Naujienos

Prancūziška klasika – kišas: išbandykite 3 receptus su lašiša

2022-07-07 13:36:55

Vasarą dažnai dairomasi lengvesnio maisto ir pirmenybė teikiama daržovėms ar žuviai. Juolab kad įvairiai paruošta žuvis, o ypač lašiša, gali būti tikras delikatesas. Žuvis ne tik turi organizmui naudingų medžiagų, bet yra ir ganėtinai lengvai paruošiama.

Be to, galima improvizuoti ir atrasti netikėtus derinius, pavyzdžiui, iškepti pyragą su lašiša, kuris tiks ir kasdieniam stalui, ir ypatingai progai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai šiltąjį sezoną renkasi daugiau šviežių daržovių ir žuvies, kuri padeda subalansuoti racioną.

„Vasarą žuvis dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose kaip mėsos alternatyva. Atsižvelgdami į pirkėjų poreikius, nuolat plečiame žuvies asortimentą bei siūlome įvairios rūšies žuvų pasirinkimą: lašišos, menkės, juodojo paltuso ar vilkžuvių. Pagal pardavimų duomenis matome, kad žuvies kategorijos pardavimai didėja“, – teigia V. Budrienė.

Kilo iš Vokietijos

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad norint daugiau žuvies įtraukti į kasdienį valgiaraštį, galima ne tik ją kepti, bet ir rinktis lengvai pagaminamus patiekalus, kuriuose žuvis derinama su kitais ingredientais. Pavyzdžiui, pagaminti kišą su lašiša. Šis patiekalas gali būti lengvas užkandis. Taip pat kišą galima valgyti ir pusryčiams, pietums ar vakarienei. Kadangi žuvies skonis dera su kitais produktais, kišas su lašiša patiks vaikams. Ir dar vienas itin didelis kišo pranašumas – jį galima valgyti tiek šaltą, tiek karštą.

„Kišas – tai nesaldus prancūziškas kepinys su traškiu tešlos pagrindu, kurio vidus užpildomas įvairiais priedais. Tai gali būti žuvis, mėsa, grybai, sūris bei prieskoniai. Šio pyrago paruošimas yra labai paprastas. Pirmiausia pagaminamas plonos tešlos pagrindas, o tada sudedamas pasirinktas įdaras. Šis patiekalas toks paprastas ir kartu ypatingo skonio, kad tinka valgyti bet kur ir bet kada“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Nors kišas žinomas kaip klasikinės prancūzų virtuvės patiekalas, iš tikrųjų jis atsirado Vokietijoje, viduramžių Lotaringijos karalystėje, kurią valdė germanai. Manoma, kad žodis kišas kilęs iš vokiško žodžio „kuchen“, reiškiančio žodį pyragas arba pyragėlis. Vis dėlto bėgant laikui taip susiklostė, kad šiandien kišas yra vienas žinomiausių Prancūzijos patiekalų. Jis patiekiamas beveik kiekvienoje prancūzų kavinėje ar restorane.

Derinkite su daržovėmis

Daržovės – dar vienas puikus ingredientas, tinkantis pagardinti kišą. Jos tampa ne tik gardžiu priedu, bet ir suteikia galimybę panaudoti visas šviežio derliaus gėrybes, kurios suteiks organizmui vitaminų.

„Į pasakiško skonio pyragą galimą įdėti bet kokių mėgstamų daržovių. Čia tinka viskas. Išmėginkite špinatus, paprikas, smidrus, cukinijas, porus, svogūnus. Tereikia viską smulkiai supjaustyti ir įmaišyti į įdarą. Taip pat galite pagardinti šviežiomis prieskoninėmis daržovėmis – bazilikais, krapais, petražolėmis, kalendromis. Jos sustiprins ką tik iškepto pyrago skonį“, – pataria „Iki“ atstovė ir dalijasi keliais įdomiais faktais apie kišą, kurių galbūt nežinojote.

