Naujienos

Plėšyta kiauliena – skanus patiekalas, kurį pagaminsite be didelių pastangų

2022-11-08 14:53:34

Burnoje tirpstanti plėšyta kiauliena yra vienas lengviausiai paruošiamų patiekalų iš lietuvių mėgstamiausios mėsos – tereikia kantrybės, paisyti kelių gaminimo taisyklių ir tinkamai išsirinkti mėsą.

Plėšyta kiauliena yra nuostabus savarankiškas patiekalas sočiai šeimos vakarienei ar svečių kompanijai, o drauge tai ir nepakartojamas mėsiškas įdaras daugybei kitų patiekalų. Išmėginkite neabejodami – neliks nei kąsnelio!

Nors kiauliena yra populiariausia mėsa Lietuvoje ir gaminama daugybe įvairių būdų, plėšytos kiaulienos patiekalas atkeliavo iš svetur – JAV pietinių valstijų, ir toli gražu ne kiekvienas kiaulienos mėgėjas Lietuvoje yra išbandęs šį gaminimo būdą.

„Idėjos, kaip paįvairinti kiaulienos patiekalų meniu, manau, visada aktualios – juk iš visos nuperkamos šviežios mėsos pusę sudaro būtent kiauliena. Mūsų parduotuvių tinklo duomenys rodo, kad ši mėsa tradiciškai lietuvių mėgstamiausia, o kita vertus – šiuo metu kiauliena mažiausiai paliesta infliacijos ir yra pigiausia šviežia mėsa. Todėl tikėtina, kad žmonės ją rinksis dar dažniau“, – kalba prekybos tinklo „Maxima“ Pirmkimų departamento direktorius Marius Tilmantas.

Pasak Brigitos Baratinskaitės, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovės, plėšytos kiaulienos patiekalo esmė – ilgas, lėtas gaminimas ant nedidelės kaitros. Todėl, norint pagaminti burnoje tirpstančią mėsą, jos kepimui orkaitėje reikia numatyti bent 6 valandas.

„O geriausiai – mėsą kepti 10 valandų iki maždaug 100-110 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Tiesa, plėšyta kiauliena tradiciškai yra lauke gaminamas grilio patiekalas, tačiau kuo puikiausiai tinka ir orkaitė. Svarbu, kad mėsa būtų sandariai uždengta – tik šitaip patiekalas bus sultingas. Geriausia naudoti uždengiamą troškintuvą, o jeigu turite indą be dangčio, gali pasitarnauti folija. Tik darkart primenu, kad uždengti reikia labai sandariai“, – patarimais dalinasi B. Baratinskaitė.

„Maximos“ maisto ekspertė pažymi, kad gaminant plėšytą kiaulieną, svarbu išsirinkti tinkamą mėsą. Pavyzdžiui, minkšta ir liesa nugarinė šiam patiekalui netiks.

„Pastebime, kad mūsų parduotuvėse žmonės dažniausiai renkasi nugarinę ir sprandinę. Pastaroji tiktų gaminti plėšytą kiaulieną, o štai nugarinė ilgai kepant perdžiūtų. Plėšytai kiaulienai geriausiai pasirinkti mentę. Ilgai kepant mėsą, svarbus raumens ir riebalų santykis, mat tirpstantys riebalai įsigeria į raumenį ir būtent tai lemia mėsos sultingumą bei skonį“, – sako „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė ir dalinasi plėšytos kiaulienos receptais.

Orkaitėje kepta plėšyta kiauliena

Reikės: 1,5-2 kg kiaulienos mentės, poros nuluptų svogūnų, nuluptų pusės česnako skiltelių, apie 100 ml obuolių arba ryžių acto, poros šaukštų aliejaus.

Prieskonių mišiniui: 2 šaukštų druskos, 3 šaukštų rudojo cukraus, 1 šaukštelio malto kumino, 1 šaukštelio raudonosios paprikos miltelių, 1 šaukštelio maltų čili pipirų, 1 šaukštelio juodųjų pipirų.

