iliustracija iliustracija iliustracija
iliustracija iliustracija
Naujienos

Obuolys per dieną: ką sveiko ir įdomaus iš jų gaminti?

2017-09-18 16:00:31

Obuolys yra vienas seniausių ir labiausiai pasaulyje paplitusių vaisių, greičiausiai dėl to jo pritaikymas kulinarijoje toks platus – sunkiai sektųsi sugalvoti, ko iš obuolių pagaminti negalima.

Obuoliai gali būti valgomi žali, kepami, verdami, konservuojami ar džiovinami, tad iš jų gaminamų patiekalų įvairovė – nuo obuoliais gardinamų sriubų ir pagrindinių patiekalų, iki obuolių sūrio ar kitų desertų. Obuolių pyrago receptams suskaičiuoti neužtektų nė keleto žmonių rankų pirštų. Ir vis tik sveikos mitybos mados vėjai į virtuves atpūtė keletą įmantrių naujovių, pavyzdžiui, veganiškus obuolių užkandžius ar obuolių suvožtinius.

Maistingiausi obuoliai – jų sezono metu

Įvairiomis kalbomis įsitvirtinęs posakis: „Obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną“. Mitybos specialistai kartoja, jog daugiausia medžiagų vaisiuose ir daržovėse – kai jų sezonas. O kaip tik dabar soduose ir kaimuose nuo obelų raškomas obuolių derlius. Taigi sultingi, lietuviškos saulės sunokinti obuoliai – puikus organizmui naudingų medžiagų šaltinis.

Įvairūs žinynai ir mitybos specialistai teigia, kad obuoliuose gausu vitaminų – A, B grupės, C, E, netrūksta ir mineralinių medžiagų, tokių kaip kalis, kalcis, fosforas ar geležis. Pasak jų, mitas, jog žalingos medžiagos kaupiasi obuolio odelėje. Kaip tik daugiausia obuolio maistingų medžiagų – vitaminų, flavonoidų, mineralų ir kitų – kaupiasi aplink jo odelę ar net pačioje odelėje. Pavyzdžiui, Vitaminas C, skaidulos, ursolio rūgštis, kuri, sakoma, padeda gerinti raumenų būklę. Taigi obuolių, ypač jų sezono metu ir užaugusių mūsų kaimynystėje, lupti nereikia – pakanka švariai nuplauti.

Lietuviškas derlius – jau lentynose

Dalis lietuviškų obuolių dar nėra visiškai sunokę, todėl kol kas ir derlius masiškai nėra nuiminėjamas. Tačiau ilgai laukti tikrai neteks. „Šiuo metų „Maximos“ parduotuvėse – daugiau nei 10 rūšių lietuviškų obuolių. Vieni pirmųjų Lietuvos soduose užderėjo ir parduotuves pasiekė vasariniai „Early Geneva“ rūšies obuoliai – tai labai aromatingi, raudoni, kreminio skonio obuoliai. Vis tik, obuolio rūšių ir skonių – labai daug. Sezono metu, rugsėjui persiritus į antrą pusę, turėsime maždaug 20-imt rūšių obuolių, užaugintų įvairiuose Lietuvos kampeliuose“, – teigia Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius.

„Lietuvos vaismedžių augintojai, su kuriais dirbame, labai sparčiai tobulėja, perima kitų šalių patirtį ir žinias. Sodus auginantys ir prižiūrintys profesionalai dirba ištisus metus ir užtikrina, kad derlius kasmet būtų stabilus, o vaisiai į mūsų parduotuves atkeliautų sveiki ir sunokę. Jie atgabena ir jau įprastų desertinių rūšių obuolių, ir kasmet pasiūlo paragauti naujų. O ilgametis bendradarbiavimas su mūsų partneriais užtikrina, kad vaisius savo pirkėjams siūlome už geras kainas“, – teigia A. Poleninas.

