Naujienos

Anykščius pamilusi Justė Arlauskaitė-Jazzu: „Čia poezija tiesiog tvyro ore“

2022-01-26 17:25:50

„Kokia nuostabi vieta, kuriai reikia tik meilės!“ – kartą lankydamasi Anykščiuose ir pamačiusi patalpas iš nuostabos aiktelėjo dainininkė Justė Arlauskaitė-Jazzu.

Po kurio laiko tose pačiose patalpose dainininkė kartu su bendraminčiais atidarė jaukų restoraną „BasiBasi“, į kurį dirbti pakvietė ir žinomuose sostinės restoranuose dirbusį virtuvės šefą Igną Višinską.

Nors buvo nemažai gūžčiojančių pečiais: kam reikia atidarinėti restoraną ne didmiestyje, o Anykščiuose, dainininkės nuojauta neapgavo. Vos per trejus metus šis jaukus restoranas tapo vienu iš miesto traukos centrų, į kurį atvyksta žmonės iš visos Lietuvos.

„Čia važiuoja visa Lietuva, – paklausta, kokie yra pagrindiniai restorano klientai atsakė garsi dainininkė ir pridūrė, kad per trejus restorano gyvavimo metus susidarė ir pastovus klientų ratas. – Esu už tai dėkinga, kad juos traukia mūsų sukurta atmosfera, rengiami koncertai, vakarėliai, pokalbiai su visuomenėje žinomais ir gerbiamais žmonėmis ir, žinoma, svarbiausia – maistas! Mūsų maistas yra sezoniškas, visada šviežias ir šiaip – Igno rankos geba sukurti autentišką, absoliučiai niekur neragautą meną. Taip, kitaip nepavadinčiau – tai menas lėkštėje!“

I. Višinskas taip pat sakė, kad į restoraną „BasiBasi“ paskanauti jo gaminamų patiekalų ir praleisti laiką atvyksta žmonės iš visos Lietuvos. Yra ir pastovių svečių, iš kurių virtuvės šefas išskyrė dažnai čia užsukančią žavią vyresnių anykštėnų porą: „Turime tokią porelę, kuri kartais pas mus ateina praleisti laiką. Kai ateina, vyras sėda pagroti restorano pianinu. Jiems atėjus jau žinome, kad kažką pagros. Tai labai romantiška“.

Pasidomėjus, ar buvo sunku iš Vilniaus į Anykščius privilioti garsiuose sostinės restoranuose dirbusį virtuvės šefą I. Višinską, dainininkė šyptelėjo: „Aš niekada nieko nebandau prisivilioti kažkokiais keistais būdais. Visi esame laisvi žmonės ir turime savo galvą, nuojautą.

Su Ignu jau seniai esame geri draugai, mūsų sielos rezonuoja. Labai džiaugiuosi, kad jis pajautė: ši vieta stebuklinga ir kartu galime labai daug nuveikti! Mūsų sinergija – bomba!“

I. Višinskas prisiminė J. Arlauskaitės-Jazzu pasiūlymą važiuoti dirbti į jos restoraną Anykščiuose gavęs tinkamu laiku: „Tuo metu man atėjo laikas pokyčiams ir nežinojau, ką toliau veikti. Mes su Juste buvome pažįstami iš anksčiau. Sutapo, kad jai reikėjo šefo, man – kažkokio įdomaus projekto. Taip išvažiavau į Anykščius. Iš pradžių į Anykščius tik važinėdavau, dabar vis daugiau laiko čia praleidžiu“.

Nusprendusi atidaryti restoraną Anykščiuose, J. Arlauskaitė-Jazzu iki šiol itin dažnai girdi aplinkinių klausimą: „Kodėl ne Vilniuje?“

„Taip tiesiog sukrito kortos, – paaiškino muzikos atlikėja. – Mano vyras yra anykštėnas. Kažkada pamačiusi Anykščiuose patalpas pasakiau: „Kokia nuostabi vieta, kuriai reikia tik meilės!“ Po kurio laiko sužinojome, kad tas patalpas nuomoja. Sakau: „Viskas, darom!“ Anykščiuose būname dažnai. Esame visiškai įsimylėję šį kraštą ir jo žmones, todėl visiškai nebijojome savo sprendimo“.

Moteris sakė savo sužadėtinio gimtąjį miestą pažįstanti iš esmės.

