iliustracija iliustracija
iliustracija iliustracija iliustracija
Naujienos

Ar bulvė gali būti sveikos mitybos dalis?

2017-09-09 19:54:00

- Nors atrodo visai paprastas maistas, gaminant patiekalus iš bulvių, svarbu mokėti jas tinkamai paruošti.

- Mitybos specialistė sako, jog bulvės – ne garnyras, o pagrindinis patiekalas.

- Bulvės puikiai tinka subalansuotai mitybai – lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ kviečia išbandyti 3 receptus.

Lietuva – bulvinių patiekalų kraštas. Šeimininkės nuo seno iš bulvių mokėjo pagaminti daugybę patiekalų. Tačiau anksčiau žmonės bulvių patiekalus vertindavo dėl to, kad bulviniai blynai ar plokštainis su spirgučių padažu – lėtai virškinamas ir sotus maistas, kuris dirbant laukuose suteikdavo energijos visai dienai. Šiais laikais į bulves žvelgiama kitaip – mitybos specialistai siūlo atsisakyti riebių padažų, išmokti daržoves tinkamai apdoroti ir atrasti sveikus receptus.

Mažėja sunkaus fizinio darbo – keičiasi mitybos įpročiai

Rudenį vykstantis bulviakasis – pakankamai sunkus darbas, reikalaujantis daug ištvermės ir energijos, todėl anksčiau būdavo įprasta, kad ir maistas turi būti labai sotus, kaloringas ir suteikiantis energijos. Cepelinai, vėdarai, dzūkiškos bandos ar Kėdainių blynai – tokie būdavo tradiciniai pietų patiekalai per bulviakasio atokvėpį. Vis dėlto dabar per bulviakasio įkarštį laukuose dirba kur kas mažiau žmonių nei anksčiau – rankų darbą keičia moderni žemės ūkio technika. Mažėjant fizinio darbo, turėtų keistis ir žmonių mitybos įpročiai.

„Kaloringi ir riebūs bulviakasio patiekalai – daugiau išimtis ir duoklė senoms tradicijoms. Pastarojo dešimtmečio „Maximos“ duomenys rodo, kad lietuvių mitybos įpročiai kinta – žmonės domisi suderinta mityba, renkasi sveikesnius produktus, ieško lengviau virškinamų patiekalų“, – pastebi Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius. Tačiau bulvės, anot A. Polenino, lietuviams išlieka svarbiu ir vertingu energijos šaltiniu. Be to, tai yra labai pigus produktas, kurio laikymo sąlygos – nereiklios, tad tai puikus produktas taupantiesiems.

Trys svarbios taisyklės bulvėse padės išsaugoti vertingas medžiagas

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė sako, kad bulvė yra labai vertinga daržovė, tačiau, kaip ir bet kuris kitas maisto produktas, turi būti tinkamai paruošta.

„Jeigu bulvės apdorojamos verdant vandenyje ar garuose svarbu virti trumpai: kuo trumpiau apdorojate, tuo daugiau naudingų medžiagų lieka ir ilgiau išlieka sotumo jausmas. Todėl rekomenduoju neluptas daržoves sudėti į jau verdantį vandenį. Kai bulvės išvirs, jokiu būdu nepalikite jų mirkti vandenyje, nes vertingosios medžiagos ir liks vandenyje, o ne bulvėje. Todėl po virimo vandenį nupilkite“, – pataria V. Kurpienė.

Bulvėse gausu mineralų, įvairių vitaminų ir kitų maisto medžiagų. „Geriausiai naudingas medžiagas šios daržovės išlaiko verdamos garuose, vandenyje su lupena arba kepamos žemoje temperatūroje orkaitėje ant grotelių“, – aiškina mitybos specialistė.