Obuolių derlius lentynose neužsistovi – vidutiniškai per dieną „Maximoje“ parduodama net apie 30 tonų obuolių.

Obuoliai – ir prie kepto kalakuto, ir veganiškų užkandžių lėkštėje

Dalis lietuviškų obuolių derliaus virsta sultimis, dalis keliauja į sandėlius ir sėkmingai sulaukia žiemos, o dalis virsta pyragais, užkandžiais, garnyrais ar traškučiais. „Kalėdų stalo viduryje visada puikiai atrodo keptas kalakutas, višta ar antis su obuoliais. Ar žinote, kodėl su kepama paukštiena dedamas obuolys? Jis padeda išlaikyti mėsos drėgmę. Vaisiaus skiltelės puikiai papildo ir silkės patiekalus, įvairias salotas. Iš tiesų, obuolys yra labai universalus ir pigus ingredientas“, – pastebi Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius.

Pasak jo, vis daugiau obuolių lietuviai džiovina, taip išsaugodami beveik visas vaisiuose esančias naudingąsias medžiagas: pektinus, vitaminus, kalcį, magnį, geležį ir kalį. Džiovinti obuoliai – yra natūralaus cukraus (fruktozės ir gliukozės) šaltinis.

Iš džiovintų obuolių skiltelių A. Poleninas siūlo pasigaminti sveiką ir skanų užkandį, tinkantį veganiškai mitybai. „Paimkite stiklinę džiovintų obuolių ir pusę stiklinės džiovintų datulių (be kauliukų). Dar reikės pusės stiklinės avižinių dribsnių, tiek pat nesūdytų, pakepintų migdolų riešutų, šaukšto klevų arba agavų sirupo, šaukštelio cinamono, trupučio kvapniųjų pipirų ir maždaug dviejų šaukštų vandens.

Obuolius, datules, avižinius dribsnius ir riešutus susmulkinkite trintuvu, įberkite cinamono, pipirų, supilkite sirupą ir vandenį. Smulkinkite tol, kol gausite vientisą masę. Iš jos suformuokite rutuliukus. Sudėkite ant lentelės arba į lėkštę ir palaikykite šaldytuve apie 15–30 minučių. Šie skanumynai primins obuolių pyrago skonį, o jų sudėtis – be gliuteno“, – pažymi A. Poleninas.

Saldus vaisius – suvožtiniui, o sultys – burokėliams marinuoti

Pasak A. Polenino, Lietuvoje vis dar klesti suvožtinų kultūra, tad siūlo pabandyti savo naują atradimą – obuolių suvožtinius. Taip, vietoje mėsos paplotėlio – obuoliai, o bandelę galima rinktis – be gliuteno. Keturiems sotiems, nemažiems suvožtiniams reikės: 2 puodelių ryžių pasirinktinai (tinka ir basmati ar juodieji ryžiai) ir apie 600 ml daržovių sultinio, 2 pilnų stiklinių obuolių kubelių, maždaug pusės kubeliais pjaustyto saldžiojo moliūgo, puodelio kapotų valgomųjų svogūnėlių („salotų“), moliūgų sėklų, šviežių ar džiovintų čiobrelių ir Himalajų druskos – pagal skonį.

Sultinyje išvirkite ryžius, tačiau nepervirkite, ir nuplaukite išvirtus, leiskite vandeniui nubėgti. Saldžiojo moliūgo gabalėlius dėkite ant kepimo skardos, padengtos kepimo popieriumi ir šaukite į vidutinės kaitros orkaitę. Po maždaug 15 minučių ant skardos sudėkite ir svogūnėlius bei obuolio gabalėlius ir kepkite dar pusvalandį, rekomenduotina palikti viską atvėsti. Atvėsus – trinti trintuvu su čiobreliais, tačiau nepertrinti. Ryžius su moliūgų sėklomis galima taip pat galima kiek pakapoti smulkintuvu arba viską iškart maišyti, pridėti druskos ir formuoti paplotėlius. Suformavus, dėti juos 5 minutėms į orkaitę, kad šiek tiek padžiūtų ir būtų lengviau valgyti. Dėti ant mėgstamos suvožtinių bandelės. Galima skaninti salotomis, karamelizuotais svogūnais ar džemu.

