Naujienos

Viena klaida, ir grybus galėsit išmesti – ko nedaryti ruošiant jų atsargas

2023-09-21 15:10:01

Auštantis ruduo jau dovanoja gausų miško gėrybių derlių – grybų kepuraitės pamažu užkloja ne tik samanas giriose, bet ir parduotuvių lentynas, kur gyventojai grybauti užsuka kone dar dažniau.

Norintys sutaupyti grybus ne tik gaminsis vakarienei, bet ir ruoš jų atsargas žiemai. Visgi, prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė primena taisykles, kaip tą daryti tinkamai – kitaip teks atsisveikinti su aromatingomis gėrybėmis.

„Nors dalis lietuvių patys veržiasi į miškus grybauti, kita dalis žvelgia paprasčiau ir grybauti susitinka prie grybų lentynų parduotuvėse. Pastebime, kad vasarą ir rudenį gerokai ūgteli šviežių grybų paklausa. Patys populiariausi yra universalieji pievagrybiai, tačiau matome, kad ir „Portabela“ grybus atranda vis daugiau žmonių – ne tik vegetarai, veganai, o ir tiesiog norintys maitintis sveikiau ar ieškantys nebrangių naujų idėjų virtuvėje. Populiarumu tebesimėgauja ir voveraitės – tikriausiai dėl to, kad jų sezonas vasarą vėlavo beveik mėnesį, pirkėjai iki šiol negali jų atsivalgyti“, – pastebi Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Teisingai išdžiovinti – trunka, bet nėra sunku

J. Sabaitienės teigimu, net ir parduotuvėje pirktus nebrangius grybus žmonės mėgsta ne tik skanauti iškart, bet ir atsidėti žiemai. Anot jos, grybų džiovinimas yra vienas geriausių būdų prailginti jų galiojimo laiką, išsaugoti šviežumą, skonį ir maistinę vertę.

„Iš tikrųjų grybų džiovinimas nėra pati komplikuočiausia užduotis, bet nėra sunku kuriame nors žingsnyje paslysti. Padarius klaidų, jie gali greitai supelyti, apsikrėsti maistinėmis kandimis arba prarasti spalvą bei kvapnų aromatą“, – įspėja žinovė ir pataria, kaip daryti tą teisingai.

Neplaukite. Grybus reikia nuvalyti kuo kruopščiau – šepetėliu, šluotele arba šiek tiek drėgnu skudurėliu. Tačiau rekomenduojama jų neplauti prieš džiovinimą. Jie be reikalo sukaups daugiau drėgmės, kurios juk ir norima atsikratyti džiovinimo metu.

Supjaustykite. Galioja elementari taisyklė – kuo storesni griežinėliai, tuo ilgiau grybai džiūsta. Tačiau griežinėliai negali būti ir per ploni – grybams džiūstant mažėja jų tūris, todėl jei jie bus per ploni, lūš ir trupės. Rekomenduojama džiovinti maždaug 5 mm storio griežinėlius.

Jeigu džiovinate ant siūlo. Tai tradicinis būdas, kuriam vis dar ištikimi dalis grybautojų. Jo laikantis, supjaustyti grybai suveriami siūlu arba plona virvele ir pakabinami lauke ar namuose. Reikėtų vengti drėgnų vietų ir apsišarvuoti kantrybe – gerai neišdžiovinti grybai suges.

Jeigu džiovinate suguldytus. Džiovinimas išdėliojus grybus ant padėklo, popieriaus, laikraščio ar marlės yra šiek tiek komplikuotesnis. Plokščiai išdžiovintus grybus reikėtų reguliariai apversti, o vieta turėtų būti saulėta, sausa ir ventiliuojama. Šiam metodui prireiks dar daugiau laiko.

Jeigu džiovinate orkaitėje. Šiuolaikinės orkaitės turi specialią maisto džiovinimui skirtą programą. Jei jos nėra, grybus dėkite ant kepimo popieriumi išklotų skardų ir šaukite į jau iki 50 laipsnių įkaitintą orkaitę. Nepamirškite palikti dureles šiek tiek praviras ir karts nuo karto grybus apversti.

Neskubėkite. Po džiovinimo grybus reikia atvėsinti – tai svarbu, nes jei į stiklainį ar kitą tarą įdėsite šiltus grybus, jie garuos ir vėliau sudrėks.

