Naujienos

Veganai irgi grilina: 3 idėjos, ką skaniai ir nebrangiai iškepti ant žarijų

2023-08-24 18:06:07

Vis dar sutinkama klaidinga nuomonė, kad kepimo ant grotelių sezonas skirtas tik mėsavalgiams, o veganai turėtų maitintis tik vaisiais, salotomis ir mėsainių bandelėmis su kečupu.

Tačiau 3 receptai įrodys, kad veganiškas grilis leis paruošti paprastų ir kūrybingų patiekalų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad jau laikas atsisakyti ir dar vieno pasenusio mito – esą veganiški patiekalai yra brangesni. Pasak jos, sveikesnes įprastinių mėsinių patiekalų versijas galima pasigaminti iš visai nebrangių produktų: daržovių, kruopų ir vaisių.

Veganiškas grilis: nepamirškite svarbaus žingsnio

Be to, kad veganiški grilio receptai yra draugiškesni aplinkai, jie turi daug privalumų ir žmogaus sveikatai, tad juos įtraukti į savo meniu vertėtų dažniau. Augalinės kilmės ingredientai natūraliai turi mažai riebalų ir kalorijų, todėl yra puikus pasirinkimas žmonėms, kurie stebi savo svorį.

Veganiški receptai taip pat yra geras baltymų, skaidulų ir svarbių vitaminų bei mineralų šaltinis. O veganiškus patiekalus pagaminti paprastai netrunka daug laiko, dėl to jie mėgstami ir užimtų žmonių.

„Produktus be gyvulinės kilmės ingredientų perka toli gražu ne tik veganai. Pastaraisiais metais žmonės vis labiau rūpinasi savo sveikata, todėl bet kurio mitybos plano šalininkai stengiasi valgyti daugiau sveikatai palankesnių produktų. Veganiškai, vegetariškai dietai tinkančius produktus į pirkinių krepšelius dedasi vis daugiau žmonių. O augant paklausai didėja ir pasiūla – tai pirkėjams reiškia tiek besiplečiantį asortimentą, tiek ir geras, konkurencingas kainas“, – sako V. Budrienė.

Mėsos grilintojai žino, kad raktas į sėkmę – tinkamai parinktas marinatas. Tačiau dažnai pamirštama, kad tai galioja ir kitiems produktams: daržovėms, tofu ir mėsos pakaitalams.

„Baklažanus ar didesnius grybus galima apdoroti taip pat, kaip ir mėsą – paruošti jiems skanų marinatą ir leisti jiems sugerti kvapnias ir gardžias jo savybės. Marinatai ir padažai suteiks ryškesnio skonio ir drėgmės, o patiekalą padarys patrauklesnį net ir mėsavalgiams. Paprastai marinatuose naudojama alyvuogių aliejus, česnakas, sojų padažas, actas ir prieskoniai, itin mėgstama yra rūkyta paprika, kuri suteikia dūminių natų“, – sako prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

Daržovių iešmeliai, kokių dar nebandėte – su kriaušėmis ir riešutais

„Iešmeliai – absoliuti klasika, grilio vakarėlį pagyvinanti spalvomis ir kvapniais daržovių aromatais. Ant jų galite verti mėgstamas gėrybes: paprikas, grybus, svogūnus, cukinijas, bulves, pomidoriukus ir kt. Nepamirškite ir saldžiųjų kukurūzų burbuolių! Supjaustykite daržoves kubeliais arba griežinėliais, pamarinuokite ir suverkite jas ant iešmo. Jeigu naudojate medinius iešmelius, svarbu juos prieš tai pamirkyti vandenyje, kad ant griliaus jie nesudegtų“, – primena J. Sabaitienė.

Išbandykite ir netradicinį variantą – kriaušes su burokėliais ir gardžiu riešutų padažu.

Reikės: 2 prinokusių kriaušių, 4 nedidelių virtų burokėlių, 1 ryšulėlio petražolių, 100 g graikinių riešutų, 2 šaukštų klevų sirupo, 2 šauktų sojų padažo.

