Naujienos

Regionų virtuvė: iš kur atėjo patiekalai, neatsiejami nuo mūsų kasdienybės?

2020-02-21 14:44:58

Skanaudami cepelinus ar šaltibarščius esame tikri, kad tai nacionaliniai mūsų šalies patiekalai – jie pirmiausia šauna į galvą, pagalvojus apie lietuvišką virtuvę. Bet yra ir daugybė kitų lietuviškų valgių ar maisto produktų, kuriais mėgaujamės kasdien, tačiau net nesusimąstome, iš kur jie atsirado.

Prekybos tinklo „Iki“ ekspertai pasakoja apie Lietuvos regionams būdingą virtuvę, kuri gali nustebinti kiekvieną tradicinių šalies patiekalų mėgėją.

Pasak Indrės Baltrušaitienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šiandien svarbu ne tik domėtis pasauline virtuve, bet ir atsigręžti į savo šaknis, pasidomėti, iš kur atsirado mūsų taip pamėgti lietuviški patiekalai.

„Mūsų prekybos tinkluose gausu lietuviškos produkcijos, todėl norime puoselėti regionų virtuvę ir supažindinti žmones, iš kokių kraštų yra atėję jų mėgstami maisto produktai ar patiekalai. Mūsų tinklas veikia visoje Lietuvoje, todėl mums svarbu, kad kiekvienas turėtų galimybę paragauti skirtingų regionų valgių ir galėtų susipažinti su jų tradicijomis. Tam parengėme ir leidinį „Geriausi Lietuvos receptai“, kuris pirkėjams leidžia ne tik sužinoti apie specialius pasiūlymus, bet ir gauti informacijos apie aukštaičių, dzūkų, suvalkiečių ar žemaičių virtuvę“, – sako I. Baltrušaitienė.

Aukštaičių desertus žino kiekvienas

Didžiausias Lietuvos regionas – Aukštaitija – savo virtuve labiausiai išsiskiria iš kitų šalies regionų. Čia populiariausi gaminiai, šiandien plačiai vartojami ir visoje Lietuvoje – ruginė duona, blynai, virtiniai ir koldūnai arba lietuviškas baltas sūris.

„Miltiniai patiekalai – tikra aukštaičių virtuvės vinis, kuria nuo seno garsėjo šis regionas. Be įvairiausių blynų, pagardintų sūdytu sviestu, grietine, uogiene ar kitais priedais, aukštaičiai visada pasižymėjo ir šiandien populiariais konditerijos gaminiais. Burnoje tirpstančios aukštaitiškos spurgos, žagarėliai ar mielinės tešlos bandelės su svogūnais bei lašiniais dabar populiarūs ne tik Aukštaitijoje, bet ir visoje Lietuvoje“, – sako maisto ekspertė V. Juodkazienė.

Rūkyti mėsos gaminiai – suvalkiečių virtuvė

Suvalkiečių išskirtinis bruožas – ypatingo skonio mėsos gaminiai: rūkyti kumpiai, išpjovos, dešros ar naminis skilandis. Sakoma, kad šio krašto žmonės nevalgydavo daug, tačiau visuomet gamindavo kaloringus patiekalus.

„Sotūs patiekalai suvalkiečius lydėdavo visą dieną – nuo pusryčių iki pat vakarienės. Be rūkytos mėsos, šiame krašte taip pat visuomet buvo populiarūs riebūs patiekalai iš kiaulienos šoninės ir bulvių arba pupų, vienu iš pasirinkimų tapdavo ir krosnyje kepama česnakais ir džiovintais kopūstų lapais marinuota kiaulės galva“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Pasak maisto ekspertės, suvalkiečių virtuvėje galima rasti neįprastai gaminamų patiekalų. Šio krašto virtuvėje nuo seno gaminami barščiai su auselėmis, antis kepama su vyšniomis, gaminami aitrieji ruginių miltų meduoliai arba su krienais kepamas veršienos kumpis.

