Naujienos

Graikijos virtuvės pažiba – feta: kuo šis sūris išsiskiria iš kitų?

2023-01-16 15:04:25

Tarp daugybės Graikijos gėrybių neabejotinai rikiuojasi ir šalies kulinarinis paveldas, o kalbai pasisukus apie maistą, bet kuris graikas visuomet paminės fetą. Žinoma, šis sūris jau seniai pelnė simpatijas ir už Viduržemio jūros regiono ribų – mat gurmanai iš viso pasaulio negali atsispirti fetos skoniui.

Jei lig šiol galvojote, jog šis pikantiškas sūris tinka tik salotoms gardinti, smarkiai klystate – naudokite jį gamindami užtepėlę, sriubą ar net pyragą.

Tradicinė graikiška feta – tai kelis mėnesius sūryme brandintas minkštas akytas ožkų ir avių pieno sūris. Jis pasižymi šiek tiek sūriu, rūgštoku, pikantišku skoniu, kuris maisto mylėtojams leidžia eksperimentuoti virtuvėje ir dovanoja daugybę unikalių patiekalų.

Iš galybės kitų sūrių rūšių fetą išskiria ne tik skoninės, bet ir sveikatai palankios savybės. Didelis kiekis maistinių medžiagų, tokių kaip kalcis, fosforas, baltymai, B grupės vitaminai, selenas, riebiosios rūgštys, fetai pelnė bene sveikiausio sūrio titulą. Šis sūris nekaloringas ir saugus laktozės netoleruojantiems žmonėms.

Beje, feta yra vienas iš produktų, kurių kilmės vietos bei geografinė nuoroda yra saugomos. Tai reiškia, kad tik Graikijoje ir kai kuriose jos salose pagamintas feta sūris turi teisę naudoti šį produkto pavadinimą. Pavyzdžiui, taisykles mėginę apeiti Danijos pienininkai, nusprendę savo gaminamą sūrį pavadinti feta, užsitraukė Europos Komisijos bei Graikijos rūstybę ir pernai pralaimėjo bylą Europos Sąjungos Teisingumo Teisme.

Fetos populiarumas Lietuvos neaplenkė: daugiausiai nuperka vasarą, bet atranda ir šaltuoju metu

Fetos sūris jau seniai nėra naujiena Lietuvos parduotuvių lentynose. Pasak prekybos tinklo „Maxima“ Pirkimų departamento vadovo Mariaus Tilmanto, pirkėjai suklustų, jeigu bet kuriuo metų laiku parduotuvių lentynose nerastų fetos sūrio. Tiesa, susidomėjimas šiuo gaminiu kasmet kiek ūgteli prasidėjus šiltajam sezonui.

„Panašu, kad žmonės mėgsta derinti fetą su sezoniniais šviežio derliaus žalumynais, daržovėmis, vaisiais ir uogomis. Beje, fetos pardavimai tarp minkštųjų brinzos sūrių – jie gaminami pagal panašią technologiją – sudaro beveik 15 proc. Pirkėjams visada stengiamės pasiūlyti bent keletą skirtingų fetos sūrių rūšių iš įvairių gamintojų“, – pasakoja M. Tilmantas.

„Maximos“ Maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė atkreipia dėmesį, jog fetos skonių ir tekstūros skirtumus lemia gamyboje naudojamas pienas: aštrumo suteikia avių, o švelnumo – ožkų pienas. Ekspertės teigimu, feta yra universalus sūris, kurį galima naudoti tiek su saldžiais, tiek su nesaldžiais produktais ir eksperimentuoti gaminant įvairius patiekalus.

„Kadangi šis sūris gana minkštas, galima improvizuoti gaminant įvairias užtepėles. Be to, fetos gabalėliai puikiai tinka skrudinimui – jie gražiai apkepa, bet per daug neišsilydo, tad puikiai tinka gardinti sumuštinius ar salotas. Graikai savo virtuvės neįsivaizduoja ir be įvairių kepinių su feta, na, o gurmanai dažnai derina šį sūrį su saldžiais vaisiais“, – kalba B. Baratinskaitė ir dalijasi keliais išskirtiniais receptais, įrodančiais fetos kulinarinį lankstumą.