Didžiausias kišas. Didžiausias kišas buvo iškeptas 1997 metų lapkričio 22 dieną. Jam virtuvės šefas panaudojo maždaug 120 litrų pieno, 1928 kiaušinius, 70 kg rūkytos kiaulienos, 60 kg sviesto ir 65 kg miltų.

Vengdavo valgyti kišą. XX a. pr. kišo valgyti dažnai vengdavo „tikri“ vyrai, nes jo sudėtyje buvo daugiausia vegetariškų ingredientų, o mėsos mažai. Tuo metu atrodė, kad tikras rimtas valgis būtinai turi būti mėsiškas.

Galima dėti beveik viską. Į kišą galima dėti beveik viską, kas skanu ir netgi saldu. Jei šaldytuve turite užsilikusių maisto produktų, tokių kaip poras, cukinija, šoninė – nieko neišmeskite. Apkepkite ingredientus keptuvėje ir paruoškite nuostabaus skonio kišo įdarą.

Lašišos kišas su porais

Jums reikės:

200 g lašišos

1 puodelio miltų

6 valg. š. sviesto

1 šaukštelio druskos

¼ vandens

½ didelių porų

1 valg. š. alyvuogių aliejaus

4 kiaušinių

2 puodelių varškės

2 šaukštų šviežių krapų

½ puodelio tarkuoto sūrio

¼ šaukštelio druskos

¼ šaukštelio pipirų

¼ kajeno pipirų

2 šaukštų šviežių krapų

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Į virtuvinio kombaino dubenį sudėkite miltus, druską ir nedideliais gabalėliais supjaustytą sviestą. Plakite, kol masė taps vientisa. Į tą patį dubenį supilkite šaltą vandenį ir plakite, kol tešla pradės jungtis. Tešlą perkelkite ant kepimo popieriaus ir iškočiokite didelį ploną apskritimą. Paruoštą tešlą įdėkite į šaldytuvą bent 1 valandai. Atvėsintą tešlą perkelkite į kepimo indą, šakute subadykite tešlos apačią ir vėl įdėkite į šaldytuvą 1 valandai. Visiškai atvėsintą tešlą kepkite kepimo inde apie 10-15 minučių. Porus nuplaukite ir plonais griežinėliais supjaustykite. Sudėkite juos į keptuvę, apipilkite alyvuogių aliejumi ir kepkite ant vidutinės ugnies apie 5 minutes, kol porai pradės minkštėti. Iškepus atidėkite juos į šalį. Atskirame dubenyje suplakite kiaušinius ir varškę. Įberkite druskos, pipirų, smulkintų krapų ir tarkuoto sūrio. Sudėkite maždaug 2/3 lengvai apkeptos lašišos, supjaustytos nedideliais gabalėliais (šiek tiek palikite papuošimui) ir suberkite keptus porus. Viską sumaišius, supilkite į iškeptą tešlą. Lašišos gabalėliais papuoškite kišo viršų. Įdėkite į orkaitę ir kepkite apie 35-45 minutes, kol kišo įdaras taps sustingęs ir įgaus auksinę spalvą. Mėgaukitės iš karto!

Lašišos kišas su ožkos sūriu

Jums reikės:

180 g lašišos

400 g sluoksniuotos tešlos

½ valg. š. nesūdyto sviesto

2 skiltelių česnakų

1 vnt. svogūno

½ poro

100 g ožkos sūrio

1 puodelio plaktos grietinėlės

4 vnt. kiaušinių

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Vidutinėje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite smulkiai supjaustytus česnakus ir porus, kol jie suminkštės. Atidėkite į šalį, kad atvėstų. Vidutinio dydžio dubenyje plaktuvu sumaišykite grietinėlę, kiaušinius, druską, pipirus ir kajeno pipirus. Vėliau į tą patį dubenį sudėkite smulkintą lengvai apkeptą lašišą, sūrį, česnakus ir porus, viską gerai išmaišykite ir atidėkite į šalį.

