri gali įstumti Artimuosius Rytus į naują karą. Plataus masto atakos taikiniais tapo Irano branduolinė programa, kariniai objektai, buvo nužudyti keli aukščiausio rango vado pareigas ėję Irano karininkai.
       2025-06-07 10:08:51

Prieš protestą – aiški protesto organizatorių pozicija dėl NT mokesčio

Lietuvos jaunųjų ūkininkų ir jaunimo sąjunga, reaguodama į Premjero Gintauto Palucko pasisakymus dėl pirmojo būsto neapmokestinimo, šį žingsnį vertina kaip sveikintiną reakciją į visuomenės lūkesčius.
       2025-06-06 10:36:55

Telefonuose – visas gyvenimas: kaip juos apsaugoti keliaujant užsienyje?

Prasidėjusi vasara žymi atostogų kelionių pradžią, kuomet nemaža gyventojų dalis planuoja vykti ilsėtis ar pramogauti į užsienio šalis. Keliautojai vis dažniau daugelį kelionės dokumentų bei kitų svarbių asmeninių duomenų saugo savo išmaniuosiuose telefonuose ar kituose įrenginiuose.
       2025-06-04 16:28:14

Lietuvos pajūryje nebeliko 3G ryšio

Vasaros sezoną pradedančiame Lietuvos pajūryje galutinai išjungta senoji 3G ryšio technologija. Daugiau kaip 20 metų šalyje naudota technologija nuo birželio 3 dienos nebeveikia visoje Klaipėdos apskrityje – Klaipėdos mieste ir rajone, Palangoje, Neringoje, Kretingos, Skuodo ir Šilutės rajonų savivaldybėse.
       2025-05-30 13:32:42

Telefonas – jūsų vaiko saugumo įrankis: ar naudojate šias funkcijas?

Pirmasis telefonas – svarbus žingsnis vaiko gyvenime, tačiau sunkus sprendimas tėvams: kaip užtikrinti, kad įrenginys būtų ne tik patrauklus, bet ir iš tiesų naudingas?
       2025-05-23 12:31:31

Miegas ir nutukimas: glaudus ryšys, apie kurį verta žinoti

Vis daugiau tyrimų rodo, kad miegas ir kūno svoris – glaudžiai susiję. Miego trukmė ir kokybė turi reikšmingą poveikį vaikų sveikatai, ypač nutukimo rizikai. Nutukimas yra būklė, kuri turi įtakos daugeliui organizmo sistemų: širdies ir kraujagyslių bei nervų sistemai, sąnariams ir raumenims.
       2025-05-21 19:32:34

Ryto kava – malonumas ar stresas širdžiai?

Daugeliui mūsų rytas be kavos – ne rytas. Tačiau ar kofeinas visada saugus širdžiai? Kada jis gali būti naudingas, o kada – žalingas? Specialistai pabrėžia: viskas priklauso nuo to, kiek kavos geriame, kaip ją ruošiame ir kaip mūsų organizmas į ją reaguoja.
       2025-05-21 19:26:07

3000 eurų už kompiuterį – ir vis tiek lėtas? IT ekspertas paaiškina klaidas

Ar gali jūsų 3000 eurų vertės garsaus prekės ženklo kompiuteris dirbti lėčiau nei kolegos įrenginys, kainavęs 800 eurų? Deja, bet gali. Ir dėl to kalta ne technologinė įranga, o mūsų blogi įpročiai.
       2025-05-17 12:34:20

Išmanusis televizorius ar televizorius su dirbtiniu intelektu

Televizorių technologijos nuolat tobulėja ir namų pramogos tampa vis labiau personalizuotos. Jau nesame tik pasyvūs žiūrovai – naujosios technologijos siūlo individualizuotą turinį, pritaiko vaizdo ir garso kokybę, leidžia bendrauti pasitelkiant išmaniuosius asistentus.
       2025-05-17 12:26:49

Netrukus Lietuvoje bus visiškai išjungtas 3G ryšys

„Bitė“ birželį pradės senosios 3G ryšio technologijos išjungimą. Iki šių metų pabaigos Lietuvoje bus visiškai išjungtas šis senosios technologijos ryšys. Beveik 20 metų naudotą mobiliojo ryšio technologiją keičia naujesnės kartos 4G ir 5G ryšys.
       2025-05-10 16:24:20

Dirbtinis intelektas kyla – o kur mūsų inžinierių karta?