„Čia tiek įdomių vietų! Nuo vandenlenčių parko iki istorinio šilelio, nuo geriausio dviračių tako iki užslėptų vietelių skaniai pavalgyti ir išgirsti visiškai netikėtą koncertą. O kokia gamta! Bažnyčia! Festivalis „Purpurinis vakaras“! Tik atvažiuokite ir ieškokite!“ – ragino užburiančio balso savininkė J. Arlauskaitė-Jazzu.

I. Višinskas taip pat užsidegė meile Anykščiams, kuriuose, prieš pradėdamas čia savo karjerą, buvo lankęsis vos keletą kartų.

„Atvažiavęs čia pamačiau šį miestą visai kitokį nei jį prisiminiau iš anksčiau. Susipažinau su gyventojais. Jie paliko labai gerą, nuoširdžių žmonių įspūdį“, – patikino pašnekovas.

Virtuvės šefą sužavėjo ir Anykščių gamta.

„Gamta yra išvis šalia. Jeigu Vilniuje reikia kur nors važiuoti, kad pabūtumei gamtoje, čia iš esmės užtenka pereiti gatvę“, – pastebėjo I. Višinskas.

Be jau žinomų miesto objektų: Anykščių šilelio, Puntuko, Lajų tako, virtuvės šefas spėjo atrasti ir ne mažiau įdomių vietų. Vienas jų – Dainuvos slėnis, kurio atnaujinimo projektas bus pristatytas ir tradiciniu tapusiame nacionaliniame architektūrinių ir urbanistinių idėjų konkurse „Išmanusis miestas 8“. Tai analogų Lietuvoje neturintis konkursas, kuris apjungia Lietuvos valstybines institucijas, savivaldybes ir aukštųjų mokyklų architektūros, urbanistikos, inžinerijos, kraštovaizdžio architektūros studentus bei profesionalus. Visi jie projekto metu drauge siekia atkurti mažuosius miestus ir padidinti jų konkurencingumą Lietuvos miestų kontekste. Šiais metais dalyvauja rekordinis skaičius – 8 savivaldybės: Elektrėnų, Anykščių, Radviliškio, Utenos, Kėdainių, Širvintų, Raseinių ir Pakruojo.

Dainuvos slėnį virtuvės šefas atrado, ieškodamas įvairesnių augalų savo kuriamiems patiekalams pagardinti.

„Domiuosi valgomais miško augalais – ne tik grybais ir uogomis, bet ir visokiomis žolelėmis, tuo, ką galima rasti miške ir ankstyvą pavasarį, ir vėlyvą rudenį. Tokiu būdu, ieškodamas ko nors valgomo, esu patyrinėjęs Dainuvos slėnį.

Apskritai rekomenduočiau tiems, kurie užsuka į Anykščius, praeiti ar pravažiuoti dviračiais visą Šventosios upės pakrantę. Anykščiuose yra daug pramogų – visokie labirintų parkai šeimoms, padarytas rekreacinis takas, pastatytas sporto inventorius, įrengtas kempingas, aplink kurį viskas labai gražiai sutvarkyta. Čia tikrai yra ką veikti. Tik aš mažai išnaudojęs vasaros pramogas, nes vasarą man – pats darbymetis, bet ir žiemą, ypač per Kalėdas, čia labai gražu. Anykščiuose yra gi net Kalėdų senelio rezidencija, traukinukai“, – vardijo I. Višinskas.

Anykščiai – sparčiai besivystanti kurortinė teritorija, siekianti tapti kurortu. Ar jie galėtų varžytis su tokiais kurortais, kaip Birštonai, Druskininkai, Neringa ar Palanga?

J. Arlauskaitė-Jazzu sakė nemananti, kad Anykščiai apskritai turėtų su kažkuo konkuruoti.

„Tai yra unikalus miestelis. Aš labai tikiuosi, kad jis savo autentiškumą ir išlaikys – ta žaluma, ramybė, kultūra ir eksliuzyvas. Anykščiai – oazė, kurioje sustoja laikas. Čia poezija tiesiog tvyro ore“, – neabejojo dainininkė.