Ant lengvai miltais apibarstyto paviršiaus iškočiokite sluoksniuotą tešlą iki apskritimo formos ir perkelkite tešlą į kepimo indą. Švelniai užspauskite tešlos kraštus pirštais. Visą pyrago formą subadykite šakute. Į pyrago formą tolygiai supilkite skystą mišinį. Įdėkite kepimo indą į orkaitę ir kepkite apie 35-40 minučių, kol pyragas išbrinks ir lengvai paruduos. Prieš pjaustydami iškepusi kišą, leiskite jam 5-10 minučių atvėsti ir mėgaukitės!

Lašišos kišas su špinatais

Jums reikės:

100 g lašišos

1 arbat. š. sviesto

1 vnt. raudonojo svogūno

1 vnt. česnako skiltelės

6 vnt. kiaušinių

150 g pieno

2 šaukštų parmezano sūrio

120 g špinatų lapų

½ arbat. š. druskos

½ arbat. š. pipirų

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ant vidutinės ugnies. Suberkite griežinėliais pjaustytus svogūnus ir česnakus bei kepkite, kol jie įgaus auksinę spalvą ir pradės karamelizuotis. Viską sudėkite į kepimo indą. Atskirame nedideliame dubenyje šakute lengvai suplakite kiaušinius su pienu, tarkuotą parmezano sūrį, įberkite druskos, pipirų, sudėkite špinatų lapus bei supjaustytą lengvai apkeptą lašišą, viską gerai išmaišykite. Supilkite mišinį ant jau iškeptų svogūnų ir česnakų, tolygiai paskirstykite špinatus ir lašišą. Kepimo indą perkelkite į orkaitę ir kepkite apie 20-30 minučių, kol paviršius lengvai paruduos. Leiskite kišui atvėsti apie 10 minučių, tada supjaustykite skiltelėmis ir patiekite. Skanaus!

Pagalba tvarkant Jūsų TV antenų ūkį
Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2025-02-14 10:58:53

Gurmaniški nuotykiai: 10 patiekalų, kuriuos turite paragauti keliaujant

Naujus kraštus smagu pažinti ne tik lankant istorinius ir kultūrinius objektus, grožintis užburiančiais gamtovaizdžiais, bet ir ragaujant vietinės virtuvės patiekalų, tokių kaip graikiškas suvlakis (orig. souvlaki), sicilietiški arančinai (orig. arancini), portugališki pyragėliai su kremu (orig. pastel de Nata) ar turkiškas lukumas (orig. luqma).
       2025-01-22 10:13:39

Bulvių plokštainis niekad nepabos – išbandykite 5 naujas padažų idėjas

Be bulvių plokštainio daugelis neįsivaizduoja šaltojo sezono – sotus, pigus patiekalas, regis, sušildo ne tik kūną, bet ir lietuvio sielą. Visgi, bulvių plokštainiui pasigaminti namuose reikia šiek tiek pastangų, todėl taupantys laiką jį perka jau paruoštą parduotuvėse, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2024-09-11 19:37:50

Trečiasis „Lidl Plus“ gimtadienis pirkėjus lepins nuolaidomis

Išskirtinių pasiūlymų ir nuolaidų programėlės „Lidl Plus“ trečiasis gimtadienis tęsiasi! Pirkėjų pamėgta mobilioji programėlė „Lidl Plus“ jau tapo įprasta kiekvieno apsipirkimo dalimi.
       2024-09-06 18:51:49

Bulvės ir mėsa ruošiasi šeštadieniui: „Lidl“ kviečia į cepelinų fiestą!

Nors ruduo jau prasidėjo, vasariška kaitra neskuba trauktis. Vis dėlto, daugelis jau pasiilgo rudeniškos vėsos ir šio sezono mėgstamiausių patiekalų. Tad savaitgalis – puiki proga jaukiai ir gardžiai jais pasidžiaugti artimųjų apsuptyje.
       2024-09-06 18:29:22

Išsiruošusiems į grybų paieškas: ką svarbu atminti pasiklydus miške?