Lietuvos ūkininkų derlius – lietuviškame prekybos tinkle

Bulvėse daug angliavandenių (apie 18 proc.) ir baltymų (2 proc.). Taip pat šioje daržovėje – ištisi klodai vitaminų: B2, B6, B9, PP, K, E, C. Bulves valgantys žmonės taip pat gauna karotino, organinių rūgščių ir organizmui labai naudingų mineralų: fosforo, kalio, geležies, magnio ir kitų.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, vienas šalies gyventojas per metus suvalgo 94 kilogramus bulvių. Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ per metus parduoda daugiau negu 10 tūkst. tonų bulvių.

Specialistai bulvių veisles skirsto į labai ankstyvas, ankstyvas, vidutinio ankstyvumo, vėlyvas ir labai vėlyvas. Vėlyvųjų veislių stiebagumbių odelė yra storesnė, jose – daugiau krakmolo. Todėl tradicinius patiekalus gaminančios šeimininkės dažniau renkasi rudens, o ne vasaros ankstyvojo derliaus gėrybes. Šiuo metu „Maximoje“ galima įsigyti „Catania“, „Marabel“, „Vineta“, „Jelly“, „Borvina“, „Solist“ ir kitų veislių bulvių – iš viso net 9 rūšių.

Geriausiai dera su daržovėmis: ne tik virtos ir keptos, bet ir šviežios

Mitybos specialistė V. Kurpienė rekomenduoja bulves valgyti pirmoje dienos pusėje. „Jeigu bulves valgote pietums, rinkitės jas kaip pagrindinį patiekalą, o ne garnyrą. Apskritai, su mėsa ar žuvimi ši daržovė netinka, nes toks derinys labai sunkiai virškinamas. Geriausia bulves valgyti su šviežiomis arba raugintomis daržovėmis“, – pataria V. Kurpienė ir priduria, kad bulves galima valgyti ne tik virtas ir keptas, tačiau ir šviežias – įtarkuojant į šakninių daržovių salotas, pavyzdžiui, prie morkų ir salierų.

Pašnekovė siūlo išbandyti nesudėtingą bulvių salotų receptą, kuriame puikiai dera populiarios, šviežios šakninės daržovės.

„Vienai porcijai reikės 80 g bulvių, 50 g morkų, 40 g svogūnų, 2,5 g česnako, 2,5 g petražolių ir 2,5 g šviežių arba šaldytų krapų. Taip pat patiekalui gaminti naudosime 10 gramų šalto spaudimo alyvuogių aliejaus, 5 g šviežiai spaustų citrinos sulčių, 0,5 g druskos, 0,2 g pipirų juodųjų.

Bulves ir morkas reikės sutarkuoti plonais šiaudeliais ir apšlakstyti keliais šaukštais citrinos sulčių. Tada smulkiai supjaustyti svogūną ir susmulkinti česnaką – pakepinti ant nedidelio kiekio lydyto sviesto nuolat maišant, kol svogūno gabalėliai pagelsta.

Smulkiai sukapojame krapus, petražoles. Pakepintas daržoves ir susmulkintus prieskonius beriame ant šviežių daržovių, apšlakstome aliejumi, paskaniname druska bei pipirais. Bus skanu ir sveika“, – tikina V. Kurpienė.

Rudenį sušildo gardi bulvių ir porų sriuba

„Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius A. Poleninas pažymi, kad daugumą patiekalų nesudėtinga pagaminti, jeigu pasirenkate kokybiškas bulves iš parduotuvės, kur daržovėms taikomi aukšti standartai.

Poleninas pietums siūlo pasigaminti bulvių ir porų sriubą. „Ištirpinkite puode tris šaukštus sviesto. Sudėkite supjaustytus 4 porus. Maišydami pakepinkite porus, kol suminkštės ir gražiai pagels. Įmeskite porą sutraiškytų skiltelių česnako. Į puodą su vandeniu sudėkite kubeliais supjaustytas bulves (apie kilogramą), kelis lauro lapus ir čiobrelio šakeles, įmeskite du sultinio kubelius ir įberkite druskos, pipirų. Virkite apie 15 minučių, kol bulvės suminkštės. Išgriebkite lauro lapus ir čiobrelio šakeles. Tada viską supilkite į puodą su pakepintais porais. Sutrinkite su smulkintuvu ir įpilkite porą šaukštų grietinėlės. Skanaus!“, – linki A. Poleninas.