Gaminame: Sumaišykite visus prieskoninius atskirame indelyje. Nuplaukite ir nusausinkite mėsą, iš visų pusių patepkite ją aliejumi ir gerai įtrinkite pasigamintu prieskonių mišiniu. Stambiais griežiniais supjaustykite svogūnus, pasmulkinkite česnakus ir išklokite jais kepimo indo ar troškintuvo dugną, supilkite actą. Dėkite į troškintuvą prieskoniais įtrintą mėsą, taip, kad riebalų sluoksnis būtų viršuje. Sandariai uždenkite, dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 90-100 laipsnių ir palikite kepti 9-10 valandų.

„Šiam patiekalui mėsos smulkinti nereikia, tačiau tai ir lemia ilgą kepimo laiką. Jeigu patiekalo reikia pietums, mėsą geriausiai pašauti į orkaitę prieš einant miegoti. Jeigu ji sandariai uždengta, tikrai nepridegs ir neprisvils, bet lėtai troškinsis svogūnų ir savose sultyse bei riebaluose. Kitą dieną beliks ištraukti iš orkaitės, perdėti į didelį indą su kartu kepusiais svogūnais ir skysčiu, dvejomis šakutėmis suplėšyti mėsą, įmaišyti tiesiog parduotuvėje įsigyto BBQ padažo ir patiekti su duona, mėsainio bandele arba bulvėmis bei traškiomis salotomis“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

„Maximos“ maisto ekspertė pažymi, kad prieskonių mišinį galima keisti pagal savo skonį, pavyzdžiui, vietojo aitriųjų pipirų naudoti imbierą, pridėti mėgstamų džiovintų žalumynų. Be to, prieš kepant mėsą, ją galima parą laiko pamarinuoti.

„Jeigu planuojate iš anksto ir turite daugiau laiko, pasiruoškite kiek daugiau prieskonių mišinio, dalį jo ištirpinkite šaltame vandenyje, pamerkite mėsą, kad apsemtų ir palikite parai šaldytuve. Prieš kepant nusausinkite, dar įtrinkite sausais prieskoniais“, – kalba B. Baratinskaitė.

Gurmaniška plėšyta kiauliena troškinta aluje

Plėšytą kiaulieną galima pasigaminti net neturint orkaitės – pamarinuota arba tiesiog įtrinta prieskoniais ji ilgai troškinama dideliame puode.

Reikės: apie 1 kg kiaulienos mentės be kaulo, nuluptų pusės česnako skiltelių, tamsaus įprasto arba nealkoholinio alaus (geriau tamsaus) – tiek, kad pasirinktame puode apsemtų mėsą, 3 šaukštų sojų padažo, 6 šaukštų sezamų aliejaus, apie 100 ml obuolių sidro acto.

Prieskonių mišiniui: 2 šaukštų druskos, 3 šaukštų rudojo cukraus, 1 šaukštelio malto kumino, 1 šaukštelio raudonosios paprikos miltelių, 1 šaukštelio maltų čili pipirų, 1 šaukštelio juodųjų pipirų.

Gaminame: Sumaišykite visus prieskoninius atskirame indelyje. Nuplautą ir nusausintą mėsą pirmiausiai ištrinkite trimis šaukštais sezamų aliejaus, o tada gerai įtrinkite prieskoniais – jeigu turite laiko, pamarinuokite parą šaldytuve, bet galima gaminti ir iškart. Likusį aliejų įkaitinkite puode, kuriame troškinsite mėsą ir apkepkite ją iš visų pusių. Sudėkite česnakus ir trumpai pakepkite. Į puodą su mėsa pilkite alų, kad apsemtų mentę, pilkite sojų padažą, actą, uždenkite, užvirkite, o tada sumažinkite kaitrą ir palikite troškintis 3-4 valandas. Paruoštą mėsą išimkite į indą ir dvejomis šakutėmis suplėšykite, šiek tiek apipilkite skysčiu, kuriame mėsa troškinosi. Patiekite su duona, tortilijomis, bulvėmis.