Gaminame: Kriaušes nuplaukite, supjaustykite į keturias pailgas dalis (jeigu jos didesnės – tuomet į aštuonias) ir išpjaukite viduriukus. Burokėlius supjaustykite kvadratėliais arba storesnėmis riekelėmis. Ant iešmelių pakaitomis verkite tai kriaušes, tai burokėlius. Dubenėlyje sumaišykite klevų sirupą ir sojų padažą, juo aptepkite iešmelius. Likusį marinatą atidėkite vėlesniam laikui. Kepkite iešmelius su kriauše ir burokėliais, kol viena pusė karamelizuosis. Apverskite iešmelius ir aptepkite marinatu. Maždaug po 15 minučių kepimo nuimkite juos nuo grotelių. Likusį marinatą sumaišykite su smulkintais riešutais ir petražolėmis, juo aptepkite iešmelius. Patiekite dar šiltus!

Ryškūs skoniu bei spalva burokėlių ir grikių burgeriai

„Burgeriai – puikus sotus pasirinkimas, kuriuo gali mėgautis ir veganai. Galima nusipirkti vegetariškų paplotėlių, bet nėra sunku jų pasigaminti patiems iš įvairių daržovių. Receptuose dažniausiai naudojami lęšiai, pupelės, avinžirniai. Galite rinktis ir veganišką grilinimui skirtą sūrį arba tiesiog iškepti pamarinuotą portobelo grybą“, – pataria „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

Ji siūlo išbandyti paprastą veganiškų burgerių su burokėliais receptą. Juos paruošti lengva, o ingredientai nebrangūs. Bus skanu, aromatinga ir sveika!

Reikės: 2 vidutinio dydžio burokėlių, 100 g grikių kruopų (jas galite keisti tokiu pat kiekiu konservuotų smulkintų avinžirnių arba sorų kruopomis), 90 g sorų miltų, 1 raudonojo svogūno, 2-3 skiltelių česnako, 2 šaukštų aliejaus, 2 šaukštų smulkintų krapų, 1 šaukšto Dižono garstyčių, druskos, pipirų.

Gaminame: išvirkite grikius arba soras pagal ant pakuotės pateiktus nurodymus. Susmulkinkite svogūną ir česnaką. Nulupkite burokėlius ir sutarkuokite juos smulkia tarka. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir jame pakepinkite svogūną, kol taps permatomas. Sudėkite česnaką ir kepkite dar minutę, dažnai maišydami. Į išvirtas kruopas sudėkite pakepintą svogūną su česnaku ir tarkuotus burokėlius. Suberkite sorų miltus ir krapus. Įdėkite garstyčių ir pagardinkite druska bei pipirais, kruopščiai išmaišykite. Iš burokėlių masės suformuokite apvalius paplotėlius ir dėkite ant grilio. Apkepkite iš abiejų pusių, bet stenkitės apversti tik vieną kartą. Bandelėje jie puikiai derės su gvakamole, pomidorų padažu, salotomis, avokadu ir pomidoru.

Garstyčių ir alaus tofu

Šis veganiškas sūris puikiai tinka kepti ant iešmelių, gali tapti burgerių ingredientu, jį taip pat galima pateikti kaip kepsnį – su traškiomis salotomis.

„Tofu yra tiesiog privalu marinuoti, mat pats savaime jis yra blankaus skonio. Paprasčiausias marinatas – sojų ir čili padažų mišinys, bet nebijokite eksperimentuoti. Į marinatą įmaišykite BBQ padažo, imbiero, rozmarino arba pikantiškų prieskonių. Išbandykite ir ryškesnių skonių derinį: garstyčių, alaus ir klevų sirupo“, – siūlo G. Urbonavičiūtė.

Reikės: tofu sūrio, garstyčių, tamsaus alaus, aliejaus, klevų sirupo, sojų padažo, druskos ir svogūno.

