Naujienos

Kodėl Azijoje šviežius agurkus ne pjausto, o traiško – tokių salotų nevalgėte

2024-04-19 12:27:56

Šviežių lietuviškų, šiltnamiuose užaugintų agurkų sezonas įsibėgėja, tad geros jų kainos vilioja vis dažniau gamintis salotas. Gaivios, traškios salotos tinka prie įvairių patiekalų, tačiau paruoštos kiek įdomiau gali tapti ir pagrindine stalo žvaigžde ar sveikais priešpiečiais.

Ieškantiems naujų skonių „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo įkvėpimo pasidairyti Azijoje – patys paprasčiausi švieži agurkai maloniai nustebins.

„Agurkai apskritai yra vienos perkamiausių daržovių nepriklausomai nuo metų laiko. Tačiau tam tikrą sezoniškumą galima matyti pirkėjų pasirinkimuose. Žiemą paklausesni būna ilgavaisiai, o šiltuoju metų laiku labiau perkami švieži trumpavaisiai, didesniu traškumu pasižymintys agurkai. Be to, akivaizdu, kad pirkėjams rūpi ne tik gera kaina, akcijos, bet ir kilmės šalis. Labiausiai pirkėjai vertina užaugintus būtent Lietuvoje, jiems jie arčiau širdies kaip sveikas ir tvarus pasirinkimas. Todėl nenuostabu, kad ir šviežio derliaus agurkai, kurių pirkėjams siūlome nuo pat ankstyvo pavasario, ilgai lentynose neužsibūna“, – sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Nelupkite žievelės – ji taip pat naudinga

Pasaulyje yra daugiau nei pusšimtis agurkų rūšių, ir tai yra viena iš seniausiai žmogaus auginamų daržovių, pasakoja „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. Kadangi jie tokie įprasti, tad kartais ir nuvertinami – pamirštama, kiek naudingų savybių jie turi. Ne be reikalo juk agurkus populiaru naudoti ne tik virtuvėje, bet ir grožio ritualams.

„Agurkai turi ypač mažai kalorijų, nes juose daugiau kaip 90 proc. sudaro vanduo – tad be jokių sąžinės priekaištų juos galima valgyti kad ir su kiekvienu dienos maistu. O vertingiausi agurkai tuomet, kai valgomi su žievele, mat joje gausu vitaminų, antioksidantų. Mitas, kad ją reikėtų lupti baiminantis pesticidų – į prekybos tinklą atkeliaujančios daržovės prieš tai kruopščiai tiriamos laboratorijoje ir tikrinamos, kad pirkėjus pasiektų tik šviežios, kokybiškos gėrybės“, – sako J. Sabaitienė.

Pasak daržovių žinovės, ruošiant patiekalus su agurkais visiškai pakanka juos tiesiog gerai nuplauti. Geriausia tą daryti šiltu vandeniu, kuris padeda greičiau pašalinti galimus nešvarumus.

Bus dar traškiau ir aromatingiau – agurkus tiesiog sutraiškykite

Agurkai naudojami kone viso pasaulio virtuvėse, jie be galo mėgstami ir Azijoje. Čia agurkų salotos pardavinėjamos net gatvėse, o ruošimo technika yra kitokia nei Lietuvoje. Azijoje, o ypač Kinijoje, nuo seno agurkai yra ne pjaustomi, o traiškomi.

„Gal tai mums skamba ir keistai, tačiau toks metodas turi daug pliusų. Taip paruoštos salotos būna ypač traškios, gaivios ir aromatingos. Visų pirma, patraiškius agurkus, iš jų lengviau išsiskiria skystis. Tad tiesiog paprasčiau pašalina vandens perteklius, dėl kurio salotos kartais būna pavandenijusios. Kitas didelis privalumas – tokie agurkai sodriau pasidengia gardžiu padažu. Juos patraiškius susiformuoja netaisyklingi, gruoblėti gabalėliai, prie kurių geriau nei prie lygių griežinėlių išsilaiko priedai. Be to, taip ruošiant šviežius agurkus labiau atsiskleidžia ir jų aromatas“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.