Skaitmenizacija, automatizacija, robotika ir dirbtinis intelektas iš esmės keičia pramonės veidą, o kartu – ir inžinieriaus vaidmenį joje. Jei anksčiau pramonės įmonei pakakdavo šaltkalvio mechaniko ir elektriko, tai dabartiniai reikalavimai inžinieriui – kur kas didesni.
       2025-05-09 11:04:58

Moderni, šiuolaikinė gamyba neįmanoma be inžinerijos

Skaitmenizacija, automatizacija, robotika ir dirbtinis intelektas iš esmės keičia pramonės veidą, o kartu – ir inžinieriaus vaidmenį joje. Jei anksčiau pramonės įmonei pakakdavo šaltkalvio mechaniko ir elektriko, tai dabartiniai reikalavimai inžinieriui – kur kas didesni.
       2025-05-07 18:39:16

Atskleidė, koks darbas būtų Z kartos košmaras

Privalomas darbas biure nuo 8 iki 17 val., viršvalandžiai, rutininės užduotys, nuolatinė kontrolė ir neaiški darbo prasmė. Šias sąlygas siūlantys darbdaviai gali neabejoti – didžioji dalis Z kartos atstovų nuo tokio darbo bėgs neatsisukdami.
       2025-04-30 15:18:43

Paauglį užklupo aistra: kaip degti, bet nesudegti?

Brendimui įsibėgėjus paauglio gyvenime aistra užgriežia pirmuoju smuiku. Čia kyla dilema – laisvai mėgautis tuo, kas duota gamtos, ar lėtinti greitį, kad staigus gyvenimo posūkis neišmestų į šalikelę?
       2025-04-25 18:45:47

Ką apie pinigus byloja liaudies išmintis ir ką sako ekspertai?

Apie pinigus egzistuoja daugybė patarlių ir posakių, kurie yra įsitvirtinę giliai mūsų sąmonėje. Turbūt kiekvienas yra girdėjęs posakius „laikas – pinigai“, „šykštus moka du kartus“ ir daugelį kitų.
       2025-04-25 18:38:09

Besaikės saulės vonios – kelias į melanomą: deginimąsi reikėtų pamiršti

Nors melanoma tarp vyrų yra trečias pagal paplitimą vėžys, o tarp moterų – antras, į saulės spindulius neretai numojame ranka. Dažnas ne tik neskuba teptis apsauginėmis priemonėmis, bet ir ilgiausiai deginasi, tepasi įdegį stiprinančiais aliejais.
       2025-04-25 18:33:42

Įspėjo naudojančius „Skype“ – turite mažai laiko pereiti prie kitos programėlės

Gegužės 5 d. viena pirmųjų vaizdo skambučių ir susirašinėjimo programėlių – „Skype“ bus išjungta visiems laikams. „Microsoft“ oficialiai nutraukia programos veikimą ir ragina žmones pereiti prie kitų nemokamų sprendimų.
       2025-04-23 12:13:43

Lošimų reklamai – stop ženklas: kas pasikeis ir kodėl tai svarbu?

Praeitų metų pabaigoje Seimas žengė ryžtingą žingsnį – pritarė reikšmingiems Azartinių lošimų įstatymo pakeitimams, kurie jau nuo 2025 m. liepos 1 d. iš esmės pakeis lošimų reklamos taisykles Lietuvoje.
       2025-04-18 15:02:51

Ar darbdavys turi teisę naudoti darbuotojo atvaizdą reklamuojant paslaugas?

Šių dienų socialinių tinklų tendencijos - verslininkai vis dažniau į parduodamų prekių ir paslaugų reklamas įtraukia savo darbuotojus. Šios tendencijos šalutinis efektas – nutraukus darbo sutartį, darbuotojai įprastai nenori, kad jis pats ir jo atvaizdas būtų siejamas su konkrečia įmone ir jos produktais.
       2025-04-18 14:55:19

Būsto kainos ir vėl gali kilti: ką daryti laukiantiems dar mažesnių palūkanų?