Patikrinkite. Labai svarbu įsitikinti, kad grybai yra gerai išdžiovinti. Štai išbandytas testas: pabandykite kelis iš jų sulaužyti, kad pamatytumėte, koks jų atsparumas. Jie turėtų lūžti tik smarkiai sulenkti. Nepakankamai išdžiovinti bus trapūs, o per daug išdžiovinti – labai trapūs.

Pravers triukas su ryžiais ir lauro lapais

Kad net ir žiemą galėtumėte mėgautis aromatingais grybais, svarbu ne tik tinkamas sudžiovinimas. Ne mažiau svarbu ir teisingas džiovintų grybų laikymas, pažymi J. Sabaitienė.

„Juos galite dėti į stiklainius, stiklinius indus arba popierinius, medžiaginius maišelius. Polietileniniai maišeliai džiovintiems grybams laikyti netinka, nes juose gėrybės gali supelyti. Venkite ir plastikinių dėžučių, nes tokia pakuotė visam laikui įgis intensyvų džiovintų grybų aromatą. Žinoma, galite „paaukoti“ plastikinę dėžutę – grybų laikymui ji taip pat tiks. Tik svarbu nepamiršti, kad ir kokią tarą pasirinktumėte, ji turėtų bent šiek tiek vėdintis“, – pasakoja pašnekovė ir primena:

- pasirinkite švarų, geriausia – sterilizuotą stiklainį ir įsitikinkite, kad jis taip pat yra sausas;
- grybus tankiai supakuokite. Geriausia, jei jie padalyti į mažesnius gabalėlius – taip sumažinsite grybus supančio oro kiekį. Kitaip jie gali greičiau oksiduosis ir prarasti aromatą;
- stiklainį su džiovintais grybais laikykite atokiau nuo drėgmės, sausoje ir tamsioje vietoje;
- ideali džiovintų grybų laikymo temperatūra yra kambario arba šiek tiek žemesnė;
- retkarčiais patikrinkite, ar stiklainyje su grybais nėra drėgmės, kandžių arba pelėsio požymių.

„Į stiklainį su džiovintais grybais verta įdėti keletą ryžių grūdelių, kurie sugeria drėgmę ir neleidžia atsirasti pelėsiui. O kad išvengtumėte kandžių atsiradimo, į virtuvės spintelę įdėkite keletą lauro lapų. Šį prieskonį taip pat verta įdėti ir į indą su grybais“, – atskleidžia „Iki“ darbuotoja.

Geri išdžiovinti ir tinkamai laikomi grybai gali išstovėti mažiausiai metus, tačiau kai kurie šaltiniai nurodo, kad net ir iki 2-3 metų. Pasak J. Sabaitienės, gerai išdžiovinti grybai nesugenda, tačiau laikui bėgant gali prarasti savo savybes – jie gali suminkštėti, išblukti, netekti aromato.

Arba užsimarinuokite: keli slapti ingredientai skonį sustiprins

Tiems, kurių nevilioja džiovinimas, „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo grybų prisimarinuoti – procesas bus trumpesnis, o žiemą jie irgi taps gardžiu mitybos raciono papildymu.

Reikės: 2 kg nedidelių grybų, 3 puodelių vandens, ¾ puodelio 10% spirito acto, 3 šaukštų cukraus, 1 vidutinio dydžio morkos, 2 didelių lauro lapų arba 4 mažų, 8 kvapiųjų pipirų žirnelių, 8 juodųjų pipirų žirnelių, 1 šaukšto garstyčių sėklų, 3 šaukštų druskos grybų virimui.

„Jeigu ieškote įdomesnių skonių, įmaišykite ir gabalėlį krieno šaknies. Ji grybams suteiks šiek tiek aštrumo ir aromato. Geriausia krienus supjaustyti lazdelėmis ir į kiekvieną stiklainį įdėti po 2-3 jų Krienus į grybus reikia įdėti prieš pilant marinatą, o paskui pasterizuoti kaip įprasta. Tarp aštrių marinatų mėgėjų populiarus priedas yra čili pipirai – tačiau reikėtų būti atsargiems ir nepersistengti. Paprastai vienam stiklainiui pakanka 2-3 griežinėlių aštriosios paprikos. Į marinuotus grybus taip pat verta įdėti skiltelę česnako“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Gaminame:

- Į puodą pilkite vandenį ir dėkite cukrų, lauro lapus, pipirus ir garstyčių sėklas. Sūrymą kelias minutes pavirkite, sumažinkite ugnį ir į jį supilkite actą. Po minutės marinatą išjunkite.
- Peržiūrėkite visus grybus, kad visi būtų sveiki. Beje, marinavimui skaniausi mažiausi grybai. Juos nuvalykite, mažus palikite sveikus, didesnius supjaustykite gabalėliais.
- Sudėkite į puodą su pasūdytu verdančiu vandeniu ir virkite ant silpnos ugnies 5-7 minutes. Tada nukoškite per rėtį.
- Nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite morkas griežinėliais. Į švarius ir sterilizuotus stiklainius įdėkite keletą griežinėlių. Ant viršaus dėkite grybus maždaug iki 3/4 stiklainio talpos. Užpildykite jį marinatu. Jis turi visiškai apsemti grybus.
- Iš karto sandariai uždarykite stiklainius, valandai apverskite aukštyn kojomis, o tuomet pasterizuokite: 20 min. pašaukite į iki 110 laipsnių įkaitintą orkaitę arba įdėkite juos į platų puodą medvilniniu audiniu ant dugno ir verdančiu vandeniu bei virkite 20 min.

Ši naujiena peržiūrėta 3049 kartus. Komentuojame:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2024-04-27 13:02:51

Kaip kepsninėje ruošti šonkauliukus, kad mėsa tiesiog kristų nuo kaulų

Kepsninių entuziastų dievinamus šonkauliukus namuose galima paruošti ne ką prastesnius nei restorane, ir tą padaryti gerokai pigiau. Sultingi šonkauliai, iškepti su kvapniu marinatu, gali būti tokie skanūs, kad pirštus laižysitės iki pat alkūnių, o mėsa pati kone kris nuo kaulų.
       2024-04-27 10:35:33

Vis dar nepavyksta gardžiai ant grilio iškepti žuvies? Patarimai kaip tik jums

Pavasarį vis dažniau mėgaujamės lauke gaminamų patiekalų skoniais, o pasirinkti yra iš ko: nuo marinuotos pigesnės paukštienos, šviežių mėsos dešrelių ar kepsnių iki skirtingų daržovių, sūrių ar net vaisių.
       2024-04-26 17:27:41

Stabdo senėjimą ir uždegimus – šie vaisiai privalo atsidurti ant jūsų grilio

Žinomas angliškas posakis „Vienas obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną“ tikrai tinka ir persikams. Vienas persikas per dieną ne tik suteiks daug naudų įvairioms organizmo sistemoms, bet ir pagerins odos būklę.
       2024-04-24 13:18:23

Kaip vos už kelis eurus pasigaminti gardų patiekalą pietums ar vakarienei

Paprasta paruošti, sotu ir pigu – sakote, taip nebūna? Pritrūkusiems idėjų gardžiai ir nebrangiai vakarienei, prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai turi pasiūlymą – iškepkite orkaitėje sultingas vištienos šlauneles su daržovių garnyru.
       2024-04-24 09:34:31

Šių uogų priešuždegiminės savybės dažnai pamirštamos: ką gausite suvalgę saują

Dar pirmųjų civilizacijų laikais valgytos vynuogės, pastaraisiais dešimtmečiais tapo vienos mėgstamiausių lietuvių uogų. Jos dažnai papuošia šventinį stalą, o savo saldumu papildo kasdienę mitybą.
       2024-04-22 17:04:57

Vos iš kelių pigių ingredientų – purus biskvitinis pyragas per pusvalandį

Yra receptų, kurių neįmanoma sugadinti, ir šis paprastutis biskvitinis pyragas – vienas iš jų. Jei nesijaučiate drąsiai kepinių fronte, būtinai pabandykite, o patyrę konditeriai įvertins, kaip greitai ant stalo atsiras uogomis kvepiantis šviežias kepinys, jei netikėtai užsuko svečiai, o saldumynų lentynėlė – kaip tyčia tuščia.
       2024-04-19 19:00:45

