Naujienos

Ką valgysime 2022-aisiais: nuo Pietų Azijos iki patogaus maisto namuose

2022-01-11 20:43:53

Maisto pasaulyje, kaip ir mados, vyrauja tendencijos, kurias visada įdomu apžvelgti prasidėjus naujiems metams. Pandemija ne vieną paskatino peržiūrėti savo mitybos racioną ir jį papildyti sveikesniais produktais, valgyti daugiau daržovių ir atrasti supermaistu vadinamus produktus.

Panašu, kad šie įpročiai niekur nedings ir taps dar ryškesne maisto tendencija šiemet, kartu su didesniu rūpinimusi tvarumu ir kulinariniais eksperimentais savo namų virtuvėje. Apie tai, kokie patiekalai ir produktai, tikėtina, sulauks dar didesnio vartotojų dėmesio 2022-siais, pasakoja prekybos tinklo „Maxima“ ekspertai.

Prieš iššūkius sveikatai – su vaisiais ir daržovėmis

Kaip teigia Ernesta Dapkienė, prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė, pandemijai užsibuvus, viso pasaulio virtuvėse dėmesys ir toliau krypsta į sveikatą stiprinančius produktus, ypač vaisius ir daržoves. Tad pastarieji turėtų dominuoti šiemet ir Lietuvoje. Laimei, anot E. Dapkienės, tautiečių pasirinkimą šiuo atveju gali palengvinti platus bei įvairus prekybos tinklų asortimentas.

„Žvelgiant į naujausias maisto tendencijas galiu drąsiai teigti, jog mums jau puikiai žinomi tokie natūralios organizmo apsaugos kompanionai kaip imbieras, daugybėje patiekalų naudojamas česnakas, citrinos ir kiti citrusiniai vaisiai neužleis savo pozicijų bei jas netgi sustiprins. Be to, pasaulio virtuvės garsiausių šefų dėmesys vis labiau krypsta ir į daugybę naudingų organizmui medžiagų turinčias bei toksinų pašalinimą skatinančias kryžmažiedes daržoves: brokolius, lapinius, žiedinius ir briuselio kopūstus, ropes ir ridikus. O desertui puikiai tiks miškų ar daržų puošmenos – įvairios ryškiaspalvės uogos, pradedant braškėmis ar avietėmis ir baigiant šilauogėmis“, – teigia lietuviško prekybos tinklo atstovė.

Racione – ir sveikuoliški kokteiliai

Norėdami sustiprinti organizmo apsaugą ir pagerinti jame vykstančius procesus, maisto tendencijomis sekantys žmonės šiemet neabejotinai į savo valgiaraštį vis dažniau stengsis įtraukti ir riešutus, linų sėmenis, ispaninių šalavijų, kanapių, moliūgų ir kitokias sėklas. Taip pat – įvairesnius prieskonius ir žalumynus, kurie gali sustiprinti imunitetą, pagerinti virškinimą ar net nervinę žmogaus būklę. Be to, į sveiką mitybą atsigręžę žmonės vis daugiau dėmesio suteiks ne tik tam, ką valgo, bet ir geria. Vienas tokių pavyzdžių, jau pradėjęs savo kelią į populiarumo viršūnę – bulvių pienas.

„Šiemet turėtų dar labiau išpopuliarėti tokie natūraliai rauginti produktai kaip jogurtas ir kefyras, kurie yra maistingi, turi nemažai naudingų vitaminų ir maisto medžiagų. Ar jau kelis metus iš eilės sparčiai populiarėjanti kombučia, kuri dėl daugybės gerųjų bakterijų palankiai veikia virškinimo sistemą ir subalansuoja žarnyno mikroflorą. Dažnesniu užkandžių ar net pusryčių pakaitalu taps ir nealkoholinis, sveikuoliškas tirštasis kokteilis – šviežių vaisių sultimis ar jogurtu pagardinti glotnučiai“, – įsitikinusi „Maximos“ ekspertė.

