Naujienos

Ar bulvė gali būti sveikos mitybos dalis?

2017-09-09 19:54:00

- Nors atrodo visai paprastas maistas, gaminant patiekalus iš bulvių, svarbu mokėti jas tinkamai paruošti.

- Mitybos specialistė sako, jog bulvės – ne garnyras, o pagrindinis patiekalas.

- Bulvės puikiai tinka subalansuotai mitybai – lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ kviečia išbandyti 3 receptus.

Lietuva – bulvinių patiekalų kraštas. Šeimininkės nuo seno iš bulvių mokėjo pagaminti daugybę patiekalų. Tačiau anksčiau žmonės bulvių patiekalus vertindavo dėl to, kad bulviniai blynai ar plokštainis su spirgučių padažu – lėtai virškinamas ir sotus maistas, kuris dirbant laukuose suteikdavo energijos visai dienai. Šiais laikais į bulves žvelgiama kitaip – mitybos specialistai siūlo atsisakyti riebių padažų, išmokti daržoves tinkamai apdoroti ir atrasti sveikus receptus.

Mažėja sunkaus fizinio darbo – keičiasi mitybos įpročiai

Rudenį vykstantis bulviakasis – pakankamai sunkus darbas, reikalaujantis daug ištvermės ir energijos, todėl anksčiau būdavo įprasta, kad ir maistas turi būti labai sotus, kaloringas ir suteikiantis energijos. Cepelinai, vėdarai, dzūkiškos bandos ar Kėdainių blynai – tokie būdavo tradiciniai pietų patiekalai per bulviakasio atokvėpį. Vis dėlto dabar per bulviakasio įkarštį laukuose dirba kur kas mažiau žmonių nei anksčiau – rankų darbą keičia moderni žemės ūkio technika. Mažėjant fizinio darbo, turėtų keistis ir žmonių mitybos įpročiai.

„Kaloringi ir riebūs bulviakasio patiekalai – daugiau išimtis ir duoklė senoms tradicijoms. Pastarojo dešimtmečio „Maximos“ duomenys rodo, kad lietuvių mitybos įpročiai kinta – žmonės domisi suderinta mityba, renkasi sveikesnius produktus, ieško lengviau virškinamų patiekalų“, – pastebi Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius. Tačiau bulvės, anot A. Polenino, lietuviams išlieka svarbiu ir vertingu energijos šaltiniu. Be to, tai yra labai pigus produktas, kurio laikymo sąlygos – nereiklios, tad tai puikus produktas taupantiesiems.

Trys svarbios taisyklės bulvėse padės išsaugoti vertingas medžiagas

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė sako, kad bulvė yra labai vertinga daržovė, tačiau, kaip ir bet kuris kitas maisto produktas, turi būti tinkamai paruošta.

„Jeigu bulvės apdorojamos verdant vandenyje ar garuose svarbu virti trumpai: kuo trumpiau apdorojate, tuo daugiau naudingų medžiagų lieka ir ilgiau išlieka sotumo jausmas. Todėl rekomenduoju neluptas daržoves sudėti į jau verdantį vandenį. Kai bulvės išvirs, jokiu būdu nepalikite jų mirkti vandenyje, nes vertingosios medžiagos ir liks vandenyje, o ne bulvėje. Todėl po virimo vandenį nupilkite“, – pataria V. Kurpienė.

Bulvėse gausu mineralų, įvairių vitaminų ir kitų maisto medžiagų. „Geriausiai naudingas medžiagas šios daržovės išlaiko verdamos garuose, vandenyje su lupena arba kepamos žemoje temperatūroje orkaitėje ant grotelių“, – aiškina mitybos specialistė.

Lietuvos ūkininkų derlius – lietuviškame prekybos tinkle

Bulvėse daug angliavandenių (apie 18 proc.) ir baltymų (2 proc.). Taip pat šioje daržovėje – ištisi klodai vitaminų: B2, B6, B9, PP, K, E, C. Bulves valgantys žmonės taip pat gauna karotino, organinių rūgščių ir organizmui labai naudingų mineralų: fosforo, kalio, geležies, magnio ir kitų.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, vienas šalies gyventojas per metus suvalgo 94 kilogramus bulvių. Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ per metus parduoda daugiau negu 10 tūkst. tonų bulvių.

