Naujienos

9 taisyklės, kaip išsivirti mėsos sultinį: viena gudrybė, kad būtų skaidrus

2024-01-08 17:51:39

Kas gali būti jaukiau už gerą sultinį žiemą? Mėsos, žuvies ar daržovių, kurį galima patiekti vieną, su makaronais arba naudoti begalei receptų. Sultiniai naudingi ne tik organizmui, bet ir piniginei – jiems nereikia įmantrių priedų, galima panaudoti tiesiog maisto likučius.

Gerą sultinį pagaminti nėra sudėtinga, tačiau verta atsiminti kelias universalias taisykles, kuriomis dalijasi „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

Nuo vargingųjų patiekalo – ant kilmingųjų stalo

Mėsos, daržovių virimas karštame skystyje iš tiesų yra vienas seniausių maisto gaminimo būdų. Kadaise buvo įprasta nuolat laikyti besikūrenantį židinį namuose ir šildyti bei virti maistą. Į puodą keliaudavo viskas – daržo, sodo gėrybės, mažiau vertingi mėsos likučiai, kad būtų galima visai pigiai pamaitinti būrį žmonių.

Iš skurdžiai gyvenančių žmonių patiekalo laikui bėgant sultinys tapo akylų virtuvės šefų tyrinėjimo objektu. Čia pirmauti pradėjo Prancūzija, pavertusi jį gardžiu patiekalu, būtinu net ir kilmingųjų namuose – buljonu. XIX a. Paryžiuje net atsirado pirmosios specializuotos vietos, skirtos tik sultiniui ragauti. Maždaug per penkiasdešimt metų Prancūzijos miestas prisipildė keliais šimtais tokių restoranų, išsibarsčiusių įvairiuose rajonuose – paprastų ir ekonomiškų vietų, puikiai tinkančių darbininkams pavalgydinti.

Lygiagrečiai Prancūzijoje, Anglijoje populiarėjo ir įvairūs „išdžiovintų“ sriubų variantai, kurie tikdavo ilgoms kelionėms, kariuomenėms. Galiausiai XX a. pradžioje ir iki šiol veikiančios kompanijos, tokios kaip „Maggi“ ir „Knorr“ ėmė komerciniu būdu gaminti ir sėkmingai pardavinėti sausus kubelius, pagaminti iš dehidratuoto sultinio.

„Sultiniai yra lietuvių išties mėgstami, o ypač šaltuoju metų laiku. Rudenį pradedanti augti paklausa stipriai ūgteli įžiemojus, kai karštos sriubos tampa kasdienio raciono dalimi. Populiariausi tarp pirkėjų – vištienos sultiniai, tiek klasikiniai, tiek paskaninti žalumynais. Jau kurį laiką iš natūralumą vertinančių pirkėjų daugiau dėmesio sulaukia ir ekologiški sultiniai, kuriuose nėra pridėto cukraus, juose nenaudojamas palmių aliejus. Taip pat savo pirkėją turi ir jau pagaminti skysti sultiniai, suteikiantys sodrų skonį, bet palengvinantys darbą virtuvėje“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Gero mėsos (jautienos ir ne tik) sultinio taisyklės

Pradėkite nuo šalto vandens. Mėsą pradėkite virti šaltame vandenyje. Tai nuo seno žinoma taisyklė, kurios ne be reikalo šventai laikosi net ir geriausi virtuvių šefai. Kaip pasakoja G. Urbonavičiūtė, laipsniškas vandens kaitinimas skatina kolageno tirpimą ir palengvina sulčių išsiskyrimą iš mėsos. Taip sultinys bus ypač skanus ir aromatingas. Kiek vandens naudoti, auksinės taisyklės nėra, tačiau paprastai laikoma, kad 1 mėsos ir kaulų kilogramui reikia apie 1,5 litro vandens.

Tik šiek tiek druskos pradžioje. Iš pat pradžių galite įberkite šiek tiek druskos. Bet labai svarbu jos nepadauginti, pabrėžia kulinarijos technologė. Druska taip pat palengvina sulčių išsiskyrimą iš mėsos, todėl ji naudinga. Tačiau nepamirškite, kad sultinys sumažės trečdaliu, todėl geriausia druska jį skaninti tik pabaigoje – kitaip sultinys gali išeiti per sūrus. Tiesą sakant, nemažai šefų išvis druskos nenaudoja net ir pabaigoje – skonį užtikrina kiti ingredientai.