Šeimininkėms, kurios žiemos atsargas visada papildo marinuotais burokėliais, Maisto gamybos departamento direktorius siūlo šias daržoves marinuoti su obuolių sultimis. „Išvirkite burokėlius, nupilkite karštą vandenį ir užpilkite šaltu vandeniu. Atvėsusias daržoves nulupkite ir sutarkuokite arba supjaustykite nedideliais kubeliais. Į puslitrinį stiklainį įdėkite lauro lapą, porą gvazdikėlių, kvapniųjų pipirų, o tada kraukite burokėlius. Pakaitinkite obuolių sultis iki virimo, tačiau neužvirkite. Karštu skysčiu užpilkite burokėlius. Uždarykite stiklainį ir atsargiai apverskite. Taip palaikykite, kol atvės, o tada – į lentynas. Žiemą galėsite mėgautis gaiviu skoniu ir gausite labai daug vertingų medžiagų“, – tikina A. Poleninas.

Reklama
Naujienos komentarai

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų el. paštas:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Daugiau naujų naujienų
iliustracija2019-08-16 18:38:48

Atostogų paskui vietinius: kur rudenį pasitinka pietų europiečiai?

Nuo Portugalijos Algarvės iki Graikijos Peloponeso – Pietų Europoje rudenį pasitinka tie, kurie mėgsta šilumą, ramybę, tobulo grožio paplūdimius ir skanų maistą: nuo čili festivalio iki pagal slaptą receptą gaminamų desertų.
iliustracija2019-08-16 18:35:15

Minint 25-ąjį išmaniojo telefono gimtadienį: 10 stebinančių faktų

Lygiai prieš ketvirtį amžiaus, rugpjūčio 16-ąją, prekyboje JAV pasirodė pirmasis telefonas, kuris atitiko išmaniojo apibrėžimą: galėjo ne tik skambinti, bet ir turėjo papildomų funkcijų, leido naudotis internetu ir atsisiųstomis programėlėmis.
iliustracija2019-08-14 16:29:03

Kaip pavėžėjai užtikrina jūsų saugumą: 5 patikimiausi automobiliai

Automobilių pramonė užtikrindama patikimumą ir saugumą pastaraisiais metais žengė didžiulį šuolį. Tuo įsitikinę autoservisų specialistai, kartu perspėjantys, jog reguliari transporto priemonių priežiūra vis dar nėra pakankamai „madinga“.
iliustracija2019-08-14 16:25:34

Ateities miestas – toks, kuriame viską pasiekti užteks 20 minučių

Keletą pastarųjų dešimtmečių Vakaruose vyravęs miesto modelis, kai gyvenamosios, darbo laisvalaikio, komercinės ir kultūrinės zonos buvo atskirtos, o susisiekimą tarp jų geriausiai užtikrino nuosavas automobilis, nyksta.
iliustracija2019-08-14 16:22:23

Pirmasis garso įrašas pasaulyje: kaip garsas veikia ir atrodo šiandien

Prieš 142 metus amerikiečių mokslininkas ir išradėjas Tomas Edisonas sukūrė pirmuosius, tuomet visiškai neįtikėtino ir pasaulį nustebinusio išradimo, prototipus. Fonografu pavadintas prietaisas galėjo ne tik įrašyti garsą, bet ir jį netrukus atkurti.
iliustracija2019-08-14 16:19:55