Sutraiškyti agurkus – paprasta ir labai greita. Kiekvieną agurką galite stipriai paspausti sunkaus, didelio peilio plokščiąja puse. Taip jie suskils į pailgus skilteles, kurias teliks pasmulkinti supjaustant peiliu ar laužant.

Galima daryti ir paprasčiau – sudėti šviežius agurkus į plastikinį maišelį ir juos sutraiškyti buku daiktu, pavyzdžiui, mėsos muštuku. Taip bus greičiau, be to, bus mažiau netvarkos.

Pasak G. Urbonavičiūtės, traiškytoms azijietiškoms agurkų salotoms geriausia naudoti šiltnamiuose augintas daržoves su plona žievele. Agurkai paprastai gardinami ryžių actu ir sezamų aliejumi, sezamo sėklomis, mėgstama naudoti ir aitriąsias paprikas, česnakus, šviežią imbierą, čili dribsnius, kitus įvairius priedus.

Klasikinės azijietiškos traiškytų agurkų salotos

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 10 min.

Reikės: 600 g šviežių trumpavaisių agurkų, 1 šaukštelio druskos, 2 šaukštelių cukraus, 2 šaukštelių sezamų aliejaus (galite naudoti alyvuogių), 3 šaukštelių sojų padažo, 1,5 šaukšto ryžių acto (galite naudoti ir kitokį švelnaus skonio actą), 2-4 česnako skiltelių, čili dribsnių, sezamo sėklų.

Gaminame:

- Nuplaukite agurkus ir nusausinkite juos popieriniu rankšluosčiu. Sudėkite juos į plastikinį maišelį arba suvyniokite į maistinę plėvelę, padėkite ant pjaustymo lentos ir gerai patraiškykite mėsos muštuko plokščiąja puse. Jeigu reikia, išimtus iš maišelio agurkus dar pasmulkinkite gabalėlius sulaužant ar supjaustant.
- Padažą pagaminkite sumaišydami druską, cukrų, sezamų aliejų, sojų padažą ir actą. Maišykite, kol cukrus ir druska visiškai ištirps.
- Agurkus sudėkite į didelį dubenį, apliekite paruoštu padažu, sudėkite išspaustą česnaką ir apibarstykite čili dribsniais bei sezamo sėklomis. Galite papuošti ir kalendromis bei keliais aitriosios raudonos paprikos griežinėliais.

Traiškytų agurkų salotos su feta ir žirneliais

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 15 min.

Reikės: 5 šviežių trumpavaisių agurkų, 200 g žirnelių (šviežių ar šaldytų), druskos, 200 g fetos sūrio, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šviežios citrinos žievelės ir sulčių, 1 šaukštelio raudonėlio, saujos šviežių mėtų lapelių, 30 g pistacijų.

Gaminame:

- Žirnelius 5 min. pavirkite pasūdytame vandenyje ir perliekite šaltu vandeniu.
- Nuplaukite agurkus ir nusausinkite juos popieriniu rankšluosčiu. Sudėkite juos į plastikinį maišelį arba suvyniokite į maistinę plėvelę, padėkite ant pjaustymo lentos ir gerai patraiškykite mėsos muštuko plokščiąja puse. Jeigu reikia, išimtus iš maišelio agurkus dar pasmulkinkite gabalėlius sulaužant ar supjaustant.
- Į dubenį suberkite maždaug pusę žirnelių. Sutrupinkite pusę fetos, nutarkuokite citrinos žievelę ir supilkite sultis. Tuomet įpilkite kelis šlakelius alyvuogių aliejaus ir sutrinkite šakute, kol gausite kreminės tekstūros padažą. Jei reikia, įpilkite daugiau alyvuogių aliejaus. Įmaišykite raudonėlį.
- Į dubenį sudėkite šviežius traiškytus agurkus, likusius žirnelius, smulkintus mėtų lapelius ir padažą. Ant viršaus užberkite peiliu pasmulkintų pistacijų, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir papuoškite keliais šviežių mėtų lapeliais.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2024-04-29 16:55:36

