Naujienos

Troškinys – sotu ir pigu: 5 klaidos, kurių nedaryti jį ruošiant

2023-11-27 16:29:12

Troškinys – vienas skaniausių patiekalų šaltomis dienomis. Turint patikimą receptą ar žinant kelias taisykles, jį galima paruošti iš visai nebrangių ir paprastų ingredientų.

Su vienu puodu visą šeimą galima pamaitinti net kelias dienas, o jeigu vadovausitės prekybos tinklo „Iki“ specialistų patarimais, mėsa tiesiog tirps burnoje. Svarbu tik nepadaryti kelių klaidų, dėl kurių troškinys gali prarasti savo skonį ir sodrumą.

Prastai pasirenkate mėsą. Troškiniai yra populiarūs kone viso pasaulio virtuvėse, nes, gera žinia – jiems puikiai tinka nebrangi mėsa. „Renkantis mėsą žiūrėkite ne į liesesnes, brangesnes jos dalis, o į tvirtesnius ir pigesnius gabalus. Ilgai ir lėtai besitroškinanti liesa mėsa, pavyzdžiui, nugarinė, vištienos krūtinėlė, gali tapti kietoka ir sunkiau kramtoma. Tuo tarpu sprandinė, mentė, vištienos, kalakutienos šlaunelių mėsa ar specialiai troškinimui jau supjaustyta mėsa bus gardesnė ir sodresnė. Jeigu ieškote maltos mėsos čili troškiniui, taip pat ją verta rinktis su šiek tiek daugiau riebalų“, – sako „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bičkovas.

Būtent įvairiausios smulkintos mėsos pardavimai Lietuvoje smarkiai išauga šaltuoju metų laiku, pastebi Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Smulkinta mėsa – universalus produktas, iš jos dažniausiai gaminami kotletai ar įdaras cepelinams, koldūnams, bet ne mažiau šis produktas tinka įvairioms sriuboms, sotiems troškiniams.

„Lietuviai daugiausiai nuperka kiaulienos, tačiau bėgant metams stabiliai auga ir jautienos pardavimai, pirkėjai atranda veršieną, išbando ir įvairesnes paukštienos rūšis – ne tik vištieną, bet renkasi ir kalakuto, o šventėms – ir anties mėsą“, – teigia V. Budrienė.

Į troškinį dedate dar žalią mėsą. Nesvarbu, ar ruošiate troškinį ant viryklės, ar apkepą orkaitėje, pirmiausia mėsą svarbu apkepti, pabrėžia G. Bičkovas. Tą rekomenduojama daryti neskubinant proceso, nedidelėmis porcijomis, atidžiai apkepant visus mėsos gabaliukus. Būtent šio etapo metu jau pradedamas kurti gilus, išraiškingas troškinio skonis.

Daržoves supjaustote netinkamai ir verdate per ilgai. Troškinį kuria ne tik mėsa, bet jo skonį subalansuoja bei naudingų medžiagų prideda ir daržovės. Kokias jas rinksitės – jūsų skonio ir sezono reikalas. Visgi „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė atkreipia dėmesį, kad jas ruošiant svarbu atsiminti du dalykus.

„Jeigu norite troškiniui skirti kuo mažiau laiko ir dėmesio, rinkitės tokias daržovės, kurių virimo laikas yra panašus. Be to, kad iš tiesų taip būtų, jas derėtų supjaustyti ir maždaug vienodo dydžio gabaliukais. Priešingu atveju gali tekti valgyti patiekalą su pervirusiomis morkomis ir apyžalėmis bulvėmis“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Antra, atminkite, kad mėsą reikės virti ilgiau nei daržoves, tad nesumeskite visko į vieną puodą ir nepalikite troškintis. Gali būti, kad kol mėsa bus paruošta, daržovės jau bus virtusios koše. Jas dėti į puodą reikėtų tik tuomet, kai mėsos gabalai jau bus minkšti, likus maždaug 20 minučių iki virimo pabaigos. Jeigu naudojate ir greitai paruošiamas daržoves, pavyzdžiui, žirnelius, juos dėkite visai gamybos pabaigoje.