Europos Centrinis Bankas šiais metais jau ne kartą mažino bazinę palūkanų normą, o naujausių žinių dėl pokyčių turėtume sulaukti jau balandžio 17 dieną. Planuojančius būsto paskolą tai skatina viltis, kad ši data reikš dar vieną palūkanų normos sumažėjimą.
       2025-04-18 14:44:54

Kodėl kartojame tėvų klaidas, nors pažadame sau būti kitokie?

Ar pagaunate save sakant ar darant tai, ką sakydavo ar darydavo jūsų tėvai – nors sau kartojote, kad elgsitės kitaip? Pavyzdžiui, kitaip bendrausite su partneriu (-e) ir auginsite vaikus, niekada jų nekontroliuosite, visada mylėsite?
       2025-04-18 14:32:28

Odai, širdžiai ir energijai palankiausi vaisiai: kuriuos rinktis ir kodėl?

Daliai žmonių vaisiai ir uogos – ne tik gaivus užkandis ar desertas, bet ir svarbi kasdienio maisto dalis: nuo rytinių glotnučių, spalvingų salotų ar ingredientų pagrindiniuose patiekaluose.
       2025-04-18 14:26:04

Atostogos svetur: dažna klaida, dėl kurios permokate atsiskaitydami kortele

Atėjus pavasariui vis dažniau planuojame išvykas svetur. „Luminor“ banko kasdienės bankininkystės vadovė Aušrinė Mincienė primena – keliaujant į ne euro zonos šalis atsiskaitymo banko kortele metu verta pasirinkti vietinę valiutą.
       2025-04-18 14:21:38

Apie perdegimo prevenciją: poilsis turi būti tikras, o ne apsimestinis

Ar jums pažįstama situacija, kai prabudę ryte jaučiatės nepailsėję, atostogaudami vis dirsčiojate į mobilųjį telefoną, o jaukiausių metų švenčių šurmulys virsta nerimu?
       2025-04-16 11:26:03

Kraustotės į naują būstą? Kokių su elektra susijusių klausimų reikėtų nepamiršti

Naujo būsto pirkimas – jaudinanti ir džiugi patirtis, tačiau už jos slypi ir daugybė praktinių klausimų, į kuriuos reikia atsakyti, kad gyvenimas būtų kuo patogesnis. Vienas tokių – elektros tiekimas ir energijos valdymo sprendimai.
       2025-04-16 11:23:16

Ar žinote, kur kreiptis nemokamos pagalbos susirgus per šventes?

Šeimos medicinos įstaigos jose prirašytiems gyventojams turi užtikrinti, kad šeimos gydytojo komandos paslaugas jie galėtų gauti 12 valandų per dieną, 5 darbo dienas per savaitę.
       2025-04-12 10:10:31

Auksiniai antrankiai. Ar ne per daug aukojame dėl pinigų?

Šiandien profesinėje aplinkoje vis dažniau girdima metafora „auksiniai antrankiai“. Kai kurie darbdaviai, dažniausiai startuoliai, stengiasi paskatinti nuomonę, kad darbuotojai, norintys pakeisti darbo vietą ar netgi karjeros kryptį, rizikuoja prarasti per daug, ir todėl šie geriau renkasi likti.
       2025-04-09 15:51:33

Vogti kaip į darbą: kaip vagystės iš parduotuvių maitina šešėlinę rinką

Vagystės iš parduotuvių – ne pavieniai nusikaltimai, o įsitvirtinęs, organizuotas ir paplitęs reiškinys. Pavogtos prekės atsiduria šešėlinėje rinkoje – dėl to nuostolių patiria ne tik verslas, bet ir valstybė: mažėja biudžeto pajamos, o teisėsaugos pareigūnai priversti skirti daug laiko pasikartojantiems iškvietimams ir protokolų pildymui.
    Daugiau ankstesnių naujienų:  1  2  3  4  5  6  7  8  9
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.