Naujienos

Valgomos gėlės – artišokai: riešutų skonį primenantys artišokų padažai

2022-11-14 09:36:46

Rudeninis artišokų derlius iš saulėtosios Italijos pasiekė parduotuvių lentynas. Artišokas – italų virtuvės pasididžiavimas ir nors mūsų šalyje vis dar atrodo egzotiškai, jie jau turi lojalių mėgėjų.

Ši unikalios išvaizdos daržovė išsiskiria skoniu ir universaliais panaudojimo būdais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad virtuvėje eksperimentuoti nebijantys pirkėjai domisi artišokais ir įtraukia į patiekalų gamybą.

„Paplitę visame pasaulyje, labiausiai artišokai mėgstami yra Italijoje. Iš šios šalies jie atkeliauja ir į mūsų parduotuvių lentynas. Artišokų sezonai būna du, o jų pikas – lapkritį ir kovo mėnesį. Šiais mėnesiais artišokai yra geriausios kokybės ir patraukliausios kainos. Pagal pardavimų duomenis matome, kad kaip tik lapkritį ir kovą jų parduodame daugiausia“, – teigia V. Budrienė.

Priklauso saulėgrąžų šeimai

Artišokai yra laikomi vienu seniausių maisto produktų pasaulyje. Jie kilę iš Viduržemio jūros regiono ir priklauso saulėgrąžų šeimai. Artišoko protėvis yra Šiaurės Afrikos erškėtuogė, kuri ir šiandien auga laukinėje gamtoje. Pirmieji artišokus pradėjo auginti ir rinkti Artimųjų Rytų gyventojai. Ir nors daugelis galvoja, kad artišokas yra daržovė, iš tiesų tai yra gėlės rūšis.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad artišokai išsiskiria ne tik savo išvaizda, bet ir subtiliu skoniu, primenančiu riešutus. Žali artišokai yra daug kietesnės tekstūros ir kartoko skonio. Virti jie suminkštėja ir įgauna švelnesnį skonį, o tekstūra yra panaši į šparagus ir Briuselio kopūstus.

Ką paruošti iš artišokų padažo?

Ši daržovė – universali, ją galima derinti su įvairiais ingredientais, ruošti netikėčiausius patiekalus. Tačiau greičiausia ir skaniausia – pasigaminti burnoje tirpstantį artišokų padažą. Jį lengva valgyti su įvairiais krekeriais, skrudintais skrebučiais, kukurūzų traškučiais ar daržovių, tokių kaip morkos, salierai, saldžiosios bulvės ar paprikos, skiltelėmis.

„Artišokų šerdis susmulkinkite ir suberkite į nedidelį indą. Suberkite mėgstamų prieskoninių žolelių. Sumaišykite grietinę, majonezą, kreminį sūrį, parmezaną. Jei norite sveikesnio artišokų padažo varianto, vietoj majonezo išbandykite graikišką jogurtą. Viską sudėkite į kepimo indą ir kepkite 20 minučių, kol padažas pradės burbuliuoti ir įgaus auksinę spalvą“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Šis padažas dera ir prie įvairių, šildančių mėsos sriubų, troškinių, prie šviežių daržovių salotų, gali būti puikus pagardas makaronams. Jei nesugalvojate, ką paruošti pusryčiams, – pasigaminkite artišokų padažo ir pagardinkite juo skrudintus skrebučius ir kiaušinienę. Artišokų padažas dera ir prie halumio, fetos, mocarelos sūrio. Artišokų padažas gali būti panaudojamas ir kiek neįtikėtiems sprendimams, pavyzdžiui, juo įdarykite bulves ar paprikas ir iškepkite orkaitėje.