Gaminame: nusausinkite tofu nuo sūrymo ir padarykite kelis įpjovimus – „groteles“. Dubenyje sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus ir sudėkite į jį tofu. Dubenį galite uždengti ir padėti į šaldytuvą per naktį. Kitą dieną tofu kepkite ant grotelių, vis patepant marinatu. Galite kepti tofu visą, galite ir supjaustyti jį kubeliais bei suversti ant iešmelių. Galiausiai pagal skonį pabarstykite jį juodaisiais pipirais.

Palydovinių antenų ir imtuvų montavimas
Ši naujiena peržiūrėta 3986 kartus. Komentuojame:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2024-09-06 18:51:49

Bulvės ir mėsa ruošiasi šeštadieniui: „Lidl“ kviečia į cepelinų fiestą!

Nors ruduo jau prasidėjo, vasariška kaitra neskuba trauktis. Vis dėlto, daugelis jau pasiilgo rudeniškos vėsos ir šio sezono mėgstamiausių patiekalų. Tad savaitgalis – puiki proga jaukiai ir gardžiai jais pasidžiaugti artimųjų apsuptyje.
       2024-09-06 18:29:22

Išsiruošusiems į grybų paieškas: ką svarbu atminti pasiklydus miške?

Ruduo į miškus kviečia savo gausiomis gėrybėmis. Grybų, uogų rinkimas – vienas iš didžiausių auksinėmis spalvomis pasidabinusio metų laiko džiaugsmų. Tiesa, išsileidus į grybų ar uogų paieškas, naudinga atminti – miške reikia elgtis atsakingai, o pasiklydus – nepamiršti kelių svarbių dalykų.
       2024-09-02 21:26:04

Turtingas skoniu ir už gerą kainą: rudeniškas troškinys su dešrelėmis

Nors prasidėjus rudeniui vis dar kvepia vasara, namų atsargos pilnėja rudeniškomis sodo ir daržo gėrybėmis. Dažniau į pietų ar vakarienių meniu atgula ir sotesni patiekalai, kuriems įkvėpimo semiamasi ir iš Alpių regiono virtuvės, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
       2024-08-24 16:21:21

Pasigaminkite troškinį, kuris nukels į paprikos gimtinę – Ispaniją

Paprikas į Europą atgabeno Kristupo Kolumbo įgula ir nors šią ekspediciją bei šiuolaikinį europiečio stalą skiria ne vienas šimtmetis, paprikos iki šių dienų vis dar yra vienos populiariausių maisto gamyboje.
       2024-07-07 23:45:16

Vaisiai ir uogos padės labiau už kremus ir papildus – jais praturtinkite mitybą

Pradėkime kiekvieną vasaros dieną ryškiai: geltonos, raudonos, oranžinės spalvos vaisiai ar uogos ne tik kelia nuotaiką, bet ir teikia begalę naudų mūsų organizmui.
       2024-03-05 17:22:30

Tokia sriuba – tikra oranžinės spalvos terapija: šildo skrandį ir kelia nuotaiką

Kai beveik pusmetį gyvename pilkoje darganoje, pasiilgstame spalvų ne tik aprangoje, interjere, bet ir lėkštėse. Todėl tokie ryškūs patiekalai, kaip oranžinė sriuba iš batatų bei morkų, suvilios net nemėgstančius tradicinių sriubų.
       2024-03-04 17:18:30

Kodėl Grenlandijos gyventojai beveik neserga širdies ligomis: tai žuvis

Nors lašišą dažniausiai kepame, o rūkyta arba sūdyta keliauja ant sumuštinukų, galima pasilepinti ir gardžiomis salotomis, kurios tikrai papuoš šventės ar savaitgalio stalą.
       2024-02-28 18:08:18

Paprasta, bet genialu: originalūs užkandžiai su vynuogėmis – tereikės 10 minučių

Ieškant ingredientų užkandžių stalui, retas apsieina be vynuogių. Jau vien paguldytos prie sūrių jos suteikia šventiškumo ir sukuria malonų skonių kontrastą.
       2024-02-28 16:26:15