Įdėkite kaulų. Tuo sultinis ir žavus – paprastai išmetami ingredientai čia kaip tik labai naudingi. Jeigu tik turite, G. Urbonavičiūtė pataria būtinai įdėti kaulą, kuris sultiniui suteiks skonio ir aromato. Daugiau ar mažiau tinka visi, tačiau, turėdami galimybę rinktis, pirmenybę teikite kremzlinio tipo kaulams.

Pasirūpinkite aromatingais priedais. Kad ir kokį sultinį ruoštumėte, būtinas minimalus aromatinis pagrindas. Jautienos sultinio atveju paprastai rekomenduojami svogūnai, morkos, salierai ir gvazdikėliai. Galima rinktis ir kitus ingredientus: porus arba askaloninius česnakus (vietoj svogūnų), česnakus, lauro lapus, kadagius, rozmarinus, petražoles (tik stiebus), pipirų žirnelius, muskatą, pomidorus.

Atminkite visam laikui – tik labai maža ugnis. Sultinis turi palengva virti, o ne kunkuliuoti, tad jį reikia gaminti ant labai mažos kaitros. Taip sultinys bus skaidresnis, o mėsa – minkštesnė.

Laikykite uždengtą. Be to, puodas turi būti gerai uždengtas – taip sumažinsite pernelyg didelį garavimą ir išlaikysite pastovią vandens temperatūrą. Dangtį nuimkite tik tam, kad nugraibytumėte sultinį, naudodami kiaurasamtį. Tiesa, toks sultinys bus kiek drumstesnis. Jeigu norite jo skaidresnio, laikykite puodą pusiau uždengtą.

Nugraibykite tik paviršių. Ne visi mano, kad sultinį būtina nugraibyti. Iš tikrųjų, jei verdama pakankamai lėtai, pradinės putos absorbuojasi, ne sudrumsdamos sultinį, o praturtindamos jį koaguliuotais baltymais. Vis dėlto, jei pageidaujate nugriebti sultinį, tai darykite kiaurasamčiu, pašalindami paviršinius likučius, paties sultinio nemaišydami.

Įdėkite visą prinokusį pomidorą. Sultiniui ypatingų skonio stipriklių nereikia, tačiau verta įdėti prinokusį pomidorą. Iš tiesų pomidoruose gausu umami – penktojo pagrindinio skonio prie saldaus, sūraus, kartaus ir rūgštaus. Būtent jų balansas užtikrina nuostabų patiekalą. Kadangi jautienos sultiniui būdingas umami skonis, pomidoras jį sustiprina ir padaro jį išraiškingesnį, taip pat suteikia malonios rūgšties ir spalvos.

Norite skaidraus sultinio? Panaudokite kiaušinių baltymą. Sultinį visų pirma nukoškite. Tuomet dubenėlyje sumaišykite kiaušinio baltymą su ¼ puodelio šalto vandens ir atsargiai iš maišykite, kol susijungs. Šį mišinį įmaišykite į karštą, perkoštą sultinį, supilkite į puodą ir užvirinkite. Nuimkite nuo ugnies ir palikite pastovėti 5 minutes. Dar kartą viską perkoškite – dabar turėsite skaidrų sultinį.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2024-02-28 18:08:18

Paprasta, bet genialu: originalūs užkandžiai su vynuogėmis – tereikės 10 minučių

Ieškant ingredientų užkandžių stalui, retas apsieina be vynuogių. Jau vien paguldytos prie sūrių jos suteikia šventiškumo ir sukuria malonų skonių kontrastą.
       2024-02-28 16:26:15

Energijos atsargos: valgykite produktą bent 2–3 kartus per savaitę

Pusryčiai dažnai įvardijami svarbiausiu dienos valgymu, nuo jų prasideda mūsų diena, tad ryte valgomas maistas yra itin svarbus formuojant sveikatai palankius mitybos įpročius.
       2024-01-18 16:55:55

Ši žuvis tikras A ir D vitaminų šaltinis: saugos nuo Parkinsono ir Alzheimerio

Reta žuvis gali pasiūlyti tokį išraiškingą skonį ir tiek naudingųjų medžiagų kaip lašiša. Nesvarbu, ar ji bus tobulai iškepta ant grotelių, troškinta ar rūkyta, ši žuvis džiugins ne tik skonio ar uoslės receptorius, bet ir lepins kūną naudingais baltymais bei mineralais.
       2024-01-11 12:22:03

Nauji vėjai lietuvių vaisių topuose: ką skanaus ir sveiko pasigaminti?