Morkos – ne vienintelės akių pagalbininkės: dar viena daržovė nuo akių ligų

Kai oras šiltyn – ir mūsų patiekalai lengvyn. Tad gamindami pigesnius maltinukus iš cukinijų ir avinžirnių, ilgai neužgaišite, o rezultatu džiaugsis visi valgytojai.
       2024-04-19 12:27:56

Kodėl Azijoje šviežius agurkus ne pjausto, o traiško – tokių salotų nevalgėte

Šviežių lietuviškų, šiltnamiuose užaugintų agurkų sezonas įsibėgėja, tad geros jų kainos vilioja vis dažniau gamintis salotas. Gaivios, traškios salotos tinka prie įvairių patiekalų, tačiau paruoštos kiek įdomiau gali tapti ir pagrindine stalo žvaigžde ar sveikais priešpiečiais.
       2024-04-17 15:31:22

Vasarai, kai atsivalgysite šaltibarščių: atgaivins agurkų šaltsriubė

Šylant orams, į mūsų virtuves vis dažniau atkeliauja agurkai: juos pjaustome į salotas, dedame į šaltibarščius, gardiname jais geriamąjį vandenį. Kai nesinori karštų ir sočių pietų, puikiai atgaivins bulgariška „Tarator“ sriuba.
       2024-04-15 13:35:07

Ne tik varlių šlaunelės ir sraigės: 2 greiti ir pigūs prancūziški patiekalai

Maisto gamyboje prancūzai išties moka panaudoti viską, kas yra geriausia: tiek šviežius ir kokybiškus ingredientus, tiek ištobulintas skonių derinimo technikas. Ką ir bekalbėti apie valgymo kultūrą, kuri skatina mėgautis ne tik maistu, bet ir kompanija.
       2024-03-27 16:28:16

Taip įdarytų kiaušinių dar neragavote: nustebinsite visą šeimą

Dienoms iki Velykų sparčiai tirpstant ir šventei neišvengiamai artėjant, daugelis sprendžiame dilemą, ką gaminti ir kokiomis vaišėmis nustebinti artimuosius. Visuomet pravers, jei išsisaugosime greitai paruošiamų užkandžių receptų.
       2024-03-06 16:24:50

Šį delikatesą valgė dar pirmykščiai žmonės: jis turi unikalią dietinę savybę

Austrės – visais laikais Europos didikų mėgtas delikatesas, neseniai iš naujo atrastas ir Lietuvoje. Savo išskirtiniu, vandenynu alsuojančiu skoniu jos papuošia dažną šventę ar draugų susibūrimą.
       2024-03-05 17:22:30

Tokia sriuba – tikra oranžinės spalvos terapija: šildo skrandį ir kelia nuotaiką

Kai beveik pusmetį gyvename pilkoje darganoje, pasiilgstame spalvų ne tik aprangoje, interjere, bet ir lėkštėse. Todėl tokie ryškūs patiekalai, kaip oranžinė sriuba iš batatų bei morkų, suvilios net nemėgstančius tradicinių sriubų.
       2024-03-04 17:18:30

Kodėl Grenlandijos gyventojai beveik neserga širdies ligomis: tai žuvis

Nors lašišą dažniausiai kepame, o rūkyta arba sūdyta keliauja ant sumuštinukų, galima pasilepinti ir gardžiomis salotomis, kurios tikrai papuoš šventės ar savaitgalio stalą.
       2024-02-28 18:08:18

Paprasta, bet genialu: originalūs užkandžiai su vynuogėmis – tereikės 10 minučių

Ieškant ingredientų užkandžių stalui, retas apsieina be vynuogių. Jau vien paguldytos prie sūrių jos suteikia šventiškumo ir sukuria malonų skonių kontrastą.
       2024-02-28 16:26:15

Energijos atsargos: valgykite produktą bent 2–3 kartus per savaitę

Pusryčiai dažnai įvardijami svarbiausiu dienos valgymu, nuo jų prasideda mūsų diena, tad ryte valgomas maistas yra itin svarbus formuojant sveikatai palankius mitybos įpročius.
       2024-01-18 16:55:55

Ši žuvis tikras A ir D vitaminų šaltinis: saugos nuo Parkinsono ir Alzheimerio

Reta žuvis gali pasiūlyti tokį išraiškingą skonį ir tiek naudingųjų medžiagų kaip lašiša. Nesvarbu, ar ji bus tobulai iškepta ant grotelių, troškinta ar rūkyta, ši žuvis džiugins ne tik skonio ar uoslės receptorius, bet ir lepins kūną naudingais baltymais bei mineralais.
       2024-01-11 12:22:03

Nauji vėjai lietuvių vaisių topuose: ką skanaus ir sveiko pasigaminti?