Į kompaniją tiks pomidorai ir brokoliu

„Maximos“ maisto gamybos departamento vadovas siūlo išbandyti dar vieną puikų ir sveiką derinį – bulves su pomidorais ir brokoliu. „Gamindami troškinį iš šių daržo gėrybių užtruksite apie pusvalandį. Reikės 4 bulvių, 1 brokolio, 2 pomidorų, 1 svogūno, taip pat – 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, pusės stiklinės vandens, 2 skiltelių česnako, 1 šaukšto imbiero miltelių, 1 šaukšto kario prieskonių, ketvirtadalio arbatinio šaukštelio ciberžolės ir žiupsnelio druskos. Pirmiausia aliejuje apkepinkite supjaustytą svogūną ir imbierą, kol suminkštės. Tada suberkite kario miltelius, smulkintą česnaką ir ciberžolę. Pakepinkite dar pusę minutės. Sudėkite išskaidytą žiedyną ir supjaustytas bulves. Kepkite 5 minutes, tada supilkite supjaustytus pomidorus arba pomidorų tyrę ir vandenį. Įberkite druskos ir užvirkite, tada sumažinkite kaitrą ir palikite dar 15 minučių pasitroškinti“, – rudens gėrybėmis siūlo mėgautis A. Poleninas.

Bulvių patiekalus mėgsta ne tik lietuviai – šias daržoves taip pat vertina vokiečiai, skandinavai, o savo bulvių tortilija itin didžiuojasi ispanai. Bulviniai patiekalai yra ne tik įvairių šalių kulinarinio paveldo dalis, bet ir gražūs vasaros prisiminimai – turbūt kiekvienas žmogus yra ragavęs lauže keptą bulvę, kurios skoniui prilygti negali niekas.

Reklama
Naujienos komentarai

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Daugiau naujų naujienų
       2019-11-21 09:09:13

Vagių darbą galima apsunkinti: koks namų užraktas juos atbaidys

Tyrimas parodė, kad spynos Baltijos šalių žmonėms – pati svarbiausia fizinė namų apsauga. Lyginant su Latvija ir Estija, mūsų šalyje daugiausiai – 45 proc. – gyventojų namus ir juose esantį turtą saugo spynomis. Taip elgiasi 44 proc. latvių ir 40 proc. estų.
       2019-11-21 09:03:50

Kodėl vaikai vemia dažniau?

Pykinimas ir vėmimas – dažnai pasitaikantis simptomas vaikams, o suaugusieji vemia, palyginti, rečiau. „Eurovaistinės“ vaistininkė Regina Molotkova sako, kad dažniausiai vaikų vėmimas praeina negydant, tačiau konsultacijos su specialistais svarbios visais atvejais.
       2019-11-21 08:59:24

3 mitai, kuriais žmonės vadovaujasi drėkindami ir valydami namų orą

Sausas ir užterštas oras patalpose – viena iš pagrindinių priežasčių dėl kurių paūmėja alergijos, o šaltuoju sezono metu – plinta virusai ir bakterijos. Deja, labai maža dalis žmonių žino, kaip tinkamai spręsti šią problemą.
       2019-11-21 08:46:53

Kaip iš tikrųjų kepyklose kepama duona: 5 svarbiausi žingsniai

Ar tikrai namuose kepta duona yra natūralesnė ir kokybiškesnė, už keptą kepykloje? Ar kepykloje galima iškepti tikrą tradicinę raugo duoną, kokią kepdavo ir mūsų senoliai? Kaip iš tikrųjų ši duona yra gaminama Lietuvoje, koks jos kepimo kelias?
       2019-11-20 14:10:42

Ką reiškia banko skyriaus uždarymas regiono miestelyje?