Žiema kvepėte kvepia mandarinais, bananams lietuviai jaučia ypatingą meilę, o obuoliai – neatsiejama dažno mitybos dalis. Tačiau Lietuvos pirkėjai dairosi įvairovės vaisių skyriuose, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2024-01-10 12:25:03

Kopūstas ir bulvė ne tik balandėliams: 4 sveikų receptų idėjos už kelis eurus

Praėjus maistu gausioms šventėms, sausio mėnuo tampa geriausiu laiku laikytis šventinių pažadų – į mitybą įtraukti daugiau augalinių patiekalų.
       2024-01-09 16:34:43

Itin mėgstami italų, bet randami kiekvieno lietuvio virtuvėje: pomidorai

Būtų sudėtinga rasti žmogų, kuris nemėgtų pomidorų. Jie ne tik praturtina įvairius receptus, bet ir suteikia daug naudos sveikatai. Ši daržovė yra kilusi iš Amerikos žemyno, o Europoje iš pradžių buvo naudojama kaip dekoratyvinis augalas ir tik XVIII a. pabaigoje pradėta auginti vartojimui.
       2024-01-08 17:54:43

Nuotaiką praskaidrins ryškiaspalvė sriuba su citrina ir imbieru

Žiemos sezonas po truputį žengia į antrąją savo pusę: vis dar tenka dorotis su tamsiais rytais ir prailgusiais vakarais, tad nuotaiką ir organizmą gerinti verta gardžiais, šildančiais bei spalvingais patiekalais.
       2024-01-05 17:38:25

Kai norisi paprastai, pigiai ir gardžiai: sotus ir nebrangus bulvių apkepas

Didžiosioms metų šventėms smagiai išlingavus, o šventinio stalo likučiams jau išgaravus, pirmąjį naujų metų savaitgalį norisi save pamaloninti kai kuo paprastai nepaprastu. „Lidl“ ekspertai kviečia pasigaminti karališką bulvių apkepą.
       2023-12-31 11:15:28

Artėjant Naujųjų metų vakarienei svečius nustebinkite Velingtono kepsniu

Jautienos mėsa išlieka ne tik gardaus skonio, bet ir sveikatai palankios mitybos simboliu. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šioje mėsoje gausu svarbių žmogaus organizmui baltymų, geležies, B grupės vitaminų bei mikroelementų.
       2023-12-27 11:53:01

3 idėjos, kaip panaudoti Kalėdų stalo likučius ir sutaupyti

Kalėdos baigėsi, o šaldytuvuose ir ant spintelių dažnuose namuose vis dar pūpso kalnai maisto. Ką daryti, kad jis nenueitų perniek?
       2023-12-21 15:37:08

Kūčių klasika – karpis: taip iškeptas sužavės visus, o paruošti bus vieni juokai

Silkę vadiname Kūčių stalo karaliene, tačiau valdovo karūna visgi labiau derėtų karpiui. Artėjant šventėms būtent šios nuo seno lietuvių pamėgtos žuvies parduodama daugiausiai, atskleidžia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2023-12-20 19:05:09

Silkės rūšis, stulbinanti skonių receptorius: delikateso išskirtinė savybė

„Matjes“ – tai jaunos silkės, sužvejojamos dar nesubrendusios. Jos paprastai gaudomos pavasarį, dar iki neršto, tačiau dažnai matomos patiektos ir ant šventinių stalų.
       2023-12-19 20:40:14

3 paprasti, bet ypatingi kalėdinės anties receptai: svečiai liks priblokšti!

Kepta antis – senas Kalėdų vaišių patiekalas. Šio patiekalo receptų galima rasti Lietuvos dvaruose vykdavusių švenčių aprašymuose. Antiena yra vertinama ir dabar, nes yra sodraus skonio ir sultinga mėsa, riebesnė negu vištiena.
       2023-11-27 16:29:12

Troškinys – sotu ir pigu: 5 klaidos, kurių nedaryti jį ruošiant

Troškinys – vienas skaniausių patiekalų šaltomis dienomis. Turint patikimą receptą ar žinant kelias taisykles, jį galima paruošti iš visai nebrangių ir paprastų ingredientų.
       2023-11-22 18:03:38

Paruošti kepimo mišiniai: kaip sutaupyti laiko ir pinigų?