Ruošiatės atostogoms? Nepamirškite pasirūpinti savo augalais

Vasarą daugybė žmonių išvažiuoja atostogauti, namus neretai palikdami savaitei ar dviem. Vienas didžiausių galvosūkių – ką daryti su augalais, kurie reikalauja nuolatinės priežiūros. Išvažiuojant į ilgesnę kelionę, populiaru juos palikti kaimynų priežiūrai. Tačiau galimybė tam ne visuomet yra, ypač atostogų sezonu.
iliustracija2019-08-13 16:49:16

Lietuvos keliuose apstu „nematomų“ automobilių

Rinkdamiesi automobilį Lietuvos gyventojai pirmiausiai vertina techninius jo parametrus ir kainą, o labiausiai mėgstamos spalvos yra tamsios bei konservatyvios. Tai patvirtina ir „Regitros“ duomenys: net 40 proc. visų 2018 m. šalyje pirmą kartą registruotų lengvųjų automobilių buvo pilkos spalvos.
iliustracija2019-08-13 16:46:51

Išsaugoti regėjimą padeda paprastos taisyklės: ką dažniausiai pamirštame?

Kartais jausti akių skausmą, pastebėti raudonį ar po ilgo įtempto darbo prie kompiuterio vaizdą matyti tarsi per miglą – daugelis turbūt susidūrė su tokiais akių nuovargio simptomais.
iliustracija2019-08-13 16:44:04

Esate kairiarankis? Užteks kankintis – tegul įrenginiai prisitaiko prie jūsų

Žirklės, gitara, užrašinė, liniuotė, čiaupas, skardinių atidarytuvas – kaip manote, ką visa tai turi bendro? Atsakymą jums gali pasufleruoti šiandien minima proga – Tarptautinė kairiarankių diena. Įprastai šie ir daugybė kitų kasdien mūsų naudojamų daiktų būna pritaikyti dešiniarankiams. Ne išimtis ir technologijos.
iliustracija2019-08-13 16:40:40

Elektros rinkoje didmeninė elektros kaina Baltijos šalyse toliau krenta

Elektros energijos kainos Baltijos šalyse mažėja jau antrą savaitę iš eilės. Jas žemyn traukia regione išaugusios elektros energijos gamybos apimtys ir pingančios gamybai naudojamos žaliavos.
iliustracija2019-08-13 16:37:53

Kodų korteles visiškai pakeis saugesni prisijungimo būdai

Nuo rugsėjo 10 d. „Luminor“ klientai prisijungti prie banko internete bei tvirtinti mokėjimus galės naudodamiesi nemokama programėle „Smart-ID“, mobiliuoju parašu, elektroniniu parašu arba kodų generatoriumi. Kodų kortelės nuo tos dienos nebegalios ir klientai negalės su jomis atlikti jokių banko operacijų.
iliustracija2019-08-12 15:55:38

Socialiniuose tinkluose plinta medikų atlikto eksperimento vaizdo įrašas

Socialiniame tinkle “Facebook” jau trečdalis milijono lietuvių peržiūrėjo Krizių tyrimo centro filmuotą eksperimentą, kurio metu viešoje vietoje susmunka žmogus. Praeiviai reaguoja gan vangiai, neatlieka nė vieno šioje situacijoje būtino veiksmo, maža to, net neskambina greitajai medicinos pagalbai.
iliustracija2019-08-12 15:42:26

Pataria teisininkė: ką reikia žinoti prieš pradedant verslą?

Dažniausiai pradedantys verslininkai daugiausiai dėmesio skiria verslo plano kūrimui ir investicijų paieškoms. Tačiau teisės specialistai pataria visų pirma pasirūpinti savo intelektinės nuosavybės apsauga ir tik tada toliau vystyti veiklą.
iliustracija2019-08-12 08:33:40

Atostogos užsienyje su vaikais: kokias rizikas tėvai užmiršta

Vasarą su atžalomis atostogaujančios šeimos užsienyje dažniau nei Lietuvoje patiria rimtus iššūkius dėl vaikų sveikatos ar nelaimingų atsitikimų. Draudikai atkreipia dėmesį, kad užsienyje vaikai šiemet dažniausiai kenčia nuo ausų uždegimų ir ūmių peršalimų, žarnyno virusų, alerginių reakcijų bei traumų.
iliustracija2019-08-12 08:27:58

