Naujienos

3 klasikiniai itališki desertai, kuriuos pagaminti paprasčiau nei tiramisu

2020-05-18 07:33:22

Pažintis su itališkais desertais daugeliui, ko gero, apsiriboja tik tiramisu. Tačiau šalis, garsėjanti lazdyno ir pistacijų riešutais, sūriu ir šokoladu, konditerius įkvėpė sukurti ne vieną klasika tapusį desertą.

Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pateikia tris mažiau žinomus, bet skoniu tiramisu nenusileidžiančius itališkus skanumynus. Juos kiekvienas gali lengvai pasigaminti namuose.

Pusiau šaldytas desertas „semifreddo“

Gyvendami šilto klimato zonoje italai sukūrė ne vieną gomurį šaldantį desertą. Šioje šalyje itin populiarūs ledai, itališkai vadinami „gelato“, ir „granita“ – pusiau sušaldytas gėrimas iš vaisių sulčių ir cukraus. Šis desertas savo konsistencija primena šerbetą, bet yra dar tirštesnis. Dar vienas Lietuvoje mažiau žinomas, bet nuostabaus skonio šaltas saldumynas – naminių ledų desertas „semifreddo“.

„Dėl minkštesnės konsistencijos desertas „semifreddo“ yra laikomas ledų pirmtaku. Šis šaldytus morengo putėsius primenantis saldėsis neužšąla iki kietos masės, nes jo sudėtyje yra mažiau vandens nei leduose. Pagaminti šį skanumyną nereikia ledų mašinos ar kitų įmantrių įrenginių, todėl tai kiekvienas gali išbandyti savo namuose“, – sako „Iki“ maisto ekspertė.

Jums reikės:

3 kiaušinių
150 g cukraus
Stiklinės pakepintų lazdyno riešutų
350 ml 35 proc. riebumo grietinėlės
Druskos

Gaminimas:

100 g cukraus sudėkite į puodą, sudrėkinkite šlakeliu vandens ir iš jo išvirkite karamelę – kaitinkite ant lėtos ugnies, kol paruduos. Nenukeldami puodo nuo ugnies į karamelę suberkite lazdyno riešutus. Gerai išmaišykite, kol visi riešutai pasidengs cukraus mase, tuomet išverskite puodo turinį ant skardos ar keptuvės. Palaukite, kol atšals, tada susmulkinkite elektriniu smulkintuvu arba susukite į rankšluostį ir sutrupinkite.

Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius, likusį cukrų ir grietinėlę gerai išplakite. Sudėkite tris ketvirčius smulkintų riešutų ir gerai išmaišykite. Išplakite baltymus iki purumo, įberkite žiupsnelį druskos ir labai atsargiai juos įmaišykite į trynių-grietinėlės masę. Dėkite į šaldiklį maždaug 40–50 min. Pateikite apibarstę likusiais riešutais.

„Torta Caprese“ – itališkas „brownie“

Nors „Torta Caprese“ pyrago pavadinimas sufleruoja, kad šis desertas kilo iš Kaprio salos, tačiau dabar jį galima rasti visoje Italijoje. Pasak V. Juodkazienės, šis šokoladinis riešutinis pyragas yra puresnė ir lengvesnės konsistencijos šokoladinio „brownie“ versija. Be to, šis desertas puikiai tinka gliuteno netoleruojantiems žmonėms.

„Sudėtingiausa šio deserto gaminimo dalis – kepimas. Nors ir minute ilgiau pakepus, pyragas praras jam būdingą drėgnumą. Jeigu taip atsitiks, situaciją ištaisyti galima desertą patiekus su grietinėlės ir maskarponės kremu arba ledais“, – pataria maisto ekspertė.

Jums reikės:

4 kiaušinių
175 g cukraus
200 g sviesto
200 g juodojo šokolado
250 g migdolų miltų

Gaminimas:

Atskirkite trynius nuo baltymų. Trynius išplakite su cukrumi iki šviesios purios masės. Ant silpnos ugnies išlydykite sviestą ir šokoladą. Iki standžių putų išplakite baltymus. Į purią trynių ir cukraus masę įpilkite išlydytą sviestą ir šokoladą, viską gerai išmaišykite. Suberkite migdolų miltus ir vėl gerai išmaišykite. Į šią masę atsargiai įmaišykite plaktus baltymus. Supilkite į riebalais šiek tiek pateptą skardą ir kepkite iki 165 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45 min.