Bandote procesą paskubinti. Skanaus, burnoje tirpstančio troškinio paslaptis – lėtas ir ilgas virimas, kadangi tuomet mėsa taps maloniai minkšta. Troškiniui reikia mažos ugnies, kad mėsos riebalai bei kolagenas pakankamai suirtų. Tuomet jie ištirps sultinyje, taip suteikdami daugiau skonio bei sodrumo. Tam paprastai reikia 1-2 valandų, jeigu troškinate raudoną mėsą.

Pamirštate įdėti šiek tiek rūgšties. Kaip ir kiekviename patiekale, troškinio sėkmės paslaptis yra tinkamas skonių balansas. Šiek tiek rūgščių ingredientų skonį pagyvins, taip pat sodrus ir sotus patiekalas neatrodys toks sunkus. Rinktis yra iš ko – galite įpilti sauso vyno, šiek tiek acto ar citrinos sulčių, pataria G. Urbonavičiūtė.

Kulinarijos technologė taip pat siūlo du troškinių receptus, kuriuos pasigaminti bus visai nesunku ir nebrangu.

Neišmeskite maisto: gardus troškinys su mėsos likučiais iš šaldytuvo

Reikės: 250 g virtos ar keptos mėsos likučių, 2 skiltelių česnako, alyvuogių aliejaus, 1 skardinės (400 g) konservuotų pomidorų, 2 puodelių jautienos sultinio, 2 indelių (po 400 g) konservuotų baltųjų pupelių, druskos, pipirų, 250 g žalumynų (pvz., mažų „Romaine“ salotos lapų, špinatų, gražgarsčių).

Gaminame:

Dideliame puode alyvuogių aliejuje pakepinkite česnaką, kol jis taps auksinis (1-2 min.).
Sudėkite konservuotus pomidorus su sultimis. Supilkite jautienos sultinį. Įmaišykite pupeles, smulkintą mėsą ir prieskonius. Užvirkite.
Sumažinkite ugnį ir neuždengę virkite 5 minutes. Įmaišykite žalumynus ir virkite, kol suminkštės (apie 1-2 minutes).
Patiekite su paskrudinta duona.

Jaukus ir kvapnus troškinys su vištiena, obuoliais ir kopūstais

Reikės: visos vištos, supjaustytos dalimis, arba mėgstamų vištienos dalių, 60 ml obuolių sidro acto, ½ šaukštelio malto muskato, 6 gvazdikėlių, ½ šaukštelio druskos, 3 morkų, ¼ šaukštelio pipirų, 6

Obuolių, 2 šaukštų Dižono garstyčių, 90 g (1 puodelio) kopūsto, 1 ¾ puodelio karšto vištienos sultinio, 1 puodelio obuolienės.

Gaminame:

- Dideliame puode, kuriame ir gaminsite troškinį, įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir apkepkite vištos gabalėlius. Jie turi gerai paruduoti iš visų pusių, tai užtruks apie minučių.
- Per tą laiką morkas nulupkite ir supjaustykite griežinėliais, obuolius – riekelėmis.
- Apkepusią vištieną pabarstykite muskato riešutu, druska ir pipirais. Vištienos gabalėlius aptepkite garstyčiomis. Į puodą su vištiena supilkite karštą sultinį, actą, sudėkite gvazdikėlius ir morkas; užvirinkite. Uždenkite, sumažinkite ugnį iki silpnos ir virkite 15 minučių.
- Tuomet sudėkite obuolius ir virkite 5 minutes. Tada sudėkite kopūstus. Virkite uždengę dar apie 10 minučių arba tol, kol vištiena bus lengvai praduriama šakute.
- Vištieną ir daržoves išimkite ir sudėkite į dubenį. Į likusį skystį supilkite obuolienę ir išmaišykite; pavirkite ant didelės ugnies 5 minutes ir supilkite ant vištienos ir daržovių. Šalia dera šilta nesaldi bandelė ar ryžiai.

