Naujienos

Lietuviško medaus galia: gydo gerklės skausmą, gaivina odą ir stiprina organizmą

2020-02-18 06:42:43

Senovės lietuviai sakydavo, kad medus – ne tik maistas, bet ir vaistas. Šiandien jo naudą sveikatai patvirtina ir mokslas. Visgi medus naudingas ne tik malšinant gerklės skausmą ar kovojant su peršalimo simptomais.

Šio produkto panaudojimo galimybės itin plačios. Bitininkai pažymi, kad skirtingo medaus rūšių savybės skiriasi, todėl renkantis medų pataria atkreipti dėmesį į tai, iš kokių augalų žiedų jis suneštas.

Skirtingas medus – skirtingos savybės

Lietuviškam prekybos tinklui „Maxima“ medų tiekiantis Utenos rajono bitininkas Gediminas Skardžius sako, kad medaus nauda organizmui yra žinoma nuo seno, tačiau svarbu išsirinkti sau tinkamiausią medų, jį teisingai vartoti ir laikyti.

„Vienareikšmiškai pasakyti, kokį medų rinktis geriausia, būtų sunku. Medų kiekvienas turėtų rinktis pagal savo poreikius ir, žinoma, skonį. Pavyzdžiui, jautresnį skrandį turintiems žmonėms tinkamesnis yra šviesus, švelnesnio skonio medus. Šviesus medus – pavyzdžiui, aviečių – taip pat geriausiai tinka kosuliui, gerklės skausmui gydyti. Tuo metu tamsesnis medus – pievų, miško augalų, grikių – pasižymi aitresniu, intensyvesniu skoniu. Jis ypač naudingas širdžiai ir kraujagyslėms stiprinti, tačiau nėra toks efektyvus malšinant gerklės skausmą“, – pasakoja G. Skardžius.

Bitininko teigimu, vienu vertingiausių yra laikomas lipčių medus. Tai yra medus, suneštas ne iš žiedų nektaro, bet iš augalų išskiriamų sulčių – pavyzdžiui, medžių sakų. Šiame meduje gausu mineralų ir kitų organizmui naudingų medžiagų, jis ilgą laiką išlieka skystas ir nesusikristalizuoja.

„Taip pat labai vertinamas ir pirmojo sukimo pavasarinis medus. Jį bitės suneša iš pienių, agrastų, serbentų, ąžuolų ir kitų pirmiausiai pražystančių augalų žiedų. Toks medus yra pats šviesiausias, pasižymi itin švelniu skoniu, todėl yra tinkamas turintiems jautrią virškinimo sistemą bei naudingas gerinant kepenų veiklą. Tiesa, dėl kintančio klimato tikrą pavasarinį medų surinkti tampa vis sudėtingiau. Dėl šiltesnių orų įvairūs augalai sužydi anksčiau ir visi vienu metu, o bitės renkasi tuos, žiedus, kurie joms yra arčiausiai. Dėl to net ir pats ankstyviausias medus dažnai jau gali būti panašus į vidurvasario“, – sako G. Skardžius.

Dėl to bitininkas savo ūkio bites, kurių turi net pusantro tūkstančio šeimų, skirtingais sezono mėnesiais veža į skirtinga augmenija pasižyminčius Aukštaitijos rajonus.

Žiemą nuperkama dvigubai daugiau

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė Vilma Drulienė sako, kad ypač žiemą medų gyventojai perka išties gausiai, o paklausiausias yra natūralus lietuviškas medus.

„Praėjusių metų žiemą, lyginant su vasaros mėnesiais, medaus pardavimai buvo net dvigubai didesni. Tai rodo, kad šaltuoju metų laiku daugeliui lietuvių medus tampa pagalbininku saugantis nuo peršalimų bei kitų ligų, siekiant sustiprinti savo imunitetą. Žiemą geriama ir daugiau arbatų, o vienas populiariausių būdų vartoti medų, kaip žinia, yra dėti jį į šiltus gėrimus. Tai taip pat turi įtakos šaltuoju metų laiku ženkliai išaugantiems medaus pardavimams“, – sako V. Drulienė.