Žiema kvepėte kvepia mandarinais, bananams lietuviai jaučia ypatingą meilę, o obuoliai – neatsiejama dažno mitybos dalis. Tačiau Lietuvos pirkėjai dairosi įvairovės vaisių skyriuose, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2024-01-10 12:25:03

Kopūstas ir bulvė ne tik balandėliams: 4 sveikų receptų idėjos už kelis eurus

Praėjus maistu gausioms šventėms, sausio mėnuo tampa geriausiu laiku laikytis šventinių pažadų – į mitybą įtraukti daugiau augalinių patiekalų.
       2024-01-09 16:34:43

Itin mėgstami italų, bet randami kiekvieno lietuvio virtuvėje: pomidorai

Būtų sudėtinga rasti žmogų, kuris nemėgtų pomidorų. Jie ne tik praturtina įvairius receptus, bet ir suteikia daug naudos sveikatai. Ši daržovė yra kilusi iš Amerikos žemyno, o Europoje iš pradžių buvo naudojama kaip dekoratyvinis augalas ir tik XVIII a. pabaigoje pradėta auginti vartojimui.
       2024-01-08 17:54:43

Nuotaiką praskaidrins ryškiaspalvė sriuba su citrina ir imbieru

Žiemos sezonas po truputį žengia į antrąją savo pusę: vis dar tenka dorotis su tamsiais rytais ir prailgusiais vakarais, tad nuotaiką ir organizmą gerinti verta gardžiais, šildančiais bei spalvingais patiekalais.
       2024-01-08 17:51:39

9 taisyklės, kaip išsivirti mėsos sultinį: viena gudrybė, kad būtų skaidrus

Kas gali būti jaukiau už gerą sultinį žiemą? Mėsos, žuvies ar daržovių, kurį galima patiekti vieną, su makaronais arba naudoti begalei receptų. Sultiniai naudingi ne tik organizmui, bet ir piniginei – jiems nereikia įmantrių priedų, galima panaudoti tiesiog maisto likučius.
       2024-01-05 17:38:25

Kai norisi paprastai, pigiai ir gardžiai: sotus ir nebrangus bulvių apkepas

Didžiosioms metų šventėms smagiai išlingavus, o šventinio stalo likučiams jau išgaravus, pirmąjį naujų metų savaitgalį norisi save pamaloninti kai kuo paprastai nepaprastu. „Lidl“ ekspertai kviečia pasigaminti karališką bulvių apkepą.
       2023-12-31 11:15:28

Artėjant Naujųjų metų vakarienei svečius nustebinkite Velingtono kepsniu

Jautienos mėsa išlieka ne tik gardaus skonio, bet ir sveikatai palankios mitybos simboliu. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šioje mėsoje gausu svarbių žmogaus organizmui baltymų, geležies, B grupės vitaminų bei mikroelementų.
       2023-12-27 11:53:01

3 idėjos, kaip panaudoti Kalėdų stalo likučius ir sutaupyti

Kalėdos baigėsi, o šaldytuvuose ir ant spintelių dažnuose namuose vis dar pūpso kalnai maisto. Ką daryti, kad jis nenueitų perniek?
       2023-12-21 15:37:08

Kūčių klasika – karpis: taip iškeptas sužavės visus, o paruošti bus vieni juokai

Silkę vadiname Kūčių stalo karaliene, tačiau valdovo karūna visgi labiau derėtų karpiui. Artėjant šventėms būtent šios nuo seno lietuvių pamėgtos žuvies parduodama daugiausiai, atskleidžia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Daugiau naujų naujienų
       2024-04-27 14:00:25

LNDT ruošiasi į užsienio gastroles Atėnuose, Briuselyje, Torunėje ir Rakverėje

Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) yra vienas daugiausiai pastaruoju metu po užsienį gastroliuojančių šalies teatrų ir artimiausiu metu ruošiasi į ketverias gastroles, kur savo spektaklius pristatys Atėnų, Briuselio, Torunės ir Rakverės žiūrovams.
       2024-04-27 13:54:00