Ar banko skyriaus uždarymas regiono miestelyje reiškia, kad iš jo pasitraukia pats bankas? LR Seimo Biudžeto ir finansų komitetas ir Lietuvos bankas surengė konferenciją „Kuo pakeisime išeinančius bankus regionuose?“
       2019-11-20 12:43:03

Telefonų numerių istorija: kaip gavome kodą +370 ir ką reiškia 555?

Išmaniųjų telefonų eros laikais apie telefonų numerius susimąstyti tenka retai – dažniausiai juos išsaugome adresatų sąraše ir tiesiog pamirštame. Tačiau technologijų ekspertai teigia, kad jų istorija yra kupina įdomių faktų ir dalijasi keliais iš jų.
       2019-11-20 12:36:43

34 metai su „Windows“: kaip „langai“ pakeitė kompiuterių pasaulio istoriją

Populiariausia kompiuteriams skirta operacinė sistema „Windows“ šiandien švenčia savo 34-ąjį gimtadienį. Paminėdami šią sukaktį kviečiame prisiminti, kaip ši operacinė sistema augo, kokių naujovių pasiūlė žmonėms ir ko galime tikėtis ateityje.
       2019-11-20 12:33:29

Tyrimas: 7 iš 10 lietuvių yra nepatenkinti savo būstu

Lietuvoje net 70 proc. gyventojų netenkina jų dabartinis būstas. Tokią statistiką atskleidė nekilnojamojo turto vystymo bendrovės „Build Me“ užsakymu atliktas reprezentatyvus šalies gyventojų tyrimas.
       2019-11-20 12:28:07

Mokotės naujos kalbos? Būdai palengvinsiantys procesą

Šiuo metu pasaulyje yra kalbama daugiau nei 6,5 tūkst. kalbomis, o 2 tūkst. iš jų kalba vos daugiau nei tūkstantis gyventojų. Mokėti dar vieną papildomą kalbą visada pravers tiek keliaujant, tiek pristatant save darbo pokalbyje.
       2019-11-19 09:09:18

Atostogų įpročiai pasikeitė: šį spalį keliavusių į užsienį – daugiau nei liepą

Lietuvos žmonės šių metų rudenį pakeitė atostogavimo įpročius – keliaujančių į užsienį spalį buvo daugiau nei liepos mėnesį. Draudikai suskaičiavo, kad spalį užsienio kelionėse patirtos žalos ne tik aplenkė populiariausio atostogų mėnesio – liepos – skaičius, tačiau ir 35 proc. viršijo kasmetinį spalio mėnesio vidurkį.
       2019-11-19 09:07:06

Penki patarimai, kaip sąskaitas apmokėti laiku

Laiku apmokamos sąskaitos – svarbus finansinės gerovės aspektas. Ir jas lemia ne tik tai, kiek pajamų gaunate, bet svarbiausia – kaip jas valdote. Žinodami, kada turi būti apmokėtos sąskaitos, ir tai atlikdami iki nustatyto termino, ne tik išvengsite streso, bet ir sutaupysite pinigų.
       2019-11-18 16:01:23

Trečdalis lietuvių išsiverstų tik su skaitmeniniu banku

Maždaug kas trečias (31 proc.) šalies gyventojas jau dabar būtų pasirengęs naudotis vien tik skaitmeninio banko paslaugomis, parodė „Swedbank“ užsakymu atlikta Baltijos šalių gyventojų apklausa.
       2019-11-18 15:55:03

Kauniečių pasitenkinimas miesto viešuoju transportu auga

Atsinaujinantis Kauno viešojo transporto parkas, patogesnis atsiskaitymas už keliones ir auganti paslaugų kokybė sulaukia pozityvių vertinimų. Tai paaiškėjo spalio mėnesį atlikus kasmetinę viešojo transporto keleivių apklausą.
       2019-11-18 15:37:45

Reikalavimas fiksuoti darbo laiką: vienoms įmonėms trukdo, o kitoms padeda?