Specialistai bulvių veisles skirsto į labai ankstyvas, ankstyvas, vidutinio ankstyvumo, vėlyvas ir labai vėlyvas. Vėlyvųjų veislių stiebagumbių odelė yra storesnė, jose – daugiau krakmolo. Todėl tradicinius patiekalus gaminančios šeimininkės dažniau renkasi rudens, o ne vasaros ankstyvojo derliaus gėrybes. Šiuo metu „Maximoje“ galima įsigyti „Catania“, „Marabel“, „Vineta“, „Jelly“, „Borvina“, „Solist“ ir kitų veislių bulvių – iš viso net 9 rūšių.

Geriausiai dera su daržovėmis: ne tik virtos ir keptos, bet ir šviežios

Mitybos specialistė V. Kurpienė rekomenduoja bulves valgyti pirmoje dienos pusėje. „Jeigu bulves valgote pietums, rinkitės jas kaip pagrindinį patiekalą, o ne garnyrą. Apskritai, su mėsa ar žuvimi ši daržovė netinka, nes toks derinys labai sunkiai virškinamas. Geriausia bulves valgyti su šviežiomis arba raugintomis daržovėmis“, – pataria V. Kurpienė ir priduria, kad bulves galima valgyti ne tik virtas ir keptas, tačiau ir šviežias – įtarkuojant į šakninių daržovių salotas, pavyzdžiui, prie morkų ir salierų.

Pašnekovė siūlo išbandyti nesudėtingą bulvių salotų receptą, kuriame puikiai dera populiarios, šviežios šakninės daržovės.

„Vienai porcijai reikės 80 g bulvių, 50 g morkų, 40 g svogūnų, 2,5 g česnako, 2,5 g petražolių ir 2,5 g šviežių arba šaldytų krapų. Taip pat patiekalui gaminti naudosime 10 gramų šalto spaudimo alyvuogių aliejaus, 5 g šviežiai spaustų citrinos sulčių, 0,5 g druskos, 0,2 g pipirų juodųjų.

Bulves ir morkas reikės sutarkuoti plonais šiaudeliais ir apšlakstyti keliais šaukštais citrinos sulčių. Tada smulkiai supjaustyti svogūną ir susmulkinti česnaką – pakepinti ant nedidelio kiekio lydyto sviesto nuolat maišant, kol svogūno gabalėliai pagelsta.

Smulkiai sukapojame krapus, petražoles. Pakepintas daržoves ir susmulkintus prieskonius beriame ant šviežių daržovių, apšlakstome aliejumi, paskaniname druska bei pipirais. Bus skanu ir sveika“, – tikina V. Kurpienė.

Rudenį sušildo gardi bulvių ir porų sriuba

„Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius A. Poleninas pažymi, kad daugumą patiekalų nesudėtinga pagaminti, jeigu pasirenkate kokybiškas bulves iš parduotuvės, kur daržovėms taikomi aukšti standartai.

Poleninas pietums siūlo pasigaminti bulvių ir porų sriubą. „Ištirpinkite puode tris šaukštus sviesto. Sudėkite supjaustytus 4 porus. Maišydami pakepinkite porus, kol suminkštės ir gražiai pagels. Įmeskite porą sutraiškytų skiltelių česnako. Į puodą su vandeniu sudėkite kubeliais supjaustytas bulves (apie kilogramą), kelis lauro lapus ir čiobrelio šakeles, įmeskite du sultinio kubelius ir įberkite druskos, pipirų. Virkite apie 15 minučių, kol bulvės suminkštės. Išgriebkite lauro lapus ir čiobrelio šakeles. Tada viską supilkite į puodą su pakepintais porais. Sutrinkite su smulkintuvu ir įpilkite porą šaukštų grietinėlės. Skanaus!“, – linki A. Poleninas.

Į kompaniją tiks pomidorai ir brokoliu

„Maximos“ maisto gamybos departamento vadovas siūlo išbandyti dar vieną puikų ir sveiką derinį – bulves su pomidorais ir brokoliu. „Gamindami troškinį iš šių daržo gėrybių užtruksite apie pusvalandį. Reikės 4 bulvių, 1 brokolio, 2 pomidorų, 1 svogūno, taip pat – 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, pusės stiklinės vandens, 2 skiltelių česnako, 1 šaukšto imbiero miltelių, 1 šaukšto kario prieskonių, ketvirtadalio arbatinio šaukštelio ciberžolės ir žiupsnelio druskos. Pirmiausia aliejuje apkepinkite supjaustytą svogūną ir imbierą, kol suminkštės. Tada suberkite kario miltelius, smulkintą česnaką ir ciberžolę. Pakepinkite dar pusę minutės. Sudėkite išskaidytą žiedyną ir supjaustytas bulves. Kepkite 5 minutes, tada supilkite supjaustytus pomidorus arba pomidorų tyrę ir vandenį. Įberkite druskos ir užvirkite, tada sumažinkite kaitrą ir palikite dar 15 minučių pasitroškinti“, – rudens gėrybėmis siūlo mėgautis A. Poleninas.