Ruduo į miškus kviečia savo gausiomis gėrybėmis. Grybų, uogų rinkimas – vienas iš didžiausių auksinėmis spalvomis pasidabinusio metų laiko džiaugsmų. Tiesa, išsileidus į grybų ar uogų paieškas, naudinga atminti – miške reikia elgtis atsakingai, o pasiklydus – nepamiršti kelių svarbių dalykų.
       2024-09-02 21:26:04

Turtingas skoniu ir už gerą kainą: rudeniškas troškinys su dešrelėmis

Nors prasidėjus rudeniui vis dar kvepia vasara, namų atsargos pilnėja rudeniškomis sodo ir daržo gėrybėmis. Dažniau į pietų ar vakarienių meniu atgula ir sotesni patiekalai, kuriems įkvėpimo semiamasi ir iš Alpių regiono virtuvės, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
       2024-08-24 16:21:21

Pasigaminkite troškinį, kuris nukels į paprikos gimtinę – Ispaniją

Paprikas į Europą atgabeno Kristupo Kolumbo įgula ir nors šią ekspediciją bei šiuolaikinį europiečio stalą skiria ne vienas šimtmetis, paprikos iki šių dienų vis dar yra vienos populiariausių maisto gamyboje.
       2024-07-07 23:45:16

Vaisiai ir uogos padės labiau už kremus ir papildus – jais praturtinkite mitybą

Pradėkime kiekvieną vasaros dieną ryškiai: geltonos, raudonos, oranžinės spalvos vaisiai ar uogos ne tik kelia nuotaiką, bet ir teikia begalę naudų mūsų organizmui.
       2024-01-11 12:22:03

Nauji vėjai lietuvių vaisių topuose: ką skanaus ir sveiko pasigaminti?

Žiema kvepėte kvepia mandarinais, bananams lietuviai jaučia ypatingą meilę, o obuoliai – neatsiejama dažno mitybos dalis. Tačiau Lietuvos pirkėjai dairosi įvairovės vaisių skyriuose, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2023-06-15 14:37:38

Sezonas trumpas, tad skanaukite trešnes: naudingos skaidulomis ir vitaminu C

Prasidėjo neilgai truksiantis saldžiųjų trešnių sezonas, tad nepamirškite paskanauti šių tamsiai raudonų uogų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad esminių skirtumų tarp trešnių ir lietuviškuose soduose augančių vyšnių nėra.
       2023-01-11 11:57:24

Pietūs už kelis eurus: paprasti būdai, kaip kruasanus paversti rimtu patiekalu

Ieškote pigių ir paprastai pagaminamų pietų idėjų? Išbandykite įvairiausiais būdais ruoštus kruasanus. Jie puikiai dera su daržovėmis, maistingomis paukštienos salotomis, mėsos kukuliais, o jeigu norisi įmantriau – krevetėmis.
       2022-11-14 09:36:46

Valgomos gėlės – artišokai: riešutų skonį primenantys artišokų padažai

Rudeninis artišokų derlius iš saulėtosios Italijos pasiekė parduotuvių lentynas. Artišokas – italų virtuvės pasididžiavimas ir nors mūsų šalyje vis dar atrodo egzotiškai, jie jau turi lojalių mėgėjų.
       2022-09-02 12:25:27

Pusryčiai su kruasanais: 3 paprasti receptai kasdienai ir ypatingoms progoms

Švelnaus skonio sviestiniai rageliai kruasanai lengvai pasiduoda tiek sūrioms, tiek saldžioms interpretacijoms, todėl puikiai tinka pusryčiams. Mėgstantys pikantiškesnio skonio pusryčius kruasanus gali derinti su kiaušiniais, kumpiu, daržovėmis, sūriais.
       2022-08-17 10:36:36

Daržovių konservavimo taisyklės: kaip gaminti, kur laikyti ir kiek vartoti?