Nepelnytai primiršta žuvis: vietoje lašišos galite rinktis ją

Nors daugelis upėtakių rūšių aptinkamos laukinėje gamtoje, visame pasaulyje jie taip pat plačiai auginami maistui. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad ši žuvis – tai baltyminis produktas, kuris gali padėti reguliuoti svorį ir skatinti sotumo jausmą.
       2024-04-29 16:30:40

Nereikės ir skristi: temperamentingoji Ispanija – jūsų virtuvėje

Iberijos, arba Pirėnų, pusiasalis pasižymi ne tik stulbinamais geografiniais paminklais, bet ir gilias istorines šaknis turinčiais kulinariniais šedevrais. Tai – begalės skirtingų rūšių kumpių, tyriausi alyvuogių aliejai, šviežios jūros gėrybės ir dar daugiau, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
       2024-04-29 15:21:43

Pabodo įprastas karbonadas? Vos su vienu nauju priedu jis bus toks traškus

Minkštutėlis viduje, o iš išorės maloniai traškus – toks karbonadas yra siekiamybė ne vienam. Šis sotus patiekalas yra pigios ir greitai paruošiamos vakarienės klasika, tačiau pasinaudojus keliomis gudrybėmis visiems įprastas karbonadas gali gerokai nustebinti ir net įtikti sveiko gyvenimo būdo šalininkams.
       2024-04-29 15:12:29

Jei atsibodo šaltibarščiai, metas išmėginti šią sriubą: nustebins ne tik spalva

Iš pradžių gaspačo buvo gaminama sutrinant duoną, česnaką, alyvuogių aliejų ir actą, dažnai su pomidorais. Tai buvo valstiečių sriuba, kurią karštais vasaros mėnesiais valgydavo ūkininkai.
       2024-04-27 13:02:51

Kaip kepsninėje ruošti šonkauliukus, kad mėsa tiesiog kristų nuo kaulų

Kepsninių entuziastų dievinamus šonkauliukus namuose galima paruošti ne ką prastesnius nei restorane, ir tą padaryti gerokai pigiau. Sultingi šonkauliai, iškepti su kvapniu marinatu, gali būti tokie skanūs, kad pirštus laižysitės iki pat alkūnių, o mėsa pati kone kris nuo kaulų.
       2024-04-27 10:35:33

Vis dar nepavyksta gardžiai ant grilio iškepti žuvies? Patarimai kaip tik jums

Pavasarį vis dažniau mėgaujamės lauke gaminamų patiekalų skoniais, o pasirinkti yra iš ko: nuo marinuotos pigesnės paukštienos, šviežių mėsos dešrelių ar kepsnių iki skirtingų daržovių, sūrių ar net vaisių.
       2024-04-26 17:27:41

Stabdo senėjimą ir uždegimus – šie vaisiai privalo atsidurti ant jūsų grilio

Žinomas angliškas posakis „Vienas obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną“ tikrai tinka ir persikams. Vienas persikas per dieną ne tik suteiks daug naudų įvairioms organizmo sistemoms, bet ir pagerins odos būklę.
       2024-04-24 13:18:23

Kaip vos už kelis eurus pasigaminti gardų patiekalą pietums ar vakarienei

Paprasta paruošti, sotu ir pigu – sakote, taip nebūna? Pritrūkusiems idėjų gardžiai ir nebrangiai vakarienei, prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai turi pasiūlymą – iškepkite orkaitėje sultingas vištienos šlauneles su daržovių garnyru.
       2024-04-24 09:34:31

Šių uogų priešuždegiminės savybės dažnai pamirštamos: ką gausite suvalgę saują

Dar pirmųjų civilizacijų laikais valgytos vynuogės, pastaraisiais dešimtmečiais tapo vienos mėgstamiausių lietuvių uogų. Jos dažnai papuošia šventinį stalą, o savo saldumu papildo kasdienę mitybą.
       2024-04-22 17:04:57