Prekybos tinklo atstovės teigimu, didžiąją dalį medaus pasirinkimo „Maximos“ parduotuvių lentynose sudaro Lietuvos bitininkų produkcija. Gyventojai noriai renkasi ne tik lietuvišką natūralų liepų ar grikių ir kitų žiedų medų, bet ir skystą bei kreminį, taip pat įvairiais priedais – šaltalankiais, avietėmis, svarainiais, imbieru, riešutais, čiobreliais, pipirmėtėmis ir melisa, – pagardintą medų. Be to, vis daugiau dėmesio pirkėjai skiria ekologiškai produkcijai.

Svarbu tinkamai laikyti ir vartoti

G. Skardžius pataria vienu kartu neįsigyti medaus labai daug, jei neplanuojama jo greitai suvartoti. Anot bitininko, nors medų galima saugoti pakankamai ilgai, tačiau tai yra „gyvas“ produktas, kurio gerosios savybės geriausiai atsiskleidžia, kai medus yra pakankamai šviežias, nepaveiktas aplinkos.

„Įsigytą medų geriausia laikyti sausai ir vėsiai. Tam daug geriau tinka šaldytuvas, o ne spintelė. Be to, reikėtų nepamiršti kaskart panaudojus medaus indą sandariai uždaryti. Taip bus geriau išsaugomos vertingosios medaus savybės“, – sako G. Skardžius.

Nors lietuviai mėgsta medų dėti į ką tik užplikytą arbatą, bitininkas geriau pataria palaukti, kol gėrimas šiek tiek atvės. Tai vėlgi padės išsaugoti vertingąsias medaus savybes. Dar geriau, anot G. Skardžiaus, atskirai kabinti šaukštą medaus iš stiklainio ir tuomet užgerti jį šilta arbata.

Tiesa, naudingosios medaus savybės gali praversti ne tik gydantis peršalimus. Yra žinoma daugybė šio ypatingo produkto panaudojimo būdų sveikatai ir grožiui. Štai keletas jų.

Drėkinamoji medaus kaukė veidui

Medus gali būti tinkama priemonė sausos odos priežiūrai. Sumaišius po pusę puodelio vandens, pieno, avižinių dribsnių ir įdėjus valgomąjį šaukštą medaus, šį mišinį reikia virti apie 5 minutes. Palaukus, kol atvės, gautą masę galima naudoti kaip veido kaukę. Ją ant veido reikėtų laikyti apie 10 minučių ir po to nuplauti vandeniu.

Muilas su medumi

Iš medaus galima pasigaminti ir odos gyvybingumą atstatančio muilo. Į 100 ml karšto vandens suberiami trys ketvirtadaliai stiklinės tarkuoto muilo, ketvirtadalis puodelio avižinių dribsnių, valgomasis šaukštas medaus ir valgomasis šaukštas migdolų aliejaus. Šį mišinį reikia supilti į karšto vandens vonelę ir gerai išmaišyti iki vientisos masės. Tuomet masė supilstoma į formeles ir laukiama, kol sustings.

Medaus balzamas lūpoms

Medus gali būti naudingas ir lūpoms, suteikti joms blizgesio ir apsaugoti jas nuo neigiamo aplinkos poveikio. Karšto vandens vonelėje ištirpinami du valgomieji šaukštai bičių vaško, du valgomieji šaukštai kokosų aliejaus ir valgomasis šaukštas taukmedžių sviesto. Į šį mišinį taip pat galima įlašinti kelis lašus mandarinų eterinio aliejaus. Tuomet mišinį tereikia supilstyti į formeles ir palaukti, kol sustings.

