Naujienos

Mėgstamų salotų alternatyvos žiemai: 3 skirtingų kraštų įkvėpti receptai

2022-01-11 16:08:39

Esate salotų mėgėjai? Tuomet tikrai neverta jų atsisakyti ir žiemą. Juk įvairiausioms salotoms puikiai tinka ne tik šviežios, bet ir keptos ar troškintos daržoves.

Be to, jas praturtinus keliais ingredientais: kruopomis, duonos trupiniais ar riešutais – salotos taps ne tik maistingesnės, bet ir suteiks sotumo jausmą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausios rūšies daržovės populiarios išlieka ištisus metus. O šaltuoju sezonu daugiau susidomėjimo sulaukia ir raugintos daržovės.

„Žiemą daržovių paklausa tikrai nesumažėja. Tarp pirkėjų šaltuoju metų laiku populiariausios išlieka tradicinės daržovės: bulvės, morkos, pomidorai, agurkai bei kopūstai. Šaltuoju metų laiku – nuo lapkričio iki vasario antrosios pusės – pastebima ne tik šviežių, bet ir raugintų daržovių paklausa. Populiariausios iš jų – rauginti kopūstai. Be to, tinklo pirkėjai dairosi ir ypatinga nauda sveikatai pasižyminčių raugintų daržovių sulčių“, – sako V. Budrienė.

Patiekalas, kuriame panaudosite likučius

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad atėjus žiemai natūraliai keičiasi ir mitybos įpročiai – renkamės sotesnį, šiltesnį, daugiau energijos reikiantį maistą. Tačiau vaisių ir daržovių kasdieniame valgiaraštyje taip pat turėtų būti nemenka dalis. Naudingomis jų savybėmis turėtume lepintis ištisus metus. Remiantis Pasaulio sveiktos organizacijos duomenimis, daržoves ir vaisius reikėtų valgyti ne mažiau kaip penkis kartus per dieną – vienam žmogui per dieną jų suvartoti bent 400 gramų.

Šaltuoju metų laiku, kai norisi sočiau valgyti, salotas pagardinti galima keptomis ar virtomis daržovėmis: moliūgais, burokėliais, saldžiosiomis bulvėmis, brokoliais ar kalafiorais, įvairiausiomis kruopomis, sėklomis, riešutais, ankštinėmis daržovėmis, pavyzdžiui, maistingosiomis pupelėmis ar avinžirniais. Gaminant žiemiškas salotas nereikėtų pamiršti ir įvairiausių baltymų: žuvies, mėsos, kiaušinių, o tiems, kurie vadovaujasi vegetariškos ar veganiškos mitybos taisyklėmis, puikiai tinka ir pakeptas varškės ar halumio sūris, iš sojų augalinio gėrimo gaminamas sūris tofu, falafeliai ar iš įvairiausių daržovių ar kruopų pagaminti kotletukai.

Anot V. Juodkazienės, dar vienas salotų gaminimo privalumas – paprastas likučių panaudojimas. Pavyzdžiui, į salotas galite įdėti ir nuo pusryčių likusius išvirtus grikius ar kitas kruopas, kiaušinius, po sočių pietų ar vakarienės likusią mėsą ar žuvį, duonos likučius.

„Jeigu į salotas dedate keptą šoninę, visada tai darykite pabaigoje, kad ji išliktų traški. Riešutus ar sėklas galite trumpai pakepinti sausoje keptuvėje be riebalų, kad atsiskleistų jų aromatas ir sustiprėtų skonio savybės. Jeigu namuose turite užsilikusios duonos – ja taip pat galite lengvai pagardinti salotas, o kad duonos kubeliai būtų traškesni, juo galite 5–10 minučių paskrudinti orkaitėje, 180°C temperatūroje. Be to, salotas rekomenduojama salotas valgyti ne iš karto, nes kiek pastovėjusios, kai visų ingredientų skoniai ir aromatai susilieja, jos tampa gardesnės“, – teigia maisto ekspertė.