J. Sabaitienė dalijasi ir dar trimis padažais su artišokais, kuriuos lengvai pasigaminsite namuose.

Artišokų ir špinatų padažas

Jums reikės:

4 artišokų šerdžių

400 g špinatų

250 g kreminio sūrio

¼ puodelio grietinės

¼ puodelio majonezo

¼ puodelio tarkuoto parmezano

1 puodelio tarkuoto mocarelos sūrio

Gaminimas:

Artišokų žiedą gražiai apipjaustykite iki žiedo šerdies, ją susmulkinkite ir sudėkite į didelį kepimo indą. Ant viršaus sudėkite špinatus, sluoksniais tepkite kreminį sūrį, grietinę, majonezą. Ant viršaus užbarstykite tarkuoto parmezano ir mocarelos sūrio. Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių temperatūros. Kepkite 30 minučių, kol padažas pradės burbuliuoti. Patiekite su mėgstamais traškučiais arba skrudintomis bagetėmis.

Artišokų ir keptos fetos padažas

Jums reikės:

5 artišokų šerdžių

300 g fetos sūrio

½ puodelio graikiško jogurto

½ puodelio majonezo

½ puodelio smulkintos mocarelos sūrio

2 česnakų skiltelių

¼ a. š. raudonųjų pipirų dribsnių

½ puodelio alyvuogių be kauliukų

¼ puodelio smulkintų kedro riešutų

3 v. š. smulkiai pjaustytų šviežių petražolių

1 a. š. citrinos žievės

3 v. š. alyvuogių aliejaus

Žiupsnelio druskos

Gaminimas

Į didelį dubenį įdėkite fetos sūrį, šakute sutrinkite ir sutrupinkite. Sudėkite artišokų šerdis, graikišką jogurtą, majonezą, smulkintą mocarelos sūrį, įspauskite česnako skilteles, įberkite raudonųjų pipirų dribsnių. Viską gerai išmaišykite. Perkelkite mišinį į paruoštą kepimo indą ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 30 minučių, kol padažas pradės burbuliuoti. Į atskirą indą sudėkite smulkintas alyvuoges, kedro riešutus, petražoles, citrinos žievelę ir užpilkite alyvuogių aliejaus. Pagardinkite žiupsneliu druskos. Išimkite keptą fetos padažą iš orkaitės ir palikite 5 minutes pastovėti. Ant viršaus užpilkite alyvuogių padažo ir patiekite šiltą. Skanaus!

Kreminis artišokų ir krevečių padažas

Jums reikės:

4 artišokų šerdžių

350 g krevečių

1 v. š. alyvuogių aliejaus

½ raudonosios paprikos

3 žalių svogūnų

200 g kreminio sūrio

1 puodelio grietinės

1 puodelio tarkuoto kietojo sūrio

1 puodelio parmezano sūrio

½ a. š. druskos

½ a. š. pipirų

Gaminimas:

Nedidelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įpilkite alyvuogių aliejaus, sudėkite smulkintą raudonąją papriką ir svogūnus. Kelias minutes pakepinkite, kad daržovės suminkštėtų. Sudėkite daržoves į vidutinį dubenį kartu su kreminiu sūriu, grietine, tarkuotu kietuoju ir parmezano sūriu, suberkite prieskonius. Tada sudėkite smulkintas artišokų šerdis ir išdarytų krevečių mėsą. Viską išmaišykite ir perkelkite į kepimo indą. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40–45 minutes, kol padažas pradės burbuliuoti, o viršus vietomis paruduos. Mėgaukitės!

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2022-11-29 21:30:34

Advento pradžiai – 3 pasninko patiekalų idėjos: gaminkite sveikai, bet sočiai

Iki didžiųjų metų švenčių liko mažiau nei mėnuo. Ir nors švenčių laukimas asocijuojasi su nuolatiniu skubėjimu, reikėtų nepamiršti ir tikrosios advento reikšmės, kuri simbolizuoja rimtį ir susikaupimą. Ne išimtis pasninkavimas.
       2022-11-23 09:58:12

Azijietiškas troškinys su arbūzais, vištienos sriuba su melionais

Netikėti receptai, kuriuos privalote išmėginti šią žiemą. Arbūzai ir melionai asocijuojasi su karštomis vasaros dienomis, bet šios gėrybės pasitarnauti gali gaminant šiltus bei jaukius žiemiškus patiekalus: šildančius mėsos troškinius, netgi sriubas.
       2022-11-19 16:23:28

„Laimės maistas“ - ką valgyti, norint užsitikrinti gerą nuotaiką žvarbų rudenį?