Pagalba tvarkant Jūsų TV antenas
Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2024-07-07 23:45:16

Vaisiai ir uogos padės labiau už kremus ir papildus – jais praturtinkite mitybą

Pradėkime kiekvieną vasaros dieną ryškiai: geltonos, raudonos, oranžinės spalvos vaisiai ar uogos ne tik kelia nuotaiką, bet ir teikia begalę naudų mūsų organizmui.
       2024-07-07 22:19:43

Skonių kovos – aršesnės nei futbolo: Vokietijos ar Ispanijos virtuvė laimėtų?

Šiandien prasideda UEFA EURO 2024 ketvirtfinalio etapas, kuriame susikaus Ispanija su čempionato šeimininkais vokiečiais. Šios šalys garsios ne tik savo ilgametėmis futbolo tradicijomis bei žvaigždėmis, bet ir nacionalinėmis virtuvėmis.
       2024-07-04 20:56:51

Ieškoti voveraičių į mišką: auksinė ne tik šių grybų spalva, bet ir nauda

Įsibėgėjus auksaspalvių voveraičių sezonui pasigirsta gurmanų kalbos, kad jos – tikras virtuvėje gimstančių šedevrų objektas. Ši tendencija pastebima ne tik Lietuvoje, kur neretai šie grybai vadinami nacionaliniu sezono delikatesu, bet ir visame pasaulyje.
       2024-05-31 18:50:24

Dietistė rabarbarus vadina „organizmo šluota“

Plačialapiai rabarbarai daugeliui kelia nostalgiškas asociacijas su vaikyste, kai paskaninus su cukrumi ar medumi jie tapdavo tikru desertu. Dietistės Vaidos Kurpienės teigimu, rabarbarai ne tik verti sveikatai palankesnio gardėsio titulo, bet ir dėl vitaminų, mineralų bei antioksidantų gausos jie nusipelnę išskirtinio įvertinimo.
       2024-05-29 16:21:55

Tiesiai iš Graikijos – kelis kilogramus sveriančios „uogos“: kas tai

Tūkstančiai pirkėjų žino, kad norint apsipirkti pigiai ir kokybiškai, tereikia užsukti į bet kurią „Lidl“ parduotuvę, ir taip – jau aštuonerius metus. Artėjančią vasarą „Lidl“ kviečia pasitikti skanaujant kokybiškus šviežius vaisius ir daržoves.
       2024-05-29 16:09:02

Tėčiai nusipelnė geriausio: jų dienos šventei – gardžiausi grilio kepsniai

Šį savaitgalį švęsdami Tėvo dieną palepinkite juos gardžiausiais grilio kepsniais: tėčiai įvertins gurmanišką sausai brandintos jautienos didkepsnį, o galbūt jų mėgstamiausi – klasikiniai kiaulienos sprandinės šašlykai?
       2024-05-29 15:41:20

2 skaniausios šaltos sriubos: šaltibarščiai ir „konkurentė“

Kai už lango – tikra vasara, šaltibarščiais gaivintis norisi nors ir kasdien. Kavinėse toks įprotis gali gerokai palengvinti kišenę, tačiau gaminant namuose, jais mėgautis galima iki valiai.
       2024-05-25 17:40:34

Šeštadienis – ir gardus, ir pigus: paskanaukite kepsnio ir trešnių deserto

Sakoma, kad šeštadienio popietę, kai saulė – zenite, įsiklausę išgirsite ne tik čirškiančius varnėnus ar pamiškėje trepsiančius šerniukus, bet ir čirškinamus kepsnius, šašlykus bei kitus grilio gardumynus.
       2024-05-25 17:32:00

Grilio skoniai: skirtingi pigūs marinatai atskleis vis kitokį mėsos skonį

Kiauliena yra viena universaliausių mėsų, naudojamų viso pasaulio grilio virtuvėse: nuo tradicinių kepsnių JAV pietuose, kinų kulinarijos „Char Siu“ gabalėlių iki vokiškų „Bratwurst“ dešrelių.
       2024-05-24 16:03:32

„Lidl“ – tikrieji lietuviškų agurkų namai: kodėl agurkai čia – tokie pigūs?