Nepamirškite padažų

Dar vienas nuo salotų neatsiejamas ingredientas – padažas. Jį galima gaminti ir iš alyvuogių aliejaus. O jeigu norite, kad salotos įgautų azijietiško prieskonio – sezamų aliejaus. Daržovėms pagardinti puikiai tinka ir įvairiausi prieskoniai, pavyzdžiui, šviežios žolelės: bazilikai, rozmarinai, čiobreliai, citrinų ar apelsinų sultys, įvairiausios rūšies actas: pradedant obuolių ir baigiant ryžių. Jeigu norisi sočiau, ekspertė siūlo salotas gardinti neriebiu arba naminiu majonezu ar grietine, o skaičiuojantiems kalorijas puikiai tinka ir graikiškas jogurtas.

„Graikišką jogurtą ar grietinę galite derinti su bazilikais, česnakų milteliais, citrina arba medumi, garstyčiomis, citrinos sultimis bei druska ir pipirais. Padažus galima gaminti ir daržovių pagrindu – pavyzdžiui, iš trinto avokado, citrinos sulčių, aliejaus, medaus bei mėgstamų prieskonių. Taip pat namuose paprastai pasigaminti galite ir klasikinį „Cezario“ salotų padažą, kuriam reikės majonezo, garstyčių, tarkuoto sūrio, česnakų, ančiuvių, alyvuogių aliejaus bei prieskonių – toks padažas ypatingai tinka prie salotų su mėsa ar žuvimi“, – sako ekspertė ir dalijasi net trimis žiemiškų salotų receptais.

Amerikietiškos salotos

Jums reikės:

• 100 g karštai rūkytos šoninės
• 1 v. š. saulėgrąžų aliejaus
• 2 kiaušinių
• žiupsnelio druskos
• 200 g salotų lapų
• 200 g salierų stiebų
• 1 avokado
• 1 kriaušės
• 100 g fetos
• 50 g granatų
• 300 g skrudintos vištienos krūtinėlės

Padažui:

• 1 a. š. garstyčių
• 4 a. š. citrinų sulčių
• 1⁄2 a. š. druskos
• 1⁄2 a. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
• 50 ml alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Keptuvėje įkaitinkite saulėgrąžų aliejų ir pakepinkite plonai supjaustytą šoninę. Kai šoninės gabalėliai apskrus, perkelkite juos ant popierinio rankšluosčio skiautės, kad šis sugertų riebalų perteklių. Kai šoninė atvės, susmulkinkite ją dar mažesniais gabalėliais – ją sutrupinti galite net pirštais. Kiaušinius apie 10 minučių virkite pasūdytame vandenyje. Kai atvės, kiaušinius nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais. Salotų lapus suplėšykite, salierus, kriaušę bei avokadą supjaustykite plonais griežinėliais, o fetą – kubeliais. Granatus nulupkite ir išimkite sėklytes. Vištieną supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Viską sumaišykite arba išdėliokite sluoksniais salotinėje. Visus padažui skirtus ingredientus sudėkite į stiklainį, užsukite jį ir gerai iškratykite. Ant salotų supilkite paruoštą padažą, apibarstykite šoninės gabalėliais ir patiekite.

Rytietiškos salotos – „Tabulė“

Jums reikės:

• 200 g bulguro kruopų
• 100 g šviežių petražolių
• 4 šakelių šviežių mėtų
• 50 g svogūnų
• 1 a. š. druskos
• 50 g granatų sėklų
• saujos graikinių riešutų

Padažui:

• 50 ml obuolių sidro acto
• 2 a. š. medaus
• 1 a. š. garstyčių
• 1⁄2 a. š. cinamono

Gaminame:

Išvirkite bulgurą pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas ir palikite atvėsti. Nuplaukite ir labai smulkiai sukapokite mėtas bei petražoles, kubeliais supjaustykite svogūnus, stambiau pasmulkinkite graikinius riešutus ir išimkite granatų sėklas. Visus salotų ingredientus sumaišykite su atvėsusiu bulguru. Atskirai sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus. Apšlakstykite salotas padažu ir viską darkart gerai išmaišykite.

