Naujienos

Visa tiesa apie picą su šefu Demarco: kodėl jos nereikėtų gardinti ananasais?

2021-10-08 08:09:45

2001- aisiais už daugiau nei milijoną JAV dolerių ji buvo pristatyta rusų astronautams į Tarptautinę kosminę stotį, o didžiausia kada nors iškepta savo plotu uždengė net tris krepšinio aikšteles.

Tačiau tai – tik dalis neįtikėtinų faktų, kuriais garsėja kone kasdien visame pasaulyje valgoma pica. Ją nuolat skanauja bei mėgsta kepti ir Lietuvoje gyvenantis virtuvės šefas italas Gian Luca Demarco. Kulinarijos žinovas atskleis, kaip pasigaminti tobulą picą namuose ir kokias auksines jos ruošimo taisykles verta įsidėmėti. Taipogi – G. L. Demarco padalins savo unikaliu šio patiekalo receptu.

Grėstų nemalonumai

Skanaujama picerijose, užsisakoma į namus, kepama virtuvėse. Pica Lietuvoje jau tapo neatsiejama nuo šalies kulinarinės kultūros. „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad lietuviai šiuo patiekalu mėgaujasi išties stebėtinu mastu.

„Virš 2,7 mln. šaldytos picos vienetų. Tokį kiekį šių gaminių mūsų parduotuvėse pirkėjai įsigijo vien per pastaruosius porą metų. Tačiau tuo stebėtis nereikėtų – taip paruoštą picą užtenka tik pasišildyti, todėl ji tampa greitu bei patogiu sprendimu neturintiems laiko ar noro gaminti namuose. Netgi pastebime, kad susidomėjimas šaldyta pica vis didėja. Lygindami šių ir pernai metų pardavimus, fiksuojame beveik penktadalio augimą“, – pažymi E. Dapkienė.

Kasdien didėjančią lietuvių meilę picai sako matantis ir G. L. Demarco. Tokia tendencija virtuvės šefą itin džiugina, kadangi šis patiekalas, pasak jo, pirmiausia, yra draugystės, bendruomeniškumo bei buvimo drauge simbolis. Todėl, pašnekovas pabrėžia, pica nėra tik maistas.

„Italijoje jos skanauti susirenka draugai, šeimos, artimieji. Ne veltui pica skirta dalintis, tai – kultūros bruožas. Dėl to ir pagrindinė jos kepimo taisyklė yra atsakomybė prieš svečius, kuriems patiekalą gamini. Turi stengtis dėl kitų, nes mes picas retai valgome vieni – susitinkame, švenčiame, puikiai leidžiame laiką. Todėl tai yra šventė. Tokia, kurią sugadinti baiminasi kiekvienas, nes gali sulaukti rimtų nemalonumų“, – šypsosi G. L. Demarco.

3 ingredientų taisyklė

Visgi picą sugadinti lengva. Apie tai kalbantis G. L. Demarco priduria – neretai patiekalui naudojami netinkami ingredientai, persistengiama su pagrindo paruošimu, perpildomas viršus.

„Picos esmė – tešla. Ji gaminama iš vandens, mielių, druskos ir miltų. Svarbiausia tik pastaruosius pasirinkti savo sudėtimi kuo turtingesnius. Tešla privalo būti ilgai brandinama. Taip ji bus lengviau virškinama, neapsunkins organizmo. Brandinimas vyksta apie 72 valandas, procesui naudojama mažiau mielių. Tešla dedama į uždarą indą, antraip – išlįs pro kraštus. Jos paruošimui nereiktų naudoti karšto vandens. Pilti tik šaltą, taip pat svarbu brandinimui užtikrinti vėsią, 7 laipsnių temperatūrą“, – pasakoja kulinarijos ekspertas.

Anot jo, turint tešlą, galima pradėti ruošti kitas picos sudedamąsias dalis. Tuomet, virtuvės šefo teigimu, ir prasideda didžioji kūrybinė bei kulinarinė laisvė.