Salotos, sumuštiniai, šaltibarščiai, troškiniai, o ir vieni patys – agurkai – pagardins bet kurį patiekalą, taip pat – ir ledus. Tikrieji vasaros karaliai džiugina kiekvieno Lietuvos gyventojo pietų stalą, o dar labiau pradžiugins lietuviškų trumpavaisių agurkų kaina, kuri šį savaitgalį „Lidl“ parduotuvėse – neįtikėtinai žema.
       2024-05-24 15:52:24

Apie ilgaamžiškumo paslaptis: įvardijo daržovę, kuri prailgins gyvenimą

Šių dienų sveikos gyvensenos dėmesio centre – siekiamybė ilgaamžiškumui, apimant tinkamos mitybos, fizinio aktyvumo ir emocinės sveikatos dermę.
       2024-05-10 17:43:43

Vištienos kepsneliai „Eurovizijos“ vakarui: pirštus apsilaižys visa kompanija

Šeštadienį lauksite svečių „Eurovizijos“ vakarui ir nežinote, ką greitai, skaniai bei pigiai paruošti? Pamarinavę vištienos šlauneles su citrinos žievele, aromatingais kepsneliais mėgausitės vos po pusvalandžio.
       2024-05-03 12:32:56

Lietuviški smidrai auga taip greitai, kad sunku rasti šviežesnę daržovę

Pirmieji lietuviški smidrai jau rikiuojasi prekybos tinklo „Maxima“ lentynose – žalieji, baltieji ir violetiniai šviežutėliai smidrai lepins gurmanus maždaug iki Joninių. Smidrai – greičiausiai auganti daržovė, kurios derlius sezono metu nuimamas kasdien.
       2024-04-29 16:55:36

Nepelnytai primiršta žuvis: vietoje lašišos galite rinktis ją

Nors daugelis upėtakių rūšių aptinkamos laukinėje gamtoje, visame pasaulyje jie taip pat plačiai auginami maistui. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad ši žuvis – tai baltyminis produktas, kuris gali padėti reguliuoti svorį ir skatinti sotumo jausmą.
       2024-04-29 16:30:40

Nereikės ir skristi: temperamentingoji Ispanija – jūsų virtuvėje

Iberijos, arba Pirėnų, pusiasalis pasižymi ne tik stulbinamais geografiniais paminklais, bet ir gilias istorines šaknis turinčiais kulinariniais šedevrais. Tai – begalės skirtingų rūšių kumpių, tyriausi alyvuogių aliejai, šviežios jūros gėrybės ir dar daugiau, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
       2024-04-29 15:21:43

Pabodo įprastas karbonadas? Vos su vienu nauju priedu jis bus toks traškus

Minkštutėlis viduje, o iš išorės maloniai traškus – toks karbonadas yra siekiamybė ne vienam. Šis sotus patiekalas yra pigios ir greitai paruošiamos vakarienės klasika, tačiau pasinaudojus keliomis gudrybėmis visiems įprastas karbonadas gali gerokai nustebinti ir net įtikti sveiko gyvenimo būdo šalininkams.
       2024-04-29 15:12:29

Jei atsibodo šaltibarščiai, metas išmėginti šią sriubą: nustebins ne tik spalva

Iš pradžių gaspačo buvo gaminama sutrinant duoną, česnaką, alyvuogių aliejų ir actą, dažnai su pomidorais. Tai buvo valstiečių sriuba, kurią karštais vasaros mėnesiais valgydavo ūkininkai.
       2024-04-27 13:02:51

Kaip kepsninėje ruošti šonkauliukus, kad mėsa tiesiog kristų nuo kaulų

Kepsninių entuziastų dievinamus šonkauliukus namuose galima paruošti ne ką prastesnius nei restorane, ir tą padaryti gerokai pigiau. Sultingi šonkauliai, iškepti su kvapniu marinatu, gali būti tokie skanūs, kad pirštus laižysitės iki pat alkūnių, o mėsa pati kone kris nuo kaulų.
       2024-04-27 10:35:33