Bulvių patiekalus mėgsta ne tik lietuviai – šias daržoves taip pat vertina vokiečiai, skandinavai, o savo bulvių tortilija itin didžiuojasi ispanai. Bulviniai patiekalai yra ne tik įvairių šalių kulinarinio paveldo dalis, bet ir gražūs vasaros prisiminimai – turbūt kiekvienas žmogus yra ragavęs lauže keptą bulvę, kurios skoniui prilygti negali niekas.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Daugiau naujų naujienų
       2024-04-24 13:18:23

Kaip vos už kelis eurus pasigaminti gardų patiekalą pietums ar vakarienei

Paprasta paruošti, sotu ir pigu – sakote, taip nebūna? Pritrūkusiems idėjų gardžiai ir nebrangiai vakarienei, prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai turi pasiūlymą – iškepkite orkaitėje sultingas vištienos šlauneles su daržovių garnyru.
       2024-04-24 13:08:54

Susidūrėte su gyvūnu kelyje: ar būtina kviesti policiją?

Įsibėgėjant pavasariui, keliuose auga susidūrimų su laukiniais gyvūnais skaičius. Tą lemia balandžio mėnesį prasidedanti gyvūnų migracija, kurios metu žvėrys dažniau pasirodo keliuose, bei ne visuomet atsargus vairuotojų elgesys.
       2024-04-24 13:05:06

Gyventojai dažniau skundžiasi dėl keliamo triukšmo

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai, Tarptautinę triukšmo suvokimo dieną, kasmet minimą balandžio paskutinį trečiadienį, atkreipia dėmesį į triukšmo žalą sveikatai ir primena, kur kreiptis, kai ramybės neduoda netoliese esantys triukšmą skleidžiantys objektai.
       2024-04-24 12:55:04

Priešpienis: svarbus raktas į vaikų sveikatą

Priešpienis, kurį mūsų kūdikiai gauna pirmomis gyvenimo valandomis, yra tikras imuniteto šaltinis. Jame gausu natūralių antikūnų, kurie padeda kūdikiams apsisaugoti nuo įvairių ligų, skatina jų imunitetą ir ruošia juos kovoti su virusais ir bakterijomis.
       2024-04-24 12:50:56

Ženšenis: natūralus kelias į gerą seksualinį gyvenimą

Nevaisingumas yra didėjanti problema visame pasaulyje. Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad apie 17,5% suaugusiųjų planetos žmonių – tai beveik 1 iš 6 žmonių – patiria šią bėdą. Be to, maždaug 40% atvejų problema kyla dėl vyrų fiziologijos.
       2024-04-24 10:11:24

Ketinate imti paskolą namo statybai? Štai ką svarbu žinoti

Mintis nuosavame sklype pasistatyti savus namus – itin patraukli, tačiau neturint pakankamai santaupų tą padaryti ne visada paprasta. Kokius kriterijus turi atitikti būsimasis tokios paskolos gavėjas ir kokios yra ne visiems žinomos šio kredito subtilybės.
       2024-04-24 09:59:54

Internetiniai sukčiai aktyviausi tada, kai esame labiausiai pažeidžiami

Bene efektyviausias internetinių sukčių ginklas – netikėtumas. Dažniausiai sukčių siųstos žinutės ragina nedelsiant imtis veiksmų dėl užblokuotos banko sąskaitos, neteisingai nurodyto siuntos gavėjo adreso ar gautos baudos.
       2024-04-24 09:34:31

Šių uogų priešuždegiminės savybės dažnai pamirštamos: ką gausite suvalgę saują

Dar pirmųjų civilizacijų laikais valgytos vynuogės, pastaraisiais dešimtmečiais tapo vienos mėgstamiausių lietuvių uogų. Jos dažnai papuošia šventinį stalą, o savo saldumu papildo kasdienę mitybą.
       2024-04-24 09:22:04

Sugadintas kaimynų turtas: kada teks mokėti iš savos kišenės

Lietuvos žmonės nėra linkę artimai bičiuliautis su kaimynais – tyrimai rodo, kad 6 iš 10 apsiriboja mandagiu pasisveikinimu. Santykius su jais, deja, dar labiau kartina nelaimės, kurių metu sugadinamas kaimynų būstas ir jame esantis turtas.
       2024-04-23 15:06:05

