Naujienos

Miško gėrybių sezonas: kodėl grybautojai nuolat lankosi vaistinėse?

2017-08-04 20:42:58

Gamtos mylėtojai ir gėrybių rinkėjai džiaugiasi: po drėgnų ir šiltų orų ne tik miškuose, bet ir socialiniuose tinkluose „dygsta“ grybų kalnų nuotraukos, o uogautojai jau pradėjo rūpintis žiemos atsargomis.

Tačiau vaistininkai perspėja dėl besaikio noro imti kuo daugiau to, kuo dosni gamta, – net nenuodingi grybai, vartojami dideliais kiekiais, organizmui kenkia, o štai žiemai užkonservuojamos uogos po pusės metų turės tiek pat naudos, kiek šaukštais valgomas cukrus.

Saujomis valgomuose grybuose – jokios naudos sveikatai

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Jolita Skinderskienė neabejoja, jog perspėjimų apie mirtinai nuodingus grybus jau seniai pakanka, tačiau apsinuodijimo atvejų vis dar pasitaiko.

„Nesunkių apsinuodijimų grybais nutinka kasdien, ypač vasarą. Dažnai žmonės grybauja patys nežinodami, ko tiksliai reiktų ieškoti, o ko vengti – galbūt apie tokius grybus kaip musmirės jau žino visi, tačiau naivu būtų manyti, jog kiekvienas grybautojas tikrai atskiria kiekvieną pavojingą rūšį“, – neprofesionalių grybautojų įgūdžius skeptiškai vertina J. Skinderskienė.

Skaičiuojama, jog Lietuvoje yra apie 400 skirtingų grybų rūšių, iš kurių maždaug kas dešimta yra pavojinga sveikatai. Anot vaistininkės, nuolat pasitaiko ir sunkių apsinuodijimo atvejų, nuo kurių išgelbėti gali tik toksikologai.

Valstybinės ligonių kasos duomenimis, praėjusiais metais dėl apsinuodijimo grybais Lietuvoje hospitalizuoti 29 žmonės, iš kurių vienas mirė. O tai – tik maža dalis visų apsinuodijusių, mat lengvesniais atvejais pasveikti galima ir nesigulant į ligoninę.

Kita vertus, vaistininkė pasakoja, kad neretai žmogus pasijaučia blogai ne todėl, jog suvalgė nuodingą grybą, bet todėl, jog sveikų grybų paprasčiausiai persivalgė – jautresniems skrandžiams „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė valgant grybus rekomenduoja šalia turėti ir skrandžio veiklą gerinančių vaistų.

„Ruošiant grybus visų pirma reiktų atsižvelgti į faktą, kad tai iš esmės yra sunkiai virškinamas produktas, todėl į juos verčiau žvelgti kaip į pagardus, priedus prie patiekalų, o ne pagrindinį maistą. Net jei grįžote iš miškų ir prisirinkote pilnus kibirus, labai rekomenduočiau nevalgyti didelių kiekių vienu ypu. Geriausia būtų, jei jie sudarytų penktadalį visos maisto porcijos, nors iš tiesų viskas priklauso nuo konkretaus organizmo – kai kurie žmonės gali juos valgyti saujomis ir jaustis puikiai. Tačiau nors grybai maistingi, jų persivalgymas – labai nenaudingas“, – aiškina vaistininkė.

Norint apsisaugoti J. Skinderskienė rekomenduoja visų pirma rinkti tik gerai pažįstamus grybus, o abejojant visuomet geriau nevalgyti, valgyti tik su saiku, kad ir kaip skanu bebūtų, o pajutus net menkiausius apsinuodijimo požymius nedelsiant kreiptis į medikus.

Po kelių mėnesių uogienėse lieka tik cukrus

Visai kitaip rekomenduojama elgtis su šviežiomis uogomis – šių vaistininkė sezono metu siūlo valgyti kuo daugiau, mat geresnio vitamino C šaltinio rasti nepavyks visus likusius metus.