Panakota – virtos grietinėlės desertas

Panakota, išvertus iš italų kalbos, reiškia virta grietinėlė. Pasak V. Juodkazienės, virimas yra beveik vienintelis darbas, kurį reikia padaryti norint pasigaminti šį desertą. Dėl paprasto gaminimo būdo jis populiarus ne tik visoje Italijoje, bet ir už jos ribų. Panakotos tėvyne laikomas Šiaurės Italijos regionas Pjemontas. Čia šis saldėsis dar vadinamas desertiniu šaukšteliu, itališkai „dolce a cucchiaio“.

„Gaminant panakotą labai svarbu nepadauginti želatinos, nes kitaip gausite ne lengvą grietinėlės desertą, o tiesiog želę. Želatina gal būti skirtingo stiprumo, todėl prieš ją brinkindami, paskaitykite etiketę ir vadovaukitės konkretaus gamintojo rekomendacijomis. Beje, kuo smulkesnė želatina, tuo trumpiau ją reikia brinkinti“, – pataria „Iki“ maisto ekspertė.

Jums reikės:

300 ml 35 proc. plakamosios grietinėlės
100 ml pieno
50 g cukraus
Vanilės ankšties arba esencijos
8 g želatinos

Padažui:

250 g šviežių arba šaldytų aviečių arba kitų uogų
5 g šviežių arba šaldytų baziliko lapelių
1 v. š. cukraus

Gaminimas:

Želatiną užpilkite 50 ml šalto virinto vandens ir palikite išbrinkti apie 10 min. Užvirinkite grietinėlę su pienu ir cukrumi, įdėkite vanilės ir kaitinkite ant labai mažos ugnies apie 10 min. Išbrinkintą želatiną sukrėskite į karštą grietinėlę ir gerai išmaišykite. Mišinį supilstykite į formeles ir palikite stingti šaldytuve apie 2 val. Uogas, cukrų ir bazilikus, skirtus padažui, sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės ir įpilkite į kiekvieną sustingusią panakotos formelę.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2024-03-27 16:28:16

Taip įdarytų kiaušinių dar neragavote: nustebinsite visą šeimą

Dienoms iki Velykų sparčiai tirpstant ir šventei neišvengiamai artėjant, daugelis sprendžiame dilemą, ką gaminti ir kokiomis vaišėmis nustebinti artimuosius. Visuomet pravers, jei išsisaugosime greitai paruošiamų užkandžių receptų.
       2024-03-06 16:24:50

Šį delikatesą valgė dar pirmykščiai žmonės: jis turi unikalią dietinę savybę

Austrės – visais laikais Europos didikų mėgtas delikatesas, neseniai iš naujo atrastas ir Lietuvoje. Savo išskirtiniu, vandenynu alsuojančiu skoniu jos papuošia dažną šventę ar draugų susibūrimą.
       2024-03-05 17:22:30

Tokia sriuba – tikra oranžinės spalvos terapija: šildo skrandį ir kelia nuotaiką

Kai beveik pusmetį gyvename pilkoje darganoje, pasiilgstame spalvų ne tik aprangoje, interjere, bet ir lėkštėse. Todėl tokie ryškūs patiekalai, kaip oranžinė sriuba iš batatų bei morkų, suvilios net nemėgstančius tradicinių sriubų.
       2024-03-04 17:18:30

Kodėl Grenlandijos gyventojai beveik neserga širdies ligomis: tai žuvis

Nors lašišą dažniausiai kepame, o rūkyta arba sūdyta keliauja ant sumuštinukų, galima pasilepinti ir gardžiomis salotomis, kurios tikrai papuoš šventės ar savaitgalio stalą.
       2024-02-28 18:08:18

Paprasta, bet genialu: originalūs užkandžiai su vynuogėmis – tereikės 10 minučių

Ieškant ingredientų užkandžių stalui, retas apsieina be vynuogių. Jau vien paguldytos prie sūrių jos suteikia šventiškumo ir sukuria malonų skonių kontrastą.
       2024-02-28 16:26:15

