Naujienos

Smulkinta mėsa ar faršas: ekspertai atskleidžia, kuo skiriasi

2022-09-07 14:24:58

Šiandien prekybos centrai mėsos mylėtojams siūlo itin platų asortimentą, kuriame išrankiausi pirkėjai ras specifinių dalių savo patiekalams, o branginantys laiką gali įsigyti smulkintos mėsos ar faršo.

Nors faršas ir smulkinta mėsa gali skambėti kaip vienas ir tas pats, tačiau tai yra atskiri šviežios mėsos produktai. Ekspertai atskleidžia jų skirtumus bei dalijasi gamybos patarimais ir receptais.

Pasak prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, parduotuvių asortimente dominuoja šviežia Lietuvos ūkininkų produkcija – daugiau nei 80 proc. mėsos ir paukštienos atkeliauja iš vietinių ūkių, o smulkinta mėsa ir faršas gaminami tik iš Lietuvos ūkiuose užaugintos kiaulienos ir jautienos.

„Smulkinta mėsa ir faršas sudarė 15 proc. visų šviežios mėsos gaminių pardavimų. Pirkėjų krepšeliuose dažniausiai atsiduria smulkinta kiauliena. Klientų įpročiai išduoda, kad smulkinta mėsa yra populiaresnė ir perkamesnė, nes žmonės ją gali pagardinti pagal savo skonį ir poreikius. Tuo tarpu faršas paklausus tarp skubančiųjų, nes jį galima iškart naudoti patiekaluose“, – sako E. Dapkienė.

Smulkinta mėsa ar faršas?

Prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė teigia, kad faršą ir smulkintą mėsą skiria apdorojimo lygis.

„Smulkinta mėsa yra šviežia iškaulinta, sumalta arba sukapota mėsa, į kurią dedama mažiau negu 1 proc. druskos – ir daugiau nieko. O faršas yra šviežia malta mėsa su lipnumą bei drėgmę reguliuojančiais priedais, skonio suteikiančiais pagardais – tai gali būti prieskoniai ir prieskoninės žolelės, daržovės, baltymai, krakmolas. Faršas yra gaminimui jau paruoštas mėsos pusgaminis, o kapotą mėsą parsinešus namo dar reikia papildomai apdoroti”, – paaiškina B. Baratinskaitė.

Pasak specialistės, renkantis faršą arba smulkintą mėsą itin svarbu atsižvelgti į individualius poreikius.

„Kadangi pagrindinis faršo ir smulkintos mėsos skirtumas – priedai, svarbu atkreipti dėmesį ne tik į sveikatos būklę, gydytojų paskirtas dietas, bet ir į mėgstamus maisto ingredientus. Išrankesniems arba virškinimo problemų turintiems žmonėms siūlyčiau rinktis smulkintą mėsą ir ją gardinti pagal savo poreikius“, – pataria maisto ekspertė.

Ji atkreipia dėmesį, kad tiek smulkintos mėsos, tiek faršo riebumą lemia mėsos rūšis ir dalys, iš kurių jis pagamintas. Pavyzdžiui, kiaulienos riebumas gali siekti 35 proc., o jautienos – gali svyruoti nuo 5 iki 25 proc.

„Riebumas priklauso nuo pasirinktos mėsos dalies – iš pilvo mėsos gaunamas riebus faršas, o mentė yra liesesnė. Žmonėms, kurie negali arba vengia valgyti riebiai, patarčiau rinkitis smulkintą paukštieną nes jos riebumas dažniausiai neviršija 7 proc.“, – sako ekspertė.

B. Baratinskaitė teigia, kad jautienos faršas arba smulkinta jautiena puikiai tinka daugumai klasikinių patiekalų, tačiau renkantis reikėtų atsižvelgti į tai, jog kiaulieną privalu gerai termiškai apdoroti iki ji bus visiškai paruošta, o naudojant jautieną galima improvizuoti su įvairiais jos terminio apdorojimo lygiais.

„Pavyzdžiui, spagečius su Bolonijos padažu, čili troškinį, mėsos kukulius galime gaminti ir su smulkinta kiauliena, ir su jautiena. Mėsainio maltiniui geriau rinktis jautieną, nes jį galima gaminti mažai arba vidutiniškai keptą, taip be papildomų priedų išgaunant maltinio sultingumą.