„Alus su sezamų aliejumi ir sojų padažu suteiks labai ryškų skonį mėsai. Beje, net ir naudojant įprastą alų, tiek laiko verdant, alkoholio patiekale nebebus – jis išgaruos. Prieš troškindami, mėsą galite pasmulkinti, pavyzdžiui, perpjauti į keturias dalis – tai sumažins gaminimo laiką“, – patarimais dalinasi B. Baratinskaitė.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2022-11-29 21:30:34

Advento pradžiai – 3 pasninko patiekalų idėjos: gaminkite sveikai, bet sočiai

Iki didžiųjų metų švenčių liko mažiau nei mėnuo. Ir nors švenčių laukimas asocijuojasi su nuolatiniu skubėjimu, reikėtų nepamiršti ir tikrosios advento reikšmės, kuri simbolizuoja rimtį ir susikaupimą. Ne išimtis pasninkavimas.
       2022-11-23 09:58:12

Azijietiškas troškinys su arbūzais, vištienos sriuba su melionais

Netikėti receptai, kuriuos privalote išmėginti šią žiemą. Arbūzai ir melionai asocijuojasi su karštomis vasaros dienomis, bet šios gėrybės pasitarnauti gali gaminant šiltus bei jaukius žiemiškus patiekalus: šildančius mėsos troškinius, netgi sriubas.
       2022-11-19 16:23:28

„Laimės maistas“ - ką valgyti, norint užsitikrinti gerą nuotaiką žvarbų rudenį?

Jei atėjus tamsiam ir šaltam sezonui jaučiate, jog vis dažniau esate prastos nuotaikos, tai gali būti pirmasis signalas, jog metas peržiūrėti savo valgiaraštį.
       2022-11-14 15:43:07

Taupūs pietūs iki 5 eurų: troškinta kiauliena su raugintais agurkais

Nors tradiciškai kiauliena laikoma gana kaloringa ir riebia mėsa, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad skirtingos dalys pasižymi skirtingu riebumu – liesiausia išpjova, kumpis ir nugarinė.
       2022-11-14 09:36:46

Valgomos gėlės – artišokai: riešutų skonį primenantys artišokų padažai

Rudeninis artišokų derlius iš saulėtosios Italijos pasiekė parduotuvių lentynas. Artišokas – italų virtuvės pasididžiavimas ir nors mūsų šalyje vis dar atrodo egzotiškai, jie jau turi lojalių mėgėjų.
       2022-11-11 18:08:27

Penki svarbiausi prieskonių pasirinkimai: apie tai kulinaras ir tinklaraštininkė

Nesvarbu, ar esate vegetaras, ar valgote mėsą, mėgstate riebiau, o gal itin lengvą maistą – bet kurio patiekalo gamybą palengvinti ir patobulinti gali tinkamai parinkti prieskoniai.
       2022-11-11 11:33:15

Ruošiant kugelį tiks ir kokteilių plaktuvas – neužtruksite pasigaminti

Sotus ir šildantis kugelis yra ne tik lietuviško kulinarinio paveldo patiekalas – jam drąsiai galime priskirti madingą „comfort food“ sąvoką, apibūdinančią nuo streso atpalaiduojantį ir tarsi globojantį maistą.
       2022-11-11 10:37:42

Meksikos įkvėpta gvakamolė vos per kelias minutes: netikėti ingredientai

Gvakamolė – švelnios kreminės tekstūros pagardas, kuriam atsispirti gali nedaugelis. Ir nors ji vyrauja meksikietiškuose patiekaluose, gvakamolę savo virtuvėse vis dažniau atranda ir lietuviai.
       2022-11-09 11:50:33

Baltosios mišrainės: išbandykite su rūkyta lašiša, avokadu ar krevetėmis

Baltoji mišrainė – patiekalas, kuris artėjant žiemai vis dažniau puikuojasi ir ant kasdienio, ir šventinio lietuvių stalo. Ir nors tradiciniai baltosios mišrainės receptai išlieka populiariausi – nereiškia, kad su jais negalima improvizuoti.
       2022-11-03 21:14:13

Tradicinis itališkas panetonės pyragas Kalėdų pranašu tampa ir Lietuvoje

Saldumynai kalėdiniu laikotarpiu turi ypatingą vaidmenį. Paprastai jau nuo lapkričio mėgaujamės meduoliais ar šventiniais saldainių rinkiniais, mažųjų ir suaugusiųjų džiaugsmu tampa kantriai skanaujamas Advento kalendorius.
       2022-10-25 16:47:27

Lietuvių virtuvėje vietą atranda violetiniai pomidorai: kuo jie ypatingi?