Vos iš kelių pigių ingredientų – purus biskvitinis pyragas per pusvalandį

Yra receptų, kurių neįmanoma sugadinti, ir šis paprastutis biskvitinis pyragas – vienas iš jų. Jei nesijaučiate drąsiai kepinių fronte, būtinai pabandykite, o patyrę konditeriai įvertins, kaip greitai ant stalo atsiras uogomis kvepiantis šviežias kepinys, jei netikėtai užsuko svečiai, o saldumynų lentynėlė – kaip tyčia tuščia.
       2024-04-19 19:00:45

Morkos – ne vienintelės akių pagalbininkės: dar viena daržovė nuo akių ligų

Kai oras šiltyn – ir mūsų patiekalai lengvyn. Tad gamindami pigesnius maltinukus iš cukinijų ir avinžirnių, ilgai neužgaišite, o rezultatu džiaugsis visi valgytojai.
       2024-04-17 15:31:22

Vasarai, kai atsivalgysite šaltibarščių: atgaivins agurkų šaltsriubė

Šylant orams, į mūsų virtuves vis dažniau atkeliauja agurkai: juos pjaustome į salotas, dedame į šaltibarščius, gardiname jais geriamąjį vandenį. Kai nesinori karštų ir sočių pietų, puikiai atgaivins bulgariška „Tarator“ sriuba.
       2024-04-15 13:35:07

Ne tik varlių šlaunelės ir sraigės: 2 greiti ir pigūs prancūziški patiekalai

Maisto gamyboje prancūzai išties moka panaudoti viską, kas yra geriausia: tiek šviežius ir kokybiškus ingredientus, tiek ištobulintas skonių derinimo technikas. Ką ir bekalbėti apie valgymo kultūrą, kuri skatina mėgautis ne tik maistu, bet ir kompanija.
       2024-03-27 16:28:16

Taip įdarytų kiaušinių dar neragavote: nustebinsite visą šeimą

Dienoms iki Velykų sparčiai tirpstant ir šventei neišvengiamai artėjant, daugelis sprendžiame dilemą, ką gaminti ir kokiomis vaišėmis nustebinti artimuosius. Visuomet pravers, jei išsisaugosime greitai paruošiamų užkandžių receptų.
       2024-03-06 16:24:50

Šį delikatesą valgė dar pirmykščiai žmonės: jis turi unikalią dietinę savybę

Austrės – visais laikais Europos didikų mėgtas delikatesas, neseniai iš naujo atrastas ir Lietuvoje. Savo išskirtiniu, vandenynu alsuojančiu skoniu jos papuošia dažną šventę ar draugų susibūrimą.
       2024-03-05 17:22:30

Tokia sriuba – tikra oranžinės spalvos terapija: šildo skrandį ir kelia nuotaiką

Kai beveik pusmetį gyvename pilkoje darganoje, pasiilgstame spalvų ne tik aprangoje, interjere, bet ir lėkštėse. Todėl tokie ryškūs patiekalai, kaip oranžinė sriuba iš batatų bei morkų, suvilios net nemėgstančius tradicinių sriubų.
       2024-03-04 17:18:30

Kodėl Grenlandijos gyventojai beveik neserga širdies ligomis: tai žuvis

Nors lašišą dažniausiai kepame, o rūkyta arba sūdyta keliauja ant sumuštinukų, galima pasilepinti ir gardžiomis salotomis, kurios tikrai papuoš šventės ar savaitgalio stalą.
       2024-02-28 18:08:18

Paprasta, bet genialu: originalūs užkandžiai su vynuogėmis – tereikės 10 minučių

Ieškant ingredientų užkandžių stalui, retas apsieina be vynuogių. Jau vien paguldytos prie sūrių jos suteikia šventiškumo ir sukuria malonų skonių kontrastą.
       2024-02-28 16:26:15

Energijos atsargos: valgykite produktą bent 2–3 kartus per savaitę

Pusryčiai dažnai įvardijami svarbiausiu dienos valgymu, nuo jų prasideda mūsų diena, tad ryte valgomas maistas yra itin svarbus formuojant sveikatai palankius mitybos įpročius.
       2024-01-18 16:55:55

Ši žuvis tikras A ir D vitaminų šaltinis: saugos nuo Parkinsono ir Alzheimerio

Reta žuvis gali pasiūlyti tokį išraiškingą skonį ir tiek naudingųjų medžiagų kaip lašiša. Nesvarbu, ar ji bus tobulai iškepta ant grotelių, troškinta ar rūkyta, ši žuvis džiugins ne tik skonio ar uoslės receptorius, bet ir lepins kūną naudingais baltymais bei mineralais.
       2024-01-11 12:22:03

Nauji vėjai lietuvių vaisių topuose: ką skanaus ir sveiko pasigaminti?

