Naujienos

Kalėdų stalo favoritė – antis: kepimo būdai, įdarai ir garnyrai

2022-12-14 18:51:26

Sultinga, aromatinga ir švelniai apskrudusi kalėdinė antis beveik visada greitai dingsta nuo stalo, ypač patiekta su gardžiais pagardais. Tai vienas riebesnių paukščių, tad sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena mėgautis ja saikingai ir ruošti be papildomų riebalų.

Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria paeksperimentuoti: antis skani ir su ryškaus skonio rūgštesniais, ir su švelnesniais pagardais – rinkitės pagal savo šeimos pomėgius. 

Kaip išsikepti sultingą antį

Prieš šventes prekybos centruose galima nusipirkti tiek iš toliau atvežtų šaldytų paukščių, tiek šviežių, užaugintų Lietuvoje. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, žinant kelias paprastas taisykles, nesunku išsikepti aromatingą ir sultingą antį.

„Nors daug kas anties ir kalakuto kepimo laiką skaičiuoja pagal kilogramus (vienam kilogramui – maždaug viena valanda), tačiau jis priklauso nuo orkaitės temperatūros. Be to, reikia atsižvelgti ir į naudojamą marinatą. Jei, pavyzdžiui, mėgstate saldžiarūgštį, kepimo temperatūra turėtų būti mažesnė, o kepimo laikas – ilgesnis, nes saldesnis marinatas karamelizuojasi ir anties odelė pradeda greičiau skrusti. Iškepti 2,5 kilogramų antį 175–180°C temperatūroje užtenka 75–90 minučių. Galima išbandyti ir lėtą kepimo būdą, kai paukštis 90–95°C temperatūroje kepa maždaug 5-6 valandas, o paskui trumpam aukštoje temperatūroje tik apskrudinama odelė“, – pataria O. Suchočeva. 

Antį galima kepti tiek kepimo rankovėje, tiek apdengtą folija ar periodiškai aplaistant nubėgusiais riebalais, bet svarbiausia – neperkepti. 

Marinatas priklauso nuo paukščio įdaro 

Prieš marinuojant antį, vertėtų ją subadyti ar padaryti nedideles įpjovas, nes jos odelė storesnė, nei kitų naminių paukščių. Prieskoniai marinatui priklauso nuo mėgstamų skonių ir naudojamo įdaro: jei antį įdarysite džiovintais vaisiais, geriausiai tiks saldžiarūgštis marinatas, o jei ją iškimšite ryžiais su daržovėmis, derės paprasta druska, pipirai, česnakas ir rozmarinas. 

„Anties įdaras priklauso nuo jūsų fantazijos ir noro eksperimentuoti: tai gali būti įvairūs švieži vaisiai (obuoliai, kriaušės, apelsinai), šviežios ar raugintos daržovės, kurios gali būti derinamos su ryžių ar grikių kruopomis. Tinka ir džiovinti vaisiai (slyvos, kriaušės, abrikosai). Išbandykite ir įvairius derinius, pavyzdžiui, kriaušes su bruknių ar spanguolių uogiene“, – pataria O. Suchočeva. 

Garnyrą galima rinktis tokį, kokį šeima mėgsta: pradedant nuo keptų ar virtų bulvių iki šviežių, garintų, raugintų ar grilintų daržovių. O jei išsikepėte kelias antis ir po švenčių dar liko nesuvalgytos, jos gabaliukus galite panaudoti sumuštiniams, lavašui ar net troškiniui.

Sutaupyti padės planavimas 

Pasak O. Suchočevos, artėjant Kalėdoms ir ieškant produktų šventiniam stalui žmonėms sutaupyti padeda maisto planavimas, produktų pirkimas iš anksto nuolaidų metu, taip pat dovanų gaminimas namuose ar bendras sutarimas su artimaisiais dovanoti mažiau. „Svarbiausia yra tinkamai paskirstyti finansus ir nepirkti visų maisto produktų ar dovanų vienu metu. Pirkėjai gali ieškoti nuolaidų populiariausioms ilgo galiojimo maisto ar dovanų kategorijoms, pavyzdžiui, konservams, žaislams, kosmetikai ar knygoms, jau dabar, o prieš pat Kalėdas išlaidas skirti greitai gendančiam maistui“, – siūlo O. Suchočeva. 

