Naujienos

Regionų virtuvė: iš kur atėjo patiekalai, neatsiejami nuo mūsų kasdienybės?

2020-02-21 14:44:58

Skanaudami cepelinus ar šaltibarščius esame tikri, kad tai nacionaliniai mūsų šalies patiekalai – jie pirmiausia šauna į galvą, pagalvojus apie lietuvišką virtuvę. Bet yra ir daugybė kitų lietuviškų valgių ar maisto produktų, kuriais mėgaujamės kasdien, tačiau net nesusimąstome, iš kur jie atsirado.

Prekybos tinklo „Iki“ ekspertai pasakoja apie Lietuvos regionams būdingą virtuvę, kuri gali nustebinti kiekvieną tradicinių šalies patiekalų mėgėją.

Pasak Indrės Baltrušaitienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šiandien svarbu ne tik domėtis pasauline virtuve, bet ir atsigręžti į savo šaknis, pasidomėti, iš kur atsirado mūsų taip pamėgti lietuviški patiekalai.

„Mūsų prekybos tinkluose gausu lietuviškos produkcijos, todėl norime puoselėti regionų virtuvę ir supažindinti žmones, iš kokių kraštų yra atėję jų mėgstami maisto produktai ar patiekalai. Mūsų tinklas veikia visoje Lietuvoje, todėl mums svarbu, kad kiekvienas turėtų galimybę paragauti skirtingų regionų valgių ir galėtų susipažinti su jų tradicijomis. Tam parengėme ir leidinį „Geriausi Lietuvos receptai“, kuris pirkėjams leidžia ne tik sužinoti apie specialius pasiūlymus, bet ir gauti informacijos apie aukštaičių, dzūkų, suvalkiečių ar žemaičių virtuvę“, – sako I. Baltrušaitienė.

Aukštaičių desertus žino kiekvienas

Didžiausias Lietuvos regionas – Aukštaitija – savo virtuve labiausiai išsiskiria iš kitų šalies regionų. Čia populiariausi gaminiai, šiandien plačiai vartojami ir visoje Lietuvoje – ruginė duona, blynai, virtiniai ir koldūnai arba lietuviškas baltas sūris.

„Miltiniai patiekalai – tikra aukštaičių virtuvės vinis, kuria nuo seno garsėjo šis regionas. Be įvairiausių blynų, pagardintų sūdytu sviestu, grietine, uogiene ar kitais priedais, aukštaičiai visada pasižymėjo ir šiandien populiariais konditerijos gaminiais. Burnoje tirpstančios aukštaitiškos spurgos, žagarėliai ar mielinės tešlos bandelės su svogūnais bei lašiniais dabar populiarūs ne tik Aukštaitijoje, bet ir visoje Lietuvoje“, – sako maisto ekspertė V. Juodkazienė.

Rūkyti mėsos gaminiai – suvalkiečių virtuvė

Suvalkiečių išskirtinis bruožas – ypatingo skonio mėsos gaminiai: rūkyti kumpiai, išpjovos, dešros ar naminis skilandis. Sakoma, kad šio krašto žmonės nevalgydavo daug, tačiau visuomet gamindavo kaloringus patiekalus.

„Sotūs patiekalai suvalkiečius lydėdavo visą dieną – nuo pusryčių iki pat vakarienės. Be rūkytos mėsos, šiame krašte taip pat visuomet buvo populiarūs riebūs patiekalai iš kiaulienos šoninės ir bulvių arba pupų, vienu iš pasirinkimų tapdavo ir krosnyje kepama česnakais ir džiovintais kopūstų lapais marinuota kiaulės galva“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Pasak maisto ekspertės, suvalkiečių virtuvėje galima rasti neįprastai gaminamų patiekalų. Šio krašto virtuvėje nuo seno gaminami barščiai su auselėmis, antis kepama su vyšniomis, gaminami aitrieji ruginių miltų meduoliai arba su krienais kepamas veršienos kumpis.

Grybais garsėjanti Dzūkija

Ant dzūkų vaišių stalo puikuojasi daug grybų pagardų: rauginti kelmučiai su grietine ir svogūnais, svieste keptos rudmėsės, grybų sūris, grietinėje troškintos voveraitės. V. Juodkazienės teigimu, šio krašto žmonių virtuvei didžiausią įtaką darė jų žemės derlingumas.

„Derlinguose Dzūkijos miškuose visuomet būdavo gausu uogų ir grybų, o laukuose puikiai augdavo grikiai. Būtent šiame regione iki šiol yra mėgstami grikių patiekalai, o nuo seno garsėjantys grybų valgiai yra išpopuliarėję visoje Lietuvoje. Daugeliui grybų mėgėjų sunku atsispirti sočiai grybienei, troškintiems kelmučiams ar voveraitėms, džiovintiems arba marinuotiems baravykams, svieste keptoms rudmėsėms“, – sako V. Juodkazienė.