Gaminant padažus ir troškinius, geriau rinktis vidutinio riebumo jautieną, nes renkantis natūraliai riebesnę kiaulieną gamybos metu patiekale gali susidaryti nepageidaujamas riebalų sluoksnis", – pataria ekspertė ir dalijasi 3 mėsos receptais.

Viduržemio jūra dvelkiantys mėsos kukuliai

Reikės: 500 g jautienos faršo, nedidelio smulkinto svogūno, trijų skiltelių smulkinto česnako, saujos petražolių, kiaušinio, panko džiūvėsėlių, druskos, pipirų, kmynų, raudonėlio, cinamono.

Tzatziki padažui: 150 g graikiško jogurto, tarkuoto agurko, krapų, petražolių, skiltelės smulkinto česnako, druskos ir pipirų.

Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Rankomis sumaišykite jautienos faršą, svogūną, česnaką, pipirus, druską, kmynus, raudonėlį, cinamoną, kiaušinius, panko džiūvėsėlius ir petražoles. Atkreipkite dėmesį į faršo pakuotę ir paskaitykite, kiek jame druskos, kad nepersūdytumėte. Naudodami šaukštą, suformuokite maždaug 15 kukulių. Sudėkite juos į lengvai aliejumi pateptą kepimo skardą ir kepkite orkaitėje 20-25 minutes. Tuo tarpu pasigaminkite padažą, dubenyje sumaišydami visus ingredientus. Uždenkite ir padėkite į šaldytuvą 1 valandai, kad skoniai susimaišytų. Kukulius ragaukite su padažu ir pabarstytomis šviežiomis petražolėmis.

Kiaulienos stir fry (keptuvėje ruošta kiauliena)

Reikės: 400 g smulkintos kiaulienos, svogūno, raudonosios paprikos, 150 g žaliųjų pupelių, 50 ml sojos padažo, 50 ml vandens, 2 šaukštų aliejaus, šaukšto medaus, pusės aitriosios paprikos, saujos smulkintų svogūnų laiškų, skiltelės smulkinto česnako, šiek tiek tarkuoto imbiero.

Gaminame: keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite svogūną, papriką, pupeles ir kepkite, kol apskrus. Supilkite vandenį, berkite česnaką, imbierą, smulkintą aitriąją papriką ir kaitinkite, kol šiek tiek išgaruos vanduo. Sudėkite kiaulieną ir kaitinkite, kol išgaruos susidaręs skystis. Pilkite sojos padažą, medų ir dar šiek tiek pamaišykite. Patiekite pabarstydami smulkintais svogūnų laiškais. Galima patiekti su virtais ryžiais arba udon makaronais. Skanaus!

Baklažanai su harisos padažu ir smulkinta vištiena

Reikės: 2 išilgai perpjautų baklažanų, alyvuogių aliejaus, 60 ml harisos padažo arba pastos, 1 arbatinio šaukštelio druskos ir juodųjų pipirų, 250 g smulkintos vištienos, 2 česnako skiltelių, ½ a. š. džiovinto raudonėlio, ½ a. š. maltos kalendros, ¼ a. š. maltos ciberžolės, 1 v. š. šviežių citrinos sulčių, 180 g graikiško jogurto, saujos smulkintos šviežios kalendros, 1 supjaustytos aitriosios paprikos.

Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Kiekvienos baklažano pusės minkštimą įpjaukite kryžminiu būdu, būkite atsargūs, kad neprapjautumėte odelės. Baklažanų puseles dėkite ant folija išklotos kepimo skardos. Aliejumi tolygiai ištepkite baklažanų puselių minkštimo pusę, aptepkite harisos padažu. Kepkite orkaitėje, kol suminkštės, maždaug 40–45 minutes. Iškeptus gardinkite druska ir pipirais. Toliau įkaitinkite keptuvę, pilkite aliejaus ir dėkite smulkiai pjaustytą česnaką. Kepkite, kol česnakas taps auksinės spalvos, maždaug 30 sekundžių. Berkite raudonėlį, kalendrą, ciberžolę, žiupsnelį druskos ir juodųjų pipirų. Kepkite nuolat maišydami apie 30 sekundžių. Tuomet dėkite vištieną ir įpilkite citrinos sulčių. Kepkite, kol ši iškeps, maždaug 4–5 minutes. Pasiruoškite padažą – į jogurtą įmaišykite žiupsnelį druskos ir pipirų. Ant kiekvienos iškeptos baklažano pusės tepkite 3 šaukštus jogurto mišinio, dėkite vištieną, gardinkite šviežia kalendra ir aitriosios paprikos griežinėliais. Skanaus!