Fetos užtepėlė su keptomis paprikomis

Reikės: 150 g fetos sūrio, 200 g konservuotų keptų paprikų, 100 ml alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto citrinos sulčių, 1-2 skiltelių česnako, 1 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių, 1 šaukštelio rūkytos paprikos prieskonių, 0,5 šaukštelio citrinpipirių.

Gaminame: visus ingredientus sutrinkite maisto smulkintuvu iki vientisos masės. Jei konsistencija per tiršta, galima dar įspausti citrinos sulčių. Taip paruoštą užtepėlę tepkite ant skrudintos duonos arba patiekite su daržovėmis: agurkais, salierais, morkomis. Keli šaukštai užtepėlės puikiai tiks pagardinti ir makaronų patiekalus.

Graikiška sriuba su feta

Reikės: 1 skardinės konservuotų pupelių (gali būti pomidorų padaže), 1 skardinės juodųjų alyvuogių, 1 morkos, 2-3 salierų stiebų, 1-2 česnako skiltelių, 1 svogūno, 150 g fetos, 1-2 pomidorų, druskos, pipirų, saujos kapotų krapų, alyvuogių aliejaus.

Gaminame: pasiruoškite daržoves: nulupkite česnaką, svogūną, morką ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Salierą nuplaukite ir supjaustykite nedideliais griežinėliais. Susmulkinkite nuplautą pomidorą. Puode storu dugnu įkaitinkite šlakelį aliejaus ir dėkite svogūnus, morkas, salierus, česnakus, kepkite lengvai pamaišydami apie 3-5 min. Dėkite smulkintą pomidorą, pupeles, pilkite 400 ml vandens ir troškinkite apie 10 min ant mažos kaitros. Pagardinkite druska, pipirais, išmaišykite ir po kelių minučių nukelkite nuo ugnies. Alyvuoges supjaustykite, fetos sūrį sutrupinkite mažais gabaliukais. Į gilią lėkštę dėkite sutrupintą fetą, alyvuoges, pilkite sriubą, lengvai pamaišykite ir apibarstykite krapais. Patiekite su traškia skrudinta duonele. Skanaus!

Trapios tešlos pyragas su feta

Reikės:
Tešlai: 150 g kvietinių miltų, pusės šaukštelio kepimo miltelių, 100 g šalto sviesto, žiupsnelio druskos, pusantro šaukšto šalto vandens. Žinoma, galite naudoti šaldytą bemielę sluoksniuotą tešlą.

Įdarui: 200 g poro, 2 šaukštų aliejaus, 1-2 skiltelės česnako, 1 raudonosios paprikos, žiupsnio juodųjų pipirų, druskos, džiovinto raudonėlio, 2-3 pomidorų, 200 g fetos sūrio, ryšulėlio petražolių, 3 kiaušinių, 200 ml grietinėlės, saujos juodųjų alyvuogių.

Gaminame: Pirmiausiai pasigaminkite tešlą: sumaišykite druską, miltus ir kepimo miltelius. Į šį mišinį dėkite šaltą, kubeliais supjaustytą sviestą ir trinkite rankomis iki trupinių. Tada pilkite šalto vandens ir minkykite tešlą. Gerai išminkius, susukite tešlą į maistinę plėvelę ar švarų rankšluostį ir dėkite pusvalandžiui „pailsėti“ į šaldytuvą. Dabar susmulkinkite porą, česnaką, papriką ir pakepinkite alyvuogių aliejuje. Pagardinkite daržoves druska, pipirais, raudonėliais ir palikite mišinį vėsti, o vėliau jį sumaišykite su trupinta feta.