Grybais garsėjanti Dzūkija

Ant dzūkų vaišių stalo puikuojasi daug grybų pagardų: rauginti kelmučiai su grietine ir svogūnais, svieste keptos rudmėsės, grybų sūris, grietinėje troškintos voveraitės. V. Juodkazienės teigimu, šio krašto žmonių virtuvei didžiausią įtaką darė jų žemės derlingumas.

„Derlinguose Dzūkijos miškuose visuomet būdavo gausu uogų ir grybų, o laukuose puikiai augdavo grikiai. Būtent šiame regione iki šiol yra mėgstami grikių patiekalai, o nuo seno garsėjantys grybų valgiai yra išpopuliarėję visoje Lietuvoje. Daugeliui grybų mėgėjų sunku atsispirti sočiai grybienei, troškintiems kelmučiams ar voveraitėms, džiovintiems arba marinuotiems baravykams, svieste keptoms rudmėsėms“, – sako V. Juodkazienė.

Pasak jos, dzūkų virtuvėje visuomet buvo svarbus ir mėsos vaidmuo. Šio krašto žmonės ypač mėgsta lašinius, o jų riebumas – labai svarbus. Lašinius, kaip ir visą kitą mėsą, dzūkai sūdydavo ir laikydavo loviuose arba bačkose.

Įdomu tai, kad senojoje dzūkų virtuvėje maistui buvo naudojamos ir gėlės: medetkos arbatai, bijūnai sirupui ir uogienei, o skoniu garstyčias primenančios nasturtų sėklos – kaip prieskonis.

Žemaitijos virtuvės atradimai

Sakoma, kad nuo seno žemaičiai mėgsta valgyti gausiai ir skalsiai, todėl čia populiaresni riebūs patiekalai. Tačiau maisto ekspertė atkreipia dėmesį, kad šiandien Lietuvoje populiarūs valgiai Žemaitijoje gaminami kiek kitaip.

„Labiausiai gali nustebinti didžkukuliai, kuriuos žemaičiai įdaro ne tik kiaulienos faršu, bet ir morkomis, obuoliais, rūkytu kumpiu arba silke su grybais. Šaltibarščiai šame regione yra skaninami kmynais, o bulvių košė neretai trinama su miltais, grietine ir lašiniais“, – Žemaitijos virtuvės išskirtinumus vardija V. Juodkazienė.

Žemaičiai turi ir Lietuvoje ypač išpopuliarėjusių patiekalų. Šio krašto žmonės labai mėgsta gaminti visiems gerai žinomą kastinį, kuris puikiai tinka prie bulvių, taip pat čia populiarus bulvių plokštainis, dar vadinamas kugeliu.

Naujienos komentarai

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Ivairenybės: kitos panašios naujienos
       2020-04-01 10:10:37

Balandžio 1-osios pokštai Lietuvos zoologijos sode

Melagių diena – tai Pasaulinė juoko diena, švenčiama visame pasaulyje. Tą dieną visi krečiame pokštus ir išdaigas savo artimiesiems, draugams ir kolegoms. O kaip yra gyvūnų pasaulyje? Ar jie taip pat apgaudinėja ir krečia išdaigas?
       2020-03-13 13:46:47

Pažeidėjas pats save paskundė pareigūnams

Kovo pradžioje Klaipėdos valdybos Šilutės aplinkos apsaugos inspekcija gavo rajono gyventojo pranešimą, kad kaimynai namuose krosnyje kūrena plastiką ir senus baldus. Skambinantis asmuo skundėsi, kad degančios atliekos užteršė orą, todėl tame name gyvenantiems žmonėms sunku kvėpuoti.
       2020-02-22 17:15:21

Kaip Bendrojo pagalbos centro operatoriai pažeidėjus auklėjo

Auklėjimas – tai tinkamo elgesio formavimas. Paprastai auklėjami yra vaikai ir lemiamas vaidmuo tenka jų tėvams. Bet ką daryti, jei žmogus suaugęs, o jo elgesys vis tiek yra neatsakingas ir nebrandus? Tokiais atvejais auklėjimu gali tekti užsiimti ir Bendrojo pagalbos centro pareigūnams.
Daugiau naujų naujienų
       2020-07-04 19:11:50