„Padažui italai renkasi specifinius, „San Marzano“ rūšies pomidorus. Jie būna pailgi, lupti, savo sultyse. Tokių pomidorų jau galima nusipirkti ir parduotuvėse Lietuvoje. Šiam padažui sumaišomi kokybiški džiovinti raudonėliai, druska ir alyvuogių aliejus. Tuomet – eilė sūriui. Pica gardinama mocarela, jos rūšį galima išsirinkti pagal savo skonį. Pabaigoje dedami norimi pagardai, su kuriais reiktų nepersistengti. Jei mėsa – tai tik vienos rūšies: saliamis, vytintas kumpis, kita dešra. Jei daržovės – irgi tik kelios. Gaminant picą, galioja 3 papildomų ingredientų taisyklė. Naudojant jų daugiau, patiekalas gali tapti tikru nesusipratimu. Todėl pica ir yra geniali savo paprastumu – jei skonio nebesupranti, reiškia persistengei“, – pabrėžia virtuvės šefas.

Ananasai priverstų nusikeikti

Kaip ir visi italai, skeptišką nuomonę G. L. Demarco turi apie ananasus ir kečupą ant picos. Šiuo atveju virtuvės šefas dar griežtesnis – tokie pagardai, pasak pašnekovo, tik pakenkia picai ir jos skoniui.

„Jei pasakyčiau teisybę, būtų daug necenzūrinių žodžių. Kečupas ant picos, apskritai, atsirado kaip patiekalui naudojamo pomidorų padažo klaidingas vertimas. Pastaruoju papildomai gardinti galima ir nieko neįžeisite. Tačiau tam naudojamas pomidorų padažas, kuris lieka po gaminimo. O apie ananasus daug pasako ši iškalbinga istorija. Viena Italijos televizija sugalvojo pokštą. Neapolio gyventojai yra įpratę picas užsisakyti paprastai: paskambina ir prašo jų atvežti net nesirinkdami rūšies. Todėl buvo nuspręsta picas klientams pristatyti su ananasais. Viskas baigėsi tuo, kad teko įsikišti net policijai“, – juokiasi G. L. Demarco.

Todėl, pasak virtuvės šefo, tokių ingredientų niekas neras visoje Italijoje. Pašnekovas siūlo išbandyti picos receptą, kurį G. L. Demarco su bičiuliais sukūrė patys. Jis pažada – nestebs kiekvienas.

Specialioji Demarco pica: su kale kopūstais ir dešrelėmis

Reikės: 250 g geros kokybės kvietinių miltų, 10 g mielių, 150 ml šalto vandens, 2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, cukraus ir raudonėlių, skardinės itališkų pomidorų savo sultyse, pusės kale kopūsto, stiklinės šviesaus alaus, česnakų, kaimiškų veršienos dešrelių.

Pirmiausia, ant stalviršio persijokite miltus. Tada įberkite druskos, viduryje padarykite duobutę. Į ją sutrupinkite mieles, užberkite cukraus ir įpilkite porą šaukštų vandens. Išmaišykite ingredientus duobutėje iki skystos košelės ir lengvai pabarstykite viršų miltais. Palikite tešlą pastovėti 5–7 minutes. Tuomet pilkite likusį vandenį ir maišykite tešlą. Vėliau pradėkite minkyti, įminkykite alyvuogių aliejų. Tęskite tol, kol tešla bus elastinga, vientisa, nelips prie rankų. Tada ją dėkite į miltais pabarstytą dubenį, uždenkite bei padėkite vėsiai, kad pakiltų bent dvigubai.

Laikas viršutiniam sluoksniui. Paruoškite česnaką, kopūstą, sudėkite į puodą, supilkite alų, suberkite druską ir pipirus, ištroškinkite. Tuomet sumaišykite pomidorus, raudonėlius, druską bei alyvuogių aliejų. Padažu ištepkite picos pagrindą, palikdami centimetrą nuo krašto, antraip pomidorai ims degti ir bus per daug rūgštūs. Tada dėkite mocarelą, laužytas veršienos dešreles, kopūstus ir picą pašaukite į orkaitę. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 15 – 20 minučių. Skanaus!