Tešlą gerai iškočiokite ir dėkite į kepimo indą. Ant dugno tolygiai paskirstykite keptų daržovių ir fetos mišinį, smulkintus pomidorus, kapotas petražoles. Kiaušinius gerai išplakite su grietinėle, žiupsneliu druskos, pipirų ir supilkite ant viršaus. Prieš pašaunant į orkaitę, apibarstykite pyragą per pusę perpjautomis alyvuogėmis. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 min. Skanaus!

Ši naujiena peržiūrėta 3136 kartus. Komentuojame:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2023-02-01 18:21:29

Daržovių blyneliai – puikus būdas sunaudoti likučius ir pagaminti vakarienę

Dažnai šaldytuvo stalčiuose užsilieka kelios morkos, pusė paprikos, cukinijos ar baklažano, kurių neturime kur panaudoti. Tam gali puikiai pasitarnauti įvairių daržovių blyneliai
       2023-01-31 18:44:27

Gardi vakarienė šeimai iki 5 eurų: nustebinkite apkepėle su kopūstais

Kopūstai – daugelyje sodų bei daržų randama maistinga daržovė, kurią žiemos metu mėgstama rauginti. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, kopūstai yra pigi daržovė, tinkanti tiek salotų, tiek įvairių troškinių bei sriubų gaminimui.
       2023-01-29 15:07:02

Minint tarptautinę kruasanų dieną – keli lengvi receptai

Sausio 30-ąją minima tarptautinė kruasano diena neaplenkia ir Lietuvos – visame pasaulyje mėgstami sviestiniai rageliai yra vieni iš dažniausiai šalies gyventojų perkamų kepinių.
       2023-01-26 18:54:53

Šviežios sultys pigiau: receptai ir patarimai, kaip jas spausti namuose

Žiemai jau gerokai įpusėjus, daugelis jaučia vitaminų ir saulės trūkumą. Vienas iš natūralių būdų pastiprinti imunitetą – gerti šviežiai spaustas vaisių arba daržovių sultis. Tačiau tokio gėrimo stiklinė kavinėje gali kainuoti 3 ir daugiau eurų.
       2023-01-23 12:36:06

Naujiena, kurią jau gali išbandyti lietuviai: ašarų nesukeliantys svogūnai

Prekybos tinklo „Iki“ lentynas pasiekė dar nematyta naujiena – nuo šiol parduotuvėse galima įsigyti svogūnų, kuriuos pjaustant – nebėga ašaros.
       2023-01-21 15:54:31

3 receptai pyragų dienos proga: išleisite vos iki 5 eurų

Pirmadienį, sausio 23-ąją, pasaulyje bus minima JAV išpopuliarėjusi Pyragų diena. Norint tą dieną pasimėgauti gabalėliu gardaus pyrago, šiandien kavinėje gali tekti išleisti ir 5 eurus, todėl siekiančius sutaupyti, profesionalus konditeris kviečia išbandyti 3 receptus.
       2023-01-18 18:33:48

Kodėl naudinga valgyti bananus – puikus užkandis ne tik sportuojantiems

Saldus banano skonis, patraukli geltona spalva ir kreminis minkštimas – ne veltui šis atogrąžų vaisius randamas beveik kiekvieno žmogaus virtuvėje. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, bananai – vienas mėgstamiausių lietuvių vaisių.
       2023-01-11 16:21:53

2023-ųjų desertų tendencijos: kokie skoniai bus madingiausi šiemet?

Maisto kultūra ir valgymo įpročiai nuolat kinta, o tai atsispindi ir naujausiose desertų ruošimo tendencijose. Konditeriai spėja, kad saldėsių populiarumui šiemet nemažai įtakos turės globalizacijos ir klimato kaitos faktoriai, taip pat tvarumo, sveikatingumo tendencijos.
       2023-01-11 11:57:24

Pietūs už kelis eurus: paprasti būdai, kaip kruasanus paversti rimtu patiekalu

Ieškote pigių ir paprastai pagaminamų pietų idėjų? Išbandykite įvairiausiais būdais ruoštus kruasanus. Jie puikiai dera su daržovėmis, maistingomis paukštienos salotomis, mėsos kukuliais, o jeigu norisi įmantriau – krevetėmis.
       2023-01-10 18:14:08