Energijos atsargos: valgykite produktą bent 2–3 kartus per savaitę

Pusryčiai dažnai įvardijami svarbiausiu dienos valgymu, nuo jų prasideda mūsų diena, tad ryte valgomas maistas yra itin svarbus formuojant sveikatai palankius mitybos įpročius.
       2024-01-18 16:55:55

Ši žuvis tikras A ir D vitaminų šaltinis: saugos nuo Parkinsono ir Alzheimerio

Reta žuvis gali pasiūlyti tokį išraiškingą skonį ir tiek naudingųjų medžiagų kaip lašiša. Nesvarbu, ar ji bus tobulai iškepta ant grotelių, troškinta ar rūkyta, ši žuvis džiugins ne tik skonio ar uoslės receptorius, bet ir lepins kūną naudingais baltymais bei mineralais.
       2024-01-11 12:22:03

Nauji vėjai lietuvių vaisių topuose: ką skanaus ir sveiko pasigaminti?

Žiema kvepėte kvepia mandarinais, bananams lietuviai jaučia ypatingą meilę, o obuoliai – neatsiejama dažno mitybos dalis. Tačiau Lietuvos pirkėjai dairosi įvairovės vaisių skyriuose, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2024-01-10 12:25:03

Kopūstas ir bulvė ne tik balandėliams: 4 sveikų receptų idėjos už kelis eurus

Praėjus maistu gausioms šventėms, sausio mėnuo tampa geriausiu laiku laikytis šventinių pažadų – į mitybą įtraukti daugiau augalinių patiekalų. Nors daržovių pasirinkimas nealsuoja vasaros gausa, tačiau lietuviškame racione visuomet rasime sveikatos ir skonio duetą – gaivių kopūstų ir sočių bulvių.
       2024-01-08 17:54:43

Nuotaiką praskaidrins ryškiaspalvė sriuba su citrina ir imbieru

Žiemos sezonas po truputį žengia į antrąją savo pusę: vis dar tenka dorotis su tamsiais rytais ir prailgusiais vakarais, tad nuotaiką ir organizmą gerinti verta gardžiais, šildančiais bei spalvingais patiekalais.
       2024-01-05 17:38:25

Kai norisi paprastai, pigiai ir gardžiai: sotus ir nebrangus bulvių apkepas

Didžiosioms metų šventėms smagiai išlingavus, o šventinio stalo likučiams jau išgaravus, pirmąjį naujų metų savaitgalį norisi save pamaloninti kai kuo paprastai nepaprastu. „Lidl“ ekspertai kviečia pasigaminti karališką bulvių apkepą.
       2023-12-21 15:37:08

Kūčių klasika – karpis: taip iškeptas sužavės visus, o paruošti bus vieni juokai

Silkę vadiname Kūčių stalo karaliene, tačiau valdovo karūna visgi labiau derėtų karpiui. Artėjant šventėms būtent šios nuo seno lietuvių pamėgtos žuvies parduodama daugiausiai, atskleidžia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2023-12-20 19:05:09

Silkės rūšis, stulbinanti skonių receptorius: delikateso išskirtinė savybė

„Matjes“ – tai jaunos silkės, sužvejojamos dar nesubrendusios. Jos paprastai gaudomos pavasarį, dar iki neršto, tačiau dažnai matomos patiektos ir ant šventinių stalų.
       2023-12-19 20:40:14

3 paprasti, bet ypatingi kalėdinės anties receptai: svečiai liks priblokšti!

Kepta antis – senas Kalėdų vaišių patiekalas. Šio patiekalo receptų galima rasti Lietuvos dvaruose vykdavusių švenčių aprašymuose. Antiena yra vertinama ir dabar, nes yra sodraus skonio ir sultinga mėsa, riebesnė negu vištiena.
       2023-11-27 16:29:12

Troškinys – sotu ir pigu: 5 klaidos, kurių nedaryti jį ruošiant

Troškinys – vienas skaniausių patiekalų šaltomis dienomis. Turint patikimą receptą ar žinant kelias taisykles, jį galima paruošti iš visai nebrangių ir paprastų ingredientų.
       2023-11-22 18:03:38

Paruošti kepimo mišiniai: kaip sutaupyti laiko ir pinigų?