Prasidėjus gausiam daržovių derliui daugelis ne tik mėgaujasi šviežiomis gėrybėmis, bet ir dalį jų šaldo, džiovina arba marinuoja. Konservuotos daržovės tikrai pravers atšalus orams, be to, padės sutaupyti.
       2022-08-05 19:48:44

3 receptai su bananais, kuriais verta pasilepinti savaitgalį

Bananiniai keksiukai, bananų tortas ar duona – desertai, kuriuose puikiai atskleidžiamas šio, daugelio pamėgto, vaisiaus skonis. Visgi, bananas yra pakankamai universalus vaisius – įmantresnius derinius mėgstantys gurmanai juos derina net prie mėsos ar žuvies, o kartais ir marinuoja.
       2022-01-27 15:35:34

Kruasano dienos proga: netikėti faktai ir 3 užkeptų kruasanų receptai

Nuo prancūziškų pusryčių neatsiejami kruasanai net viduržiemį padeda sukurti jaukią ir romantišką nuotaiką. Burnoje tirpstantis sviestinis ragelis taip išpopuliarėjo visame pasaulyje, kad sausio 30-ąją net švenčiama tarptautinė kruasano diena.
       2021-08-21 10:22:39

Grybai: kaip atpažinti valgomus grybus ir trys auksinės grybautojo taisyklės

Įsibėgėjus grybavimo sezonui, į miškus traukia vis daugiau lietuvių, tačiau net ir labiausiai patyrę grybautojai gali susidurti su problemomis atpažįstant grybus.
       2021-07-01 07:53:13

Užsisakome maisto į namus: ar šis sprendimas gali būti tvarus?

Šiandien užsisakyti maisto išsinešimui ar tiesiai į namus - įprasta ir vis dažniau naudojama praktika. Juk maistas yra didelis malonumas, o būtent tokios maisto pristatymo paslaugos leidžia pasilepinti.
       2020-06-23 11:57:36

5 maisto produktai, kurie padės kovoje su stresu ir nerimu

Lėtinis stresas ar ilgalaikis nerimas gali turėti tiesioginės įtakos ne tik kasdieniam mūsų gyvenimui, bet ir sveikatos būklei. Vienas iš būdų, padedančių valdyti stresą – tinkamos mitybos pasirinkimas.
       2020-04-22 08:01:44

Patarimai, padėsiantys daržoves, vaisius ir mėsą išlaikyti šviežius kuo ilgiau

Karantino metu daugelis atidžiau planuojame savo pirkinių sąrašą, į parduotuvę einame kartą per savaitę ar rečiau ir vienu ypu stengiamės apsipirkti ilgesniam laikui. Namo parsineštus produktus dedame ten, kur įpratę – į šaldytuvą, šaldiklį ar spinteles.
       2020-01-24 08:20:36

Praėjusiais metais lietuviai labiausiai pirko vyną – kodėl?

Valstybinei mokesčių inspekcijai paskelbus praėjusių metų alkoholio produktų realizavimo duomenis, akivaizdžiai matyti, kad galutinėje lentelėje karaliauja vynas. Jo pardavimai per 2019 m. išaugo net 18 proc.
       2020-01-22 07:15:32

5 priežastys, kurios įtikins valgyti daugiau avokadų

Nors greitas gyvenimo tempas apsunkina galimybę į savo racioną įtraukti maistingų produktų, prekybos tinklo „Iki“ ekspertai išskiria svarbiausias avokadų savybes, kurios įtikins rinktis šį vaisių net labiausiai neturinčius laiko sveikai mitybai.
Daugiau naujų naujienų
       2025-07-03 09:10:53

8 už: kodėl užsakovai statyboms vis dažniau renkasi generalinės rangos paslaugą

Šiandieninėje statybų rinkoje matome aiškų poslinkį: vis daugiau užsakovų projektus įgyvendina pasitelkdami generalinę statybos rangą.
       2025-06-24 19:16:19

Sezonui ruošiasi ir sukčiai: 5 dažniausiai pasitaikantys turistų spąstai

Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad kelionės neapkartintų finansiniai nuostoliai, pasakoja „Luminor“ banko Sukčiavimo rizikos valdymo skyriaus vadovas Linas Sadeckas.
       2025-06-20 09:52:52

