Naujienos

3 netikėti receptai su paltusine plekšne

2021-06-03 12:12:11

Žuvis – vienas tų produktų, kurio lietuviai vis dar suvalgo per mažai, tačiau vasaros sezoną gyventojai pirmenybę teikia lengvesniems patiekalams ir įtraukia daugiau žuvies į racioną.

Taip pat ir ypač vertingos baltos jūrinės žuvies, kuri valgiaraštyje turėtų atsirasti bent porą kartų per savaitę. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šiltuoju metų sezonu pastebimas žuvies, ypač nesudėtingai paruošiamos ir kepsninėse, pardavimų didėjimas.

„Analizuodami duomenis matome, kad žuvies kasmet nuperkama vis daugiau. Pirkėjai ieško įvairesnių skonių, naujų receptų ir renkasi daugiau skirtingų žuvies rūšių. Pastebime ne tik populiarios lašišos ir karpio, bet taip pat ir baltos jūrinės žuvies, tokios kaip atlantinė menkė ir paltusinė plekšnė, pardavimų augimą“, – teigia V. Budrienė.

Anot komunikacijos vadovės, dėl nuolat didėjančios žuvies ir jūros gėrybių paklausos, plečiamas ir žuvies asortimentas, pirkėjams siūloma itin daug atvėsintos žuvies rūšių.

Valgyti – kelis kartus per savaitę

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė teigia, kad žuvį valgyti reikėtų bent 2–3 kartus per savaitę. Balta žuvis – ypač organizmui naudingas produktas, joje gausu vitaminų ir mažai kalorijų. Be to, tinkamai paruošti žuvį užtenka vos kelių minučių, ją gaminti galima pačiais įvairiausiais būdais: virti ar kepti keptuvėje, orkaitėje ar ant grilio. Reguliarus žuvies vartojimas gali padėti mažinti riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, padėti reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat žuvis naudinga akims, smegenų veiklai, netgi gali pagerinti atmintį. Baltos žuvies, pavyzdžiui, plekšnės, vartojimas puikiai tinka ir siekiant sureguliuoti kūno svorį.

Kalbėdama apie baltos žuvies organizmui teikiamą naudą V. Juodkazienė pabrėžia, kad joje yra daug baltymų, tačiau mažai riebalų ir kalorijų. Pavyzdžiui, 100 g plekšnės yra tik 90 kalorijų. Be to, ši žuvis labai lengvai virškinama, todėl tinka ir tiems, kurie skundžiasi įvairiais skrandžio veiklos sutrikimais ar nori pereiti prie sveikatai palankesnės mitybos.

„Balta žuvis – ne tik labai naudinga sveikatai, bet ir greit pagaminama, ją paruošti neatims nei daug laiko, nei jėgų, ypač jei pirksite jau išdorotą žuvį. Kad ją paruoštumėte namuose, teliks tik supjaustyti ir apibarstyti prieskoniais, termiškai apdoroti ir mėgautis “, – pasakoja V. Juodkazienė.

Gaminant – nepersistengti

Maisto ekspertė sako, kad gaminant žuvį jos nereikėtų neapsunkinti riebiais padažais ar sunkiais garnyrais, verčiau reikėtų rinktis lengvesnius priedus ir mažiau prieskonių.

„Norintiems pajausti tikrą ir natūralų žuvies skonį, ruošiant žuvį reikėtų ir nepadauginti prieskonių. Pirmąkart gaminantiems verčiau rinktis jau žinomus prieskonius, su kuriais dažnai ruošiate kitus mėgstamus patiekalus“, – teigia V. Juodkazienė.

Ypatingą žuvies skonį atskleidžia tokie įprastai virtuvėje naudojami prieskoniai kaip juodieji pipirai, druska ar krapai, citrinpipiriai. Jei norisi intensyvesnio skonio, tuomet galite rinktis aštresnius pipirus. Taip pat galima naudoti ir šviežias prieskonines žoleles, pavyzdžiui, gelsvės lapelius, jie suteiks ypatingą aromatą.

Kalbėdama apie subtilaus skonio paltusinę plekšnę, maisto ekspertė pasakoja, kad ją, kaip ir visą kitą žuvį ruošti galima pačiais įvairiausiais būdais: be to, šią žuvį itin patogu kepti kepsninėje ant žarijų. Plekšnė taip pat puikiai tinka ir virimui ant garų arba rūkymui. O jai pagardinti užteks vos žiupsnelio prieskonių.