Toskanietiškos salotos – „Pancanela“

Jums reikės:

• 200 g sumuštinių duonos
• 300 g žiedinių kopūstų
• 1⁄2 a. š. druskos
• 100 g ridikėlių
• 50 g razinų
• 2 v. š. kaparėlių
• 5–6 vnt. ančiuvių
• 2 v. š. smulkintų šviežių petražolių
• 100 g šviežių gražgarsčių
• 4 v. š. alyvuogių aliejaus
• 3 v. š. vyno acto
• 1–2 a. š. cukraus

Gaminame:

Žiedinius kopūstus nuplaukite, supjaustykite mažesniais žiedynais ir apie 7 minutes virkite pasūdytame vandenyje. Suminkštėjusias daržoves perpilkite šaltu vandeniu. Į salotoms skirtą indą suberkite kubeliais supjaustytą duoną, atvėsusius žiedinius kopūstus, griežinėliais supjaustytus ridikėlius, ančiuvius, kaparėlius, razinas, gražgarstes bei petražoles ir viską gerai išmaišykite. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite vyno actą, alyvuogių aliejų ir cukrų. Padažu apšlakstykite salotas ir patiekite. Skanaus!

Fotografo paslaugos Jūsų šventei
Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2022-01-26 13:50:52

Egzotiškieji tamarindai: kas tai per vaisiai, kaip ir su kuo jie valgomi

Ar žinojote, kas yra tamarindai? Šie egzotiški vaisiai pasižymi neįprastu saldžiarūgščiu skoniu, kuris primena citrinų, abrikosų ir datulių derinį. O dar neįprastesnė yra jų išvaizda.
       2022-01-26 10:00:31

Kitoks žvilgsnis į mėsainius: kaip pasigaminti sveikesnius ir egzotiškesnius

Mėsainis ne veltui yra vadinamas gatvės maisto karaliumi. Vis dažniau atrandame mėsainius, kurie atstovauja ne greito maisto kategoriją. Mėsainius galime ruošti iš sveikų ingredientų.
       2022-01-26 09:40:36

Nepraleiskite svarbiausio dienos valgio: trys greitai paruošiamų pusryčių idėjos

Praleisti pusryčius ir iškeisti juos į bent kelias minutes miego ryte – itin viliojanti ir maloniai nuodėminga mintis. Atsilaikyti sunku, tačiau to nereikėtų paversti įpročiu, skatinančiu atsisakyti valgyti ryte.
       2022-01-26 09:38:39

Žiedinis kopūstas – idealus pasirinkimas nuolat skubantiems: 3 receptai

Nors žiemą norisi valgyti riebiau ir sočiau, svarbu nepamiršti ir šviežio bei sveiko maisto: žalumynų ir daržovių. Vertėtų paskanauti ir žiedinių kopūstų, žinomų ir kalafiorų pavadinimu. Tai soti, tačiau visai nekaloringa daržovė.
       2022-01-25 18:11:16

Naminis riešutų sviestas – per 5 minutes: prireiks vos trijų ingredientų

Mėgstate pasmaližiauti, tačiau atidžiai stebite, kas atsiduria jūsų lėkštėje? Į savo racioną įtraukite riešutų sviesto, kuris yra ne tik ypatingo skonio, bet ir pasižymi įvairiausių gerųjų savybių gausa. Be to, šį skanėstą paprastai pasigaminsite ir namuose.
       2022-01-25 16:14:52

Apelsinai – ne tik vitaminų šaltinis, bet ir puikus pagardas mėsai

Žiemos sezonu itin populiarūs tampa citrusiniai vaisiai: mandarinai, apelsinai ir citrinos. Nors daugelis juos valgo kaip gaivų desertą, šių vaisių panaudojimas kulinarijoje yra žymiai platesnis – keletas apelsino griežinėlių gali suteikti nuostabų aromatą bei netikėtą skonį keptai mėsai.
Daugiau naujų naujienų
       2022-01-26 17:40:06