Žiema kvepėte kvepia mandarinais, bananams lietuviai jaučia ypatingą meilę, o obuoliai – neatsiejama dažno mitybos dalis. Tačiau Lietuvos pirkėjai dairosi įvairovės vaisių skyriuose, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2024-01-10 12:25:03

Kopūstas ir bulvė ne tik balandėliams: 4 sveikų receptų idėjos už kelis eurus

Praėjus maistu gausioms šventėms, sausio mėnuo tampa geriausiu laiku laikytis šventinių pažadų – į mitybą įtraukti daugiau augalinių patiekalų. Nors daržovių pasirinkimas nealsuoja vasaros gausa, tačiau lietuviškame racione visuomet rasime sveikatos ir skonio duetą – gaivių kopūstų ir sočių bulvių.
       2024-01-09 16:34:43

Itin mėgstami italų, bet randami kiekvieno lietuvio virtuvėje: pomidorai

Būtų sudėtinga rasti žmogų, kuris nemėgtų pomidorų. Jie ne tik praturtina įvairius receptus, bet ir suteikia daug naudos sveikatai. Ši daržovė yra kilusi iš Amerikos žemyno, o Europoje iš pradžių buvo naudojama kaip dekoratyvinis augalas ir tik XVIII a. pabaigoje pradėta auginti vartojimui.
       2024-01-08 17:54:43

Nuotaiką praskaidrins ryškiaspalvė sriuba su citrina ir imbieru

Žiemos sezonas po truputį žengia į antrąją savo pusę: vis dar tenka dorotis su tamsiais rytais ir prailgusiais vakarais, tad nuotaiką ir organizmą gerinti verta gardžiais, šildančiais bei spalvingais patiekalais.
       2024-01-08 17:51:39

9 taisyklės, kaip išsivirti mėsos sultinį: viena gudrybė, kad būtų skaidrus

Kas gali būti jaukiau už gerą sultinį žiemą? Mėsos, žuvies ar daržovių, kurį galima patiekti vieną, su makaronais arba naudoti begalei receptų. Sultiniai naudingi ne tik organizmui, bet ir piniginei – jiems nereikia įmantrių priedų, galima panaudoti tiesiog maisto likučius.
Daugiau naujų naujienų
       2024-05-01 10:45:36

ES investicijų dvidešimtmetis: į Lietuvos gerovę investuota per 16 mlrd. eurų

Praėjus dviem dešimtmečiams nuo Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą, šalies BVP vienam gyventojui išaugo net 199 procentais, o investicijos – viršija 16 mlrd. eurų.
       2024-04-30 17:58:00

6 gajūs mitai apie senjorų keliones – ekspertai siūlo nustoti jais vadovautis

Turbūt sunkiai rastume žmogų, kuriam nepatiktų keliauti. Ne išimtis – senjorai, kurie vis dažniau leidžiasi svetur pažinti užsienio kultūras. Vis tik kelionių organizatoriai pastebi, kad dar nemaža dalis vyresnio amžiaus žmonių keliauti nedrįsta, nes turi daugybę išankstinių nusistatymų.
       2024-04-30 17:55:07

Laimo liga gali sukelti negalią visam gyvenimui. Kaip to išvengti?