Sutaupyti apsiperkant padeda ir tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas ir kaupimą nuo išleistos sumos: „Tik jums skirtus „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. Naudinga žinoti tai, kad terminale galima ne tik naudotis plastikine fizine „Mano Rimi“ kortele, bet ir skenuoti QR kodą. Taip pat rekomenduojame išbandyti apsipirkimą elektroninėje parduotuvėje, nes krepšelio suma yra matoma apsiperkant ir leidžia paprasčiau planuoti bei kontroliuoti išlaidas.“

Venkime perteklinių riebalų

Nors paukštiena dėl didesnio baltymų ir mažesnio riebalų kiekio yra laikoma sveikatai palankia mėsos rūšimi, „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė Edita Gavelienė primena, jog antiena ir žąsiena – gerokai riebesnės už kitus naminius paukščius, tad jas ruošti derėtų be papildomų riebalų ir skanauti saikingai.

„Gausiai aliejuje gruzdinti ir kepti patiekalai nebus sveikatai palankūs, todėl gaminant paukštieną svarbu vengti perteklinių riebalų. Žinoma, per šventes dažniausiai renkamės paukštieną kepti orkaitėje, ją pagardinant įvairiais prieskoniais ar skirtingais marinatais. Tai sveikatai palankus kepimo būdas, jei nenaudojame daugybės riebalų, o pasigamintu patiekalu mėgaujamės saikingai. Prieš kepant antį rekomenduočiau šakute švelniai pabadyti jos krūtinėlę ar kulšeles, kad kepimo metu pertekliniai riebalai greičiau išbėgtų. Valgyti keptą antieną būtų geriausia be odelių“, – sako E. Gavelienė.

Be to, gydytoja dietologė įspėja, kad gaminant paukštieną svarbu ją tinkamai apdoroti: „Jokiu būdų nevalgykite iki galo neiškepusios paukštienos, nes taip didėja rizika apsinuodyti. Sveikatai palankiausias paukštienos paruošimas – lėtai ją kepant ant silpnos kaitros orkaitėje, prieš tai pamarinavus švelniai rūgščiame padaže arba gaminant paukštieną garuose.“ 

„Rimi“ šventėms siūlo išsikepti raugintais kopūstais ir obuoliais įdarytą antį – gaivi rūgštelė derės prie rusvos aromatingos antienos.

RECEPTAS

Marinatui reikės:

100 ml sauso vyno;

100 ml vandens;

2 šaukštų alyvuogių aliejaus;

Po žiupsnelį druskos, maltų juodųjų pipirų, saldžiosios paprikos miltelių, mairūno, baziliko, kalendros.

Įdarui reikės: 

800 g raugintų kopūstų;

3 svogūnų;

3 rūgščių obuolių;

150 ml sauso vyno;

Druskos ir prieskonių – pagal skonį.

Kaip gaminti:

- Antį iš vidaus ir išorės įtrinkite marinatu ir mažiausiai 12 valandų palikite marinuotis šaldytuve.
- Svogūnus ir obuolius supjaustykite kubeliais. Raugintus kopūstus nuvarvinkite nuo sūrymo. Jei reikia, šiek tiek pasmulkinkite.
- Pirmiausia iki auksinės spalvos ant sviesto ar aliejaus apkepinkite svogūnus, tada sudėkite obuolius ir kopūstus, supilkite vyną ir patroškinkite maždaug 10 minučių.
- Leiskite įdarui šiek tiek atvėsti. Tada pagardinkite jį mėgstamais prieskoniais ir druska.
- Prikimškite antį paruoštu įdaru. Galite užsiūti ar sukabinti dantų krapštukais ertmę, kad įdaras neiškristų. Į kepimo formą įpilkite maždaug pusę ar visą stiklinę vandens, kad antis neišsausėtų ir pridenkite ją folija.
- Kepkite antį 180-200 C temperatūroje apie 2 valandas. Po valandos pažiūrėkite, ar neišgaravo skystis, jei jo nebėra, vėl truputį įpilkite. Likus 15 minučių iki kepimo pabaigos nuimkite foliją ir kepkite antį padidinę kaitrą, kol odelė apskrus. Patiekite aplink paukštį išdėlioję įdarą, taip pat prie tokio garnyro tiks mažos apvirtos ir keptuvėje apskrudintos bulvytės.