„Jeigu norite plekšnę paruošti ant žarijų ar orkaitėje – prieš kepant galima žuvį šiek tiek pamarinuoti citrinos sultyse, žolelėse ir alyvuogių aliejuje. Plekšnę taip pat galima troškinti įvairiausiuose padažuose, pavyzdžiui, grietinėlės ar daržovių. Kaip garnyrą šalia šios žuvies galima patiekti keptas ar virtas bulves, taip pat prie jos puikiai tiks ir ryžiai, kuskusas, troškintos arba žalios daržovės bei įvairios salotos“, – pataria maisto ekspertė.

V. Juodkazienė siūlo ir tris itin paprastai paruošiamus, bet labai skanius receptus su paltusine plekšne, kurie taps tikra pietų ar vakarienės stalo pažiba.

Paltusinė plekšnė su citrina ir sviestu

Jums reikės:

Paltusinės plekšnės
Arbatinio šaukštelio druskos
1/8 šaukštelio juodųjų pipirų
4 šaukštų ištirpinto sviesto
Citrinos sulčių
Smulkiai supjaustyto svogūno
Arbatinio šaukštelio paprikos miltelių
Šviežių petražolių

Pagaminimas:

Visų pirma kepimo formą reikėtų ištepti sviestu. Tuomet orkaitę įkaitinti 165 laipsnių. Žuvį supjaustykite nedideliais gabaliukais – porcijomis. Supjaustytą plekšnę sudėkite į kepimo indą ir apibarstykite druska bei pipirais. Mažame dubenėlyje arba matavimo puodelyje sumaišykite ištirpintą sviestą, 2 šaukštus citrinos sulčių ir smulkintą svogūną. Gautu citrininiu sviestu apipilkite žuvį ir viską apibarstykite paprikos milteliais. Įkaitintoje orkaitėje žuvį kepkite apie 15–20 minučių. Galiausiai pagardinkite šviežiomis petražolėmis ir patiekite su mėgstamu garnyru.

Skrudinta paltusinė plekšnė

Jums reikės:

Paltusinės plekšnės
1 šaukšto maltos paprikos
1 šaukšto smulkintų petražolių
2 arbatinių šaukštelių druskos
1 1/2 šaukštelio česnako miltelių
1 arbatinio šaukštelio svogūnų miltelių
1 arbatinio šaukštelio kajeno pipirų
1/2 šaukštelio baltųjų pipirų
1/2 šaukštelio juodųjų pipirų
1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių
1/2 šaukštelio džiovinto raudonėlio
1/4 puodelio alyvuogių aliejaus

Pagaminimas:

Pirmiausiai dubenėlyje sumaišykite papriką, petražoles, druską, česnako miltelius, svogūnų miltelius, kajeno pipirus, juoduosius pipirus, čiobrelius ir raudonėlį. Tuomet žuvies gabalėlius patepkite alyvuogių aliejumi. Pabarstykite prieskonių mišiniu. Ant aukštos ugnies įkaitinkite keptuvę. Ant stipriai įkaitintos keptuvės išdėliokite gabalėlius ir kepkite maždaug 2–3 minutes iš kiekvienos pusės. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Džiūvėsėliuose apvoliota paltusinė plekšnė

Jums reikės:

Paltusinės plekšnės
Šviežiai maltų juodųjų pipirų
2 didelių kiaušinių baltymai
2/3 puodelio duonos trupinių
Alyvuogių aliejaus
1 šaukšto sviesto
Citrinos sulčių ir citrinos
1/2 puodelio vištienos sultinio
1 valgomojo šaukšto kaparėlių
Šviežių petražolių

Pagaminimas:

Pagardinkite žuvį druska ir pipirais. Tuomet įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Negiliame dubenyje išplakite kiaušinių baltymus. Į kitą indą suberkite duonos trupinius. Kiekvieną žuvies gabalėlį panardinkite į kiaušinių baltymus, tuomet apvoliokite duonos trupiniuose. Vėliau iki vidutinės ugnies įkaitinkite didelę keptuvę ir į ją įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Į keptuvę sudėkite žuvį ir iš kiekvienos pusės kepkite 4–5 minutes. Tuomet toje pačioje keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą, supilkite citrinos sultis, vištienos sultinį, suberkite druską ir pipirus ir užvirkite. Maišydami padažą pavirkite apie 3-4 minutes, kol jis sutirštės. Galiausiai į keptuvę suberkite kaparėlius ir žuvį patiekdami apipilkite gautu padažu. Patiekite su citrinos skiltelėmis ir šviežiomis petražolėmis. Skanaus!