Perspėja: pavasarinė saulė taip pat gali pakenkti odai ir ją nudeginti

Po permainingų pavasario orų mėgaudamiesi pasiilgta saule, gyventojai dažnai daro vieną klaidą – nepasirūpina odos apsauga nuo kenksmingų ultravioletinių (UV) spindulių.
       2024-04-27 13:50:49

Pradėtos „Radio Signal“ programos transliacijos vidurinėmis bangomis

AB Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) informuoja, kad pradėjo siųsti į eterį radijo stoties „Radio Signal“ programą. Programa transliuojama per vidurinių bangų siųstuvą 666 kHz dažniu kasdien nuo 20 val. vakaro iki 2 val. nakties ir aprėpia teritoriją spinduliu iki 1500 km.
       2024-04-27 13:02:51

Kaip kepsninėje ruošti šonkauliukus, kad mėsa tiesiog kristų nuo kaulų

Kepsninių entuziastų dievinamus šonkauliukus namuose galima paruošti ne ką prastesnius nei restorane, ir tą padaryti gerokai pigiau. Sultingi šonkauliai, iškepti su kvapniu marinatu, gali būti tokie skanūs, kad pirštus laižysitės iki pat alkūnių, o mėsa pati kone kris nuo kaulų.
       2024-04-27 12:44:37

Gydytojas kardiologas: kaip sportuoti saugiai

Daugiau nei prieš tūkstantį metų persų kilmės gydytojas ir filosofas Avicena sakė: „Judėjimas gali pakeisti daugelį vaistų, bet jokie vaistai negali pakeisti judėjimo“. Šiandien fizinio aktyvumo nauda sveikatai įrodyta moksliniais tyrimais.
       2024-04-27 12:28:59

Startuoja „Moterų ralis“: Lietuvos keliais dalyvės įveiks beveik 400 kilometrų

Vilniaus Gedimino prospekte šiandien nuo 9 val. ryto vyksta „Moterų ralio“ ekipažų startas. Kas minutę startuoja po ekipažą. Lietuvos „moterų Dakaru“ tituluojamame renginyje šiemet užsiregistravo bemaž 200 ekipažų. Jų startas truks iki vidurdienio.
       2024-04-27 10:35:33

Vis dar nepavyksta gardžiai ant grilio iškepti žuvies? Patarimai kaip tik jums

Pavasarį vis dažniau mėgaujamės lauke gaminamų patiekalų skoniais, o pasirinkti yra iš ko: nuo marinuotos pigesnės paukštienos, šviežių mėsos dešrelių ar kepsnių iki skirtingų daržovių, sūrių ar net vaisių.
       2024-04-26 17:27:41

Stabdo senėjimą ir uždegimus – šie vaisiai privalo atsidurti ant jūsų grilio

Žinomas angliškas posakis „Vienas obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną“ tikrai tinka ir persikams. Vienas persikas per dieną ne tik suteiks daug naudų įvairioms organizmo sistemoms, bet ir pagerins odos būklę.
       2024-04-26 12:51:17

Farmacinės rūpybos paslauga leis rečiau lankytis pas gydytoją dėl recepto

Nuo kitų metų pradžios gydytojai galės išrašyti vaistus ilgiau nei pusmečiui, t. y. 6–12 mėnesių laikotarpiui. Tačiau siekiant užtikrinti tinkamą ir racionalų vaistų vartojimą ilguoju laikotarpiu, po 6 mėnesių vaistai pagal galiojantį receptą galės būti išduodami po farmacinės rūpybos paslaugos, kurią suteiks vaistininkas.
       2024-04-25 19:58:59

Kaip būti arčiau gamtos, jei neturite nuosavo kiemo?