Skanaus!

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2023-03-28 09:03:24

Kaip nesudėtingai ir nebrangiai paruošti skirtingų rūšių mėsą

Artėjant ryškiausiai pavasario šventei, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ inicijuota apklausa atskleidė, kad beveik pusė gyventojų patiekalus savo velykiniam stalui ketina gamintis patys, o kas antras planuoja paruošti bent dalį vaišių.
       2023-03-07 16:54:05

Ką reikia žinoti apie daiginimą: kaip pasirinkti sėklas ir išauginti daigus

Prasidėjus pavasariui, jau laikas pagalvoti apie vasaros derlių ir pradėti daiginti sėklas. Žinoma, galima ruošti ne tik daigus, bet ir papuošti palanges prieskoninėmis žolelėmis ar svogūnų laiškais. Jie suteiks namams žalumos ir praturtins pavasarinius patiekalus.
       2023-03-03 17:00:15

Savaitgalį gaminsite žuvį? Patarimai, kaip išsirinkti tikrai šviežią

Tam, kad namo parsineštume tikrai kokybiškos žuvies – pravartu žinoti, į ką atkreipti dėmesį. Paruošėme kelis patarimus, kaip išsirinkti šviežią žuvį, į kokius užrašus jų vitrinose atkreipti dėmesį ir kaip tinkamai paruošti.
       2023-02-14 15:11:36

Valentino dienos pusryčiai, nukelsiantys į meilės miestą: 3 nesudėtingi receptai

Romantišką įsimylėjėlių dieną neretas sieja su meilės sostine – Paryžiumi. Tačiau nebūtina vykti į Prancūziją, kad pajustumėte šio miesto dvasią. Pakanka nesudėtingų ir tradicinių prancūziškų pusryčių, kurie savo skoniu nukels į meilės miestą.
       2023-02-01 18:21:29

Daržovių blyneliai – puikus būdas sunaudoti likučius ir pagaminti vakarienę

Dažnai šaldytuvo stalčiuose užsilieka kelios morkos, pusė paprikos, cukinijos ar baklažano, kurių neturime kur panaudoti. Tam gali puikiai pasitarnauti įvairių daržovių blyneliai
       2023-01-31 18:44:27

Gardi vakarienė šeimai iki 5 eurų: nustebinkite apkepėle su kopūstais

Kopūstai – daugelyje sodų bei daržų randama maistinga daržovė, kurią žiemos metu mėgstama rauginti. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, kopūstai yra pigi daržovė, tinkanti tiek salotų, tiek įvairių troškinių bei sriubų gaminimui.
       2023-01-29 15:07:02

Minint tarptautinę kruasanų dieną – keli lengvi receptai

Sausio 30-ąją minima tarptautinė kruasano diena neaplenkia ir Lietuvos – visame pasaulyje mėgstami sviestiniai rageliai yra vieni iš dažniausiai šalies gyventojų perkamų kepinių.
       2023-01-26 18:54:53

Šviežios sultys pigiau: receptai ir patarimai, kaip jas spausti namuose

Žiemai jau gerokai įpusėjus, daugelis jaučia vitaminų ir saulės trūkumą. Vienas iš natūralių būdų pastiprinti imunitetą – gerti šviežiai spaustas vaisių arba daržovių sultis. Tačiau tokio gėrimo stiklinė kavinėje gali kainuoti 3 ir daugiau eurų.
       2023-01-23 12:36:06