Mėsos kepimas ant griliaus: technologas išskyrė svarbiausias taisykles

Tamsiomis žiemos dienomis pasiilgstame saulės ir smagių išvykų su bičiuliais gamtoje. Nors lauke dar nosį žnaibo šaltukas, taip pat galime mėgautis ant žarijų kepamos mėsos aromatais, tereikia tinkamai tam pasiruošti.
       2023-01-06 17:40:37

Ličiai: žiemą paįvairina ne tik desertus, bet ir paukštienos patiekalus

Už lango vėl žiema, tačiau norint pasimėgauti egzotiškais skoniais ir organizmą palepinti vitaminais, visai nebūtina laukti vasaros. Į savo racioną galima įtraukti žiemos vaisiais tituluojamų ličių – kaip tik dabar yra jų sezonas.
       2023-01-06 17:35:28

Dienos produktų krepšelis šeimai už 15 eurų – sutaupyti galima išsaugant skonį

Praėjusios šventės sumažino daugelio šeimų santaupas, tad metų pradžioje kiekvienas ieško būtų, kaip galėtų išleisti mažiau. Kadangi kasdien maistui skiriame nemenkas sumas, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi keletu patarimų:
       2023-01-05 14:46:02

(Ne)auksiniai varškėčiai: lengvas, sotus, nebrangus Vytaro Radzevičiaus receptas

Varškėčiai – vaikystėje daugeliui įprastas patiekalas šiais laikais dažnam tapo kone prabangos preke. Pasilepinti jais per vėlyvus pusryčius mieste yra nemenkas iššūkis pinigine.
       2023-01-05 14:46:02

Vištiena kitaip: nuo Karibų jūros iki Azijos regiono – 5 marinatų receptai

Kepta, troškinta, virta, plėšyta – vištiena gali lengvai įgauti skirtingus pavidalus ir tapti daugybe patiekalų, nuo sriubos iki kepsnelių. Dėl tokio universalumo ji yra viena populiariausių mėsų pasaulyje, o jos vartojimas kasmet tik auga.
       2023-01-03 10:42:39

Komfortiški patiekalai iš kiaulienos mentės: pigu, sotu ir lengvai pagaminama

Kiauliena – viena populiariausių mėsos rūšių, neretai tampanti kasdieniu pirkėjų pasirinkimu. Jos populiarumą lemia ne tik mėsos universalumas, bet ir kaina, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2022-12-29 21:13:44

Trys V. Radzevičiaus austrių receptai, tiksiantys Naujųjų metų vakarėliui

Tarpušventis – puikus metas planuoti Naujųjų metų vakarėlį. Pasiruošti reikia ne tik kostiumą, tačiau ir maistą, kuris galėtų pradžiuginti svečius. Tam puikiai tiks įvairių jūros gėrybių užkandžiai, o vienas geriausių variantų – austrės, kurių paruošimas nereikalaus daug jūsų laiko.
       2022-12-23 14:44:50

Kalėdų stalui – šonkauliukai: pasidalijo skirtingų pasaulio šalių receptais

Jau nuo seno Kalėdų stalas pasižymėjo patiekalų įvairove, o pagrindiniais akcentais tapdavo ne tik kepta višta ar antis, bet ir kiaulienos patiekalai. Norint nenutolti nuo tradicijų, bet ir išbandyti kažką įdomesnio, šiemet puikiu pasirinkimu gali tapti gardžiai paruošti šonkauliukai.
       2022-12-16 19:53:18

Kaip išsirinkti silkę? Naudingi patarimai

Sūdyta, marinuota, su aliejumi ar be, su majonezu ar grybais, riešutais, razinomis. Gausybė silkių parduotuvių lentynose, kokią rinktis, kad būtų skanu ir maistinga? „Sveikatai palankus“ įkūrėja, sveiko maisto technologė Raminta Bogušienė dalinasi patarimais, kaip išsirinkti kokybišką silkę, o po to gaminant – jos nesugadinti.
       2022-12-14 18:51:26