Pasak jos, dzūkų virtuvėje visuomet buvo svarbus ir mėsos vaidmuo. Šio krašto žmonės ypač mėgsta lašinius, o jų riebumas – labai svarbus. Lašinius, kaip ir visą kitą mėsą, dzūkai sūdydavo ir laikydavo loviuose arba bačkose.

Įdomu tai, kad senojoje dzūkų virtuvėje maistui buvo naudojamos ir gėlės: medetkos arbatai, bijūnai sirupui ir uogienei, o skoniu garstyčias primenančios nasturtų sėklos – kaip prieskonis.

Žemaitijos virtuvės atradimai

Sakoma, kad nuo seno žemaičiai mėgsta valgyti gausiai ir skalsiai, todėl čia populiaresni riebūs patiekalai. Tačiau maisto ekspertė atkreipia dėmesį, kad šiandien Lietuvoje populiarūs valgiai Žemaitijoje gaminami kiek kitaip.

„Labiausiai gali nustebinti didžkukuliai, kuriuos žemaičiai įdaro ne tik kiaulienos faršu, bet ir morkomis, obuoliais, rūkytu kumpiu arba silke su grybais. Šaltibarščiai šame regione yra skaninami kmynais, o bulvių košė neretai trinama su miltais, grietine ir lašiniais“, – Žemaitijos virtuvės išskirtinumus vardija V. Juodkazienė.

Žemaičiai turi ir Lietuvoje ypač išpopuliarėjusių patiekalų. Šio krašto žmonės labai mėgsta gaminti visiems gerai žinomą kastinį, kuris puikiai tinka prie bulvių, taip pat čia populiarus bulvių plokštainis, dar vadinamas kugeliu.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Ivairenybės: kitos panašios naujienos
       2021-09-09 08:16:16

Tikra istorija: 81-erių senjorė tikėjo suradusi meilę, tačiau tapo sukčių auka

Romantinių sukčių taikomos schemos tokios paveikios, kad nuo jų gali neapsaugoti net didžiulė gyvenimiška patirtis, rodo tikra „Swedbank“ saugumo specialistų išnarpliota istorija.
       2021-08-24 12:53:19

Ežere narai rado raudoną „golfą“, kibirus dažų ir veikiantį telefoną

„Vos tik ištrauki vieną butelį, po jo iškart iškyla kitas“, – sakė pirmojoje ežerų valymo akcijoje dalyvavęs naras. Vilniečių pamėgtos maudymosi vietos – Balsio ežero – dugną šukavę narai pririnko visą konteinerį šiukšlių.
       2021-06-03 12:06:41

Neoficialus saugos darbuotojo etatas Šiaulių oro uoste: budi sakalas

Po Minsko įvykių saugumo aviacijoje klausimas iškilo nauju aštrumu. Su NATO kariškiais erdve besidalijančio Šiaulių oro uosto saugumo vadovas teigia, kad tokia kaimynystė civilinei oro uosto daliai didina užtikrintumo jausmą.
       2020-07-14 10:09:33

Kviečia išsėdėti tiek, kiek trunka kelionė aplink pasaulį

Jau šį savaitgalį, liepos 17-19 dienomis, Sporto aikštyne prie Baltojo tilto Lietuvos oro uostai siūlo priimti iššūkį, truksiantį tiek, kiek trunka kelionė aplink pasaulį – 45 valandas.
Daugiau naujų naujienų
       2021-10-16 11:15:23

Paminėkite Saldžiausią dieną metuose: receptai kiekvienam smaližiui

Spalio 16 d. minima kaip Saldžiausia diena metuose. Ji kaskart minima trečiąjį spalio šeštadienį. Šią dieną įprasta dovanoti nedideles saldžias dovanas draugams bei artimiesiems.
       2021-10-16 09:51:00

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai - 2700

Atlikus 25260 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 2700. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-10-15 14:59:05

Artėjančios maisto dienos proga: 3 nesudėtingi ir žaismingi receptai iš moliūgų

Koks jūsų mėgstamiausias užsiėmimas rudenį? Vieni dievina pasivaikščiojimus auksiniais miškų takais, skaitymą pasislėpus po šilta antklode, kiti – gaminimą ir eksperimentavimą virtuvėje, o rudens metu ir moliūgų skaptavimą, kurių šiuo metų laiku tikrai netrūksta.
       2021-10-15 14:20:48

Kupiškio paveldas. Tapatumo paieškos ir paveldotvarkos rūpesčiai

Šiaurės rytų Lietuvoje esantis Kupiškis pasižymi istorijos ir paveldo turtingumu. Tai malūnų, dvarų ir kulinarinio paveldo, žydų istorijas pasakojantis Lietuvos kampelis, kuris dar ieško tikrojo savo identiteto.
       2021-10-15 14:12:26