Pavasarį erkių aktyvumas – didžiausias, ir net 1 iš 3 šių nariuotakojų grupės atstovų yra užsikrėtęs Laimo ligos sukėlėjais. 2023 m. Lietuvoje buvo užregistruota 2880 Laimo ligos atvejų, rodo Nacionalinės visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos duomenys.
       2024-04-29 17:10:38

Paskutinė diena sumokėti PSD įmokas, nemokėtas nuo pandemijos

Balandžio 30 d. yra paskutinė diena sumokėti per COVID-19 pandemiją ir karantiną nemokėtas einamąsias privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas. Galimybe laikinai nemokėti įmokų naudojosi apie 115 tūkstančių savarankiškai dirbančių žmonių, iki šiol nuo karantino likusią skolą sumokėjo apie 40 tūkstančių.
       2024-04-29 16:55:36

Nepelnytai primiršta žuvis: vietoje lašišos galite rinktis ją

Nors daugelis upėtakių rūšių aptinkamos laukinėje gamtoje, visame pasaulyje jie taip pat plačiai auginami maistui. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad ši žuvis – tai baltyminis produktas, kuris gali padėti reguliuoti svorį ir skatinti sotumo jausmą.
       2024-04-29 16:46:46

„Citus“ ekspertai: įsigytas turtas turi hipoteką; ką galiu su juo daryti

Pirkdami būstą su paskola ar kreditu, dažniausiai, turime sudaryti ir hipotekos sutartį, tai yra įkeisti turtą kaip užstatą. Kas yra ta hipoteka, kam ji reikalinga ir ko jokiu būdu nerekomenduojama daryti – net ir susidūrus su sunkumais mokant įmokas.
       2024-04-29 16:30:40

Nereikės ir skristi: temperamentingoji Ispanija – jūsų virtuvėje

Iberijos, arba Pirėnų, pusiasalis pasižymi ne tik stulbinamais geografiniais paminklais, bet ir gilias istorines šaknis turinčiais kulinariniais šedevrais. Tai – begalės skirtingų rūšių kumpių, tyriausi alyvuogių aliejai, šviežios jūros gėrybės ir dar daugiau, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
       2024-04-29 15:21:43

Pabodo įprastas karbonadas? Vos su vienu nauju priedu jis bus toks traškus

Minkštutėlis viduje, o iš išorės maloniai traškus – toks karbonadas yra siekiamybė ne vienam. Šis sotus patiekalas yra pigios ir greitai paruošiamos vakarienės klasika, tačiau pasinaudojus keliomis gudrybėmis visiems įprastas karbonadas gali gerokai nustebinti ir net įtikti sveiko gyvenimo būdo šalininkams.
       2024-04-29 15:12:29

Jei atsibodo šaltibarščiai, metas išmėginti šią sriubą: nustebins ne tik spalva

Iš pradžių gaspačo buvo gaminama sutrinant duoną, česnaką, alyvuogių aliejų ir actą, dažnai su pomidorais. Tai buvo valstiečių sriuba, kurią karštais vasaros mėnesiais valgydavo ūkininkai.
       2024-04-29 15:08:09

Ukrainos telecentrui perduoti radijo siųstuvai

AB Lietuvos radijo ir televizijos centras (toliau – Telecentras) Ukrainos Radijo transliacijų, radijokomunikacijų ir televizijos koncernui perdavė 17 FM radijo siųstuvų, kurie naudojami pažeistiems radijo siuntimo tinklams atstatyti.
       2024-04-29 15:05:12

100 tūkstančių gaminančių vartotojų pagamina beveik pusę elektros energijos

Šimtas tūkstančių gaminančių vartotojų (GV). Tiek saulininkų ir vėjininkų prie tinklo per kelis pastaruosius metus prijungė ir balandį 100 tūkstantąjį prijungimą užfiksavo „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO).
       2024-04-29 15:00:27

Sukčiai ne tik paskambina, bet ir atvyksta į namus pasiimti bankų kortelių

Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centras šalies gyventojus perspėja apie naują sukčių taikomą metodą. „Google“, banko ar policijos ir kitų institucijų darbuotojais apsimesdami sukčiai telefonu įtikina gyventojus apie kriminaliniais tikslais naudojamas jų banko sąskaitas ar kitas jautrias paskyras.
       2024-04-29 14:55:12

Ar būtina visiškai uždaryti programėles, kad telefonas neišsikrautų ilgiau?