Mėsainis be mėsos stebins vis mažiau

E. Dapkienė akcentuoja, kad minėta daržovių ir natūraliai raugintų gaminių nauda jau kurį laiką leidžia stebėti ir kitą šiemet populiarumo sulauksiančią tendenciją – didėjantį augalinio maisto populiarumą. Tai įvairios, žmogui reikalingų medžiagų turinčios ankštinės daržovės, lęšiai ir grūdinės kultūros, kurių, atsižvelgus į sezoniškumą, galima įsigyti ne tik labai šviežių, bet ir už priimtiną kainą.

„Nekalbama apie visišką gyvulinės kilmės produktų atsisakymą, bet bent dalies jų pakeitimą kitomis tų pačių medžiagų turinčiomis alternatyvomis. Ypač, kai patiekalų pasirinkimų apstu: įvairūs makaronų patiekalai, salotos, troškiniai. Mūsų gamintojai iš tiesų deda milžiniškas pastangas, kad pirkėjai rastų sau tinkančių produktų. Tad 2022-ieji turbūt yra pati geriausia proga mažiau stebėtis augaliniu suvožtiniu, kuriame vietoje mėsos paplotėlio naudojamas sultingas Portabello grybas ar kiti mėsos pakaitalai, kurie, beje, skoniu mėsai nenusileidžia“, – prognozuoja ji.

Maitinsimės tvariau

„Maximos“ atstovė priduria, kad gyvulinės kilmės produktų įtraukimas į savo maisto racioną susijęs ir su kita šiemet augsiančia maisto tendencija – prisidėjimu prie tvarumo. Mat gyvulininkystės sektorius užima didžiulę dalį pasaulio žemės ūkio plotų, jam išlaikyti sunaudojama daugybė augalinio maisto, o gyvulininkystė, Jungtinių Tautų Organizacijos duomenimis, yra antra pagal dydį šiltnamio efektą sukeliančių dujų šaltinis po iškastinio kuro.

„Žinoma, augalinis maistas ir jam naudojamos medžiagos taip pat gali eikvoti dirvožemį bei turėti neigiamos įtakos klimatui. Todėl šiemet dar daugiau dėmesio bus skiriama ekologiškai produkcijai, ūkininkavimui naudojant vien tik natūralios kilmės trąšas ar visai jų nenaudojant“, – pabrėžia E. Dapkienė.

Nemažai laiko – ir savo namų virtuvėje

Kitos dvi 2022 metų tendencijos bus susijusios su namais, kuriuose dažnas mūsų pastaraisiais metais praleidome kur kas daugiau laiko – tiek dėl nuotolinio darbo, tiek dėl įvairių ribojimų. Kaip sako E. Dapkienė, šiais sudėtingais laikais paprastas ir greitai, vos iš kelių ingredientų, paruošiamas naminis maistas suteikia itin daug džiaugsmo visame pasaulyje. Pasaulyje net yra speciali sąvoka tokiam maistui apibūdinti – „comfort food“. Tad ir šiemet stiprės tendencija ruošti sveikus, įprastesnius patiekalus, kuriems naudojama daugiau augalinės kilmės produktų. Bet, pasak pašnekovės, tai dar nereiškia, kad nustosime eksperimentuoti.

„Panašu, kad vis dažniau žvalgysimės ir į egzotiškas šalis bei lėkštėje maišysime skirtingas pasaulio virtuves. Viena populiariausių šiemet bus Pietų Azijos virtuvė: Vietname, Singapūre ir Filipinuose populiarūs patiekalai su jazminų ryžiais, česnaku, imbieru, sojos baltymais, sezamo sėklomis, čili, džiovintais svogūnais. Vis labiau populiarėja ir garuose ruošiamas maistas. Be to, šiemet taip pat daugiau dėmesio turėtų sulaukti ir Karibų salų virtuvė, pilna kokosų, ananasų, bananų, žolelių, prieskonių ir kitų mūsų kasdieniniuose patiekaluose mažiau įprastų skonių. Tad sekant šių metų maisto tendencijas, panašu, maitinsimės ne tik sveikiau, bet ir kur kas įdomiau“, – teigia „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Daugiau naujų naujienų
       2022-07-02 09:20:03