I. Višinskas vylėsi, kad Anykščiuose ateityje įsikurs vis daugiau jaunų žmonių: „Nuo čia yra netoli Vilnius, Kaunas. Man atrodo, kad turėtų čia pradėti kurtis vis daugiau jaunų žmonių. Aš pats esu kilęs iš Šilutės ir pastebėjau, kad, nors po mokyklos visi iš ten išvažiuoja, praėjus 10 ir daugiau metų dalis žmonių į Šilutę grįžta gyventi. Manau, kad ir į Anykščius daug čia užaugusių žmonių sugrįš, nes dabar darosi patrauklu gyventi ir mažesniame mieste“.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Daugiau naujų naujienų
       2022-05-26 16:44:58

4 dažniausiai sutinkami kibernetiniai pavojai – taisyklės leis apsisaugoti

Kasdienybė vis labiau priklauso nuo skaitmeninių technologijų, o tai reiškia, kad kibernetiniai nusikaltimai kelia vis daugiau grėsmių vartotojams ir įmonėms.
       2022-05-25 12:56:15

Dar neragavote baltųjų smidrų? Ūkininkas pasidalijo patarimais ir receptais

Pavasarį visi būname pasiilgę Lietuvoje užaugintų šviežių daržovių, vaisių ir uogų. Šiltėjant orams, lengvėja ir patiekalai lėkštėse. Daržoves dietologai rekomenduoja valgyti visą dieną – pusryčiams, pietums ir vakarienei.
       2022-05-25 12:49:37

Vėsinimosi taisyklės vasarą: geriau mažiau nei daugiau

Tvyrant karščiams norisi atsivėsinti greitai, todėl automobiliuose ir namuose jungiame oro kondicionierius stipriai šaldančiu režimu ir... peršąlame. Bet ar tikrai dėl to kalti oro kondicionieriai ir ką daryti, kad vasarą netektų gydytis peršalimo ligų, atsako ekspertai.
       2022-05-25 12:43:14

Virusai gali taikytis ir į mobiliuosius: požymiai, kurie padės juos pastebėti

Privačios mobiliojo ryšio saugos įmonės „Zimperium“ užsakymu parengta atskaita rodo, kad daugiau nei penktadalis mobiliųjų įrenginių visame pasaulyje yra susidūrę su kenkėjiškomis programomis.
       2022-05-25 12:40:11

Riminio kurortas – itališka įvairovė, nepaliksianti abejingų

Italijos kurortas Riminis – vienas seniausių ir žinomiausių Europos kurortų, kasmet pritraukiantis milijonus lankytojų. Ilgi ir platūs smėlio paplūdimiai, daugybė pramogų ir patogus susisiekimas su kitais žymiausiais Italijos miestais – šis uostamiestis turi viską, kad atostogos paliktų neišdildomus įspūdžius.
       2022-05-21 15:47:44

Stato tiltus iš netradicinės medžiagos – ji geresnė nei betonas?

Didžiausi pasaulio tiltai sveria tūkstančius tonų. Tačiau tai nieko nestebina – juk jie privalo atlaikyti didžiulę apkrovą. Daugiau klausimų ir nuostabos kelia visame pasaulyje statomi tiltai iš makaronų – iki 1 kg sveriantys statiniai atlaiko du ar tris šimtus kartų už savo svorį didesnę apkrovą.
       2022-05-20 11:05:13

5 įdomūs faktai apie vilkžuvę

Vilkžuvė savo neįprasta išvaizda gali negundyti, tačiau nepaprastu skoniu nustebina net ir išrankiausius gurmanus. Ją pagaminti nesudėtinga, be to, ji patiks tiems, kurie šiltuoju metų sezonu maistą gaminti mėgsta kepsninėse.
       2022-05-20 10:42:26

Vadovas sporto sirgaliams, kaip mėgautis sporto renginiais namuose

Sportą mėgstantys žmonės dažnai skirstomi į dvi kategorijas: tie, kurie patys sportuoja, ir tie, kurie mieliau ilsisi ant sofos ir stebi, kaip geriausi pasaulio sportininkai kovoja dėl pergalės ir šlovės.
       2022-05-20 10:37:05

Panikos ataka – minučių reikalas

„Galvojau, kad išprotėjau“, – taip kalba susidūrusieji su panikos ataka, kuri dar yra vadinama šio amžiaus jaunų žmonių liga. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, net ketvirtadalis europiečių kenčia nuo nerimo sutrikimų, o kiek dar yra patiriančių vienkartinių panikos atakų. Tik daliai jų nustatomas panikos sutrikimas.
       2022-05-20 10:31:00