Įsigijus naują būstą, atkreipkite dėmesį ir į sprendimus susijusius su elektra

Planuojant įsigyti nuosavą būstą, visuomet atidžiai įvertinama jo vieta: atstumas iki darbo, vaikų darželių ar mokyklų, pati rajono infrastruktūra. Vis dėlto ne mažiau svarbu ir daugybė praktinių dalykų.
       2025-06-13 13:41:27

Nafta brangsta: Izraelio – Irano konflikto kainą mokės visas pasaulis

Izraelis, surengė keliasdešimt oro smūgių ataką prieš Iraną, kuri gali įstumti Artimuosius Rytus į naują karą. Plataus masto atakos taikiniais tapo Irano branduolinė programa, kariniai objektai, buvo nužudyti keli aukščiausio rango vado pareigas ėję Irano karininkai.
       2025-06-07 10:08:51

Prieš protestą – aiški protesto organizatorių pozicija dėl NT mokesčio

Lietuvos jaunųjų ūkininkų ir jaunimo sąjunga, reaguodama į Premjero Gintauto Palucko pasisakymus dėl pirmojo būsto neapmokestinimo, šį žingsnį vertina kaip sveikintiną reakciją į visuomenės lūkesčius.
       2025-06-06 10:36:55

Telefonuose – visas gyvenimas: kaip juos apsaugoti keliaujant užsienyje?

Prasidėjusi vasara žymi atostogų kelionių pradžią, kuomet nemaža gyventojų dalis planuoja vykti ilsėtis ar pramogauti į užsienio šalis. Keliautojai vis dažniau daugelį kelionės dokumentų bei kitų svarbių asmeninių duomenų saugo savo išmaniuosiuose telefonuose ar kituose įrenginiuose.
       2025-06-04 16:28:14

Lietuvos pajūryje nebeliko 3G ryšio

Vasaros sezoną pradedančiame Lietuvos pajūryje galutinai išjungta senoji 3G ryšio technologija. Daugiau kaip 20 metų šalyje naudota technologija nuo birželio 3 dienos nebeveikia visoje Klaipėdos apskrityje – Klaipėdos mieste ir rajone, Palangoje, Neringoje, Kretingos, Skuodo ir Šilutės rajonų savivaldybėse.
       2025-05-30 13:32:42

Telefonas – jūsų vaiko saugumo įrankis: ar naudojate šias funkcijas?

Pirmasis telefonas – svarbus žingsnis vaiko gyvenime, tačiau sunkus sprendimas tėvams: kaip užtikrinti, kad įrenginys būtų ne tik patrauklus, bet ir iš tiesų naudingas?
       2025-05-23 12:31:31

Miegas ir nutukimas: glaudus ryšys, apie kurį verta žinoti

Vis daugiau tyrimų rodo, kad miegas ir kūno svoris – glaudžiai susiję. Miego trukmė ir kokybė turi reikšmingą poveikį vaikų sveikatai, ypač nutukimo rizikai. Nutukimas yra būklė, kuri turi įtakos daugeliui organizmo sistemų: širdies ir kraujagyslių bei nervų sistemai, sąnariams ir raumenims.
       2025-05-21 19:32:34

Ryto kava – malonumas ar stresas širdžiai?

Daugeliui mūsų rytas be kavos – ne rytas. Tačiau ar kofeinas visada saugus širdžiai? Kada jis gali būti naudingas, o kada – žalingas? Specialistai pabrėžia: viskas priklauso nuo to, kiek kavos geriame, kaip ją ruošiame ir kaip mūsų organizmas į ją reaguoja.
       2025-05-21 19:26:07

3000 eurų už kompiuterį – ir vis tiek lėtas? IT ekspertas paaiškina klaidas

Ar gali jūsų 3000 eurų vertės garsaus prekės ženklo kompiuteris dirbti lėčiau nei kolegos įrenginys, kainavęs 800 eurų? Deja, bet gali. Ir dėl to kalta ne technologinė įranga, o mūsų blogi įpročiai.
       2025-05-17 12:34:20