Naujiena, kurią jau gali išbandyti lietuviai: ašarų nesukeliantys svogūnai

Prekybos tinklo „Iki“ lentynas pasiekė dar nematyta naujiena – nuo šiol parduotuvėse galima įsigyti svogūnų, kuriuos pjaustant – nebėga ašaros.
       2023-01-21 15:54:31

3 receptai pyragų dienos proga: išleisite vos iki 5 eurų

Pirmadienį, sausio 23-ąją, pasaulyje bus minima JAV išpopuliarėjusi Pyragų diena. Norint tą dieną pasimėgauti gabalėliu gardaus pyrago, šiandien kavinėje gali tekti išleisti ir 5 eurus, todėl siekiančius sutaupyti, profesionalus konditeris kviečia išbandyti 3 receptus.
       2023-01-18 18:33:48

Kodėl naudinga valgyti bananus – puikus užkandis ne tik sportuojantiems

Saldus banano skonis, patraukli geltona spalva ir kreminis minkštimas – ne veltui šis atogrąžų vaisius randamas beveik kiekvieno žmogaus virtuvėje. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, bananai – vienas mėgstamiausių lietuvių vaisių.
       2023-01-16 15:04:25

Graikijos virtuvės pažiba – feta: kuo šis sūris išsiskiria iš kitų?

Tarp daugybės Graikijos gėrybių neabejotinai rikiuojasi ir šalies kulinarinis paveldas, o kalbai pasisukus apie maistą, bet kuris graikas visuomet paminės fetą. Žinoma, šis sūris jau seniai pelnė simpatijas ir už Viduržemio jūros regiono ribų – mat gurmanai iš viso pasaulio negali atsispirti fetos skoniui.
       2023-01-11 16:21:53

2023-ųjų desertų tendencijos: kokie skoniai bus madingiausi šiemet?

Maisto kultūra ir valgymo įpročiai nuolat kinta, o tai atsispindi ir naujausiose desertų ruošimo tendencijose. Konditeriai spėja, kad saldėsių populiarumui šiemet nemažai įtakos turės globalizacijos ir klimato kaitos faktoriai, taip pat tvarumo, sveikatingumo tendencijos.
       2023-01-11 11:57:24

Pietūs už kelis eurus: paprasti būdai, kaip kruasanus paversti rimtu patiekalu

Ieškote pigių ir paprastai pagaminamų pietų idėjų? Išbandykite įvairiausiais būdais ruoštus kruasanus. Jie puikiai dera su daržovėmis, maistingomis paukštienos salotomis, mėsos kukuliais, o jeigu norisi įmantriau – krevetėmis.
       2023-01-10 18:14:08

Mėsos kepimas ant griliaus: technologas išskyrė svarbiausias taisykles

Tamsiomis žiemos dienomis pasiilgstame saulės ir smagių išvykų su bičiuliais gamtoje. Nors lauke dar nosį žnaibo šaltukas, taip pat galime mėgautis ant žarijų kepamos mėsos aromatais, tereikia tinkamai tam pasiruošti.
       2023-01-06 17:40:37

Ličiai: žiemą paįvairina ne tik desertus, bet ir paukštienos patiekalus

Už lango vėl žiema, tačiau norint pasimėgauti egzotiškais skoniais ir organizmą palepinti vitaminais, visai nebūtina laukti vasaros. Į savo racioną galima įtraukti žiemos vaisiais tituluojamų ličių – kaip tik dabar yra jų sezonas.
       2023-01-06 17:35:28

Dienos produktų krepšelis šeimai už 15 eurų – sutaupyti galima išsaugant skonį

Praėjusios šventės sumažino daugelio šeimų santaupas, tad metų pradžioje kiekvienas ieško būtų, kaip galėtų išleisti mažiau. Kadangi kasdien maistui skiriame nemenkas sumas, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi keletu patarimų:
       2023-01-05 14:46:02