Dėl šiandieninio gyvenimo tempo, kuris ypač padidėja prieš didžiąsias šventes, daugeliui pasiruošimas Kalėdoms atnešą šiek tiek nerimo, kadangi šis laikotarpis asocijuojasi su dovanų paieškomis ir ilgomis valandomis virtuvėje, ypač ruošiant desertus.
       2023-11-04 16:35:58

Rudeniu alsuojantis Vytaro Radzevičiaus trupinto pyrago receptas

Pirmadienį švenčiama Pyragų diena – neįmanoma be pyragų, o ir jų yra tiek saldžių, tiek sūrių. Neretas tądien mėgsta save palepinti ir kitais gardumynais, kai kada – kiek neįprastais, pavyzdžiui, bulvinių blynų „tortu“, suteptu uogiene.
       2023-10-23 21:44:00

Išbandykite greitai paruošiamą čili troškinį, kurį rekomenduoja V. Radzevičius

Jokia paslaptis, kad spalvingoji Meksika garsi savo įvairiausiais pojūčiais. Vienas iš didžiausių šios šalies pasididžiavimų – vietinė virtuvė, kurios išskirtinius skonius lietuviai ypač pamėgo.
       2023-10-17 20:36:39

Burokėliai pagerins širdies veiklą ir suteiks energijos: nepraleiskite progos

Manoma, kad burokėliai kilę iš Viduržemio jūros regiono, kur senovės romėnai ir graikai vartojo šių daržovių šakniagumbius bei lapkočius. Tikėtina, kad iš pradžių burokėliai buvo auginami tik dėl sultingų lapelių, o vėliau buvo pradėti naudoti ir žemėje pasislėpę jų gumbai.
       2023-09-21 15:10:01

Viena klaida, ir grybus galėsit išmesti – ko nedaryti ruošiant jų atsargas

Auštantis ruduo jau dovanoja gausų miško gėrybių derlių – grybų kepuraitės pamažu užkloja ne tik samanas giriose, bet ir parduotuvių lentynas, kur gyventojai grybauti užsuka kone dar dažniau.
       2023-09-15 10:42:37

Vos 25 centai už kilogramą bulvių garantuos gardžius ir pigius pietus

Savaitgalis daugeliui yra tas metas, kai atsiranda daugiau laiko apsipirkimui ir galima neskubant įsigyti ne tik kasdienių maisto produktų, bet ir ilgo galiojimo prekių.
       2023-09-04 15:42:00

Kas nutiktų organizmui, jeigu reguliariai valgytumėte aktinidijų?

Dabar – geriausia jų ir kaina, ir skonis. Aktinidija skamba egzotiškai, tačiau daug kas apie šią uogą paaiškėja jau vien išgirdus kitą jos pavadinimą – kivi uoga arba mini-kivis.
Daugiau naujų naujienų
       2024-09-07 13:54:59

ESO: rugpjūtį augo gaminančių vartotojų sugeneruotas elektros energijos kiekis

Rugpjūčio mėnesį „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) prie tinklo prijungė 2136 gaminančius vartotojus, kurie įsirengė saulės elektrines tame pačiame ar gretimame sklype – ant pastato stogo.
       2024-09-06 18:51:49

Bulvės ir mėsa ruošiasi šeštadieniui: „Lidl“ kviečia į cepelinų fiestą!

Nors ruduo jau prasidėjo, vasariška kaitra neskuba trauktis. Vis dėlto, daugelis jau pasiilgo rudeniškos vėsos ir šio sezono mėgstamiausių patiekalų. Tad savaitgalis – puiki proga jaukiai ir gardžiai jais pasidžiaugti artimųjų apsuptyje.
       2024-09-06 18:29:22

Išsiruošusiems į grybų paieškas: ką svarbu atminti pasiklydus miške?