Tyrimas apie gyvenimą namuose atskleidžia, kad kas penktam Lietuvos gyventojui vienas iš svarbiausių idealių namų aspektų yra ryšys su gamta. Deja, daugelis žmonių neturi nuosavos lauko erdvės. Todėl interjero dizainerė dalinasi praktiškais patarimais, kaip pajusti ryšį su gamta, būnant namuose.
       2024-04-25 18:07:11

„Samsung“ „AI TV“ dirbtinis intelektas geresniam vaizdui ir garsui

Technologijų bendrovė „Samsung“ renginyje „Unbox & Discover 2024“ pristatė naują televizorių liniją. Naujieji „Neo QLED 8K“, „4K“ ir „OLED“ modeliai pasižymi „Samsung AI TV“ dirbtinio intelekto (DI) funkcijomis, tarp kurių – dar našesnis vaizdo kokybės gerinimas, triukšmo slopinimas bei išmanus energijos taupymas.
       2024-04-24 13:18:23

Kaip vos už kelis eurus pasigaminti gardų patiekalą pietums ar vakarienei

Paprasta paruošti, sotu ir pigu – sakote, taip nebūna? Pritrūkusiems idėjų gardžiai ir nebrangiai vakarienei, prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai turi pasiūlymą – iškepkite orkaitėje sultingas vištienos šlauneles su daržovių garnyru.
       2024-04-24 13:08:54

Susidūrėte su gyvūnu kelyje: ar būtina kviesti policiją?

Įsibėgėjant pavasariui, keliuose auga susidūrimų su laukiniais gyvūnais skaičius. Tą lemia balandžio mėnesį prasidedanti gyvūnų migracija, kurios metu žvėrys dažniau pasirodo keliuose, bei ne visuomet atsargus vairuotojų elgesys.
       2024-04-24 13:05:06

Gyventojai dažniau skundžiasi dėl keliamo triukšmo

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai, Tarptautinę triukšmo suvokimo dieną, kasmet minimą balandžio paskutinį trečiadienį, atkreipia dėmesį į triukšmo žalą sveikatai ir primena, kur kreiptis, kai ramybės neduoda netoliese esantys triukšmą skleidžiantys objektai.
       2024-04-24 12:55:04

Priešpienis: svarbus raktas į vaikų sveikatą

Priešpienis, kurį mūsų kūdikiai gauna pirmomis gyvenimo valandomis, yra tikras imuniteto šaltinis. Jame gausu natūralių antikūnų, kurie padeda kūdikiams apsisaugoti nuo įvairių ligų, skatina jų imunitetą ir ruošia juos kovoti su virusais ir bakterijomis.
       2024-04-24 12:50:56

Ženšenis: natūralus kelias į gerą seksualinį gyvenimą

Nevaisingumas yra didėjanti problema visame pasaulyje. Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad apie 17,5% suaugusiųjų planetos žmonių – tai beveik 1 iš 6 žmonių – patiria šią bėdą. Be to, maždaug 40% atvejų problema kyla dėl vyrų fiziologijos.
       2024-04-24 10:11:24

Ketinate imti paskolą namo statybai? Štai ką svarbu žinoti

Mintis nuosavame sklype pasistatyti savus namus – itin patraukli, tačiau neturint pakankamai santaupų tą padaryti ne visada paprasta. Kokius kriterijus turi atitikti būsimasis tokios paskolos gavėjas ir kokios yra ne visiems žinomos šio kredito subtilybės.
       2024-04-24 09:59:54

Internetiniai sukčiai aktyviausi tada, kai esame labiausiai pažeidžiami

Bene efektyviausias internetinių sukčių ginklas – netikėtumas. Dažniausiai sukčių siųstos žinutės ragina nedelsiant imtis veiksmų dėl užblokuotos banko sąskaitos, neteisingai nurodyto siuntos gavėjo adreso ar gautos baudos.
       2024-04-24 09:34:31

Šių uogų priešuždegiminės savybės dažnai pamirštamos: ką gausite suvalgę saują

Dar pirmųjų civilizacijų laikais valgytos vynuogės, pastaraisiais dešimtmečiais tapo vienos mėgstamiausių lietuvių uogų. Jos dažnai papuošia šventinį stalą, o savo saldumu papildo kasdienę mitybą.
       2024-04-24 09:22:04

Sugadintas kaimynų turtas: kada teks mokėti iš savos kišenės

Lietuvos žmonės nėra linkę artimai bičiuliautis su kaimynais – tyrimai rodo, kad 6 iš 10 apsiriboja mandagiu pasisveikinimu. Santykius su jais, deja, dar labiau kartina nelaimės, kurių metu sugadinamas kaimynų būstas ir jame esantis turtas.
       2024-04-23 15:06:05