Kalėdų stalo favoritė – antis: kepimo būdai, įdarai ir garnyrai

Sultinga, aromatinga ir švelniai apskrudusi kalėdinė antis beveik visada greitai dingsta nuo stalo, ypač patiekta su gardžiais pagardais. Tai vienas riebesnių paukščių, tad sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena mėgautis ja saikingai ir ruošti be papildomų riebalų.
       2022-12-06 17:04:22

Gardžios rankų darbo dovanos Kalėdoms: 3 receptai, lengvai pagaminami namuose

Šventiniu laikotarpiu renkant dovanas artimiesiems, norisi juos nustebinti unikalumu ir sukurti kažką savo rankomis. Tam neabejotinai tinka su meile pagamintos valgomos dovanos – įvairiausios uogienės, džemai, marmeladai ar čatniai.
       2022-11-29 21:30:34

Advento pradžiai – 3 pasninko patiekalų idėjos: gaminkite sveikai, bet sočiai

Iki didžiųjų metų švenčių liko mažiau nei mėnuo. Ir nors švenčių laukimas asocijuojasi su nuolatiniu skubėjimu, reikėtų nepamiršti ir tikrosios advento reikšmės, kuri simbolizuoja rimtį ir susikaupimą. Ne išimtis pasninkavimas.
       2022-11-23 09:58:12

Azijietiškas troškinys su arbūzais, vištienos sriuba su melionais

Netikėti receptai, kuriuos privalote išmėginti šią žiemą. Arbūzai ir melionai asocijuojasi su karštomis vasaros dienomis, bet šios gėrybės pasitarnauti gali gaminant šiltus bei jaukius žiemiškus patiekalus: šildančius mėsos troškinius, netgi sriubas.
       2022-11-19 16:23:28

„Laimės maistas“ - ką valgyti, norint užsitikrinti gerą nuotaiką žvarbų rudenį?

Jei atėjus tamsiam ir šaltam sezonui jaučiate, jog vis dažniau esate prastos nuotaikos, tai gali būti pirmasis signalas, jog metas peržiūrėti savo valgiaraštį.
       2022-11-14 15:43:07

Taupūs pietūs iki 5 eurų: troškinta kiauliena su raugintais agurkais

Nors tradiciškai kiauliena laikoma gana kaloringa ir riebia mėsa, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad skirtingos dalys pasižymi skirtingu riebumu – liesiausia išpjova, kumpis ir nugarinė.
       2022-11-14 09:36:46

Valgomos gėlės – artišokai: riešutų skonį primenantys artišokų padažai

Rudeninis artišokų derlius iš saulėtosios Italijos pasiekė parduotuvių lentynas. Artišokas – italų virtuvės pasididžiavimas ir nors mūsų šalyje vis dar atrodo egzotiškai, jie jau turi lojalių mėgėjų.
Daugiau naujų naujienų
       2023-02-07 17:26:49

Išmaniųjų elektros skaitiklių keitimas: ką būtina žinoti

Bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) diegia išmaniuosius elektros skaitiklius, leidžiančius klientams sekti detalų elektros energijos suvartojimą ir pamiršti būtinybę nurašinėti skaitiklių duomenis.
       2023-02-07 17:07:43

Marius Ivaškevicius nepasiduoda: "Išvarymas-2. Imperija kontratakuoja"

"Šįkart apie teatrą. Lietuvos nacionalinį dramos teatrą, kuriame man teko garbė dirbti kelerius pastaruosius metus. Kadangi esu iš jo atleidžiamas, noriu pasidalinti savo įspūdžiais. O taip pat mintimis, kokią matyčiau jo ateitį." - taip pradeda savo pasakojimą Marius Ivaškevicius.
       2023-02-07 17:01:46

LNDT darbą baigs dramaturgas Marius Ivaškevičius

Po dvejų metų veiklos, darbą Lietuvos nacionaliniame dramos teatro dramaturgo pozicijoje baigs Marius Ivaškevičius. Pasikeitus teatro kūrybinės veiklos krypčiai ir pradėjus dirbti naujiems meno vadovams, dramaturgo pareigos tampa perteklinės.
       2023-02-07 13:49:22