Po vidurvasario šventės Vilnius šienauja nužydėjusias pievas

Peržydėjus ir sėklas subrandinus vasariniams augalams, Vilnius pradeda pirmąjį šiemet šienavimą tose vietose, kur kuriamos tvarios pievos. Tuo tarpu gyvenamojoje aplinkoje - kiemuose, vaikų žaidimo aikštelėse, greta namų, kaip ir iki šiol, veja bus pjaunama trumpai.
       2022-07-02 08:52:25

Per kelias dienas – net 12 tūkst. žaibo išlydžių, skaičiuojami nuostoliai

Klimatas Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, keičiasi, karščio bangos dažnėja ir stiprėja, o jas dažniausiai lydi ir galingos liūtys, kurios neatsiejamos nuo perkūnijos.
       2022-06-30 12:56:13

Visi duomenys turės būti apmokestinami vienodu tarifu

Siekdami užtikrinti atvirą ir nediskriminacinę prieigą prie interneto, ES ryšio operatoriai vartotojams negali taikyti skirtingų duomenų perdavimo kainų pagal jų panaudojimo pobūdį.
       2022-06-29 15:28:52

Žuvies patiekalai tiesiai iš jūros: tartaras, sevičė ir pokės dubuo

Vasara tradiciškai yra grilio metas – ant grotelių ir iešmų keliauja mėsa, žuvis, daržovės ir net sūris. Visgi vasara yra ir laikas, kai norisi valgyti lengviau, gaiviau, o tai padaryti padeda vis gausėjantis šviežio derliaus pasirinkimas.
       2022-06-29 15:21:28

Reanimatologas paaiškino, kodėl įvyksta smegenų mirtis

Smegenų mirtis – plonytė linija, kurią peržengus nebėra kelio atgal. Mirus smegenims, miršta ir žmogus, tačiau dar kurį laiką medicininės įrangos dėka jo širdis gali plakti, savo funkcijas gali atlikti ir kiti organai.
       2022-06-29 15:11:28

Nedžiugina darbas? Patarimai, kaip atrasti mėgstamą

Darbas nebedžiugina? O gal planuojate jį keisti? Ne vienas žmogus darbe yra jautęsis ne savo vietoje, tačiau pakeitus darbą jis ir vėl gali nepatikti. Ką daryti, kad mylimo darbo paieškos pagaliau būtų vaisingos?
       2022-06-29 15:07:13

Pirmosios voveraitės: grybautojas patarė kaip pasiruošti išvykai į mišką

Įsibėgėjus vasarai galime pasilepinti ne tik įvairiausiomis sodo ir daržo gėrybėmis, bet ir grybais, kurių pirmas derlius jau pasirodė ir parduotuvėse.
       2022-06-29 15:00:59

Dalį elektros kainos ir toliau reguliuos valstybė, tai įtakos galutinei kainai

Ne retas gyventojas galvoja, kad pasirinkus nepriklausomą tiekėją, sutartyje sutarta galutinė elektros kaina negali keistis, tačiau net ir nepriklausomo tiekėjo klientams elektros energijos kaina susideda iš dviejų dalių:
       2022-06-29 14:56:02

Prezidentas NATO viršūnių susitikime: penki žingsniai Rusijai sustabdyti

„Rusija išliks ilgalaike karine grėsme NATO, todėl Aljansas privalo imtis būtinų priemonių ženkliai stiprinti savo saugumą, ypač Baltijos regione“, – šiandien Madride prasidėjusiame NATO viršūnių susitikime sakė Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.
       2022-06-28 13:06:05

Koks vanduo geriausiai gaivina per karščius ir kiek jo turime išgerti?