7 marinatų receptai, puikiai tiksiantys vištienai

Kai svarstome, ką kepti ant žarijų, vienas pasirinkimų – vištiena. Šią mėsą mėgsta daugelis, ją nesudėtinga paruošti, be to, galima derinti su pačiais įvairiausiais priedais: prie vištienos puikiai dera ne tik pikantiški, bet ir saldūs pagardai, svarbiausia – teisingai pasirinkti skonių balansą.
       2022-05-20 10:28:44

Technologijos, kurios pakeis pasaulį, – ateinantį dešimtmetį bus pokyčių

Lietuvoje veikianti pasaulinė IT bendrovė „Accenture“ pirmą kartą mūsų šalyje pristatė tyrimą „Technology Vision 2022“, kurį šiemet apibendrina posakiu „Susitikime metavisatoje“.
       2022-05-20 10:21:24

Vasaros pranašai – žaibai: kaip apsaugoti save ir savo įrenginius?

Sakoma, kad tikroji vasara prasideda tik nugriaudėjus pirmosioms perkūnijoms. Visgi turbūt retas laukia šios gamtos stichijos. Ji gali būti išties pavojinga tiek žmonių sveikatai ir gyvybei, tiek turtui.
       2022-05-20 09:47:22

Pasaulinė bičių diena: patarė, kiek medaus vartoti per dieną ir kur jo nelaikyti

Bitės, besirūpinančios augalų apdulkinimu, yra gyvybiškai svarbios Žemės ekosistemos išlikimui. Deja, jų populiacija kasmet mažėja, todėl stengiamasi, kad bitininkystė įgautų naują kvėpavimą:
       2022-05-19 16:52:14

Šaknų kanalų gydymas – dar ne mirties nuosprendis dančiui

Nors pagal profilaktinių vizitų pas odontologą skaičių tikrai nepirmaujame, suskaudus dančiui neturime kitos išeities. Nežinia, kas skamba blogiau – kad dantį teks traukti, ar kad reikės gydyti dantų šaknų kanalus.
       2022-05-18 16:22:44

Svarbiausių atsiskaitymų metas studentams: kodėl geriau nesukčiauti?

Apie artėjančią vasaros pradžią praneša ne tik pražystanti gamta, bet ir studentų grupelės, besibūriuojančios šalia viešųjų bibliotekų ir kavinių. Šiuo metu studentai rašo savo kursinius ar baigiamuosius rašto darbus, kurie dažnam jų sukelia nemalonius jausmus, kelia stresą.
       2022-05-18 16:14:18

Darbas iš namų: kaip padaryti, kad ir vilkas būtų sotus, ir avis sveika

Nors pastaraisiais metais pandemijos pastūmėtas verslas į darbo laiko organizavimą ėmė žiūrėti gerokai lanksčiau, vienos nuomonės kur, kaip ir kada geriausia dirbti, nėra.
       2022-05-18 16:11:00

Žolės smulkinimas nerekomenduojamas nuolatinei pievų priežiūrai

Aplinkos ministerija kviečia susipažinti su rekomendacijomis, kurios apibendrina neigiamą žolės smulkinimo poveikį pievų buveinėms. Pagal šias rekomendacijas, biologinei įvairovei palankiausi pievų tvarkymo būdai yra šienavimas ir ganymas.
       2022-05-18 16:05:58

Kur kas įdomesni, nei galima pamanyti: 5 faktai apie bananus

Patogus užkandis, greita pagalba nuo alkio, įvairių desertų ar kepinių ingredientas – bananai, be kurių daugelis neįsivaizduoja savo pirkinių krepšelio. Mėgstami dėl skonio ir naudingų savybių, bananai seniai tapę neatsiejama raciono dalimi – ir visgi apie bananus dar yra ką atrasti.
       2022-05-18 15:57:15

Paspirtukininko etiketas: 3 auksinės taisyklės, šį sezoną virs įpročiais

Šylant orams Lietuvos miestuose prasideda elektrinių paspirtukų sezono įkarštis. Kasmet šios ekologiškos transporto priemonės tampa vis populiaresnės, todėl didėja ne tik kelionių, bet ir parkavimo vietų poreikis.
       2022-05-18 09:31:31

Naudingi patarimai, padėsiantys vaikams susidomėti maistu

Maistas – didžiulė gyvenimo dalis, todėl domėtis skirtingais produktais, sveika mityba ir valgymo kultūra svarbu pradėti nuo vaikystės: leisti vaikams patiems suktis virtuvėje, vežtis juos kartu apsipirkinėti.
       2022-05-18 09:25:11