Medaus losjonas kūnui

Naminiam medaus losjonui prireiks medaus ir džiovintų kvapiųjų žolelių, pavyzdžiui, levandų. Medų reikia virti puode, kol jis suskystės, ir atskirame inde užpilti juo švelnaus kvapo žoleles. Vienam šaukštui žolelių turėtų tekti apie aštuonis lašelius medaus. Taip paruoštą mišinį reikia palaikyti apie savaitę ir tuomet sumaišyti su bekvapiu losjonu (vieną šaukštą pasigaminto mišinio maišyti su 8 lašeliais bekvapio losjono).

Gydomoji kaukė plaukams

Medus padeda stiprinti ne tik odą, bet ir plaukus. Išsitrinkus galvą, plaukų galiukus rekomenduojama paprasčiausiai patepti medumi ir palaikius keletą minučių – nuplauti. Tai suteiks plaukams gyvybingumo ir blizgesio.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2024-03-06 16:24:50

Šį delikatesą valgė dar pirmykščiai žmonės: jis turi unikalią dietinę savybę

Austrės – visais laikais Europos didikų mėgtas delikatesas, neseniai iš naujo atrastas ir Lietuvoje. Savo išskirtiniu, vandenynu alsuojančiu skoniu jos papuošia dažną šventę ar draugų susibūrimą.
       2024-03-05 17:22:30

Tokia sriuba – tikra oranžinės spalvos terapija: šildo skrandį ir kelia nuotaiką

Kai beveik pusmetį gyvename pilkoje darganoje, pasiilgstame spalvų ne tik aprangoje, interjere, bet ir lėkštėse. Todėl tokie ryškūs patiekalai, kaip oranžinė sriuba iš batatų bei morkų, suvilios net nemėgstančius tradicinių sriubų.
       2024-03-04 17:18:30

Kodėl Grenlandijos gyventojai beveik neserga širdies ligomis: tai žuvis

Nors lašišą dažniausiai kepame, o rūkyta arba sūdyta keliauja ant sumuštinukų, galima pasilepinti ir gardžiomis salotomis, kurios tikrai papuoš šventės ar savaitgalio stalą.
       2024-02-28 18:08:18

Paprasta, bet genialu: originalūs užkandžiai su vynuogėmis – tereikės 10 minučių

Ieškant ingredientų užkandžių stalui, retas apsieina be vynuogių. Jau vien paguldytos prie sūrių jos suteikia šventiškumo ir sukuria malonų skonių kontrastą.
       2024-02-28 16:26:15

Energijos atsargos: valgykite produktą bent 2–3 kartus per savaitę

Pusryčiai dažnai įvardijami svarbiausiu dienos valgymu, nuo jų prasideda mūsų diena, tad ryte valgomas maistas yra itin svarbus formuojant sveikatai palankius mitybos įpročius.
       2024-01-18 16:55:55

Ši žuvis tikras A ir D vitaminų šaltinis: saugos nuo Parkinsono ir Alzheimerio

Reta žuvis gali pasiūlyti tokį išraiškingą skonį ir tiek naudingųjų medžiagų kaip lašiša. Nesvarbu, ar ji bus tobulai iškepta ant grotelių, troškinta ar rūkyta, ši žuvis džiugins ne tik skonio ar uoslės receptorius, bet ir lepins kūną naudingais baltymais bei mineralais.
       2024-01-11 12:22:03

Nauji vėjai lietuvių vaisių topuose: ką skanaus ir sveiko pasigaminti?

Žiema kvepėte kvepia mandarinais, bananams lietuviai jaučia ypatingą meilę, o obuoliai – neatsiejama dažno mitybos dalis. Tačiau Lietuvos pirkėjai dairosi įvairovės vaisių skyriuose, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2024-01-10 12:25:03

Kopūstas ir bulvė ne tik balandėliams: 4 sveikų receptų idėjos už kelis eurus

Praėjus maistu gausioms šventėms, sausio mėnuo tampa geriausiu laiku laikytis šventinių pažadų – į mitybą įtraukti daugiau augalinių patiekalų.
       2024-01-09 16:34:43