Europos Parlamentas užtikrino geresnes vartotojų teises į remontą

Siekiant sumažinti atliekų kiekį, naujosiomis taisyklėmis vartotojams suteikiamos didesnės teisės į prekių remontą bei didinamas šio sektoriaus prieinamumas ir patrauklumas.
       2024-04-23 13:15:52

Palydovinis ryšys ir naujas įkrovimo būdas: „Android 15“ atnaujinimas

Šių metų duomenimis, „Android“ išlieka populiariausia operacine sistema pasaulyje, todėl jos atnaujinimų laukia milijonai vartotojų. Iki oficialaus „Android 15“ išleidimo liko beveik pusė metų.
       2024-04-22 17:08:51

Lietuvoje didmeninė elektros kaina per savaitę augo beveik 3 kartus

Praėjusią savaitę didmeninė elektros kaina Lietuvoje kilo 2,9 karto ir vidutiniškai siekė 78,65 Eur/MWh. Tiek pat elektra kainavo ir kitose Baltijos šalyse – Latvijoje, kaip ir Lietuvoje, ji augo 2,9 karto, Estijoje – 2,8 karto.
       2024-04-22 17:04:57

Vos iš kelių pigių ingredientų – purus biskvitinis pyragas per pusvalandį

Yra receptų, kurių neįmanoma sugadinti, ir šis paprastutis biskvitinis pyragas – vienas iš jų. Jei nesijaučiate drąsiai kepinių fronte, būtinai pabandykite, o patyrę konditeriai įvertins, kaip greitai ant stalo atsiras uogomis kvepiantis šviežias kepinys, jei netikėtai užsuko svečiai, o saldumynų lentynėlė – kaip tyčia tuščia.
       2024-04-22 16:36:43

Mažieji pagalbininkai noriau kibs į darbus darže ar sode: 5 patarimai

Vaikams instinktyviai patinka būti arčiau gamtos, jie mėgsta žaisti lauke. Tačiau pramogos gali virsti ir naudingais užsiėmimais. Veikla sode ar darže yra naudingas įrankis siekiant atitraukti vaikus nuo ekranų ir mokyti atsakomybės, taip pat ir padės ugdyti vaiko norą valgyti daugiau vaisių bei daržovių.
       2024-04-22 16:28:39

Įspėja verslus, kaip neapsigauti: ką žada vietoj ISO sertifikato?

„Nemokamas sūris tik pelėkautuose“ – posakis, aktualus ne tik taupantiems vartotojams, bet ir augti (tačiau – tik už kiek įmanoma palankesnį biudžetą) siekiantiems verslams. Vienu dažniausių žingsnių verslo procesų optimizavime tampa ISO vadybos sistemos diegimas.
       2024-04-22 16:22:46

Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?

Elektros sąskaita sudaro bene didžiausią kiekvieno namų ūkio komunalinių išlaidų dalį. Nors žinome pagrindines elektros taupymo taisykles, pavyzdžiui, išjungti tai, kas nenaudojama, tačiau esminio elektros suvartojimo pokyčio tai nepaskatina.
       2024-04-22 11:32:19

Automobilio priežiūra pavasarį: kam būtina skirti didžiausią dėmesį

Pavasarį žmonės dažniau nei šaltuoju sezonu sėda prie automobilio vairo. Kad transporto priemonė negestų, svarbu laiku atlikti techninės priežiūros darbus ir pašalinti po žiemos atsiradusius gedimus.
       2024-04-22 11:00:35

Tommy Hilfiger batų kokybė - kokia ji?

Tommy Hilfiger – tai vardas, kuris daugeliui asocijuojasi su amerikietišku stiliumi ir nepriekaištinga kokybe. Šis prekės ženklas jau daugelį metų žinomas dėl savo ryškios spalvų paletės, klasikinio dizaino ir aukštos klasės medžiagų, kurios naudojamos kurti viską - nuo drabužių iki aksesuarų.
       2024-04-22 10:45:36

Kokybiško šampūno pasirinkimas

Plaukų priežiūra apima daugybę skirtingų procedūrų ir produktų. Nors ne visi naudoja kaukes, purškiklius, aliejukus ir serumus, tačiau tikrai visi reguliariai naudoja šampūnus. Tai būtiniausia plaukų priežiūros priemonė - todėl ypač svarbu jį rinktis pagal plaukų ir galvos odos tipą.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.