Šviežių ispaniškų violetinių pomidorų derlius jau pirmadienį pasiekė parduotuvių lentynas. Išskirtinė spalva ir netradicinis skonis vilioja pirkėjus išbandyti šias daržoves.
       2022-10-24 13:05:41

Amerikietiška klasika – plėšyta mėsa. Receptai pagal V. Radzevičių

Plėšyta mėsa – klasikinis amerikietiško grilio patiekalas. Jo ištakos veda iki didžiųjų atradimų amžiaus, kai iš Ispanijos atvykę Amerikos naujakuriai kurį laiką maistui augino tik kiaules arba sumedžiodavo šernus.
       2022-10-23 10:27:29

Valgomos dovanos – būdas sutaupyti: 5 nebrangių receptų idėjos kepiniams

Padidėjusios išlaidos skatina ieškoti kūrybiškų būdų sutaupyti. Tai itin aktualu artėjant Kalėdų laikotarpiui, kai norisi artimus žmones nustebinti dovanomis.
       2022-10-19 16:04:35

Greita ir soti vakarienė už kelis eurus: trys idėjos iš „Lidl“

Greitai, sočiai ir pigiai – dažnas sakytų, jog tokia trijulė viename sakinyje būti negali. Tačiau pasitelkus fantaziją bei kelis triukus, greitai, sočiai ir pigiai pavakarieniauti – tikrai įmanoma.
       2022-10-19 09:41:11

Gamink kaip virtuvės šefas: 5 gudrybės, kurias naudoja profesionalai

Gaminti maistą taip, kaip tai daro virtuvės šefai – pasvajoja daugelis. Spalio 20-ąją minint tarptautinę virėjų dieną, puiki proga išbandyti kelias profesionalų naudojamas gudrybes, kurios kaipmat palengvins maisto ruošimą namuose.
       2022-10-17 17:33:41

Kokio įprasto produkto graikiškose salotose neturėtų būti?

Graikiškas jogurtas, graikiniai riešutai, feta sūris, alyvuogės, gyros ir, žinoma, visų pamėgtos graikiškos salotos – tai tik keli šios šalies virtuvės produktai sėkmingai atradę vietą ant kiekvieno iš mūsų stalo.
       2022-10-12 10:49:09

Ar žinote šiuos 10 ispaniškų žodžių, svarbių kiekvienam maisto entuziastui?

Kai kurių šalių nacionalinės šventės yra šventės visam pasauliui. Trečiadienį, spalio 12-ąją, Ispanijoje džiugiai sutinkama Fiesta Nacional de España, o tądien ispanakalbiai įvairiuose pasaulio kampeliuose mini Día de la Hispanidad – ispaniškumo dieną.
       2022-10-03 14:28:49

Gudrybės, kaip paruošti sočius, maistingus ir nebrangius pusryčius

Pusryčiai – neatsiejama dienos dalis, visgi, kad ją pradėtume ne tik sočiai, subalansuotai, bet ir taupiai verta pasinaudoti įvairiausiomis kulinarinėmis gudrybėmis: gaminti iš likučių, nepamiršti rudeniškų sodo ir daržo gėrybių.
       2022-09-26 21:11:52

Jūros ešerys – greitai, lengvai ir paprastai: vienas paruošimo būdas

Norint pasigaminti maistingą ir skanų žuvies patiekalą daug fantazijos nereikia. Neveltui sakoma, kad klasika – nesensta. Prie įvairios rūšies žuvies, pavyzdžiui, jūrinio ešerio, priderinę klasikinius prieskonius ir ingredientus pro šalį niekada neprašausite.
       2022-09-20 15:36:00