Itin mėgstami italų, bet randami kiekvieno lietuvio virtuvėje: pomidorai

Būtų sudėtinga rasti žmogų, kuris nemėgtų pomidorų. Jie ne tik praturtina įvairius receptus, bet ir suteikia daug naudos sveikatai. Ši daržovė yra kilusi iš Amerikos žemyno, o Europoje iš pradžių buvo naudojama kaip dekoratyvinis augalas ir tik XVIII a. pabaigoje pradėta auginti vartojimui.
       2024-01-08 17:54:43

Nuotaiką praskaidrins ryškiaspalvė sriuba su citrina ir imbieru

Žiemos sezonas po truputį žengia į antrąją savo pusę: vis dar tenka dorotis su tamsiais rytais ir prailgusiais vakarais, tad nuotaiką ir organizmą gerinti verta gardžiais, šildančiais bei spalvingais patiekalais.
       2024-01-08 17:51:39

9 taisyklės, kaip išsivirti mėsos sultinį: viena gudrybė, kad būtų skaidrus

Kas gali būti jaukiau už gerą sultinį žiemą? Mėsos, žuvies ar daržovių, kurį galima patiekti vieną, su makaronais arba naudoti begalei receptų. Sultiniai naudingi ne tik organizmui, bet ir piniginei – jiems nereikia įmantrių priedų, galima panaudoti tiesiog maisto likučius.
       2024-01-05 17:38:25

Kai norisi paprastai, pigiai ir gardžiai: sotus ir nebrangus bulvių apkepas

Didžiosioms metų šventėms smagiai išlingavus, o šventinio stalo likučiams jau išgaravus, pirmąjį naujų metų savaitgalį norisi save pamaloninti kai kuo paprastai nepaprastu. „Lidl“ ekspertai kviečia pasigaminti karališką bulvių apkepą.
       2023-12-31 11:15:28

Artėjant Naujųjų metų vakarienei svečius nustebinkite Velingtono kepsniu

Jautienos mėsa išlieka ne tik gardaus skonio, bet ir sveikatai palankios mitybos simboliu. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šioje mėsoje gausu svarbių žmogaus organizmui baltymų, geležies, B grupės vitaminų bei mikroelementų.
       2023-12-27 11:53:01

3 idėjos, kaip panaudoti Kalėdų stalo likučius ir sutaupyti

Kalėdos baigėsi, o šaldytuvuose ir ant spintelių dažnuose namuose vis dar pūpso kalnai maisto. Ką daryti, kad jis nenueitų perniek?
       2023-12-21 15:37:08

Kūčių klasika – karpis: taip iškeptas sužavės visus, o paruošti bus vieni juokai

Silkę vadiname Kūčių stalo karaliene, tačiau valdovo karūna visgi labiau derėtų karpiui. Artėjant šventėms būtent šios nuo seno lietuvių pamėgtos žuvies parduodama daugiausiai, atskleidžia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2023-12-20 19:05:09

Silkės rūšis, stulbinanti skonių receptorius: delikateso išskirtinė savybė

„Matjes“ – tai jaunos silkės, sužvejojamos dar nesubrendusios. Jos paprastai gaudomos pavasarį, dar iki neršto, tačiau dažnai matomos patiektos ir ant šventinių stalų.
       2023-12-19 20:40:14

3 paprasti, bet ypatingi kalėdinės anties receptai: svečiai liks priblokšti!

Kepta antis – senas Kalėdų vaišių patiekalas. Šio patiekalo receptų galima rasti Lietuvos dvaruose vykdavusių švenčių aprašymuose. Antiena yra vertinama ir dabar, nes yra sodraus skonio ir sultinga mėsa, riebesnė negu vištiena.
       2023-11-27 16:29:12

Troškinys – sotu ir pigu: 5 klaidos, kurių nedaryti jį ruošiant

Troškinys – vienas skaniausių patiekalų šaltomis dienomis. Turint patikimą receptą ar žinant kelias taisykles, jį galima paruošti iš visai nebrangių ir paprastų ingredientų.
       2023-11-22 18:03:38

Paruošti kepimo mišiniai: kaip sutaupyti laiko ir pinigų?