Jus jau apgaudinėja ir dirbtinis intelektas: 5 patarimai, kaip apsisaugoti

El. laiškai apie paveldėtą Afrikos princo turtą ar neva avariją sukėlusį anūką jau seniai yra tapę sukčiavimo klasika. Tačiau pastaruoju metu internete atsiranda naujos kartos apgavystės, kurioms nusikaltėliai pasitelkia netgi dirbtinį intelektą (DI).
       2023-02-07 11:03:49

Kibernetinio saugumo ekspertas ragina būti atidiems atsiskaitant internete

Vasario 7 dieną jau 20 kartą minima „Saugesnio interneto diena“, kuria siekiama atkreipti dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius, skatinant saugesnį naudojimąsi internetu.
       2023-02-06 12:53:38

Policijai perduoti NATO viršūnių susitikimui įsigyti automobiliai

Rengiantis liepos 11-12 d. Lietuvoje vyksiančiam NATO šalių vadovų susitikimui, Policijos departamentas įsigijo 12 transporto priemonių. Renginio metu Lietuvos policija užtikrins oficialių svečių kortežų palydą, sklandų nestabdomą judėjimą keliuose ir jų saugumą.
       2023-02-05 18:40:48

Ministras K. Navickas: numatytos priemonės ir pagalba pieno ūkiams

Dėl ženkliai kritusių žaliavinio pieno supirkimo kainų susidariusi padėtis pieno sektoriuje bus sprendžiama keičiant teisės aktus bei kitomis reguliavimo ir pagalbos priemonėmis.
       2023-02-05 18:28:38

2022 metais vėjo elektrinės pagamino trečdaliu daugiau energijos

2022 metais vėjo elektrinių galia, palyginus su 2021 metais, išaugo trečdaliu - įrengta 370 MW galios vėjo elektrinių, o šiais metais numatomas tolimesnis plėtros augimas - prie perdavimo tinklo artimiausiu metu planuojama prijungti dar keturis vėjo jėgainių parkus.
       2023-02-03 16:41:01

Slidinėjimo sezonas: keliautojų laukia snieguotos viršukalnės ir pramogos

Nors kalendorinė žiema persirito į antrą pusę, slidinėjimo sezonas populiariausiuose Europos kurortuose dar tik įsibėgėja – kalnų entuziastai čia laukiami iki pat kovo vidurio.
       2023-02-03 16:36:40

Ar naudojate buitinę techniką protingai? Ekspertai pataria, kaip sutaupyti

Nors buitinė technika gerokai palengvina kasdienius namų ruošos darbus, nemažai žmonių nuogąstauja, kad dažnas jos naudojimas nemenkai padidins elektros sąskaitą.
       2023-02-03 16:36:20

Apie ŽIV moteris sužinojo tik pastojusi: liga vis dar gąsdina lietuvius

Daugybe klaidingų įsitikinimų apipinta žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV) liga, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, 2021 metais Lietuvoje buvo diagnozuota 121 asmeniui. 76,9 proc. naujai užsikrėtusiųjų ŽIV buvo vyrai, 23,1 proc. – moterys.
       2023-02-03 11:48:01

A. Lukošius: keisčiausios technologinės naujovės ir kam jos reikalingos?

Kiekviena naujų technologijų paroda atskleidžia dalelę ateities pasaulio ir visuomenei pristato ne tik naudingų, bet ir juoką keliančių atradimų. Nors dalis įrenginių, kurie anksčiau atrodydavo beprasmiai, dabar tapę neatsiejama kasdienybės dalimi, kai kurie iš jų taip ir liko tinkami nebent į kvailysčių muziejų.
       2023-02-02 16:00:49

„Chat GPT“ darbe – išmanus pagalbininkas ar šabloniško turinio generatorius?