Netikėti vynuogių panaudojimo būdai: ypatingi padažai salotoms, salsos

Vynuogės – dažnos užkandžių lentos viešnios, tačiau tai ne vienintelis būdas, kaip jas galima panaudoti virtuvėje. Ar žinojote, kad vynuogės – puikus priedas gaminant įvairiausius padažus, puikiai tiksiančius ne tik į salotas, bet ir prie mėsos.
       2022-09-16 18:29:24

Desertai su moliūgais: keksiukai, paragaukite prancūziškos tartos

Maistinių medžiagų gausa ir mažu kaloringumu išsiskiriantys sviestiniai moliūgai – tobulas saldžių ar pikantiškų rudens patiekalų priedas ar tiesiog sveikas užkandis. O dėl švelnaus skonio ir kreminės tekstūros juos mėgsta net vaikai.
       2022-09-13 18:24:59

5 receptai: šveicariškas bulvinis blynas, itališki gnocchi ir desertas iš bulvių

Ruduo yra bulvės – tikros lietuviškos daržo karalienės – laikas. Jų auginama visokių rūšių – tinkamų košėms ar cepelinams, sriuboms ar mišrainėms. Bulvių rūšys skiriasi skoniu, spalva, krakmolingumu.
       2022-09-07 14:17:55

4 paprasti žingsniai, kaip išsikepti rudens desertų klasiką – slyvų pyragą

Ruduo – geriausias metas mėgautis sezoninėmis gėrybėmis, pavyzdžiui, kepti nuostabaus skonio ir aromato pyragus. Slyvų pyragas – vienas populiariausių rudeniškų desertų. Jį mėgsta tiek suaugę, tiek vaikai.
       2022-09-07 12:59:27

Italų virtuvės pasididžiavimas – saliamis: derinkite prie rudeniškų troškinių

Iš Italijos kilusi dešra – saliamis – netruko užkariauti viso pasaulio mėsos mėgėjų širdis. Klasikinis saliamis ruošiamas iš kiaulienos, kartais iš jautienos ar veršienos. O skirtingos pasaulio šalys, gamindamos šį skanėstą, nevengia improvizuoti – jį gamina ir iš paukštienos ar elnienos.
       2022-09-06 13:00:23

Iš melionų – netgi duona: išmėginkite 3 receptus

Gaivieji melionai puikiai tinka ne tik karštai vasaros, bet ir žvarbesnei rudens dienai. Norint šiais vaisiais praturtinti savo racioną, iš jų pasigaminti galima pačių netikėčiausių patiekalų, pavyzdžiui, išsikepti melionų duonos, juos pamarinuoti, pagaminti melionų padažo ar džemo.
Daugiau naujų naujienų
       2022-12-03 19:44:24

Keliams naudojama druska: kam kenkia labiausiai, kaip apsisaugoti nuo korozijos

Snygis į Lietuvą atklydo gerokai anksčiau nei kalendorinė žiema. Ir nors kelininkai gatves prevenciškai pradėjo barstyti dar iki pradedant snigti, žiema užsimojo iš peties. Jau ne vienerius metus kovai su sniegu kelininkai pasitelkia kelių tipų druskų mišinius.
       2022-12-03 10:39:53

Judėjimo negalia – (ne)kliūtis sudaryti santuoką: situacija Lietuvoje

Dažnai porai vestuvės tampa viena svarbiausių dienų gyvenime. Gruodžio 3 d. minint Tarptautinę neįgaliųjų dieną, už lygybę pasisakanti Lietuvos humanistų bendruomenė VšĮ „Laimingas žmogus“, bendradarbiaudama su humanistines vestuvių ceremonijas kuriančia ir vedančia komanda „Taip“
       2022-12-03 10:30:43

Žvejyba ant ledo: ką reikia žinoti žvejams?