Jei atėjus tamsiam ir šaltam sezonui jaučiate, jog vis dažniau esate prastos nuotaikos, tai gali būti pirmasis signalas, jog metas peržiūrėti savo valgiaraštį.
       2022-11-14 15:43:07

Taupūs pietūs iki 5 eurų: troškinta kiauliena su raugintais agurkais

Nors tradiciškai kiauliena laikoma gana kaloringa ir riebia mėsa, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad skirtingos dalys pasižymi skirtingu riebumu – liesiausia išpjova, kumpis ir nugarinė.
       2022-11-11 18:08:27

Penki svarbiausi prieskonių pasirinkimai: apie tai kulinaras ir tinklaraštininkė

Nesvarbu, ar esate vegetaras, ar valgote mėsą, mėgstate riebiau, o gal itin lengvą maistą – bet kurio patiekalo gamybą palengvinti ir patobulinti gali tinkamai parinkti prieskoniai.
       2022-11-11 11:33:15

Ruošiant kugelį tiks ir kokteilių plaktuvas – neužtruksite pasigaminti

Sotus ir šildantis kugelis yra ne tik lietuviško kulinarinio paveldo patiekalas – jam drąsiai galime priskirti madingą „comfort food“ sąvoką, apibūdinančią nuo streso atpalaiduojantį ir tarsi globojantį maistą.
       2022-11-11 10:37:42

Meksikos įkvėpta gvakamolė vos per kelias minutes: netikėti ingredientai

Gvakamolė – švelnios kreminės tekstūros pagardas, kuriam atsispirti gali nedaugelis. Ir nors ji vyrauja meksikietiškuose patiekaluose, gvakamolę savo virtuvėse vis dažniau atranda ir lietuviai.
       2022-11-09 11:50:33

Baltosios mišrainės: išbandykite su rūkyta lašiša, avokadu ar krevetėmis

Baltoji mišrainė – patiekalas, kuris artėjant žiemai vis dažniau puikuojasi ir ant kasdienio, ir šventinio lietuvių stalo. Ir nors tradiciniai baltosios mišrainės receptai išlieka populiariausi – nereiškia, kad su jais negalima improvizuoti.
       2022-11-08 14:53:34

Plėšyta kiauliena – skanus patiekalas, kurį pagaminsite be didelių pastangų

Burnoje tirpstanti plėšyta kiauliena yra vienas lengviausiai paruošiamų patiekalų iš lietuvių mėgstamiausios mėsos – tereikia kantrybės, paisyti kelių gaminimo taisyklių ir tinkamai išsirinkti mėsą.
       2022-11-03 21:14:13

Tradicinis itališkas panetonės pyragas Kalėdų pranašu tampa ir Lietuvoje

Saldumynai kalėdiniu laikotarpiu turi ypatingą vaidmenį. Paprastai jau nuo lapkričio mėgaujamės meduoliais ar šventiniais saldainių rinkiniais, mažųjų ir suaugusiųjų džiaugsmu tampa kantriai skanaujamas Advento kalendorius.
       2022-10-25 16:47:27

Lietuvių virtuvėje vietą atranda violetiniai pomidorai: kuo jie ypatingi?