Dėl šiandieninio gyvenimo tempo, kuris ypač padidėja prieš didžiąsias šventes, daugeliui pasiruošimas Kalėdoms atnešą šiek tiek nerimo, kadangi šis laikotarpis asocijuojasi su dovanų paieškomis ir ilgomis valandomis virtuvėje, ypač ruošiant desertus.
       2023-11-04 16:35:58

Rudeniu alsuojantis Vytaro Radzevičiaus trupinto pyrago receptas

Pirmadienį švenčiama Pyragų diena – neįmanoma be pyragų, o ir jų yra tiek saldžių, tiek sūrių. Neretas tądien mėgsta save palepinti ir kitais gardumynais, kai kada – kiek neįprastais, pavyzdžiui, bulvinių blynų „tortu“, suteptu uogiene.
       2023-10-23 21:44:00

Išbandykite greitai paruošiamą čili troškinį, kurį rekomenduoja V. Radzevičius

Jokia paslaptis, kad spalvingoji Meksika garsi savo įvairiausiais pojūčiais. Vienas iš didžiausių šios šalies pasididžiavimų – vietinė virtuvė, kurios išskirtinius skonius lietuviai ypač pamėgo.
       2023-10-17 20:36:39

Burokėliai pagerins širdies veiklą ir suteiks energijos: nepraleiskite progos

Manoma, kad burokėliai kilę iš Viduržemio jūros regiono, kur senovės romėnai ir graikai vartojo šių daržovių šakniagumbius bei lapkočius. Tikėtina, kad iš pradžių burokėliai buvo auginami tik dėl sultingų lapelių, o vėliau buvo pradėti naudoti ir žemėje pasislėpę jų gumbai.
       2023-10-05 14:12:13

5 netikėti receptai iš gėrybių, kuriomis mėgautis dabar – pats laikas

Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui.
       2023-09-21 15:10:01

Viena klaida, ir grybus galėsit išmesti – ko nedaryti ruošiant jų atsargas

Auštantis ruduo jau dovanoja gausų miško gėrybių derlių – grybų kepuraitės pamažu užkloja ne tik samanas giriose, bet ir parduotuvių lentynas, kur gyventojai grybauti užsuka kone dar dažniau.
       2023-09-15 10:42:37

Vos 25 centai už kilogramą bulvių garantuos gardžius ir pigius pietus

Savaitgalis daugeliui yra tas metas, kai atsiranda daugiau laiko apsipirkimui ir galima neskubant įsigyti ne tik kasdienių maisto produktų, bet ir ilgo galiojimo prekių.
       2023-09-04 15:42:00

Kas nutiktų organizmui, jeigu reguliariai valgytumėte aktinidijų?

Dabar – geriausia jų ir kaina, ir skonis. Aktinidija skamba egzotiškai, tačiau daug kas apie šią uogą paaiškėja jau vien išgirdus kitą jos pavadinimą – kivi uoga arba mini-kivis.
       2023-08-24 18:06:07

Veganai irgi grilina: 3 idėjos, ką skaniai ir nebrangiai iškepti ant žarijų

Vis dar sutinkama klaidinga nuomonė, kad kepimo ant grotelių sezonas skirtas tik mėsavalgiams, o veganai turėtų maitintis tik vaisiais, salotomis ir mėsainių bandelėmis su kečupu.
       2023-06-29 15:38:27

Dietologė atsakė, kurios vasaros uogos yra tikrasis supermaistas (receptas)

Įsibėgėjus braškių, žemuogių ir trešnių sezonui, jau laukiame vyšnių, mėlynių ir šilauogių, aviečių ir gervuogių, juodųjų ir raudonųjų serbentų.
       2023-06-23 09:46:05

Nenoriai geriate vandenį? Dietologė atsakė, ką turėtumėte valgyti per karščius

Ruošiantis iškylauti kartais tenka pasukti galvą, ką įsidėti desertui, mat karštyje maistas greitai genda. Tačiau vaisiai ar uogos – puikus pasirinkimas, o kai lauke karšta, vandeningi arbūzai dar ir gaivina bei užtikrina skysčių balansą.
Daugiau naujų naujienų
       2024-03-01 21:00:10

Kokie naudoti automobiliai labiausiai domino pirkėjus 2023-aisiais?