Fotografo paslaugos Jūsų šventei
Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2021-10-26 10:58:24

Nuo sriubos iki desertų: 3 patiekalai su Helovino simboliu – moliūgu

Moliūgas – ne tik tikrų tikriausias rudens derliaus, bet ir visame pasaulyje bei Lietuvoje vis labiau populiarėjančios Helovino šventės simbolis.
       2021-10-25 12:22:44

Mišrainių ir salotų istorijos: populiarumo paslaptys ir intriguojantys faktai

Lietuvių nacionaliniu patiekalu tapusi baltoji mišrainė buvo sukurta siekiant įtikti carinės Maskvos elito pomėgiui skanauti prancūziškos virtuvės delikatesus, o Cezario salotos neturi nieko bendro su garsiuoju Romos imperatoriumi.
       2021-10-25 10:43:43

Sveikiausia pasaulyje tituluojama virtuvė: išbandykite graikiškus receptus

Ar žinojote, kad pirmąją kulinarijos knygą dar prieš mūsų erą parašė graikų maisto gurmanas Archestratas, laikomas gastronomijos tėvu? O kad graikiška virtuvė yra plačiai pripažįstama kaip sveikiausia?
       2021-10-16 11:15:23

Paminėkite Saldžiausią dieną metuose: receptai kiekvienam smaližiui

Spalio 16 d. minima kaip Saldžiausia diena metuose. Ji kaskart minima trečiąjį spalio šeštadienį. Šią dieną įprasta dovanoti nedideles saldžias dovanas draugams bei artimiesiems.
Daugiau naujų naujienų
       2021-10-27 14:15:15

Darbo paieškos - nėra buvę lengviau

Gyvenimas visada pilnas netikėtumų. Šiandien žmogus turi darbą, o rytoj jau gali nebeturėti. Bet neverta pradėti panikuoti ir nugrimzti į gilią melancholiją. Tikrai neprireiks keleto savaičių naujo darbo paieškoms, jei esi šiuolaikinis žmogus.
       2021-10-27 14:04:45

Vilkikų parką plečiantys verslininkai vairuotojus vilioja ne vien atlyginimu

Krovinių gabenimo ir logistikos įmonė „Ramrenta“ pirmoji Lietuvoje atsiėmė 10 naujos kartos „T Evolution“ serijos „Renault Trucks“ vilkikų ir su gamintoju pasirašė sutartį dėl dar 140 naujų sunkvežimių.
       2021-10-27 12:48:27

Sugedo telefonas? Viskas, ką reikia žinoti apie jo garantiją

Perkantieji naujus išmaniuosius iš oficialių pardavėjų porai metų užsitikrina ramybę – jei įrenginys suges ne dėl jų pačių kaltės, jam galios 2 metų garantija.
       2021-10-27 12:27:00

Kaip sukurti privatumą atviros erdvės biuruose

Jeigu jūsų biuro stilius atvira erdvė, turėsite pagalvoti apie tai, kaip sukurti savo darbuotojams privatumo jausmą. Atviros erdvės biurai išpopuliarėjo dėl mažesnių įrengimo išlaidų, tokio tipo biuruose bendradarbiams lengviau bendrauti tarpusavyje.
       2021-10-27 11:47:55

Nuo ko pradėti statyti savo verslą, kad jis susilauktų sėkmės?

Šiuo metu matome daug raginimų pradėti savo verslus, tam teikiama valstybės parama, rengiama daug įvairių mokymų, konferencijų, programų. Dažnai girdime viešai skelbiamas sėkmės istorijas, matome įkvepiančius pavyzdžius.
       2021-10-27 11:40:06

Kaip telefone yra atkuriami gamykliniai parametrai?