Šviežių ispaniškų violetinių pomidorų derlius jau pirmadienį pasiekė parduotuvių lentynas. Išskirtinė spalva ir netradicinis skonis vilioja pirkėjus išbandyti šias daržoves.
       2022-10-24 13:05:41

Amerikietiška klasika – plėšyta mėsa. Receptai pagal V. Radzevičių

Plėšyta mėsa – klasikinis amerikietiško grilio patiekalas. Jo ištakos veda iki didžiųjų atradimų amžiaus, kai iš Ispanijos atvykę Amerikos naujakuriai kurį laiką maistui augino tik kiaules arba sumedžiodavo šernus.
       2022-10-23 10:27:29

Valgomos dovanos – būdas sutaupyti: 5 nebrangių receptų idėjos kepiniams

Padidėjusios išlaidos skatina ieškoti kūrybiškų būdų sutaupyti. Tai itin aktualu artėjant Kalėdų laikotarpiui, kai norisi artimus žmones nustebinti dovanomis.
       2022-10-19 16:04:35

Greita ir soti vakarienė už kelis eurus: trys idėjos iš „Lidl“

Greitai, sočiai ir pigiai – dažnas sakytų, jog tokia trijulė viename sakinyje būti negali. Tačiau pasitelkus fantaziją bei kelis triukus, greitai, sočiai ir pigiai pavakarieniauti – tikrai įmanoma.
       2022-10-19 09:41:11

Gamink kaip virtuvės šefas: 5 gudrybės, kurias naudoja profesionalai

Gaminti maistą taip, kaip tai daro virtuvės šefai – pasvajoja daugelis. Spalio 20-ąją minint tarptautinę virėjų dieną, puiki proga išbandyti kelias profesionalų naudojamas gudrybes, kurios kaipmat palengvins maisto ruošimą namuose.
       2022-10-17 17:33:41

Kokio įprasto produkto graikiškose salotose neturėtų būti?

Graikiškas jogurtas, graikiniai riešutai, feta sūris, alyvuogės, gyros ir, žinoma, visų pamėgtos graikiškos salotos – tai tik keli šios šalies virtuvės produktai sėkmingai atradę vietą ant kiekvieno iš mūsų stalo.
       2022-10-12 10:49:09

Ar žinote šiuos 10 ispaniškų žodžių, svarbių kiekvienam maisto entuziastui?

Kai kurių šalių nacionalinės šventės yra šventės visam pasauliui. Trečiadienį, spalio 12-ąją, Ispanijoje džiugiai sutinkama Fiesta Nacional de España, o tądien ispanakalbiai įvairiuose pasaulio kampeliuose mini Día de la Hispanidad – ispaniškumo dieną.
       2022-10-03 14:28:49

Gudrybės, kaip paruošti sočius, maistingus ir nebrangius pusryčius

Pusryčiai – neatsiejama dienos dalis, visgi, kad ją pradėtume ne tik sočiai, subalansuotai, bet ir taupiai verta pasinaudoti įvairiausiomis kulinarinėmis gudrybėmis: gaminti iš likučių, nepamiršti rudeniškų sodo ir daržo gėrybių.
       2022-09-26 21:11:52

Jūros ešerys – greitai, lengvai ir paprastai: vienas paruošimo būdas

Norint pasigaminti maistingą ir skanų žuvies patiekalą daug fantazijos nereikia. Neveltui sakoma, kad klasika – nesensta. Prie įvairios rūšies žuvies, pavyzdžiui, jūrinio ešerio, priderinę klasikinius prieskonius ir ingredientus pro šalį niekada neprašausite.
       2022-09-20 15:36:00

Netikėti vynuogių panaudojimo būdai: ypatingi padažai salotoms, salsos

Vynuogės – dažnos užkandžių lentos viešnios, tačiau tai ne vienintelis būdas, kaip jas galima panaudoti virtuvėje. Ar žinojote, kad vynuogės – puikus priedas gaminant įvairiausius padažus, puikiai tiksiančius ne tik į salotas, bet ir prie mėsos.
       2022-09-16 18:29:24