Nuo gegužės mėnesio visi Europos Sąjungos darbdaviai yra įpareigoti vesti darbo apskaitą. Ne vienai įmonei šis reikalavimas kelia galvos skausmą, mat ribotus išteklius tenka aukoti dar vienai pašalinei užduočiai.
       2019-11-18 15:34:21

Vaistininkai sunerimę – antibiotikų vartojame pernelyg daug

Antibiotikai padėjo suvaldyti daugybę iki tol sunkiai gydytų ligų, tačiau šiandien pasaulis susiduria su nauju iššūkiu – augančiu bakterijų atsparumu, tam įtakos turi neteisingas antibiotikų vartojimas.
       2019-11-18 15:31:19

Kiek turime laiko kol savižudybės persikels į darbo vietas

Savižudybės yra opi, tačiau tokia nemaloni tema, kad tiek darbo, tiek namų aplinkoje įnirtingai stengiamasi neigti, kad ji egzistuoja. Tuo pačiu metu, remiantis Valstybinio psichikos sveikatos centro statistikos pateiktais duomenimis rodikliai yra grėsmingi.
       2019-11-18 15:24:33

Kaip prižiūrėti dyzelinių automobilių ekologines sistemas?

Dyzelinis automobilis su įdiegtomis ir tinkamai veikiančiomis išmetamųjų dujų neutralizavimo sistemomis, palyginus su benzinu veikiančiu automobiliu, yra ne tik taupesnis, bet ir nenusileidžia ekologiniais rodikliais, o CO2 emisija yra mažesnė – tai patvirtino Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) mokslininkų atliktas tyrimas.
       2019-11-15 15:55:56

Antibiotikas – ne saldainis. Didžiausios jų vartojimo klaidos

Kaip dažnai vartojate antibiotikus? Jų griebiatės tik kraštutiniu atveju ar vos peršalus ir užgulus nosiai? Specialistai įspėja: antibiotikai – ne saldainiai, tad jų vartojimas turi būti teisingas. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skambina pavojaus varpaus dėl mikroorganizmų atsparumo antibiotikams.
       2019-11-15 10:28:21

„Rail Baltica“ vizija: sujungti skrydžius su traukinių transportu

2019 m. lapkričio 13 d., už „Rail Baltica“ projektą atsakinga įmonė „RB Rail AS“ pristatė tyrimą, kuriame įvertintos pagrindinės oro uostų keleivių srautų integravimo į greitųjų traukinių tinklą „Rail Baltica“ ypatybės ir reikalavimai.
       2019-11-15 10:23:10

Socialiniai įgūdžiai ar socialiniai tinklai: kur pranašesnė jaunoji Z karta?

Išskirtinai nei kitos, nuo vaikystės internetą pažįstanti Z karta naršymui internete skiria daugiausiai laiko. „Instagram story“, „live“ filmavimas ir virtualūs draugai šiuolaikiniam jaunimui yra neatsiejama gyvenimo dalis. Kaip socialinė medija pakeitė jaunimo bendravimo įpročius ir pasaulio suvokimą?
       2019-11-15 10:14:06

5 patarimai, kaip telefonu padaryti kokybiškas nuotraukas tamsiu paros metu

Vienas svarbiausių dalykų šiandien – gražiai fotografuoti, nes socialiniai tinklai patys sėkmingomis nuotraukomis nepasidalins. Dieną tai padaryti nesunku, o kaip kokybiškus kadrus išgauti tamsiu paros metu? Net ir turint naktį gerai fotografuojantį telefoną, jūsų kadrai gali nepavykti.
       2019-11-15 10:08:16

Vilniuje „išdygo“ Agnės Kišonaitės instaliacija „Cukrinė širdis“

Ketvirtadienį, Pasaulinę diabeto dieną, sostinės Odminių skvere pristatyta menininkės Agnės Kišonaitės sukurta instaliacija „Cukrinė širdis“. Pustrečio metro aukščio raudoną širdies formos karkasinę konstrukciją menininkė užpildė kraujotakos sistemą primenančiais raizginiais iš tuščių ar cukrumi užpildytų stiklo konteinerių.
       2019-11-15 09:35:52

Europarlamentaras Liudas Mažylis: GMO ant Europos stalo, ką valgysime rytoj?