„Dabar – pats tas metas rinktis žemuoges, avietes, mėlynes ir kitas miško uogas. Šiemet jos neišdžiūvusios, kaip pernai, o gardžios, sultingos ir itin maistingos. Todėl valgyti jas ne šiaip rekomenduotina, bet, sakyčiau, būtina. Uogų pliusai organizmui yra didžiuliai – jos gerai ir akims, ir virškinimui, ir smegenų veiklai. Be to, uogų, skirtingai nei grybų, persivalgyti ir dėlto patirti nepatogumų beveik neįmanoma“, – teigia „Gintarinės vaistinės“ ekspertė.

Tiesa, rekomendacija valgyti kuo daugiau uogų galioja tik vasaros mėnesiais – bandymas išvirus užkonservuoti jas visiems likusiems metams ne tik neduos tokios pačios naudos, bet greičiausiai apskritai bus nesveikas maistinis pasirinkimas.

Vaistininkė pasakoja, jog iš žiemą valgomų uogienių tikėtis ko nors daugiau nei skonis nederėtų. Konservavimui naudojami cukrus, druska ar actas atima teigiamas uogų savybes ir vos po mėnesio uogienėje rasite tik apie 80 proc. vitaminų, kuriuos būtų turėjęs tas pats šviežių uogų kiekis. Su laiku šis skaičius vis mažėja, tad žiemos viduryje valgydami uogienę iš tiesų valgote tik cukrų.

„Anksčiau uogienės buvo gaminamos tokia proporcija: kilogramas uogų su kilogramu cukraus. Apie tokį metodą negalima pasakyti nieko gero – gal produktas skanus, bet pridėjus tiek saldiklių skanu bus beveik bet kas. Cukraus konservuojant reiktų vartoti kuo mažiau ir rinktis kuo sveikesnį, actą galima pakeisti obuolių sultimis, taip bus bent šiek tiek sveikiau. Bet net ir tada produktas gausis tiesiog skanus, bet ne naudingas“, – pasakoja J. Skinderskienė.

Ar įmanoma uogas išsaugoti sveikam vartojimui rudens ar žiemos mėnesiams? Vaistininkė aiškina, kad teisingas atsakymas yra pats paprasčiausias – ilgiausiai uogos sveikos išsilaikys jas užšaldžius be jokių konservantų. Taip nereiktų tikėtis ištempti ilgus mėnesius, tačiau jei uogas norisi laikyti sveikai, „Gintarinės vaistinės“ ekspertė rekomenduoja susitaikyti, jog visus metus džiaugtis lietuviškos gamtos teikiamomis vasaros gėrybėmis tiesiog neįmanoma.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Daugiau naujų naujienų
       2024-04-24 13:18:23

Kaip vos už kelis eurus pasigaminti gardų patiekalą pietums ar vakarienei

Paprasta paruošti, sotu ir pigu – sakote, taip nebūna? Pritrūkusiems idėjų gardžiai ir nebrangiai vakarienei, prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai turi pasiūlymą – iškepkite orkaitėje sultingas vištienos šlauneles su daržovių garnyru.
       2024-04-24 13:08:54

Susidūrėte su gyvūnu kelyje: ar būtina kviesti policiją?

Įsibėgėjant pavasariui, keliuose auga susidūrimų su laukiniais gyvūnais skaičius. Tą lemia balandžio mėnesį prasidedanti gyvūnų migracija, kurios metu žvėrys dažniau pasirodo keliuose, bei ne visuomet atsargus vairuotojų elgesys.
       2024-04-24 13:05:06

Gyventojai dažniau skundžiasi dėl keliamo triukšmo

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai, Tarptautinę triukšmo suvokimo dieną, kasmet minimą balandžio paskutinį trečiadienį, atkreipia dėmesį į triukšmo žalą sveikatai ir primena, kur kreiptis, kai ramybės neduoda netoliese esantys triukšmą skleidžiantys objektai.
       2024-04-24 12:55:04