Šaltiems orams nesitraukiant ant ežerų, upių, tvenkinių, marių formuojasi ledas, viliojantis poledinės žūklės mėgėjus. Aplinkos ministerija primena žvejams, kaip saugiai elgtis žvejojant ant užšalusių vandens telkinių ir įspėja, kad bereikalinga rizika gali būti pražūtinga.
       2022-12-03 10:27:22

„Fitch Ratings“ ir „S&P Global Ratings“ paskelbė Lietuvos kredito reitingus

Lietuvos ilgalaikio skolinimosi reitingą peržiūrėjusios tarptautinės kredito reitingų agentūros „Fitch Ratings“ ir „S&P Global Ratings“ teigiamai vertina efektyvią Lietuvos ekonominę politiką ir narystę euro zonoje, taip pat santykinai stabilų ir žemą valstybės skolos lygį.
       2022-12-02 11:11:12

Technologijų prognozės: metavisata, klimato kaitos stabdymas ir DI pažabojimas

Per ateinančius trejus metus vienu iš pagrindinių verslo prioritetų taps klimato kaitos stabdymas, tvarumą ir skaitmeninį imunitetą didinančios technologijos.
       2022-12-02 11:05:11

10 minučių – ar užtenka tiek laiko kokybiškam vaikų pavalgymui mokykloje?

Kai kalbame apie kokybišką maitinimąsi dažniausiai galvoje turime šviežų, sveiką maistą, estetiškai patiektą, pagamintą iš aukščiausios kokybės produktų. Tačiau ar pagalvojote, kad kokybė – tai kartu ir galimybė laiku, neskubant pavalgyti, mėgaujantis kiekvienu kąsniu.
       2022-12-02 11:01:45

Ar kylant Euribor verta sumokėti turimos būsto paskolos likutį?

Jei būsto paskolą esate pasiėmę gerokai seniau ir turite likusią nedidelę neišmokėtą sumą, kaip geriau elgtis šiandien, kai kylantis Euribor augina ir paskolos įmokas? Galbūt toliau mokėti įmokas pagal grafiką, o gal padengti paskolos likutį iš turimų santaupų?
       2022-12-02 10:58:28

Didžioji dalis gyventojų pasirinko nepriklausomą elektros energijos tiekėją

Bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) duomenimis nepriklausomą elektros energijos tiekėją Lietuvoje pasirinko daugiau nei 1,2 mln. namų ūkių – iš pasibaigusiųjų etapų vartotojų net 9 iš 10 pasirinko nepriklausomo tiekėjo paslaugas, tuo tarpu tarp tebevykstančio trečiojo etapo klientų tai padarė kas antras.
       2022-12-02 10:54:37

Didžiųjų technologijų kompanijų laukia sunkūs laikai – bręsta interneto pokyčiai

Milijardais vertinamų didžiųjų technologijų kompanijų: „Google“, „Amazon“, „Meta“ ir kitų laukia sudėtingi iššūkiai – technologijų raida subrandino naują decentralizuoto interneto kartą, kuri nebus palanki šiandienos gigantams.
       2022-12-01 17:58:45

Psichologinis smurtas ir priekabiavimas darbe – kaip atlikti vidinį tyrimą?

Lapkričio 1 d. įsigaliojus Darbo kodekso pakeitimams, buvo įtvirtinta darbdavių pareiga užkirsti kelią psichologinio smurto, mobingo ir priekabiavimo apraiškoms bei apsaugoti aukas.
       2022-12-01 13:37:54

Lietuvos nacionalinis dramos teatras atleidžia Koršunovą iš pareigų

Šią savaitę priimtas sprendimas atleisti iš pareigų Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) meno vadovą Oskarą Koršunovą. Tokiam administracijos sprendimui įtakos turėjo aplaidus tiesioginių meno vadovo pareigų vykdymas bei sistemingos pravaikštos.
       2022-11-30 13:25:39

„Thermo Fisher Scientific Baltics“ – vertingiausia įmonė Baltijos šalyse

Komponentus COVID-19 vakcinoms gaminanti Lietuvos bendrovė „Thermo Fisher Scientific Baltics“ išsiveržė į pirmą vietą naujausiame Baltijos šalių vertingiausių įmonių 30-uke, nukarūnuodama praėjusių metų lyderę „Vilniaus prekybą“, kuri šių metų tyrime rikiuojasi antroje vietoje.
       2022-11-30 13:17:42

Ekspertas pataria: kaip tinkamai paruošti automobilį žiemai?