Pasaulinę maisto dieną: ekspertės patarimai, kaip kovoti su maisto švaistymu

Pasaulyje iššvaistoma kone ketvirtadalis maisto, bet lygiai taip pat daugybė žmonių negauna visaverčių maisto produktų. Spalio 16-ąją minima Pasaulinė maisto diena. Vis dėlto ne tik šią dieną turėtume pagalvoti apie maisto įvairovę, sąmoningą vartojimą ir jo nešvaistymą.
       2021-10-15 13:28:29

Aplinkos ministerija papildomai nukreipia 4,5 mln. eurų katilams pakeisti

Aplinkos ministerija papildomai ketina skirti 4,5 mln. eurų gyventojams, pateikusiems paraiškas gauti kompensacijas už šilumos siurblius arba biokuro katilus.
       2021-10-15 10:54:47

Kada keisti padangas: svarbu žvelgti ne tik į kalendorių, bet ir pro langą

Medžių šakoms vis labiau plinkant, o termometro stulpeliui nukrentant iki vis žemesnių padalų, turėtų sukrusti ir vairuotojai – artėja vasarinių padangų keitimo metas.
       2021-10-15 10:36:39

Atvėsus orams išbandykite sočią japonišką sriubą – rameną

Atvėsus orams norisi šilto ir sotaus maisto, tad sriuba – vienas geriausių pasirinkimų pietums. Nors sriubų įvairovė milžiniška, bene labiausiai išsiskiria kvapnios Azijos šalių virtuvės sriubos.
       2021-10-15 10:28:12

Pirmasis žiemos šauklys jau atkeliavo iš Ispanijos

Kilę iš Kinijos, išplitę po kitus rytinės Azijos regionus ir galiausiai sėkmingai Ispanijoje šaknis įleidę persimonai yra tie vaisiai, kuris jau ne pirmus metus artėjant šalčiams pradeda varžytis su mandarinais.
       2021-10-15 10:16:05

Ne tik užkandis: kaip patiekalų gamyboje panaudoti riešutus

Nors riešutai dažniausiai valgomi kaip užkandis, daugybėje pasaulio valstybių šie skanėstai yra naudojami ir kaip įvairiausių patiekalų – salotų, sriubų ar užtepėlių – ingredientai.
       2021-10-15 09:51:00

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai - 2736

Atlikus 26564 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 2736. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-10-15 07:48:18

Iš vandens gelmių: jūros gėrybes verta įtraukti į sveikos mitybos racioną?

Jūros gėrybės – vieni sveikiausių produktų, kuriuos mums siūlo gamta. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jūros gėrybės, kaip ir žuvis, yra lengviau virškinamos, jų sudėtyje gausu baltymų, žmogaus organizmui reikalingų mineralinių medžiagų bei vitaminų.
       2021-10-15 07:00:56

Gero miego gidas. Ką daryti, jog nebereiktų skaičiuoti avių?

Jei jūsų galvoje dažnai sukasi klausimas: „kodėl negaliu užmigti?”, tikėtina, kad priežastis yra arba tai, ką darote, arba tai, ko nedarote. Laimei, yra nemažai veiksmų, kurių galite imtis šiai problemai spręsti.
       2021-10-15 06:48:02

Estų sukurtas nosies purškalas su antikūnais prieš koronavirusą – jau Lietuvoje

Estijos mokslininkų ir verslo sukurtas nosies purškalas su antikūnais prieš koronavirusą pradedamas pardavinėti ir Lietuvoje, BENU vaistinėse.
       2021-10-15 06:24:33

Daugelis valstybinių institucijų sėdi tarsi ant tiksinčios bombos

Nors neseniai ESET atliktame tyrime nustatyta, kad Lietuva yra antroji šalis Europoje pagal saugumą internete, tačiau Lietuvos kibernetinio saugumo ekspertai tikina, kad nereikia šia informacija pernelyg džiaugtis.
       2021-10-15 06:21:32

Kuris vitaminas geriausiai padeda įveikti rudeninį liūdesį?

Trumpėjančios dienos, vis labiau apniukęs oras ir spaudžiantis šaltukas – tai tik kelios priežastys, kurios atrodo kaltos dėl suprastėjusio nuotaikos ir išaugusio noro nieko neveikti.
       2021-10-14 11:44:31

Krevečių valgymo etiketas: kaip jas išlukštenti, kokiais įrankiais valgyti?