Dirbtinis intelektas ir mašininio mokymosi algoritmai jau kurį laiką yra daugelio technologinių inovacijų vystymosi priešakyje, tačiau iki šiol turbūt nei vienas konkretus šios srities sprendimas nesukėlė tiek šurmulio, kiek pastaraisiais mėnesiais plačiai išbandomas ir aptarinėjamas pokalbių robotas (angl. chatbot) „ChatGPT“.
       2023-02-02 16:00:49

Susitrenkėte galvą? kada pakaks šalto kompreso, o kada skubėti pas specialistus

Tikriausiai daugelis yra nors kartą gyvenime silpniau ar stipriau susitrenkę galvą. Tačiau kartais išties sunku suprasti, kada tai rimta situacija, reikalaujanti gydytojų apžiūros, o kada pakanka šalto kompreso ir poilsio – atsako vaistininkė.
       2023-02-02 15:51:55

Dėmesio – įsigalioja nauji techninės apžiūros reikalavimai

Nuo vasario 1-osios įsigaliojo Lietuvos transporto saugos administracijos (LTSA) parengti teisės aktų pakeitimai, susiję su privalomąja transporto priemonių technine apžiūra.
       2023-02-01 18:21:29

Daržovių blyneliai – puikus būdas sunaudoti likučius ir pagaminti vakarienę

Dažnai šaldytuvo stalčiuose užsilieka kelios morkos, pusė paprikos, cukinijos ar baklažano, kurių neturime kur panaudoti. Tam gali puikiai pasitarnauti įvairių daržovių blyneliai
       2023-02-01 13:49:56

Ištyrė el. paspirtukų poveikį eismui: 1,2 mln. km mažiau kelionių automobiliais

Kol elektriniai paspirtukai laukia naujo sezono Lietuvoje, susisiekimo paslaugų platforma „Bolt“ apibendrina praėjusių metų pabaigoje 17 šalių atlikto paslaugos vartotojų tyrimo rezultatus.
       2023-02-01 13:46:42

Namo renovacija – kasdienis sutaupymas ir didesnė turto vertė

Pastebima, kad, renovavus daugiabutį namą, būsto išlaikymas tampa ekonomiškesniu, pagražėja gyvenamoji aplinka, išauga gyvenimo komfortas bei padidėja nekilnojamojo turto vertė. Paskaičiuota, kad renovavus būstą, jo pardavimo ar nuomos kaina išauga maždaug trečdaliu.
       2023-02-01 13:43:59

Lietuva pajėgi gaminti dar daugiau pigios saulės energijos, tačiau to nedaro

2022 m. Lietuvoje veikė virš 500MW saulės energijos elektrinių kuriuos sugeneruoja iki 3 proc. šalies elektros energijos poreikio. Nors jau artimiausiu metu šią rinkos dalį galima dar daugiau išplėsti, energetikos ekspertų teigimu, atsinaujinančių energetikos šaltinių potencialas užstringa ministerijos ir rinkos dalyvių interesų skirtumuose.
       2023-02-01 13:41:13

Ateitis be kavos? Kokius pavojus kavos industrijai sukelia klimato kaita

Kavos mylėtojai turėtų sunerimti – kavamedžių auginimui tinkamų plotų per ateinančius 30 metų gali sumažėti perpus, rodo 2022 m. Šveicarijos mokslininkų atliktas tyrimas. Ką tai reiškia kavos vartotojams?
       2023-02-01 13:36:05

Šiuolaikiško gyvenimo būdo žala: mažas aktyvumas – kelias į sunkias ligas

Per šimtus tūkstančių metų žmogaus kūnas prisitaikė būti fiziškai aktyvus, veikti tiek uždarose patalpose, tiek lauke. Tačiau su kiekvienais metais reikia vis mažiau fizinių pastangų – nemažai darbų galima atlikti kompiuteriu, maistu pasirūpinti neišeinant iš namų.
       2023-01-31 18:44:27