Lietuvoje pamažu įsivyrauja žiema – kausto šaltis ir minusinė temperatūra, keliuose ankstyvą rytą būna plikledis, prastas matomumas dėl stipraus snygio ar rūko. Dažnu atveju tai tampa iššūkiu ne tik vairuotojams, bet ir automobiliams – reikia nuo jų nuvalyti sniegą, anksčiau užkurti, kad apšiltų ir pan.
       2022-11-29 21:30:34

Advento pradžiai – 3 pasninko patiekalų idėjos: gaminkite sveikai, bet sočiai

Iki didžiųjų metų švenčių liko mažiau nei mėnuo. Ir nors švenčių laukimas asocijuojasi su nuolatiniu skubėjimu, reikėtų nepamiršti ir tikrosios advento reikšmės, kuri simbolizuoja rimtį ir susikaupimą. Ne išimtis pasninkavimas.
       2022-11-29 19:07:01

Kinijos ir kitų šalių investicijoms – papildomi barjerai ES

Europa pagaliau ištaisė Europos Sąjungos verslą ilgai piktinusią teisės aktų spragą, leidusią valstybės remiamoms Kinijos (ir kitų trečiųjų šalių) įmonėms lengvai pirkti verslus Europoje ir dempinguoti viešųjų pirkimų kainas.
       2022-11-29 18:56:24

Karo sukelta įtampa slūgsta, tačiau išlieka pavojingai aukšta

Absoliuti dauguma, 79 proc., Lietuvos gyventojų jaučia padidėjusią įtampą, nerimą ar stresą, kuris šiek tiek sumažėjo, lyginant su situacija pavasarį, kai Rusijai užpuolus Ukrainą, net 87 proc. mūsų visuomenės patyrė emocinį šoką.
       2022-11-29 18:47:47

Saugirdas Vaitulionis rekomenduoja: 5 dėmesio verti serialai

Užklupus žiemiškiems orams, žmonės renkasi daugiau laiko praleisti ne lauke, o namuose. Populiariausias užsiėmimas šiltai susisukus į pledą – žiūrėti filmus ir serialus.
       2022-11-29 18:41:33

Šaltasis sezonas – grėsmė sergantiems širdies ligomis: kaip apsisaugoti?

Daugybė žmonių tvirtai įsitikinę, kad širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimai dažniau juntami šiltuoju metų sezonu. Visgi sveikatos priežiūros specialistai tvirtina, jog atėjus šalčiams šių ligų rizika niekur nedingsta.
       2022-11-28 11:30:40

Praradote įrenginį su svarbiais duomenimis? Kokius žingsnius privalote atlikti

Telefono praradimas sukelia daugybę rūpesčių – nuo neplanuotų išlaidų įsigyjant naują įrenginį iki rizikos prarasti jame saugomus asmeninius duomenis.
       2022-11-26 19:53:48

Nuo kitų metų keičiasi „Vilniaus vandenų“ paslaugų įkainiai

Nuo artėjančių metų sausio didžiausia Lietuvoje vandentvarkos bendrovė „Vilniaus vandenys“ savo klientams taikys naujus paslaugų įkainius, kurie dėl išaugusių elektros kainų padidės 57 euro centais (su PVM).
       2022-11-24 16:26:24

Ar 5G padarys galą šviesolaidiniam internetui? Kodėl tai netaps realybe

Prieš porą mėnesių Lietuvoje įvykus plataus masto 5G įjungimui, gyventojų išmaniuosiuose įrenginiuose atsivėrusios mobiliojo interneto galimybės dalį privertė suabejoti šviesolaidinio interneto reikalingumu.
       2022-11-23 11:40:15

Draudikai perspėja verslininkus saulės elektrinių savininkus

Lietuvoje diegiant vis daugiau saulės elektrinių, ima ryškėti, kodėl verslo įsirengtos elektrinės stipresniam vėjui yra atsparios mažiau, negu turimos gyventojų. Gamtos stichijų sukeltus nuostolius vertinantys draudikai sako, kad, tais atvejais, kai verslui buvo padaryta žala, priežastis buvo netinkamai sumontuotos elektrinės.
       2022-11-23 10:48:43

Kaip taupymas gali padėti tapti laimingais?