Naudotų automobilių rinka nėra vis dar nėra skaidri ir prireiks daug laiko pokyčiams, todėl automobilių defektai vis dar slepiami, o rida ir toliau klastojama.
       2024-02-28 18:37:46

„Hanner“ statomam viešbučiui Venecijoje atsirinko Lietuvos gamintojus

Nekilnojamojo turto plėtros kompanija „Hanner“ į Venecijoje statomo viešbučio „Hampton by Hilton“ projektą įtraukė ir lietuviškų kompanijų. Viešbutyje jau montuojami šalies gamintojo „Aluvesto“ langai, o kambariuose bus naudojami Kaune pagaminti „Fitsout“ baldai ir interjero elementai.
       2024-02-28 18:30:33

Kirenija – uostamiestis, kuris padės sielą prikelti iš žiemos miego

Nors kalendorinis pavasaris jau ne už kalnų, budinančių saulės spindulių dar tenka palaukti. Trūksta įspūdžių, augalijos, o kartais atrodo, kad šaltasis sezonas tiesiog išsiurbė jėgas ir sunku bus jas susigrąžinti.
       2024-02-28 18:23:34

Patarė, kaip užtikrinti darbuotojų pasitikėjimą savo darboviete

Konkurencingas darbo užmokestis, profesinio augimo galimybės, papildomos premijos ir vieninga komanda – tai dažnai yra kriterijai, į kuriuos darbuotojai atsižvelgia, ieškodami būsimos darbovietės.
       2024-02-28 18:08:18

Paprasta, bet genialu: originalūs užkandžiai su vynuogėmis – tereikės 10 minučių

Ieškant ingredientų užkandžių stalui, retas apsieina be vynuogių. Jau vien paguldytos prie sūrių jos suteikia šventiškumo ir sukuria malonų skonių kontrastą.
       2024-02-28 16:26:15

Energijos atsargos: valgykite produktą bent 2–3 kartus per savaitę

Pusryčiai dažnai įvardijami svarbiausiu dienos valgymu, nuo jų prasideda mūsų diena, tad ryte valgomas maistas yra itin svarbus formuojant sveikatai palankius mitybos įpročius.
       2024-02-26 14:03:49

Palankios žinios iš Europos Komisijos dėl daugiamečių pievų

Europos Sąjungos žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų taryba svarstė Europos Komisijos (EK) pristatytą administracinės naštos ūkininkams mažinimo paketą, kuriame atlieptas Lietuvos prašymas peržiūrėti reikalavimus dėl daugiamečių pievų užskaitos.
       2024-02-24 15:54:36

Kaip SEO paslaugos teigiamai veikia verslą ir jo žinomumą?

Kiekvienam verslui norisi klestėti, bet vien noro neužtenka. Siekiant sėkmės internete vienas iš įrankių yra SEO (angl. Search engine optimization). Tai paslaugos, kurios skirtos optimizuoti svetainės turinį, struktūrą ir technines savybes, kad ji būtų aukštesnėse paieškos sistemų rezultatų pozicijose.
       2024-02-24 15:49:14

Gydytoja įspėja: sušalus gali grėsti labai nemaloni liga

Net žiemai einant į pabaigą svarbu daug dėmesio skirti šiltai aprangai, apsaugoti kūną nuo šalčio šalikais, kepurėmis, pirštinėmis, megztiniais. Pasak gydytojų, per ilgai pabuvus šaltoje aplinkoje ir sušalus gali grėsti labai nemaloni liga.
       2024-02-23 11:46:32

Netikrus profilius dirbtinis intelektas „kepa“ milijardais: kaip juos atpažinti

Praėjusią savaitę technologijų gigantai, įskaitant „Microsoft“, „Meta“, „Google“, „Amazon“, „X“, „OpenAI“ ir „TikTok“ paskelbė susitarimą, kuriuo siekiama sumažinti riziką, kad dirbtinis intelektas sutrikdys šių metų rinkimus JAV.
       2024-02-21 13:10:09

Dirbtinis intelektas ir konkurencijos teisė: kur slypi rizikos verslui?