Gardi vakarienė šeimai iki 5 eurų: nustebinkite apkepėle su kopūstais

Kopūstai – daugelyje sodų bei daržų randama maistinga daržovė, kurią žiemos metu mėgstama rauginti. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, kopūstai yra pigi daržovė, tinkanti tiek salotų, tiek įvairių troškinių bei sriubų gaminimui.
       2023-01-31 18:39:20

Paslaptingas gamtos sutvėrimas Lietuvoje mena dinozaurų laikus

Lietuvoje atrasta nauja vandens žuvų rūšis mokslininkams yra dešimtmečio įvykis. Tačiau brakonierių užmojų nei naujos, nei retos žuvų rūšys nekeičia. Artėjant nėgių nerštui piktadariai puikiai žino vietas, kur jų bus itin daug, mat šios ypatingos žuvys pavasarį sustoja ir susitelkia prie užtvankų, negalėdamos judėti toliau.
       2023-01-31 14:57:24

Pristatyta sugadinta prekė: ką pirkėjams būtina žinoti?

Pandemijos paskatinti pirkėjai ir toliau vis dažniau perka internetu bei renkasi bekontaktį pristatymo būdą ar kurjerių tarnybų paslaugas. Tačiau Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) specialistai pastebi – nors gyventojų pateikiamų skundų dėl pirkinių, atvežtų su mechaniniais pažeidimais, skaičius šiemet sumažėjo, dar pernai jis buvo ypač išaugęs.
       2023-01-31 11:46:39

Didelės šalies perspektyvos: lietuviai kuria visame pasaulyje žinomus lazerius

Lietuvoje pirmasis lazerio spindulys nušvito vos prieš 56 metus, o šiandien lietuviški lazeriai eksportuojami į žymiausius pasaulio mokslo ir didžiausius pramonės centrus visame pasaulyje – Europos Sąjungą, JAV, Kiniją, Japoniją, P. Korėją ir kitas šalis.
       2023-01-31 11:36:08

Neįtikėtina vestuvinių žiedų istorija

Vestuviniai žiedai jau daugelį amžių yra meilės ir įsipareigojimo simbolis, o jų dizainas ir simbolika ilgainiui keitėsi. Nuo senovės civilizacijų iki šių laikų vestuvinis žiedas buvo svarbi vestuvių ceremonijų ir tradicijų dalis.
       2023-01-31 11:32:47

Novatorius pataria: kaip išsirinkti tinkamą automobilį?

Prekybos rinka priklauso nuo ekonominės situacijos bei gyventojų pajamų ir išlaidų. Šiuo metu situacija sudėtinga – specialistai vis garsiau kalba apie ekonomikos sąstingį, ragina susilaikyti nuo nebūtinų, didelės vertės pirkinių, tarp kurių – ir automobiliai.
       2023-01-31 11:25:46

5 praktiniai patarimai norintiems sutaupyti – ar namuose neeikvojama energija

Vis didėjančios sąskaitos už elektrą – svari priežastis ieškoti praktinių būdų, kaip sutaupyti. Tačiau kodėl sąskaitos nemažėja net ir pakeitus savo elektros suvartojimo įpročius?
       2023-01-31 11:22:06

Moksleiviai ateityje turės mokėti ne tik gimtąją ir užsienio, bet ir IT kalbą

Lietuvoje visi moksleiviai nuo 16 metų ir studentai naudojasi internetu, 99,7 proc. iš jų tą daro kasdien, rodo Valstybinės duomenų agentūros skaičiavimai. Populiariausios jaunimo veiklos yra skambučiai internete, socialiniai tinklai, vaizdo medžiagos žiūrėjimas, bendravimas susirašinėjimo programėlėmis.
       2023-01-30 18:35:43

Ką reikėtų žinoti prieš keliaujant į kalnus: reikalavimai ir dažniausi pavojai

Kai Lietuvoje žiema apie save primena tik epizodiškai, sniego ir su juo susijusių pramogų išsiilgę žmonės vis dažniau patraukia į kalnus. Neretam tokios išvykos į užsienyje įkurtus ir, atrodytų, šalia debesų besidriekiančius slidinėjimo kurortus, yra ilgametė tradicija.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.