Vis dar nepavyksta gardžiai ant grilio iškepti žuvies? Patarimai kaip tik jums

Pavasarį vis dažniau mėgaujamės lauke gaminamų patiekalų skoniais, o pasirinkti yra iš ko: nuo marinuotos pigesnės paukštienos, šviežių mėsos dešrelių ar kepsnių iki skirtingų daržovių, sūrių ar net vaisių.
       2024-04-26 17:27:41

Stabdo senėjimą ir uždegimus – šie vaisiai privalo atsidurti ant jūsų grilio

Žinomas angliškas posakis „Vienas obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną“ tikrai tinka ir persikams. Vienas persikas per dieną ne tik suteiks daug naudų įvairioms organizmo sistemoms, bet ir pagerins odos būklę.
       2024-04-24 13:18:23

Kaip vos už kelis eurus pasigaminti gardų patiekalą pietums ar vakarienei

Paprasta paruošti, sotu ir pigu – sakote, taip nebūna? Pritrūkusiems idėjų gardžiai ir nebrangiai vakarienei, prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai turi pasiūlymą – iškepkite orkaitėje sultingas vištienos šlauneles su daržovių garnyru.
       2024-04-24 09:34:31

Šių uogų priešuždegiminės savybės dažnai pamirštamos: ką gausite suvalgę saują

Dar pirmųjų civilizacijų laikais valgytos vynuogės, pastaraisiais dešimtmečiais tapo vienos mėgstamiausių lietuvių uogų. Jos dažnai papuošia šventinį stalą, o savo saldumu papildo kasdienę mitybą.
       2024-04-22 17:04:57

Vos iš kelių pigių ingredientų – purus biskvitinis pyragas per pusvalandį

Yra receptų, kurių neįmanoma sugadinti, ir šis paprastutis biskvitinis pyragas – vienas iš jų. Jei nesijaučiate drąsiai kepinių fronte, būtinai pabandykite, o patyrę konditeriai įvertins, kaip greitai ant stalo atsiras uogomis kvepiantis šviežias kepinys, jei netikėtai užsuko svečiai, o saldumynų lentynėlė – kaip tyčia tuščia.
       2024-04-19 19:00:45

Morkos – ne vienintelės akių pagalbininkės: dar viena daržovė nuo akių ligų

Kai oras šiltyn – ir mūsų patiekalai lengvyn. Tad gamindami pigesnius maltinukus iš cukinijų ir avinžirnių, ilgai neužgaišite, o rezultatu džiaugsis visi valgytojai.
       2024-04-19 12:27:56

Kodėl Azijoje šviežius agurkus ne pjausto, o traiško – tokių salotų nevalgėte

Šviežių lietuviškų, šiltnamiuose užaugintų agurkų sezonas įsibėgėja, tad geros jų kainos vilioja vis dažniau gamintis salotas. Gaivios, traškios salotos tinka prie įvairių patiekalų, tačiau paruoštos kiek įdomiau gali tapti ir pagrindine stalo žvaigžde ar sveikais priešpiečiais.
       2024-04-17 15:31:22

Vasarai, kai atsivalgysite šaltibarščių: atgaivins agurkų šaltsriubė

Šylant orams, į mūsų virtuves vis dažniau atkeliauja agurkai: juos pjaustome į salotas, dedame į šaltibarščius, gardiname jais geriamąjį vandenį. Kai nesinori karštų ir sočių pietų, puikiai atgaivins bulgariška „Tarator“ sriuba.
Daugiau naujų naujienų
       2024-07-25 21:26:28

Telecentras: RRT įtraukimas leis grįžti prie produktyvaus darbo

AB Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) pritaria Seimo Ekonomikos komiteto narių siūlymui įstatymu įpareigoti RRT tikrinti LRT teikiamų TV programų siuntimo paslaugų kainų pagrįstumą.
       2024-07-25 21:04:22

Vaistų nuo skausmo poveikis: kuri veiklioji medžiaga ypač pavojinga kepenims

Daugiau nei trečdalis Lietuvos gyventojų vaistus nuo skausmo vartoja bent kartą per mėnesį ar dažniau, tačiau juos neramina šalutinis poveikis kepenims ir širdies bei kraujagyslių veiklai, rodo „Havas Group“ užsakymu atliktas tyrimas.
       2024-07-22 12:20:28

Tyrimas: 1 iš 4 lietuvių nevyksta atostogų – mano, kad negali sau to leisti?