Desertai su moliūgais: keksiukai, paragaukite prancūziškos tartos

Maistinių medžiagų gausa ir mažu kaloringumu išsiskiriantys sviestiniai moliūgai – tobulas saldžių ar pikantiškų rudens patiekalų priedas ar tiesiog sveikas užkandis. O dėl švelnaus skonio ir kreminės tekstūros juos mėgsta net vaikai.
       2022-09-13 18:24:59

5 receptai: šveicariškas bulvinis blynas, itališki gnocchi ir desertas iš bulvių

Ruduo yra bulvės – tikros lietuviškos daržo karalienės – laikas. Jų auginama visokių rūšių – tinkamų košėms ar cepelinams, sriuboms ar mišrainėms. Bulvių rūšys skiriasi skoniu, spalva, krakmolingumu.
       2022-09-07 14:17:55

4 paprasti žingsniai, kaip išsikepti rudens desertų klasiką – slyvų pyragą

Ruduo – geriausias metas mėgautis sezoninėmis gėrybėmis, pavyzdžiui, kepti nuostabaus skonio ir aromato pyragus. Slyvų pyragas – vienas populiariausių rudeniškų desertų. Jį mėgsta tiek suaugę, tiek vaikai.
       2022-09-07 12:59:27

Italų virtuvės pasididžiavimas – saliamis: derinkite prie rudeniškų troškinių

Iš Italijos kilusi dešra – saliamis – netruko užkariauti viso pasaulio mėsos mėgėjų širdis. Klasikinis saliamis ruošiamas iš kiaulienos, kartais iš jautienos ar veršienos. O skirtingos pasaulio šalys, gamindamos šį skanėstą, nevengia improvizuoti – jį gamina ir iš paukštienos ar elnienos.
       2022-09-06 13:00:23

Iš melionų – netgi duona: išmėginkite 3 receptus

Gaivieji melionai puikiai tinka ne tik karštai vasaros, bet ir žvarbesnei rudens dienai. Norint šiais vaisiais praturtinti savo racioną, iš jų pasigaminti galima pačių netikėčiausių patiekalų, pavyzdžiui, išsikepti melionų duonos, juos pamarinuoti, pagaminti melionų padažo ar džemo.
Daugiau naujų naujienų
       2022-12-03 19:44:24

Keliams naudojama druska: kam kenkia labiausiai, kaip apsisaugoti nuo korozijos

Snygis į Lietuvą atklydo gerokai anksčiau nei kalendorinė žiema. Ir nors kelininkai gatves prevenciškai pradėjo barstyti dar iki pradedant snigti, žiema užsimojo iš peties. Jau ne vienerius metus kovai su sniegu kelininkai pasitelkia kelių tipų druskų mišinius.
       2022-12-03 10:39:53

Judėjimo negalia – (ne)kliūtis sudaryti santuoką: situacija Lietuvoje

Dažnai porai vestuvės tampa viena svarbiausių dienų gyvenime. Gruodžio 3 d. minint Tarptautinę neįgaliųjų dieną, už lygybę pasisakanti Lietuvos humanistų bendruomenė VšĮ „Laimingas žmogus“, bendradarbiaudama su humanistines vestuvių ceremonijas kuriančia ir vedančia komanda „Taip“
       2022-12-03 10:30:43

Žvejyba ant ledo: ką reikia žinoti žvejams?