Kokybiškos nuotraukos Jums
Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Daugiau naujų naujienų
       2023-05-27 12:30:47

Saugią kaimynystę užtikrina ne tik namų spyna: kaip apsisaugoti išmaniai

Dabar saugumą namuose ir kaimynystėje gali padėti užtikrinti išmanios priemonės – specialios aplikacijos gali padėti suburti kaimynų bendruomenę, o namų kameros užtikrina jūsų ramybę net ir tada, kai nesate namuose.
       2023-05-25 16:39:44

Specialistų rekomendacijos: kaip išsirinkti tinkamiausią dviratį?

Artėjant vasarai, keliones automobiliu verta pakeisti į važiavimą dviračiu. Taip galima ne tik pagerinti fizinę formą, bet ir atsipalaiduoti, pasigrožėti gamta.
       2023-05-25 16:37:32

„Nokia“ viceprezidentė M. Mentula: 5G monetizavimo galimybes mato mūsų šalyje

Nors Lietuvoje 5G ryšys, lyginant su kitomis Europos valstybėmis, pradėtas diegti kiek vėliau, šalyje jau matomi pirmieji šios technologijos privalumai. Pradedant nuo lengvesnės individualių vartotojų kasdienybės iki įmonių modernizavimo.
       2023-05-19 16:08:18

Hipertenzija: beveik pusė gyventojų nežino turintys kraujospūdžio problemų

Hipertenzija, arba aukštas kraujospūdis, ekspertų laikoma paslėpta sveikatos krize, su kuria susiduria milijonai žmonių visame pasaulyje.
       2023-05-19 15:53:34

Eurolyga Kaune: galingiausias Wi-Fi ir visą parą budintys „Telia“ inžinieriai

Nuo penktadienio iki sekmadienio Kaune vyksiančiame Eurolygos finalo ketverto turnyre greičiu žavės ne tik žaidėjų atakos, bet ir internetas – „Telia“ viso renginio metu užtikrins 1 Gb/s spartos Wi-Fi ryšį.
       2023-05-19 12:14:09

Darbuotojų įvairovė – kokią naudą tai neša įmonėms?

Integracinė kultūra organizacijoje, kai skirtingos patirtys bei idėjos, kaip ir individualūs darbuotojų gebėjimai, yra priimami ir vertinami, yra raktas į verslo sėkmę,  sako didžiausią automatinių degalinių tinklą šalyje valdančios įmonės „Neste Lietuva“ vadovė Julija Matisonė.
       2023-05-19 12:11:34

Jūsų smegenys yra galingas kompiuteris: kas padeda joms geriau veikti

Žmogaus smegenys informaciją apdoroja daugiau nei 3000 GHz greičiu, kuris prilyginamas galingiausiam kompiuteriui, rodo „Winstono“ medicinos centro duomenys. Smegenims reikalingos nuolatinės žinios – tokiu būdu jos išlieka aktyvios ir greičiau priima sprendimus.
       2023-05-19 11:15:17

Ruošiatės vasarą dirbti iš šiltų kraštų? Galite netekti svarbių duomenų

Atšilus orams ir prasidedant atostogų sezonui, atsiranda vis daugiau pagundų pasiėmus kompiuterį pabėgti iš miesto. Nors darbas ne biure, o namuose, bet kurioje Lietuvos vietoje ar net užsienyje jau seniai tapo įprasta praktika, nuotolinis darbas, kartu su visais privalumais, turi ir nemažai rizikų.
       2023-05-19 10:20:52

Lietuvos oro uostai tapo dar draugiškesni augintiniams: kaip pasiruošti

Kelionė su savo augintiniu – gerokai smagesnė, kai oro uoste pasirūpinta, kad ir nedideliais, tačiau svarbiais jiems skirtais patogumais.
       2023-05-19 08:53:04

Gydytoja apie grožio injekcijas: svarbus ne tik saikas, bet ir atlikimo technika

Besidžiaugiantys jaunatviška ir spindinčia oda, greičiausiai dėkoja arba genetikai, arba gydytojui. Hialurono rūgšties užpildų injekcijos – efektyvus, greitas ir ilgalaikis būdas lyginti raukšles, atkurti įdubusius paakius ir dėl amžiaus ar kitų aplinkybių prarastas veido formas.
       2023-05-18 16:08:10