Vasarai ritantis į antrą pusę, dalis šeimų jau būna spėjusios paatostogauti, dalis – dar tik ieško, kur įdomiai praleisti laiką. Visgi neseniai atliktas tyrimas parodė, kad daugiau nei 25 proc. šeimų išvis nevyksta atostogų.
       2024-07-12 08:45:45

Telecentras: paslaugų LRT kaina per ateinantį dešimtmetį augs mažiau

Nors Telecentro dalis LRT sąnaudose tesudaro tik 5-6 proc. visų LRT sąnaudų, nacionalinis transliuotojas toliau reiškia nepagrįstas pretenzijas mokėti už suteiktas paslaugas 2015 metų kainomis ir spaudžia politikus, kad būtų priimti LRT vienašališkai naudingi politiniai sprendimai.
       2024-07-12 08:30:22

Saulės elektrinę apgadino kruša ar vėtra – ką daryti?

Lietuvai toliau žengiant Europos žaliojo kurso kryptimi vis daugiau gyventojų ryžtasi įsirengti saulės elektrines. Energetikos ministerijos duomenimis, vien pernai elektrą gaminančių vartotojų skaičius Lietuvoje išaugo daugiau nei du kartus – nuo maždaug 42 tūkst. iki 89 tūkst.
       2024-07-07 23:45:16

Vaisiai ir uogos padės labiau už kremus ir papildus – jais praturtinkite mitybą

Pradėkime kiekvieną vasaros dieną ryškiai: geltonos, raudonos, oranžinės spalvos vaisiai ar uogos ne tik kelia nuotaiką, bet ir teikia begalę naudų mūsų organizmui.
       2024-07-07 23:31:29

Kad atostogos neapkarstų: 5 apgavystės keliaujant

Įsibėgėjant vasarai vis daugiau keliaujame, tačiau atsipalaiduodami turėtume nepamiršti ir saugumo – šiuo sezonu pagausėja turistus siekiančių apgauti sukčių. Kaip elgtis, kad atostogų poilsis neapkarstų, pasakoja Linas Sadeckas, „Luminor“ banko Sukčiavimo rizikos valdymo skyriaus vadovas.
       2024-07-07 23:21:39

RRT: mitai ir faktai apie 5G ryšį

Vykstant 5G tinklo plėtrai, daliai visuomenės vis dar kyla klausimų dėl šio ryšio saugumo. Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) ekspertai primena – 5G yra visų plačiai naudojamo 3G ir 4G ryšio tąsa. Kitaip tariant, ryšys yra pagrįstas tais pačiais radijo bangų sklidimo principais.
       2024-07-07 22:19:43

Skonių kovos – aršesnės nei futbolo: Vokietijos ar Ispanijos virtuvė laimėtų?

Šiandien prasideda UEFA EURO 2024 ketvirtfinalio etapas, kuriame susikaus Ispanija su čempionato šeimininkais vokiečiais. Šios šalys garsios ne tik savo ilgametėmis futbolo tradicijomis bei žvaigždėmis, bet ir nacionalinėmis virtuvėmis.
       2024-07-04 20:56:51

Ieškoti voveraičių į mišką: auksinė ne tik šių grybų spalva, bet ir nauda

Įsibėgėjus auksaspalvių voveraičių sezonui pasigirsta gurmanų kalbos, kad jos – tikras virtuvėje gimstančių šedevrų objektas. Ši tendencija pastebima ne tik Lietuvoje, kur neretai šie grybai vadinami nacionaliniu sezono delikatesu, bet ir visame pasaulyje.
       2024-07-03 21:38:28