Šiemet profesinės mokyklos priims daugiau pirmakursių

Šiais metais didinimas priėmimas į informacijos ir ryšių, sveikatos priežiūros, socialinio darbo, žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės sričių profesinio mokymo programas.
       2022-01-26 17:25:50

Anykščius pamilusi Justė Arlauskaitė-Jazzu: „Čia poezija tiesiog tvyro ore“

„Kokia nuostabi vieta, kuriai reikia tik meilės!“ – kartą lankydamasi Anykščiuose ir pamačiusi patalpas iš nuostabos aiktelėjo dainininkė Justė Arlauskaitė-Jazzu.
       2022-01-26 14:07:26

AB Vilniaus šilumos tinklai užsitikrino dujų tiekimo diversifikavimą vasariui

AB Vilniaus šilumos tinklai įsigijo 335 000 MWh dujų šilumos gamybai - tai pirmas tiesioginis didžiausio šalyje centralizuotos šilumos tiekėjo sandoris su dujų tiekėju UAB „Ignitis“.
       2022-01-26 13:59:09

Jau ateinantį dešimtmetį mūsų gydymo planus sudarinės dirbtinis intelektas

Per pastarąjį dešimtmetį žmonijos sveikata pasikeitė neatpažįstamai. Gerėjanti sveikatos priežiūra, efektyvesni vaistai ir gydymo metodai padėjo reikšmingai pailginti gyvenimo trukmę ir sumažinti vaikų mirtingumą.
       2022-01-26 13:53:55

Vaistinių atstovai pasiruošę nuotolinių vaistinių sistemos diegimui

Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) paskelbus apie nuotolinių vaistinių sistemos e. sveikatoje startą balandžio mėnesį, šalies vaistinių atstovai teigia esantys pasiruošę ilgai lauktiems pokyčiams.
       2022-01-26 13:50:52

Egzotiškieji tamarindai: kas tai per vaisiai, kaip ir su kuo jie valgomi

Ar žinojote, kas yra tamarindai? Šie egzotiški vaisiai pasižymi neįprastu saldžiarūgščiu skoniu, kuris primena citrinų, abrikosų ir datulių derinį. O dar neįprastesnė yra jų išvaizda.
       2022-01-26 12:35:04

Manote, kad puikiai pažįstate „Android“ operacinę sistemą? Nežinomos gudrybės

Pirmaujančios verslo statistikos platformos „Statista“ 2021 m. duomenimis, net 7 iš 10 išmaniųjų telefonų rinkoje turi „Android“ operacinę sistemą.
       2022-01-26 12:21:25

Kaip planuoti kelionę, kad netektų atostogų leisti stebint banko sąskaitą?

Kelionės nebūtinai visada turi būti brangios, tačiau dauguma žmonių neatsižvelgia į išlaidas, kurias patiria atostogaudami.
       2022-01-26 10:54:22

Lietuvoje sparčiai daugėja apie vyną išmanančių mėgėjų

Bet kokie Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimai šiandien atveria nuomonių įvairovę. Jų margumyne girdėti balsų, teigiančių, kad alkoholio keliamas problemas Lietuvoje galima spręsti ne draudimais, o švietimu, edukacija.
       2022-01-26 10:52:41

Vaikiški šviesos projektoriai: ką naudinga žinoti prieš įsigyjant?