Ruduo į miškus kviečia savo gausiomis gėrybėmis. Grybų, uogų rinkimas – vienas iš didžiausių auksinėmis spalvomis pasidabinusio metų laiko džiaugsmų. Tiesa, išsileidus į grybų ar uogų paieškas, naudinga atminti – miške reikia elgtis atsakingai, o pasiklydus – nepamiršti kelių svarbių dalykų.
       2024-09-06 18:13:56

Kodėl įmonei turi rūpėti jūsų darbo ir poilsio balansas?

Smalsūs, nuolat besimokantys ir augti siekiantys darbuotojai – kiekvienos organizacijos siekiamybė. Tačiau kuriant aplinką, kurioje kiekvienas stengtųsi tobulėti, neretai rizikuojama perlenkti lazdą ir sukurti atmosferą, skatinančią rezultatų siekti atsisakant dalies laisvalaikio ir asmeninio gyvenimo.
       2024-09-06 17:46:30

Europos Centrinis Bankas mažina palūkanas, bet įmonės Lietuvoje reaguoti neskuba

Europos Centrinis Bankas (ECB) dar birželio mėnesį sumažino palūkanų normas 0,25 proc. Infliacijos tempai pastaruoju metu gerokai sumažėję, tad ECB nutarė, kad vėl galima pradėti aktyviau skatinti ekonomiką.
       2024-09-06 17:42:22

Lietuvos ir Lenkijos verslo misija stiprina bendradarbiavimą gynybos sektoriuje

Daugiau nei 40 Lietuvos gynybos sektoriaus įmonių ir organizacijų dalyvavo Lenkijos ir Lietuvos gynybos sektoriaus verslo misijoje Varšuvoje. Trijų dienų verslo misijos metu lietuviai buvo supažindinti su Lenkijos gynybos ekosistema, dalyvavo MSPO parodoje ir Lenkijos-Lietuvos verslo forume.
       2024-09-02 21:26:04

Turtingas skoniu ir už gerą kainą: rudeniškas troškinys su dešrelėmis

Nors prasidėjus rudeniui vis dar kvepia vasara, namų atsargos pilnėja rudeniškomis sodo ir daržo gėrybėmis. Dažniau į pietų ar vakarienių meniu atgula ir sotesni patiekalai, kuriems įkvėpimo semiamasi ir iš Alpių regiono virtuvės, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
       2024-08-31 11:27:29

Stojimo rezultatai – šimtukininkai renkasi KTU, išlaikyta aukšta studijų kokybė

Dar pavasarį Kauno technologijos universitetas (KTU) nusprendė nežeminti konkursinio balo kartelės ir išlaikė iki tol galiojusį 5,4 balą. Dėl šios priežasties stojančiųjų vidutinis konkursinis balas universitete didėjo, o šiemet čia priimti pirmakursiai – geriau pasiruošę universitetinėms studijoms.
       2024-08-31 11:20:53

Kad vasaros nuotraukos niekur nedingtų: 5 geriausi būdai jas „supakuoti“

Jau po kelių dienų iš šiųmetės vasaros liks tik prisiminimai, į kuriuos sugrįžti leis nebent išmaniojo galerijoje išsaugotos nuotraukos. Nors paplūdimio saule, kalnų didybe ir kitais skaitmeninėje juostoje nugulusiais kadrais paprastai norisi džiaugtis visus metus, jie dažnai būna linkę pasimesti.
       2024-08-31 11:13:10

Prasidėjus mokslo metams – suintensyvėja eismas: 2 sek. taisyklė ir kita

Prasidėjus rugsėjui eismas keliuose tampa kur kas intensyvesnis. Ir nors kelių eismo taisyklės nesikeičia, specialistai kasmet atkreipia dėmesį, kad pirmąjį rudens mėnesį dėl gerokai išaugusių eismo srautų bei vis sudėtingėjančių oro sąlygų įvyksta daugiau avarijų.
       2024-08-29 14:30:34