Kauniečių padėka ir atsisveikinimas su Šaru: ne „viso gero“, o „iki pasimatymo“

Kaune, greta kelio A1 iškilęs didžiulis plakatas „Ačiū, Šarai. Adeu!“, vos pasirodęs penktadienio popietę, netruko sulaukti visuomenės reakcijų ir žiniasklaidos dėmesio.
       2020-07-04 11:33:08

3 žingsniai, kurie padės pasiruošti ilgojo savaitgalio piknikui (+receptai)

Artėjant Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dienai daugelis planuoja iškylas su šeima ir draugais. Tačiau kiekvienam pikniko organizatoriui neišvengiamai kyla klausimas – kaip jam pasiruošti?
       2020-07-03 16:29:04

Norite įsiamžinti, kaip tikras blogeris? Vadovaukitės šiais patarimais

Nors dar prieš keletą metų sąvoka blogeris kai kam buvo naujiena, šiandien daugelis iš mūsų seka bent kelis Lietuvos ar pasaulio tinklaraštininkus, nuolat pasakojančius apie savo gyvenimą ir publikuojančius pavydą keliančias nuotraukas.
       2020-07-03 16:25:59

Vilniaus senamiestyje įsigalios kilpinis eismas: ką svarbu žinoti?

Jau nuo antradienio, liepos 7 d., Vilniaus senamiestyje įsigalioja nauja eismo organizavimo tvarka – Senamiesčio lankytojai bei gyventojai ir toliau galės privažiuoti automobiliu prie savo namų, darbo vietų ir traukos objektų, tačiau negalės kirsti Senamiesčio.
       2020-07-03 16:17:03

Plastinė nosies operacija: kokiais atvejais ji atliekama ir ko tikėtis

Nosis yra bene labiausiai pastebima veido dalis, ypatingai svarbi jo harmonijai. Net keli milimetrai gali ženkliai pakeisti nosies formą, o tuo pačiu ir bendrą veido išvaizdą. Pasak plastikos chirurgų, nosies plastika arba rinoplastika – viena sudėtingiausių ir subtiliausių estetinių operacijų.
       2020-07-02 15:37:59

Jus nustebins, kokį poveikį daro tirpiais elektrolitais praturtintas vanduo

Malšinti troškulį vandeniu yra vienas paprasčiausių ir lengviausiai prieinamų būdų. Sveikatos specialistai rekomenduoja iš vandens gauti dar didesnę naudą – praturtinti jį elektrolitais. Vaistininkė pasakoja, kad dehidratacija kūne prasideda akimirksniu, tai ypač pastebima mažiems vaikams.
       2020-07-02 15:30:10

Vandens gertuves vilniečiams surasti padės interaktyvus žemėlapis

Vasarai įsibėgėjus, bendrovė „Vilniaus vandenys“ ne tik toliau plečia vandens gertuvių tinklą mieste – dvi naujos gertuvės įrengtos sporto aikštyne prie Baltojo tilto – bet ir vilniečių bei sostinės svečių patogumui, sužymėjo jas interaktyviame žemėlapyje.
       2020-07-02 15:03:46

Koronavirusas (COVID-19) - liepos 2 diena

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos teikiami duomenys. Per vakar dieną patvirtintų naujų COVID-19 susirgusių žmonių skaičius: 7.
       2020-07-02 13:27:41

5 populiarūs mitai apie makaronus: kokius iš tikrųjų rinktis

Daugelis lietuvių garbina itališką virtuvę, tačiau būtiniausių žinių apie esminį šios virtuvės ingredientą – makaronus – jiems labai trūksta. Lietuviams makaronai vis dar asocijuojasi su sovietiniu požiūriu į siaubingos kokybės akimirksniu į košę suverdantį produktą.
       2020-07-02 13:16:52

„Samsung“ pristatė 8 terabaitų „SSD 870 QVO“ duomenų kaupiklį

„Samsung“ pristatė naują antros kartos „SSD 870 QVO“ SATA magistralės tipo duomenų kaupiklį su itin didele talpa. Net 8 terabaitų talpos kaupiklis pasižymi greičiu, didele atminties talpa ir patikimu veikimu.
       2020-07-02 13:12:57

Ką vartoti, norint užbėgti virusams už akių?