Dėl šiandieninio gyvenimo tempo, kuris ypač padidėja prieš didžiąsias šventes, daugeliui pasiruošimas Kalėdoms atnešą šiek tiek nerimo, kadangi šis laikotarpis asocijuojasi su dovanų paieškomis ir ilgomis valandomis virtuvėje, ypač ruošiant desertus.
       2023-11-04 16:35:58

Rudeniu alsuojantis Vytaro Radzevičiaus trupinto pyrago receptas

Pirmadienį švenčiama Pyragų diena – neįmanoma be pyragų, o ir jų yra tiek saldžių, tiek sūrių. Neretas tądien mėgsta save palepinti ir kitais gardumynais, kai kada – kiek neįprastais, pavyzdžiui, bulvinių blynų „tortu“, suteptu uogiene.
       2023-10-23 21:44:00

Išbandykite greitai paruošiamą čili troškinį, kurį rekomenduoja V. Radzevičius

Jokia paslaptis, kad spalvingoji Meksika garsi savo įvairiausiais pojūčiais. Vienas iš didžiausių šios šalies pasididžiavimų – vietinė virtuvė, kurios išskirtinius skonius lietuviai ypač pamėgo.
       2023-10-17 20:36:39

Burokėliai pagerins širdies veiklą ir suteiks energijos: nepraleiskite progos

Manoma, kad burokėliai kilę iš Viduržemio jūros regiono, kur senovės romėnai ir graikai vartojo šių daržovių šakniagumbius bei lapkočius. Tikėtina, kad iš pradžių burokėliai buvo auginami tik dėl sultingų lapelių, o vėliau buvo pradėti naudoti ir žemėje pasislėpę jų gumbai.
       2023-10-05 14:12:13

5 netikėti receptai iš gėrybių, kuriomis mėgautis dabar – pats laikas

Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui.
       2023-09-21 15:10:01

Viena klaida, ir grybus galėsit išmesti – ko nedaryti ruošiant jų atsargas

Auštantis ruduo jau dovanoja gausų miško gėrybių derlių – grybų kepuraitės pamažu užkloja ne tik samanas giriose, bet ir parduotuvių lentynas, kur gyventojai grybauti užsuka kone dar dažniau.
       2023-09-15 10:42:37

Vos 25 centai už kilogramą bulvių garantuos gardžius ir pigius pietus

Savaitgalis daugeliui yra tas metas, kai atsiranda daugiau laiko apsipirkimui ir galima neskubant įsigyti ne tik kasdienių maisto produktų, bet ir ilgo galiojimo prekių.
       2023-09-04 15:42:00

Kas nutiktų organizmui, jeigu reguliariai valgytumėte aktinidijų?

Dabar – geriausia jų ir kaina, ir skonis. Aktinidija skamba egzotiškai, tačiau daug kas apie šią uogą paaiškėja jau vien išgirdus kitą jos pavadinimą – kivi uoga arba mini-kivis.
Daugiau naujų naujienų
       2024-03-19 10:18:35

Ilgesnės dienos – mažesnės elektros sąskaitos: kokie įpročiai jas dar sumažins?

Šiltuoju metų laiku įprastai tikimės sulaukti mažesnių sąskaitų už dujas, šiluminę ar elektros energiją. Vis dėlto kartais sąskaitos ne mažėja, o priešingai – išauga.
       2024-03-18 11:21:18

Vairuotojų išbandymas duobėtais keliais, gatvėmis: nuostoliai siekia tūkstančius

Atėjus pavasariui vairuotojų gyvenimą kartina duobės mūsų šalies gatvėse ir keliuose. Pataikius į duobę kartais pakanka pakeisti padangą, tačiau dažnai transporto priemonę, deja, tenka gabenti į remonto dirbtuves.
       2024-03-15 16:47:59

ES reguliavimas „ChatGPT“ ir dirbtiniam intelektui: pliusų daugiau, nei minusų?