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2021-06-14 09:38:08

Salotos be padažo – ne salotos: top 5 padažai, kuriuos privalote išbandyti

Šiltuoju metų laiku atsigręžiame į sveikatingesnę mitybą, valgome daugiau lengvesnio maisto ir ruošiame sezoninių daržovių salotas. Juolab kad vasarą su įvairiausiais salotų receptais tampa dar lengviau eksperimentuoti.
       2021-06-12 11:54:11

Lašiša ant grilio: receptas, kuris patiks net ir nemėgstantiems žuvies

Vasara ir įsibėgėjantis grilio sezonas skatina leistis į eksperimentus ir ant kepsninės ruošti įvairiausius patiekalus. Daugelis ieško įdomesnių receptų bei skonių, o juos atrasti padeda ir ant žarijų kepta lašiša, ypač panaudojant vieną netikėtą ingredientą.
       2021-06-10 12:14:03

Klasika tapę šaltibarščiai – kitaip: išbandykite receptus su vėžių uodegėlėmis

Vasaros lietuviai neįsivaizduoja be šaltibarščių ir ši ryškiaspalvė šaltsriubė jau tapo tikra karštos dienos valgiaraščio klasika.
       2021-06-09 20:08:33

Top 5 naudingiausi vasaros supervaisiai

Orams vis labiau lepinant, į parduotuves atkeliavo ir tikri šiltojo sezono pranašai – švieži ir sultingi egzotika dvelkiantys vaisiai. Be kvapnių persikų, nektarinų, arbūzų ir melionų vasara sunkiai įsivaizduojama.
Daugiau naujų naujienų
       2021-06-14 17:27:20

TVF gerina Lietuvos ekonomikos augimo prognozes, bet horizonte mato ir rizikų

Lietuvos ekonomikos padėtis šiuo metu yra palanki stipriam augimui, jis paspartės šių metų antrąją pusę, konstatuoja Tarptautinis valiutos fondas (TVF), prognozuojantis, kad šalies ekonomika šiais metais augs 4,4 proc.
       2021-06-14 17:16:53

Gegužę elektra Lietuvoje brango 13 proc.

Lietuvoje elektros energijos kaina gegužę siekė 50,35 Eur/MWh – palyginti su balandžio mėn., ji buvo 13 proc. didesnė. Latvijos ir Estijos pardavimo vietose vidutinė mėnesio elektros energijos kaina siekė 48,42 Eur/MWh – 11 proc. daugiau nei balandį.
       2021-06-14 15:03:49

Ankstyvojo ugdymo ekspertai: tėvai – savo vaikų smegenų skulptoriai

Žmogaus smegenys yra plastiškos ir vystosi visą jo gyvenimą. Tačiau, mokslininkų teigimu, per pirmąsias 1000 gyvenimo dienų jos auga greičiausiai ir jose vyksta svarbiausi asmenybę, charakterio savybes ir net sėkmę ateityje nulemiantys procesai.
       2021-06-14 12:06:11

Kaip prie inovacijos sėkmės rinkoje prisideda gera komunikacija?

Verslo atstovai vartotojams kone kasdien pristato aibę naujų produktų ar paslaugų. Tačiau net ir patys inovatyviausi produktai patiria nesėkmę, jeigu nėra tinkamai pristatomi vartotojams ar jais nesusidomi gamintojai.
       2021-06-14 11:47:00

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai: 66

Atlikus 4112 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 66. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-06-14 10:32:02

Nagų grybelis: atsiradimo priežastys ir kaip jį panaikinti?