Europos Parlamentas užtikrino geresnes vartotojų teises į remontą

Siekiant sumažinti atliekų kiekį, naujosiomis taisyklėmis vartotojams suteikiamos didesnės teisės į prekių remontą bei didinamas šio sektoriaus prieinamumas ir patrauklumas.
       2024-04-23 13:15:52

Palydovinis ryšys ir naujas įkrovimo būdas: „Android 15“ atnaujinimas

Šių metų duomenimis, „Android“ išlieka populiariausia operacine sistema pasaulyje, todėl jos atnaujinimų laukia milijonai vartotojų. Iki oficialaus „Android 15“ išleidimo liko beveik pusė metų.
       2024-04-22 17:08:51

Lietuvoje didmeninė elektros kaina per savaitę augo beveik 3 kartus

Praėjusią savaitę didmeninė elektros kaina Lietuvoje kilo 2,9 karto ir vidutiniškai siekė 78,65 Eur/MWh. Tiek pat elektra kainavo ir kitose Baltijos šalyse – Latvijoje, kaip ir Lietuvoje, ji augo 2,9 karto, Estijoje – 2,8 karto.
       2024-04-22 17:04:57

Vos iš kelių pigių ingredientų – purus biskvitinis pyragas per pusvalandį

Yra receptų, kurių neįmanoma sugadinti, ir šis paprastutis biskvitinis pyragas – vienas iš jų. Jei nesijaučiate drąsiai kepinių fronte, būtinai pabandykite, o patyrę konditeriai įvertins, kaip greitai ant stalo atsiras uogomis kvepiantis šviežias kepinys, jei netikėtai užsuko svečiai, o saldumynų lentynėlė – kaip tyčia tuščia.
       2024-04-22 16:36:43

Mažieji pagalbininkai noriau kibs į darbus darže ar sode: 5 patarimai

Vaikams instinktyviai patinka būti arčiau gamtos, jie mėgsta žaisti lauke. Tačiau pramogos gali virsti ir naudingais užsiėmimais. Veikla sode ar darže yra naudingas įrankis siekiant atitraukti vaikus nuo ekranų ir mokyti atsakomybės, taip pat ir padės ugdyti vaiko norą valgyti daugiau vaisių bei daržovių.
       2024-04-22 16:28:39

Įspėja verslus, kaip neapsigauti: ką žada vietoj ISO sertifikato?

„Nemokamas sūris tik pelėkautuose“ – posakis, aktualus ne tik taupantiems vartotojams, bet ir augti (tačiau – tik už kiek įmanoma palankesnį biudžetą) siekiantiems verslams. Vienu dažniausių žingsnių verslo procesų optimizavime tampa ISO vadybos sistemos diegimas.
       2024-04-22 16:22:46

Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?

Elektros sąskaita sudaro bene didžiausią kiekvieno namų ūkio komunalinių išlaidų dalį. Nors žinome pagrindines elektros taupymo taisykles, pavyzdžiui, išjungti tai, kas nenaudojama, tačiau esminio elektros suvartojimo pokyčio tai nepaskatina.
       2024-04-22 11:32:19

Automobilio priežiūra pavasarį: kam būtina skirti didžiausią dėmesį

Pavasarį žmonės dažniau nei šaltuoju sezonu sėda prie automobilio vairo. Kad transporto priemonė negestų, svarbu laiku atlikti techninės priežiūros darbus ir pašalinti po žiemos atsiradusius gedimus.
       2024-04-22 11:00:35

Tommy Hilfiger batų kokybė - kokia ji?

Tommy Hilfiger – tai vardas, kuris daugeliui asocijuojasi su amerikietišku stiliumi ir nepriekaištinga kokybe. Šis prekės ženklas jau daugelį metų žinomas dėl savo ryškios spalvų paletės, klasikinio dizaino ir aukštos klasės medžiagų, kurios naudojamos kurti viską - nuo drabužių iki aksesuarų.
       2024-04-22 10:45:36

Kokybiško šampūno pasirinkimas

Plaukų priežiūra apima daugybę skirtingų procedūrų ir produktų. Nors ne visi naudoja kaukes, purškiklius, aliejukus ir serumus, tačiau tikrai visi reguliariai naudoja šampūnus. Tai būtiniausia plaukų priežiūros priemonė - todėl ypač svarbu jį rinktis pagal plaukų ir galvos odos tipą.
       2024-04-22 10:19:43

Vitaminai maitinančioms - pirkti kompleksą ar atskirai?

Žindymo metu viskas, ko reikia augančiam organizmui, gaunama su motinos pienu. Taigi, jei mamos organizme yra ryškus maistinių medžiagų trūkumas, vaikas taip pat kenčia nuo jų trūkumo.
       2024-04-22 09:51:47

Interjero dizainas: Kaip įsirengti svetainę?