Šią savaitę Europos Parlamentas (EP) vienbalsiai patvirtino taisyklių rinkinį, kuris reguliuos dirbtinio intelekto (DI) įrankius, įskaitant „Google Gemini“ ir „ChatGPT“.
       2024-03-15 15:20:11

Skrendame dažnai, suprantame mažai: 9 keisti faktai apie aviaciją

Aviacijos specialistai skaičiuoja, kad kasmet lėktuvais skrenda apie 4,5 mlrd. žmonių. Be to, šios transporto priemonės kasmet pergabena apie 60 mln. tonų krovinių. Šie skaičiai, ko gero, būtų dar didesni, jeigu ne aviaciją kiek pristabdžiusi pandemija.
       2024-03-15 14:32:47

Lietuvoje pasirinktas 5G diegimo būdas gerina ne visus kokybės parametrus

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) 2023 m. atliko mobiliosios interneto prieigos paslaugų kokybės rodiklių įvertinimo matavimus Lietuvos teritorijoje veikiančiuose operatorių UAB „Bitė Lietuva“, Telia Lietuva, AB, UAB „Tele2“ tinkluose.
       2024-03-12 13:43:04

Odos niežulį gali sukelti net patiriamas stresas ar įtampa

Odos niežulys – itin varginantis pojūtis, galintis kilti dėl pačių įvairiausių veiksnių. Dažnai visai nesudėtinga atpažinti jo priežastį, pavyzdžiui, reakciją į vabzdžio įkandimą, tačiau pasitaiko, kad niežulys nepraeina net nesant jokiems matomiems odos pakitimams.
       2024-03-12 13:38:53

Žvejyba – ar tikrai verta?

Žvejyba nėra tik žuvų gaudymas; tai laisvalaikio praleidimo būdas, aistra ir veikla, kuri turi gilią reikšmę daugeliui žmonių visame pasaulyje. Nuo ramybės akimirkų, praleistų prie vandens, iki didžiulio džiaugsmo, kurį suteikia didelio laimikio sugavimas. Žvejyba teikia daugybę patirčių, kurios praturtina tiek protą, tiek sielą.
       2024-03-12 12:50:01

Skelbiami „Auksinių scenos kryžių“ nominantai

Profesionaliojo scenos meno vertinimo komisija iš 93-ių pateiktų pasiūlymų išrinko „Auksinių scenos kryžių“ nominantus už 2023 m. kūrybą pagal atskiras kategorijas.
       2024-03-08 18:44:44

FM siūlo reikšmingai didesnes baudas ir daugiau saugiklių azartiniams lošimams

Finansų ministerija pristatė parengtas azartinių lošimų įstatymo (ALĮ) pataisas, kuriomis reikšmingai didinamos baudos azartinių lošimų organizatoriams už įstatymo reikalavimų nevykdymą.
       2024-03-08 10:16:10

Amžiui nepavaldus kelionių troškimas: kur dažniausiai keliauja senjorai?

Kelionių organizatoriai pastebi, kad kasmet vis daugiau vyresniosios kartos atstovų nori pažinti pasaulį ir leidžiasi atostogauti į svečias šalis. „Tez Tour“ atlikto visuomenės tyrimo duomenimis, 55 metų ir vyresni asmenys sudaro apie 20 proc. visų keliautojų.
       2024-03-07 20:15:00

„Bitė“ nutraukia 4G namų maršrutizatorių prekybą

„Bitė Lietuva“ stabdo 4G namų maršrutizatorių prekybą. Vietoje jų naujieji 5G įrenginiai, kurie padės naudotis dar spartesniu ir stabilesniu internetu. Naudojantys 4G maršrutizatorius pokyčio nepajaus, pasak ekspertų, naujieji įrenginiai suteiks 10 kartų greitesnį internetą bei atvers galimybes naudotis naujomis paslaugomis.
       2024-03-07 20:09:02

Įpročiai iš vaikystės: 5 smagūs būdai, padėsiantys vaikams gyventi tvariau

Didžioji dalis mūsų įpročių yra įgyjami dar vaikystėje, todėl labai svarbu apie aplinkai ir žmonėms draugiško gyvenimo būdo naudą savo atžaloms pasakoti nuo pat mažų dienų.
       2024-03-07 13:40:46