Energijos atsargos: valgykite produktą bent 2–3 kartus per savaitę

Pusryčiai dažnai įvardijami svarbiausiu dienos valgymu, nuo jų prasideda mūsų diena, tad ryte valgomas maistas yra itin svarbus formuojant sveikatai palankius mitybos įpročius.
       2024-01-18 16:55:55

Ši žuvis tikras A ir D vitaminų šaltinis: saugos nuo Parkinsono ir Alzheimerio

Reta žuvis gali pasiūlyti tokį išraiškingą skonį ir tiek naudingųjų medžiagų kaip lašiša. Nesvarbu, ar ji bus tobulai iškepta ant grotelių, troškinta ar rūkyta, ši žuvis džiugins ne tik skonio ar uoslės receptorius, bet ir lepins kūną naudingais baltymais bei mineralais.
       2024-01-11 12:22:03

Nauji vėjai lietuvių vaisių topuose: ką skanaus ir sveiko pasigaminti?

Žiema kvepėte kvepia mandarinais, bananams lietuviai jaučia ypatingą meilę, o obuoliai – neatsiejama dažno mitybos dalis. Tačiau Lietuvos pirkėjai dairosi įvairovės vaisių skyriuose, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2024-01-10 12:25:03

Kopūstas ir bulvė ne tik balandėliams: 4 sveikų receptų idėjos už kelis eurus

Praėjus maistu gausioms šventėms, sausio mėnuo tampa geriausiu laiku laikytis šventinių pažadų – į mitybą įtraukti daugiau augalinių patiekalų.
       2024-01-09 16:34:43

Itin mėgstami italų, bet randami kiekvieno lietuvio virtuvėje: pomidorai

Būtų sudėtinga rasti žmogų, kuris nemėgtų pomidorų. Jie ne tik praturtina įvairius receptus, bet ir suteikia daug naudos sveikatai. Ši daržovė yra kilusi iš Amerikos žemyno, o Europoje iš pradžių buvo naudojama kaip dekoratyvinis augalas ir tik XVIII a. pabaigoje pradėta auginti vartojimui.
       2024-01-08 17:54:43

Nuotaiką praskaidrins ryškiaspalvė sriuba su citrina ir imbieru

Žiemos sezonas po truputį žengia į antrąją savo pusę: vis dar tenka dorotis su tamsiais rytais ir prailgusiais vakarais, tad nuotaiką ir organizmą gerinti verta gardžiais, šildančiais bei spalvingais patiekalais.
       2024-01-08 17:51:39

9 taisyklės, kaip išsivirti mėsos sultinį: viena gudrybė, kad būtų skaidrus

Kas gali būti jaukiau už gerą sultinį žiemą? Mėsos, žuvies ar daržovių, kurį galima patiekti vieną, su makaronais arba naudoti begalei receptų. Sultiniai naudingi ne tik organizmui, bet ir piniginei – jiems nereikia įmantrių priedų, galima panaudoti tiesiog maisto likučius.
       2024-01-05 17:38:25

Kai norisi paprastai, pigiai ir gardžiai: sotus ir nebrangus bulvių apkepas

Didžiosioms metų šventėms smagiai išlingavus, o šventinio stalo likučiams jau išgaravus, pirmąjį naujų metų savaitgalį norisi save pamaloninti kai kuo paprastai nepaprastu. „Lidl“ ekspertai kviečia pasigaminti karališką bulvių apkepą.
       2023-12-31 11:15:28

Artėjant Naujųjų metų vakarienei svečius nustebinkite Velingtono kepsniu

Jautienos mėsa išlieka ne tik gardaus skonio, bet ir sveikatai palankios mitybos simboliu. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šioje mėsoje gausu svarbių žmogaus organizmui baltymų, geležies, B grupės vitaminų bei mikroelementų.
       2023-12-27 11:53:01

3 idėjos, kaip panaudoti Kalėdų stalo likučius ir sutaupyti

Kalėdos baigėsi, o šaldytuvuose ir ant spintelių dažnuose namuose vis dar pūpso kalnai maisto. Ką daryti, kad jis nenueitų perniek?
       2023-12-21 15:37:08