Telefono baterija bus ilgaamžiškesnė, jei įrenginį retkarčiais išjungsite ir įjungsite, o krauti išmanųjį įkroviklio laidą įkišus į kompiuterį – kenksminga. Tai tik keli klaidingi mitai, susiję su būdais pagerinti telefono baterijos veikimo laiką.
       2024-04-29 14:50:58

Plyšęs meniskas: kodėl injekcijos į kelio sąnarį negydo?

Populiarėjant gydymui injekcijomis, ortopedas-traumatologas Markas Fiodorovas pastebi, kad į konsultacijas atvyksta vis daugiau pacientų, nusivylusių neefektyviu plyšusio menisko gydymu injekcijomis kitose klinikose.
       2024-04-27 17:58:05

Primena, kam būtina atsinaujinti SIM kortelę: galite likti nepasiekiami

Lietuvoje po truputį nebelieka pasenusių ryšio technologijų – atsisveikinama su nebeaktualiu 3G ryšiu. Kaip šiam pokyčiui turėtų pasiruošti gyventojai? Pasak Arnoldo Lukošiaus, „Tele2“ Inovacijų eksperto, dauguma žmonių šio pokyčio nepajaus visai.
       2024-04-27 17:08:02

Ekspertai pataria: kaip prižiūrėti sodo augalus, pasirūpinti reikiama technika?

Augalams, kaip ir mums, reikia vandens, tad laistymas, nors iš pažiūros ir įprastas veiksmas, dažnai reikalauja papildomų žinių ir įrangos. Kaip tinkamai laistyti augalus namuose bei sode, kokios rūšys reikalauja papildomų žinių ir kokią įrangą naudoti.
       2024-04-27 14:00:25

LNDT ruošiasi į užsienio gastroles Atėnuose, Briuselyje, Torunėje ir Rakverėje

Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) yra vienas daugiausiai pastaruoju metu po užsienį gastroliuojančių šalies teatrų ir artimiausiu metu ruošiasi į ketverias gastroles, kur savo spektaklius pristatys Atėnų, Briuselio, Torunės ir Rakverės žiūrovams.
       2024-04-27 13:54:00

Perspėja: pavasarinė saulė taip pat gali pakenkti odai ir ją nudeginti

Po permainingų pavasario orų mėgaudamiesi pasiilgta saule, gyventojai dažnai daro vieną klaidą – nepasirūpina odos apsauga nuo kenksmingų ultravioletinių (UV) spindulių.
       2024-04-27 13:50:49

Pradėtos „Radio Signal“ programos transliacijos vidurinėmis bangomis

AB Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) informuoja, kad pradėjo siųsti į eterį radijo stoties „Radio Signal“ programą. Programa transliuojama per vidurinių bangų siųstuvą 666 kHz dažniu kasdien nuo 20 val. vakaro iki 2 val. nakties ir aprėpia teritoriją spinduliu iki 1500 km.
       2024-04-27 13:02:51

Kaip kepsninėje ruošti šonkauliukus, kad mėsa tiesiog kristų nuo kaulų

Kepsninių entuziastų dievinamus šonkauliukus namuose galima paruošti ne ką prastesnius nei restorane, ir tą padaryti gerokai pigiau. Sultingi šonkauliai, iškepti su kvapniu marinatu, gali būti tokie skanūs, kad pirštus laižysitės iki pat alkūnių, o mėsa pati kone kris nuo kaulų.
       2024-04-27 12:44:37

Gydytojas kardiologas: kaip sportuoti saugiai

Daugiau nei prieš tūkstantį metų persų kilmės gydytojas ir filosofas Avicena sakė: „Judėjimas gali pakeisti daugelį vaistų, bet jokie vaistai negali pakeisti judėjimo“. Šiandien fizinio aktyvumo nauda sveikatai įrodyta moksliniais tyrimais.
       2024-04-27 12:28:59