Atkreipia dėmesį į dažniausias vaistų nuo skausmo vartojimo klaidas

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto praėjusiais metais pateiktais duomenimis, Lietuvoje net ketvirtadalis žmonių kenčia nuo nugaros ar kaklo skausmų, o beveik vienas iš penkių – nuo rankų, kojų skausmo.
       2024-03-07 13:00:00

Tenusišypso Jums Viešpats, Maestro Rimai Tuminai

Eidamas 73-iuosius metus, kovo 6 d. mirė Valstybinio Vilniaus mažojo teatro įkūrėjas, ilgametis šio teatro meno vadovas režisierius Rimas Tuminas. Simboliška, kad vos prieš keletą dienų, kovo 2-ąją, paminėję Valstybinio Vilniaus mažojo teatro 34-ąjį gimtadienį, dabar atsisveikiname su jo pradininku Maestro Rimu Tuminu.
       2024-03-06 16:40:13

„Elektrum Lietuva“ pajamos augo 1,7 karto, pelnas – 5 kartus

Didžiausiai Baltijos šalyse žaliosios elektros gamintojai Latvijos energetikos grupei „Latvenergo“ priklausanti bendrovė „Elektrum Lietuva“ neaudituotais duomenimis pernai gavo 357 mln. eurų pajamų ir uždirbo 3,3 mln. eurų grynojo pelno – atitinkamai 1,7 ir 5 kartus daugiau negu 2022 m.
       2024-03-06 16:30:24

Pajamų deklaravimas ir įmokos „Sodrai“: ką svarbu žinoti

Prasidėjus pajamų deklaravimui, savarankiškai dirbantys gyventojai turėtų prisiminti, kad nuo uždirbtų ir deklaruotų pajamų taip pat reikia sumokėti ir socialinio draudimo bei sveikatos draudimo įmokas.
       2024-03-06 16:24:50

Šį delikatesą valgė dar pirmykščiai žmonės: jis turi unikalią dietinę savybę

Austrės – visais laikais Europos didikų mėgtas delikatesas, neseniai iš naujo atrastas ir Lietuvoje. Savo išskirtiniu, vandenynu alsuojančiu skoniu jos papuošia dažną šventę ar draugų susibūrimą.
       2024-03-05 19:54:51

Palygino Baltijos šalių gyventojų taupymo ir apsipirkimo įpročius

„Rimi“ duomenimis, per praėjusius metus tinklo parduotuvėse visoje Lietuvoje parduota beveik 1 715 tonų nukainotų maisto produktų su besibaigiančio galiojimo terminu. „Rimi Lietuva“ generalinis direktorius Vaidas Lukoševičius sako, kad tokia iniciatyva padėjo pirkėjams ženkliai sutaupyti.
       2024-03-05 17:28:21

Mūsų augintiniams tai nepatiks: MWC parodoje pristatyti net du šunys-robotai

Dirbtiniam intelektui (DI) kasdien kėsinantis į mūsų darbo vietą, ją „prarasti“ iškilo grėsmė ir mūsų šuniui. Neseniai pasibaigusioje „Mobile World Congress“ (MWC) parodoje net dvi kompanijos pristatė augintinius robotus, kurie ne tik atlieka triukus, bet ir leidžiasi paglostomi.
       2024-03-05 17:22:30

Tokia sriuba – tikra oranžinės spalvos terapija: šildo skrandį ir kelia nuotaiką

Kai beveik pusmetį gyvename pilkoje darganoje, pasiilgstame spalvų ne tik aprangoje, interjere, bet ir lėkštėse. Todėl tokie ryškūs patiekalai, kaip oranžinė sriuba iš batatų bei morkų, suvilios net nemėgstančius tradicinių sriubų.
       2024-03-05 14:44:32

Ekspertas pataria, kaip valyti plokščiaekranį televizorių

Kadangi naujausiuose televizoriuose įdiegtos pažangiausios technologijos, norint mėgautis išskirtine vaizdo kokybe, labai svarbu, kad ekranas būtų švarus. Kartais dulkės ir dėmės gadina vaizdo kokybę, todėl būtina nuolat valyti ekraną.
       2024-03-05 11:09:56

Dirbtinis intelektas. Kaip nuo jo apsisaugoti kūrėjams?