Šaltiems orams nesitraukiant ant ežerų, upių, tvenkinių, marių formuojasi ledas, viliojantis poledinės žūklės mėgėjus. Aplinkos ministerija primena žvejams, kaip saugiai elgtis žvejojant ant užšalusių vandens telkinių ir įspėja, kad bereikalinga rizika gali būti pražūtinga.
       2022-12-03 10:27:22

„Fitch Ratings“ ir „S&P Global Ratings“ paskelbė Lietuvos kredito reitingus

Lietuvos ilgalaikio skolinimosi reitingą peržiūrėjusios tarptautinės kredito reitingų agentūros „Fitch Ratings“ ir „S&P Global Ratings“ teigiamai vertina efektyvią Lietuvos ekonominę politiką ir narystę euro zonoje, taip pat santykinai stabilų ir žemą valstybės skolos lygį.
       2022-12-02 11:11:12

Technologijų prognozės: metavisata, klimato kaitos stabdymas ir DI pažabojimas

Per ateinančius trejus metus vienu iš pagrindinių verslo prioritetų taps klimato kaitos stabdymas, tvarumą ir skaitmeninį imunitetą didinančios technologijos.
       2022-12-02 11:05:11

10 minučių – ar užtenka tiek laiko kokybiškam vaikų pavalgymui mokykloje?

Kai kalbame apie kokybišką maitinimąsi dažniausiai galvoje turime šviežų, sveiką maistą, estetiškai patiektą, pagamintą iš aukščiausios kokybės produktų. Tačiau ar pagalvojote, kad kokybė – tai kartu ir galimybė laiku, neskubant pavalgyti, mėgaujantis kiekvienu kąsniu.
       2022-12-02 11:01:45

Ar kylant Euribor verta sumokėti turimos būsto paskolos likutį?

Jei būsto paskolą esate pasiėmę gerokai seniau ir turite likusią nedidelę neišmokėtą sumą, kaip geriau elgtis šiandien, kai kylantis Euribor augina ir paskolos įmokas? Galbūt toliau mokėti įmokas pagal grafiką, o gal padengti paskolos likutį iš turimų santaupų?
       2022-12-02 10:58:28

Didžioji dalis gyventojų pasirinko nepriklausomą elektros energijos tiekėją

Bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) duomenimis nepriklausomą elektros energijos tiekėją Lietuvoje pasirinko daugiau nei 1,2 mln. namų ūkių – iš pasibaigusiųjų etapų vartotojų net 9 iš 10 pasirinko nepriklausomo tiekėjo paslaugas, tuo tarpu tarp tebevykstančio trečiojo etapo klientų tai padarė kas antras.
       2022-12-02 10:54:37

Didžiųjų technologijų kompanijų laukia sunkūs laikai – bręsta interneto pokyčiai

Milijardais vertinamų didžiųjų technologijų kompanijų: „Google“, „Amazon“, „Meta“ ir kitų laukia sudėtingi iššūkiai – technologijų raida subrandino naują decentralizuoto interneto kartą, kuri nebus palanki šiandienos gigantams.
       2022-12-01 17:58:45

Psichologinis smurtas ir priekabiavimas darbe – kaip atlikti vidinį tyrimą?

Lapkričio 1 d. įsigaliojus Darbo kodekso pakeitimams, buvo įtvirtinta darbdavių pareiga užkirsti kelią psichologinio smurto, mobingo ir priekabiavimo apraiškoms bei apsaugoti aukas.
       2022-12-01 13:37:54

Lietuvos nacionalinis dramos teatras atleidžia Koršunovą iš pareigų

Šią savaitę priimtas sprendimas atleisti iš pareigų Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) meno vadovą Oskarą Koršunovą. Tokiam administracijos sprendimui įtakos turėjo aplaidus tiesioginių meno vadovo pareigų vykdymas bei sistemingos pravaikštos.
       2022-11-30 13:25:39

„Thermo Fisher Scientific Baltics“ – vertingiausia įmonė Baltijos šalyse

Komponentus COVID-19 vakcinoms gaminanti Lietuvos bendrovė „Thermo Fisher Scientific Baltics“ išsiveržė į pirmą vietą naujausiame Baltijos šalių vertingiausių įmonių 30-uke, nukarūnuodama praėjusių metų lyderę „Vilniaus prekybą“, kuri šių metų tyrime rikiuojasi antroje vietoje.
       2022-11-30 13:17:42

Ekspertas pataria: kaip tinkamai paruošti automobilį žiemai?