Išmani apsauga: ekspertas pataria, kaip užtikrinti namų prietaisų saugumą

Statistikos bendrovės „Statista“ atliktas tyrimas rodo, kad išmaniųjų namų populiarumas nuolat auga. Jei šiuo metu pasaulyje tokių namų ūkių yra 360 mln., tai prognozuojama, kad iki 2027-ųjų šis skaičius kone padvigubės ir pasieks 672 mln.
       2023-05-18 11:56:35

Kodėl smidrus naudinga valgyti ne tik sportuojantiems ir gurmanams?

Artėjanti vasara skatina grįžti prie sau duotų naujametinių pažadų daugiau sportuoti ir sveikiau maitintis. Parduotuvių lentynose daržovių asortimentą vis gausiau papildo pirkėjų jau pamėgti smidrai, tačiau ne visi žino, kodėl ir kaip juos valgyti.
       2023-05-17 19:41:10

Kodėl Lietuvoje vis dar keistai žiūrima į apsinuoginusias moteris scenoje?

Toma Vaškevičiūtė: „Kodėl Lietuvoje vis dar keistai žiūrima į apsinuoginusias moteris scenoje?“ „Nebūdama manekenės figūros scenoje įkvepiu daugybę žmonių. Kabaretas moko mane ne tik priimti gyvenimą su visomis jo spalvomis, išlaisvinti savo moteriškumą, bet ir įkvepia tuo dalintis su kitomis Lietuvos moterimis.
       2023-05-17 19:04:02

RRT pirmininkė: dalis mūsų visuomenės tebegyvena skaitmeniniame skurde

Gegužės 17-ąją visame pasaulyje minima Informacinės visuomenės diena. Tačiau dalis Lietuvos visuomenės narių tebegyvena skaitmeniniame skurde: neturi ryšio, įgūdžių, jaučiasi nesaugūs, nepasitiki el. ryšių paslaugomis, sako Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) pirmininkė Jūratė Šovienė.
       2023-05-17 19:01:56

4 technologijos, kurios mūsų kasdienybę pakeis jau artimiausiais metais

Kasmet gegužės 17 d. švenčiama Tarptautinė telekomunikacijų diena yra gera proga susimąstyti, kaip smarkiai pažengė mūsų pasaulis.
       2023-05-16 13:20:02

Sunkumai siaurose gatvėse – kas kaltas, kai nepavyksta prasilenkti

Pagreitį įgavęs gatvių siaurinimas ir renovavimas kartais sulaukia vis daugiau vairuotojų pasipiktinimo – dėl projektuotojų priimtų sprendimų ir mažiau gatvėse automobilių parkavimui paliktos vietos neretai sunku net prasilenkti.
       2023-05-16 10:40:13

Lietuvių mėgstamos bulvės: tinkamai vartojant, jos gali būti naudingos

Pavasario pabaigoje prekybos centruose atsiranda pirmos lietuviškos šviežios bulvės. Tinkamai vartojamos, šios daržovės gali būti puikus kalcio, kalio, fosforo, geležies ir kitų sveikatai palankių medžiagų šaltinis.
       2023-05-16 09:19:52

Rekordiškai auga SMS siuntimas, bet ne tarp žmonių

Asmeninį susirašinėjimą perėmusios bendravimo programėles išstūmė tradicines SMS žinutes iš mūsų kasdienybės. Tačiau, skirtingai nei taksofonai, jos niekur nedingo - jau trečią dešimtį skaičiuojančią technologiją vis labiau atranda verslas.
       2023-05-15 20:45:34

Taujėnų dvare varžėsi gražiausi Europos samojedai

Tradicija organizuoti Europos samojedų čempionatus gimė keturiems samojedų veisėjams (Tuula Pratt, Yana Fulierova, Ota Janko bei Renata Fossati) pasiūlius kasmet išrinkti gražiausius kontinento „baltapūkius“.
       2023-05-15 16:50:53

Dirbtinis intelektas pranašas ar demonas – kodėl problemų ieškome ne ten?