Atostogos tobulų saulėlydžių saloje: kurortas, kupinas laisvės dvelksmo

Viena iš įdomiausių vietų Europoje, į kurią iš Vilniaus galima nuskristi lėktuvu, yra nedidelė sala Viduržemio jūroje – Ispanijai priklausanti Menorka. Gyvenimo ritmą čia diktuoja vanduo: saloje yra vienas didžiausių natūralių uostų pasaulyje, stūkso įspūdingi dar XIX a. menantys švyturiai, o sostinėje veikia vandens taksi.
iliustracija2019-08-11 18:43:39

NT galvosūkis – būstas su pilna ar daline apdaila?

Jei gyvenime pritrūkote iššūkių, kraustykitės į naujus namus. Daugeliui šis procesas tampa tikru išbandymu – kokį būstą rinktis, kurioje vietoje, kokį biudžetą jam galite skirti ir galiausiai – kaip nauji namai turėtų atrodyti? Jei sklandžiai įveikėte etapus susijusius su būsto tipu, jo kaina ir pageidautina lokacija, vis dar laukia namų įrengimo galvosūkis.
iliustracija2019-08-11 18:36:30

„airBaltic“ pristato specialų lietuvišką lėktuvo dizainą

Dėl augančio oro linijų bendrovės „airBaltic“ paslaugų poreikio Lietuvoje, kompanija sukūrė specialų savo lėktuvo „Airbus A220-300“ dizainą. Šis „airBaltic“ orlaivis nudažytas Lietuvos vėliavos spalvomis ir pavadintas Vilniaus vardu.
iliustracija2019-08-11 14:22:38

Sezonas įsibėgėja: 4 išmanūs patarimai grybautojams

Anksti prasidėjusi vasara ir lietinga rugpjūčio pradžia kelia džiaugsmą grybautojams – šiais metais miškuose bei pievose gausu įspūdingų laimikių. Jei artėjantį savaitgalį ketinate grybauti, technologijų ekspertai pataria su savimi pasiimti ne tik pintinę, bet ir išmanųjį telefoną.
iliustracija2019-08-05 19:08:59

Saulės jėgainė ant stogo – didelė grėsmė kilus gaisrui?

Dar dabar nerimsta aistros dėl pavasarį vykusio gaisro vienoje Norvegijos įmonių, kurios stogas buvo padengtas saulės moduliais. Sudėtingas gaisro gesinimas sukėlė nesibaigiančias diskusijas, ar saulės moduliai galėjo apsunkinti ugniagesių darbą.
iliustracija2019-08-05 19:04:55

Dviračių vairuotojų įpročiai neramina: kas penktas išnyksta tamsoje

Beveik 40 proc. dviratininkų gatvėmis važinėja be privalomų atšvaitų. Kitų matomumą kelyje garantuojančių priemonių – dviračio žibintų ar drabužių su šviesą atspindinčiomis detalėmis – naudojimas dar retesnis.
iliustracija2019-08-05 19:00:01

Aviacijos ekspertai paaiškino, kodėl vėluoja lėktuvai ir kokios keleivių teisės

Nors statistika rodo, kad vėluojančių lėktuvų tenka laukti ne taip ir ilgai, taip tikrai gali neatrodyti tiems, kurie yra patekę tarp tų nelaimingųjų, kurių skrydis buvo atidėtas ir teko šiek tiek palaukti.
iliustracija2019-08-05 18:45:39

Kaip neprarasti svarbios informacijos, kai keičiame išmanųjį telefoną

Naujo išmaniojo telefono įsigijimas sukelia džiaugsmą kiekvienam. Tačiau šią emociją netrukus keičia nerimas prisiminus, kad reikės kažkokiu būdu išsaugoti senajame įrenginyje esančius duomenis.
iliustracija2019-08-05 18:42:01