Kūčių klasika – karpis: taip iškeptas sužavės visus, o paruošti bus vieni juokai

Silkę vadiname Kūčių stalo karaliene, tačiau valdovo karūna visgi labiau derėtų karpiui. Artėjant šventėms būtent šios nuo seno lietuvių pamėgtos žuvies parduodama daugiausiai, atskleidžia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2023-12-20 19:05:09

Silkės rūšis, stulbinanti skonių receptorius: delikateso išskirtinė savybė

„Matjes“ – tai jaunos silkės, sužvejojamos dar nesubrendusios. Jos paprastai gaudomos pavasarį, dar iki neršto, tačiau dažnai matomos patiektos ir ant šventinių stalų.
       2023-12-19 20:40:14

3 paprasti, bet ypatingi kalėdinės anties receptai: svečiai liks priblokšti!

Kepta antis – senas Kalėdų vaišių patiekalas. Šio patiekalo receptų galima rasti Lietuvos dvaruose vykdavusių švenčių aprašymuose. Antiena yra vertinama ir dabar, nes yra sodraus skonio ir sultinga mėsa, riebesnė negu vištiena.
       2023-11-27 16:29:12

Troškinys – sotu ir pigu: 5 klaidos, kurių nedaryti jį ruošiant

Troškinys – vienas skaniausių patiekalų šaltomis dienomis. Turint patikimą receptą ar žinant kelias taisykles, jį galima paruošti iš visai nebrangių ir paprastų ingredientų.
       2023-11-22 18:03:38

Paruošti kepimo mišiniai: kaip sutaupyti laiko ir pinigų?

Dėl šiandieninio gyvenimo tempo, kuris ypač padidėja prieš didžiąsias šventes, daugeliui pasiruošimas Kalėdoms atnešą šiek tiek nerimo, kadangi šis laikotarpis asocijuojasi su dovanų paieškomis ir ilgomis valandomis virtuvėje, ypač ruošiant desertus.
       2023-11-04 16:35:58

Rudeniu alsuojantis Vytaro Radzevičiaus trupinto pyrago receptas

Pirmadienį švenčiama Pyragų diena – neįmanoma be pyragų, o ir jų yra tiek saldžių, tiek sūrių. Neretas tądien mėgsta save palepinti ir kitais gardumynais, kai kada – kiek neįprastais, pavyzdžiui, bulvinių blynų „tortu“, suteptu uogiene.
       2023-10-23 21:44:00

Išbandykite greitai paruošiamą čili troškinį, kurį rekomenduoja V. Radzevičius

Jokia paslaptis, kad spalvingoji Meksika garsi savo įvairiausiais pojūčiais. Vienas iš didžiausių šios šalies pasididžiavimų – vietinė virtuvė, kurios išskirtinius skonius lietuviai ypač pamėgo.
       2023-10-17 20:36:39

Burokėliai pagerins širdies veiklą ir suteiks energijos: nepraleiskite progos

Manoma, kad burokėliai kilę iš Viduržemio jūros regiono, kur senovės romėnai ir graikai vartojo šių daržovių šakniagumbius bei lapkočius. Tikėtina, kad iš pradžių burokėliai buvo auginami tik dėl sultingų lapelių, o vėliau buvo pradėti naudoti ir žemėje pasislėpę jų gumbai.
       2023-10-05 14:12:13

5 netikėti receptai iš gėrybių, kuriomis mėgautis dabar – pats laikas

Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui.
       2023-09-21 15:10:01

Viena klaida, ir grybus galėsit išmesti – ko nedaryti ruošiant jų atsargas

Auštantis ruduo jau dovanoja gausų miško gėrybių derlių – grybų kepuraitės pamažu užkloja ne tik samanas giriose, bet ir parduotuvių lentynas, kur gyventojai grybauti užsuka kone dar dažniau.
       2023-09-15 10:42:37

Vos 25 centai už kilogramą bulvių garantuos gardžius ir pigius pietus

Savaitgalis daugeliui yra tas metas, kai atsiranda daugiau laiko apsipirkimui ir galima neskubant įsigyti ne tik kasdienių maisto produktų, bet ir ilgo galiojimo prekių.
Daugiau naujų naujienų
       2024-03-28 13:42:30

Daugiau nei ketvirtadalis vairuotojų vėluoja laiku atlikti techninę apžiūrą

Nors Lietuvos įstatymai įpareigoja vairuotojus kas 2 metus atlikti automobilio techninę apžiūrą, 2023 m. „Transekstos“ duomenimis, net 26 proc. automobilių savininkų pernai vėlavo tai padaryti.
       2024-03-28 13:39:30

Pasiūlymas internete lėmė prarastą laisvę: kaip atskirti verbavimą?