Startuoja „Moterų ralis“: Lietuvos keliais dalyvės įveiks beveik 400 kilometrų

Vilniaus Gedimino prospekte šiandien nuo 9 val. ryto vyksta „Moterų ralio“ ekipažų startas. Kas minutę startuoja po ekipažą. Lietuvos „moterų Dakaru“ tituluojamame renginyje šiemet užsiregistravo bemaž 200 ekipažų. Jų startas truks iki vidurdienio.
       2024-04-27 10:35:33

Vis dar nepavyksta gardžiai ant grilio iškepti žuvies? Patarimai kaip tik jums

Pavasarį vis dažniau mėgaujamės lauke gaminamų patiekalų skoniais, o pasirinkti yra iš ko: nuo marinuotos pigesnės paukštienos, šviežių mėsos dešrelių ar kepsnių iki skirtingų daržovių, sūrių ar net vaisių.
       2024-04-26 17:27:41

Stabdo senėjimą ir uždegimus – šie vaisiai privalo atsidurti ant jūsų grilio

Žinomas angliškas posakis „Vienas obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną“ tikrai tinka ir persikams. Vienas persikas per dieną ne tik suteiks daug naudų įvairioms organizmo sistemoms, bet ir pagerins odos būklę.
       2024-04-26 12:51:17

Farmacinės rūpybos paslauga leis rečiau lankytis pas gydytoją dėl recepto

Nuo kitų metų pradžios gydytojai galės išrašyti vaistus ilgiau nei pusmečiui, t. y. 6–12 mėnesių laikotarpiui. Tačiau siekiant užtikrinti tinkamą ir racionalų vaistų vartojimą ilguoju laikotarpiu, po 6 mėnesių vaistai pagal galiojantį receptą galės būti išduodami po farmacinės rūpybos paslaugos, kurią suteiks vaistininkas.
       2024-04-25 19:58:59

Kaip būti arčiau gamtos, jei neturite nuosavo kiemo?

Tyrimas apie gyvenimą namuose atskleidžia, kad kas penktam Lietuvos gyventojui vienas iš svarbiausių idealių namų aspektų yra ryšys su gamta. Deja, daugelis žmonių neturi nuosavos lauko erdvės. Todėl interjero dizainerė dalinasi praktiškais patarimais, kaip pajusti ryšį su gamta, būnant namuose.
       2024-04-25 18:07:11

„Samsung“ „AI TV“ dirbtinis intelektas geresniam vaizdui ir garsui

Technologijų bendrovė „Samsung“ renginyje „Unbox & Discover 2024“ pristatė naują televizorių liniją. Naujieji „Neo QLED 8K“, „4K“ ir „OLED“ modeliai pasižymi „Samsung AI TV“ dirbtinio intelekto (DI) funkcijomis, tarp kurių – dar našesnis vaizdo kokybės gerinimas, triukšmo slopinimas bei išmanus energijos taupymas.
       2024-04-24 13:18:23

Kaip vos už kelis eurus pasigaminti gardų patiekalą pietums ar vakarienei

Paprasta paruošti, sotu ir pigu – sakote, taip nebūna? Pritrūkusiems idėjų gardžiai ir nebrangiai vakarienei, prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai turi pasiūlymą – iškepkite orkaitėje sultingas vištienos šlauneles su daržovių garnyru.
       2024-04-24 13:08:54

Susidūrėte su gyvūnu kelyje: ar būtina kviesti policiją?

Įsibėgėjant pavasariui, keliuose auga susidūrimų su laukiniais gyvūnais skaičius. Tą lemia balandžio mėnesį prasidedanti gyvūnų migracija, kurios metu žvėrys dažniau pasirodo keliuose, bei ne visuomet atsargus vairuotojų elgesys.
       2024-04-24 13:05:06

Gyventojai dažniau skundžiasi dėl keliamo triukšmo

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai, Tarptautinę triukšmo suvokimo dieną, kasmet minimą balandžio paskutinį trečiadienį, atkreipia dėmesį į triukšmo žalą sveikatai ir primena, kur kreiptis, kai ramybės neduoda netoliese esantys triukšmą skleidžiantys objektai.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.