Miegas - svarbiausias geros nuotaikos, savijautos, sveikatos rodiklis. Miegame visi, tačiau, ypač daug laiko tai darydami praleidžia mūsų mažieji - vaikai. Miegas jiems yra be galo svarbus.
       2022-01-26 10:52:05

Didžiausios 2022 m. pavasario mados tendencijos

Dar visai neseniai garsiausios pasaulio mados sostinės žibėjo nuo mados savaitės renginių. Jų metų mados namai pristatė pavasario/vasaros mados tendencijas. Nepaisant to, kad prabanga dvelkiančius renginius pakoregavo pandemija, jų metu pasirodžiusios tendencijos privertė nustebti ne vieną mados pasaulio žinovą.
       2022-01-26 10:48:58

Tyrimas atskleidė, kaip atrodo lietuviška, latviška ir estiška svajonės

„Svajonių darbas“, „naujas automobilis“, „sveikas vaikas“, „mano namai“, „geras laikas“ – tai frazės, kuriomis žiniasklaidoje apibūdinamos Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojų svajonės, rodo „Luminor“ banko užsakymu atliktas tyrimas.
       2022-01-26 10:10:40

REKORDAS: praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai - 9490

Atlikus 30557 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 9490. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2022-01-26 10:00:31

Kitoks žvilgsnis į mėsainius: kaip pasigaminti sveikesnius ir egzotiškesnius

Mėsainis ne veltui yra vadinamas gatvės maisto karaliumi. Vis dažniau atrandame mėsainius, kurie atstovauja ne greito maisto kategoriją. Mėsainius galime ruošti iš sveikų ingredientų.
       2022-01-26 09:54:36

Vairuotojų krizė tampa nepakeliama – kviečia dirbti užsieniečius

Vilkikų vairuotojų krizė Europoje neslūgsta – masiškai trūkstamą kvalifikuotą darbo jėgą bandoma pritraukti iš užsienio. Lenkijos parlamentas priėmė įstatymą, siekiant palengvinti užsieniečių įdarbinimą, o vokiečiai pripažino, kad logistikos sektorius be darbo migrantų nebeišsiverčia.
       2022-01-26 09:40:36

Nepraleiskite svarbiausio dienos valgio: trys greitai paruošiamų pusryčių idėjos

Praleisti pusryčius ir iškeisti juos į bent kelias minutes miego ryte – itin viliojanti ir maloniai nuodėminga mintis. Atsilaikyti sunku, tačiau to nereikėtų paversti įpročiu, skatinančiu atsisakyti valgyti ryte.
       2022-01-26 09:38:39

Žiedinis kopūstas – idealus pasirinkimas nuolat skubantiems: 3 receptai

Nors žiemą norisi valgyti riebiau ir sočiau, svarbu nepamiršti ir šviežio bei sveiko maisto: žalumynų ir daržovių. Vertėtų paskanauti ir žiedinių kopūstų, žinomų ir kalafiorų pavadinimu. Tai soti, tačiau visai nekaloringa daržovė.
       2022-01-26 09:34:46

Įgūdžiai 2022-aisiais: ko ieškos darbdaviai ir ko trūksta darbuotojams

2021-ųjų gale personalo valdymo pasaulyje didžiojo persikvalifikavimo tendenciją pakeitė didžiojo atsistatydinimo bumas. Įvairių tyrimų duomenimis, vis daugiau (kartais net iki 60 proc.) šiandien dirbančių žmonių 2022-aisiais keis darbovietę, o neretai – ir veiklos sritį.
       2022-01-26 09:29:38

Vaistininkas atsako, ką daryti stipriai sušalus žiemos metu

Nušalti ar sušalti galima ne tik esant labai žemai oro temperatūrai, bet ir stipriam vėjui bei didelei drėgmei, todėl planuojant veiklą lauke reikėtų atsižvelgti į jutiminę temperatūrą.
       2022-01-26 09:14:09

Finansiniai sukčiai iš gyventojų ir verslo pernai išviliojo 10,2 mln. eurų

Finansiniai sukčiai iš Lietuvos gyventojų ir įmonių pernai išviliojo 10,2 milijono eurų – dukart daugiau nei 2020-aisiais, kai nuostoliai sudarė 4,8 milijono eurų, rodo Lietuvos bankų asociacijos (LBA) duomenys.
       2022-01-26 09:05:24

Kaip pradėti taupyti nuosavam būstui: 4 žingsnių planas

Mokėti ne nuomos mokestį, o savų namų paskolos įmoką būtų daug maloniau, sutiktų daugelis šiuo metu galvojančių apie nuosavo būsto įsigijimą.
       2022-01-26 09:00:15