Pastaraisiais metais kūrybinėse industrijose kilo rimtų neramumų dėl dirbtinio intelekto (DI) panaudojimo. Holivudą sukrėtė galingas aktorių ir scenaristų streikas, dėl kurio studijos buvo priverstos sustabdyti daugumos pagrindinių projektų įgyvendinimą.
       2024-03-05 10:45:01

Gauti šių medžiagų vaikams yra gyvybiškai svarbu

Dauguma tėvų žino: kalcis gyvybiškai svarbus sveikiems vaikų dantims ir stipriems kaulams. Tačiau šis mineralas taip pat nepakeičiamas nervų, kraujotakos ir širdies sistemų veiklai, medžiagų apykaitos procesui.
       2024-03-04 17:18:30

Kodėl Grenlandijos gyventojai beveik neserga širdies ligomis: tai žuvis

Nors lašišą dažniausiai kepame, o rūkyta arba sūdyta keliauja ant sumuštinukų, galima pasilepinti ir gardžiomis salotomis, kurios tikrai papuoš šventės ar savaitgalio stalą.
       2024-03-04 12:26:29

Ką daryti norint išlaikyti savo nekilnojamojo turto vertę

Beveik 60 proc. visų Lietuvos gyventojų gyvena daugiabučiuose namuose ir jame esantis butas, dažniausiai, yra vienintelis nekilnojamasis turtas, kuris jiems priklauso. Kokia bus jo vertė priklauso ne tik nuo buto, bet ir viso daugiabučio, techninės būklės.
       2024-03-04 12:21:10

„Tele2“ su senosios kartos 3G ryšiu atsisveikins iki 2025-ųjų pabaigos

Mobiliojo ryšio operatorius „Tele2“ savo tinkle pradeda senosios kartos 3G ryšio išjungimą. Su nebeaktualiu 3G ryšiu visiškai bus atsisveikinta iki 2025 m. pabaigos.
       2024-03-03 13:39:10

Trys technologijų tendencijos, kurios keičia mūsų gyvenimo būdą

Įsibėgėjant XXI amžiui, inovatyvių technologijų įgalinimas iš naujo apibrėžia mūsų kasdienio gyvenimo būdą ir įpročius. Naujovių horizonte išsiskiria trys tendencijos, kurios iš esmės pakeis mūsų santykį su mus supančiu pasauliu:
       2024-03-03 09:21:18

Artėja kompensacijų metas už saulės elektrinių sukauptą perteklių

Dalis „Ignitis“ privačių ir verslo klientų, įsigijusių saulės elektrines nutolusiuose parkuose ar įsirengusių jas ant stogo, pagamino daugiau elektros energijos nei reikia jų individualiems ar verslo poreikiams.
       2024-03-01 21:00:10

Kokie naudoti automobiliai labiausiai domino pirkėjus 2023-aisiais?

Naudotų automobilių rinka nėra vis dar nėra skaidri ir prireiks daug laiko pokyčiams, todėl automobilių defektai vis dar slepiami, o rida ir toliau klastojama.
       2024-02-28 18:37:46

„Hanner“ statomam viešbučiui Venecijoje atsirinko Lietuvos gamintojus

Nekilnojamojo turto plėtros kompanija „Hanner“ į Venecijoje statomo viešbučio „Hampton by Hilton“ projektą įtraukė ir lietuviškų kompanijų. Viešbutyje jau montuojami šalies gamintojo „Aluvesto“ langai, o kambariuose bus naudojami Kaune pagaminti „Fitsout“ baldai ir interjero elementai.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.