Ar žinojote, kad Žemės planetoje egzistuoja apytiksliai 10 nonilijonų skirtingų virusų? National Geographic teigia, kad šis skaičius reiškia, jog virusų mūsų planetoje yra tiek, kad kiekvienai visatoje esančiai žvaigždei jų būtų galima priskirti po 100 milijonų.
       2020-07-02 13:09:43

„Sodra“ pradeda mokėti pensijų anuitetus. Jau yra pirmas klientas

Pirmas šalies gyventojas, dalyvavęs pensijų kaupime ir sulaukęs pensinio amžiaus, jau pateikė „Sodrai“ prašymą įsigyti standartinį pensijų anuitetą. „Sodra“ centralizuota pensijų anuitetų mokėtoja tapo nuo liepos 1-osios.
       2020-07-01 19:04:04

LRTK atkreipė dėmesį į Latvijos sprendimą

Lietuvos radijo ir televizijos komisija (toliau – LRTK) atkreipė dėmesį į Latvijos nacionalinės elektroninių žiniasklaidos priemonių tarybos (NEPLP) sprendimą uždrausti retransliuoti septynis RT kanalus ir jos raginimą kitas Bendrijos nares padaryti tą patį.
       2020-07-01 09:52:14

Kiek gyventojų pirmieji privalės pasirinkti elektros energijos tiekėją

Lietuvoje palaipsniui atsisakant monopolinių elektros tiekimo buitiniams vartotojams sąlygų, jau šią vasarą beveik šimto tūkstančių nekilnojamojo turto objektų savininkai gaus pranešimus.
       2020-07-01 07:07:31

Lietuvoje pradedama prekiauti naujaisiais LG 8K televizoriais

2020 m. pradžioje išleistus „LG Electronics“ (LG) 8K televizorius jau galima įsigyti Lietuvoje. 8K televizorius išsiskiria rodomu ryškiu ir tiksliu vaizdu, kuriamais itin tikroviškais žiūrėjimo įspūdžiais.
       2020-07-01 06:43:46

Kaip karantinas paveikė el. prekybos verslą?

Šįmet verslas susidūrė su neeiline situacija, kuomet daugelis įmonių dėl siaučiančios pandemijos bei įvesto karantino sustabdė ar apribojo veiklą bei susidūrė su kur kas mažesniais pirkėjų srautais.
       2020-07-01 06:40:38

Kur priduoti senas padangas?

Kada suvartojame maistą, pakuotes arba likusias šiukšles paprasčiausiai išmetame į šiukšliadėžę ar konteinerį. Su padangomis, kada jos susidėvi, taip daryti nevertėtų, nes jas gali susirinkti piktavaliai ir perpardavinėti.
       2020-07-01 06:36:22

5 verslo strategiją supantys mitai: kokiais melais vadovaujasi organizacijos?

Už melą sau blogiau gali būti tik mitai, kurie laikomi nekvestionuojama ir neliečiama tiesa. Jie ypač pavojingi verslo pasaulyje, kur privaloma būti sąžiningu sau bei pripažinti kartais net ir labai skaudžią realybę.
       2020-06-30 12:38:13

4 naujos telefoninės apgaulės ir kaip nuo jų apsisaugoti

Telefoniniai sukčiai išmone išties nesiskundžia. Nors daugelį jų naudojamų apgaulės triukų jau esame girdėję, kasdien atsiranda vis naujesnių ir įmantresnių apgavysčių telefonu būdų.
       2020-06-30 11:22:10

Pirmą kartą ruošiate žuvį? Štai, ką reikėtų žinoti

„Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalijasi keturiais patarimais, padėsiančiais pirmą kartą ruošiantiems žuvį, ir receptais, pagal kuriuos ją skaniai pagaminti galės net virtuvės pirmokas.
       2020-06-30 10:31:48

Testas: legendiniai 90-ųjų žaidimai – pasitikrinkite, ar atpažinsite visus juos?