(Ne)auksiniai varškėčiai: lengvas, sotus, nebrangus Vytaro Radzevičiaus receptas

Varškėčiai – vaikystėje daugeliui įprastas patiekalas šiais laikais dažnam tapo kone prabangos preke. Pasilepinti jais per vėlyvus pusryčius mieste yra nemenkas iššūkis pinigine.
       2023-01-05 14:46:02

Vištiena kitaip: nuo Karibų jūros iki Azijos regiono – 5 marinatų receptai

Kepta, troškinta, virta, plėšyta – vištiena gali lengvai įgauti skirtingus pavidalus ir tapti daugybe patiekalų, nuo sriubos iki kepsnelių. Dėl tokio universalumo ji yra viena populiariausių mėsų pasaulyje, o jos vartojimas kasmet tik auga.
       2023-01-03 10:42:39

Komfortiški patiekalai iš kiaulienos mentės: pigu, sotu ir lengvai pagaminama

Kiauliena – viena populiariausių mėsos rūšių, neretai tampanti kasdieniu pirkėjų pasirinkimu. Jos populiarumą lemia ne tik mėsos universalumas, bet ir kaina, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2022-12-29 21:13:44

Trys V. Radzevičiaus austrių receptai, tiksiantys Naujųjų metų vakarėliui

Tarpušventis – puikus metas planuoti Naujųjų metų vakarėlį. Pasiruošti reikia ne tik kostiumą, tačiau ir maistą, kuris galėtų pradžiuginti svečius. Tam puikiai tiks įvairių jūros gėrybių užkandžiai, o vienas geriausių variantų – austrės, kurių paruošimas nereikalaus daug jūsų laiko.
       2022-12-23 14:44:50

Kalėdų stalui – šonkauliukai: pasidalijo skirtingų pasaulio šalių receptais

Jau nuo seno Kalėdų stalas pasižymėjo patiekalų įvairove, o pagrindiniais akcentais tapdavo ne tik kepta višta ar antis, bet ir kiaulienos patiekalai. Norint nenutolti nuo tradicijų, bet ir išbandyti kažką įdomesnio, šiemet puikiu pasirinkimu gali tapti gardžiai paruošti šonkauliukai.
       2022-12-16 19:53:18

Kaip išsirinkti silkę? Naudingi patarimai

Sūdyta, marinuota, su aliejumi ar be, su majonezu ar grybais, riešutais, razinomis. Gausybė silkių parduotuvių lentynose, kokią rinktis, kad būtų skanu ir maistinga? „Sveikatai palankus“ įkūrėja, sveiko maisto technologė Raminta Bogušienė dalinasi patarimais, kaip išsirinkti kokybišką silkę, o po to gaminant – jos nesugadinti.
       2022-12-06 17:04:22

Gardžios rankų darbo dovanos Kalėdoms: 3 receptai, lengvai pagaminami namuose

Šventiniu laikotarpiu renkant dovanas artimiesiems, norisi juos nustebinti unikalumu ir sukurti kažką savo rankomis. Tam neabejotinai tinka su meile pagamintos valgomos dovanos – įvairiausios uogienės, džemai, marmeladai ar čatniai.
       2022-11-29 21:30:34

Advento pradžiai – 3 pasninko patiekalų idėjos: gaminkite sveikai, bet sočiai

Iki didžiųjų metų švenčių liko mažiau nei mėnuo. Ir nors švenčių laukimas asocijuojasi su nuolatiniu skubėjimu, reikėtų nepamiršti ir tikrosios advento reikšmės, kuri simbolizuoja rimtį ir susikaupimą. Ne išimtis pasninkavimas.
Daugiau naujų naujienų
       2023-03-31 12:05:30

Kai ilgai ruoštas rašto darbas netikėtai dingsta: kaip išsaugoti kelias kopijas

Netikėtai prarastas rašto darbas gali sukelti labai daug streso visiems šiuo metu mokslus baigiantiems studentams. Svarbiausią savo metų ar netgi ketverių darbą galite prarasti nuspaudę neteisingas mygtukų kombinacijas, nepersikėlę į saugią vietą arba netyčia ištrynę.
       2023-03-30 17:21:30