Mobili saulės elektrinė – galimybė elektrą gamintis daugiabučiuose

Kiekvieną mėnesį prie skirstomojo tinklo vidutiniškai prijungiama virš 3 tūkst. saulės elektrinių, kurios Lietuvoje dažniausiai montuojamos ant privačių namų stogų.
       2024-08-28 10:55:30

Ekspertas pataria, kaip sureguliuoti televizorių sporto varžybų transliacijoms

Sporto pasaulyje dabar vyksta daugybė įspūdingų renginių. Norint mėgautis kiekvienomis rungtynėmis, patartina patikrinti, ar televizorius suderintas optimaliai.
       2024-08-27 18:33:18

10 keistų kelių eismo taisyklių, kurias reikėtų žinoti keliaujant į užsienį

Kiekviena šalis turi daugybę vairuotojams skirtų kelių eismo taisyklių, kurios, pirmiausia, turėtų užtikrinti saugumą keliuose bei pagarbą aplinkiniams. Visgi pasaulyje gausu kontroversiškų įstatymų, kurie stebina tiek vietinius vairuotojus, tiek ir svečius iš užsienio.
       2024-08-27 17:47:21

LED televizoriai

LED televizoriai jau ne vienerius metus išlieka vienu populiariausių pasirinkimų tarp vartotojų, norinčių aukštos kokybės vaizdo ir patikimumo. Nepaisant to, kad rinkoje atsiranda naujesnių technologijų, tokių kaip OLED ar QLED, LED televizoriai išlieka patikimu ir prieinamu sprendimu.
       2024-08-24 16:21:21

Pasigaminkite troškinį, kuris nukels į paprikos gimtinę – Ispaniją

Paprikas į Europą atgabeno Kristupo Kolumbo įgula ir nors šią ekspediciją bei šiuolaikinį europiečio stalą skiria ne vienas šimtmetis, paprikos iki šių dienų vis dar yra vienos populiariausių maisto gamyboje.
       2024-08-24 16:10:56

Šuo – ne vienkartinė investicija: tinkamai rūpindamiesi augintiniu sutaupysite

Įsigyjant šunį ar kitą gyvūną neretai pagalvojama tik apie tai, kiek šis kainuoja, ir neįvertinamos visos kitos su naujais įsipareigojimais atsirandančios išlaidos.
       2024-08-23 12:26:16

Netikėtos traumos tyko visur: medikas papasakojo, kaip elgtis joms įvykus

Į medikus kone kasdien kreipiasi netikėčiausiomis aplinkybėmis ir keisčiausiose vietose traumas patyrę žmonės: vaikus apdrasko nuosavi gyvūnai, sunkiai susižalojama pramogaujant, užsiimant buities darbais.
       2024-08-23 12:18:26

Vasara – kelionių metas: kaip sumažinti elektromobilio energijos sąnaudas?

Vasaros išvykoms ir kelionėms lietuviai dažniausiai renkasi automobilį. Šia transporto priemone keliauja net 87 proc. lietuvių ir vis daugiau jų šiltojo sezono metu į kelią išrieda elektromobiliais.
       2024-08-23 11:47:43

Kaip technologijos šiandien pakeistų Baltijos šalių vienybės grandinę?

1989 metų rugpjūčio 23 dieną maždaug 2 milijonai žmonių iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos susikibo rankomis, sudarydami 600 kilometrų ilgio gyvąją grandinę, pavadintą Baltijos keliu.
       2024-08-22 22:20:04

Lietuvos laukus jau pjauna autonominiai kombainai: kodėl?

Nors žemės ūkis paprastai siejamas su tradicijų laikymusi, modernios technologijos į jį skverbiasi kai kada net greičiau, nei į kitas mūsų gyvenimo sritis. Kol keliuose dar tik laukiame savavaldžių automobilių, laukuose vis dažniau zuja automatizuotai vairuojama technika, kurios tikslumas šiandien jau matuojamas centimetrų tikslumu.
       2024-08-21 12:31:02

Naujas Lukaszo Twarkowskio spektaklis „Quanta“ atidarys 85-ąjį LNDT sezoną

Rugsėjo 13 dieną Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) pradės 85-ąjį teatro sezoną premjera Didžiojoje salėje. Naują spektaklį „Quanta“ pristatys režisierius Lukaszas Twarkowskis.
       2024-08-21 11:17:19

Laidiniai telefonai ragelio dar nededa: kodėl lietuviai naudojasi tokiu ryšiu?