Rūpintis savo sveikata ne tik reikia, bet ir privaloma. Nevertėtų praleisti pro pirštus atsiradus net menkiausiems dariniams. Visi žinome tą jausmą, kai ore tvyro tvanka, o uždara avalynė siunčia signalą apie „perkaitusią“ pėdą.
       2021-06-14 09:38:08

Salotos be padažo – ne salotos: top 5 padažai, kuriuos privalote išbandyti

Šiltuoju metų laiku atsigręžiame į sveikatingesnę mitybą, valgome daugiau lengvesnio maisto ir ruošiame sezoninių daržovių salotas. Juolab kad vasarą su įvairiausiais salotų receptais tampa dar lengviau eksperimentuoti.
       2021-06-13 09:47:00

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai: 117

Atlikus 8005 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 117. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-06-12 11:54:11

Lašiša ant grilio: receptas, kuris patiks net ir nemėgstantiems žuvies

Vasara ir įsibėgėjantis grilio sezonas skatina leistis į eksperimentus ir ant kepsninės ruošti įvairiausius patiekalus. Daugelis ieško įdomesnių receptų bei skonių, o juos atrasti padeda ir ant žarijų kepta lašiša, ypač panaudojant vieną netikėtą ingredientą.
       2021-06-12 11:46:32

Rytoj vilniečiams – 2000 „Janssen“ vakcinų be registracijos

Šį sekmadienį vilniečiams bus pasiūlyta kiek daugiau nei 2000 laisvų „Janssen“ vakcinų – norintys pasiskiepyti galės atvykti į „Litexpo“ be registracijos, nuo 10 iki 16 valandos.
       2021-06-12 11:17:00

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai: 221

Atlikus 19399 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 221. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-06-12 05:38:18

Juodkalnija: gidas papasakojo, ką būtina pamatyti ir aplankyti

„Kai žmonės nusileisdavo Tivato oro uoste, jų akyse dažnai matydavau daug klausimų. Jie suprasdavo, kad yra Balkanuose, bet kokia tai šalis dažnam trūkdavo supratimo“, – apie keliautojų dar mažai atrastą Viduržemio regiono perlą – Juodkalniją – pasakoja joje gidu dirbęs Šarūnas Gurskas.
       2021-06-11 17:01:50

68-erių Birutė įrodė, kad judėjimas – jaunystės šaltinis

Judėjimas – sveikatos, grožio ir jaunystės šaltinis, sako žingsniavimo entuziastė Birutė Giedraitienė. Norint aktyviau leisti laiką, nebūtina užsiimti varginančiomis treniruotėmis.
       2021-06-11 16:49:13

Vokietijos kompanija Lietuvoje filmuoja serialą: Hofburgo rūmus atrado Vilniuje

Vilniuje įsibėgėjo „Bavaria Film“ grupei priklausančios vokiečių kino gamybos kompanijos „Story House Pictures GmbH“ serialo „Sisi“ filmavimo darbai, truksiantys vasarą. Filmavimo metu Lietuvoje investuojami keli milijonai eurų, o tarptautinėje komandoje dirba beveik 100 lietuvių.
       2021-06-11 16:36:52

Pokyčiai finansų ir bankininkystės srityje: ko laukti ateityje?

9-tojoje Bankininkystės ir finansų konferencijoje „Tektoniniai poslinkiai bankininkystėje“, didžiausių Lietuvoje veikiančių bankų vadovai bei Švedijos bankų ir „Fintech“ industrijos atstovai aptarė iššūkius,
       2021-06-11 13:59:32

Kankina nuolatinis nuovargis? 8 būdai įsikrauti energijos

Sakoma, kad mums tiek metų, kaip jaučiamės patys. Tačiau ką daryti, jei jaučiamės seni, pavargę ir vos pavelkame kojas? Laimė, yra daugybė paprastų būdų, kaip įsikrauti energijos.
       2021-06-11 13:50:17

Ispanija turi grąžinti nesuderinamą pagalbą iš DTT (antžeminės TV) operatorių

Europos Komisija (EK) padarė išvadą, kad antžeminių operatorių gauta pagalba skaitmeninant ir plėtojant antžeminės televizijos tinklą atokiose Ispanijos vietovėse prieštaravo ES valstybės pagalbos taisyklėms.
       2021-06-11 12:07:20

Upėje plūduriuojantis išmanus būstas – ar išdrįstumėte tokiame apsistoti?