Per trejus metus elektromobilių padaugėjo 5 kartus

Vis daugiau lietuvių persėda į elektromobilius. Pagal VĮ „Regitra“ duomenis, per pastaruosius trejus metus įkraunamų hibridinių automobilių ir elektromobilių Lietuvoje padaugėjo beveik 5 kartus.
       2023-03-29 14:58:36

Kodėl Lietuvoje galime matyti ir girdėti kitose šalyse transliuojamas laidas?

Gyvendami Lietuvoje, ypač pasienio regionuose, dažnai galime matyti kaimyninių šalių transliuojamas televizijos programas ir klausytis radijo laidų.
       2023-03-29 14:54:57

Pigios elektros laikai baigėsi, ko reikia saulės energetikos proveržiui

Saulės energetika Lietuvoje didina tempus. Pernai fiksuota rekordinė saulės energetikos plėtra – Aplinkos bendros galios elektrines.
       2023-03-29 13:04:30

Dirbtinio intelekto asistentės „Siri“ galimybės, apie kurias gal dar nežinote

Esamiems „Apple“ įrenginių naudotojams nereikia ilgos įžangos apie tai, kas yra „Siri“ ir pasakoti apie šios išmanios asistentės privalumus ar trūkumus. Tačiau net ir ilgamečiai vartotojai neišnaudoja visų galimybių, o kai kurios komandos nustebina „iPhone“ ar kitų „iOS“ įrenginių gerbėjus.
       2023-03-28 13:20:23

Televizorių gamintojai žengia į ryškumo karus ir vaizdus be laidų

Šių dienų televizoriai, rodos, pasiekė lygį, kai tobulėti nebėra kur. Beveik visi jie ploni it skustuvas ir mūsų akis jau kurį laiką glosto 4K ar dar didesnės raiškos vaizdai.
       2023-03-28 12:53:43

Kauno marių regioninio parko atstovas: kai kurie vaikai nėra buvę miške

Gamtos mokyklos labai populiarios Norvegijoje, Švedijoje ir Suomijoje. Net mažiausi Norvegijos vaikai itin daug laiko praleidžia gamtoje, nepriklausomai nuo oro sąlygų.
       2023-03-28 12:21:18

Sausas ar šlapias maistas: patarimai, kaip išsirinkti tinkamą augintinių pašarą

Lentynose išvydus pašaro augintiniams asortimentą, gali kilti nemažai klausimų – sausas ėdalas, konservai, šlapias maistas maišeliuose? O gal viskas kartu?
       2023-03-28 09:03:24

Kaip nesudėtingai ir nebrangiai paruošti skirtingų rūšių mėsą

Artėjant ryškiausiai pavasario šventei, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ inicijuota apklausa atskleidė, kad beveik pusė gyventojų patiekalus savo velykiniam stalui ketina gamintis patys, o kas antras planuoja paruošti bent dalį vaišių.
       2023-03-26 21:09:29

Meniu „Auksiniais scenos kryžiais“ pagerbti geriausi 2022 metų scenos menininkai

Kovo 26 d. įteiktos Kultūros ministerijos Profesionaliojo scenos meno premijos ir atminimo ženklai – „Auksiniai scenos kryžiai“, „Boriso Dauguviečio auskaras“ bei Padėkos premija.
       2023-03-24 10:19:57

RRT argumentai „už“ ir „prieš“ išankstinio mokėjimo kortelių registraciją

Seime ruošiamasi svarstyti įstatymo pataisą, numatančią, kad Lietuvoje nebeliktų „anoniminių“ SIM kortelių. Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) išnagrinėjo tokį sprendimą ir pateikė savo įžvalgas dėl galimų pasekmių.
       2023-03-23 11:44:51

Šviesolaidis ir 5G ryšys: konkurentai ar kaip kirvis su kotu?