Laidiniai telefonai nemirė ir jų išnykimas tikrai nėra taip arti, kaip daugelis galvoja. Fiksuotuoju ryšiu Lietuvoje vis dar kas mėnesį pasinaudoja Klaipėdos miestui prilygstantis abonentų skaičius, o žmonių domėjimasis šia paslauga netgi aktyvesnis, nei prieš kelerius metus.
       2024-08-21 11:11:49

Laikas išmokti gyventi naujojo klimato sąlygomis

Pastarieji metai dosnūs karščio rekordų. Europos Sąjungos „Copernicus“ klimato kaitos tarnybos duomenimis, kiekvienas mėnuo nuo 2023-iųjų birželio vis paskelbiamas karščiausiu planetos istorijoje, ir taip jau ištisus metus.
       2024-08-21 11:01:01

„Tele2“ ekspertas ragina atsinaujinti operacinę sistemą – į ją nusitaikė sukčiai

„Microsoft Windows“ naudotojai gavo pranešimus su raginimu kuo skubiau įdiegti naujausią operacinės sistemos atnaujinimą. To priežastis – aptikta nauja saugumo spraga, kuria pasinaudoję sukčiai gali užkrėsti jūsų kompiuterį.
       2024-08-20 11:40:55

Liepą ESO prie tinklo prijungė rekordinį gaminančių vartotojų skaičių

Liepos mėnesį „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) prie tinklo prijungė 3 709 gaminančius vartotojus, kurie įsirengė saulės elektrines tame pačiame ar gretimame sklype – ant pastato stogo. Dar 553 gyventojų tapo nutolusių saulės parkų klientais.
       2024-08-20 11:30:25

Baltieji hakeriai – kas jie ir kuo gali būti naudingi?

Neįmanoma nuspėti, kada organizacija gali patirti kibernetinę ataką ir kokio masto ji gali būti, tačiau, kalbant apie IT saugumą, labai tinka posakis „tikėkis geriausio, ruoškis blogiausiam”.
       2024-08-20 10:14:13

Vairavimo tendencijos: kokie vairuotojai sukelia daugiausiai avarijų

Kalbant apie vairavimo kultūrą ir vairuotojų įgūdžius kelyje neretai galima išgirsti įvairių stereotipų. Vienos amžiaus grupės vairuotojai neva vairuoja pernelyg neatsakingai, kitos priešingai – perdėtai atsargiai.
       2024-08-08 16:02:51

Ši sporto rūšis – ne kiekvienam: vilnietis drąsiai šoka ir nuo 3 km aukščio uolų

Šuolis parašiutu iš lėktuvo Mariui Čiūtai yra tik treniruotė – sportininkui kur kas įdomiau šokinėti nuo uolų ar aukštų pastatų. Jau bene dešimtmetį vilnietis aktyviai užsiima vienu ekstremaliausių sportų.
       2024-08-03 20:19:56

Vidurvasarį – elektros kainų pikas, bet ar galėsime atsikvėpti rugpjūtį?

Kaitri vidurvasario saulė Lietuvos, kaip ir kitų Baltijos šalių, gyventojams neleido atsikvėpti. Už norą atsivėsinti liepą teko susimokėti dešimtadaliu brangiau nei birželį. Liepos mėnesį elektros kaina Baltijos šalių regione augo 7 proc. iki 9,80 ct/kWh.
       2024-08-03 12:29:43

Su elektros vartotojais teisme nesusitiks – ESO mokės gyventojams kompensacijas

Audra smarkiai pažeidė ir apgadino oro linijas bei kitą „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) prižiūrimą infrastruktūrą, todėl elektros energijos tiekimo atstatymo darbai užtruko.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.