Svetainė – tai nėra tiesiog paprastas kambarys. Tai erdvė, kurioje susilieja kasdieniai mūsų gyvenimai, kur susitinkame su šeimos nariais ir svečiais, kur atsipalaiduojame po įtemptos darbo dienos arba švenčiame svarbias progas.
       2024-04-20 20:38:34

Pakruojo dvaro gėlininkai: tulpės gali išgelbėti gyvybę

Likus vos kelioms dienoms iki didžiausio regione tulpių ir pavasario gėlių festivalio Pakruojo dvare, kurio metu erdvioje išskleidžia keli milijonai žiedų, dvaro gėlininkai pasidalino mažai žinoma istorija, kad tulpės pasaulyje buvo naudojamos ne vien grožiui.
       2024-04-20 10:41:23

Vyndarystės tradicijos Lietuvoje – ar jos egzistuoja ar mes aludarių kraštas

Jeigu internetinėje enciklopedijoje „Vikipedija“ užsuktumėte į kategoriją „lietuviški gėrimai“, paieškoje atrastumėte tik vieną subkategoriją – „Lietuvos alus“. Tikriausiai, nuostabos tai nekelia, juk mes – aludarių kraštas.
       2024-04-19 19:12:53

Kas dešimtas skambutis Lietuvoje – sukčių iš padirbto numerio

„Telia“ per pirmuosius tris šių metų mėnesius užkirto kelią 2,6 mln. atakų, nutaikytų į Lietuvos mobiliojo ryšio abonentus. Apsaugoti vartotojus bendrovei padėjo dar pernai aktyvuota automatinė padirbtų mobiliųjų numerių (angl. „spoofing“) filtravimo sistema.
       2024-04-19 19:00:45

Morkos – ne vienintelės akių pagalbininkės: dar viena daržovė nuo akių ligų

Kai oras šiltyn – ir mūsų patiekalai lengvyn. Tad gamindami pigesnius maltinukus iš cukinijų ir avinžirnių, ilgai neužgaišite, o rezultatu džiaugsis visi valgytojai.
       2024-04-19 12:27:56

Kodėl Azijoje šviežius agurkus ne pjausto, o traiško – tokių salotų nevalgėte

Šviežių lietuviškų, šiltnamiuose užaugintų agurkų sezonas įsibėgėja, tad geros jų kainos vilioja vis dažniau gamintis salotas. Gaivios, traškios salotos tinka prie įvairių patiekalų, tačiau paruoštos kiek įdomiau gali tapti ir pagrindine stalo žvaigžde ar sveikais priešpiečiais.
       2024-04-19 12:19:30

Ekspertai: norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą ir tradicijas

Mes tikimės, kad statybų technologijos nuolat tobulės ir taps futuristiškesnės, tačiau klimato kaita verčia suabejoti, ar aklas progresas yra geriausias pasirinkimas.
       2024-04-18 22:33:13

Kokybiška vištiena vertinama visame pasaulyje, kokia jos perspektyva Lietuvoje?

Šiuolaikinė visuomenė vis labiau rūpinasi savo sveikata, geresne savijauta vartodama maistingesnę, natūralesnę ir sveikatai palankesnę produkciją. Vištiena – ne išimtis, o pagaminta iš be antibiotikų užaugintų paukščių yra būtent ta mėsa, kuri vis dažniau aptinkama kiekvieno pirkėjo krepšelyje.
       2024-04-18 20:56:05

Reikalavimo važinėti vasarinėmis padangomis nėra – kodėl būtina tai daryti?

Kaip ir kasmet, nuo balandžio 1 d. automobiliai šalies keliuose gali būti eksploatuojami su vasarinėmis padangomis. Visgi dažnam vairuotojui kyla klausimas, kodėl apskritai verta tai daryti, nes žieminių padangų, jei jos nėra dygliuotos, naudojimas vasaros metu neuždraustas.
       2024-04-18 14:29:51

Erkės perduoda daugiau nei 20 ligų, o Laimo liga gali sukelti 70 simptomų

Atėjus šiltajam sezonui, daugelis pirmiausia skubės į gamtą. Visgi svarbu prisiminti, kad erkių aktyvumas didėja termometro stulpeliams esant dar ne taip aukštai – infekcines ligas pernešantys voragyviai miškuose ir parkuose mūsų tyko jau nuo septynių laipsnių šilumos ir savo pamainą baigia tik vėlyvą rudenį.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.