„Siūlome nemokamai mokytis anglų kalbos ir šokių“ – toks, atrodytų, nekaltas skelbimas internete tapo lemtingu net apie 50 merginų Lietuvoje. Už „nemokamas“ pamokas jos galiausiai priverstos atsiskaityti priverstiniu darbu striptizo klube.
       2024-03-28 12:30:19

Stalo žaidimai šeimai: linksmybės ir mokymosi derinys

Stalo žaidimai – tai ne tik puikus būdas praleisti laiką su šeima, bet ir galimybė mokytis bei tobulėti. Nuo senovės Egipto ir Mesopotamijos laikų žmonės rinkdavosi prie bendro stalo žaisti žaidimus, kurie lavintų protą, strateginį mąstymą ir socialinius įgūdžius.
       2024-03-27 16:28:16

Taip įdarytų kiaušinių dar neragavote: nustebinsite visą šeimą

Dienoms iki Velykų sparčiai tirpstant ir šventei neišvengiamai artėjant, daugelis sprendžiame dilemą, ką gaminti ir kokiomis vaišėmis nustebinti artimuosius. Visuomet pravers, jei išsisaugosime greitai paruošiamų užkandžių receptų.
       2024-03-27 09:58:27

Kaip keičiasi vairavimo įpročiai persėdus į elektromobilį?

Nors šiandien didelę dalį naudojamo transporto vis dar sudaro benzininiai ar dyzeliniai automobiliai, perėjimas prie aplinką tausojančių elektromobilių įgauna vis didesnį pagreitį.
       2024-03-27 09:50:59

4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą

Ar kada nors pagalvojote, kad įmanoma padidinti saugumą, palengvinti savo buitį ir dar sumažinti sąskaitas už elektrą? Aktyviai tobulinamos išmaniosios sistemos ne tik padeda siekti šių tikslų, bet ir nereikalauja daug investicijų, o jų nauda pajuntama gana greitai.
       2024-03-27 09:39:24

Žinomas treneris: trys klaidos, kurias daro tėvai mokydami vaikus plaukti

„Didelę dalį iš „tėvų mokyklos“ į baseiną ateinančių vaikų plaukti tiesiog mokome iš naujo, „nuo nulio“. Tėčiai, mamos, seneliai ir kiti artimieji, net jei yra labai geri plaukikai, mokydami yra linkę daryti klaidų, kurios gali būti lemtingos vandenyje“.
       2024-03-27 09:32:07

Delsimas mažinti naftos degalų vartojimą kainuoja 1 mln. eurų per darbo dieną

Kiekviena darbo diena, per kurią nepriimami sprendimai mažinti naftos degalų vartojimą transporto sektoriuje, Lietuvos biudžetui tiesiogiai reiškia apie 1 mln. eurų praradimų – negautų pajamų ir atsiradusių papildomų išlaidų.
       2024-03-27 09:26:50

Sinchronizuotas palūkanų karpymas Europoje ir nerimo ženklai JAV

2024-uosius rinka pradėjo optimistinėmis nuotaikomis: tiek rinkos dalyviai, tiek paskolų turintys gyventojai ir verslai nekantrauja, kada gi pasaulio centriniai bankai pirmą kartą sumažins bazinę palūkanų normą.
       2024-03-26 09:27:44

„Tele2“ tinkle jau veikia nauji dvylikaženkliai numeriai: numerių pakaks

Mobiliojo ryšio operatoriaus „Tele2“ tinkle jau pradėjo veikti pirmieji dvylikos simbolių telefono numeriai. Atsižvelgiant į šalyje atsiradusį naujų telefono numerių stygių, galimybę naudoti dvylikaženklius numerius pasiūlė Lietuvos Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT).
       2024-03-22 17:06:36

Vandens someljė atsakė į amžiną klausimą: ar sveika gerti mineralinį vandenį?