LRT toliau skleidžia nekorektišką informaciją apie Telecentrą

Nors Vilniaus apygardos teismas atmetė LRT ieškinį dėl AB Lietuvos radijo ir televizijos centro (Telecentro) teikiamų paslaugų kainodaros, ši viešoji įstaiga nenustoja viešai skleisti teisiškai bei ekonomiškai nepagrįstų teiginių, tuo darydama žalą Telecentro reputacijai.
       2024-07-02 11:32:26

Apsaugokite save ir savo turtą: ar naudotis išmaniuoju telefonu žaibuojant?

Gausios vasariškos liūtys neretai atneša įspūdingą, bet pavojingą žaibų spektaklį. Nors daugeliui tikriausiai žinoma, kad žaibuojant lauke būti nepatartina, kelių dalykų rekomenduojama nedaryti ir būnant namuose.
       2024-07-01 18:19:52

Lietuvą užklupę karščiai augina elektros kainas: kaip elgtis vartotojams

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybai prognozuojant, kad termometrų stulpeliai dalyje šalies pasieks 34 laipsnių žymą, įspėjama, kad karščio banga gali lemti didelius elektros kainos šuolius „Nord Pool“ biržoje.
       2024-07-01 18:16:47

Vestuvių sezonui įsibėgėjant: ką daryti, jei būti svečiu – per brangu?

Įsibėgėjus vasarai prasideda intensyviausias švenčių laikotarpis – mokyklų, universitetų išleistuvės, kvietimai į vestuves, krikštynas ar kitas šventes pasiekia daugelį iš mūsų.
       2024-06-26 15:44:41

Televizorius – išmanių namų valdymo centras: taupykite energiją

Ar žinojote, kad per televizorių galite išjungti ar įjungti skalbyklę ar indaplovę? Anot „Samsung Electronics Baltics“ produktų eksperto Tomo Alešiūno, išmanių įrenginių valdymas toli gražu ne viskas, ką šiais laikais gali pasiūlyti išmanūs televizoriai.
       2024-06-25 18:14:43

Seimas denonsavo teisinės pagalbos sutartį su Rusija

Seimas nusprendė denonsuoti 1992 m. liepos 21 d. Vilniuje pasirašytą Lietuvos ir Rusijos sutartį dėl teisinės pagalbos ir teisinių santykių civilinėse, šeimos ir baudžiamosiose bylose, ratifikuotą Aukščiausiosios Tarybos nutarimu.
       2024-06-21 17:22:44

Pasikrauk jonų Virsmo salėje

Birželio 23 dieną švenčiamos Rasos arba kupolinės nuo seno žinomos kaip vasaros saulėgrįžos šventė — ilgiausios dienos ir trumpiausios nakties metas. Tikima, kad šventės metu būtina pasikrauti energijos, dėl to atliekami ritualai, kurie užtikrina augalų augimą bei klestėjimą, sveikatą ir laimę.
       2024-06-21 11:18:47

Telecentro teikiamų paslaugų LRT kaina yra skaidri ir objektyviai pagrįsta

Komentuodamas pastarojo meto LRT viešus pareiškimus dėl neva neskaidrios ir nepagrįstos paslaugų kainodaros Telecentro vadovas Remigijus Šeris teigia:
       2024-06-19 18:25:41

LRT vadovė: dėl finansavimo keitimo su mumis visiškai nebuvo pasitarta

LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė kritikuoja, kad, priimant sprendimus, kurie paveiktų LRT finansavimą, LRT neišklausomas. M. Garbačiauskaitė-Budrienė taip pat atkreipė dėmesį į Lietuvos radijo ir televizijos centro (LRTC) galimą piktnaudžiavimą.
       2024-06-19 16:36:16

Duomenų nutekėjimas: saugumo ekspertai pataria, kaip apsaugoti savo duomenis

Lietuvoje pranešama apie naujus jautrių gyventojų duomenų nutekėjimo atvejus. Nesaugi gali būti tiek žmonių finansinė, tiek kita asmeninė informacija.
       2024-06-19 13:31:26