Nors šviesolaidinis internetas Lietuvoje skaičiuoja jau trečią dešimtmetį, o komercinis 5G įjungtas tik pernai, tačiau naujos kartos mobilusis ryšys techninėmis savybėmis meta iššūkį stiklo skaiduloms.
       2023-03-23 11:39:33

F kodo baimė: pirmas žingsnis lemtingas

„Egzistuoja toks juokas – diagnozės neturi tas, kuris nebuvo pas psichiatrą. Neva, jei neturi diagnozės, jau ir sveikas“, – sako klinikinis psichologas Antanas Mockus. Anot jo, klaidinga manyti, jog visuomenėje yra arba tik sveiki, arba nesveiki.
       2023-03-23 11:35:25

Elektroniniam parašui reikės naujo pavyzdžio asmens tapatybės kortelės

Asmens dokumentų išrašymo centras prie Vidaus reikalų ministerijos (toliau – ADIC) praneša, kad kvalifikuotam elektroniniam parašui sukurti bus reikalingos naujo pavyzdžio asmens tapatybės kortelės.
       2023-03-22 11:20:00

Daržininkystė pradedantiesiems: kaip užsiauginti derlių patiems?

Šviežio derliaus gėrybės ne vieną įkvepia įsirengti savo nuosavą daržą. O ir įsibėgėjantis pavasaris praneša apie artėjančius sodininkystės darbus. Be to, savų produktų auginimas gali tapti ne tik mėgstama laisvalaikio veikla, bet ir dovanoti sveikesnių – ekologiškų daržovių.
       2023-03-22 11:17:00

Nemiga dar ne nuosprendis: ką apie jūsų miegą gali pasakyti išmanieji įrenginiai

Apie tai, kaip ramiai ir kiek ilgai miegate, nebūtinai turite spręsti patys – apie savo poilsio kokybę galite sužinoti ir iš išmanaus laikrodžio arba specialių įrenginių. Šie įrenginiai kiekvieną naktį analizuoja jūsų miego įpročius.
       2023-03-22 10:10:39

Erkių sezonas jau prasidėjo – kaip tinkamai apsaugoti savo keturkojus?

Atėjus pavasariui skubame mėgautis bundančia gamta. Deja, ilgėjant pasivaikščiojimams su augintiniais, ne vienam jo šeimininkui galvos skausmu tampa gamtoje tūnantys parazitai ir jų platinamos ligos.
       2023-03-21 12:58:24

Ekspertai: ką butų gyventojams reikia žinoti apie nutolusias saulės elektrines

Brangstant elektrai, vis daugiau žmonių svarsto apie nuosavos saulės elektrinės įsirengimą. Ir nors ilgą laiką manyta, kad investuoti į saulės energiją gali tik namų savininkai, tačiau ši galimybė prieinama ir daugiabučių gyventojams.
       2023-03-21 12:39:42

Kaip teisingai laistyti orchidėjas namuose jums gali pasakyti programėlės

Galite nebesukti galvos dėl to, kokiu būdu laistyti orchidėjas, tinkamai prižiūrėti kaktusus ar tręšti daržovių ūkį savo sode – visa galite sužinoti ir iš išmaniųjų aplikacijų.
       2023-03-21 12:39:42

Tyrimas atskleidė – 1 iš 4 naudotų automobilių į Lietuvą įvežamas iš Vokietijos

Daugybė automobilių pradeda savo gyvenimą vienoje šalyje, kol galiausiai kažkuriuo metu atsiduria kitoje. Tai ypač tinka kalbant apie Vakarų Europos transporto priemones, kurios sudaro didelę dalį naudotų automobilių rinkos Rytų Europoje.
       2023-03-20 15:05:50