Priešpienis: svarbus raktas į vaikų sveikatą

Priešpienis, kurį mūsų kūdikiai gauna pirmomis gyvenimo valandomis, yra tikras imuniteto šaltinis. Jame gausu natūralių antikūnų, kurie padeda kūdikiams apsisaugoti nuo įvairių ligų, skatina jų imunitetą ir ruošia juos kovoti su virusais ir bakterijomis.
       2024-04-24 12:50:56

Ženšenis: natūralus kelias į gerą seksualinį gyvenimą

Nevaisingumas yra didėjanti problema visame pasaulyje. Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad apie 17,5% suaugusiųjų planetos žmonių – tai beveik 1 iš 6 žmonių – patiria šią bėdą. Be to, maždaug 40% atvejų problema kyla dėl vyrų fiziologijos.
       2024-04-24 10:11:24

Ketinate imti paskolą namo statybai? Štai ką svarbu žinoti

Mintis nuosavame sklype pasistatyti savus namus – itin patraukli, tačiau neturint pakankamai santaupų tą padaryti ne visada paprasta. Kokius kriterijus turi atitikti būsimasis tokios paskolos gavėjas ir kokios yra ne visiems žinomos šio kredito subtilybės.
       2024-04-24 09:59:54

Internetiniai sukčiai aktyviausi tada, kai esame labiausiai pažeidžiami

Bene efektyviausias internetinių sukčių ginklas – netikėtumas. Dažniausiai sukčių siųstos žinutės ragina nedelsiant imtis veiksmų dėl užblokuotos banko sąskaitos, neteisingai nurodyto siuntos gavėjo adreso ar gautos baudos.
       2024-04-24 09:34:31

Šių uogų priešuždegiminės savybės dažnai pamirštamos: ką gausite suvalgę saują

Dar pirmųjų civilizacijų laikais valgytos vynuogės, pastaraisiais dešimtmečiais tapo vienos mėgstamiausių lietuvių uogų. Jos dažnai papuošia šventinį stalą, o savo saldumu papildo kasdienę mitybą.
       2024-04-24 09:22:04

Sugadintas kaimynų turtas: kada teks mokėti iš savos kišenės

Lietuvos žmonės nėra linkę artimai bičiuliautis su kaimynais – tyrimai rodo, kad 6 iš 10 apsiriboja mandagiu pasisveikinimu. Santykius su jais, deja, dar labiau kartina nelaimės, kurių metu sugadinamas kaimynų būstas ir jame esantis turtas.
       2024-04-23 15:06:05

Europos Parlamentas užtikrino geresnes vartotojų teises į remontą

Siekiant sumažinti atliekų kiekį, naujosiomis taisyklėmis vartotojams suteikiamos didesnės teisės į prekių remontą bei didinamas šio sektoriaus prieinamumas ir patrauklumas.
       2024-04-23 13:15:52

Palydovinis ryšys ir naujas įkrovimo būdas: „Android 15“ atnaujinimas

Šių metų duomenimis, „Android“ išlieka populiariausia operacine sistema pasaulyje, todėl jos atnaujinimų laukia milijonai vartotojų. Iki oficialaus „Android 15“ išleidimo liko beveik pusė metų.
       2024-04-22 17:08:51

Lietuvoje didmeninė elektros kaina per savaitę augo beveik 3 kartus

Praėjusią savaitę didmeninė elektros kaina Lietuvoje kilo 2,9 karto ir vidutiniškai siekė 78,65 Eur/MWh. Tiek pat elektra kainavo ir kitose Baltijos šalyse – Latvijoje, kaip ir Lietuvoje, ji augo 2,9 karto, Estijoje – 2,8 karto.
       2024-04-22 17:04:57