Nors dirbtinis intelektas (DI) plačiajam ratui naudotojų buvo pristatytas visai neseniai, tačiau jau sugebėjo įnešti naujų vėjų ne tik fiziniams asmenims, bet ir verslui. Naujovės sukuria ne tik naujas galimybes, bet ir naujas rizikas, kurių reikėtų nepamiršti.
       2024-02-20 08:17:19

Tyrimas: kokių automobilių rida Lietuvoje klastojama dažniausiai?

Nors situacija Lietuvos naudotų automobilių rinkoje po truputį gerėja, šalyje vis dar parduodama tūkstančiai transporto priemonių su suklastota rida. Dėl didelių sukčiavimo mastų pirkėjai praranda ne tik pinigus, bet ir rizikuoja savo saugumu.
       2024-02-19 19:55:56

2G ir 3G įranga paveiks jūsų daiktų interneto sprendimus ateityje

Jūsų namuose veikia signalizacija? Naudojate automatinius vartų pakėlimo mechanizmus? Vaizdo stebėjimo kameros, mokėjimo terminalai ar bet kokia kita įranga naudojanti daiktų internetą (IoT).
       2024-02-17 11:38:18

5 būdai, kaip dirbtinis intelektas gali palengvinti jūsų kasdienybę

Kiekvienas iš mūsų išmaniaisiais įrenginiais naudojamės kone kiekvieną dieną – nesvarbu, ar tai būtų išmanusis telefonas, televizorius ar skalbyklė. Tiesa, retai pagalvojame apie tai, kad už naujausių įrenginių inovatyvių funkcijų slypi iš duomenų gebantis mokytis dirbtinis intelektas.
       2024-02-17 11:35:31

Apie šią problemą vis dar nejauku kalbėti: impotencija skundžiasi ne tik vyresni

Vidutinio amžiaus vyrai neretai susiduria ne tik su stereotipinėmis problemomis, tokiomis kaip nuplikimas ar vidurio amžiaus krizė, bet ir su impotencija. Vaistininkė teigia, kad šiuos nemalonumus dažniausiai sukelia nesveikas gyvenimo būdas arba širdies bei kraujagyslių ligos.
       2024-02-17 11:28:49

Greičiausią 5G Lietuvoje pasiūliusi „Bitė“ skundžia „Telia“ reklamą

Greičiausią 5G Lietuvoje pasiūliusi „Bitė Lietuva“ galimai klaidinančias ir net šmeižikiškas „Telia Lietuva“ reklamas skundžia institucijoms. „Telia“ reklamose be leidimo naudojami registruoti „Bitės“ prekės ženklai, taip pat paskleisti gerą bendrovės reputaciją menkinantys teiginiai.
       2024-02-13 16:44:26

„Elektrum Lietuva“: sausį didmeninė elektros kaina Lietuvoje augo 32 proc.

Sausio mėnesį Lietuvoje vidutinė didmeninė elektros kaina buvo 32 proc. didesnė nei pernai gruodį ir siekė 117,41 Eur/MWh. Elektra brango ir kitose Baltijos šalyse: Latvijoje – taip pat 32 proc. iki 117,16 Eur/MWh, Estijoje – 42 proc. iki 126,48 Eur/MWh.
       2024-02-13 16:38:40

Gyvsidabrio garai: ką daryti sudaužius termometrą ar išsiliejus gyvsidabriui?

Lietuvoje gyvsidabrio turintys termometrai neparduodami jau daugelį metų, tačiau kai kurie gyventojai vis dar jų turi ir naudoja, o sudaužę ne visada žino, ką daryti.
       2024-02-08 12:46:22

Patiriant stresą, sutrinka virškinimo sistema: kaip reikėtų elgtis?

Kai kuriems neretu atveju patyrus stresą tenka susidurti su tokiais virškinimo sutrikimais kaip pykinimas, viduriavimas, pilvo pūtimas ar vidurių užkietėjimas.
       2024-02-04 20:15:27

Žiema ir elektronika – ką svarbu žinoti norint nesugadinti savo prietaisų?