Globalizacija, didėjanti populiacija, klimato kaita, chemiškai apdorotas maistas ir kiti iššūkiai yra taip vieni su kitais susipynę, kad net primena gerą ryžių mišrainę. Ir ją miniu ne atsitiktinai, nes tiek išvardinti iššūkiai, tiek ryžių mišrainėje randami kukurūzai yra susiję su viena, daugeliui iki galo taip ir nesuprantama, Genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) tema.
       2019-11-15 09:07:55

Gydytojos patarimas vyrams: sveikatai saugoti pasitelkite technologijas

Nors vis dar vyrauja nuostata, kad vyrai sveikata rūpinasi mažiau, nei moterys, gydytoja Martyna Karklytė teigia, jog taip nebėra – jie vis didesnį dėmesį skiria fiziniam aktyvumui, sveikai mitybai, kokybiškam miegui bei kovai su stresu.
       2019-11-15 09:07:55

Temperatūros svarba miegui – kaip atvėsinti kūną naktimis?

Įvairių tyrimų ir stebėjimų dėka šiandien žinome, kad mūsų miegui įtaką daro daugybė įvairių vidinių bei išorinių veiksnių. Tai – teisingas miego ritmas, miegojimo ciklai, čiužinys ir net miegamojo aplinka. Vis dėlto, veiksnys, kurį savo kūnų jaučiame ir identifikuoti galime kiekvienas yra temperatūra.
       2019-11-14 19:34:18

Robotai logistikos versle: kaip ši sfera atrodys po dešimties metų?

Jau ne vieną dešimtmetį viešoje erdvėje sklandančios prognozės, kad žmogaus darbo jėgą pakeis robotai, neaplenkia ir logistikos bei siuntų verslų. Tačiau į duris besibeldžiančio mechaninio kurjerio neturime nei dabar, nei, panašu, sulauksime artimiausioje ateityje.
       2019-11-13 20:15:55

Ateities darbo rinka: kaip keičiasi mūsų įpročiai?

Spėjama, kad ateityje daugiau nei 75 mln. darbo vietų išnyks dėl galimybių technines užduotis perleisti robotams. Žinoma, dirbtiniam intelektui prilygti žmogaus kritiniam ir kūrybiniam mąstymui dar prireiks daug laiko, tad robotai tikrai neužvaldys visos darbo rinkos.
       2019-11-13 20:09:31

Ar elektroninė prekyba pakeis fizines parduotuves?

Prireikus naujų batų, šviestuvo ar televizoriaus, vis retesnis šių prekių ieškoti važiuoja į fizines parduotuves, kai jas nusipirkti galima vos keliais mygtukų paspaudimais. Maža to, pastaraisiais metais internetinė prekyba išsiplėtė ir į greito apyvartumo prekių – maisto produktų, gėrimų, kasdienių buities ir higienos reikmenų – sektorių.
       2019-11-12 12:40:49

„Toksika“ pradėjo saugiai deginti Alytaus gaisravietėje surenkamas atliekas

Penktadienį Alytaus gaisravietėje pradėjusi degėsių surinkimo darbus, šiandien „Toksika“ jau daugiau nei parą saugiai degina surinktas pavojingąsias atliekas. Į „Toksikos“ padalinį Šiaulių rajone atvežtos pavojingosios atliekos – metalinių, tekstilinių kordų atliekos su gumos ir degėsių likučiais – deginamos specialiame „Toksikos“ pavojingųjų atliekų utilizavimui skirtame įrenginyje.
       2019-11-12 12:25:11

Technologijos mokslų daktarė: nebijokite siekti to, ko norite jūs

Akvilė Zabiliūtė-Karaliūnė – technologijos mokslų daktarė, Vilniaus universiteto (VU) Fizikos fakulteto Fotonikos ir nanotechnologijų institute atliekanti įvairiausius su apšvietimu susijusius tyrimus, kurianti ir tobulinanti naujus apšvietimo šaltinius, skirtus ir menui, ir medicinai.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.
Reklama