Išmanusis televizorius ar televizorius su dirbtiniu intelektu

Televizorių technologijos nuolat tobulėja ir namų pramogos tampa vis labiau personalizuotos. Jau nesame tik pasyvūs žiūrovai – naujosios technologijos siūlo individualizuotą turinį, pritaiko vaizdo ir garso kokybę, leidžia bendrauti pasitelkiant išmaniuosius asistentus.
       2025-05-17 12:26:49

Netrukus Lietuvoje bus visiškai išjungtas 3G ryšys

„Bitė“ birželį pradės senosios 3G ryšio technologijos išjungimą. Iki šių metų pabaigos Lietuvoje bus visiškai išjungtas šis senosios technologijos ryšys. Beveik 20 metų naudotą mobiliojo ryšio technologiją keičia naujesnės kartos 4G ir 5G ryšys.
       2025-05-10 16:24:20

Dirbtinis intelektas kyla – o kur mūsų inžinierių karta?

Skaitmenizacija, automatizacija, robotika ir dirbtinis intelektas iš esmės keičia pramonės veidą, o kartu – ir inžinieriaus vaidmenį joje. Jei anksčiau pramonės įmonei pakakdavo šaltkalvio mechaniko ir elektriko, tai dabartiniai reikalavimai inžinieriui – kur kas didesni.
       2025-05-09 11:04:58

Moderni, šiuolaikinė gamyba neįmanoma be inžinerijos

Skaitmenizacija, automatizacija, robotika ir dirbtinis intelektas iš esmės keičia pramonės veidą, o kartu – ir inžinieriaus vaidmenį joje. Jei anksčiau pramonės įmonei pakakdavo šaltkalvio mechaniko ir elektriko, tai dabartiniai reikalavimai inžinieriui – kur kas didesni.
       2025-05-07 18:39:16

Atskleidė, koks darbas būtų Z kartos košmaras

Privalomas darbas biure nuo 8 iki 17 val., viršvalandžiai, rutininės užduotys, nuolatinė kontrolė ir neaiški darbo prasmė. Šias sąlygas siūlantys darbdaviai gali neabejoti – didžioji dalis Z kartos atstovų nuo tokio darbo bėgs neatsisukdami.
       2025-04-30 15:18:43

Paauglį užklupo aistra: kaip degti, bet nesudegti?

Brendimui įsibėgėjus paauglio gyvenime aistra užgriežia pirmuoju smuiku. Čia kyla dilema – laisvai mėgautis tuo, kas duota gamtos, ar lėtinti greitį, kad staigus gyvenimo posūkis neišmestų į šalikelę?
       2025-04-25 18:45:47

Ką apie pinigus byloja liaudies išmintis ir ką sako ekspertai?

Apie pinigus egzistuoja daugybė patarlių ir posakių, kurie yra įsitvirtinę giliai mūsų sąmonėje. Turbūt kiekvienas yra girdėjęs posakius „laikas – pinigai“, „šykštus moka du kartus“ ir daugelį kitų.
       2025-04-25 18:38:09

Besaikės saulės vonios – kelias į melanomą: deginimąsi reikėtų pamiršti

Nors melanoma tarp vyrų yra trečias pagal paplitimą vėžys, o tarp moterų – antras, į saulės spindulius neretai numojame ranka. Dažnas ne tik neskuba teptis apsauginėmis priemonėmis, bet ir ilgiausiai deginasi, tepasi įdegį stiprinančiais aliejais.
       2025-04-25 18:33:42

Įspėjo naudojančius „Skype“ – turite mažai laiko pereiti prie kitos programėlės

Gegužės 5 d. viena pirmųjų vaizdo skambučių ir susirašinėjimo programėlių – „Skype“ bus išjungta visiems laikams. „Microsoft“ oficialiai nutraukia programos veikimą ir ragina žmones pereiti prie kitų nemokamų sprendimų.
       2025-04-23 12:13:43

Lošimų reklamai – stop ženklas: kas pasikeis ir kodėl tai svarbu?

Praeitų metų pabaigoje Seimas žengė ryžtingą žingsnį – pritarė reikšmingiems Azartinių lošimų įstatymo pakeitimams, kurie jau nuo 2025 m. liepos 1 d. iš esmės pakeis lošimų reklamos taisykles Lietuvoje.
       2025-04-18 15:02:51

Ar darbdavys turi teisę naudoti darbuotojo atvaizdą reklamuojant paslaugas?