Lietuvoje pamažu įsivyrauja žiema – kausto šaltis ir minusinė temperatūra, keliuose ankstyvą rytą būna plikledis, prastas matomumas dėl stipraus snygio ar rūko. Dažnu atveju tai tampa iššūkiu ne tik vairuotojams, bet ir automobiliams – reikia nuo jų nuvalyti sniegą, anksčiau užkurti, kad apšiltų ir pan.
       2022-11-29 21:30:34

Advento pradžiai – 3 pasninko patiekalų idėjos: gaminkite sveikai, bet sočiai

Iki didžiųjų metų švenčių liko mažiau nei mėnuo. Ir nors švenčių laukimas asocijuojasi su nuolatiniu skubėjimu, reikėtų nepamiršti ir tikrosios advento reikšmės, kuri simbolizuoja rimtį ir susikaupimą. Ne išimtis pasninkavimas.
       2022-11-29 19:07:01

Kinijos ir kitų šalių investicijoms – papildomi barjerai ES

Europa pagaliau ištaisė Europos Sąjungos verslą ilgai piktinusią teisės aktų spragą, leidusią valstybės remiamoms Kinijos (ir kitų trečiųjų šalių) įmonėms lengvai pirkti verslus Europoje ir dempinguoti viešųjų pirkimų kainas.
       2022-11-29 18:56:24

Karo sukelta įtampa slūgsta, tačiau išlieka pavojingai aukšta

Absoliuti dauguma, 79 proc., Lietuvos gyventojų jaučia padidėjusią įtampą, nerimą ar stresą, kuris šiek tiek sumažėjo, lyginant su situacija pavasarį, kai Rusijai užpuolus Ukrainą, net 87 proc. mūsų visuomenės patyrė emocinį šoką.
       2022-11-29 18:47:47

Saugirdas Vaitulionis rekomenduoja: 5 dėmesio verti serialai

Užklupus žiemiškiems orams, žmonės renkasi daugiau laiko praleisti ne lauke, o namuose. Populiariausias užsiėmimas šiltai susisukus į pledą – žiūrėti filmus ir serialus.
       2022-11-29 18:41:33

Šaltasis sezonas – grėsmė sergantiems širdies ligomis: kaip apsisaugoti?

Daugybė žmonių tvirtai įsitikinę, kad širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimai dažniau juntami šiltuoju metų sezonu. Visgi sveikatos priežiūros specialistai tvirtina, jog atėjus šalčiams šių ligų rizika niekur nedingsta.
       2022-11-28 11:30:40

Praradote įrenginį su svarbiais duomenimis? Kokius žingsnius privalote atlikti

Telefono praradimas sukelia daugybę rūpesčių – nuo neplanuotų išlaidų įsigyjant naują įrenginį iki rizikos prarasti jame saugomus asmeninius duomenis.
       2022-11-26 19:53:48

Nuo kitų metų keičiasi „Vilniaus vandenų“ paslaugų įkainiai

Nuo artėjančių metų sausio didžiausia Lietuvoje vandentvarkos bendrovė „Vilniaus vandenys“ savo klientams taikys naujus paslaugų įkainius, kurie dėl išaugusių elektros kainų padidės 57 euro centais (su PVM).
       2022-11-24 16:26:24

Ar 5G padarys galą šviesolaidiniam internetui? Kodėl tai netaps realybe

Prieš porą mėnesių Lietuvoje įvykus plataus masto 5G įjungimui, gyventojų išmaniuosiuose įrenginiuose atsivėrusios mobiliojo interneto galimybės dalį privertė suabejoti šviesolaidinio interneto reikalingumu.
       2022-11-23 11:40:15

Draudikai perspėja verslininkus saulės elektrinių savininkus

Lietuvoje diegiant vis daugiau saulės elektrinių, ima ryškėti, kodėl verslo įsirengtos elektrinės stipresniam vėjui yra atsparios mažiau, negu turimos gyventojų. Gamtos stichijų sukeltus nuostolius vertinantys draudikai sako, kad, tais atvejais, kai verslui buvo padaryta žala, priežastis buvo netinkamai sumontuotos elektrinės.
       2022-11-23 10:48:43

Kaip taupymas gali padėti tapti laimingais?