Vos iš kelių pigių ingredientų – purus biskvitinis pyragas per pusvalandį

Yra receptų, kurių neįmanoma sugadinti, ir šis paprastutis biskvitinis pyragas – vienas iš jų. Jei nesijaučiate drąsiai kepinių fronte, būtinai pabandykite, o patyrę konditeriai įvertins, kaip greitai ant stalo atsiras uogomis kvepiantis šviežias kepinys, jei netikėtai užsuko svečiai, o saldumynų lentynėlė – kaip tyčia tuščia.
       2024-04-22 16:36:43

Mažieji pagalbininkai noriau kibs į darbus darže ar sode: 5 patarimai

Vaikams instinktyviai patinka būti arčiau gamtos, jie mėgsta žaisti lauke. Tačiau pramogos gali virsti ir naudingais užsiėmimais. Veikla sode ar darže yra naudingas įrankis siekiant atitraukti vaikus nuo ekranų ir mokyti atsakomybės, taip pat ir padės ugdyti vaiko norą valgyti daugiau vaisių bei daržovių.
       2024-04-22 16:28:39

Įspėja verslus, kaip neapsigauti: ką žada vietoj ISO sertifikato?

„Nemokamas sūris tik pelėkautuose“ – posakis, aktualus ne tik taupantiems vartotojams, bet ir augti (tačiau – tik už kiek įmanoma palankesnį biudžetą) siekiantiems verslams. Vienu dažniausių žingsnių verslo procesų optimizavime tampa ISO vadybos sistemos diegimas.
       2024-04-22 16:22:46

Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?

Elektros sąskaita sudaro bene didžiausią kiekvieno namų ūkio komunalinių išlaidų dalį. Nors žinome pagrindines elektros taupymo taisykles, pavyzdžiui, išjungti tai, kas nenaudojama, tačiau esminio elektros suvartojimo pokyčio tai nepaskatina.
       2024-04-22 11:32:19

Automobilio priežiūra pavasarį: kam būtina skirti didžiausią dėmesį

Pavasarį žmonės dažniau nei šaltuoju sezonu sėda prie automobilio vairo. Kad transporto priemonė negestų, svarbu laiku atlikti techninės priežiūros darbus ir pašalinti po žiemos atsiradusius gedimus.
       2024-04-22 11:00:35

Tommy Hilfiger batų kokybė - kokia ji?

Tommy Hilfiger – tai vardas, kuris daugeliui asocijuojasi su amerikietišku stiliumi ir nepriekaištinga kokybe. Šis prekės ženklas jau daugelį metų žinomas dėl savo ryškios spalvų paletės, klasikinio dizaino ir aukštos klasės medžiagų, kurios naudojamos kurti viską - nuo drabužių iki aksesuarų.
       2024-04-22 10:45:36

Kokybiško šampūno pasirinkimas

Plaukų priežiūra apima daugybę skirtingų procedūrų ir produktų. Nors ne visi naudoja kaukes, purškiklius, aliejukus ir serumus, tačiau tikrai visi reguliariai naudoja šampūnus. Tai būtiniausia plaukų priežiūros priemonė - todėl ypač svarbu jį rinktis pagal plaukų ir galvos odos tipą.
       2024-04-22 10:19:43

Vitaminai maitinančioms - pirkti kompleksą ar atskirai?

Žindymo metu viskas, ko reikia augančiam organizmui, gaunama su motinos pienu. Taigi, jei mamos organizme yra ryškus maistinių medžiagų trūkumas, vaikas taip pat kenčia nuo jų trūkumo.
       2024-04-22 09:51:47

Interjero dizainas: Kaip įsirengti svetainę?