Vanduo – svarbiausias gyvybės šaltinis žemėje, sudarantis net 60–75 proc. žmogaus kūno masės. Sertifikuota vandens someljė Aistė Miliūtė pabrėžia, kad vandenyje esantys mineralai – organizmo trąšos, kurios būtinos kiekvienam žmogui.
       2024-03-21 18:33:11

Finansinių apgavysčių mastai auga: kieno naudai veikia dirbtinis intelektas?

Finansinės institucijos ir elektroninis verslas nuolat tobulina sistemų saugumą, aktyviai užsiima vartotojų informacinio raštingumo edukacija, o auganti dirbtinio intelekto (DI) pažanga sparčiai prisideda prie inovatyvių verslo sprendimų.
       2024-03-20 17:40:16

Kaip atskirti alergiją nuo peršalimo ligų ir gripo?

Pavasaris pasižymi ne tik ilgesnėmis dienomis ar šiltesniu oru, bet ir gausesniu žiedadulkių bei kitų ore tvyrančių alergenų kiekiu. Sezoninės alergijos dėl savo simptomų dažnai maišomos su peršalimo ligomis arba gripu, tačiau vaistininkai perspėja, kad būtina žinoti, nuo ko gydomasi.
       2024-03-20 17:21:02

Atakuojami Ukrainos televizijos kanalai palydove „Eutelsat Hotbird“

Pranešama, kad Ukrainos tarptautiniai kanalai „Freedom“ ir „Dom“, transliuojantys iš „Eutelsat HotBird“ palydovo, buvo užstrigę.
       2024-03-19 16:58:06

Pasitikrinkite dar kartą: primena, kaip telefone įsijungti saugos pranešimus

Lietuvoje reguliariai vykdomos civilinės saugos pratybos, gamtos stichijos – tai kelios priežastys, dėl kurių šalies gyventojai į mobiliuosius telefonus gauna informacinius perspėjimo pranešimus.
       2024-03-19 10:18:35

Ilgesnės dienos – mažesnės elektros sąskaitos: kokie įpročiai jas dar sumažins?

Šiltuoju metų laiku įprastai tikimės sulaukti mažesnių sąskaitų už dujas, šiluminę ar elektros energiją. Vis dėlto kartais sąskaitos ne mažėja, o priešingai – išauga.
       2024-03-18 11:21:18

Vairuotojų išbandymas duobėtais keliais, gatvėmis: nuostoliai siekia tūkstančius

Atėjus pavasariui vairuotojų gyvenimą kartina duobės mūsų šalies gatvėse ir keliuose. Pataikius į duobę kartais pakanka pakeisti padangą, tačiau dažnai transporto priemonę, deja, tenka gabenti į remonto dirbtuves.
       2024-03-15 16:47:59

ES reguliavimas „ChatGPT“ ir dirbtiniam intelektui: pliusų daugiau, nei minusų?

Šią savaitę Europos Parlamentas (EP) vienbalsiai patvirtino taisyklių rinkinį, kuris reguliuos dirbtinio intelekto (DI) įrankius, įskaitant „Google Gemini“ ir „ChatGPT“.
       2024-03-15 15:20:11

Skrendame dažnai, suprantame mažai: 9 keisti faktai apie aviaciją

Aviacijos specialistai skaičiuoja, kad kasmet lėktuvais skrenda apie 4,5 mlrd. žmonių. Be to, šios transporto priemonės kasmet pergabena apie 60 mln. tonų krovinių. Šie skaičiai, ko gero, būtų dar didesni, jeigu ne aviaciją kiek pristabdžiusi pandemija.
       2024-03-15 14:32:47

Lietuvoje pasirinktas 5G diegimo būdas gerina ne visus kokybės parametrus

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) 2023 m. atliko mobiliosios interneto prieigos paslaugų kokybės rodiklių įvertinimo matavimus Lietuvos teritorijoje veikiančiuose operatorių UAB „Bitė Lietuva“, Telia Lietuva, AB, UAB „Tele2“ tinkluose.
       2024-03-12 13:43:04

Odos niežulį gali sukelti net patiriamas stresas ar įtampa

Odos niežulys – itin varginantis pojūtis, galintis kilti dėl pačių įvairiausių veiksnių. Dažnai visai nesudėtinga atpažinti jo priežastį, pavyzdžiui, reakciją į vabzdžio įkandimą, tačiau pasitaiko, kad niežulys nepraeina net nesant jokiems matomiems odos pakitimams.
       2024-03-12 13:38:53

Žvejyba – ar tikrai verta?