Pataria pradedantiems verslą: idėjomis reikia dalintis

Dažnai kalbama, kad verslams, kurie nepasiduos skaitmenizacijai, nulemta pralaimėti konkurencinę kovą. Tačiau ekspertai pabrėžia, jog pati savaime ji pranašumo negarantuoja, daug svarbiau – dalintis idėjomis ir tartis su rinkos senbuviais.
iliustracija2019-08-05 18:37:49

Lietuviška mašininio vertimo sistema pralenkė „Google“, „Microsoft“ ir kitus

Lietuviška vertimo sistema, kurią sukūrė „Tilde“ komanda, pasauliniame vertimo mašinų konkurse WMT („World Machine Translation“) buvo pripažinta geriausia lietuvių–anglų bei anglų–lietuvių vertimų kategorijoje.
iliustracija2019-08-05 17:50:19

Neparduoti ir greit gendantys maisto produktai virsta elektra ir šiluma

Augant vartojimui, daugėja sąmoningo vartojimo iniciatyvų ne tik iš pirkėjų, bet ir iš prekybos tinklų. Siekdamas, kad neparduotas maistas neatsidurtų sąvartynuose, vartojimui nebetinkamus produktus prekybos tinklas „Maxima“ perduoda įmonei, kuri juos verčia biomase, o ši virsta biodujomis.
iliustracija2019-08-05 09:06:51

PayPal pataria: ko reikia mažiems ir vidutiniams el. prekybininkams

Rugpjūtis - pokyčių metas smulkaus ir vidutinio dydžio Baltijos šalių verslo sektoriuje. Kol didžioji dalis klientų atostogauja ir mėgaujasi karštomis vasaros dienomis, verslo atstovai užsiima inovacijų diegimu. Augantys elektroninių pardavimų skaičiai skatina verslo atstovus išbandyti naujas erdves.
iliustracija2019-08-05 08:21:42

Neatrastos naujos kartos televizorių funkcijos

Dažniausiai visuomenės nuomonė pasiskirsto į dvi stovyklas – vieni nieko nenori keisti savo kasdienybėje, kiti trokšta sužinoti apie naujausias technologijas, įskaitant mobiliųjų programėlių funkcijas. Tobulėjant naujausioms technologijoms žmonės vis labiau linkę jas tyrinėti ir pritaikyti kasdieniame gyvenime.
iliustracija2019-07-26 15:45:58

Kuo skiriasi OLED ir Q-LED TV?

Dažniausiai informacijos ieškome internete, nes tam nereikia daug laiko ir pastangų. Taip pat elgiamės ir rinkdamiesi tokius elektroninius įrenginius kaip televizorių – reikiamą informaciją apie susijusias technologijas randame internete. Tačiau kartais, neįsigilindami į smulkmenas, galime neteisingai suprasti pateikiamą informaciją.
iliustracija2019-07-26 15:43:01

Uber pristato naują keleivių saugumo funkciją

„Check my ride“ funkcija skirta padėti pakeleiviams nesumaišyti automobilių Augant „Uber“ klientų skaičiui, įsėdimas ne į tą „Uber“ automobilį tampa išties opi problema. Tai ypač aktualu dideliu žmonių kiekiu pasižyminčiose miesto dalyse.
iliustracija2019-07-26 15:39:49

Telefonų ekranų kokybė kaip televizorių

Itin aukštos kokybės vaizdo įrašai šiandien prieinami ne tik televizoriuose ar kino teatruose, bet ir išmaniuosiuose telefonuose. Žiūrėti televizoriams pritaikytą turinį telefone įmanoma dėl tobulėjančių išmaniųjų įrenginių ekranų, kurie jau turi vis labiau populiarėjančią HDR technologiją.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.
Reklama