Žiemą paspaudžiantis šaltukas iš rikiuotės veda ne tik gyventojų automobilius. Ne vienas gyventojas šalčio poveikį pastebėjo ir savo išmaniesiems įrenginiams, kurie pabuvoję minusinėje temperatūroje greičiau išsikrauna ar ima sunkiau veikti.
       2024-01-30 19:04:43

Po bandymų RRT laboratorijoje iš rinkos pašalinti 21 tipo įrenginiai ir aparatai

Praėjusiais metais Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) nustatė mažiau gaminių tipų, kurie neatitiktų techninių reglamentų esminių reikalavimų. Po akredituotoje laboratorijoje atliktų bandymų iš prekybos buvo pašalinti 7 tipų radijo ryšio įrenginiai ir 14 tipų elektriniai bei elektroniniai aparatai.
       2024-01-30 18:59:24

Pristatytas pirmasis pasaulyje belaidis skaidrus OLED televizorius

„LG Electronics“ (LG) parodoje CES 2024 pristatė pirmąjį pasaulyje belaidį permatomą OLED televizorių. LG SIGNATURE OLED T yra tikras technologinis stebuklas, sujungiantis skaidrų 4K OLED ekraną ir LG belaidžio vaizdo ir garso perdavimo technologiją, todėl žiūrėjimo patirtis pasikeičia neatpažįstamai.
       2024-01-30 18:51:56

APVA kvietimas paramai saulės elektrinėms – vartotojai apgauti

Nors Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) kvietimo teikti paraiškas paramai saulės elektrinėms gauti Lietuvos gyventojai laukė dar nuo pernai, šiandien, sausio 30 dieną, paskelbta galimybė nuvylė.
       2024-01-29 15:35:03

Rado dar vieną būdą apgauti: nuskenavus „QR“ kodą bando pavogti duomenis

Vienos didžiausių JAV energetikos įmonių darbuotojai neseniai susidūrė su pavojinga kibernetine ataka. Sukčiai išsiuntė el. laiškus, kuriuose buvo prašoma nuskenuoti į greitojo atsako „QR“ kodą ir prisijungti prie savo „Microsoft“ paskyros.
       2024-01-24 16:09:50

„Hanner“ investuoja į futbolo stadiono statybas Vilniuje

Lietuvos futbolo bendruomenei šiais metais bus pristatytas naujas tarptautinius standartus atitinkantis stadionas. Jau gautas Vilniaus Lazdynų rajone iškilsiančio futbolo komplekso statybos leidimas, darbai bus pradėti vos nutirpus sniegui.
       2024-01-24 16:03:06

Kada matysime elektromobilių revoliuciją: stabdžius spaudžia ir elektros tinklai

Nors elektromobilių skaičius per ketverius pastaruosius metus šalyje išaugo beveik dešimt kartų, taip laukiamos jų revoliucijos vis dar nematome. Viena pagrindinių priežasčių yra neišplėtotas jų įkrovos stotelių tinklas ir įvairūs stabdžiai jį plėsti:
       2024-01-23 16:36:16

Vairavimo ypatumai žiemą: ką daryti, jei automobilis kelyje ima slysti

Pastarąjį mėnesį vairuotojai Lietuvoje, deja, negali išvengti važiavimo slidžia kelio danga. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad dažniausiai eismo įvykiai fiksuojami transporto priemonei išslydus iš posūkio, o koją dažniausiai pakiša per didelis žmonių pasitikėjimas vairavimo įgūdžiais bei transporto priemonės techninėmis galimybėmis.
       2024-01-23 16:33:52

Darbdavys dėl jūsų kaltės patyrė žalą? Kokia atsakomybė gali grėsti

Sugadintas darbinis kompiuteris, įmonės konfidencialios informacijos pasisavinimas ar atskleidimas, autoavarija darbiniu automobiliu ar dėl palikto krauti elektroninio prietaiso darbdavio patalpose kilęs gaisras – visa tai galėtų būti laikoma darbuotojo padaryta žala įmonei.
       2024-01-23 16:28:57

„Avia Solutions Group“ perka Australijos oro linijų bendrovę „Skytrans“

„Avia Solutions Group“, didžiausia pasaulyje ACMI (orlaivių nuoma su įgula, technine priežiūra ir draudimu) paslaugas teikianti įmonių grupė, turinti 199 orlaivių parką, perka Australijos oro linijų bendrovę „Skytrans“.
       2024-01-23 10:49:00

Po 15 metų – didelis pokytis milijonams „Microsoft Office“ naudotojų

Jei darbui, mokslams ar laisvalaikiui naudojatės „Microsoft Office“ programomis – „Word“, „Teams“, „Outlook“ ar kitomis – jau galėjote pastebėti, kad jos nebeatrodo taip, kaip anksčiau.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.