Pastarieji metai – dirbtinio intelekto proveržio laikas. Vis daugiau girdime apie įvairias sistemas, galinčias generuoti atsakymus į bet kokius klausimus. Kai kada šie atsakymai taip pribloškia, kad gali nebesuprasti – bendrauji su robotu, ar tikru žmogumi.
       2023-05-12 13:06:55

Virtuvės šefas apie įsibėgėjantį kepsninių sezoną: „naujų vėjų“ daug

Šiltuoju sezonu kepsninėse vis dažniau atsiduria netikėti patiekalai. Kaip pastebi garsus virtuvės šefas Egidijus Lapinskas, kulinarijoje „po atviru dangumi“ kasmet atsiranda naujovių – nuo kugelio, šakšukos ar net ledų desertų.
       2023-05-12 11:24:28

Patarė, ką daryti, jei vaistinėje nerandate antibiotikų

Trūkstant antibiotikų, gyventojai neretai ieško vaistų per pažįstamus, dalijasi naujomis ar senomis jų pakuotėmis su giminėmis, kaimynais ar draugais. Vaistininkė patarė, kaip iš tikrųjų reikėtų elgtis nerandant sau būtinų vaistų.
       2023-05-11 13:10:41

Svečiavimasis vestuvėse: kaip sutaupyti lydint jaunavedžius prie altoriaus?

Prasidėjus vestuvių sezonui, daugybė žmonių sulaukia kvietimo kartu su jaunaisiais švęsti jų meilės sąjungą. Tačiau ne vienam tai sukelia ne tik daug džiaugsmo, bet ir nerimo, mat vestuvių šventę lydi nemenkos išlaidos.
       2023-05-11 13:05:59

Fotogeniškiausios Peloponeso vietos – atraskite ir įsiamžinkite

Viduržemio jūros skalaujamas Peloponeso pusiasalis Graikijoje rikiuojasi populiariausių šalies regionų sąrašo viršuje. Ir ne veltui – ši kryptis siūlo tūkstantmečių senumo istoriją, baltus paplūdimius, laukinę gamtą, jaukius miestelius.
       2023-05-10 20:06:11

Priimtas sprendimas užblokuoti 3 interneto svetainių kopijas

2023 m. gegužės 10 d. Lietuvos radijo ir televizijos komisija (toliau – LRTK) priėmė sprendimus dėl trijų interneto svetainių kopijų blokavimo, kuriose neteisėtai viešai skelbiamas autorių teisių saugomas turinys.
       2023-05-10 14:37:35

Ryšių reguliavimo tarnyba dereguliavo transliacijų rinkas

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) nusprendė dereguliuoti transliacijų – Transliacijų perdavimo paslaugų ir Transliacijų perdavimo priemonių paslaugų – rinkas ir panaikinti Lietuvos radijo ir televizijos centrui ir „Telia Lietuva“ taikomus įpareigojimus.
       2023-05-10 14:15:23

Naujos transporto rūšys – viešajam transportui populiarinti

Lietuvos keleivių vežimo asociacija parengė Kelių transporto kodekso pataisas, kurių tikslas – pripažinti funikulierius ir kabamųjų lynų kelių keltuvus keleivinėmis transporto priemonėmis, kuriomis keleiviai galėtų būti vežami reguliariais reisais.
       2023-05-10 11:19:52

Energiškai efektyvūs pastatai – teorija ir realybė

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) novatoriai vykdė Lietuvos mokslo tarybos finansuojamą projektą: „Projektinių ir faktinių pastato gyvavimo ciklo energijos poreikių tyrimai įvertinant vartotojų elgsenos įtaką“.
       2023-05-10 11:00:58

Briuselio kopūstai, Frankfurto dešrelės, Kyjivo kotletas: sąsaja su miestais?

Europos dieną, kuri kasmet švenčiama gegužės 9–ąją, džiaugiamasi vienybe Europoje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pažymi, kad žemyną vienija ne tik bendros vertybės, bet ir maistas – vieni iš kitų mielai perimame patiekalus, dažnai net nesusimąstydami apie tikrąją jų kilmę.
       2023-05-10 10:50:02

„Telia“: „Bitė“ nebūtų pajėgi užtikrinti NATO renginiui Vilniuje reikalavimų

„Telia Lietuvos“ infrastruktūros pajėgumai ir kompetencijos užtikrinti Vilniuje vykstančio NATO viršūnių susitikimo IT ir ryšio paslaugų saugumą yra objektyviai daug didesni nei „Bitės“.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.