Svetainė – tai nėra tiesiog paprastas kambarys. Tai erdvė, kurioje susilieja kasdieniai mūsų gyvenimai, kur susitinkame su šeimos nariais ir svečiais, kur atsipalaiduojame po įtemptos darbo dienos arba švenčiame svarbias progas.
       2024-04-20 20:38:34

Pakruojo dvaro gėlininkai: tulpės gali išgelbėti gyvybę

Likus vos kelioms dienoms iki didžiausio regione tulpių ir pavasario gėlių festivalio Pakruojo dvare, kurio metu erdvioje išskleidžia keli milijonai žiedų, dvaro gėlininkai pasidalino mažai žinoma istorija, kad tulpės pasaulyje buvo naudojamos ne vien grožiui.
       2024-04-20 10:41:23

Vyndarystės tradicijos Lietuvoje – ar jos egzistuoja ar mes aludarių kraštas

Jeigu internetinėje enciklopedijoje „Vikipedija“ užsuktumėte į kategoriją „lietuviški gėrimai“, paieškoje atrastumėte tik vieną subkategoriją – „Lietuvos alus“. Tikriausiai, nuostabos tai nekelia, juk mes – aludarių kraštas.
       2024-04-19 19:12:53

Kas dešimtas skambutis Lietuvoje – sukčių iš padirbto numerio

„Telia“ per pirmuosius tris šių metų mėnesius užkirto kelią 2,6 mln. atakų, nutaikytų į Lietuvos mobiliojo ryšio abonentus. Apsaugoti vartotojus bendrovei padėjo dar pernai aktyvuota automatinė padirbtų mobiliųjų numerių (angl. „spoofing“) filtravimo sistema.
       2024-04-19 19:00:45

Morkos – ne vienintelės akių pagalbininkės: dar viena daržovė nuo akių ligų

Kai oras šiltyn – ir mūsų patiekalai lengvyn. Tad gamindami pigesnius maltinukus iš cukinijų ir avinžirnių, ilgai neužgaišite, o rezultatu džiaugsis visi valgytojai.
       2024-04-19 12:27:56

Kodėl Azijoje šviežius agurkus ne pjausto, o traiško – tokių salotų nevalgėte

Šviežių lietuviškų, šiltnamiuose užaugintų agurkų sezonas įsibėgėja, tad geros jų kainos vilioja vis dažniau gamintis salotas. Gaivios, traškios salotos tinka prie įvairių patiekalų, tačiau paruoštos kiek įdomiau gali tapti ir pagrindine stalo žvaigžde ar sveikais priešpiečiais.
       2024-04-19 12:19:30

Ekspertai: norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą ir tradicijas

Mes tikimės, kad statybų technologijos nuolat tobulės ir taps futuristiškesnės, tačiau klimato kaita verčia suabejoti, ar aklas progresas yra geriausias pasirinkimas.
       2024-04-18 22:33:13

Kokybiška vištiena vertinama visame pasaulyje, kokia jos perspektyva Lietuvoje?

Šiuolaikinė visuomenė vis labiau rūpinasi savo sveikata, geresne savijauta vartodama maistingesnę, natūralesnę ir sveikatai palankesnę produkciją. Vištiena – ne išimtis, o pagaminta iš be antibiotikų užaugintų paukščių yra būtent ta mėsa, kuri vis dažniau aptinkama kiekvieno pirkėjo krepšelyje.
       2024-04-18 20:56:05

Reikalavimo važinėti vasarinėmis padangomis nėra – kodėl būtina tai daryti?

Kaip ir kasmet, nuo balandžio 1 d. automobiliai šalies keliuose gali būti eksploatuojami su vasarinėmis padangomis. Visgi dažnam vairuotojui kyla klausimas, kodėl apskritai verta tai daryti, nes žieminių padangų, jei jos nėra dygliuotos, naudojimas vasaros metu neuždraustas.
       2024-04-18 14:29:51

Erkės perduoda daugiau nei 20 ligų, o Laimo liga gali sukelti 70 simptomų

Atėjus šiltajam sezonui, daugelis pirmiausia skubės į gamtą. Visgi svarbu prisiminti, kad erkių aktyvumas didėja termometro stulpeliams esant dar ne taip aukštai – infekcines ligas pernešantys voragyviai miškuose ir parkuose mūsų tyko jau nuo septynių laipsnių šilumos ir savo pamainą baigia tik vėlyvą rudenį.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.