Sinoptikai žada šaltesnį nei dabar įprasta liepos mėnesį, tad kelis vėsesnius vasaros vakarus galima paskirti legendiniams žaidimams prisiminti.
       2020-06-30 06:50:43

IT srities realybė: poreikis didėja, norinčių studijuoti mažėja

Lietuvoje informacinių technologijų krypčių profesijos yra laikomos vienomis iš populiariausių, informacinių technologijų specialistų poreikis nuolat auga, daugeliui pavydą kelia ir jiems siūlomas darbo atlygis.
       2020-06-29 17:34:31

Baltijos jūroje susidarė palankios sąlygos daugintis Vibrio bakterijoms

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), remdamasis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro birželio 25 dienos duomenimis informuoja, kad Baltijos jūroje, dėl kylančios paviršiaus vandens temperatūros, susidaro tinkamos sąlygos daugintis Vibrio bakterijoms.
       2020-06-29 10:51:08

Lietuvos gyventojai rinksis savo elektros energijos tiekėją: kas ir kada vyks?

Elektros energijos rinka Lietuvoje netrukus taps nereguliuojama – valstybė nebereguliuos gyventojams teikiamos elektros energijos kainos ir jie turės galimybę rinktis, iš kurio elektros tiekėjo nori pirkti elektrą.
       2020-06-28 18:11:01

Gydytojos rekomendacijos kaip elgtis alinančių karščių metu

Kardiologė: nesveika širdis vasarą kelia ypatingą pavojų. Gydytojos rekomendacijos kaip elgtis alinančių karščių metu žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis.
       2020-06-26 08:24:13

Lengvai užkurti ugnį ir neperkepti mėsos padės jūsų išmanusis

Vasarai įsibėgėjant, kiemuose vis dažniau rūksta dūmai, kvepiantys skrudinamais kepsniais, žuvimi ar daržovėmis. Norėdami pasisemti idėjų, kaip kepsninėje gaminti ne tik mėsą, bet ir saldžius desertus, į pagalbą pasitelkite savo išmaniuosius.
       2020-06-26 08:11:31

Lietuviai skuba atsigriebti: atostogų skraidinantys lėktuvai jau pilni

Nuo liepos atsinaujinantiems užsakomiesiems skrydžiams į užsienio kurortus žodis „palengva“ netinka – keliones į pirmuosius turistams atsivėrusius Graikijos ir Bulgarijos kurortus poilsiautojai šluote šluoja.
       2020-06-26 08:03:52

Karštis ir lietūs skatina uodų vystymąsi

Leisti laiką lauke, mėgautis geru oru ir gamta – vieni didžiausių malonumų vasarą. Tačiau pasibuvimą gamtoje dažnai sugadina zyziantys ir geliantys uodai. Kenkėjų kontrolės ekspertai pastebi uodų aktyvumą, kuriam didelę įtaką turi šiuo metu vyraujantys karšti orai ir lietūs.
       2020-06-26 07:05:15

Važiuojantiems automobiliu šis įprotis gali baigtis skaudžiomis pasekmėmis

Važiuodami per karščius vieni vairuotojai aklinai užsidaro automobilių langus ir mėgaujasi oro kondicionieriaus teikiama vėsa, kiti gi atvirkščiai – nemėgsta ir nesinaudoja šiais atvėsinančiais įrenginiais.
       2020-06-25 17:56:10

Koronavirusas (COVID-19) - birželio 24 diena

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos teikiami duomenys. Per vakar dieną patvirtintų naujų COVID-19 susirgusių žmonių skaičius: 2.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.