Kartais nutinka tokių atvejų, kai reikia ištrinti visus išmaniojo telefono duomenis ir atkurti jo pradinius nustatymus. Turint šiuolaikines technologijas tai padaryti yra visiškai nesudėtinga, o turimus duomenis galima išsaugoti.
       2021-10-27 09:35:00

REKORDAS. Praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai - 3509

Atlikus 24898 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 3509. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-10-27 06:29:40

Sukčių humoras: apgaulingas žinutes gyventojams siunčia Tadas Blinda

Finansiniai nusikaltėliai tampa vis išradingesni – pastaruoju metu gyventojams apgaulingas žinutes siunčia net pats žemaičių plėšikų vadas Tadas Blinda. Tokios išdaigos gali pasirodyti juokingos, jeigu nusikaltėliams šiemet nebūtų pavykę iš šalies gyventojų išvilioti apie 8 mln. EUR.
       2021-10-26 17:48:51

Taivano delegacijos vizitas atveria daug naujų galimybių Lietuvai

Trečiadienį darbą Lietuvoje pradeda didžiausia istorijoje Taivano verslo delegacija. Trijų dienų vizito metu šios šalies verslininkai ir oficialūs pareigūnai dalyvaus Lietuvos ir Taivano prekybos ir investicijų forume, lankysis Lietuvos įmonėse, pasirašys bendradarbiavimo susitarimus su Lietuvos organizacijomis bei bendrovėmis.
       2021-10-26 17:37:27

Šildymo sezonui įsibėgėjant: rizikuoja naudodami krosnis

Sparčiai vėstantys orai ir prasidėjęs šildymo sezonas, kuris, kaip prognozuojama, šiemet gali gerokai paploninti gyventojų kišenes, vėl paskatino diskusijas apie efektyvų ir saugų namų šildymą.
       2021-10-26 14:28:28

Išrinko TOP 3 brangiausius naudotus automobilius Baltijos šalyse ir Ukrainoje

Portalo autoplius.lt duomenimis, šiuo metu Lietuvoje parduodami 27 tūkst. automobilių. Iš jų – 76 kainuoja daugiau nei 100 tūkst. eurų.
       2021-10-26 11:41:00

Išsirinkti tinkamiausią elektromobilį vilniečiui padėjo paprasta matematika

Išsirinkti labiausiai sau tinkantį modelį naujausiomis technologijomis ir tvariu mobilumu intriguojančiame elektromobilių segmente nėra itin lengva. Tai dar sudėtingiau tuomet, kai greta įprastų prioritetų norisi kažko originalaus ir netradicinio.
       2021-10-26 11:16:00

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai - 2354

Atlikus 24089 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 2354. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-10-26 11:07:27

Teismas: nemokumo administratoriui būtina perduoti ne tik serverį

Įmonei iškėlus bylą dėl nemokumo ir įpareigojus vadovą perduoti nemokumo administratoriui įmonės valdomą turtą, dažniausiai vadovai galvoja apie fizinę infrastruktūrą – nekilnojamą turtą ar įrengimus.
       2021-10-26 10:58:24

Nuo sriubos iki desertų: 3 patiekalai su Helovino simboliu – moliūgu

Moliūgas – ne tik tikrų tikriausias rudens derliaus, bet ir visame pasaulyje bei Lietuvoje vis labiau populiarėjančios Helovino šventės simbolis.
       2021-10-26 10:55:07

Kaip išsirinkti tikrai gerą skalbimo mašiną?

Drabužių priežiūra kartais reikalauja tikrai nemažai pastangų, tačiau tuomet, jei pasirenkama tikrai gera skalbimo mašina, galima būti užtikrintiems, kad drabužiai bus visada švarūs ir ilgiau išlaikys savo pirminę išvaizdą.
       2021-10-25 19:32:54

Grupės „Pikaso“ vaikinai: vaikai mums svarbiau už karjerą

„Pikaso“ grupės nariai Tomas Eigertas ir Haroldas Šklėrius nėra tie vyrai, kurie itin trauktų praeivių žvilgsnius. Nors koncertuodami jie į sales visoje Lietuvoje sukviečia tūkstančius gerbėjų, atlikėjai pripažįsta, kad sostinėje netgi nėra itin atpažįstami.
       2021-10-25 15:24:39