Žvejyba nėra tik žuvų gaudymas; tai laisvalaikio praleidimo būdas, aistra ir veikla, kuri turi gilią reikšmę daugeliui žmonių visame pasaulyje. Nuo ramybės akimirkų, praleistų prie vandens, iki didžiulio džiaugsmo, kurį suteikia didelio laimikio sugavimas. Žvejyba teikia daugybę patirčių, kurios praturtina tiek protą, tiek sielą.
       2024-03-12 12:50:01

Skelbiami „Auksinių scenos kryžių“ nominantai

Profesionaliojo scenos meno vertinimo komisija iš 93-ių pateiktų pasiūlymų išrinko „Auksinių scenos kryžių“ nominantus už 2023 m. kūrybą pagal atskiras kategorijas.
       2024-03-08 18:44:44

FM siūlo reikšmingai didesnes baudas ir daugiau saugiklių azartiniams lošimams

Finansų ministerija pristatė parengtas azartinių lošimų įstatymo (ALĮ) pataisas, kuriomis reikšmingai didinamos baudos azartinių lošimų organizatoriams už įstatymo reikalavimų nevykdymą.
       2024-03-08 10:16:10

Amžiui nepavaldus kelionių troškimas: kur dažniausiai keliauja senjorai?

Kelionių organizatoriai pastebi, kad kasmet vis daugiau vyresniosios kartos atstovų nori pažinti pasaulį ir leidžiasi atostogauti į svečias šalis. „Tez Tour“ atlikto visuomenės tyrimo duomenimis, 55 metų ir vyresni asmenys sudaro apie 20 proc. visų keliautojų.
       2024-03-07 20:15:00

„Bitė“ nutraukia 4G namų maršrutizatorių prekybą

„Bitė Lietuva“ stabdo 4G namų maršrutizatorių prekybą. Vietoje jų naujieji 5G įrenginiai, kurie padės naudotis dar spartesniu ir stabilesniu internetu. Naudojantys 4G maršrutizatorius pokyčio nepajaus, pasak ekspertų, naujieji įrenginiai suteiks 10 kartų greitesnį internetą bei atvers galimybes naudotis naujomis paslaugomis.
       2024-03-07 20:09:02

Įpročiai iš vaikystės: 5 smagūs būdai, padėsiantys vaikams gyventi tvariau

Didžioji dalis mūsų įpročių yra įgyjami dar vaikystėje, todėl labai svarbu apie aplinkai ir žmonėms draugiško gyvenimo būdo naudą savo atžaloms pasakoti nuo pat mažų dienų.
       2024-03-07 13:40:46

Atkreipia dėmesį į dažniausias vaistų nuo skausmo vartojimo klaidas

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto praėjusiais metais pateiktais duomenimis, Lietuvoje net ketvirtadalis žmonių kenčia nuo nugaros ar kaklo skausmų, o beveik vienas iš penkių – nuo rankų, kojų skausmo.
       2024-03-07 13:00:00

Tenusišypso Jums Viešpats, Maestro Rimai Tuminai

Eidamas 73-iuosius metus, kovo 6 d. mirė Valstybinio Vilniaus mažojo teatro įkūrėjas, ilgametis šio teatro meno vadovas režisierius Rimas Tuminas. Simboliška, kad vos prieš keletą dienų, kovo 2-ąją, paminėję Valstybinio Vilniaus mažojo teatro 34-ąjį gimtadienį, dabar atsisveikiname su jo pradininku Maestro Rimu Tuminu.
       2024-03-06 16:40:13

„Elektrum Lietuva“ pajamos augo 1,7 karto, pelnas – 5 kartus

Didžiausiai Baltijos šalyse žaliosios elektros gamintojai Latvijos energetikos grupei „Latvenergo“ priklausanti bendrovė „Elektrum Lietuva“ neaudituotais duomenimis pernai gavo 357 mln. eurų pajamų ir uždirbo 3,3 mln. eurų grynojo pelno – atitinkamai 1,7 ir 5 kartus daugiau negu 2022 m.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.