Automobilis, apie kurį seniai svajojate, kelionė į egzotiškus kraštus ar noras turėti nerūpestingą ateitį – priežasčių taupyti yra išties daug. Vis dėlto ne visi taupo turėdami konkretų tikslą, kiti taupo vien iš atsargumo.
       2022-11-23 10:38:58

Nesusipratėliams gyvenimas teikia įtaigias pamokas

Lapkričio 19-ąją apie 17 val. pro Šiaulių rajone, Dargaičių kaime, esantį tvenkinį važiavę žmonės pamatė sunerimti privertusį vaizdelį – vandenyje iki pusės buvo paniręs automobilis RENAULT LAGUNA. Žmonių jame nesimatė.
       2022-11-23 10:27:46

Kaip prižiūrėti vaikų dantis, kad išvengti problemų ateityje?

Vaikų dantų priežiūrai ir teisingų įpročių formavimui mažylių tėveliams rekomenduojama skirti dėmesį jau pasirodžius pirmiesiems pieniniams dantukams. Dažnai įvairios vaikų dantų ligos išsivysto dėl to, kad dantų priežiūra pradėta taikyti per vėlai arba neteisingai.
       2022-11-23 10:05:56

LRT pristato naują strategiją: keliami ambicingi tikslai, svarbiausia išlieka

LRT taryba patvirtino naują LRT strategiją 2023–2027 m., kurios ašis – auditorija. Pasikeitę jos įpročiai padiktavo skaitmenizacijos poreikį: turinio pateikimui portale bei skaitmeninėse platformose bus skiriama dar daugiau dėmesio.
       2022-11-23 09:58:12

Azijietiškas troškinys su arbūzais, vištienos sriuba su melionais

Netikėti receptai, kuriuos privalote išmėginti šią žiemą. Arbūzai ir melionai asocijuojasi su karštomis vasaros dienomis, bet šios gėrybės pasitarnauti gali gaminant šiltus bei jaukius žiemiškus patiekalus: šildančius mėsos troškinius, netgi sriubas.
       2022-11-23 09:51:22

Žvejų dieną minint: kaip atsakingai žvejoti ir vartoti žuvį

Ar žinote, kad jau daugiau nei šimtą metų švenčiama Lietuvos kariuomenės diena nėra vienintelė šiandien minima šventė? Lapkričio 23-ąją kalendoriuje galima išvysti ir žvejų globėjo Šv. Klemenso vardą – šia proga ekspertai pasakoja, kaip atsakingai žvejoti ir vartoti žuvį.
       2022-11-23 09:46:13

5 priežastys, kodėl reiktų rinktis fizinio asmens bankrotą

Jau beveik dešimtmetį egzistuojanti fizinio asmens bankroto galimybė vis dar kelia klausimų asmenims, svarstantiems pasirinkti tokią alternatyvą, siekiant išsigelbėti nuo skolų. Vis tik baimintis bankroto proceso nereikėtų.
       2022-11-22 20:17:10

Ekspertai atsakė, ar vėjo jėgainės gali „užpūsti“ dideles elektros kainas

Stebint elektros energijos kainų kadrilį „Nord Pool“ biržoje, daug vilčių dedama į atsinaujinančią energetiką: įsismarkavus vėjams Skandinavijos šalyse, iškart pastebimas teigiamas efektas elektros kainai biržoje – kuo daugiau pagaminama energijos iš atsinaujinančių šaltinių, tuo labiau krenta elektros kaina.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.