Susisiekimo ministro M. Skuodžio komentaras dėl 5G dažnių aukciono

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) šiandien paskelbė aukcioną suteikti teisę naudoti radijo dažnius (kanalus) iš 713-733 MHz ir 768-88 MHz radijo dažnių juostų.
       2021-10-25 13:01:44

Iššūkiai, kuriuos teks įveikti pereinant prie elektra varomo sunkiojo transporto

Vilniuje vykusiame Transporto ir inovacijų forume technologijų ekspertams, verslo ir viešojo sektoriaus atstovams aptariant logistikos srities perspektyvas viena svarbiausių temų buvo veiksmingiausios priemonės, siekiant nulinės taršos.
       2021-10-25 12:56:36

Lietingasis ruduo ir vandeniui atsparūs išmanieji įrenginiai: ką reikia žinoti?

Dauguma šiuolaikinių išmaniųjų telefonų ir laikrodžių yra atsparūs drėgmei – gamintojai nurodo, kad daugelis jų gali būti net nardinami po vandeniu.
       2021-10-25 12:53:21

Lenkijos kelių mokesčių sistemos pokyčiai – galvos skausmas Lietuvos vežėjams

Palydoviniu ryšiu paremta Lenkijos kelių mokesčių sistema „eToll“ pradėjo veikti 2021 m. birželį, o nuo spalio 1 d. šioje šalyje ši sistema liko vienintelė.
       2021-10-25 12:50:02

Atostogos su vaikais – pasinaudokite visomis priklausančiomis privilegijomis

Artėjančias prailgintas moksleivių rudens atostogas nemaža dalis Lietuvos šeimų praleis užsienyje – dažniausiai jos renkasi Turkijos, Egipto, Tenerifės kurortus.
       2021-10-25 12:34:17

Specialistė dalinasi patarimais, kaip teisingai serviruoti stalą

Stalo serviravimas yra toks pats svarbus sėkmingos vakarienės elementas kaip ir patiekiamas maistas, jo skonis bei išvaizda.
       2021-10-25 12:26:38

RRT skelbia aukcioną radijo dažniams iš 700 MHz radijo dažnių juostos

2021 m. spalio 25 d. Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) paskelbė aukcioną suteikti teisę naudoti radijo dažnius (kanalus) iš 713-733 MHz ir 768-88 MHz radijo dažnių juostų.
       2021-10-25 12:22:44

Mišrainių ir salotų istorijos: populiarumo paslaptys ir intriguojantys faktai

Lietuvių nacionaliniu patiekalu tapusi baltoji mišrainė buvo sukurta siekiant įtikti carinės Maskvos elito pomėgiui skanauti prancūziškos virtuvės delikatesus, o Cezario salotos neturi nieko bendro su garsiuoju Romos imperatoriumi.
       2021-10-25 10:43:43

Sveikiausia pasaulyje tituluojama virtuvė: išbandykite graikiškus receptus

Ar žinojote, kad pirmąją kulinarijos knygą dar prieš mūsų erą parašė graikų maisto gurmanas Archestratas, laikomas gastronomijos tėvu? O kad graikiška virtuvė yra plačiai pripažįstama kaip sveikiausia?
       2021-10-25 10:16:00

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai - 1810

Atlikus 9558 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 1810. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-10-24 20:19:28

Jonavoje atidarytas profesionalus kalnų dviračių parkas

Sekmadienį Jonavoje atidarytas pirmasis profesionaliai suprojektuotas ir įrengtas kalnų dviračių parkas Lietuvoje. Unikalus trijų lygių kalnų dviračių parkas įrengtas Joninių slėnyje.
       2021-10-24 19:56:00

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai - 2285

Atlikus 12630 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 2285. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-10-23 10:58:08

Suvirinta GIPL dujotiekio siūlė žymi Lietuvos ir Lenkijos dujų sistemų sujungimą

Lietuvos ir Lenkijos pasienyje, nutiesus tarptautinio GIPL dujotiekio dalis iš abiejų valstybių pusių, buvo suvirinta simbolinė auksinė siūlė, žyminti dviejų Europos Sąjungos šalių dujų perdavimo sistemų fizinį sujungimą.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.