Scenografė Birutė Ukrinaitė apie Undinės apdarą be žuvies uodegos

Scenografė ir kostiumų dailininkė Birutė Ukrinaitė teatre kartu su režisieriumi Gyčiu Padegimu dirba jau beveik ketvirtį amžiaus ir vizualiai yra apipavidalinusi daugiau nei 50 spektaklių.
       2022-01-25 18:34:59

Prezidentas pasirašė Asmens vardo ir pavardės rašymo dokumentuose įstatymą

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį pasirašė Seimo priimtą Asmens vardo ir pavardės rašymo dokumentuose įstatymą. Asmenvardžių rašymas dokumentuose pirmą kartą yra sureguliuotas įstatymo lygmeniu.
       2022-01-25 18:18:46

Kokį automobilio akumuliatoriaus kroviklį pirkti?

Kiekvienam vairuotojui savo namuose pravartu turėti akumuliatoriaus kroviklį. Norint, kad akumuliatorius tarnautų ilgai, labai svarbu palaikyti tinkamą jo įkrovą. Taigi, kroviklis ne tik leidžia reguliariai pakrauti akumuliatorių, bet ir įkrauti jį kai automobilis sunkiai užsiveda.
       2022-01-25 18:11:16

Naminis riešutų sviestas – per 5 minutes: prireiks vos trijų ingredientų

Mėgstate pasmaližiauti, tačiau atidžiai stebite, kas atsiduria jūsų lėkštėje? Į savo racioną įtraukite riešutų sviesto, kuris yra ne tik ypatingo skonio, bet ir pasižymi įvairiausių gerųjų savybių gausa. Be to, šį skanėstą paprastai pasigaminsite ir namuose.
       2022-01-25 18:07:30

Lietuviškai mišrainei konkurentų nėra: ekspertai apie tai ko reikia pirkėjams

Kasmet maisto pasaulyje apžvelgiamos naujos tendencijos. Dalis jų keičiasi kasmet, pavyzdžiui, skirtingų pasaulio virtuvių išpopuliarėjimas. Tačiau kai kurios tendencijos įsitvirtina ilgam ir tampa mūsų kasdienybės dalimi.
       2022-01-25 18:01:44

„Rail Balticos“ statyboms tęsti Lietuva prašys apie 687 mln. eurų

Lietuva kartu su Latvija, Estija ir bendrąja Baltijos šalių įmone „RB Rail AS“ pateikė paraiškas gauti papildomą Europos Sąjungos (ES) finansavimą europinės vėžės geležinkelio plėtros projektui „Rail Baltica“.
       2022-01-25 17:58:53

Ekranas kur panorėjus: „Samsung“ pristatė įrenginį, kuris nustebins galimybėmis

Mobilumas ir universalumas šiandien yra vienos esminių savybių, kurių vartotojai tikisi iš naujausių technologijų. Tai galioja ne tik išmaniesiems telefonams ir kompiuteriams, bet ir kitiems kasdienybę praturtinantiems ir gyvenimą patogesniais darantiems įrenginiams.
       2022-01-25 16:30:06

Būsto įsigijimo Lietuvoje mitai: kaip nusipirkti namus gyvenant užsienyje

Svetur gyvenantys lietuviai aktyviai investuoja į NT gimtinėje, tačiau dažnas iki šiol susiduria su įvairiais su tuo susijusiais mitais bei baimėmis.
       2022-01-25 16:20:45

Žiema Vytarui Radzevičiui – daržovių laikas: kodėl jų reikėtų valgyti daugiau?

Žiemą jaučiame ne tik saulės, bet ir vitaminų stygių, todėl mitybos specialistai šaltuoju metų laikotarpiu rekomenduoja valgyti daugiau daržovių bei vaisių, kurie ne tik papildo vitaminų atsargas, bet ir stiprina imunitetą.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.