Įsivyravus karščiams itin svarbu organizme palaikyti skysčių balansą. Karštomis dienomis taip ir traukia ledinis vanduo, nes norisi ne tik numalšinti troškulį, bet ir atsivėsinti.
       2022-06-22 12:28:22

Ant laužo – ne tik bulvės, bet ir šakotis: dalijasi Joninių idėjomis

Artėjančios Joninės – dažno laukiama proga iš miesto pabėgti į gamtos prieglobstį. Neatsiejama to dalis – maisto gaminimas lauke ir jaukios akimirkos, susibūrus aplink laužą.
       2022-06-22 08:58:15

Vaistininkė apie gydomąją arbatų galią ir suderinamumą su vaistais

Visi žinome, kad peršalus reikia gerti ramunėlių ar liepžiedžių arbatą, o kosint – čiobrelių, tačiau neretai žinios apie vaistažoles tuo ir pasibaigia. Kokių vaistažolių arbatas vartoti kuriais atvejais ir kaip jas tinkamai paruošti – pataria vaistininkė.
       2022-06-21 15:56:49

Važiuoti su žieminėmis padangomis vasarą – brangu ir nesaugu

„Žieminės padangos jau beveik atgyveno, per vasarą jas visiškai užbaigsiu ir rudenį pirksiu naujas“. Tai yra gana dažnai sutinkama vairuotojų, ypač taupesnių, idėja.
       2022-06-20 21:46:39

Kas gali nutikti, jeigu trumpam sutrinka elektros skaitiklio veikimas?

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) išnagrinėjo ginčą tarp vartotojo ir UAB „Perlas Energija“ bei AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) dėl elektros energijos suvartojimo duomenų nesutapimo, elektros energijos pirkimo–pardavimo ir persiuntimo paslaugos teikimo sutarties nutraukimo ir mokesčių už elektros energiją perskaičiavimo.
       2022-06-20 20:54:40

Borrellis dėl Kaliningrado: kaltinimas Lietuvai – melas, gryna propaganda

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis pirmadienį pareiškė, kad Lietuva laikosi ES sankcijų blokuodama tam tikrų prekių gabenimą geležinkeliu į Rusijos Kaliningrado eksklavą.
       2022-06-20 20:40:37

Chemija Lietuvoje: ar greitai turėsime Nobelio premiją?

Vilniaus universiteto (VU) chemikai šiemet mini 225-ąsias Chemijos katedros įkūrimo metines. Anot dabartinio Chemijos ir geomokslų fakulteto dekano prof. Aivaro Kareivos, per tiek metų šis mokslas Lietuvoje turėjo ir nuosmukio laikotarpių, ir pasaulyje pripažintų specialistų, ženkliai prisidėjusių prie mokslo raidos.
       2022-06-19 21:54:43

Prezidentei – Pasaulio ekonomikos apdovanojimas

Sekmadienis, birželio 19 d. (Kylis). Prezidentei Daliai Grybauskaitei Vokietijoje, Kylyje, įteiktas prestižinis Pasaulio ekonomikos apdovanojimas (Global Economy Prize 2022).
       2022-06-18 15:20:01

Nepriklausomą elektros tiekėją pasirinko beveik 80 proc. antrojo etapo gyventojų

Šiandien, baigiantis antrajam nepriklausomo elektros energijos tiekėjo pasirinkimo etapui, bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) duomenimis 79,2 proc. arba 586 tūkst. šio etapo vartotojų priėmė sprendimą ir pasirašė sutartį su savo nauju ir nepriklausomu energijos tiekėju.
       2022-06-18 15:17:04

Azijietiška virtuvė vasarą: aštrūs patiekalai atsigaivins per karščius?

Azijiečių virtuvėje naudojami metodai ir ingredientai jau seniai pamėgti sveiką gyvenimo būdą puoselėjančių žmonių. Tokiuose patiekaluose nėra sočiųjų riebalų pertekliaus, beveik nevartojama pieno produktų, maistas dažnai virtas arba troškintas garuose, prioritetą skiriant produktų šviežumui ir sezoniškumui.
       2022-06-18 15:14:05

Nepasirinkusiems elektros tiekėjo – dar savaitė galutiniam apsisprendimui

Antrojo liberalizavimo etapo buitiniai vartotojai, nesuspėję pasirinkti nepriklausomo elektros tiekėjo, tai galės padaryti dar savaitę. Jiems sudaroma galimybė nepriklausomą elektros tiekėją pasirinkti iki sekmadienio, birželio 26 d. imtinai.
       2022-06-18 15:11:24