Automobilis, apie kurį seniai svajojate, kelionė į egzotiškus kraštus ar noras turėti nerūpestingą ateitį – priežasčių taupyti yra išties daug. Vis dėlto ne visi taupo turėdami konkretų tikslą, kiti taupo vien iš atsargumo.
       2022-11-23 10:38:58

Nesusipratėliams gyvenimas teikia įtaigias pamokas

Lapkričio 19-ąją apie 17 val. pro Šiaulių rajone, Dargaičių kaime, esantį tvenkinį važiavę žmonės pamatė sunerimti privertusį vaizdelį – vandenyje iki pusės buvo paniręs automobilis RENAULT LAGUNA. Žmonių jame nesimatė.
       2022-11-23 10:27:46

Kaip prižiūrėti vaikų dantis, kad išvengti problemų ateityje?

Vaikų dantų priežiūrai ir teisingų įpročių formavimui mažylių tėveliams rekomenduojama skirti dėmesį jau pasirodžius pirmiesiems pieniniams dantukams. Dažnai įvairios vaikų dantų ligos išsivysto dėl to, kad dantų priežiūra pradėta taikyti per vėlai arba neteisingai.
       2022-11-23 10:05:56

LRT pristato naują strategiją: keliami ambicingi tikslai, svarbiausia išlieka

LRT taryba patvirtino naują LRT strategiją 2023–2027 m., kurios ašis – auditorija. Pasikeitę jos įpročiai padiktavo skaitmenizacijos poreikį: turinio pateikimui portale bei skaitmeninėse platformose bus skiriama dar daugiau dėmesio.
       2022-11-23 09:58:12

Azijietiškas troškinys su arbūzais, vištienos sriuba su melionais

Netikėti receptai, kuriuos privalote išmėginti šią žiemą. Arbūzai ir melionai asocijuojasi su karštomis vasaros dienomis, bet šios gėrybės pasitarnauti gali gaminant šiltus bei jaukius žiemiškus patiekalus: šildančius mėsos troškinius, netgi sriubas.
       2022-11-23 09:51:22

Žvejų dieną minint: kaip atsakingai žvejoti ir vartoti žuvį

Ar žinote, kad jau daugiau nei šimtą metų švenčiama Lietuvos kariuomenės diena nėra vienintelė šiandien minima šventė? Lapkričio 23-ąją kalendoriuje galima išvysti ir žvejų globėjo Šv. Klemenso vardą – šia proga ekspertai pasakoja, kaip atsakingai žvejoti ir vartoti žuvį.
       2022-11-23 09:46:13

5 priežastys, kodėl reiktų rinktis fizinio asmens bankrotą

Jau beveik dešimtmetį egzistuojanti fizinio asmens bankroto galimybė vis dar kelia klausimų asmenims, svarstantiems pasirinkti tokią alternatyvą, siekiant išsigelbėti nuo skolų. Vis tik baimintis bankroto proceso nereikėtų.
       2022-11-22 20:17:10

Ekspertai atsakė, ar vėjo jėgainės gali „užpūsti“ dideles elektros kainas

Stebint elektros energijos kainų kadrilį „Nord Pool“ biržoje, daug vilčių dedama į atsinaujinančią energetiką: įsismarkavus vėjams Skandinavijos šalyse, iškart pastebimas teigiamas efektas elektros kainai biržoje – kuo daugiau pagaminama energijos iš atsinaujinančių šaltinių, tuo labiau krenta elektros kaina.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.