Krevetės – labai universali jūros gėrybė. Patiekalus su krevetėmis gaminti nesudėtinga, vis dėlto kelias pagrindines taisykles, kaip tinkamai jas valgyti ar išlukštenti prieš gaminant, žinoti reikėtų.
       2021-10-14 10:51:00

REKORDAS. Praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai - 2959

Atlikus 24856 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 2959. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-10-13 17:20:47

Vilniuje bus siaurinamas Konstitucijos prospektas

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius šiandien informavo, kad „Grinda“ nufrezuos asfaltą, paruoš dirvą, kad po dviejų savaičių čia būtų pasodinta per 100 krūmelių ir per 70 medžių.
       2021-10-13 14:38:53

Protrūkių kreivei dar pakilus, epidemiologai primena auksinę taisyklę

Praėjusios savaitės pabaigoje, kaip rodo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) epidemiologinių tyrimų metu surinkti duomenys, fiksuota trečdaliu daugiau aktyvių koronavirusinės infekcijos (COVID-19 ligos) protrūkių nei paskutiniąją rugsėjo savaitę.
       2021-10-13 14:36:39

Susitarta dėl žvejybos kvotų Baltijos jūroje 2022 metais

Žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų taryboje susitarta dėl žvejybos galimybių Baltijos jūroje 2022 metais. "Lietuvai tenkančios bendros pelaginių žuvų - strimelių, šprotų – žvejybos galimybės bus didesnė nei praėjusiais metais – tai užtikrins sektoriaus veiklos tęstinumą.
       2021-10-13 14:27:00

Atnaujinamos rekomendacijos maldos namams

Užsikrėtimų COVID-19 liga atvejų skaičiui didėjant, esant nepakankamam imunizuotų (pasiskiepijusių ir persirgusių) gyventojų skaičiui ir dėl to susidarius nepalankiai epidemiologinei situacijai šalyje, Sveikatos apsaugos ministerija atnaujina rekomendacijas maldos namams.
       2021-10-13 14:24:35

Atnaujintos rekomendacijos asmeninėms šventėms

Atsižvelgdama į nepalankią epidemiologinę situaciją šalyje, Sveikatos apsaugos ministerija atnaujino rekomendacijas gyventojams dėl COVID-19 ligos prevencinių priemonių organizuojant asmenines šventes.
       2021-10-13 14:20:46

Pajutę peršalimo simptomus likime namie

Per gripo sezoną, kurio metu stebimas sergamumo gripu ir kitomis ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (toliau – ŪVKTI) pakilimas, sulaukiama pranešimų, kad vaikai ugdymo procese dalyvauja turėdami ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymių.
       2021-10-13 14:08:35

Įstatymų pakeitimai, sušvelninsiantys energijos kainų kilimą gyventojams

Vyriausybė šiandien pritarė Gamtinių dujų, Elektros energetikos, Energijos išteklių rinkos ir Šilumos ūkio įstatymų pakeitimams, kuriais siekiama sušvelninti elektros, dujų ir šilumos kainų kilimą buitiniams vartotojams.
       2021-10-13 12:08:03

Tarptautinė IT kompanija pasirinko unikalų būdą ateiti į Lietuvą

Šią savaitę, nuo ketvirtadienio iki šeštadienio, Vilniuje, Neries upėje, veiks unikalus fontanas, kurį rankų mostais valdyti galės ir praeiviai. Prie Mindaugo tilto atsirasiantis 60 metrų ilgio fontanas – aktyvacija Lietuvai, kurią savo atėjimą į šalį pažymi IT kompanija „Accenture“.
       2021-10-13 10:49:26

Grožio specialistė apie 10 dažnų gudrybių vengiant raukšlių. Tiesa ar mitas?

Amžinos jaunystės receptą atrasti norėtų daugelis. Nepaisant mokslo ir medicinos progreso vis dar dažnai vadovaujamasi iš kartos į kartą perduodamomis namuose atrastomis gudrybėmis. Ar jos tikrai veikia?
       2021-10-13 10:32:35

Rugsėjį elektra Lietuvoje brango 41 proc.

Rugsėjo mėnesį ir toliau buvo stebima elektros energijos kainų kilimo tendencija – vidutinė kaina visose Baltijos šalyse augo 41 proc. ir pasiekė iki šiol nematytus rekordus.
       2021-10-13 10:01:00

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai - 2493

Atlikus 25388 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 2493. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-10-13 08:09:10

4 paplitę kibernetinio sukčiavimo būdai – įsidėmėkite ir neapsigaukite

Kibernetinių duomenų pasisavinimas pasaulyje atsirado beveik prieš trisdešimt metų ir per šį laiką tobulėjo bei keitėsi. Mantas Užupis, „Tele2“ IT saugumo ekspertas, pristato keturias labiausiai paplitusias kibernetines apgaules ir būdus, kaip jas atpažinti.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.