Laimės dienos proga: pataria, kaip išlikti laimingam technologijų pasaulyje

Internetas ir socialiniai tinklai labai greitai tapo neatsiejama mūsų gyvenimo dalimi. Dabar ieškodami ramybės skubame slėpti mobiliuosius ir bėgti nuo socialinių tinklų, tačiau, psichologo teigimu, toks nusiteikimas tik apriboja mūsų laimę.
       2023-03-20 15:03:09

„Bolt“ paspirtukų sezonas: nauji miestai ir mažiau tolerancijos nusižengimams

Į Lietuvos miestų gatves šią savaitę sugrįžta žalieji el. paspirtukai – susisiekimo paslaugų platforma „Bolt“ pradeda penktąjį sezoną mūsų šalyje.
       2023-03-19 08:02:04

Saulės moduliai: kuo juos nuplauti pavasarį?

Po tamsios ir niūrios žiemos saulės modulių savininkai ruošiasi pradėti „gaudyti“ pavasario saulę. Tačiau kartu su prasidedančiu intensyviu saulės gamybos sezonu patariama nepersistengti valant, plaunant ar kitaip bandant nušveisti saulės modulius.
       2023-03-16 14:40:26

Kur dingsta jūsų internetas: kurios aplikacijos „suvalgo“ daugiausiai duomenų?

Jeigu nusprendėte atsisiųsti kelių valandų trukmės filmą naudodami mobiliuosius duomenis, jums prireiks apie 6 GB. Maždaug tiek pat duomenų sunaudotumėte naršydami internete visą savaitę arba kiekvieną dieną kalbėdami vaizdo skambučiais.
       2023-03-15 14:38:41

Kibernetinės grėsmės: ko išmokome per metus?

Ukrainoje jau daugiau nei metus tęsiantis Rusijos invazijai, karas paraleliai vyksta ir virtualioje erdvėje. Apie šį, kibernetinį, karą girdime mažiau nei apie karinius veiksmus ant žemės.
       2023-03-15 14:14:21

RRT sprendimas leis pagerinti televizijos transliavimo kokybę regionuose

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) leido padidinti devynių skaitmeninės antžeminės televizijos stočių siųstuvų galias. Toks sprendimas susijęs su geresne televizijos transliavimo kokybe.
       2023-03-15 14:07:27

Gaminantiems vartotojams: kompensavimo tvarka už elektrinių sukauptą perteklių

Pernai daugiau nei 10 tūkst. „Ignitis“ klientų, įsigijusių elektrines saulės parkuose ar įsirengusių jas ant stogo, pagamino daugiau elektros energijos nei reikia jų individualiems poreikiams. Už sukauptą energijos perteklių, gyventojai gali gauti kompensaciją.
       2023-03-15 14:02:19

Elektros rinkoje – kova dėl vartotojų: vis daugiau gyventojų keičia tiekėją

Antrą mėnesį mažinamos elektros kainos nepriklausomų elektros tiekėjų klientų skaičius kreipia skirtingomis kryptimis – vieni sulaukia daugiau naujų klientų, kiti skaičiuoja praradimus.
       2023-03-15 13:58:16

„Bolt“ reikalaus iš užsieniečių vairuotojų bazinių anglų kalbos žinių

Susisiekimo paslaugų platforma „Bolt” kovo mėnesį pradeda iniciatyvą, skirtą sustiprinti pavežėjimo paslaugas teikiančių asmenų bendravimo įgūdžius. Užsienio šalyje išduotą vairuotojo pažymėjimą registracijai pateikiantys vairuotojai nuo šiol privalo turėti ir bazinių anglų kalbos žinių sertifikatą.
       2023-03-15 13:58:16

„iPhone“ ir „iPad“ netrukus atsiras nauja saugumo funkcija: kaip ji apsaugos?

„Apple“ skelbia apie visiškai naują saugumo funkciją (angl. „Advanced Data Protection“), kuri jau netrukus atsiras jūsų išmaniajame „iPhone“ ir „iPad“. Ši funkcija papildomai apsaugos telefono duomenis taip, kad jų niekaip negalės pasiekti įsilaužėlis ar netgi valstybinės institucijos darbuotojas.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.