Įsivaizduokite Nemune ar Neryje plūduriuojančius apartamentus, kuriuose apsistoję svečiai gali mėgautis tekančios upės vaizdais ir praplaukiančiais laivais.
       2021-06-11 11:42:00

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai: 155

Atlikus 20483 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 155. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-06-10 12:14:03

Klasika tapę šaltibarščiai – kitaip: išbandykite receptus su vėžių uodegėlėmis

Vasaros lietuviai neįsivaizduoja be šaltibarščių ir ši ryškiaspalvė šaltsriubė jau tapo tikra karštos dienos valgiaraščio klasika.
       2021-06-10 12:05:08

Ekspertų prognozės: kaip darbas iš namų paveiks biurų poreikį?

Per praėjusius metus darbas iš namų tapo norma, kurią į savo kasdienybę adaptavo daug įmonių. Darbdaviai gali nebesukti galvos kaip organizuoti veiklą darbuotojams dirbant iš namų, tačiau kyla nauji klausimai.
       2021-06-10 11:42:00

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai: 212

Atlikus 20905 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 212. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-06-10 09:30:43

Specialistai atskleidžia naujausią tendenciją – duomenų mokslas bus naujasis IT?

Įstaigos, valstybės tarnybos, mobiliojo ryšio operatoriai, bankai, parduotuvės, transporto ir kitų verslo sričių įmonės, socialiniai tinklai ir išmanieji įrenginiai kasdien sukaupia milžinišką duomenų kiekį.
       2021-06-10 09:20:34

Seimas pritarė siūlymui keisti kompensuojamųjų vaistų skyrimo tvarką

Seimas pritarė Farmacijos įstatymo pataisoms (projektas Nr. XIVP-337(2), kuriomis sudaromos sąlygos geresniam kompensuojamųjų vaistinių preparatų prieinamumui užtikrinti.
       2021-06-09 20:08:33

Top 5 naudingiausi vasaros supervaisiai

Orams vis labiau lepinant, į parduotuves atkeliavo ir tikri šiltojo sezono pranašai – švieži ir sultingi egzotika dvelkiantys vaisiai. Be kvapnių persikų, nektarinų, arbūzų ir melionų vasara sunkiai įsivaizduojama.
       2021-06-09 20:04:31

Nepraleiskite knygų naujienų

Tikriausiai girdėjote posakį, jog norint perskaityti visas parašytas knygas, reikia nugyventi ne vieną gyvenimą? Tai tikra tiesa. Ypač šiomis dienomis. Knygynų lentynos lūžta nuo naujų knygų, o skaitytojams sunku išsirinkti tą pačią geriausią.
       2021-06-09 19:52:38

Skrydžio planas atostogoms: kokias vietas verta aplankyti Ispanijoje?

Ispanija – nuo seno turistų mėgstama šalis, kuri pasižymi įspūdingais paplūdimiais, akį traukiančia architektūra ir istorinėmis vietomis, o sau patrauklių vietų gali rasti tiek ramaus poilsio norintys keliautojai, tiek pageidaujantys aktyvių atostogų.
       2021-06-09 19:45:13

Sveiki ir gaivūs vasariški desertai, kurie nepakenks kūno linijoms

Vasarą norisi pasilepinti saldžiu kąsneliu, tačiau kartu ir išsaugoti dailias kūno linijas. Nors laikantis subalansuotos mitybos desertais piktnaudžiauti nevertėtų, šiltasis metų laikas itin palankus pasimėgauti sveikesniais saldumynais.
       2021-06-09 19:39:50

„Vilniaus planas“ sukurtoje aplikacijoje – visas Vilniaus eismo organizavimas

SĮ „Vilniaus planas“ sukurtoje aplikacijoje atvaizduojamos visos eismo organizavimo priemonės, tarp kurių daugiau nei 1 400 km Vilniaus miesto gatvių (horizontaliojo ženklinimo) elementų ir daugiau nei 60 000 vertikaliojo kelio ženklų.
       2021-06-09 19:32:17

5 naudingos mobilios programėlės nepamirštamai ir smagiai vasarai

Vasara visuomet pralekia greitai, todėl būtina pasimėgauti kiekviena šilta diena. Šiais laikais lengva pasimesti informacijos gausybėje, tačiau visą reikalingą informaciją vienoje vietoje turėti padeda mobiliosios programėlės.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.