Saulės elektrinės negana: ekspertas atskleidė, kaip sutaupyti daugiau

Nors saulės elektrines įsirengę gyventojai džiaugiasi sumažėjusiomis sąskaitomis už elektros energiją, ekspertai pastebi, kad sutaupyti galima dar daugiau, kai šie įrenginiai veikia kartu su energijos kaupikliais.
       2024-06-19 13:24:41

Sužinokite populiariausio vasaros vaisiaus naudas: padės ne tik nuo kaitros

Dėl didžiausio derliaus vasaros mėnesiais arbūzai dažnai siejami su iškylomis gamtoje bei gardžiais, vasariškais desertais, kurie maloniai atgaivina karštą dieną.
       2024-06-19 13:17:53

Vasaros audros: kas gali pridaryti didžiausių nuostolių

Vasarą įsivyraujantys karšti orai neatsiejami nuo audrų – ekspertai pastebi, jog ekstremalių gamtos reiškinių pasitaiko vis dažniau, o jų padaroma žala gali atnešti ir šimtatūkstantinių nuostolių.
       2024-06-19 13:15:02

Pienas ir jo produktai – svarbus, bet ne vienintelis kalcio šaltinis vaikams

Įkalbėti vaiką išgerti stiklinę pieno kartais gali tapti neįmanoma misija. Tėvams neramu, kad tokiu atveju vaiko organizmas negauna pakankamai kalcio? Juk pienas ir jo produktai – pagrindinis kalcio šaltinis, o šis elementas labai svarbus toli gražu ne vien sveikiems dantims bei kaulams.
       2024-06-19 13:04:45

Meilužis, sukčius ar verslo partneris? Kaip apsaugoti investicijas į verslą?

Viešojoje erdvėje pastaruoju metu netyla skandalas, kurio centre – žymus sporto treneris. Jis, moterų tvirtinimu, apgavo ne vieną iš jų bei prisidengdamas romantiniais pažadais ir santykiais išviliojo ženklias, skirtingo dydžio sumas.
       2024-06-18 20:32:26

LRT žada skųsti teismo sprendimą dėl atmesto ieškinio Telecentrui

Valstybės valdomas Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) neturi grąžinti 326,7 tūkst. eurų Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai (LRT), kuriuos šis traktavo kaip permoką už 2021 metais suteiktas signalų perdavimo paslaugas, nusprendė teismas. LRT sprendimą žada skųsti.
       2024-06-17 19:59:42

LRT: keičiamas finansavimo modelis neturi kenkti transliuotojo misijai

Seime kilus iniciatyvai Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos LRT finansavimą sieti su šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) augimu, pats visuomeninis transliuotas įspėja, kad reikia įvertinti, ar naujas modelis nekenks jo misijai karo grėsmės akivaizdoje.
       2024-06-15 12:45:09

Erkės paplitusios visur: kaip apsisaugoti?

Vasarą vis daugiau laiko praleidžiame gryname ore – miestų parkuose, soduose ar sodybose, o mėgstančius grybauti į miškus jau vilioja grybai. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai primena, kad gamtoje turime išlikti itin atidūs, nes joje mūsų laukia pavojingas ligas platinantys nariuotakojai – erkės.
       2024-06-15 12:38:33

Norite susidraugauti su kaimynais? Ekspertai pataria, nuo ko pradėti

Saugūs namai yra vienas iš pamatinių mūsų poreikių, o naujausias tyrimas apie gyvenimą namuose atskleidė, kad savo būsto saugumą daugelis sieja ne tik su fizine apsauga (patikimais užraktais ar spynomis), bet ir su tarpasmeniniais santykiais.
       2024-06-12 11:33:10

Norite gauti APVA paramą? – ESO atsako į svarbiausius klausimus

Kiekvieną mėnesį prie skirstomojo tinklo vidutiniškai prijungiama apie 2400 saulės elektrinių, kurios Lietuvoje dažniausiai montuojamos ant privačių namų stogų, rodo „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) duomenys.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.