Specialistai: Norint mažinti skendimų skaičių reikia liautis drausti

Kas penktas lietuvis nemoka plaukti, o 3 iš 10 gyventojų yra bent kartą skendę, rodo skolinimosi internetu platformos „Vivus Finance“ užsakymu atliktas reprezentatyvus šalies gyventojų tyrimas.
       2022-06-17 20:13:14

Laisvalaikis miške ar prie ežero - ne bet kur ir ne bet kaip

Vasarą daugelis žmonių renkasi aktyvias pramogas gamtoje. Vieni skuba prie vandens telkinių, kiti mėgaujasi miško gėrybėmis ir gaiva. Aplinkos apsaugos departamento (AAD) specialistai primena, kad mišką ar kitą gamtos kampelį reikia tausoti, tinkamai jame elgtis bei dalijasi patarimais, kaip poilsiauti atsakingai.
       2022-06-17 08:56:49

Mitai apie autonominį vairavimą

Ar savivaldžiai automobiliai taps realybe? Ir kaip turės pasikeisti žmonių požiūris, kad autonominius automobilius priimtų plačioji visuomenė? Šiuos ir kitus klausimus nagrinėja &Audi tyrimas „SocAlty“, parengtas bendradarbiaujant su 19 šios srities ekspertų.
       2022-06-17 08:51:16

Didysis bijūnų žydėjimas: nuo senųjų veislių iki modernių spalvų ir formų

Nors ir vėluodamas, bet su maksimalia galia ir grožiu, kurio sukaupė per lietumi dosnias savaites, Kaune, Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sode, didįjį žydėjimą pradėjo turtingiausias Lietuvos bijūnynas: šiemet iš viso maždaug 30 arų plote žydi per 600 bijūnų kolekcinių vienetų.
       2022-06-16 20:43:13

Vitaminų šaltinis – agrastai: naudokite juos ne tik uogienėms

Šviežio derliaus agrastai – jau pasirodė parduotuvių lentynose. Šios gėrybės – nuo seno lietuvių vertinamos, tačiau pastaruoju metu kiek primirštos. O veltui. Šios sodo gėrybės ne tik skanios, bet ir ypatingai vertingos sveikatai.
       2022-06-15 08:50:09

Neapsisprendžiantiems: kaip išsirinkti sau tinkamą IT specialybę?

Pastaraisiais metais darbo rinkoje būtų sunku surasti populiaresnę ir perspektyvesnę sritį, nei IT – šie specialistai nuolat viliojami patrauklia alga, o atvirų darbo vietų kasdien daugėja.
       2022-06-15 08:44:11

Vilniuje pristatytas rekordą pasiekęs 3D gatvės piešinys: įvykiai Ukrainoje

Vilniuje birželio 14 dieną pristatytas didžiausias Baltijos šalyse ir dydžio rekordą Lietuvoje pasiekęs trimatis gatvės piešinys. Visai greta sostinės spaudos rūmų kūrinį pavadinimu „Meilė ir baimė“ nutapė pasaulinio garso menininkas Edgaras Muelleris.
       2022-06-15 08:35:38

„PILETILEVI GROUP“ ir „TIKETOS“ sandoris apribojo konkurenciją

Šiandien Konkurencijos taryba atsisakė duoti leidimą vykdyti koncentraciją Estijos bendrovei „Piletilevi Group“ įsigijus 100 proc. „Tiketos“ akcijų.
       2022-06-11 13:08:16

Tarptautinę falafelių dieną kulinarijos technologė pataria, kaip pasigaminti

Tarptautinė falafelių diena minima birželio 12 d. Falafeliai – tai tipiškas Artimųjų Rytų virtuvės patiekalas, pagamintas iš avinžirnių, kurie yra augalinių baltymų šaltinis, mažinantis blogojo cholesterolio kiekį.
       2022-06-10 19:46:34

Vištų augintojams – nuostolių kompensacijos

Nuostolių dėl Rusijos karo Ukrainoje patiriantys broilerių ir vištų dedeklių augintojai jau gavo pirmąsias kompensacijas. 35 broilerių ir vištų dedeklių laikytojams, pateikusiems paraiškas, pervesta 1,84 mln. Eurų.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.