Šių dienų socialinių tinklų tendencijos - verslininkai vis dažniau į parduodamų prekių ir paslaugų reklamas įtraukia savo darbuotojus. Šios tendencijos šalutinis efektas – nutraukus darbo sutartį, darbuotojai įprastai nenori, kad jis pats ir jo atvaizdas būtų siejamas su konkrečia įmone ir jos produktais.
       2025-04-18 14:55:19

Būsto kainos ir vėl gali kilti: ką daryti laukiantiems dar mažesnių palūkanų?

Europos Centrinis Bankas šiais metais jau ne kartą mažino bazinę palūkanų normą, o naujausių žinių dėl pokyčių turėtume sulaukti jau balandžio 17 dieną. Planuojančius būsto paskolą tai skatina viltis, kad ši data reikš dar vieną palūkanų normos sumažėjimą.
       2025-04-18 14:44:54

Kodėl kartojame tėvų klaidas, nors pažadame sau būti kitokie?

Ar pagaunate save sakant ar darant tai, ką sakydavo ar darydavo jūsų tėvai – nors sau kartojote, kad elgsitės kitaip? Pavyzdžiui, kitaip bendrausite su partneriu (-e) ir auginsite vaikus, niekada jų nekontroliuosite, visada mylėsite?
       2025-04-18 14:32:28

Odai, širdžiai ir energijai palankiausi vaisiai: kuriuos rinktis ir kodėl?

Daliai žmonių vaisiai ir uogos – ne tik gaivus užkandis ar desertas, bet ir svarbi kasdienio maisto dalis: nuo rytinių glotnučių, spalvingų salotų ar ingredientų pagrindiniuose patiekaluose.
       2025-04-18 14:26:04

Atostogos svetur: dažna klaida, dėl kurios permokate atsiskaitydami kortele

Atėjus pavasariui vis dažniau planuojame išvykas svetur. „Luminor“ banko kasdienės bankininkystės vadovė Aušrinė Mincienė primena – keliaujant į ne euro zonos šalis atsiskaitymo banko kortele metu verta pasirinkti vietinę valiutą.
       2025-04-18 14:21:38

Apie perdegimo prevenciją: poilsis turi būti tikras, o ne apsimestinis

Ar jums pažįstama situacija, kai prabudę ryte jaučiatės nepailsėję, atostogaudami vis dirsčiojate į mobilųjį telefoną, o jaukiausių metų švenčių šurmulys virsta nerimu?
       2025-04-16 11:26:03

Kraustotės į naują būstą? Kokių su elektra susijusių klausimų reikėtų nepamiršti

Naujo būsto pirkimas – jaudinanti ir džiugi patirtis, tačiau už jos slypi ir daugybė praktinių klausimų, į kuriuos reikia atsakyti, kad gyvenimas būtų kuo patogesnis. Vienas tokių – elektros tiekimas ir energijos valdymo sprendimai.
       2025-04-16 11:23:16

Ar žinote, kur kreiptis nemokamos pagalbos susirgus per šventes?

Šeimos medicinos įstaigos jose prirašytiems gyventojams turi užtikrinti, kad šeimos gydytojo komandos paslaugas jie galėtų gauti 12 valandų per dieną, 5 darbo dienas per savaitę.
       2025-04-12 10:10:31

Auksiniai antrankiai. Ar ne per daug aukojame dėl pinigų?

Šiandien profesinėje aplinkoje vis dažniau girdima metafora „auksiniai antrankiai“. Kai kurie darbdaviai, dažniausiai startuoliai, stengiasi paskatinti nuomonę, kad darbuotojai, norintys pakeisti darbo vietą ar netgi karjeros kryptį, rizikuoja prarasti per daug, ir todėl šie geriau renkasi likti.
    Daugiau ankstesnių naujienų:  1  2  3  4  5  6  7  8  9
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.