Prezidentas paskyrė naują Ryšių reguliavimo tarnybos tarybą

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį savo dekretu paskyrė naują Ryšių reguliavimo tarnybos tarybą, kuri pareigas pradės eiti gegužės 18 dieną.
       2022-05-18 09:20:43

Hipertenzija – liga, varginanti vis jaunesnio amžiaus žmones

Aukštas kraujospūdis – vienas dažniausių Lietuvos gyventojus varginančių sveikatos sutrikimų. Gegužės 17-ąją, minint Pasaulinę hipertenzijos dieną, siekiama atkreipti ne tik ja sergančių, bet ir sveikų žmonių dėmesį – laikantis kelių paprastų kasdienių taisyklių, šios ligos galima išvengti.
       2022-05-18 09:15:48

Mano artimasis ruošiasi operacijai – kaip jam padėti?

Operacija yra iššūkis organizmui, todėl jam reikia tinkamai pasiruošti. Dažnai šiuo sudėtingu laikotarpiu pacientą lydi jo artimieji, kurie rūpinasi jo sveikata. Chirurgas dalijasi patarimais, kaip padėti šeimos nariams pasiruošti laukiančiai operacijai ir kuo sparčiau atsigauti po jos.
       2022-05-18 09:12:48

Barzdą irgi reikia prižiūrėti: ką pravartu žinoti kiekvienam barzdočiui?

Skaitmeninėje erdvėje gausų moteriškas ir vyriškas grožio priemones lyginti bandančių nuotraukų: ji grožio priemonių turi daugiau nei galėtų suskaičiuoti, jam kasdien pakanka tik muilo ir vandens.
       2022-05-18 09:08:02

Seimas NPD padidino iki 540 eurų

Seimas priėmė Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimus, kuriais nuspręsta neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) padidinti 80 eurų – iki 540 eurų gyventojams, uždirbantiems iki 1 vidutinio darbo užmokesčio (VDU).
       2022-05-18 09:03:26

Diagnostiniai testai – tai ne žaidimai, o svarbi profilaktikos priemonė

Šiomis dienomis vaistinėje galima rasti testų, skirtų pačioms įvairiausioms reikmėms: nuo ŽIV ar storosios žarnos vėžio diagnostikos iki narkotikų ar gastritą sukeliančių bakterijų nustatymo.
       2022-05-14 16:01:45

Mėsos technologo rekomendacijos patyrusiems kepėjams ir grilio naujokams

Šylant orams sparčiai įsibėgėja ir maisto gamybos ant grilio sezonas. Anot prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologo Vido Nadzeikos, įprasta, kad ant kepsninės ar laužo atsiduria šašlykai, kiaulienos šonkauliukai, dešrelės ar vištienos kepsneliai, tačiau grilinti galima ir daug įdomesnius produktus.
       2022-05-14 08:42:47

VERT: vartotojo mokėtina prijungimo įmoka ESO turėtų būti perskaičiuota

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT), išnagrinėjusi tarp vartotojo ir AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) kilusio ginčo aplinkybes, priėmė sprendimą tenkinti vartotojo reikalavimą įpareigoti bendrovę iš naujo apskaičiuoti prijungimo prie elektros tinklų įmoką.
       2022-05-14 08:27:49

Artėja Pasaulinė hipertenzijos diena: kodėl vis dar mažai dėmesio prevencijai?

Kitą savaitę, gegužės 17-ąją, minima Pasaulinė hipertenzijos diena, kuria siekiama atkreipti dėmesį į kraujotakos sistemos ligas. Lietuvos sergamumo širdies ir kraujagyslių ligomis bei mirštamumo nuo jų rodikliai beveik triskart didesni už Europos Sąjungos vidurkį, skelbia Lietuvos širdies asociacija.
       2022-05-14 08:15:32

Maistinga, greita ir gardu: receptai su špinatais, patiksiantys išrankiausiems

Sklidini įvairiausių vitaminų, mineralų bei kitų vertingųjų medžiagų – špinatai tokie maistingi, kad juos sunku kuo nors pakeisti gaminant mėgstamus pavasarinius valgius. Be to, špinatai puikiai tinka ne tik salotoms: iš jų kepami blynai, gaminami įvairiausi padažai, lazanijos, pyragai.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.